Gesloten liveblog

‘Een op vijf Nederlanders zag inkomen dalen door coronacrisis’

In Nederland zijn voor zover bekend 1.487 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op vrijdag 3 april is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Amerikanen geadviseerd mondkapjes te dragen

Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag:

 • In Nederland zijn vrijdag 148 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 gemeld, voor zover bekend zijn 1.487 patiënten overleden. Ook liggen 1.324 coronapatiënten op de intensive care, 51 mensen meer dan donderdag. Het wekelijkse sterftecijfer onder de Nederlandse bevolking lijkt volgens het CBS eind maart het hoogste in 25 jaar te zijn
 • In Turkije gaan vanaf middernacht 31 steden grotendeels op slot om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook wordt een avondklok ingesteld voor Turken onder de twintig jaar en moet iedereen mondkapjes dragen op drukke plekken, waaronder supermarkten.
 • Rechtbanken gaan vanaf dinsdag weer meer rechtszaken behandelen. Dat is mogelijk doordat de voorzieningen voor videoverbindingen zijn verbeterd, laat de Raad voor de Rechtspraak vrijdag weten.
 • Nederlandse steden treffen maatregelen om te voorkomen dat grote groepen mensen er komend weekend vanwege het mooie weer op uit trekken. Amsterdam kondigde een vaarverbod af voor zijn grachten, Den Haag sloot parkeerterreinen bij stranden en parken. Ov-bedrijven roepen Nederlanders intussen op de bus, trein, tram en metro dit weekeinde niet te gebruiken.
 • In landen overal ter wereld blijft het dodental van de coronapandemie flink oplopen. Vooral Spanje (932 nieuwe doden) en de Verenigde Staten (1.169 nieuwe doden) meldden vrijdag flinke stijgingen. In het Verenigd Koninkrijk steeg het dodental met bijna een kwart. Ook in Frankrijk overleden honderden coronapatiënten.
 • Een op de vijf Nederlanders verdiende in maart minder dan normaal als gevolg van de coronacris. Dat concludeert budgetvoorlichter Nibud op basis van een steekproef onder 1.050 Nederlanders van achttien jaar en ouder. De Nederlandse bouwsector dreigt zwaar getroffen te worden door de economische neergang als gevolg van de coronacrisis. De komende twee jaar zullen er in de bouw veertigduizend banen verdwijnen, heeft het Economisch Instituut voor de Bouw berekend. Er zal minder worden geïnvesteerd in de bouw, waardoor er dit jaar bijna tienduizend nieuwe woningen minder gebouwd zullen worden dan vorig jaar.
 • De armste landen hebben al voor ruim 80 miljard euro aan investeringen zien wegvloeien door de coronacrisis, zei de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds vrijdag. Tot nu toe heeft een recordaantal van negentig landen een aanvraag tot noodhulp bij het IMF gedaan, met een totale waarde van 18,6 miljard euro.
 • Bijna een miljoen Chinese mondkapjes geleverd en goedgekeurd

  Een levering van 938.000 mondkapjes uit China is vrijdag aangekomen in Nederland. De masker zijn inmiddels getest en goedgekeurd, meldt minister Martin van Rijn (Medische Zorg, PvdA) op Twitter. Het gaat om chirurgische maskers van het type IIR. Dat zijn niet-vochtdoorlatende kapjes die beschermen tegen spatten van lichaamsvloeistoffen. „Goed nieuws”, schrijft de minister.

  Twitter avatar mjrijn Martin van Rijn Vanochtend kwam er uit China weer een vracht binnen met 938.000 chirurgische maskers type IIR. Deze zijn inmiddels allemaal gekeurd volgens de richtlijnen van het @rivm en akkoord bevonden voor uitgifte. Goed nieuws voor de fantastische medewerkers in de zorg. https://t.co/EfQOSQn6DW

  Eerder moest een partij van 600.000 Chinese ademhalingsbeschermingsmaskers voor medisch personeel worden teruggeroepen en teruggestuurd omdat uit testen bleek dat ze onvoldoende bescherming boden. Nederland is nu strenger gaan controleren.

  Amsterdamse brandweer heeft coronaprotocol voor huisdieren

  De brandweer van Amsterdam werkt samen met de dierenambulance om huisdieren van coronapatiënten op te halen wanneer hun baasjes in het ziekenhuis komen te liggen. Het korps Amsterdam-Amstelland heeft hiertoe een speciaal veiligheidsprotocol opgesteld. Dat is vrijdag voor het eerst in de praktijk gebracht: een kat moest uit een woning worden gehaald.

  Dieren kunnen het virus meedragen in hun vacht als ze geaaid zijn. Daarom wordt aangeraden huisdieren van coronapatiënten met beschermende kleding te benaderen, zegt een woordvoerder van de brandweer tegen NRC. „De dierenambulance heeft ons gevraagd dat te doen.”

  Voor de brandweer in actie kon komen, moest eerst een protocol worden opgesteld. Daar staat bijvoorbeeld in dat de brandweerlieden hun volledige uitrusting moeten dragen, inclusief persluchtmasker. Naderhand worden de brandweerpakken ontsmet met chloor.

  Lees ook: Van katten is sinds kort bekend dat ze ook besmet kunnen raken met het coronavirus

  Nadat de brandweer de Amsterdamse kat uit huis had gehaald, werd het dier overgedragen aan de dierenambulance. De medewerkers hebben de kat ontsmet en gaan hem verzorgen tot de eigenaar uit het ziekenhuis komt. „Het is een bijzondere en mooie samenwerking die uit deze moeilijke situatie is ontstaan. Wij zijn er voor mens en dier”, zegt de brandweer.

  Of de brandweer ook in andere veiligheidsregio's huisdieren uit woningen komt redden, kon de woordvoerder niet zeggen. De dierenambulance die was op vrijdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

  Brandweerlieden stoppen de opgehaalde kat in een reismand. Foto Brandweer

  Aegon schort dividenduitkering op na oproep DNB

  Verzekeraar Aegon keert voorlopig geen dividend meer uit aan zijn aandeelhouders. Dat maakte de organisatie vrijdagavond bekend. De Nederlandsche Bank heeft verzekeraars opgeroepen om, net als banken, geen dividend uit te keren of eigen aandelen op te kopen. Tot duidelijk is wat de economische gevolgen zijn van de coronacrisis, kan de financiële sector beter zo veel mogelijk geld oppotten om zo een buffer te creëren.

  Aegon benadrukt dat zijn financiële reserves tot nu toe voldoende op niveau zijn gebleven. Na de oproep van DNB op donderdag kwamen de aandelen van Aegon onder druk te staan. Aegon sloot op de Amsterdamse beurs vrijdag 8,5 procent in de min.

  Aegon zegt op 12 mei de aandeelhouders verder op te hoogte te stellen van zijn financiële positie. Drie dagen later vindt de aandeelhoudersvergadering plaats. Het bedrijf vraagt aandeelhouders nadrukkelijk hier niet fysiek op af te komen maar mee te kijken via een livestream.

  'Een op vijf Nederlanders zag inkomen dalen door coronacrisis'

  Een op de vijf Nederlanders verdiende in maart minder dan normaal als gevolg van de coronacris. Dat concludeert budgetvoorlichter Nibud op basis van een steekproef onder 1.050 Nederlanders van achttien jaar en ouder. Vooral jongeren, zelfstandigen en flexwerkers kregen al snel te maken met een lager inkomen, bij de meesten een daling tot 30 procent.

  Nibud hield de steekproef zo'n twee weken nadat de strengere maatregelen, zoals het sluiten van horeca, van kracht werden. Bijna de helft van de zelfstandigen en een derde van de jongeren zei zich zorgen te maken over hun inkomen. Dit zijn „degenen die ook als het goed gaat, de grootste inkomensonzekerheid hebben”, aldus Nibud-directeur Arjan Vliegenthart in een verklaring. „In tijden van crisis krijgen zij als eerste de hardste klappen.”

  De coronamaatregelen duren nog zeker tot en met 28 april. Een derde van de huishoudens in Nederland verwacht volgens het Nibud de komende periode moeite te hebben om rond te komen. De meeste proberen de terugval in hun inkomen op te vangen door te bezuinigingen of een beroep te doen op hun spaargeld. Dat verwacht niet iedereen even lang vol te kunnen houden: 30 procent denkt onvoldoende spaarsaldo te hebben om het twee maanden lang zonder inkomen te redden.

  In de buurt van Trump? Dan eerst een coronatest

  Iedereen die mogelijk in de buurt van president Donald Trump zal komen, moet eerst een sneltest voor Covid-19 ondergaan. De maatregel gaat volgens het Witte Huis ook gelden voor vicepresident Mike Pence, meldt persbureau Reuters.

  De tests zijn vooral bedoeld om mensen op te sporen die wel besmet zijn met het coronavirus, maar (nog) geen symptomen vertonen. „Zo beperken we de kans op een onverhoedse besmetting”, aldus een woordvoerder van de president. De sneltests geven al na vijftien minuten resultaat. Hoe bepaald zal worden wie de test allemaal moeten ondergaan, zegt het Witte Huis niet.

  Trump zelf is tot nu toe twee keer getest op coronabesmetting, telkens nadat mensen met wie hij in contact was gekomen Covid-19 bleken te hebben. De tweede keer onderging Trump dezelfde sneltest waaraan voortaan ook zijn bezoekers worden onderworpen. Beide tests wezen uit dat Trump niet besmet was.

  President Trump spreekt de pers toe, afgelopen donderdag in het Witte Huis. Foto Kevin Dietsch/EPA

  Topman in opspraak geraakt Rumag stapt op

  Thijs van der Heide is per direct opgestapt als topman van Rumag. Het marketingbedrijf kwam vorige week in opspraak na een publicatie in Quote en de uitzending van Zondag met Lubach over de verkoop van 'coronakleding'. Het bedrijf stelt in een verklaring dat Rumag „behoorlijk tekort is geschoten” in het omgaan met deze kritiek, meldt persbureau ANP.

  Rumag verkocht speciale themashirts, waarmee het bedrijf geld ophaalde voor het Rode Kruis. Volgens Quote en Zondag met Lubach verdiende het zelf echter ook tienduizenden euro's met de actie. Rumag, dat een dag na de uitzending van het tv-programma stopte met de verkoop van de shirts, ontkende geld te hebben verdiend aan de actie. Volgens het bedrijf werd ruim 100.000 euro opgehaald voor het Rode Kruis.

