‘De kunstenaar is een vriend van de familie’

Waarom heeft u dit kunstwerk gekocht? Deze week: Een schilderij

Wachter, 2012. Pastel en gouache (assemblage), 140x101 cm.
Wachter, 2012. Pastel en gouache (assemblage), 140x101 cm. Schilderij van Erik Mattijssen

‘Bij mijn ouders thuis hangt ook een schilderij van Erik Mattijssen. Onze ouders waren met elkaar bevriend. Ik ken hem en zijn werk dus al vanaf mijn jeugd. Het werk dat mijn ouders hebben, is een vroeg tweeluik in een heel andere, abstracte stijl. Daarin deden we als gezinsleden allemaal eigen ontdekkinkjes. Ik zag bijvoorbeeld een dansende mevrouw, of een hondenkop.

„Ik wilde altijd al dat het eerste kunstwerk dat ik zou kopen, van Mattijssen zou zijn. Hij is een vriend van de familie, en inmiddels ook een vriend van mijzelf. Een jaar of acht geleden kreeg ik geld uit een erfenis en tegelijkertijd gingen we verhuizen naar een huis waar ruimte was voor een kunstwerk. Toen ben ik in zijn atelier gaan kijken. We hebben het er ook over gehad dat hij speciaal iets voor mij zou maken, maar toen ik dit werk zag was ik op slag verliefd, op de kleuren, dat flamingoroze, die tinten groen. Het zijn mijn lievelingskleuren.

„Wat ik er bijzonder aan vind is dat je eerst de bloemen ziet, maar dat je je vervolgens gaat realiseren dat die stelen zo lang zijn, dat ze op deze manier eigenlijk helemaal niet kunnen staan. En die vaas is volgens mij ook helemaal niet zo geschikt om bloemen in te zetten. Het is zo’n kleurrijk schilderij, ik word er altijd vrolijk van. Een lente-achtige vrolijkheid. Ik heb Erik Mattijssen wel eens gevraagd hoe het zit met die hond. Het is een porseleinen beeld dat hij tegenkwam in Suriname.

„Het schilderij hangt tegenover de bank. Het grootste deel van de dag kan ik ernaar kijken. Ik heb er wel voor gezorgd dat het niet te dicht bij het raam hangt, zodat het geen zonlicht vangt. Als collectiebeheerder bij een museum ben ik wel bezig met de conditie van een werk.

„Eind vorig jaar is dit werk ook te zien geweest in het Stedelijk Museum Schiedam op een tentoonstelling met werk van Mattijssen. Dat was de eerste keer dat ik bruikleengever was. Dat was bijzonder om een keer van de andere kant mee te maken.”

Ook een favoriet kunstwerk? mijnfavoriet@nrc.nl