Laatste nieuws Covid-19

Amerikaanse en Europese beurzen weer flink in de min, Nederland gaat pleiten voor Europees ‘coronafonds’

Zover bekend zijn in Nederland 1.173 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. De beperkende maatregelen die tot en met 6 april golden zijn dinsdag door het kabinet verlengd tot en met 28 april. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield de redactie van NRC op woensdag 1 april de meest relevante ontwikkelingen rond de wereldwijde uitbraak van het coronavirus bij. Volg voor het laatste nieuws ons nieuwe coronablog.

Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag:

 • Van dinsdag op woensdag zijn bij het RIVM 134 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus gemeld. Tot nu toe zijn in Nederland 1.173 mensen bekend die zijn overleden aan de gevolgen van het virus dat de longziekte Covid-19 veroorzaakt.
 • De grootste beursgraadmeters in de Verenigde Staten en in Europa zijn woensdag weer flink in de min gesloten. De AEX verloor 2,5 procent, de hoofdindices in de VS tot 4,4 procent.
 • Nederland gaat in Brussel pleiten voor een ‘coronafonds’, om zwaar getroffen landen, vooral in Zuid-Europa, te helpen. Het gaat niet om leningen die terugbetaald moeten worden. Premier Mark Rutte (VVD) noemde het woensdag tijdens het debat over de coronacrisis in de Tweede Kamer „een gift".
 • Voor de vijfde dag op rij zijn er in Spanje meer dan 800 nieuwe doden als gevolg van Covid-19 gemeld. Het Zuid-Europese land is na Italië het hardst geraakt door het virus en telt inmiddels al meer dan honderdduizend besmettingen. Ook in het Verenigd Koninkrijk nam het aantal doden opnieuw fors toe, met 563 in 24 uur. Frankrijk telde 509 nieuwe sterfgevallen en komt uit op een totaal van 4.029. In Italië waren er 727 nieuwe doden te betreuren, met een totaal van 13.155.
 • Volgens de KNVB kunnen de seizoenen in de eredivisie en eerste divisie worden uitgespeeld als de competities halverwege juni worden hervat. De UEFA dringt er „sterk op aan om het seizoen uit te spelen” voor 3 augustus.
 • Lees voor het laatste nieuws: het coronablog van donderdag 2 april

Nederland wil ‘substantiële gift’ doen aan Zuid-Europa

Nederland gaat in Brussel pleiten voor een ‘coronafonds’, om zwaar getroffen landen, vooral in Zuid-Europa, te helpen. Het gaat niet om leningen die terugbetaald moeten worden. Premier Mark Rutte (VVD) noemde het woensdag tijdens het debat over de coronacrisis in de Tweede Kamer „een gift".

Het idee van een coronafonds komt na een week waarin er veel internationale kritiek was op Nederland, nadat het harde eisen had gesteld aan EU-noodhulp in de coronacrisis.

Lees hier meer: Nederland wil ‘substantiële gift’ doen aan Zuid-Europa

De Tweede Kamer Foto Bart Maat

Amerikaanse en Europese beurzen weer behoorlijk in de min

De grootste beursgraadmeters in de Verenigde Staten zijn woensdag weer met behoorlijke verliezen gesloten. De S&P 500, Nasdaq en de Dow Jones verloren alle drie 4,4 procent, een flinke daling voor één dag. De afgelopen weken daalden de koersen zo hard in de VS dat het eerste kwartaal het slechtste is sinds de crisis in 2008.

De koersen gaan gebukt onder de steeds groter wordende zorgen over de verspreiding van het coronavirus in de Verenigde Staten. President Trump waarschuwde dat er moeilijke weken aankomen voor het land. Het dodental is er opgelopen tot ruim 4.500.

De AEX sloot eerder op de dag al 2,5 procent lager. Andere grote Europese graadmeters lieten soortgelijke dalingen zien. De Stoxx 600, waarin de zeshonderd grootste in Europa genoteerde bedrijven zitten, verloor 3,2 procent.

Marinemensen USS Theodore Roosevelt mogen vrijdag van schip

Zo'n drieduizend marinemensen die aan boord zijn van het Amerikaanse vliegdekschip USS Theodore Roosevelt worden vrijdag van het schip gehaald. De opvarenden worden in quarantaine geplaatst op het Oceanische eiland Guam. Dat meldt persbureau AP woensdag. De commandant van het schip had dinsdag alarm geslagen over een uitbraak van het coronavirus onder zijn bemanningsleden.