  „Rumag is brutaal, erg brutaal en soms te brutaal. Als je kritiek hebt op anderen, moet je ook met kritiek kunnen omgaan”, aldus het bedrijf in een verklaring. Van der Heide, die Rumag mede oprichtte, stelt dat hij in het belang van het bedrijf zijn functie neerlegt. „De afgelopen periode is er veel gebeurd en veel gezegd. In deze periode heb ik de impact van sommige uitlatingen verkeerd ingeschat.”

  Zijn opvolger Ferdi Buijsrogge zegt „een nieuwe start” te willen maken en „waar dat redelijkerwijs mogelijk is” fouten te herstellen. Rumag doneert alle inkomsten van de verkoop van de 'coronakleding', na aftrek van kosten, aan het Rode Kruis.

  Rumag nam begin deze week al afstand van berichten op Twitter en Instagram als „nu alsjeblieft je grafbek houden” en „lik alsjeblieft het knopje van een zebrapad”. Aanleiding voor deze reacties was kritiek op mondkapjes die het bedrijf verkocht, met daarop onder meer de tekst 'krijg.de.corona'.

  Angela Merkel beëindigt quarantaine

  De Duitse Bondskanselier Angela Merkel is niet langer in quarantaine. Ze verbleef twaalf dagen in haar appartement in Berlijn. Nu drie achtereenvolgende tests hebben uitwezen dat ze niet besmet was met het coronavirus, is ze vrijdag weer naar haar werk gegaan. Dat melden persbureau Bloomberg en het Duitse weekblad Der Spiegel.

  Vrijdagavond zei Merkel in een videoboodschap dat het Duitse volk zich „van zijn beste kant” laat zien. Ook zei ze dat het eind van de maatregelen nog niet in zicht is en vroeg ze mensen met Pasen thuis te blijven. „We gaan allemaal een compleet andere paasperiode beleven dan ooit tevoren”, zei Merkel. De maatregelen zijn in Duitsland nog zeker tot 19 april van kracht. Wat daarna gebeurt, hangt af van „de verspreiding van het virus en hoe het in de ziekenhuizen gaat”.

  Merkel zei ook blij te zijn dat ze weer naar haar werk kon, en dat de quarantaine best lastig was. „Veertien dagen alleen thuis, veertien dagen alleen via de telefoon en op internet met de rest van de wereld verbonden zijn, is niet makkelijk.”

  Angela Merkel tijdens haar tv-toespraak. Foto AFP

  Dodental Frankrijk boven 6.500

  Het dodental in Frankrijk als gevolg van het coronavirus staat sinds vrijdagavond op 6.507, meldt persbureau AFP. Dat is een aanzienlijke stijging ten opzichte van eerder deze week, omdat de Franse autoriteiten sinds donderdag ook melding maken van overleden bewoners van verzorgingshuizen. Aanvankelijk had het Franse dodental alleen betrekking op patiënten in ziekenhuizen, omdat sterfgevallen in verzorgingstehuizen niet geïnventariseerd waren.

  In ziekenhuizen nam het aantal sterfgevallen afgelopen etmaal toe met 588, bijna 120 meer overlijdens dan een dag eerder. In verzorgingstehuizen zijn sinds de uitbraak van Covid-19 zeker 1.416 besmette patiënten overleden. De cijfers van zo'n drieduizend instellingen zijn nog onvolledig, aldus de Franse autoriteiten. Het aantal vastgestelde besmettingen in Frankrijk nam met meer dan vijfduizend toe tot ruim 64.000.

  Voorzitter VNO-NCW blijft langer aan vanwege coronacrisis

  De voorzitter van VNO-NCW, Hans de Boer, blijft langer aan „om de continuïteit en de aanpak van de coronacrisis te waarborgen”. Dat heeft de werkgeversorganisatie vrijdagavond bekendgemaakt. Zijn opvolger, Ingrid Thijssen, neemt het stokje nu pas over na Prinsjesdag, in september.

  Thijssen zou eigenlijk op 1 juli aan het hoofd komen te staan van de grootste werkgeversorganisatie, maar gaat nu vanaf 1 juni naast De Boer meewerken aan de aanpak van de crisis en de nasleep daarvan. Volgens De Boer is deze constructie opgetuigd „omdat nu alle aandacht moet uitgaan naar het bestrijden van de brand en het behartigen van de belangen van al die honderdduizenden ondernemingen die we vertegenwoordigen.” Thijssen noemt het „de beste oplossing voor onze leden.”

  Lees ook: Ingrid Thijssen schrijft geschiedenis als eerste vrouwelijke voorzitter van VNO-NCW – 'een organisatie die diversiteit niet heeft uitgevonden'.

  Turkije sluit grenzen van 31 steden, avondklok voor jongeren

  In Turkije gaan vanaf middernacht 31 steden grotendeels op slot om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook wordt een avondklok ingesteld voor Turken onder de twintig jaar en moet iedereen mondkapjes dragen op drukke plekken, waaronder supermarkten. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan kondigde deze extra maatregelen vrijdagavond aan op televisie, meldt persbureau Reuters.

  De Turkse regering sluit onder meer de stadsgrenzen van Istanbul en Ankara voor voertuigen die zonder noodzaak in of uit de stad willen. Istanbul is met 15,5 miljoen inwoners de grootste stad van Turkije, in de hoofdstad Ankara wonen meer dan 5 miljoen mensen. Erdogan zei dat Turkije de uitbraak onder controle kan krijgen als iedereen zich aan de maatregelen houdt. Eerder droeg hij 65-plussers en chronisch zieken al op binnen te blijven.

  Turkije meldde drieënhalve week geleden zijn eerste Covid-19-geval. Het dodental als gevolg van het coronavirus liep vrijdag met 69 op, tot 425. Het aantal vastgestelde besmettingen in Turkije staat op bijna 21.000, op een totaal van circa 142.000 uitgevoerde testen.

  Lees ook: Teruggekeerde pelgrims jagen aantal besmettingen in Turkije omhoog

  IMF-baas: armste landen zien investeringen wegvloeien

  Door de coronacrisis is uit ontwikkelingslanden al 90 miljard dollar (83,4 miljard euro) aan investeringen teruggetrokken. Dat zei de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds, Kristalina Georgieva, vrijdag op een persconferentie, aldus persbureau Reuters. Georgieva noemde Indonesië als een van de vele landen waar een grote kapitaalvlucht plaatsvindt.

  De Bulgaarse stelde tevens dat het enorm belangrijk is om noodhulp te bieden aan Afrikaanse landen. Georgieva zegt „vastberaden” te zijn om zo veel van de tot duizend miljard dollar opgerekte 'oorlogskas' van het IMF in te zetten als nodig is. Verder roept het IMF regeringen op om investeringen in de gezondheidszorg prioriteit te geven.

  Georgieva herhaalde een oproep die de Wereldbank en het IMF eerder hebben gedaan om de armste landen te helpen met schuldenverlichting. Volgens Georgieva is China „constructief” geweest, met betrekking tot het afgeven van een schuldenpauze. Het Internationaal Monetair Fonds heeft uit negentig landen aanvragen voor noodhulp gekregen — met een totale waarde van 20 miljard dollar (18,6 miljard euro). Niet eerder deden zoveel landen tegelijk een beroep op het fonds. Het IMF is al begonnen met de eerste betalingen aan Kirgizië, Honduras en Rwanda.

  „We hebben de wereldeconomie tot stilstand zien komen, veel erger nog dan tijdens de financiële crisis”, zei Georgieva. Het grootste risico voor economisch herstel zijn „een golf van faillissementen en ontslagen”. Georgieva sprak zich lovend uit over de „ongekende” steun die centrale banken en ministeries van financiën hebben uitgetrokken om de markten te stabiliseren.

  Rechtbanken gaan vanaf dinsdag meer zaken behandelen

  Rechtbanken gaan vanaf dinsdag weer meer rechtszaken behandelen. Dat is mogelijk doordat de voorzieningen voor videoverbindingen zijn verbeterd, laat de Raad voor de Rechtspraak vrijdag weten. Sinds de rechtbanken vorige week werden gesloten, vinden er vrijwel alleen nog zittingen plaats via beeldverbindingen.

  Volgens de Raad kunnen door de vergrote videoverbindingscapaciteit ook „andere zaken dan de meest urgente op afstand worden behandeld”. Momenteel liggen vrijwel alle niet-urgente zaken stil. Rechters deden daardoor afgelopen week in 20 procent minder zaken uitspraak dan normaal. „Omdat de persoonlijke en maatschappelijke consequenties van het uitblijven van een rechterlijk oordeel groot kunnen zijn, zet de rechtspraak alles op alles om toch zaken te behandelen”, aldus de Raad.

  Lees ook: Verdachte door het lint, rechtbank dicht vanwege besmettingsgevaar

  Advocatenorganisaties NVSA en NOvA riepen de rechtspraak vrijdagmorgen nog op om meer strafzaken te behandelen. De rechtsgang behoort volgens hen tot de „vitale processen in de maatschappij”. Als rechtszaken worden uitgesteld, zorgt dat volgens de advocaten bovendien voor extra onzekerheid voor hun cliënten. De organisaties zeiden ook te vrezen dat er in de advocatuur ontslagen zullen vallen als de rechtbanken lang gesloten blijven.

  'Helft minder hartpatiënten met acute klachten bij spoedeisende hulp door coronacrisis'

  Het aantal patiënten dat zich met mogelijke acute hartproblemen heeft gemeld bij de spoedeisende hulp, lag in de laatste twee weken van maart bijna de helft lager dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) van zestien ziekenhuizen over heel het land. Cardiologen uitten begin deze week in NRC al hun zorgen over de daling van het aantal patiënten dat sinds de uitbraak van het coronavirus met hartproblemen naar het ziekenhuis is gegaan.

  „Op het moment dat de intelligente lockdown werd afgekondigd, is het aantal naar beneden gaan lopen”, zegt Joan Meeder, aankomend voorzitter van de NVVC. „Patiënten die we spreken die niet willen komen, zeggen meestal dat dit komt door angst voor besmetting met het coronavirus. Deels heeft het ermee te maken dat ze geen belasting voor het zorgstelsel te willen vormen.”

  Vorig jaar meldden zich in maart gemiddeld 80 patiënten per ziekenhuis met acute hartproblemen bij de spoedeisende hulp. Sinds begin maart nam het aantal patiënten af, de afgelopen twee weken tot circa 45.

