Gesloten liveblog

Ruim 22.000 uitspraken van rechters, 20 procent minder dan normaal

In Nederland zijn voor zover bekend 1.339 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Nederland gaat in Brussel pleiten voor een ‘coronafonds’, om zwaar getroffen landen, vooral in Zuid-Europa, te helpen. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op donderdag 2 april is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Cruiseschip Zaandam aangemeerd in Florida

Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag:

 • Het Nederlandse dodental als gevolg van Covid-19 is donderdag met 166 opgelopen tot 1.339. Ook liggen 1.273 coronapatiënten op de intensive care. Het gaat om 82 nieuwe opnames.
 • Premier Rutte riep Belgen en Duitsers op om vooral niet naar Nederland te komen de komende weken. Ook maakte hij bekend dat Nederlanders die vanuit de Verenigde Staten naar Nederland komen twee weken in thuisquarantaine moeten.
 • Het virus brengt de economie wereldwijd grote schade toe. In de Verenigde Staten vroeg in de voorbije week een recordaantal van 6,6 miljoen mensen een werkloosheidsuitkering aan, in Spanje liep het aantal werklozen sinds het begin met de crisis op tot 990.000. Het Noorse staatsfonds is ruim 100 miljard euro kwijt.
 • In Frankrijk nam het dodental toe tot zeker 4.503. In Spanje overleden 950 mensen, een record. In Italië overleden het afgelopen etmaal 760 mensen overleden aan Covid-19. Hiermee is het dodental opgelopen tot 13.915. Het dodental in het Verenigd Koninkrijk steeg met een kwart tot 2.921.
 • De sportwereld is nog altijd in dubio over een goede reactie op het virus. Een Tour de France zonder publiek komt er in ieder geval niet, zo zei directeur Christian Prudhomme. Dan liever geen ronde. Ajax, AZ en PSV zijn ervoor om te stoppen met de eredivisie, ook de hoogste Belgische divisie wordt mogelijk afgebroken.
 • Rechters in Nederland hebben de afgelopen week zo'n 20 procent minder rechtszaken gedaan dan normaal vanwege de crisis. In principe vinden geen zittingen plaats, alleen urgente zaken gaan door.

Amerikaanse marinekapitein van vliegdekschip met corona-uitbraak uit functie ontheven

De Amerikaanse marinekapitein van het vliegdekschip USS Theodore Roosevelt is uit zijn functie ontheven, nadat hij dinsdag in een uitgelekte brief opriep militairen snel van boord te halen wegens een uitbraak van het coronavirus. Dat melden Amerikaanse media.

Marinekapitein Brett Crozier schreef in zijn uitzonderlijke brief dat de marine de zeelieden tekort zou doen als ze niet op korte termijn van het vliegdekschip zouden worden gehaald. Staatssecretaris ad interim Thomas Modly, die verantwoordelijk is voor de marine, ontsloeg Crozier, wegens verdenking dat de kapitein zijn brief heeft gelekt aan de media om de marine tot actie te bewegen.

Woensdag volgde de marine het advies van Crozier op; ongeveer 2.700 van de 4.800 opvarenden worden van boord gehaald in verband met de uitbraak. Ze worden in quarantaine geplaatst op het eiland Guam in de Stille Oceaan, waarschijnlijk in hotelkamers. Volgens persbureau AP zijn zeker 100 opvarenden besmet met het virus.

Crozier had gewaarschuwd dat verdere verspreiding van het virus aan boord niet kon worden voorkomen, gezien de kleine ruimtes. „We voeren geen oorlog, dus het is niet nodig dat zeelieden sterven”, schreef hij. Woensdag zei Modly dat Crozier niets verkeerds had gedaan door de brief te schrijven, maar dat het lekken ervan aan de media „de principes van goede orde en discipline zou schenden.”

KLM gaat 2.000 Nederlanders ophalen uit Australië

KLM gaat de komende dagen bijna 2.000 gestrande Nederlanders ophalen uit Australië en Nieuw-Zeeland. De eerste van zes repatriëringsvluchten vertrok donderdagavond om 20.50 uur vanaf Schiphol naar Sydney, meldt de Nederlandse luchtvaartmaatschappij donderdag, en zal op 6 april terug in Amsterdam zijn.

De vluchten worden tot en met 10 april herhaald. Daarna is KLM van plan om vier keer op en neer te vliegen naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Partnermaatschappij Malaysia Airlines zal de Nederlanders daar vanuit verschillende luchthavens in Australië en Nieuw-Zeeland naar toe brengen.

Het is voor het eerst in twintig jaar dat een vliegtuig van KLM direct op Sydney vliegt, schrijft de luchtvaartmaatschappij. De vlucht duurt zo'n 23 uur. KLM vloog tot het begin van deze eeuw direct op de hoofdstad van Australië, maar breidde na het aangaan van de samenwerking met Malaysia Airlines het aantal vluchten naar Kuala Lumpur uit. Vanaf daar moeten passagiers overstappen naar bestemmingen in Australië en Nieuw-Zeeland.

KLM werkte de afgelopen weken nauw samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken om naar eigen telling tienduizenden Nederlanders terug naar huis te vliegen. De luchtvaartsector wordt erg hard getroffen door de coronacrisis. KLM is voornemens om 1.500 tot 2.000 arbeidsplaatsen te schrappen.

Lees ook: KLM trotseert kabinet over schrappen van banen

Cruiseschepen Zaandam en Rotterdam mogen aanmeren in Florida

De cruiseschepen Zaandam en Rotterdam mogen aanmeren in de Amerikaanse staat Florida. Dat heeft burgemeester Dean Trantalis van havenplaats Fort Lauderdale in Florida laten weten. Zo'n 230 van de ruim 2.400 opvarenden van de twee schepen vertonen griepsymptomen. Zeker acht passagiers zijn besmet met het coronavirus en vier mensen aan boord overleden. Hun doodsoorzaak moet nog worden vastgesteld. Eerder weigerde de gouverneur van Florida het schip in zijn staat.

Burgemeester Trantalis laat weten strikte protocollen afgesproken te hebben met de Holland America Line, de rederij van de schepen. Gezonde passagiers aan boord van het schip worden direct naar het vliegveld gereden. Mensen met milde klachten gaan in Florida in quarantaine. Opvarenden die ernstig ziek zijn, worden naar het ziekenhuis gebracht. Deze maatregelen moeten voorkomen dat opvarenden met de lokale bevolking in Florida in aanraking komen. Aan boord van de twee schepen zijn negentien Nederlanders. Eén Nederlander aan boord overleed, waaraan is niet bekend.

De Zaandam vertrok op 7 maart vanaf Buenos Aires. Op 15 maart staakte het schip de reis, maar mocht het schip nergens aanmeren. Nadat een aantal passagiers griepachtige verschijnselen kreeg, kregen passagiers het bevel om in de cabines te blijven. Zusterschip Rotterdam nam in Panama een aantal van de passagiers van de Zaandam over.

Twitter avatar DeanTrantalis Dean Trantalis The Coast Guard, Homeland Security, health officials, and Broward County have reached a decision to allow the #Zaandam and #Rotterdam cruise ships to dock at @PortEverglades, ending a journey in which many on board became ill and showed symptoms of #COVIDー19. My full comments ⬇️ https://t.co/MmrZBcBZi0

Ruim 22.000 uitspraken van rechters, 20 procent minder dan normaal

Rechters in Nederland hebben de afgelopen week in ruim 22.000 zaken uitspraak gedaan. Dat is circa 20 procent minder dan normaal, blijkt donderdag uit de eerste cijfers over de impact van het coronavirus op de rechtspraak.

Twitter avatar RechtspraakNL Rechtspraak Rechtspraak tijdens de coronacrisis: Afgelopen week uitspraak in ruim 22 duizend zaken https://t.co/1UXzlRE039

Vanwege het coronavirus besloot de Raad voor de Rechtspraak om vanaf 17 maart alle rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges te sluiten. In principe vinden geen zittingen plaats. Alleen urgente zaken - zaken die niet kunnen of mogen wachten op rechterlijk oordeel - gaan door, waar mogelijk schriftelijk of via telefonische (beeld)verbindingen. „Het merendeel van de zaken wordt nu telefonisch of via een videoverbinding behandeld. Dat is mede te danken aan de inzet van betrokken partijen, zoals de advocatuur en het OM,” schrijft de Raad voor de Rechtspraak.