Volgens AP zijn tot nu toe rond de honderd opvarenden positief getest op het virus. De bemanningsleden worden waarschijnlijk de komende dagen verdeeld over hotelkamers op Guam, een eiland in de Grote Oceaan. Niet iedereen wordt van het schip, dat door bijna vijfduizend zeelieden wordt bemand, gehaald. „Het schip moet worden blijven beschermd en kritieke systemen moeten doorgaan", aldus de Amerikaanse staatssecretaris Thomas Modley die belast is met de marine.

Commandant Brett Crozier vroeg dinsdag in een brief aan het Pentagon om hulp. Volgens hem was verdere verspreiding voorkomen bijna niet mogelijk op het schip, gezien de kleine ruimtes. De opvarenden was wel gezegd zoveel mogelijk afstand te houden.

Een afstammeling van de naamgenoot van het schip zou er volgens AP ook hebben aangedrongen dat de bemanning snel van het schip werd verwijderd. „Leden van de familie Roosevelt en ik zijn zeer bezorgd over de benarde toestand van de matrozen en de commandant van de USS Theodore Roosevelt", schreef Tweed Roosevelt, een achterkleinzoon van president Theodore Roosevelt, in een e-mail woensdag.

Amerikaans marinepersoneel op de USS Theodore Roosevelt. Foto Reuters

WHO, Wereldbank en IMF roepen op tot schuldverlichting ontwikkelingslanden

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds roepen op tot schuldverlichting van ontwikkelingslanden die zijn getroffen door het coronavirus. Ontwikkelingslanden zijn zonder hulp niet in staat „voor hun volk te zorgen” omdat zij de economische gevolgen van de coronacrisis niet kunnen opvangen, zei WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus woensdagavond tijdens zijn tweedagelijkse persconferentie.

Tedros wees in zijn toespraak op de „onbedoelde gevolgen” die een lockdown kan hebben voor „de armste en kwetsbaarste mensen”. Regeringen wereldwijd zijn door de WHO verzocht maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat zij van voedsel en andere levensbehoeften worden voorzien. Veel ontwikkelingslanden hebben daar echter moeite mee, aldus Tedros, waardoor schuldverlichting „essentieel” is.

Verder zei Tedros dat hij „heel bezorgd” is over de snelheid waarmee het coronavirus zich wereldwijd verspreid. Volgens de directeur-generaal is het aantal doden afgelopen week verdubbeld. Wereldwijd zijn nu ruim 45.000 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 gemeld.

Italiaans minister voor Europese Zaken: ‘Italië blijft zelf zijn schulden betalen’

In een interview met NRC pleit de Italiaanse minister voor Europese Zaken voor 'coronabonds'. Nederland zou de creatie daarvan tot nu toe in de weg staan, wat tot wrevel leidde in een aantal Zuid-Europese landen waaronder Italië. Minister Enzo Amendola wil die bonds niet om de schulden van afzonderlijke landen te dekken, maar om „uitzonderlijke Europese maatregelen” te financieren:

„Italië heeft altijd zelf zijn schulden betaald en zal dat blijven doen. Maar bij de uitdaging waar we voor staan, is een gemeenschappelijk beleid nodig met de financiële ruimte die dat beleid doeltreffend maakt.”

Lees hier het interview: Italiaans minister voor Europese Zaken: ‘Italië blijft zelf zijn schulden betalen’

Israëliërs moeten verplicht mondkapjes dragen op openbare plekken

Alle Israëliërs moeten voortaan een mondkapje dragen als zij hun huis verlaten. Die nieuwe maatregel heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu woensdagavond aangekondigd in een televisietoespraak, meldt persbureau Reuters.

Wie geen mondkapje voorhanden heeft, moet zijn mond en neus bedekken met een sjaal of andere stof. Voor zover bekend zijn in Israël 25 patiënten overleden aan het coronavirus. In het land wonen 9,1 miljoen mensen.

Israël is niet het eerste land waar mondkapjes worden verplicht om verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. In Oostenrijk is mond- en neusbescherming vanaf begin volgende week verplicht in supermarkten, die woensdag al begonnen met het uitdelen daarvan. Eerder verplichtte Tsjechië al mondkapjes in het openbaar. Tsjechen die geen kapjes hebben, moeten een sjaal gebruiken.