  De NVVC riep patiënten deze week op haar website al op acute hartklachten te blijven melden, om daarmee blijvende schade door onderbehandeling te voorkomen. Zo is het bij een acuut, groot hartinfarct belangrijk om binnen negentig minuten in een ziekenhuis te zijn. Het risico om in het ziekenhuis besmet te raken met Covid-19 is „heel erg klein” voor wie niet op een corona-afdeling komt, aldus Meeder. „Als ze niet komen, nemen ze wel een heel groot risico.”

  Lees ook: Hartpatiënten blijven thuis uit angst voor een coronabesmetting en dat is levensgevaarlijk

  Staatssecretaris sprak digitaal 1.250 gedupeerde ouders toe over toeslagenaffaire

  Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën, D66) heeft afgelopen week in twee 'webinars' 1.250 ouders toegesproken die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire. Dat liet het ministerie van Financiën vrijdag weten.

  In de webinars is onder andere gesproken over de inhoud van de compensatieregelingen, en wanneer en hoe de ouders daar aanspraak op kunnen gaan maken. De staatssecretaris wilde in eerste instantie de ouders persoonlijk ontmoeten, maar door de huidige maatregelen was dit niet mogelijk. Ouders konden bij de webinars zelf vragen indienen en maakten hier achthonderd keer gebruik van, meldt persbureau ANP.

  Twitter avatar AvHuffelen Alexandra v Huffelen Samen met collega’s van de Belastingdienst sprak ik deze week ruim 1250 gedupeerde ouders #toeslagen via webinars. Het is belangrijk ook in deze tijden contact te houden en dat blijf ik ook doen. In 1 minuut een terugblik. https://t.co/Hp4h3sXCG1
  #coronavirusnederland https://t.co/CemuyN502y

  De komende weken organiseert het ministerie nog drie keer een digitale bijeenkomst voor ouders uit de toeslagenaffaire. Driehonderd van hen hebben gezegd dat ze graag persoonlijk in gesprek willen met de staatssecretaris. De bewindsvrouw ontmoet wekelijks ook een aantal van hen in digitale privégesprekken.

  De toeslagenaffaire draait om het onterecht stopzetten van de kinderopvangtoeslag bij duizenden ouders. Zij belandden daardoor in grote financiële problemen. Als gevolg hiervan trad verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel (D66) in januari af.

  766 sterfgevallen in Italië, vastgestelde besmettingen opnieuw stabiel

  In Italië zijn afgelopen etmaal 766 nieuwe sterfgevallen als gevolg van Covid-19 gemeld. Het dodental is daarmee opgelopen tot 14.681, meldt persbureau Reuters vrijdagavond. Het dagelijkse aantal sterfgevallen is vrijwel gelijk aan een dag eerder, toen 760 doden werden gemeld. Een week geleden noteerde Italië met 919 doden de hoogste aantal geregistreerde doden op een dag.

  Het aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen bleef met een stijging van 4.585 opnieuw stabiel. Dit aantal ligt voor de vijfde dag op rij tussen de 4.000 en 4.800. De Italiaanse regering sprak eerder de hoop uit dat een daling van het dagelijkse aantal vastgestelde besmettingen, die vooralsnog bijna twee weken geleden zijn piek bereikte, nabij is.

  Er liggen momenteel nog 4.068 patiënten in Italië op de intensive care, vijftien meer dan donderdag. Italië is met een kwart van alle dodelijke slachtoffers wereldwijd het zwaarst getroffen door de uitbraak van het coronavirus.

  Medisch personeel verzorgt een coronapatiënt in een ziekenhuis in Bergamo, het epicentrum van de virusuitbraak in Italië. Foto Piero Cruciatti/AFP

  562 nieuwe sterfgevallen in New York

  In New York zijn nog eens 562 patiënten overleden aan het coronavirus. Het dodental in de Amerikaanse staat is daarmee gestegen tot 2.935, maakte gouverneur Andrew Cuomo vrijdag bekend, meldt persbureau Reuters. Het aantal vastgestelde Covid-19-gevallen in New York, de zwaarst getroffen staat in de Verenigde Staten, liep met ruim tienduizend op tot bijna 103.000.

  De gouverneur stelde dat New York „in crisis” verkeert en hulp nodig heeft. Hij waarschuwde dat patiënten anders zullen overlijden door het tekort aan ziekenhuisbedden en beademingsapparaten.

  Cuomo ondertekende vrijdag een decreet dat het mogelijk maakt beademingsapparaten te confisqueren om te worden verdeeld over ziekenhuizen, schrijft hij op Twitter. De Nationale Garde wordt ingezet voor de verhuizing van de apparaten, waar een dringend tekort aan dreigt. Cuomo zei donderdag dat ziekenhuizen in New York met de huidige voorraad tot halverwege volgende week vooruit kunnen. Ook zijn onvoldoende beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel beschikbaar. Cuomo heeft bedrijven verzocht zich te melden als zij deze kunnen fabriceren.

  Twitter avatar NYGovCuomo Andrew Cuomo This virus is not an issue of states’ rights. This is a national disaster. The states need federal assistance. No state can get all the ventilators they need. We need a national deployment of resources that follows need.

  Tata Steel stelt ontslagen uit tot na coronacrisis

  Tata Steel stelt zijn voorgenomen reorganisatie uit tot na 1 juli vanwege de coronacrisis, heeft vakbond FNV vrijdag bekendgemaakt. De staalproducent bevestigt dat er „vertraging is aangebracht” vanwege „de bijzondere situatie waarin het bedrijf zich bevindt”. Door de reorganisatie raken honderden medewerkers hun baan kwijt.

  FNV schrijft „heel blij” te zijn met het besluit. „Het zou onmenselijk zijn om in deze moeilijke tijd medewerkers, die juist nu laten zien wat ze waard zijn, met ontslag te confronteren.” De staalproducent zegt ook een beroep te gaan doen op de noodmaatregelen van de regering, „zodat werk en inkomen behouden kunnen blijven in deze crisis.”

  Lees ook: Lees ook: Tata Steel verzacht reorganisatie, personeel nog niet tevreden.Het staalbedrijf halveert het aantal ontslagen. Maar de financiële onderbouwing van het plan is nog zwak, vindt het personeel.

  Vorig jaar werd bekendgemaakt dat Tata Steel Europe flink wil snijden in het aantal personeelsleden. Begin vorige maand werd de reorganisatie al versoepeld. Het bedrijf gaat nu 1.250 banen schrappen bij de Europese tak, terwijl dat er eerst nog drieduizend zouden zijn. Het grootste deel van de ontslagen zal in IJmuiden vallen.

  Correctie (18 mei 2020): In een eerdere versie van dit bericht stond dat Tata Steel van plan is 1.250 banen te schrappen bij de vestiging in IJmuiden. Dat moest de Europese tak zijn. Hierboven is deze fout aangepast.

  Tata Steel in IJmuiden. Foto Jeroen Jumelet/ANP

  Slaapmiddel voor dieren tijdelijk toegestaan op ic-afdelingen

  Ziekenhuizen mogen een slaapmiddel dat normaal wordt toegepast op dieren tijdelijk gebruiken op hun intensivecareafdeling. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vrijdag. Het gaat om een vergelijkbaar slaapmiddel dat propofol bevat. Deze stof zit ook in slaapmiddelen voor mensen, waaraan een tekort dreigt.

  De IGJ zegt dat veiligheid en kwaliteit gegarandeerd zijn voor het inzetten van deze diergeneesmiddelen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen oordeelde dat het middel voor dieren geen hulpstoffen bevat „waar mensen niet tegen kunnen”, ook niet bij langdurig gebruik. Bij de productie van diergeneesmiddelen moeten fabrikanten aan dezelfde eisen voldoen als bij die voor mensen. Ook worden beide op dezelfde manier beoordeeld, aldus de IGJ.

  Noodwet kabinet: bedrijven mogen jaarvergadering digitaal houden

  Het kabinet heeft vrijdag een noodwet gepresenteerd die het mogelijk maakt dat bedrijven hun jaarvergadering volledig digitaal houden. Daarmee komt minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) tegemoet aan de wens van beursgenoteerde ondernemingen. Die waren tot nu toe wettelijk verplicht ook een fysieke bijeenkomst aan te bieden. Door de noodgreep mogen zij daarvan afzien.

  Ook staat de noodwet bedrijven die toch staan op een fysieke bijeenkomst toe hun vergadering of indiening van hun jaarverslag uit te stellen. Dat geldt ook voor niet-beursgenoteerde ondernemingen.

  Lees ook: Aandeelhouder, blijf liever thuis!

  Bedrijven als Ahold, PostNL en Unilever vroegen beleggers al zoveel mogelijk thuis te blijven en alleen indien noodzakelijk naar de jaarvergadering af te reizen. Daar zou dan plaats zijn voor maximaal honderd mensen. Juridisch gezien was het al sinds 2007 mogelijk om de bijeenkomst ook digitaal te houden en op afstand te stemmen. KPN deed dat vorig jaar bijvoorbeeld al.

  Voorwaarde nu is wel dat de beleggers de gelegenheid krijgen bestuurders en commissarissen te ondervragen over hun handelen. Die vragen kunnen vooraf of tijdens de vergadering worden ingediend. Of bedrijven nu ook hun fysieke bijeenkomsten volledig afgelasten of verzetten, was vrijdag nog niet meteen duidelijk.

  1.324 patiënten op de IC, 51 meer dan donderdag

  In Nederland liggen 1.324 patiënten op de intensive care, 51 meer dan donderdag. Dat heeft Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, vrijdagmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Er zijn nu nog bedden beschikbaar, omdat het aantal IC-plaatsen de afgelopen weken is uitgebreid naar ongeveer 2.100. Aan het einde van komend weekend moet de capaciteit zijn opgeschroefd naar 2.400 bedden.

  Hoewel het aantal patiënten op de IC's „gestaag” oploopt, verwacht Kuipers deze groei nog twee weken aan te kunnen. De druk op de IC's is niet gelijk over de ziekenhuizen verdeeld. In Breda en de regio Rijnmond zijn bijvoorbeeld zo'n 90 procent van de IC-bedden bezet. Twaalf Duitse klinieken hebben gezegd bereid te zijn Nederlandse patiënten op te vangen als het er hier te veel worden. Tot nu toe zijn zijn veertien patiënten zijn overgebracht naar Duitsland.