Het merendeel van de 22.000 uitspraken van afgelopen week betrof kantonzaken. Daarvan werd 90 procent van de gebruikelijke hoeveelheid afgehandeld. Na het verlengen van de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus, kondigde de Raad voor de Rechtspraak aan om meer en andere soorten zaken te behandelen. Om wat voor zaken het gaat, moet vrijdag duidelijk worden.

Groningen vangt asielzoekers op in boten

De gemeente Groningen huurt twee boten om asielzoekers tijdelijke op te vangen en zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een eerste boot ligt al in het Eemskanaal, de tweede is onderweg naar de stad, meldt de gemeente. De originele opvanglocaties zijn te klein om aan de richtlijnen van het RIVM te voldoen. Groningen vangt tweehonderd uitgeprocedeerde asielzoekers op.

Bewoners van de Groningse opvanglocaties delen momenteel eenpersoonskamers, waardoor ze zich niet aan de afstand van anderhalve meter kunnen houden. Volgens de gemeente behoort meer dan de helft van de in Groningen opgevangen asielzoekers tot de risicogroep voor het coronavirus. Wethouder Glimina Chakor stelt dat besmetting in deze „kwetsbare doelgroep volgens medici vrijwel zeker tot slachtoffers” zou leiden. Er zijn minstens vijftig extra kamers nodig om wel aan de richtlijnen te kunnen voldoen. De gemeente huurt de boot in eerste instantie voor drie maanden, voor zo'n 370.000 euro.

Twitter avatar gem_groningen Gemeente Groningen Gemeente Groningen krijgt tweede boot die tijdelijk onderdak biedt aan asielzoekers in Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV). Aanvullende maatregel om risico’s van besmetting met #coronavirus te beperken. Boot is inmiddels onderweg naar Groningen. https://t.co/HyPvO6y3VX https://t.co/AOSye5kMm3

Meningsverschil KLM en kabinet over schrappen tijdelijke banen

KLM houdt vast aan het schrappen van 1.500 tot 2.000 arbeidsplaatsen, ondanks kritiek van het kabinet. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66) is ongelukkig met de maatregel van KLM, omdat de luchtvaartmaatschappij een overheidssubsidie ontvangt om banen te behouden. Koolmees sprak woensdag in tv-programma Op1 van een „heel slecht signaal” en zei dat KLM een telefoontje kon verwachten. Dat gesprek zou donderdag plaatsvinden, aldus een woordvoerder van Koolmees.

Lees verder: KLM trotseert kabinet over schrappen van banen

471 doden in Frankrijk, wereldwijd nu meer dan 50.000 sterfgevallen

Ook in Frankrijk is het dodental als gevolg van het coronavirus verder opgelopen. Het afgelopen etmaal stierven 471 patiënten. Daarmee komt het dodental op 4.503. Dat heeft Jérôme Salomon, directeur-generaal van de gezondheidszorg, donderdagavond bekendgemaakt.

Dit dodental is echter niet compleet omdat het alleen patiënten betreft die in het ziekenhuis zijn overleden. De autoriteiten zijn nog bezig te inventariseren hoeveel patiënten in verzorgingstehuizen zijn overleden.

Ook het aantal patiënten dat op de intensive care is opgenomen is gestegen met 382 naar 6.399. Dit leidt tot grote druk op de ziekenhuizen omdat het aantal bedden bedden flink moest worden uitgebreid. Voor de crisis had Frankrijk beschikking had over 5.000 bedden op de intensive care, aldus persbureau AFP.

Het wereldwijd dodental door het nieuwe coronavirus ontsteeg deze donderdag de 50.000, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins universiteit.

Twitter avatar MinSoliSante Ministère des Solidarités et de la Santé 🔴DIRECT | #Coronavirus #Covid19
➡ Suivez le point de situation du 2 avril
🎙 Par le Pr Jérôme Salomon, Directeur général de la Santé https://t.co/ua4M9CbF33

Meer uitstel van belastingen voor ondernemers

Ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis kunnen voor meer belastingen uitstel van betaling krijgen. Ook worden de aanvragen hiervoor versoepeld en kan er langer dan drie maanden uitstel worden aangevraagd. „Het kabinet wil ook via de belastingen helpen om deze tijden samen zo goed mogelijk te doorstaan", laat staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Financiën weten.

Er was al uitstel nodig voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, loonbelasting en omzetbelasting/btw. Daar komen nog bij: kansspelbelasting, accijns, de verbruiksbelasting alcoholvrije dranken, assurantiebelasting, verhuurdersheffing, energiebelasting en andere milieubelastingen en vergelijkbare belastingen in Caribisch Nederland, aldus het ministerie.

Twitter avatar MinisterieEZK Ministerie van Economische Zaken en Klimaat Ondernemers die in de problemen komen door de coronacrisis kunnen uitstel van betaling krijgen voor diverse belastingen. De regels hiervoor zijn verder versoepeld en gelden nu ook voor energiebelastingen. Bekijk hier alle regelingen voor ondernemers ⤵️ https://t.co/AC6ZA3Nywq https://t.co/aVgUZlU4Kc

100 miljoen euro voor ontwikkelingslanden voor strijd tegen coronavirus

Nederland stelt 100 miljoen euro beschikbaar voor de strijd tegen Covid-19 in ontwikkelingslanden. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66) donderdag tegen persbureau ANP. De Nederlandse toezegging komt een week voor een overleg met de ministers van Buitenlandse Zaken van de andere EU-lidstaten. De minister zal daar pleiten voor een Europees noodpakket voor deze landen.

Kaag lichtte het besluit donderdag in een interview met het persbureau toe. Ze sprak van een „mogelijke stille ramp" die zich in de arme landen dankzij het coronavirus zou voltrekken. In armere landen „waar de toegang tot medische zorg bijna nul is”, zou een „dodelijke cocktail” kunnen ontstaan. De helft van het bedrag gaat naar sociaaleconomische hulp, die de gezondheidszorg moet ondersteunen. De rest is voor humanitaire hulp (35 miljoen) en preventie (15 miljoen) via bijvoorbeeld voorlichtingscampagnes. Het geld komt volgens Kaag uit het lopende budget en wordt besteed via internationale organisatie zoals het Rode Kruis en de Wereldbank.

Nederland steunde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan het begin van de crisis met 5 miljoen euro en doneerde ook acht ton aan het Rode Kruis. Meer geld is nodig, schrijft Kaag in een brief aan de Tweede Kamer. „De urgentie en omvang van de crisis noopt tot intensivering van die inzet."

Voorzitter Iraanse parlement positief getest

Ali Larijani, de voorzitter van het Iraanse parlement, is besmet met het coronavirus. De Iraanse publieke omroep maakte bekend dat Larijani symptomen vertoonde en daarna positief testte, meldt persbureau AFP. Momenteel zit de voorzitter in quarantaine.

Ali Larijani tijdens een persconferentie vorig jaar. Foto Vahid Salemi/AP

Larijani is niet de eerste Iraanse politicus die besmet raakte met het virus. Ook de vice-president en de vice-minister van Gezondheid en Medisch Onderwijs van het land testten positief. Iran is met 3.160 dodelijke gevallen en 50.500 besmettingen de brandhaard van het virus in het Midden-Oosten.

Amerikaanse Democraten stellen nominatie presidentskandidaat een maand uit

De Amerikaanse Democratische Partij stelt de partijconventie waarop de presidentskandidaat wordt gekozen uit tot de week van 17 augustus. Daartoe heeft Joe Solmonese, de organisator van de conventie, besloten. Dat melden internationale persbureaus. Aanvankelijk stond de conventie gepland voor 13 tot 16 juli in Milwaukee, Wisconsin.