Een joodse man in Jeruzalem met een mondkapje. Foto Menahem Kahana/AFP

Is Zoom wel veilig? En vijf andere vragen over videobellen

Nu Nederlanders wekenlang aan huis gekluisterd zijn, is videobellen uitgegroeid tot een onmisbaar communicatiemiddel. Omdat grote groepen nieuwe gebruikers zich op video-apps storten, komen bestaande tekortkomingen en kwetsbaarheden aan het licht. Er zijn met name zorgen over de populaire videoapplicatie Zoom.

Lees er hier meer over: Is Zoom wel veilig? En vijf andere vragen over videobellen

Dodental Frankrijk passeert vierduizend

In Frankrijk zijn de afgelopen 24 uur 509 nieuwe sterfgevallen gemeld ten gevolge van Covid-19. Daarmee is volgens persbureau Reuters het dodental in het land opgelopen tot 4.029. Het aantal besmettingen nam in dezelfde tijd toe tot 56.989, met bijna 4.000.

Frankrijk is na Italië, Spanje en de VS het vierde land dat de grens van 4.000 doden passeert. Het daadwerkelijke aantal doden door Covid-19 ligt er waarschijnlijk een stuk hoger. De genoemde 4.000 gaat alleen over slachtoffers die gevallen zijn in ziekenhuizen. De doden door het coronavirus in bejaardenhuizen zijn niet meegerekend. De Franse autoriteiten zijn het aantal doden op die plekken aan het inventariseren. In Frankrijk geldt sinds drie weken een lockdown.

Frans medisch personeel laadt een coronapatiënt die verplaatst wordt een TGV in. Foto EPA

EK voetbal voor vrouwen verplaatst naar zomer 2022

Het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen schuift een jaar op naar de zomer van 2022. Dat meldt persbureau ANP woensdag. Dat is het gevolg van het verplaatsen van het EK voor mannen dat niet deze zomer, maar in de zomer van 2021 wordt gehouden.

Voor het Nederlands vrouwenteam betekent dit dat zij zich een jaar langer Europees kampioen mogen noemen. Nederland won het EK in 2017 in eigen land door in de finale Denemarken te verslaan. De nationale mannenteams zouden eigenlijk vanaf juni hun Europese toernooi spelen, met wedstrijden over het hele continent verspreid. Vanwege de corona-uitbraak is dat toernooi een jaar opgeschoven.

Woensdag maakte de KNVB ook bekend dat de nationale teams voorlopig geen andere wedstrijden zullen spelen. Het eerstvolgende duel voor zowel de Nederlandse mannen als de Nederlandse vrouwen staat pas gepland voor september.

Een Oranje-supporter voorafgaand bij een wedstrijd van de voetbalvrouwen op het WK in de zomer van 2019. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

KLM gaat tijdelijke contracten niet verlengen

Luchtvaartmaatschappij KLM gaat afscheid nemen van personeel met een tijdelijk contract. Dat zegt KLM-directeur Pieter Elbers woensdag tegen persbureau ANP. KLM houdt daarmee vast aan eerder genoemde maatregelen die het zou treffen vanwege de coronacrisis.

Volgens vakbond FNV wordt van KLM-personeel dat vóór 21 april 2019 in dienst is gekomen het jaarcontract nog wel omgezet naar onbepaalde tijd, maar van mensen die tussen 21 april en eind juni vorig jaar in dienst zijn gekomen niet. KLM had zijn medewerkers eerder al laten weten dat het van zo'n 1.500 tot 2.000 medewerkers met een tijdelijk contract of uitzendkrachten het contract niet zou verlengen. Tot dat aantal werden ook mensen gerekend die al met pensioen gaan. Bij Air France-KLM werken ruim 86.000 mensen.

Het kabinet riep bedrijven eerder op om juist medewerkers met een tijdelijk contract te behouden. Daarvoor is een landelijk noodfonds opgericht, waar KLM volgens vakbond FNV ook een beroep op gaat doen.

Mondkapjes verplicht op vlucht naar New York

De Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) meldt woensdag dat de veiligheidsmaatregelen op KLM-vluchten naar New York worden aangescherpt. Zo worden onder meer gangpadstoelen niet meer verkocht, moeten passagiers verplicht mondkapjes dragen en krijgen zij een temperatuurmeting voordat ze het vliegtuig instappen.