  De intensive care van het Zuyderland Medisch Centrum in Sittard tijdens de coronacrisis. Foto Chris Keulen

  De dag tot nu toe

  Dit is het belangrijkste coronanieuws van vrijdag tot nu toe:

  • Bij het RIVM zijn van donderdag- tot vrijdagmiddag 148 nieuwe meldingen van sterfgevallen door het coronavirus binnengekomen. Voor zover bekend ligt het dodental in Nederland nu op 1.487. In hetzelfde tijdsbestek werden 502 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Het wekelijkse sterftecijfer onder de Nederlandse bevolking lijkt volgens het CBS eind maart het hoogste in 25 jaar te zijn
  • In de voetbalwereld heerst grote onduidelijkheid. Voetbalbond UEFA heeft gewaarschuwd dat clubs uit competities die gestaakt worden, volgend seizoen geweerd kunnen worden uit het Europees voetbal. Dat terwijl Ajax, AZ en PSV gisteren lieten weten dat de eredivisie wat hen betreft wordt gestaakt. De meeste aanvoerders van de eredivisieclubs willen daarentegen wél verder spelen.
  • Nederlandse steden treffen maatregelen om te voorkomen dat grote groepen mensen er komend weekend vanwege het mooie weer op uit trekken. Amsterdam kondigde een vaarverbod af voor zijn grachten, Den Haag sloot parkeerterreinen bij stranden en parken. Ov-bedrijven roepen Nederlanders intussen op de bus, trein, tram en metro dit weekeinde niet te gebruiken.
  • In landen overal ter wereld blijft het dodental van de coronapandemie flink oplopen. Vooral Spanje (932 nieuwe doden) en de Verenigde Staten (1.169 nieuwe doden) meldden vrijdag flinke stijgingen. In het Verenigd Koninkrijk steeg het dodental met bijna een kwart.
  • De Nederlandse bouwsector dreigt zwaar getroffen te worden door de economische neergang als gevolg van de coronacrisis. De komende twee jaar zullen er in de bouw veertigduizend banen verdwijnen, heeft het Economisch Instituut voor de Bouw berekend. Er zal minder worden geïnvesteerd in de bouw, waardoor er dit jaar bijna tienduizend nieuwe woningen minder gebouwd zullen worden dan vorig jaar.

  Politie krijgt bevoegdheid coronatest af te dwingen bij hoesters

  De politie mag binnenkort waarschijnlijk slijm afnemen van mensen die hoesten of spugen naar anderen en daarbij zeggen dat ze lijden aan het coronavirus. Een wetsvoorstel dat dit mogelijk maakt is vrijdag door de ministerraad goedgekeurd, zei minister Ferdinand Grapperhaus (Veiligheid en Justitie, CDA) naderhand tegen persbureau ANP. De Raad van State, de Tweede en de Eerste Kamer moeten nog over het voorstel oordelen.

  Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er meerdere incidenten met zogenoemde 'coronaspugers' geweest. Vooral agenten blijken het doelwit te zijn van deze vorm van bedreiging. Daarom vroeg politievakbond ACP donderdag om de mogelijkheid tot het afdwingen van een coronavirustest bij verdachten als er een „reële kans” op een besmetting is. Dit moet onzekerheid over een mogelijke besmetting bij de belaagde agenten wegnemen.

  De eerste verdachten zijn al veroordeeld voor het vergrijp. Zo moet een man uit Noordwijkerhout tien weken de cel in omdat hij agenten in het gezicht heeft gehoest en gespuugd. Volgens de rechter maakte de man zich met zijn actie schuldig aan „bedreiging met zwaar lichamelijk letsel”. Andere spugers moesten zelfs drie maanden de cel in.

  Lees ook: De boeven lijken ook in quarantaine te zitten

  Dodental VK opnieuw met bijna kwart gestegen

  Het dodental als gevolg van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk is donderdag met 684 opgelopen. Daarmee komt het totaal aantal sterfgevallen donderdag aan het einde van de middag op 3.605, blijkt uit nieuwe cijfers van het Britse ministerie van Volksgezondheid. Deze bevatten alleen sterfgevallen van Covid-19-patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis.

  Een dag eerder steeg het dodental in het VK met 561, bijna een kwart van het totaal een dag ervoor. In Europa zijn alleen in Italië, Spanje en Frankrijk meer doden gevallen door het coronavirus. Tot vrijdagochtend zijn bijna 174.000 Britten getest op Covid-19, ruim 38.000 van hen testten positief.

  Premier Boris Johnson, die vorige week positief testte op het virus en in isolatie zit, riep Britten via Twitter op dit weekend ondanks het mooie weer binnen te blijven. Koningin Elizabeth spreekt zondagavond in een speciale televisie-uitzending het Britse volk toe over de uitbraak van het coronavirus.

  Labproef laat zien: jonge katten zijn gevoelig voor coronavirus

  Katten, vooral jonge katten, zijn gevoelig voor besmetting met het nieuwe coronavirus, SARS-CoV-2. Geïnfecteerde katten kunnen ook soortgenoten besmetten. Honden zijn veel minder bevattelijk voor het virus, en varkens, kippen en eenden zijn dat helemaal niet. Behalve katten blijken ook fretten gevoelig.

  Dat komt naar voren uit een serie besmettingsproeven door wetenschappers van het veterinair onderzoeksinstituut in Harbin, China. Hun resultaten zijn als preprint verschenen op de publieke server bioRxiv, en zullen later in een wetenschappelijk tijdschrift verschijnen.

  Lees het hele artikel: Labproef laat zien: jonge katten zijn gevoelig voor coronavirus

  Belgische voetbalcompetitie wil nog steeds stoppen, aanvoerders Nederland pleiten voor uitspelen

  De Belgische voetbalbond KBVB overweegt nog altijd de competitie stop te zetten, ook nu de UEFA heeft gewaarschuwd dat clubs dan kunnen worden uitgesloten van de Champions League en Europa League. Dat is de uitkomst van een video-overleg op vrijdagochtend tussen de UEFA, de voetbalbond en het bestuur van de Pro League, de hoogste voetbalcompetitie.

  De Pro League stelde donderdag als eerste voetbalcompetitie in Europa te overwegen het seizoen vanwege de coronacrisis te beëindigen. De KBVB schrijft vrijdag op zijn website niet akkoord te gaan met een aanpak die bonden „dwingt” het seizoen uit te spelen, al is er nog geen definitief besluit genomen over het stopzetten van de Pro League.

  De meeste aanvoerders van Nederlandse clubs in de eredivisie en eerste divisie willen dat het seizoen wordt uitgespeeld, meldt de spelersvakbond VVCS vrijdag. Daaraan stellen zij wel de voorwaarde dat „de veiligheid en gezondheid van de spelers gewaarborgd wordt”. De Centrale Spelersraad pleitte donderdag al voor het uitspelen van de competitie, maar benadrukte eveneens dat gezondheid van de spelers voorop staat.

  De KNVB streeft ernaar de twee hoogste competities, die in elk geval tot 1 juni stilliggen, in de zomer uit te spelen. Meerdere clubs, waaronder Ajax, AZ en PSV, hebben zich tegen dit besluit uitgesproken. Dinsdag staat een overleg gepland tussen de KNVB en alle Nederlandse profclubs waarin de verschillende scenario's worden besproken. De UEFA schreef donderdag in zijn brief dat het „voorbarig en niet te rechtvaardigen” is als competities nu al worden stopgezet.

  Lees ook: Eredivisie tot in augustus? De bedrijfstak voetbal zet alles op alles

  Kappers beboet om doorwerken

  In meerdere gemeenten hebben kapsalons een boete van 4.000 euro gekregen omdat zij door bleven werken ondanks het verbod om open te blijven vanwege de corona-uitbraak. Inmiddels wordt er ook op verschillende plekken gecontroleerd of kappers wel echt dicht zijn. Dat meldt branchevereniging ANKO vrijdag na gesprekken met leden. Hoeveel bekeuringen er zijn uitgeschreven, weet de vereniging niet.

  De kappersbond doet een dringend oproep aan alle kappers om zich aan de regels te houden. „Het virus moet echt stoppen en ook kappers hebben een morele plicht om dicht te gaan”, zegt woordvoerder Gonny Eussen. De hoogte van de boete noemt zij stevig. „Maar er staat veel op het spel. Als kapper ontkom je niet aan contact met je klanten. Alleen door te stoppen met knippen, kunnen we de verdere verspreiding van het virus stoppen.”

  Hoewel er tot zeker 28 april niet geknipt mag worden, zijn veel kappers nog wel open om haarproducten te verkopen, wat wel is toegestaan. Toch staat bij veel ondernemers het water tot de lippen, waarschuwt Eussen. „Veel gemeenten zijn totaal niet flexibel richting kleine ondernemers, terwijl ook de NOW-regeling nog op zich laat wachten. Ondertussen lopen de huren en de salarissen door. Zonder snelle hulp van de overheid kunnen zij het niet uitzingen de komende weken.”

  Een gesloten kapsalon in Amstelveen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

  Boris Johnson vanuit isolatie: blijf zoveel mogelijk binnen

  De Britse premier Boris Johnson, die vorige week vrijdag positief testte op Covid-19, zit nog steeds in isolatie. In een filmpje dat hij vrijdag postte op Twitter zegt hij last te hebben van een lichte temperatuurverhoging. „Een mild verschijnsel, dus blijf ik in overeenstemming met overheidsrichtlijnen binnen.” Johnson heeft zich teruggetrokken in zijn ambtswoning op Downing Street.

  In de video drukte de premier zijn landgenoten op het hart zich dit weekend niet te laten verleiden door het verwachte mooie weer. „Alsjeblieft, houd je aan de richtlijnen en blijf binnen.” In het Verenigd Koninkrijk zijn nu ruim 34.000 mensen positief getest op Covid-19. Bijna drieduizend inwoners zijn overleden aan de longziekte. In het VK is net als in veel andere landen het openbare leven tot stilstand gekomen. Inwoners moeten zoveel mogelijk binnen blijven en twee meter afstand van elkaar houden

  Another quick update from me on our campaign against #coronavirus.

  You are saving lives by staying at home, so I urge you to stick with it this weekend, even if we do have some fine weather.#StayHomeSaveLives pic.twitter.com/4GHmJhxXQ0

  — Boris Johnson #StayHomeSaveLives (@BorisJohnson) April 3, 2020

  Vaarverbod in Amsterdamse grachten, gesloten parkeerplaatsen bij Haagse strand

  Terwijl Nederland zich opmaakt voor een warm en zonnig weekend, maken de grote steden zich zorgen over grote drukte in parken en natuurgebieden en op stranden. Om te voorkomen dat er situaties ontstaan waarbij het onmogelijk is om anderhalve meter afstand te houden van andere mensen, treffen sommige steden extra maatregelen.

