Coronacrisis

‘Virtuele processie’ in aangepaste Passion

Eigenlijk was het de bedoeling dat het grote lichtgevende kruis van The Passion dit jaar door de straten van Roermond zou gaan, maar nu dat door de coronacrisis niet kan doorgaan, heeft de publieke omroep een andere vorm bedacht. De jaarlijkse christelijke straatmusical krijgt dit jaar een in de studio gemaakte versie, met een ‘virtuele processie’.

De gelovigen die zouden meelopen met de processie, kunnen nu een videoboodschap inzenden, met als leidvraag: „Wat is jouw angst en waar put jij hoop uit?” Een compilatie hiervan wordt op Witte Donderdag 9 april uitgezonden, aan elkaar gepraat door presentatrice Anne-Mar Zwart. Daarnaast vertelt Johnny de Mol het paasverhaal, over de laatste dag van Jezus Christus, zoon van God. Dit wordt gelardeerd met scènes en Nederlandstalige pophits uit de negen eerdere edities.

Het thema van de uitzending zou eigenlijk ‘Vrijheid voor jou’ zijn, te ere van 75 jaar Bevrijding. Dat is voor de gelegenheid veranderd in: ‘Geef mij nu je angst’. Volgens de makers symboliseert het paasverhaal zowel angst als hoop. Jezus is bang voor de offerdood, maar doordat hij daarmee de zonden van de wereld wegneemt, en op de derde dag herrijst, is het ook een verhaal van hoop.

De kijkers mogen verder een video insturen met hun versie van het slotlied, ‘Geef mij je angst’. De omroep monteert hiervan een grootse samenzang. Het lied van André Hazes uit 1983 is een cover van Udo Jürgens’ ‘Gib mir deine Angst’. Het werd in 2011 ook in de eerste Passion gezongen, door Syb van der Ploeg (Jezus) en Do (Maria).