Solmonese stelt extra tijd te nemen om de situatie rond het coronavirus in de gaten te houden. Hij wil dat de partij een „veilige en succesvolle conventie” tegemoet kan gaan. Woensdag sprak koploper in de race Joe Biden zijn twijfel uit over de originele planning in juli. „We moeten naar de wetenschappers luisteren”, aldus Biden.

Aantal nieuwe diagnoses in Italië voor vierde dag op rij stabiel

In Italië zijn weer 760 mensen overleden aan Covid-19. Het aantal slachtoffers van het nieuwe coronavirus is daardoor opgelopen tot 13.915. Dat meldt persbureau Reuters donderdag. Het dodental stijgt daarmee ten opzichte van een dag eerder, toen 727 Italianen stierven aan de ziekte. Ruim vierduizend Italianen liggen momenteel in de intensive care.

Het aantal nieuwe diagnoses in het land is stabiel en nam met 4.668 toe, vergeleken met de 4.782 besmettingen die woensdag gedetecteerd werden. Het aantal besmettingen schommelt al vier dagen rond die aantallen. De Italiaanse regering hoopt dat dit het begin van een daling van het aantal nieuwe besmettingen is. Op 21 maart werd nog bij 6.557 patiënten Covid-19 geconstateerd.

Sinds de eerste besmetting op 21 februari werd de ziekte bij 115.242 Italianen vastgesteld. Het land heeft de meeste doden door het nieuwe coronavirus te betreuren. Meer dan een kwart van de wereldwijde sterfgevallen door Covid-19 komt uit Italië.

'New York kan nog zes dagen vooruit met de beademingsapparatuur'

Het dodental van het coronavirus is in de Amerikaanse staat New York met 432 gestegen tot 2.373. De ziekte is tot nu toe bij ruim 92.000 mensen vastgesteld, heeft gouverneur Andrew Cuomo donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Woensdag waren dat er nog bijna 84.000.

In New York dreigt een dringend tekort aan beademingsapparatuur te ontstaan, zo zei Cuomo in een verklaring. Met de machines die nu nog klaarstaan, kan de staat naar verwachting nog zes dagen vooruit. Ook beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel zijn onvoldoende beschikbaar. Bedrijven die hun fabrieken ombouwen om dat soort spullen te produceren, zullen daar een vergoeding voor krijgen, beloofde hij.

New York is een van de zwaarst getroffen staten in de Verenigde Staten en de druk op de zorg neemt er snel toe. Er liggen nu 13.383 mensen in het ziekenhuis, ruim duizend meer dan woensdag. Dat terwijl hij de piek pas over een week of mogelijk zelfs een maand verwacht. De nood is zo hoog dat zich al 21.000 zorgmedewerkers uit andere staten gemeld hebben om bij te springen, aldus Cuomo. In New York wonen 19,5 miljoen mensen, van wie zo'n 8,4 miljoen in New York City.

Holding a briefing with updates on #Coronavirus. WATCH LIVE: https://t.co/i28pCmvHco

— Andrew Cuomo (@NYGovCuomo) April 2, 2020

Ook AZ en PSV voor 'per direct' eindigen van Eredivisie

Na Ajax, zijn ook AZ en PSV voor het „per direct” beëindigen van de Eredivisie. Dat laten de Alkmaarse en Eindhovense voetbalclubs weten op hun website. De competitie ligt vanaf begin maart stil en het Nederlandse profvoetbal is zeker tot 1 juni stopgezet. Ook mogen spelers tot minimaal 28 april niet trainen.

Twitter avatar AZAlkmaar AZ 📢 UPDATE ⛔️ Advies AZ: stop Eredivisie-seizoen per direct. 💬 Eenhoorn: 'Wedstrijden zijn nu van ondergeschikt belang.' ➡️ https://t.co/ftArswhqNa #AZ #Eredivisie #corona https://t.co/TksUjMvzIz

Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV, laat weten dat de volksgezondheid voorop staat. Zijn club komt uit „de regio die het hardste getroffen is.” Daardoor kent „bijna iedereen wel iemand die ziek is, ziek is geweest of overleden is. Dan heeft voetbal geen prioriteit meer", aldus Gerbrands. „Wij vinden de huidige coronasituatie dusdanig zorgwekkend dat het uitspelen van het restant van de wedstrijden zonder publiek voor ons van ondergeschikt belang is”, stelt ook Robert Eenhoorn, algemeen directeur van AZ.

Donderdagmorgen sprak Ajax-directeur Marc Overmars zich in een interview in De Telegraaf uit tegen het besluit van de KNVB om het lopende voetbalseizoen toch uit te spelen. Daartoe besloot de bond in lijn met het besluit van de UEFA dat alle Europese competities voor maandag 3 augustus moeten zijn afgerond. „De eredivisie is dood, het leven is eruit, de lol er vanaf”, stelde Overmars in het interview.

Rutte roept Duitsers en Belgen op met Pasen niet naar Nederland te komen

Het kabinet roept Belgen en Duitsers op met Pasen niet naar Nederland te komen. „Blijf in Duitsland, blijf in België", zei premier Mark Rutte donderdagavond tijdens een persconferentie na afloop van een bijeenkomst van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing. Grenscontroles zijn niet aan de orde. De Belgen controleren wel aan de grens.

Ook kondigde hij aan dat mensen die uit de Verenigde Staten komen twee weken in thuisquarantaine moeten. Dit geldt ook voor de mensen die door Buitenlandse Zaken worden teruggehaald uit andere landen, zoals Italië. Het kabinet onderzoekt nog of het mogelijk is om mensen in de Verenigde Staten te controleren voordat ze aan boord van het vliegtuig stappen naar Nederland. „Maar dat kost tijd”, zei Rutte. Ook herhaalde de premier eerdere adviezen om vooral thuis te blijven, afstand van elkaar te houden en je handen te wassen.

'44 Nederlanders sluiten zich aan bij massaclaim tegen Tiroler en Oostenrijkse autoriteiten'

Zeker 44 Nederlanders die op wintersportvakantie geweest zijn naar Tirol hebben zich aangesloten bij een massaclaim tegen de autoriteiten en ondernemers aldaar. Het gebied zou om financiële redenen open gebleven zijn ondanks waarschuwingen voor het coronavirus, zeggen zij tegen EenVandaag. De claim wordt voorbereid door de Verbraucherschutzverein, een Oostenrijkse consumentenorganisatie.

Een gesloten bar in Ischgl in het Oostenrijkse Tirol. Foto Jakob Gruber/AFP

Volgens de consumentenorganisatie hebben 2.723 mensen zich aangesloten bij de claim die zij in voorbereiding heeft. De meesten zijn Duitsers, zo meldt EenVandaag. Het televisieprogramma sprak met twee Nederlanders die beiden in de week van 9 maart in het gebied waren. Toen hadden onder meer IJsland, Noorwegen en Denemarken al gewaarschuwd dat het een infectiehaard was. Toch bleef bijvoorbeeld een aantal horecagelegenheden nog open.

De mensen die een claim indienen vinden dat de autoriteiten eerder hadden moeten ingrijpen en het gebied hadden moeten sluiten. „De belangen van de eigenaren van hotels en skiliften zijn hier vóór de belangen van de toeristen gegaan", zegt Peter Kolba van de Verbraucherschutzverein tegen het televisieprogramma. Als blijkt dat men het gebied om financiële redenen bewust een week langer heeft opengehouden, is volgens hem ook strafrechtelijke vervolging een mogelijkheid.

In Tirol is volgens de autoriteiten van ruim tweeduizend mensen bekend dat ze besmet zijn met het virus. 28 mensen zijn overleden. Wintersporters die na 5 maart de skigebieden Ischgl, Paznauntal, St. Anton am Arlberg, Sölden of Zillertal hebben bezocht, kunnen zich bij de claim aansluiten. Nog altijd zitten in die gebieden mensen in quarantaine, hoewel een deel van buitenlandse seizoenswerkers het gebied inmiddels hebben mogen verlaten

Den Haag sluit dit weekend parkeerterreinen van stranden af

Veiligheidsregio Haaglanden, waaronder ook Den Haag valt, sluit dit weekend de parkeerterreinen bij stranden en andere recreatiegebieden af. Het is een „preventieve maatregel", zegt regiovoorzitter Johan Remkes tegen Omroep West. Remkes wil voorkomen dat mensen vanwege goede weersvoorspellingen massaal op deze plekken bij elkaar komen en niet meer in staat zijn volgens de richtlijnen afstand van elkaar te houden.

