Recensie

Recensie Boeken

Waarom werd dit moorddossier verstopt?

Een still uit Bosch, de tv-serie die Michael Connelly voor Amazon produceert.
Een still uit Bosch, de tv-serie die Michael Connelly voor Amazon produceert.

Harry Bosch, rechercheur in de meeste thrillers van de Amerikaanse bestsellerschrijver Michael Connelly, wordt oud. In Tunnelrat (1992), Connelly’s debuut, was Bosch nog een energieke detective. In Het Nachtvuur, zijn 33ste boek, is de gepensioneerde rechercheur moordzaken een zeventiger die met een stok loopt, en begonnen is aan een chemokuur vanwege leukemie. Hij gedraagt zich ook steeds opa-achtiger.

Connelly laat Bosch langzaam in de coulissen verdwijnen. De hoofdrol in zijn recentste boeken is steeds weggelegd voor Renée Ballard, een dertiger, die rechercheur is bij de Los Angeles Police Department, net als Bosch vroeger. Het nachtvuur is het tweede boek waarin Ballard en Bosch een team vormen; zij vanuit het korps, hij als gepensioneerde.

Ook Ballard is een getourmenteerde loner. Is Vietnam-veteraan Bosch getekend door zijn oorlogservaringen, Ballard heeft een van haar superieuren aangeklaagd voor seksuele intimidatie en draait nu voor straf nachtdiensten. Collega’s mijden haar.

Ondanks het grote leeftijdsverschil kunnen Ballard en Bosch het uitstekend met elkaar vinden. Beiden nemen elk moordonderzoek persoonlijk op en zijn buitengewoon vasthoudend – agenten met een missie, die zich graag vastbijten in oude, onopgeloste misdaden. Wat beiden ook gemeen hebben: ze zijn bereid om ethische regels te overtreden als dat helpt om hufters op te pakken. De jeudige Ballard gaat daar overigens een stuk verder in dan Bosch.

Het nachtvuur begint met de begrafenis van Boschs vroegere mentor bij de politie. De weduwe overhandigt hem het dossier van een onopgelost moordonderzoek. Waarom had de oud-rechercheur dit dossier tegen alle regels in al twintig jaar thuis in een bureaulade liggen? Bosch roept Ballards hulp in om deze cold case te onderzoeken.

Grootmeester

In Connelly (Philadelphia, 1956) lijkt hetzelfde vuur te branden als in zijn hoofdpersonen. Iedere tien maanden levert hij gemiddeld een nieuwe topthriller af, en tegelijkertijd produceert hij voor Amazon de tv-serie Bosch, waarvan in april de zesde jaargang in première gaat.

Het nachtvuur is het zoveelste bewijs dat Connelly een van de grootmeesters van het genre is. Zonder dat de lezer ooit het spoor bijster raakt, laat hij Bosch en Ballard aan diverse zaken tegelijk werken, weeft hij allerlei privé-besognes van zijn hoofdpersonen door het verhaal, en stelt hij actualiteiten aan de orde. Dit keer bijvoorbeeld de enorme toename van het aantal daklozen in Los Angeles. Op het laatst weet hij alle verhaallijnen tot een bevredigende plot te leiden.

Zijn volgende boek gaat naar verluidt over Jack McEvoy, de misdaadverslaggever die in twee eerdere boeken al de hoofdrol vertolkte. Maar de fans van Harry Bosch hoeven nog niet te vrezen dat Connelly zijn vaste hoofdpersoon volledig van het toneel laat verdwijnen. Op de laatste bladzij van Het nachtvuur is Bosch aan een nieuwe cold case begonnen. ‘Doe niets voor ik terug ben’, zegt Ballard. ‘Uiteraard’, antwoordt Bosch.