  Zo mag er zondag niet gevaren worden in de Amsterdamse grachten. Ook worden zij-ingangen van drie grote parken gesloten om te voorkomen dat te veel mensen tegelijk in het stadsgroen komen. Elders wordt extra gecontroleerd. Burgemeester Femke Halsema stelt dat als de parken alsnog vollopen, de politie ze zal „leegvegen” en afsluiten. Verder zullen wc's en douches bij recreatieplekken gesloten worden en gaat de politie langs de Amstel controleren of wielrenners zich aan de regels houden.

  Ook in Den Haag worden maatregelen getroffen om te voorkomen dat men dit weekend massaal naar populaire plekken trekt. Grote parkeergelegenheden in de buurt van stranden, parken en recreatiegebieden worden gesloten, de verhuur van strand- en vakantiehuisjes is tijdelijk verboden en ook openbare toilet-, was- en douchevoorzieningen blijven dicht. Ook heeft stadsvervoersbedrijf HTM Hagenaren opgeroepen niet met de tram of bus naar het strand te gaan. De trams en bussen zijn bestemd voor mensen met vitale beroepen, benadrukt HTM.

  Rotterdam treft vooralsnog geen specifieke extra maatregelen in verband met het lekkere weer, zegt een woordvoerder desgevraagd. Wel roept de gemeente Rotterdammers op zoveel mogelijk thuis te blijven dit weekend en elkaar „digitaal te ontmoeten”. Als het op bepaalde plekken te druk wordt, zullen deze bij „uiterste noodzaak” gesloten worden. Ook vraagt de organisatie van de marathon van Rotterdam, die dit weekend zou plaatsvinden, lopers niet alsnog hun marathonafstand te gaan rennen. „Je moet je nu niet extreem inspannen, dat verlaagt je weerstand”, zegt directeur Mario Kadiks tegen RTV Rijnmond.

  In Utrecht hanteert de gemeente eenzelfde aanpak als in Rotterdam: ook in de Domstad zijn geen extra maatregelen getroffen, vertelt een woordvoerder. Zij benadrukt dat veel Utrechters dicht op elkaar wonen en dat de gemeente wil dat zij een frisse neus kunnen halen. „Parken sluiten is een redmiddel dat we liever niet inzetten.” Als het op plekken toch zo druk wordt dat het onmogelijk wordt om anderhalve meter afstand te houden, zal de gemeente ingrijpen.

  Staatsbosbeheer heeft Nederlanders in het hele land opgeroepen natuurgebieden te mijden en alleen in de buurt van hun eigen woning het zonnetje op te zoeken. Informatiecentra en toiletten in natuurgebieden zijn gesloten.

  148 nieuwe sterfgevallen in Nederland, 502 mensen opgenomen

  Sinds donderdagmiddag zijn bij het RIVM 148 meer overlijdens van coronapatiënten bekend. Het totale dodental als gevolg van het virus staat daarmee in Nederland op 1.487. Dat laat het RIVM vrijdagmiddag weten. Zoals bij elke nieuwe bekendmaking plaatst het gezondheidsinstituut daarbij de aantekening dat de 'nieuwe' sterfgevallen niet per se in het afgelopen etmaal hebben plaatsgevonden; ze zijn in de afgelopen 24 uur gemeld.

  Er zijn van donderdag op vrijdag 502 mensen opgenomen in het ziekenhuis: in totaal zijn 6.286 patiënten opgenomen of opgenomen geweest. In Nederland zijn nu 15.723 besmettingen vastgesteld. Het werkelijk aantal besmettingen ligt hoger omdat niet iedereen die ziek is en mogelijk besmet is met het coronavirus, wordt getest.

  In een epidemiologische rapportage geeft het RIVM meer achtergrondinformatie bij de cijfers. De helft van de opgenomen patiënten is zeventig jaar of ouder. De helft van de overleden patiënten was 81 jaar of ouder. In de provincie Noord-Brabant is het totaal aantal gerapporteerde besmettingen nog altijd het hoogste. De cijfers die vrijdag door het RIVM bekend zijn gemaakt, zijn tot en met vrijdagochtend tien uur verzameld.

  Het aantal nieuwe sterfgevallen van vrijdag ligt onder het gemelde cijfer van donderdag. Toen waren er 166 nieuwe coronadoden.

  Kabinet begrijpt ontslag van tijdelijk KLM-personeel

  Het kabinet zegt vrijdag begrip te hebben voor de ontslagronde van tijdelijk personeel die KLM gaat doorvoeren. „Het is een moeilijke situatie”, zegt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) tegenover NOS, „maar ik begrijp het wel”.

  De afgelopen dagen toonde Koolmees zich nog zeer kritisch over het door KLM geplande schrappen van 1.500 tot 2.000 arbeidsplaatsen. Een voorwaarde voor de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, het steunpakket ter waarde van miljarden euro's waarmee het kabinet Nederlandse bedrijven door de coronacrisis wil helpen, is dat niemand ontslagen wordt om bedrijfseconomische redenen. De minister noemde de maatregel van KLM woensdag in tv-programma een „heel slecht signaal”.

  Maar de luchtvaartmaatschappij lijkt de ministers Koolmees en Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) donderdagavond in een gesprek te hebben overtuigd dat ze binnen de afspraken handelt. „Ze houden zich netjes aan de regels”, aldus Koolmees tegenover de camera's van NOS. Het gaat volgens hem om uitzendkrachten die niet op de loonlijst staan bij KLM. Daardoor zijn het geen ontslagen om bedrijfseconomische redenen, zegt de minister.

  Sterfte eind maart lijkt hoogste in 25 jaar

  De sterfte in de laatste week van maart lijkt uit te komen op het hoogste niveau sinds 1995. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek en het RIVM vrijdag publiceerden. In de week van 23 tot en met 29 maart stierven naar schatting 4.300 Nederlanders.

  Dat getal is ongebruikelijk hoog. Sinds 1995, het eerste jaar waarover het CBS wekelijkse sterftecijfers publiceerde, stierven er in één week nog nooit zoveel mensen. De toename is duidelijk te wijten aan het coronavirus, al zijn er natuurlijk ook veel overledenen met een andere doodsoorzaak. Ook in de derde week van maart was de sterfte in Nederland al duidelijk verhoogd.

  Er overleden in de laatste week van maart 1.200 mensen méér dan in diezelfde week in 2019. Dat getal laat ook zien dat het aantal overledenen aan het coronavirus dat dagelijks door het RIVM wordt gemeld, waarschijnlijk niet compleet is, schrijven het CBS en het RIVM. In de laatste week van maart werden er 713 overledenen aan het coronavirus gemeld.

  Het totale aantal van 4.300 doden in de week van 23 tot en met 29 maart is een voorlopig cijfer, omdat nog niet alle overledenen bij het bureau zijn gemeld. Het CBS moest daarom zelf schatten hoeveel meldingen er nog niet binnen zijn.

  Ook blijkt uit de cijfers dat de sterfte vooral toeneemt bij mensen van 65 jaar en ouder. Onder mensen tussen de 50 en 65 jaar zijn eveneens meer doden gevallen.

  1.500 Nederlanders gerepatrieerd

  Vijftienhonderd Nederlanders die door de wereldwijde coronacrisis vastzaten in het buitenland, zijn de afgelopen weken teruggehaald. Dat zegt minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) vrijdag tegen persbureau ANP. Buitenlandse Zaken runt sinds anderhalve week een website waar gestrande Nederlanders zich kunnen melden voor hulp bij het organiseren van hun terugreis.

  Aan boord van de repatriëringsvluchten die al zijn uitgevoerd waren ook ongeveer tweehonderd burgers uit andere Europese lidstaten. Wie mee wil op een dergelijke vlucht moet zelf een deel van de kosten betalen: voor reizen binnen de Europese Unie is dat 300 euro, voor de rest van de wereld geldt een tarief van 900 euro.

  Op de Nederlandse vliegvelden en havens geldt sinds 19 maart een inreisverbod voor mensen van buiten de EU. De marechaussee, die deze maatregel moet handhaven, laat vrijdag weten dat sindsdien aan 37 mensen de toegang tot Nederland is ontzegd. De meesten kwamen aan op Schiphol. In dezelfde periode zijn nog dertien reizigers geweigerd om andere redenen, bijvoorbeeld omdat ze geen geldig paspoort hadden.

  Niet alleen Nederland probeert reizigers buiten te houden tijdens deze gezondheidscrisis. De Europese toerist voelt zich in Zuid-Amerika nu plots een paria

  Ov-bedrijven: ga niet met de bus of trein dit weekend

  Alle ov-bedrijven en spoorbeheerder ProRail roepen reizigers op om aankomend weekend, ondanks het lekkere weer, zoveel mogelijk thuis te blijven. Reis alleen met het openbaar vervoer als dat strikt noodzakelijk is, schrijft branchevereniging OV-NL vrijdag op haar website. „Op deze manier kunnen we Nederland veilig en verantwoord in beweging houden.”

  De openbaar vervoerbedrijven in Nederland hanteren sinds twee weken een aangepaste dienstregeling. Tot en met 28 april rijden vanaf vrijwel elk station nog maar twee treinen per uur, zodat mensen met cruciale beroepen als verplegers, vakkenvullers en schoonmakers nog naar hun werk kunnen. Het aantal reizigers is sinds de nieuwe regeling drastisch gedaald, schrijft de branchevereniging.

  „De trein, metro, tram of bus is even geen uitje”, zegt Pedro Peters, voorzitter van OV-NL, in de vrijdag uitgegeven verklaring. „Lekker weer of niet: Laat het ov aan mensen die het echt nodig hebben.”

  Dodental Iran loopt verder op, vrees voor uitbraak in sloppenwijken

  Het dodental in het door het virus zwaar getroffen Iran is vrijdag met 134 opgelopen tot 3.294. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid van het land bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Tot dusver zijn ruim 53.000 mensen in Iran positief getest op het virus dat Covid-19 veroorzaakt.

  De kans bestaat dat het werkelijke aantal doden en besmettingen in het land hoger ligt. Volgens critici binnen en buiten het land verspreiden de Iraanse autoriteiten bewust lagere cijfers. De uitbraak kan ernstige humanitaire gevolgen hebben, onder anderen voor de miljoenen Afghaanse vluchtelingen die onder erbarmelijke omstandigheden in Iraanse sloppenwijken wonen.