Mocht het toch te druk worden op stranden en recreatiegebieden, dan kunnen deze volgens Remkes ook helemaal afgesloten worden. Ook het uitdelen van boetes aan mensen die zich niet aan de afstandsregels houden is een optie, voegt hij toe. Daarbij speelt niet alleen de gezondheid van strandbezoekers zelf mee, maar ook die van de handhavers, stelt Remkes. „Als er beboet moet worden, dan zal er beboet worden.”

Wandelaars op het strand bij Duindorp op 28 maart. Foto Remko de Waal/ANP

Ook Veiligheidsregio Fryslân bereidt zich voor op mooi weer dit weekend. Toezichthouders zullen scherp in de gaten houden of het op parkeerplaatsen en bij terminals van de veerponten niet te druk wordt, meldt het ANP. Vooralsnog sluit de veiligheidsregio de veerponten en parkeerplaatsen zelf niet af, hoewel ook daartoe de optie bestaat als het te druk wordt. Wel hebben de veerdiensten zelf het aantal vaarten van en naar de eilanden beperkt.

1.273 patiënten op de intensive care

Op de Nederlandse intensive care liggen 1.273 coronapatiënten. Het gaat om 82 nieuwe opnames in vergelijking met woensdag. Dat heeft Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding in het Erasmus MC donderdag bekendgemaakt. Het afgelopen etmaal zijn dertig patiënten naar andere ziekenhuizen verplaatst, 28 van hen zijn besmet met het coronavirus.

Kuipers ziet het aantal IC-opnames nog niet heel veel minder snel stijgen. De 82 nieuwe opnames van donderdag zijn er weer iets meer dan het aantal op woensdag. Hij verwacht sowieso dat het aantal coronapatiënten op de IC’s de komende twee weken nog blijft toenemen en dat dan de grens van de 2.400 IC-bedden in zicht kan komen. Die 2.400 bedden moeten komend weekend geregeld zijn.

Mocht de grens in zicht komen, dan is het vaker overbrengen van patiënten naar Duitsland nog een mogelijkheid, zegt Kuipers. Daar wordt met negen Duitse ziekenhuizen over gesproken. Al tien patiënten zijn naar Duitsland overgebracht. Dat de IC’s zullen blijven vollopen de komende weken heeft ermee te maken dat patiënten met Covid-19 lang op de intensive care liggen: gemiddeld drie weken. Tot nu toe zijn er ongeveer vijftig patiënten hersteld waarna zij de IC konden verlaten. „Dat gaat heel langzaam en beperkt”, aldus Kuipers.

Twitter avatar pimvandendool Pim van den Dool Nieuwe update van het aantal coronapatiënten op de IC’s: 1273, meldt Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding in het Erasmus MC. https://t.co/SFalzDqjgZ

Belangrijkste ontwikkelingen op donderdag

 • Het Nederlandse dodental als gevolg van Covid-19 is met 166 opgelopen tot 1.339. In Spanje overleden 950 mensen, een record.
 • In justitiële inrichtingen zijn tot nu toe vier coronabesmettingen vastgesteld. Drie van die patiënten zitten vast in een tbs-kliniek. Ook in gevangenissen gelden maatregelen. Zo is bezoek nauwelijks toegestaan.
 • Het virus brengt de economie wereldwijd grote schade toe. In de Verenigde Staten vroeg in de voorbije week een recordaantal van 6,6 miljoen mensen een werkloosheidsuitkering aan, in Spanje liep het aantal werklozen sinds het begin met de crisis op tot 990.000. Het Noorse staatsfonds is ruim 100 miljard euro kwijt.
 • De sportwereld is nog altijd in dubio over een goede reactie op het virus. Een Tour de France zonder publiek komt er in ieder geval niet, zo zei directeur Christian Prudhomme. Dan liever geen ronde. Ajax is ervoor om te stoppen met de eredivisie, ook de hoogste Belgische divisie wordt mogelijk afgebroken.
 • Als je vlucht wordt uitgesteld en de luchtvaartmaatschappij je een voucher aanbiedt, mag je die weigeren, zei Eurocommissaris Adina Valean. De reisaanbieder moet dan de kosten vergoeden.

Nog eens 561 patiënten overleden aan coronavirus in VK

In het Verenigd Koninkrijk zijn tot en met woensdag 2.921 mensen overleden aan Covid-19. Dat meldt het Britse ministerie van Volksgezondheid donderdag. Volgens de Engelse gezondheidsdienst NHS waren 44 van de 561 mensen die het afgelopen etmaal zijn overleden, patiënten zonder onderliggend lijden.

Het aantal doden is daarmee vergeleken met een dag eerder met bijna een kwart gestegen. Het VK is een van de landen die het zwaarst getroffen zijn door de pandemie. Het werkelijke dodental ligt hoger. Alleen wie in een ziekenhuis overlijdt, wordt meegeteld.

Tot en met donderdagochtend werden 163.194 Britten getest op het virus. Bij 33.718 van hen werd het nieuwe coronavirus daadwerkelijk vastgesteld. Net als in veel andere landen is het openbare leven in het land tot stilstand gekomen. Inwoners moeten zo veel mogelijk binnen blijven en minimaal twee meter afstand bewaren.

VS: vorige week 6,6 miljoen uitkeringsaanvragen

Ruim 6,6 miljoen mensen hebben vorige week in de Verenigde Staten een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Dat blijkt donderdag uit nieuwe cijfers van het ministerie van Arbeid (pdf). Het aantal aanvragen ligt twee keer zo hoog als het vorige recordaantal van een week eerder. Dat was op zijn beurt weer vijf keer zo hoog als het oude record uit de jaren tachtig.

Veel Amerikanen zitten thuis doordat het openbare leven is platgelegd. Medewerkers van bijvoorbeeld uitgaansgelegenheden en sportscholen voelen daar direct de gevolgen van, doordat ze door hun werkgever zijn ontslagen om kosten te besparen. De problemen gelden in talloze sectoren. Zo zijn ook niet-noodzakelijke fabrieken stilgelegd.

Lees meer over de mogelijke economische gevolgen van het coronavirus: Covid-19 is een symptoom van een verbrokkelende wereld

De toename in het aantal aanvragen is ten opzichte van twee weken geleden gigantisch - toen vroegen 280.000 mensen een werkloosheidsuitkering aan. Een jaar geleden lag het cijfer met 211.000 zelfs nog lager. Volgens persbureau AP gaan veel economen ervan uit dat tegen het eind van deze maand twintig miljoen mensen zonder werk kunnen zitten. Dat zou neerkomen op een werkloosheidscijfer van 15 procent. De werkloosheid is in de Verenigde Staten nog nooit hoger geweest dan in 1982, toen het cijfer 10,8 procent was.

Een tijdelijk gesloten arbeidsbureau in Washington DC. Foto Erik S. Lesser/EPA

Belgische Pro League wil voetbalcompetitie stopzetten

In België zit het voetbalseizoen 2019-2020 er hoogstwaarschijnlijk op. Dat heeft het bestuur van de Pro League, de hoogste voetbalcompetitie, donderdagmiddag besloten. Het besluit moet nog formeel bekrachtigd worden. Als de competitie wordt gestaakt, is Club Brugge de nieuwe kampioen. De bekerfinale gaat misschien wel nog door, schrijft Het Laatste Nieuws.

De competitie in België lag stil sinds 12 maart, net voor de laatste speeldag. De laatste dagen nam de druk van clubs toe om de competitie voor dit seizoen stop te zetten. Ze schreven vorige week een open brief aan de Pro League, waarin ze vroegen om duidelijkheid. De jeugd- en amateurcompetities werden eerder al stopgezet.

