Minister Koolmees

Noodloketten ondernemers vanaf maandag geopend

Uitkeringsinstantie UWV opent maandag 6 april het noodloket voor bedrijven die in de problemen zijn. Het gaat om de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) waarmee ondernemers die omzetverlies lijden een tegemoetkoming krijgen voor hun loonkosten. Dat maakte minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) dinsdag bekend op een persconferentie.

Het ministerie publiceerde dinsdag de voorwaarden van de NOW-regeling. Daaruit blijkt dat bedrijven die gedurende drie maanden ten minste 20 procent omzetverlies hebben, er voor in aanmerking komen. Zij kunnen maximaal 90 procent van de loonsom krijgen, afhankelijk van hun omzetdaling. Als een bedrijf helemaal geen omzet meer maakt, krijgt het 90 procent van de loonsom terug. Bij de helft omzetverlies, is dit dan 45 procent. Minister Koolmees roept ondernemers op „verantwoordelijk met de maatregel om te gaan”.

Aangemelde bedrijven moeten de vaste salarissen doorbetalen. Ook mogen zij in de subsidie-periode geen ontslagaanvraag doen om bedrijfseconomische redenen. „De regeling is echt bedoeld mensen in dienst te houden en de salarissen door te betalen”, aldus Koolmees, die schat dat zo’n 200.000 bedrijven in aanmerking komen voor de regeling, die „de klap in de economie moet opvangen”. (NRC)