Elton John haalt 8 miljoen dollar op met Amerikaans ‘huiskamerconcert’

Elton John met Franse medaille.
Elton John met Franse medaille. Foto AP

Hoe organiseer je een benefietconcert als iedereen door de virusuitbraak thuis moet blijven? Popsterren hebben een mobieltje en kunnen vanuit huis optreden, dacht Elton John (73). De Britse zanger trommelde artiesten op, liet ze thuis optreden en praatte het geheel vanuit zijn keuken aan elkaar. De opbrengst van het ‘huiskamerconcert’: bijna 8 miljoen dollar (ruim 7 miljoen euro).

De show van een uur werd zondagavond uitgezonden op de Amerikaanse tv-zender Fox en Amerikaanse radiozenders. Zónder reclame-onderbreking, een zeldzaamheid op tv in de VS. 8,7 miljoen kijkers namen een kijkje in de woonkamers van onder meer Billie Eilish, de Backstreet Boys, Alicia Keys, Mariah Carey en Lady Gaga. Tussen de optredens door kregen Amerikanen met belangrijke beroepen – zoals zorgmedewerkers, vrachtwagenchauffeurs en supermarktpersoneel – het woord.

Met het optreden wilde Elton John geld inzamelen voor twee goede doelen, die zich inzetten voor eerstehulpverleners en Amerikanen die financieel worden getroffen. Dat de teller maandagavond op 8 miljoen dollar stond, was overigens niet volledig te danken aan gulle luisteraars. Meerdere grote bedrijven doneerden ook.

In Nederland organiseerde NPO Radio 2 vrijdagavond een vergelijkbaar initiatief, met huiskameroptredens van onder meer Danny Vera en Ed Struijlaart. De radiozender wilde daarmee „zzp’ers in de vaderlandse muziekwereld een steun in de rug geven”.