Lees ook: Lees ook: Eredivisie tot in augustus? De bedrijfstak voetbal zet alles op alles

Woensdag besloot de UEFA nog om alle competities op Europees niveau voor de komende maanden te schrappen, zodat nationale voetbalcompetities wel door kunnen gaan. In Nederland wil de KNVB voorlopig de competities in het betaald voetbal nog uitspelen na 1 juni, maar ook daar klinken steeds meer geluiden om de eredivisie definitief af te breken.

Spelers van Club Brugge tijdens een Champions League-wedstrijd in oktober vorig jaar. Foto JuanJo Martin/EPA

RIVM: afgelopen dag 166 nieuwe sterfgevallen door corona gemeld

Er zijn sinds woensdag bij het RIVM 166 doden gemeld als gevolg van een besmetting met het coronavirus. Hierdoor komt het totaal aantal mensen dat is overleden aan het virus op 1.339. Het aantal gemelde overleden patiënten is hoger dan woensdag, toen 134 nieuwe slachtoffers werden gemeld.

Sinds woensdag zijn 625 mensen opgenomen in een ziekenhuis, wat het totaal aantal opgenomen patiënten brengt op 5.784. Een onbekend aantal van hen heeft het ziekenhuis ook weer verlaten. Het aantal vastgestelde besmettingen in Nederland is 14.697.

Even voor 14.00 uur lagen er volgens gegevens van de Stichting Nederlandse Intensive Care Evaluatie 1.186 mensen met Covid-19 op een intensive care.

Het RIVM benadrukt dat de sterfgevallen niet per definitie hebben plaatsgevonden in de afgelopen 24 uur. Soms worden patiënten pas later gemeld. Ook de besmettingscijfers zeggen lang niet alles, omdat veel coronapatiënten met lichte klachten niet worden getest.

De zwaarst getroffen gebieden liggen nog steeds in Noord-Brabant en Limburg. Limburg is donderdag voor het eerst de provincie met het hoogste aantal gemelde ziekenhuisopnames van Covid-19-patiënten.

Brussel: vakantieganger mag voucher ook weigeren

De Europese Commissie heeft tegen het beleid geadviseerd om vouchers uit te keren bij geannuleerde vluchten of reizen. Branchevereniging ANVR, verscheidene vliegmaatschappijen (onder meer Corendon, Ryanair en Transavia) en garantiefonds SGR delen nu vouchers uit waarmee op een later moment opnieuw kan worden geboekt.

Maar volgens Eurocommissaris Adina Valean (Transport) staat het reizigers vrij zo'n aanbod te weigeren. Doen ze dat, dan moet een reisaanbieder alle kosten vergoeden. En daarin is de Roemeense rechtlijnig: „In het geval van een annulering is het de verantwoordelijkheid van de aanbieder om financieel te compenseren, of om vervangend vervoer te regelen.”

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) pleitte namens het kabinet eerder deze week nog expliciet voor het tijdelijk toestaan van tegoedbonnen als compensatiemiddel, omdat luchtvaartmaatschappijen volgens haar momenteel nauwelijks in staat zijn alternatieven te bieden.

De IATA, de internationale koepel van luchtvaartmaatschappijen, stelde zich donderdag op hetzelfde standpunt als het kabinet. „Maatschappijen riskeren een verlies van 10 miljard dollar [9,2 miljard euro], alleen al op in Europa geannuleerde vluchten. We roepen de Europese Commissie op de regels te wijzigen en maatschappijen de kans te geven deze crisis te overleven.”

Twitter avatar IATA IATA Airlines are facing a $10bn liability on cancelled tickets in Europe. We sympathize with passengers but we thank the #Netherlands for allowing the temporary use of vouchers. We urge the @EU_Commission to amend EU261 to allow #airlines to survive the liquidity crisis. @MinPres https://t.co/DhPQ2rnsIj

Noorse staatsfonds verliest in eerste kwartaal ruim 100 miljard euro

Het Noorse staatsfonds is in het eerste kwartaal van 2020 met bijna 15 procent in omvang geslonken. De afgelopen drie maanden het grootste soevereiniteitsfonds ter wereld 1.170 miljard kronen (104 miljard euro) minder waard geworden.

Noorwegen pot zijn inkomsten uit gas- en oliewinning op in het staatsfonds. Norges Bank Investment Management belegt die inkomsten. De markten waarop het geld uit het fonds wordt ingezet, zijn mede door de coronacrisis in een vrije val geraakt.

In oktober nog bereikte de pot een hoogtepunt van 1.000 miljard euro. De Noorse regering vult haar staatsbegroting op jaarbasis doorgaans aan met niet meer dan 3 procent van het fonds. Aan het begin van 2020 dacht men met niet meer dan 2,5 procent uit de voeten te kunnen. De intentie is nu om tot een kleine 5 procent van het fonds te gebruiken, om de economische impact van het coronavirus te beperken.

Zeker 3.160 Iraniërs overleden aan Covid-19

In Iran zijn donderdag 124 nieuwe sterfgevallen door Covid-19 geregistreerd. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid volgens Reuters bekendgemaakt op de staatstelevisie. Daarmee staat het aantal bekende dodelijke slachtoffers in het land nu op 3.136.

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn in Iran bijna 50.500 mensen besmet geraakt. Van woensdag op donderdag kwamen er 2.875 nieuwe bevestigde gevallen bij.

Ook sterkste stijging dodental in België

Ook België meldt donderdag de grootste dagelijkse stijging in het aantal gemelde doden als gevolg van het coronavirus: 183. Dat schrijft de Belgische krant De Standaard donderdag. Het afgelopen etmaal is het aantal doden door corona de duizend gepasseerd. In totaal zijn 1.011 mensen overleden aan Covid-19.

Het aantal vastgestelde besmettingen in het land liep op tot 15.348. Sinds gisteren zijn er 1.384 nieuwe bij gekomen. Er liggen 1.144 patiënten op de intensive care, een stijging van 56 mensen. Iets meer dan de helft van alle IC-bedden in het land is nu bezet.

'Amerikaanse corona-expert Fauci moet beveiligd worden'

De vooraanstaande Amerikaanse infectieziektendeskundige Anthony Fauci moet beveiligd worden omdat hij door zijn rol in de bestrijding van het coronavirus gevaar loopt. Dat melden bronnen binnen het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken en het ministerie van Justitie aan The Washington Post en aan The Hill.

Fauci is een van de adviseurs van Donald Trump die het meest op de voorgrond treedt. De 79-jarige viroloog heeft de president ook al enkele keren openlijk gecorrigeerd. Dat komt hem in de Verenigde Staten op lof maar ook op kritiek te staan.

De aard van de bedreiging tegen Fauci is volgens The Washington Post onduidelijk. Als prominent figuur in de bestrijding van de ziekte wordt hij vaker in het openbaar herkend, zo schrijft de krant. Fans zouden hem zelfs gevraagd hebben honkballen te signeren. Door anderen wordt hij er juist van beticht onderdeel te zijn van de deep state en het virus in te zetten om te helpen bij het doordrukken van economische en politieke hervormingen of geld op te brengen voor de farmaceutische industrie.

Het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken heeft Justitie gevraagd om bewaking door de U.S. Marshals Service, een federale politiedienst. Ook kreeg het ministerie toestemming om zelf bewaking te regelen, schrijft The Washington Post. Een woordvoerder van het ministerie wil tegenover de krant niet ingaan op de beveiliging van Fauci, maar zegt wel dat hij een „wezenlijke rol” heeft in de Amerikaanse aanpak van het coronavirus en onder meer de leiding in de ontwikkeling van een vaccin. Andere belangrijke figuren, onder wie de minister zelf, worden ook door de Marshals beveiligd.

Toen Fauci donderdag werd gevraagd naar zijn beveiliging verwees hij verslaggevers door naar het ministerie. Trump onderbrak hem: „Hij heeft geen beveiliging nodig, iedereen houdt van hem. Bovendien zouden ze een groot probleem hebben als ze hem zouden aanvallen. Wist je dat hij ooit een goede basketballer was?”

