In beeld

De indrukwekkendste foto’s van de maand

Een supermaan, applaus voor zorgpersoneel en verlaten toeristische trekpleisters. De fotoredactie van NRC selecteert elke maand de indrukwekkendste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie.
Op 9 maart was er weer een: een supermaan. Het was al de tweede keer dit jaar dat de maan iets dichter bij de aarde stond. En als het dan ook nog volle maan is, zoals begin deze week, levert dat prachtige beelden op, zoals deze foto van het klooster van Santa Cruz de la Popa in het Colombiaanse Cartagena.
Foto Ricardo Maldonado Rozo/EPA
Drie wilde muilezels worden per helikopter vervoerd in Hyrum in de Amerikaanse staat Utah. De gezondheid van de dieren wordt geanalyseerd om vast te stellen hoe zij de winter zijn doorgekomen.
Foto Natalie Behring/AFP
Een leeg Louvre in Parijs, een leeg Times Square in Londen, zelfs geen toeristen bij de piramides van Gizeh. Ook in Nederland liggen toeristische trekpleisters, zoals de molens in Kinderdijk, er nagenoeg verlaten bij.
Foto Sem van der Wal/ANP
Applaus voor zorgpersoneel klonk afgelopen maand door de straten van de Spaanse hoofdstad Madrid. Ook in Nederland werd er geklapt, herrie gemaakt en klokken geluid om personeel in de gezondheidszorg, die erg onder druk staat door de uitbraak van het coronavirus, te bedanken en aan te moedigen.
Foto Susana Vera/Reuters
In dit geïmproviseerde ziekenhuis in de Chinese miljoenenstad Wuhan worden mensen die besmet zijn met het coronavirus verzorgd.
Foto China Daily/Reuters
Een gebed in een moskee in de Senegalese hoofdstad Dakar tegen het coronavirus. Het virus dat Covid-19 veroorzaakt heeft het West-Afrikaanse land deze maand bereikt.
Foto John Wessels/AFP
De omstandigheden in vluchtelingenkampen, zoals hier in Noord-Syrië vlakbij de Turkse grens, vormen een potentiële brandhaard voor een verdere verspreiding van het coronavirus. Mensen wonen er opeen gepakt, en de hygiëne laat vaak te wensen over. Hier meten lokale bewoners samen met personeel van het Turkse ministerie van gezondheidszorg de temperatuur van mensen en verstrekken informatie over het gevaar van verdere verspreiding van het coronavirus.
Foto Rami al Sayed/AFP
Een Syrische vrouw zit in een geïmproviseerd tentje in het niemandsland tussen Turkije en Griekenland. Turkije deze maand zijn grenzen met Griekenland open, om druk te zetten op de Europese Unie en steun af te dwingen voor de Turkse operatie in Noord-Syrië.
Foto Bulent Kilic/AFP
De voorverkiezingen in de Verenigde Staten lijken op een deceptie uit te lopen voor Bernie Sanders. De senator die het tegen de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump wil opnemen in de presidentsverkiezingen in november, zag zijn directe rivaal voor de Democratische nominatie, Joe Biden, in verschillende staten fors winnen. Ook hier in Illinois won de voormalig vice-president de meeste stemmen en dus afgevaardigden.
Foto Tannen Maury/EPA
Deze drie voormalige politieagenten worden verdacht van het ontvoeren en vermoorden van Camila Díaz Córdova, een transgender die onder hun bescherming stond toen ze de Verenigde Staten werd uitgezet. In de VS had de vrouw asiel aangevraagd omdat ze voor haar leefde vreesde als ze terug moest naar El Salvador. Deze maand oordeelde de rechter in San Salvador dat de mannen terecht moeten staan. Tot ontsteltenis van mensnrechtenorganisaties wordt de zaak niet bestempeld tot ‘haatmisdrijf’, agressie tegen lhbt’s.
Foto Jose Cabezas/Reuters
In 2016 doodde Satoshi Uematsu (30) negentien mensen met een verstandelijke beperking die in een zorghuis in een stad nabij Tokio woonden. Hij kreeg deze week de doodstraf opgelegd. Een vader van een van de gewond geraakte slachtoffers, de man op de foto, toonde zich na het vonnis opgelucht. ,,Dit was het resultaat dat de nabestaanden en families van de gewonden op hadden gehoopt’’.
Foto Philip Fong/AFP
Zeker vijftien mensen kwamen om het leven bij een grote explosie van een gaspijpleiding in Nigeria’s grootste stad, Lagos. Meer dan vijftig gebouwen raakten beschadigd. Waarschijnlijk leidde een technische fout tot de explosie.
Foto Benson Ibeabuchi/AFP
Protest in Kiev voor de deur van de Russische ambassade deze week. Deze Oekraïense oud-militairen vochten in het oosten van hun land tegen door Rusland gesteunde separatisten, en vinden het maar niets dat eerder deze maand hernieuwd akkoord werd gesloten. Onderdeel van vernieuwde zogeheten Minsk-afspraken is dat Oekraïne gaat praten met de separatisten.
Foto Sergei Supinsky / AFP
Een aanslag op een Sikh tempel in Kaboel heeft aan zeker 25 mensen het leven gekost. De aanslag duurde enkele uren omdat de Afghaanse politie moeite had met het uitschakelen van de plegers. Terreurgroep IS claimde de verantwoordelijkheid voor de aanslag. Het is niet de eerste keer dat IS zich keert tegen de Sikh gemeenschap in Afghanistan, een relatief kleine religieuze groep in het land. In 2018 kwamen negentien mensen op bij een zelfmoordaanslag in Jalalabad.
Foto Mohammad Ismail/Reuters
In Sopat, een dorpje in de Indiase regio Kashmir, wordt de laatste eer bewezen aan een omgekomen dorpsgenoot. Afgelopen maand werden vier – in de ogen van India- rebellen gedood door overheidstroepen. Sinds de Indiase premier Modi begin augustus aankondigde dat de deelstaat Kashmir zijn autonomie zou verliezen, stelde de regering strikte veiligheidsmaatregelen in om massaprotesten en geweldsuitbarstingen te voorkomen. Regelmatig verschijnen er berichten van buitensporig geweld van veiligheidsdiensten, maar die zijn moeilijk te verifiëren omdat ook de pers gemuilkorfd wordt.
Foto Mukhtar Khan/AP