  Lees ook: Wie samen met anderen God wil ontmoeten, komt corona tegen

  Dodental Spanje loopt met 932 op tot 10.935

  Opnieuw is het dodental door het coronavirus in Spanje sterk opgelopen. Vrijdag maakte het ministerie van Volksgezondheid melding van 932 nieuwe overlijdens door Covid-19. Daarmee komt het totaal aantal doden in het Zuid-Europese land op 10.935.

  Spanje is een van de landen die het zwaarst worden getroffen door het coronavirus. De afgelopen week werd iedere dag melding gemaakt van meer dan achthonderd sterfgevallen. De grootste besmettingshaarden zijn in Madrid en Catalonië. Alleen in Italië zijn voor zover bekend meer doden gevallen. Daar zijn tot dusver 13.915 mensen overleden aan Covid-19.

  Lees ook: ‘Het is alsof je in een oorlog levens moet zien te redden'

  ‘Air France-KLM wil miljarden lenen met garanties van Nederland en Frankrijk’

  Air France-KLM is in gesprek met banken over een lening van miljarden euro's die gegarandeerd wordt door de Franse en Nederlandse staat. Dat meldt persbureau Reuters, dat zich baseert op „drie mensen dichtbij de gesprekken”. Voor Air France zou het gaan om een lening van 4 miljard euro, voor KLM om een lening van bijna 2 miljard euro. Air France-KLM, de beide regeringen en de twee banken die waarschijnlijk adviseren bij de lening weigeren commentaar.

  Zowel Wopke Hoekstra, minister van Financiën als zijn Franse collega Bruno Le Maire hebben bij diverse gelegenheden gezegd dat ze bereid zijn om Air France-KLM financieel te ondersteunen. Nederland en Frankrijk bezitten respectievelijk 14 en 14,3 procent van de aandelen in Air France-KLM.

  Net als alle andere luchtvaartmaatschappijen verkeert Air France-KLM in acute geldnood door de coronacrisis. De vraag naar passagiersvervoer is vrijwel stilgevallen, maar kosten voor bijvoorbeeld personeel en afschrijving of huur van de vliegtuigen lopen door. Maatschappijen verdienen alleen nog geld door vrachtvervoer (onder meer medische artikelen) en repatriëringsvluchten. Ook andere landen schieten nationale luchtvaartmaatschappijen te hulp.

  ‘Wellicht geen Europees voetbal voor clubs uit competities die gestaakt worden’

  Voetbalclubs die de nationale competities dit seizoen niet meer willen afmaken, kunnen volgend seizoen geweerd worden uit de Champions League en Europa League. Daarvoor waarschuwen Europese voetbalbond UEFA en ECA, de invloedrijke organisatie van clubs die Europees spelen, in een brief die donderdag is verstuurd aan nationale bonden.

  De UEFA gaat er nog altijd van uit dat de nationale competities uitgespeeld kunnen worden. „We denken dat het voorbarig en niet te rechtvaardigen is als nationale competities op dit moment al worden afgeblazen”, staat in de brief. Bij voortijdige beëindiging behoudt de UEFA het recht om te „heroverwegen” welke clubs er volgend jaar mogen deelnemen aan de Europese toernooien. De brief is naast UEFA-baas Aleksander Ceferin en ECA-voorzitter Andrea Agnelli ook ondertekend door Lars-Christer Olsson, de voorzitter van de European Leagues, de organisatie waarin competities zoals de Eredivisie zijn aangesloten. Het uitspelen van de competities zou ergens in juli of augustus moeten gebeuren. Een werkgroep van de UEFA onderzoekt dat momenteel.

  De brief is een reactie op het standpunt dat onder meer de Nederlandse topclubs deze week innamen. Ajax-directeur Marc Overmars zei woensdag in een interview met De Telegraaf dat er wat zijn club betreft een punt achter het huidige seizoen gezet zou moeten worden vanwege de enorme impact van de coronacrisis. Een dag later sloten ook AZ en PSV zich hierbij aan. Ook in andere landen, waaronder België, wordt er gepleit om te stoppen met voetballen.

  Duizenden ouderen bellen hulplijn van ANBO voor advies of praatje

  Veel mensen in Nederland maken gebruik van de speciale telefoonlijnen die door instanties of organisaties zijn geopend om hen bij te staan tijdens de corona-epidemie. Zo hebben medewerkers van de ouderenbond ANBO zo'n vierduizend telefoontjes ontvangen, laat de organisatie vrijdag weten in een persbericht. De bond opende op 11 maart een telefoonlijn.

  Twitter avatar ANBOpers ANBOpers De speciale #ANBO telefoonlijn voor #ouderen die vragen hebben over het #coronavirus of een praatje willen maken omdat ze eenzaam zijn, is al door duizenden mensen gebeld: https://t.co/IFb2Uy5wop #hartonderderiem #eentegeneenzaamheid https://t.co/IOFP6YBWJQ

  Nadat op 12 maart de eerste coronamaatregelen werden aangekondigd door het kabinet, werd dat nummer veel gebruikt. „Eerst belden er vooral mensen die een praktische vraag over het coronavirus hadden”, laat de organisatie weten. Mensen wilden weten of zij naar buiten konden voor een wandeling of bezoek konden ontvangen. De afgelopen week belden veel meer ouderen die zich door de thuisisolatie eenzaam voelen: „Veel mensen die al niet zo’n groot sociaal netwerk hadden, zijn door de coronamaatregelen nog meer op zichzelf aangewezen.”

  De ANBO-lijn, die elke dag te bereiken is, is niet de enige hulplijn die voor de coronacrisis is opgezet. Zo opende eerder ook de Rode Kruis Hulplijn. Die is volgens persbureau ANP al meer dan vijftienduizend keer gebeld. Veel van deze bellers hebben ook medische vragen.

  Lees ook: Veel mensen willen het Rode Kruis helpen – maar hoe?

  Cipier Roermondse gevangenis besmet met coronavirus

  Een cipier van een gevangenis in Roermond is besmet met het coronavirus. Dat bevestigt een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) vrijdag na berichtgeving van omroep 1Limburg. De vrouw heeft in de nacht van 24 op 25 maart voor het laatst gewerkt en merkte de volgende dag symptomen op. Sindsdien heeft ze niet meer gewerkt.

  De vrouw heeft volgens 1Limburg medicatie uitgedeeld aan gedetineerden. Het is onduidelijk om wat voor medicijnen het gaat en hoe dicht zij hiervoor bij de gevangenen moest komen. Omdat er signalen zijn dat het coronavirus overgedragen kan worden voordat een patiënt symptomen heeft, is niet uit te sluiten dat de vrouw andere medewerkers of gedetineerden besmet heeft. Volgens 1Limburg leidt dit tot onrust onder de gevangenen, die er nu vaker voor zouden kiezen in hun cel te blijven en gemeenschappelijke ruimten te mijden. De DJI-woordvoerder zegt geen signalen over onrust te hebben ontvangen. Zij benadrukt dat het de gevangenen vrijstaat in hun cel te blijven.

  Tot dusver zijn vier gedetineerden in Nederland positief getest op het virus, zo schreef minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) donderdag aan de Tweede Kamer. Een van hen zat in een gevangenis in Rotterdam en is opgenomen in een gevangenisziekenhuis. De drie anderen zitten in forensische klinieken (twee in de Almeerse Oostvaarderskliniek, één in de Rooyse Wissel in Venray) en worden daar verzorgd.

  Gevreesd wordt dat het coronavirus zich snel kan verspreiden door gevangenissen, onder meer omdat het op veel plekken lastig is om anderhalve meter afstand te bewaren. De DJI-woordvoerder erkent dat dit voor uitdagingen zorgt - bijvoorbeeld voor gedetineerden die een cel delen. Zij benadrukt dat gevangenissen verschillende maatregelen hebben genomen, zoals luchten in kleinere groepjes. Ook mogen gedetineerden geen bezoek ontvangen.

  Lees ook: De gevangenis is een ideale petrischaal voor het virus

  Theatermakers, musici en andere kunstenaars wijken uit naar internet

  Vanwege de coronacrisis zijn alle culturele instellingen in Nederland momenteel gesloten. Veel theaters en gezelschappen proberen publiek desondanks op een andere manier te bereiken. Zo presenteert de Goudse schouwburg vrijdagavond een 'Theater Virus Festival', waarbij het theater een aantal optredens live uitzendt via YouTube. De optredens zijn gratis te bekijken, heeft de schouwburg vrijdag bekendgemaakt.

  De Goudse schouwburg is niet de enige culturele instelling die via streams voorstellingen aanbiedt. Ook Theater Rotterdam maakte afgelopen week registraties van voorstellingen beschikbaar, en muziektheatergroep Orkater deed hetzelfde.

  De acteurs van Internationaal Theater Amsterdam en Het Nationale Theater lezen dagelijks één verhaal uit Decamerone voor, van de Italiaanse dichter Boccaccio. In totaal verschijnen honderd afleveringen, die samen het verhaal van een groep Italiaanse jongeren vertellen. De groep slaat op de vlucht voor de pest, die in de veertiende eeuw Florence teistert. Wie liever naar buitenlands toneel kijkt, kan onder meer terecht bij The Metropolitan Opera (VS) of het National Theatre (VK).

  Vanavond is om 19.00 uur is ook Bachs Matthäus-Passion online te volgen, uitgevoerd door het Concertgebouworkest.

  Peiling: coronaregels worden veel serieuzer genomen

  Aanzienlijk meer Nederlanders zeggen de voorgeschreven coronamaatregelen serieus te nemen. Dat meldt onderzoeksinstituut I&O Research vrijdag op basis van een peiling die eind maart in samenwerking met de Universiteit Twente is uitgevoerd. Daarin geeft 99 procent van de ondervraagden aan de anderhalve meter afstand die het RIVM adviseert in acht te nemen. Begin maart was dat nog minder dan de helft.

  Ook andere adviezen worden in groten getale opgevolgd. Zo zegt 97 procent vaker de handen te wassen en blijft 93 procent zoveel mogelijk thuis. Ook voelt grofweg de helft van de ondervraagden (52 procent) de verantwoordelijkheid om anderen aan te spreken op hun gedrag bij het volgen van de richtlijnen.