NRC meldde eerder deze week dat de vakbonden VNC en FNV, die beide het cabinepersoneel vertegenwoordigen, met KLM overleg hadden gepleegd over de vluchten naar New York. Personeel maakte zich zorgen, onder meer doordat de maatregel die het houden van anderhalve meter afstand verplicht niet altijd kan worden nageleefd in het vliegtuig. KLM heeft het aantal vluchten inmiddels tot 10 procent van de normale capaciteit teruggebracht, maar vliegt nog wel dagelijks naar New York.

Lees ook: KLM wil koortsmeting voor passagiers

Bijna 39.000 aanvragen ingediend voor eenmalige tegemoetkoming coronacrisis

Bijna 39.000 ondernemers die direct getroffen zijn door de coronamaatregelen hebben zich sinds vrijdag voor een tegemoetkoming gemeld bij het noodloket. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) woensdagavond. De zogeheten regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren is bedoeld voor bedrijven die direct worden getroffen door de maatregelen van het kabinet.

Ondernemers kunnen zich sinds vorige week bij het noodloket melden voor een eenmalige vergoeding van 4.000 euro. Deze is vooral bedoeld om vaste lasten te kunnen betalen. De regeling geldt voor vooraf bepaalde sectoren als eet- en drinkgelegenheden, bioscopen en sportverenigingen. Ondernemers in deze sectoren moeten verplicht hun deuren sluiten om verspreiding van Covid-19 tegen te gaan.

Het kabinet verlengde de coronamaatregelen dinsdagavond, waardoor ondernemers in deze sectoren nog zeker tot en met 28 april hun deuren moeten dichthouden. Daarna kwamen woensdag meer dan tienduizend aanvragen binnen. Die zijn tot nu toe vooral afkomstig van ondernemers in de horeca en haar- en schoonheidsverzorging. Het noodloket is nog tot en met 26 juni geopend.

Lees ook deze analyse: Ongekend steunpakket voor zorg, bedrijven en zzp’ers

Bijna vierhonderd nieuwe doden in New York

Het nieuwe coronavirus heeft 391 nieuwe doden geëist in New York. Daarmee komt het totale dodental in de Amerikaanse staat op 1.941. Dat heeft gouverneur Andrew Cuomo woensdag bekendgemaakt tijdens zijn dagelijkse persconferentie. In New York zijn tot nu bijna 84.000 mensen positief getest op het virus.

De staat denkt eind april de piek in de huidige crisis te bereiken. Tegen die tijd verwacht Cuomo 75.000 bedden nodig te hebben, en nog eens 25.000 beademingsapparaten.

De regering-Trump maakte dinsdagavond bekend te verwachten dat zelfs met de huidige maatregelen tussen de 100.000 en 240.000 doden zullen vallen in de VS. Het totaal aantal bevestigde doden in de VS is inmiddels de 4.000 voorbij, een verdubbeling ten opzichte van zaterdag.

Volgens een laatste schatting zullen er in New York zo’n 16.000 doden vallen, zei Cuomo. Hoewel de Amerikaanse staat nu nog het hardst getroffen is van heel de VS, betekent dit dat ook nog veel mensen zullen overlijden aan de gevolgen van Covid-19 in de rest van het land.

Lees ook dit profiel over Andrew Cuomo: Cuomo pakt Amerikanen in, niet Trump

Medici verplaatsen een lijk naar een tijdelijk ingericht mortuarium buiten bij het Brooklyn Hospital Center. Foto Justin Lane/EPA

Ruim zevenhonderd nieuwe bevestigde doden in Italië

In Italië zijn nog eens 727 doden vastgesteld als gevolg van het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totale dodental in het Zuid-Europese land op 13.155, bevestigen Italiaanse autoriteiten woensdag.

Dat betekent weer een lichte daling in het dagelijks gemelde dodental. De afgelopen dagen schommelt het aantal nieuwe slachtoffers. Het hoogste dagelijkse dodental was afgelopen vrijdag, met 919 nieuwe slachtoffers. In totaal zijn inmiddels ruim 110.500 besmettingen vastgesteld in Italië. Zeker 16.800 zieken zijn weer genezen, nog ruim 4.000 liggen op de intensive care.

Italië heeft tot nu toe het hoogste aantal bevestigde doden ter wereld. 30 procent van alle slachtoffers die het virus wereldwijd heeft geëist, overleed in Italië.