Anthony Fauci. Foto Alex Brandon/AP

Spanje meldt hoogste aantal doden in een etmaal: 950

In Spanje zijn het afgelopen etmaal 950 nieuwe doden gemeld als gevolg van Covid-19. Dat melden de Spaanse autoriteiten. Het is het hoogste aantal tot nu toe. In totaal heeft het coronavirus in Spanje nu 10.003 levens geëist. Al bijna een week komen er dagelijks ruim achthonderd gevallen bij.

Ook het aantal bekende besmettingen nam fors toe. Er zijn nu 110.238 patiënten bekend, ruim achtduizend meer dan woensdag. Er liggen op Spaanse intensive cares nu meer dan zesduizend patiënten met Covid-19. Dat zijn er ongeveer tweehonderd meer dan gisteren. Circa een kwart van de bevestigde coronapatiënten in Spanje is inmiddels weer van de infectie genezen.

Een verpleger met een patiënt in een noodhospitaal dat is opgezet in een Madrileens evenementencomplex. Foto EPA

2.500 vluchtelingen in Grieks kamp in quarantaine

Alle 2.500 vluchtelingen die in een kamp wonen bij de Griekse plaats Ritsona, ongeveer zeventig kilometer ten noorden van Athene, zijn in quarantaine geplaatst. Het Griekse ministerie van Migratie kwam tot dat besluit nadat twintig inwoners positief waren getest op Covid-19, meldt persbureau AP. Niemand mag het kamp de komende veertien dagen in of uit.

De verdenking van aanwezigheid van het coronavirus in het kamp ontstond enkele dagen geleden, toen de longziekte werd vastgesteld bij een inwoonster van het kamp die in een Atheens ziekenhuis was bevallen. De gezondheisdautoriteiten begonnen daarna een contactonderzoek. Volgens het ministerie zijn in totaal tot nu toe 63 kampbewoners getest op Covid-19. Geen van de twintig positief geteste patiënten had symptomen van het virus. Donderdag gaan autoriteiten nog meer testen in het kamp.

In Griekenland wonen tienduizenden migranten en vluchtelingen, waarvan een groot deel in overvolle kampen op de Griekse eilanden. Tot dusver waren er nog geen coronabesmettingen vastgesteld in de die kampen.

In totaal vier coronabesmettingen in justitiële inrichtingen

In justitiële inrichtingen zijn in totaal vier coronabesmettingen vastgesteld. Drie gevallen in tbs-klinieken zijn nieuw, een vierde geval in een gevangenis was al bekend, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid donderdag.

De besmette tbs'ers zitten in de Oostvaarderskliniek in Almere en in de Rooyse Wissel in Oostrum. De gedetineerde met Covid-19 zat in de gevangenis in Rotterdam en wordt verpleegd in het gevangenishospitaal in Scheveningen.

De eerder genomen coronamaatregelen in gevangenissen, tbs-klinieken en jeugdinrichtingen zijn verlengd tot en met 28 april. Dat betekent dat gevangenen enkel noodzakelijk bezoek, zoals een advocaat, mogen ontvangen en dat in plaats daarvan meer mogelijkheden worden geboden voor telefonisch contact met vrienden en familie.

Verder geldt in de inrichtingen de afspraak dat wie verkoudheidsklachten heeft, hoest of kortademig is en meer dan 38 graden koorts heeft, uit voorzorg in zijn cel moet blijven. Vijf personen zitten tot nu toe in quarantaine. Bij de jeugdinstellingen is er geen sprake van besmetting of klachten.

De Oostvaarderskliniek in Almere, waar twee patiënten Covid-19 hebben. Foto Koen Suyk/ANP

Von der Leyen tegen Italië: we staan aan jullie kant

In een open brief aan de Italianen schrijft voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen dat Europese landen in het begin van de coronacrisis te veel alleen aan hun eigen problemen hebben gedacht, en niet aan die van zwakkere EU-lidstaten als Italië. De brief is woensdag gepubliceerd in de krant La Repubblica, onder de kop „Ik vraag jullie excuus, we staan aan jullie kant”.

„We moeten erkennen”, schrijft Von der Leyen, „dat in de eerste dagen van de crisis, geconfronteerd met de noodzaak van een gemeenschappelijk Europees antwoord, te velen alleen aan de problemen in eigen huis hebben gedacht. Ze realiseerden zich niet dat we deze pandemie alleen samen kunnen verslaan, als Unie. Dat is schadelijk gedrag geweest dat vermeden had kunnen worden. Dezer dagen is de afstand tussen individuen fundamenteel voor onze veiligheid. De afstand tussen Europese naties, daarentegen, brengt iedereen in gevaar.”

„In de tussentijd heeft Europa zijn pas veranderd”, vervolgt Von der Leyen. „We hebben al het mogelijke gedaan om de Europese landen te laten denken als een team en te verzekeren dat er een gecoördineerd antwoord op een gemeenschappelijk probleem komt.”

Daarna somt Von der Leyen de maatregelen op die de Europese Commissie heeft genomen, ook om Italië financiële ruimte te bieden in deze noodsituatie. Ze legt daarbij veel nadruk op het nieuwe noodfonds Sure, met tot 100 miljard euro, dat is opgezet om de inkomensderving van mensen te compenseren door het coronavirus.

Ursula von der Leyen tijdens een toespraak begin maart. Foto François Lenoir/Reuters

Concertgebouw gaat Matthäus-Passion uitzenden op Facebook

Het Concertgebouw in Amsterdam gaat vrijdagavond een uitvoering van de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach uitzenden op zijn Facebookpagina en YouTube. Het zal een opname zijn van het Concertgebouworkest onder leiding van de dirigent Iván Fischer. Het Concertgebouw voegt zich met de uitzending bij een rijtje grote Europese concertzalen die in estafette iedere avond een ander concert online uitzenden.

De Matthäus-Passion zou in de aanloop naar Pasen dertien keer in het Concertgebouw gespeeld worden, in verschillende uitvoeringen. Vanwege de coronamaatregelen kon dit niet doorgaan. „Met de concertstream van de geliefde Matthäus in een onvergetelijke uitvoering hopen gebouw en orkest het publiek in Nederland en heel Europa een hart onder de riem te steken”, schrijft het Concertgebouw.

Gerenommeerde kunstpodia wijken in de coronacrisis veel uit naar het internet. Twee weken ging de opera Ritratto van Willem Jeths in wereldpremière op YouTube. De Munt in Brussel heeft een ‘virtueel lenteseizoen’ samengesteld, bestaande uit zeven producties die deze maand gratis beschikbaar zijn op de website. Het Moskouse Bolsjoj-theater zet tot zaterdag elke avond een klassieke balletvoorstelling 24 uur lang online.

'Elon Musks SpaceX verbiedt werknemers te videobellen met Zoom'

Elon Musks ruimtetransportbedrijf SpaceX verbiedt naar verluidt werknemers gebruik te maken van het videochatplatform Zoom. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een interne memo van SpaceX. „Aanzienlijke zorgen over privacy en veiligheid” van de app zouden de reden zijn voor het verbod. SpaceX en Zoom hebben nog niet op de berichtgeving gereageerd.

„We begrijpen dat veel medewerkers deze tool gebruikten voor bijeenkomsten en vergaderingen,” citeert Reuters het bericht van SpaceX. „Gebruik alsjeblieft e-mail, sms of telefoon als alternatief communicatiemiddel.” Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA is een van de grootste klanten van SpaceX. NASA verbiedt zijn werknemers ook gebruik te maken van de app, bevestigde een woordvoerder van de organisatie aan Reuters.

Zoom is een app die sinds het uitbreken van de coronacrisis veel wordt gebruikt door thuiswerkers. Over de beveiliging van het programma zijn de laatste tijd vraagtekens gerezen. Zo onthulde de nieuwssite The Intercept dinsdag dat app geen veilige versleuteling - end-to-end-encryptie - heeft, terwijl Zoom dit wel beweert. Hierdoor kan het bedrijf mogelijk meekijken met gesprekken. Daarnaast maakt het installeren van Zoom computers extra kwetsbaar voor hackers.

