Het Blad van april 2020

Inhoudsopgave Het Blad bij NRC is het maandelijkse magazine bij de weekendkrant. Met deze maand onder meer een dubbelinterview met zangeres Karsu en haar vader en een verhaal over hoe het is om dagenlang in je eentje in de bergen te zijn.

Zo kunnen een paar weken ineens een eeuwigheid lijken. Het aprilnummer van Het Blad ging op maandag 23 maart naar de drukker. We hadden toen geen idee hoe de wereld eruit zou zien als het nummer zou verschijnen. Misschien zou er nieuwe hoop zijn bij het bestrijden van het coronavirus, misschien niet. Misschien was het erger geworden.

Een groot gedeelte van dit nummer werd gemaakt toen we nog mensen interviewden op minder dan anderhalve meter afstand, een drukbezocht ‘springparadijs’ fotografeerden en moeiteloos twaalf mannen in joggingbroeken tegenkwamen op straat.

De vormgeving en eindredactie, halverwege maart, deden we zonder elkaar in levende lijve te zien, vanuit onze huizen, met overleg via Slack en kinderen aan het bureau.

Nu is het begin april. De maatregelen die het dagelijks leven goeddeels hebben stilgelegd, zijn net weer verlengd.

In deze weken van social distancing heeft Het Blad een groot verhaal over alleen zijn. Redacteur Gemma Venhuizen hield op een solitaire wandelvakantie een reisdagboek bij en vraagt zich af wat het betekent om alleen te zijn – en hoe prettig het is als dat weer opgeheven wordt, en je andere mensen weer gewoon kunt zien.


p.zantingh@nrc.nl