Coronacrisis

Shell gaat in eerste kwartaal voor maximaal 800 mln afwaarderen

Olie- en gasconcern Shell voert in het eerste kwartaal een afwaardering door van minimaal 400 miljoen en maximaal 800 miljoen dollar (723 miljoen euro) als gevolg van de extreem lage olieprijs. Het concern maakte dinsdag bekend dat de coronacrisis en de olieprijs vooral in maart impact hebben gehad op de resultaten. In de eerste twee maanden van het jaar was die invloed minder. Inmiddels schommelt de olieprijs rond de 20 dollar, tegen 66 dollar aan het begin van dit jaar. Vorige week maakte Shell al bekend dat het de komende twaalf maanden 3 tot 4 miljard dollar gaat besparen. Het concern heeft nog geen mededelingen gedaan over de hoogte van het dividend over het eerste kwartaal. Jaarlijks betaalt het zo’n 15 miljard dollar aan de aandeelhouders. Door de snel ingetreden crisis hebben veel bedrijven hun dividenduitkering gestaakt. (NRC)