Lees ook: Is Zoom wel veilig? En vijf andere vragen over videobellen

Bijna 900.000 nieuwe werklozen in Spanje door coronacrisis

Sinds Spanje drie weken geleden in lockdown is gegaan vanwege de coronacrisis, zijn in het land 898.822 mensen werkloos geworden. Dat meldt persbureau Reuters op basis van de Spaanse uitkeringsinstantie. Meer dan de helft van de mensen die hun baan verloren, had een tijdelijke baan.

Het aantal werklozen in Spanje is in maart gestegen naar 3,5 miljoen. Dat is het grootste aantal werklozen in dat land sinds april 2017. Spanje kampt al langere tijd met het grootste werkloosheidspercentage van Europa. In 2013 had rond een kwart van de beroepsbevolking van krap 31 miljoen mensen geen werk. Nu heeft zo'n 11 procent geen werk.

Spanje is na Italië het zwaarst getroffen door het coronavirus. Er zijn ruim 9.300 doden gevallen, op meer dan 100.000 bevestigde besmettingen.

Hoogwerkers bij een gesloten fabriek in Madrid. Foto Oscar Del Pozo/AFP

Songwriter en bassist Fountains of Wayne overleden aan Covid-19

De songwriter en bassist van de Amerikaanse band Fountains of Wayne, Adam Schlesinger (52), is woensdag overleden aan de gevolgen van Covid-19. Dat schrijft muziekblad Rolling Stone na een bevestiging van Schlesingers manager.

Schlesingers eerste hit was een retro-sixtiesnummer dat de titelsong was van de film That Thing You Do!, een film die geschreven en geregisseerd werd door Tom Hanks.

Schlesinger won drie Emmy's en een Grammy en werd genomineerd voor drie grote filmprijzen: een Oscar, een Tony en een Golden Globe. Tussen 1996 en 2011 bracht Fountains of Wayne vijf albums uit. Het nummer 'Stacey's Mom' uit 2003 is een klassieker:

Koolmees: KLM geeft slecht signaal af

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66) gaat KLM donderdag om opheldering vragen over het feit dat uitzendkrachten en werknemers met een tijdelijk contract worden ontslagen door de luchtvaartmaatschappij. Dat „zou een slecht signaal zijn”, zei Koolmees woensdagavond in het televisieprogramma Op1.

Bedrijven die worden geraakt door de gevolgen van het coronavirus kunnen steun aanvragen bij de overheid om 90 procent van de loonkosten te compenseren, maar moeten in ruil daarvoor mensen wel in dienst houden. KLM zei eerder al noodgedwongen vijftienhonderd tot tweeduizend mensen te zullen ontstaan.

Door alle internationale reisverboden verkeert de vliegtuigbranche in zwaar weer. Zo zou de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing op het punt staan werknemers uit te kopen en vervroegde uittredingsregelingen aan te bieden om de financiële gevolgen van de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden. Dat melden bronnen binnen het bedrijf aan persbureau Reuters.

Luchtvaartmaatschappij British Airways gaat donderdag naar verwachting zo'n 80 procent van zijn personeel naar huis sturen, melden bronnen aan de BBC. Deze medewerkers krijgen dan waarschijnlijk een deel van hun salaris doorbetaald door de Britse overheid. Er worden met deze constructie geen ontslagen verwacht.

Ajax pleit voor einde eredivisieseizoen

Ajax-directeur Marc Overmars heeft donderdag in een interview met De Telegraaf uitgehaald naar de KNVB, die van plan is het lopende voetbalseizoen zo mogelijk uit te laten spelen. Dat is in lijn met het streven van de UEFA, die donderdag bepaalde dat alle Europese competities voor uiterlijk maandag 3 augustus moeten zijn afgerond.

Dit besluit leidt tot irritatie bij Overmars, die de houding van de Nederlandse bond laakt. „Ik had gehoopt dat de KNVB een zelfstandige beslissing zou nemen. In plaats daarvan verschuilt men zich achter de UEFA. Waarom gaat het op dit moment over geld en niet over de volksgezondheid?”

Los van de gezondheidsrisico's die aan verder voetballen kleven, wordt hervatting van de competitie volgens Overmars ook op organisatorisch vlak een probleem. „Dan begin je op zijn vroegst in oktober aan een seizoen dat volgend jaar zomer eindigt met een EK. Ik voorspel een chaos van wedstrijden en doorvoetballen tijdens de winterstop.”

Lees ook: Eredivisie tot in augustus? Het voetbal zet alles op alles.

Eerder deze week hielden de directies van eredivisieclubs PEC Zwolle en Fortuna Sittard al een vergelijkbaar betoog en volgens Overmars zijn er meer collega's die er net zo over denken als hij. „Ik weet dat heel veel clubs er ook zo over denken, gewoon duidelijkheid willen en vinden dat de eredivisie niet meer moet worden uitgespeeld.”

Overmars zegt dat Ajax werkt aan de oprichting van een noodfonds voor clubs die financieel minder reikwijdte hebben, ook verenigingen in de Keuken Kampioen Divisie. „Uiteindelijk hebben wij die clubs ook weer hard nodig.”

Overmars zegt niet uit te willen sluiten dat Ajax als het moet zelf het eerste elftal uit de competitie haalt, als die toch doorgaat. „De eredivisie is dood, het leven is eruit, de lol er vanaf.”

Directeur voetbalzaken van Ajax Marc Overmars. Foto Evert Elzinga/ANP

Dodental Duitsland loopt met 140 op naar 872

Het aantal mensen dat in Duitsland is overleden aan de gevolgen van Covid-19, is sinds woensdag voor zover bekend met 140 opgelopen tot 872. Het aantal vastgestelde besmettingen steeg met 6.156 naar 73.522. Dat meldt het Duitse instituut voor infectieziekten, het Robert Koch-Institut.

De meeste besmettingen zijn geconstateerd in Beieren, waar ruim 16.000 mensen ziek zijn. De deelstaat grenst aan onder andere Oostenrijk en Tsjechië. Na Beieren volgt Noordrijn-Westfalen, die aan Nederland grenst, met 14.351 bevestigde besmettingen.

Foto Clemens Bilan/AFP

Opnieuw hoger aantal coronadoden in de VS

In de Verenigde Staten zijn het afgelopen etmaal 884 mensen overleden aan het coronavirus, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. Dat is volgens persbureau AFP na de 865 sterfgevallen die dinsdag werden gemeld opnieuw het hoogste aantal in een dag. Het totale dodental in de VS staat nu op 4.757.

Er werden daarnaast 25.000 nieuwe besmettingen gemeld, waardoor het totale aantal bevestigde gevallen nu op 215.417 staat. De Verenigde Staten zijn daarmee het land met verreweg de meeste geregistreerde besmettingen. Op 1 maart hadden de VS nog minder dan honderd bevestigde coronagevallen.

President Donald Trump waarschuwde het Amerikaanse volk woensdagmiddag lokale tijd dat er „verschrikkelijke weken” op komst zijn. De verwachting is dat zelfs met de huidige maatregelen tussen de 100.000 en 240.000 doden zullen gaan vallen in de VS.

Wereldwijd nadert het totale aantal bevestigde geïnfecteerden de miljoen. Er zijn nu meer dan 935.000 besmettingen met het coronavirus geregistreerd.

VS gaan Britten en Canadezen evacueren van cruiseschip Zaandam

De Verenigde Staten gaan Britse en Canadese passagiers evacueren van het cruiseschip Zaandam , dat voor de kust van Florida ligt. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump gaan er medische teams aan boord van het schip van de Holland America Line om passagiers over te dragen aan de Britse en Canadese autoriteiten.

Of ook de twintig Nederlanders die op de Zaandam zitten of zaten worden geëvacueerd, heeft Trump niet gezegd. Een deel van de passagiers is al overgebracht naar een ander schip, de Rotterdam.