  Tegelijkertijd maken meer mensen zich zorgen over de effecten van de virusuitbraak. Daarbij gaat het met name om de vrees dat ziekenhuizen het aantal patiënten niet meer aankunnen (van 22 procent naar 59 procent) of dat familieleden komen te overlijden door Covid-19 (van 26 procent naar 55 procent).

  I&O Research ondervroeg in de periode van 26 tot 30 maart 2020 een representatieve groep van in totaal 2.342 Nederlanders van 18 jaar en ouder. In de periode 5 tot 10 maart ging het om 2.180 18-plussers. In beide metingen zijn ook data van PanelClix meegenomen.

  Advocatenorganisaties willen heropening rechtbanken

  Rechtbanken zouden ondanks de uitbraak van het coronavirus meer strafzaken moeten oppakken. Dat stellen de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) en de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) deze week. Door de crisis zijn alle niet-urgente strafrechtzaken sinds half maart uitgesteld.

  De rechtspraak, het Openbaar Ministerie en de strafrechtadvocatuur zijn volgens de instanties onderdeel van de „vitale processen in onze maatschappij” die moeten blijven draaien tijdens de coronacrisis. Ook vrezen de advocaten de financiële gevolgen en mogelijke ontslagen door het gebrek aan werk als de rechtbanken langer dicht blijven. Bovendien zouden hun cliënten lang in onzekerheid verkeren door de uitstel van hun rechtszaken.

  De advocatenorganisaties zijn bang dat het aantal uitgestelde zaken zich gaan opstapelen. Al voor de crisis moesten bijna 23.000 zaken uitgesteld worden door capaciteitsproblemen bij het Openbaar Ministerie. Dit aantal zal in deze periode alleen maar toenemen.

  Lees ook: Rechtbanken voor onbepaalde tijd gesloten

  Opvallend genoeg waren het ook de NOvA en de NVSA die half maart pleitten vóór het sluiten van de rechtbanken voor „alle zittingen die niet absoluut noodzakelijk zijn”. NOvA stelt nu dat er destijds „veel onduidelijkheid was” over de verspreiding van het virus en de duur van de kabinetsmaatregelen. Nu daar meer duidelijkheid over is, vinden de advocaten dat delen van het „maatschappelijk leven - onder zeer strikte condities” door kunnen gaan.

  Het is volgens de organisaties mogelijk om de RIVM-richtlijnen op te volgen in rechtbanken. De panden zijn vaak ruim opgezet, waardoor het mogelijk zou zijn om zittingen te laten plaatsvinden „zonder de gezondheid van elkaar op onverantwoorde wijze in gevaar te brengen”, aldus NVSA-voorzitter Jeroen Soeteman.

  Rechtbanken gaan verschillend om met de zittingen die wél doorgaan.

  Twitter avatar JeroenSoeteman Jeroen Soeteman Goed dat @RechtspraakNL duidelijkheid verschaft want de rechtbanken gaan er verschillend mee om: als een zitting doorgaat is de beslissing of de advocaat naar de zitting komt of via beeld/geluid de zitting volgt en zijn bijdrage levert aan de advocaat zelf, en niet aan de rechter https://t.co/0tiGf446Nw

  Coronavirus eist in de VS in 24 uur tijd 1.169 levens

  In de Verenigde Staten is het dodental door het coronavirus in een periode van 24 uur met 1.169 opgelopen. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University, die de verspreiding van het virus volgt. In geen enkel land zijn tot nu toe zoveel mensen in één dag overleden. In de VS zijn volgens deze cijfers, die meerdere keren per dag worden bijgewerkt, inmiddels 5.926 coronadoden te betreuren.

  De VS is ook het land met de meeste geregistreerde besmettingen, nu ruim 245.000. Ter vergelijking: Italië en Spanje hebben respectievelijk ruim 115.000 en iets meer dan 112.000 besmettingen gemeld. China gaf 82.464 besmettingen door. Deze cijfers zijn overigens niet goed met elkaar te vergelijken omdat het testbeleid verschilt per land. In werkelijkheid ligt het aantal besmettingen hoger, omdat niet alle zieken worden opgespoord. Volgens Johns Hopkins is het totale aantal positief geteste mensen het miljoen gepasseerd.

  Tot dusver was Italië koploper als het gaat om het meeste aantal geregistreerde doden in een land op een dag: 969 op 27 maart. Wel zijn er verschillen in de tijdstippen en wijze van registratie door landen. Zo tellen in de VS de staten zelf, cijfers die ook Johns Hopkins University meeneemt in zijn statistieken. Landelijk gezien houdt overheidsinstantie Centers for Disease Control and Prevention (CDC) het totale aantal besmettingen en doden in het land bij, maar doordat sommige staten hun gegevens soms later doorgeven, kunnen deze cijfers afwijken van die van Johns Hopkins.

  Inmiddels zijn nu wereldwijd meer dan 53.000 coronadoden geregistreerd. De meeste doden hiervan vielen in Italië (13.915 doden) en Spanje (10.348).

  ‘40.000 banen in bouw minder door coronacrisis’

  De coronacrisis zal de komende twee jaar ongeveer 40.000 banen in de bouwsector kosten. Ook zal de totale bouwproductie in die periode met 15 procent dalen. Dat heeft het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) becijferd. Het instituut vreest dat de coronacrisis de bouw net zo hevig zal raken als de bankencrisis in 2008.

  Tijdens de coronacrisis zal er volgens het EIB minder in de bouw geïnvesteerd worden. De gevolgen daarvan zullen ook na de coronacrisis nog voelbaar zijn, waarschuwt het instituut.

  Onder meer de woningbouw wordt door de coronacrisis getroffen. Waar vorig jaar 57.000 vergunningen voor nieuwbouwwoningen werden verleend, zullen dat er dit jaar 48.000 zijn. Ook de bouw van bijvoorbeeld kantoren, scholen en fabrieken wordt geraakt. De impact van de coronaproblematiek komt bovenop de vertraging die veel projecten al hebben opgelopen door de stikstof- en PFAS-crises.

  Het EIB gaat in zijn berekeningen uit van een economische krimp van 5 procent in 2020. Het instituut baseert zich hierbij op cijfers van het Centraal Planbureau (CPB). In het lichtste scenario, waarbij de coronabeperkende maatregelen drie maanden gelden, krimpt de economie volgens het CPB dit jaar met 1,2 procent. Houden de beperkingen zes maanden of langer aan, dan volgt een krimp van mogelijk wel 7,7 procent.

  Archiefbeeld van een bouwproject in Almere. Foto Lex van Lieshout/ANP

  Aantal besmettingen Midden-Oosten in week tijd bijna verdubbeld

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) luidt de noodklok over het aantal coronabesmettingen in het Midden-Oosten. Dat aantal is afgelopen week bijna verdubbeld. Op 26 maart waren ongeveer 32.400 besmettingen gemeld, nu zijn dat er bijna 58.200. Een groot aantal patiënten bevindt zich in een land met een gebrekkig zorgsysteem, zegt de WHO.

  Ahmed Al-Mandhari, regiomanager van het instituut, roept overheden in het Midden-Oosten op om zo snel mogelijk in actie te komen om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Volgens hem is het belangrijk dat er snel meer getest wordt, en moeten mensen meer afstand tot elkaar houden.

  In Egypte werden donderdag 86 nieuwe besmettingen gemeld, het hoogste aantal sinds het virus in februari in het land werd vastgesteld. In dat land zijn tot nu toe 58 patiënten overleden aan de gevolgen van Covid-19. Iran en Israël zijn in de regio de landen met het hoogste aantal gemelde besmettingen. In Iran zijn zo'n vijftigduizend besmettingen gemeld, in Israël zevenduizend.

  China: Nederland bestelde zelf verkeerde mondkapjes

  De veelbesproken afgekeurde partij mondkapjes uit China zijn verkeerd besteld door de Nederlandse regering. Dat zegt Hua Chunying, een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in Beijing, donderdagavond op Twitter. Zij stelt dat de Chinese fabrikant ervan duidelijk heeft aangegeven dat de circa 600.000 mondkapjes, onderdeel van een partij van totaal 1,3 miljoen stuks, niet voor medische doeleinden geschikt waren.

  Twitter avatar SpokespersonCHN Hua Chunying 华春莹 1/2 China export "defective" masks to the Netherlands? True story about masks purchased by a Dutch procurement agent: the Chinese manufacturer stated clearly that they are non-surgical & the exported customs clearing procedures were also under the name of "non-surgical masks".

  De mondkapjes bleken vorige week al onder Nederlandse ziekenhuizen verspreid te zijn, maar moesten vervolgens worden teruggeroepen. „Maskers in verschillende categorieën bieden verschillende beschermingsniveaus, voor dagelijks gebruik en voor medische doeleinden”, aldus Chunying. Volgens haar waren de mondkapjes bij de exportprocedures gelabeld als „niet-chirurgische maskers”.

  Een deel van de ziekenhuizen liet de mondkapjes testen bij onderzoeksinstituut TNO, dat ze afkeurde. Ze bleken niet goed aan te sluiten op het gezicht of hadden ondeugdelijke filters, waardoor zorgmedewerkers het risico liepen besmet te raken. Onduidelijk blijft hoeveel maskers er daadwerkelijk gebruikt zijn, hierover kon het ministerie ministerie van Volksgezondheid geen uitsluitsel geven. Het ministerie liet aan NRC weten dat nieuwe zendingen van mondkapjes voortaan „een extra test ondergaan”.

  Lees ook: Mondkapjes worden voortaan strenger getest

  Trump zet oorlogswet in voor productie beademingsapparaten door onder meer Philips

  De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag de zogeheten Defense Production Act ingeroepen om bedrijven die beademingsapparaten maken aan genoeg onderdelen te helpen om hun productie op te kunnen voeren. De maatregel is bedoeld voor zes fabrikanten van beademingsapparatuur in de Verenigde Staten, waaronder Philips. Dat meldt persbureau Reuters.

  De Defense Production Act is een wet uit de periode van de Koreaanse oorlog, begin jaren vijftig, die de federale regering in staat stelt industrieën opdracht te geven om bepaalde producten te leveren ten behoeve van nationale veiligheid. Vorige week zette Trump de wet al in om autoproducent General Motors te dwingen beademingsapparaten te gaan maken.

  Er dreigt een groot tekort aan beademingsapparaten in de VS, het land met de meeste bekende gevallen van Covid-19 ter wereld. Volgens Johns Hopkins University zijn er inmiddels meer dan 245.000 gevallen vastgesteld. Autoriteiten waarschuwen voor een tekort van tienduizenden beademingsapparaten die de komende periode nodig zijn om ernstig zieke patiënten in leven te houden.