Op het presidentieel paleis van Albanië werden dinsdag de kleuren van de Italiaanse vlag geprojecteerd ter steunbetuiging aan Italië. Foto Gent Shkullaku/AFP

Rutte wil ‘conference call’ met de premiers van Italië en Spanje

Premier Mark Rutte wil morgen een ‘conference call’ met de premiers van Italië en Spanje. Ook de president van de Europese Raad Charles Michel zal hieraan meedoen. Beide landen hebben zich gestoord aan de Nederlandse houding tegenover deze landen die er op neerkwam dat zij niet direct voor steun in aanmerking kwamen.

Rutte erkende woensdag tijdens het Kamerdebat over de verlenging van de noodmaatregelen „niet de goede toon te hebben gevonden”. Hij zei dat er geen twijfel over mag zijn dat Nederland solidair is met landen die zelfs nog meer getroffen zijn dan Nederland.

Lees in ons liveblog verder over het Kamerdebat

Frankrijk: hotelkamers voor slachtoffers van huiselijk geweld

De Franse regering gaat tot twintigduizend hotelovernachtingen betalen voor vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Sinds 17 maart de isolatiemaatregelen rond het coronavirus intraden, zijn meldingen van huiselijk geweld met 36 procent gestegen in de Parijse regio en met 32 procent nationaal.

Met de orde van apothekers was al afgesproken dat vrouwen huiselijk geweld in apotheken kunnen melden omdat die naast voedingszaken de enige winkels zijn die nog open zijn in Frankrijk. In het geval dat de vrouw door haar man wordt begeleid, kan zij het codewoord ‘Masker 19’ gebruiken. Dat laatste is overgenomen van Spanje.

Staatssecretaris voor gelijkheid Marlène Schiappa had bij het intreden van de lockdown al gewaarschuwd dat die situatie „een vruchtbare grond” kan zijn voor meer huiselijk geweld. Ook is het voor de vrouwen in kwestie moeilijker dan ooit om het huis te verlaten.

Om die reden komen er ook „popup-centra” in grote supermarkten waar vrouwen melding kunnen doen. Er is een extra miljoen euro uitgetrokken voor organisaties die zich inzetten rond huiselijk geweld.

Vlaams minister-president: ‘De ravage zal enorm zijn’

„Dit is geen storm, maar een orkaan, en de aangerichte ravage zal enorm zijn.” Dat zei de Vlaamse minister-president Jan Jambon woensdagmiddag op een persconferentie, waarin hij een aantal nieuwe maatregelen aankondigde om de economische schade van de coronacrisis in de regio te beperken. De schade loopt dag na dag op, zei Jambon, en niet elke cent schade zal worden terugbetaald. „Dat is onhaalbaar. De opgebouwde schulden zullen op een dag moeten worden afbetaald. Dat willen we niet doorschuiven naar de volgende generaties.”

De Vlaamse regering wil wel „gigantische inspanningen doen om deze tsunami te doorstaan”, aldus Jambon. Bedrijven die verplicht moeten sluiten, kregen al een premie van 4.000 euro. Daar komen nu ondernemingen bij die hun inkomsten flink zagen krimpen. Zij kunnen aanspraak maken op 3.000 euro. Er wordt een noodbedrag uitgetrokken van 3 miljard euro om bedrijven geld te lenen, en er gaat zo’n 200 miljoen euro naar de cultuur-, jeugd-, sport- en mediasector. De maatregelen komen bovenop de maatregelen die de federale overheid eerder al aankondigde.

Met een globaal pakket steunmaatregelen creëert de Vlaamse regering een beschermlaag voor onze bedrijven, zelfstandigen en werknemers die door Corona in de problemen raken. Alle verliezen zullen we nooit kunnen goedmaken, maar er is nu een perspectief om er samen door te raken. https://t.co/mvQzYTJ0gW

— Jan Jambon (@JanJambon) April 1, 2020

Het belangrijkste coronanieuws van woensdag 1 april

Een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws in dit blog tot nu toe:

 • Van dinsdag op woensdag zijn bij het RIVM 134 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus gemeld. Tot nu toe zijn in Nederland 1.173 mensen bekend die zijn overleden aan de gevolgen van het virus dat de longziekte Covid-19 veroorzaakt.
 • RIVM-directeur Jaap van Dissel zei woensdag in de Tweede Kamer dat hij verwacht dat de maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus nog lange tijd nodig zijn. „Je moet de maatregelen volhouden tot de verspreiding zo laag is dat je het helemaal onder controle hebt”, aldus Van Dissel.
 • De Tweede Kamer debatteert sinds 14.00 uur met premier Mark Rutte (VVD) en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) over de verlenging van de coronamaatregelen die dinsdag tijdens een persconferentie bekend werd gemaakt. De maatregelen gelden nu in ieder geval tot 28 april. NRC volgt het debat in een liveblog.
 • Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft woensdag kritiek geuit op de uitzondering die het kabinet maakt voor religieuze bijeenkomsten. Die vallen buiten de maatregel die samenkomsten tot 1 juni verbiedt. Volgens Aboutaleb breekt nood wet en zouden ook die bijeenkomsten moeten worden verboden.
 • Voor de vijfde dag op rij zijn er in Spanje meer dan 800 nieuwe doden als gevolg van Covid-19 gemeld. Het Zuid-Europese land is na Italië het hardst geraakt door het virus en telt inmiddels al meer dan honderdduizend besmettingen. Ook in het Verenigd Koninkrijk nam het aantal doden opnieuw fors toe, met 563 in 24 uur.
 • Volgens de KNVB kunnen de seizoenen in de eredivisie en eerste divisie worden uitgespeeld als de competities halverwege juni worden hervat. De UEFA dringt er „sterk op aan om het seizoen uit te spelen” voor 3 augustus.
 • Het tennistoernooi Wimbledon, dat in juni en juli gepland stond, gaat dit jaar niet door. Sinds de eerste editie in 1877 werd het grandslamtoernooi in Londen alleen niet gehouden tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Wimbledon afgelast, tennis ligt tot 13 juli stil

Het tennistoernooi Wimbledon gaat dit jaar niet door vanwege het coronavirus. Dat heeft de organisatie van het grandslamtoernooi in Londen woensdagmiddag bekendgemaakt. Wimbledon was toe aan de 134ste editie, die gepland stond van 29 juni tot en met 12 juli.

De organisatie stelt dat de impact van de Britse anticoronamaatregelen te groot is om Wimbledon te kunnen organiseren. Om eind juni te kunnen tennissen, zou deze maand moeten worden begonnen met „aanzienlijke voorbereidingen”. Daardoor is het ook niet mogelijk om het toernooi later dit jaar te organiseren. Sinds de eerste editie in 1877 werd Wimbledon alleen niet gehouden tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Vorige maand werd Roland Garros, dat voor eind mei op de kalender stond, al uitgesteld. Het toernooi in Frankrijk wordt nu in september en oktober gehouden, een week na de US Open.

Het Court No. 1, waar Wimbledon gespeeld wordt. Foto EPA

Tennisbonden ATP en WTA hebben woensdag na de berichtgeving over Wimbledon ook bekendgemaakt dat alle andere tennistoernooien tot 13 juli zijn geschrapt. Daardoor komt ook het grastoernooi van Rosmalen te vervallen.

The ATP and @WTA have jointly announced the continued suspension of the ATP and WTA Tour until July 13, 2020, due to the ongoing #COVID19 pandemic.

— ATP Tour (@atptour) April 1, 2020

KNVB: UEFA dringt aan op uitspelen eredivisie in zomer

De eredivisie en eerste divisie kunnen dit seizoen volgens de KNVB nog altijd worden uitgespeeld. Daarvoor moeten beide competities in de tweede helft van juni worden hervat. De UEFA liet alle Europese voetbalbonden woensdagmiddag in een video-overleg weten het streven is alle nationale voetbalcompetities voor 3 augustus af te ronden. Volgens de Nederlandse voetbalbond dringt de Europese voetbalbond er „sterk op aan om het seizoen uit te spelen”.

Het kabinet bepaalde dinsdag dat het profvoetbal in Nederland tot zeker 1 juni stilligt. Voetbalclubs kunnen bovendien niet trainen omdat alle sportcomplexen tot zeker 28 april gesloten moeten blijven. De meeste eredivisieclubs moeten nog acht wedstrijden spelen, in de eerste divisie resten nog negen speelrondes. Ook de bekerfinale moet nog worden gespeeld, evenals play-offs om Europees voetbal en promotie/degradatie.

Op dit moment kan de KNVB, die benadrukt dat adviezen van de overheid en het RIVM „leidend blijven”, nog niets zeggen over mogelijke speeldata. „Wat vaststaat is dat voor het nog te bepalen moment van hervatting er een periode van training ingepland moet worden. In dat kader wordt onderzocht of, wanneer en waar professionele voetballers hun training veilig en onder voorwaarden kunnen beginnen.”