Het cruiseschip Zaandam op 29 maart bij Panama-Stad.Foto Bienvenido Velasco/EPA

Op de Zaandam zijn vorige week vier mensen overleden en zijn acht besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Tientallen opvarenden vertonen symptomen van het virus.

Meerdere havens hebben de afgelopen dagen laten weten dat het cruiseschip niet welkom is. Mogelijk wordt de Zaandam nu wel toegelaten in de haven van Fort Lauderdale.

VN-klimaattop Glasgow uitgesteld tot 2021

De Verenigde Naties hebben in verband met het coronavirus de klimaattop in Glasgow uitgesteld tot volgend jaar. De top, waar bijna 30.000 afgevaardigden van over de hele wereld worden verwacht, staat pas voor november op het programma, maar door alle beperkende maatregelen kunnen voorbereidende bijeenkomsten nu niet doorgaan.

Na de teleurstellende klimaattop in Madrid van december vorig jaar, moesten in Glasgow afspraken over het beperken van de CO2-uitstoot die in 2015 in Parijs zijn gemaakt verder worden uitgewerkt.

Een nieuwe datum is volgens de organiserende Britse minister van Energie, Alok Sharma, nog niet bepaald: „We blijven samen met onze partners onvermoeibaar doorwerken om de ambities ten aanzien van de klimaatcrisis waar te maken en ik kijk er naar uit een nieuwe datum voor de conferentie te bepalen”, zegt hij tegen The Guardian.

Trump voorspelt overschot aan beademingsapparatuur

Op zijn dagelijkse persconferentie heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd dat de Verenigde Staten heel snel een overschot aan beademingsapparaten zullen hebben. De voorbij dagen klonken bij zorgverleners uit heel het land juist wanhoopskreten over tekorten.

Trump zei dat er zoveel beademingsapparaten worden geproduceerd dat de VS het overschot snel naar andere landen zullen gaan sturen. De president noemde daarbij specifiek Italië, China en Spanje.

Foto Oliver Contreras/EPA

Tijdens de persconferentie waarschuwde Trump voor een hele zware periode: „We zullen vanaf nu een aantal verschrikkelijke weken hebben”. In de VS zijn inmiddels ruim 4.500 doden gevallen door Covid-19.

Trump kondigde aan te overwegen sommige binnenlandse vluchten van brandhaard naar brandhaard te gaan beperken, maar wees daarbij wel meteen op de enorme gevolgen die dat zou hebben voor de luchtvaartindustrie.

Verder constateerde de president een toenemende dreiging van drugskartels en criminelen die de situatie die door de pandemie is ontstaan willen uitbuiten. Daarom sturen de VS meer marineschepen naar het Caribisch gebied en het oosten van de Grote Oceaan.

Ondanks al het slechte nieuws had de president, die in de laatste populariteitspeilingen is gestegen, ook opbeurende woorden: "Zelfs in de meest uitdagende tijden wanhopen Amerikanen niet en geven we niet toe aan de angst. We houden vol en zullen overwinnen."

Tour zonder publiek is volgens directeur Prudhomme geen optie

Tour de France-directeur Christian Prudhomme ziet niks in het opzienbarende voorstel van de Franse minister van Sport om de ronde komende zomer eventueel zonder publiek te laten rijden: „Er komt zeker geen Tour achter gesloten deuren”, zegt Prudhomme tegen de Franse website Sports Auvergne.

Tourdirecteur Christian Prudhomme bij de presentatie van het parcours van de Ronde van Frankrijk van 2020 afgelopen oktober in Parijs. Foto Yoan Valat/EPA

Terwijl veel grote sportevenementen van de komende maanden vanwege de uitbraak van het coronavirus al zijn geschrapt, staat de Ronde van Frankrijk nog altijd op de kalender voor 27 juni tot en met 19 juli. Prudhomme blijft nog altijd hopen dat de wielerwedstrijd door kan gaan:

"Ik heb maar één hoop en dat is dat de Tour de France georganiseerd kan worden. Niet omdat het de Tour is, wel omdat het schrappen ervan zou betekenen dat ons land zich in een catastrofe zou bevinden. En dat wil uiteraard niemand."

De Franse minister van Sport, Roxana Maracineanu, opperde vorige week dat een Tour zonder fans langs de kant, start en finish en zonder podiumceremonies en reclamekaravaan een alternatief zou kunnen zijn. Dat plan stuitte zowel onder renners als buiten het peloton op grote praktische en morele bezwaren.

In Frankrijk zijn tot nu toe ruim vierduizend doden gevallen als gevolg van het coronavirus. Twee weken geleden werd al besloten dat tennistoernooi Roland Garros wordt verschoven naar het najaar.

Woensdag werd in Groot-Brittannië bekend gemaakt dat het Londense grandslamtoernooi Wimbledon dit jaar voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog niet doorgaat.

Zorgverleners: nog steeds te weinig beschermingsmiddelen

Uit een enquête van beroepsorganisatie NU'91 onder 6.500 zorgverleners blijkt dat er in de zorg nog steeds een tekort is aan beschermende middelen zoals mondkapjes, spatbrillen en desinfecterende middelen. Van de ondervraagde verpleegkundigen en verzorgenden geeft 92 procent aan dat de beschikbaarheid van beschermende middelen onvoldoende is.

Voorzitter Stella Salden van NU’91 zegt tegen persbureau ANP de uitkomsten zorgelijk te vinden. „Veel zorgprofessionals maken zich zorgen om hun eigen veiligheid, maar ook om die van hun patiënten en hun gezin. Zodra zij deze angsten uitspreken naar hun werkgevers, worden ze hierin niet altijd serieus genomen.”

Bij gebrek aan mondkapjes werken sommige verpleegkundigen met onveilige alternatieven in de vorm van zelfgemaakte mondkapjes van stof of een keukenrol. En vaak worden schaarse middelen zoals bijvoorbeeld schorten tot wel 24 uur gebruikt, stelt NU'91.

Dit weekend werd een partij van 600.000 uit China afkomstige mondkapjes teruggeroepen uit ziekenhuizen, omdat ze niet aan de veiligheidseisen voldeden.

Een nieuw coronablog

Welkom. Dit blog kun je volgen voor de meest relevante ontwikkelingen rond de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. De redactie van NRC blijft dit de hele dag updaten.

Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag:

 • Van dinsdag op woensdag zijn bij het RIVM 134 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus gemeld. Tot nu toe zijn in Nederland 1.173 mensen bekend die zijn overleden aan de gevolgen van het virus dat de longziekte Covid-19 veroorzaakt.
 • De grootste beursgraadmeters in de Verenigde Staten en in Europa zijn woensdag weer flink in de min gesloten. De AEX verloor 2,5 procent, de hoofdindices in de VS tot 4,4 procent.
 • Nederland gaat in Brussel pleiten voor een ‘coronafonds’, om zwaar getroffen landen, vooral in Zuid-Europa, te helpen. Het gaat niet om leningen die terugbetaald moeten worden. Premier Mark Rutte (VVD) noemde het woensdag tijdens het debat over de coronacrisis in de Tweede Kamer „een gift".
 • Voor de vijfde dag op rij zijn er in Spanje meer dan achthonderd nieuwe doden als gevolg van Covid-19 gemeld. Het Zuid-Europese land is na Italië het hardst geraakt door het virus en telt inmiddels al meer dan honderdduizend besmettingen. Ook in het Verenigd Koninkrijk nam het aantal doden opnieuw fors toe, met 563 in 24 uur. Frankrijk telde 509 nieuwe sterfgevallen en komt uit op een totaal van 4.029. In Italië waren er 727 nieuwe doden te betreuren, met een totaal van 13.155.
 • Volgens de KNVB kunnen de seizoenen in de eredivisie en eerste divisie worden uitgespeeld als de competities halverwege juni worden hervat. De UEFA dringt er „sterk op aan om het seizoen uit te spelen” voor 3 augustus.
 • Lees hier het blog van 1 april terug