  Leden van het Congres hebben er bij Trump op aangedrongen een beroep te doen op de Defense Production Act om het tekort aan beademingsapparatuur aan te pakken. De maatregel moet ervoor zorgen dat producenten aan meer materialen en onderdelen komen, door toeleveranciers te dwingen om die te leveren.

  „Ik ben deze en andere binnenlandse fabrikanten dankbaar voor het opvoeren van hun productie van beademingsapparaten, aldus Trump in een verklaring. „Het bevel van vandaag zal levens redden door obstakels in de productieketen weg te nemen die de snelle productie van beademingsapparaten bedreigen."

  Lees ook: Philips vreest Amerikaanse vordering beademingsapparatuur

  Buschauffeur uit Detroit die online klaagde over hoestende passagier overleden aan Covid-19

  Een buschauffeur uit de Amerikaanse stad Detroit die vorige maand in een virale videoboodschap zijn woede uitte over een hoestende passagier, is overleden aan Covid-19. Dat is donderdag bekend geworden, schrijft persbureau AP.

  De 50-jarige chauffeur, Jason Hargrove, publiceerde op 21 maart een video op Facebook waarin hij in stevig taalgebruik zijn frustratie uitsprak over een vrouw die herhaaldelijk hoestte in de bus, zonder haar mond te bedekken. Vier dagen later werd hij ziek. Hargrove overleed woensdag, liet de voorzitter van zijn vakbond weten.

  Buschauffeurs leveren een publieke dienst, zei Hargrove in de video. „We proberen op een eerlijke manier ons brood te verdienen en voor onze gezinnen te zorgen. Als je instapt en meerdere keren hoest zonder je mond te bedekken, terwijl je weet dat we middenin een pandemie zitten, dat denk ik dat sommige mensen het niets kan schelen.”

  „Op een gegeven moment moeten we een streep trekken en zeggen: genoeg is genoeg. Ik heb het gevoel dat me geweld is aangedaan.” De vrouw was niet te zien in het filmpje. Volgens burgemeester Mike Duggan van Detroit zou „iedereen in Amerika” de videoboodschap van Hargrove moeten bekijken.

  Detroit heeft, evenals andere steden, maatregelen genomen om buschauffeurs te beschermen. Passagiers mogen alleen achterin de bus in- en uitstappen en hoeven niet te betalen. Bussen worden vaker schoongemaakt. Die maatregelen werden ingesteld nadat chauffeurs hun werk een dag neerlegden.

  New Yorkers opgeroepen gezichtsbedekking te dragen, wellicht ook landelijk advies

  Burgemeester Bill De Blasio van New York heeft mensen in de stad donderdag verzocht hun gezichten te bedekken als ze naar buiten gaan en bij anderen in de buurt komen. Dat meldt persbureau AP.

  Volgens De Blasio kunnen New Yorkers hun neus en mond bedekken met een sjaal, bandana of ander materiaal - alleen liever niet met medische gezichtsmaskers. Deze zijn nodig voor ziekenhuispersoneel.

  Het advies is gebaseerd op onderzoek dat heeft uitgewezen dat mensen zonder symptomen het coronavirus kunnen verspreiden zonder dat te beseffen, zei De Blasio. „Als je je gezicht bedekt, bescherm je iedereen”, verklaarde hij. Tot voor kort was daar volgens hem „geen bewijs voor”.

  Volgens Amerikaanse media is de regering-Trump van plan ook Amerikanen buiten New York te adviseren hun gezicht in het openbaar te bedekken, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Aan zo'n nationale aanbeveling werd volgens bronnen donderdag gewerkt in Washington.

  De taakgroep van het Witte Huis voor de bestrijding van het coronavirus werkt volgens een ingewijde aan een plan om Amerikanen aan te raden hun neus en mond te bedekken met niet-medische maskers, T-shirts of sjaals wanneer ze de deur uitgaan, bijvoorbeeld om boodschappen te doen bij de supermarkt. Mogelijk wordt de richtlijn van kracht voor risicogebieden.

  De regering „komt met regels” over het dragen van maskers, bevestigde Trump donderdag tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Volgens hem gaat het om advies. „Als mensen ze willen dragen, kunnen ze dat doen."

  De gezondheidsdienst Centers for Disease Control and Prevention is volgens The New York Times eveneens van plan Amerikanen aan te raden hun gezichten in het openbaar te bedekken. Eerder stelde de CDC dat het weinig zin heeft voor mensen zonder klachten om maskers te dragen.

  Reizigers met gezichtsmaskers donderdag in een bijna leeg Grand Central Station in New York. Foto Bruce Bennett / Getty Images / AFP

  Trump test voor tweede maal negatief op coronavirus

  De Amerikaanse president Donald Trump is donderdag voor de tweede keer negatief getest op het coronavirus. Dat heeft zijn arts laten weten in een verklaring die naar buiten is gebracht door het Witte Huis.

  Trump deed een nieuwe, snelle test, die binnen een kwartier resultaat oplevert. Die wees uit dat hij niet besmet is, aldus zijn dokter, Sean Conley. „Hij is gezond en heeft geen symptomen." Trump zei de test te hebben gedaan „uit nieuwsgierigheid om te zien hoe snel het werkt”.

  De president testte vorige maand ook negatief, nadat hij contact had gehad met meerdere mensen bij wie korte tijd later Covid-19 werd vastgesteld. Onder hen waren leden van de delegatie van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro die in de Verenigde Staten op bezoek waren geweest.

  Cruiseschepen Zaandam en Rotterdam aangemeerd in Florida

  Het cruiseschip MS Zaandam, dat kampt met een uitbraak van het coronavirus aan boord, en het zusterschip MS Rotterdam zijn donderdag aangemeerd in Fort Lauderdale in de Amerikaanse staat Florida. Dat melden Amerikaanse media.

  Ongeveer 230 van de ruim 2.400 opvarenden van de twee schepen van rederij Holland America Line vertonen griepsymptomen. Zeker acht passagiers van de Zaandam zijn besmet met het coronavirus. Vier mensen zijn aan boord overleden, onder wie een Nederlander. Hun doodsoorzaak moet nog worden vastgesteld.

  Er zijn nog vijf andere Nederlanders aan boord van de Zaandam. Veertien andere Nederlandse passagiers zijn overgestapt naar de Rotterdam, meldt het ANP.

  Een stoet ziekenauto's wachtte aan wal bij het aangemeerde schip, zo was te zien op een webcam van Port Everglades. Ongeveer tien ernstig zieke patiënten worden naar plaatselijke ziekenhuizen gebracht, heeft Holland America Line verklaard, schrijft persbureau AP. 45 passagiers met milde symptomen blijven aan boord totdat ze zijn genezen. Opvarenden zonder ziekteverschijnselen zouden zo snel mogelijk naar huis worden gevlogen.

  Het cruiseschip Zaandam van rederij Holland America Line meert donderdag aan in Port Everglades bij Fort Lauderdale in de Amerikaanse staat Florida. Foto Joe Raedle / Getty Images / AFP

  Eerder op de dag kregen de schepen toestemming om in Florida aan te meren, nadat gouverneur Ron DeSantis van de staat enkele dagen geleden nog bezwaren had geuit. Er zijn strikte afspraken gemaakt om contact tussen de opvarenden en inwoners van Florida zoveel mogelijk te voorkomen.

  De Zaandam, die op 7 maart begon aan een reis rond Zuid-Amerika, mocht nergens aanmeren nadat de cruise op 15 maart werd afgebroken. Passagiers moesten in hun cabines blijven. Het cruiseschip is door zusterschip de Rotterdam bevoorraad toen het bijna een week geleden voor de kust van Panama lag in de Stille Oceaan. Ook zijn passagiers zonder ziekteverschijnselen overgeplaatst naar de Rotterdam.

  Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken bedankte de Amerikaanse autoriteiten en Holland America Line op Twitter. „De gezondheid en het thuiskrijgen van de passagiers heeft prioriteit", schreef hij.

  Twitter avatar ministerBlok Stef Blok MS Zaandam en MS Rotterdam zijn aangemeerd in Florida. De gezondheid en het thuiskrijgen van de passagiers heeft prioriteit. Dank voor de goede samenwerking met de VS @usembthehague @usambnl en @HALcruises, die dit mogelijk maken. #coronacrisis

  Een nieuw coronablog

  Dit blog kun je volgen voor de meest relevante ontwikkelingen rond de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. De redactie van NRC blijft dit de hele dag updaten.

  Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag:

  • Het Nederlandse dodental als gevolg van Covid-19 is donderdag met 166 opgelopen tot 1.339. Ook liggen 1.273 coronapatiënten op de intensive care. Het gaat om 82 nieuwe opnames.
  • Premier Rutte riep Belgen en Duitsers op om vooral niet naar Nederland te komen de komende weken. Ook maakte hij bekend dat Nederlanders die vanuit de Verenigde Staten naar Nederland komen twee weken in thuisquarantaine moeten.
  • Het virus brengt de economie wereldwijd grote schade toe. In de Verenigde Staten vroeg in de voorbije week een recordaantal van 6,6 miljoen mensen een werkloosheidsuitkering aan, in Spanje liep het aantal werklozen sinds het begin van de crisis op tot 990.000. Het Noorse staatsfonds is ruim 100 miljard euro kwijt.
  • In Frankrijk nam het dodental toe tot zeker 4.503. In Spanje overleden 950 mensen, een record. In Italië overleden het afgelopen etmaal 760 mensen overleden aan Covid-19. Hiermee is het dodental opgelopen tot 13.915. Het dodental in het Verenigd Koninkrijk steeg met een kwart tot 2.921.
  • De sportwereld is nog altijd in dubio over hun reactie op de uitbraak van het virus. Een Tour de France zonder publiek komt er in ieder geval niet, zo zei directeur Christian Prudhomme. Dan liever geen ronde. Ajax, AZ en PSV zijn ervoor om te stoppen met de eredivisie, ook de hoogste Belgische divisie wordt mogelijk afgebroken.
  • Rechters in Nederland hebben de afgelopen week zo'n 20 procent minder rechtszaken gedaan dan normaal vanwege de crisis. In principe vinden geen zittingen plaats, alleen urgente zaken gaan door.
  Lees hier het blog van 2 april terug
  Het Concertgebouworkest voert vanavond om 19.00