Om ruimte te maken op de speelkalender blijven de Champions League en Europa League, die zich bevinden in de achtste finales, voorlopig stilgelegd. Ook wordt er voorlopig geen interlandvoetbal gespeeld. De UEFA besloot eerder dat het EK voetbal, dat komende zomer zou worden gespeeld, wordt uitgesteld naar 2021.

De UEFA had de voetbalbonden eerder laten weten dat competities voor 30 juni klaar moesten zijn, omdat de meeste contracten van voetballers tot 1 juli lopen. Het is niet duidelijk wat er gebeurt met contracten die 1 juli aflopen. Daar komt de UEFA halverwege april op terug, aldus de KNVB.

Deze update is geactualiseerd om 20.15 uur na een correctie van de KNVB. De voetbalbond meldde eerder dat de UEFA liet weten dat de competities voor 3 augustus moeten zijn afgerond, maar dit is een streven.

Kopduel tijdens de voorlopig laatste eredivisiewedstrijd van dit seizoen, Groningen - PSV (0-1) op 8 maart. Foto ANP

Duitsland wil beschermende mondkapjes in de zorg hergebruiken

De Duitse ministeries voor Werkgelegenheid en Volksgezondheid willen mondkapjes en gezichtsmaskers in de zorg gaan hergebruiken. Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel overwegen de Duitse autoriteiten alle opties vanwege de „knelpunten in de aanvoer” van deze producten. Ziekenhuizen klagen al weken over een dreigend tekort aan beschermende medische producten.

De ministeries hebben een voorstel gestuurd naar het coronacrisisteam van Duitsland. Zorginstellingen zouden beschermende gezichtsmaskers na gebruik moeten verhitten om ze opnieuw te kunnen gebruiken. Dat moet op 65 tot 70 graden gebeuren. De maskers kunnen op die manier tot drie keer gebruikt worden. De maatregelen moeten voor de komende maanden een oplossing bieden, terwijl Duitsland in de tussentijd de productie en import van mondmaskers kan opschalen.

De Duitse regering heeft woensdag verder besloten om het contactverbod te verlengen tot na Pasen, dat in het weekend van vrijdag 10 april wordt gevierd. Dat meldt persbureau Reuters. Het contactverbod houdt in dat inwoners van Duitsland buiten met niet meer dan twee personen bij elkaar mogen zijn, met uitzondering van families en andere huishoudens. In Duitsland zijn tot nu toe 732 mensen aan het coronavirus overleden en zijn 67.366 besmettingen bevestigd.

Sterke toename van hypotheekaanvragen door corona

Het aantal hypotheekaanvragen is flink toegenomen in maart. Volgens woensdag gepubliceerde cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN), een vereniging van hypotheekverstrekkers, was het aantal aanvragen die maand twee keer zo hoog als normaal.

Het HDN schrijft dit toe aan de corona-uitbraak. De toename komt namelijk vooral door zogeheten oversluiters, mensen die hun hypotheek bij een andere bank of kredietverstrekker onderbrengen. Veel van hen waren al van plan hun hypotheek over te sluiten, maar doen dat nu versneld om verzekerd te zijn van de huidige lage rente. Een aantal hypotheekverstrekkers reageert op de coronacrisis met een renteverhoging. De oversluiters anticiperen met deze actie op hogere rentes in de komende maanden of jaren.

Het HDN verwacht dat de groei in de hypotheekmarkt tot halverwege april maand aanhoudt. „Is corona begin juni op z’n retour, dan verwachten we dat de woningmarkt en daarmee de hypotheekmarkt teruggaat naar ‘normaal’”, is te lezen in de verklaring van HDN. „In dat geval heeft de coronacrisis per saldo nauwelijks invloed gehad op de hypotheekmarkt.”

Celstraffen tot twaalf weken voor bedreigen agenten met besmetten coronavirus

Twee mannen die anderhalve week geleden politieagenten dreigden te besmetten met het coronavirus, zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen tot twaalf weken. De mannen van 32 en 46 jaar moeten de agenten ook een schadevergoeding van 400 euro betalen, bepaalde de politierechter in Arnhem woensdag.

De 32-jarige man uit Biddinghuizen spuugde in een politieauto en op het politiebureau in de richting van een agent. Daarbij riep hij „ik heb corona”, aldus persbureau ANP. Hij kreeg met twaalf weken de hoogste straf van de twee. De andere verdachte, een 46-jarige man uit Zutphen, maakte zich schuldig aan vergelijkbaar gedrag. In de duur van de straf van beiden is een eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf voor andere vergrijpen meegenomen.

De politierechter noemt het gedrag van de twee „ronduit asociaal” en stelt dat hogere straffen dan normaal gepast zijn voor mensen die „zich in deze crisistijd zo gedragen”. Zaken waarbij zogeheten 'coronahoesters' terechtstaan gaan door. Politieagenten vormen door „hun werk voor de samenleving een groter risico” om besmet te raken met Covid-19. Alle andere niet-urgente zaken zijn voorlopig uitgesteld.

Lees ook deze reportage: De boeven lijken ook in quarantaine te zitten

Dekkingsgraad pensioenfondsen sterk gedaald

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in de eerste helft van maart door de coronacrisis gedaald tot 85 procent. Daarmee zijn de meeste fondsen afgelopen maand waarschijnlijk „onder de kritische dekkingsgraad” gezakt, meldt advies- en onderzoeksbureau Aon. Eind februari lag de dekkingsgraad nog 10 procentpunt hoger.

Een dekkingsgraad van 85 procent betekent dat fondsen voor elke euro die ze in de toekomst moeten uitkeren aan pensioenen, 85 eurocent in kas hebben. De dreiging van pensioenkortingen aan het einde van het jaar is daarmee opnieuw groter geworden. De financiële positie van pensioenfondsen is vooral verslechterd door de onrust op de aandelenmarkt, die wordt veroorzaakt door de coronacrisis.

Opnieuw forse toename aantal doden Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk is woensdag het aantal doden als gevolg van het coronavirus met 563 toegenomen. Dat meldt persbureau Reuters woensdag, op basis van gegevens van de Britse overheid.

De toename betekent ook een flinke groei ten opzichte van dinsdag, toen in 24 uur nog 393 meldingen binnenkwamen van mensen die waren overleden aan Covid-19. In totaal zijn nu 2.352 mensen in het VK bekend die zijn overleden aan de longziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus.

Het aantal bevestigde besmettingen steeg er met 4.324 ten opzichte van dinsdag, waardoor nu bijna 30.000 besmettingen bekend zijn. Premier Boris Johnson riep zijn landgenoten eerder al op zoveel mogelijk thuis te blijven. Hij is zelf positief getest op het coronavirus en zit in thuisisolatie.

Kamerdebat over verlenging maatregelen coronavirus

De Tweede Kamer debatteert woensdag sinds 14.00 uur met premier Mark Rutte (VVD) en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) over de verlenging van de maatregelen tegen het coronavirus waar dinsdag toe werd besloten.

Volg het debat live indit blog van NRC

Elf Nederlandse gemeenten zonder bevestigde ziekenhuisopnames

Elf Nederlandse gemeenten hebben voor zover bekend nog geen ziekenhuisopnames als gevolg van Covid-19, blijkt uit cijfers van het RIVM. Vooral de Friese Waddeneilanden worden gespaard. Daar is nog geen sprake van bevestigde ziekenhuisopnames.

In Dantumadiel en Achtkarspelen in Friesland en Loppersum en Stadskanaal in Groningen is nog niemand in het ziekenhuis opgenomen. Andere gemeenten zonder vastgestelde ziekenhuisopnames zijn Scherpenzeel in Gelderland en Noord-Beveland in Zeeland.

De zuidelijke gemeenten zijn relatief het zwaarst getroffen door het virus. Opvallend is het Limburgse Beek, waar ook nog niemand naar het ziekenhuis moest vanwege een coronabesmetting: het ligt vijftig kilometer ten zuiden van gemeente Peel en Maas, dat met 107 besmettingsgevallen relatief de zwaarst getroffen Nederlandse gemeente is.

Correctie: In een eerdere versie van deze update stond dat elf Nederlandse gemeenten geen bevestigde besmettingsgevallen hadden. Dat klopt niet. Deze gemeenten hebben zover bekend nog geen bewoners die in het ziekenhuis liggen.

Adidas betaalt toch huur voor gesloten winkels

Sportkledingmerk Adidas blijft toch huur betalen voor zijn winkels. De Duitse multinational kondigde eerder aan daarmee te stoppen omdat winkels door de coronamaatregelen dicht moeten blijven. Dat kwam Adidas, dat daarbij in Duitsland een beroep deed op een coronanoodwet, op veel kritiek te staan. De huursommen voor april zijn nu alsnog voldaan, meldt persbureau Reuters.

Adidas zegt in een verklaring „te begrijpen” dat veel mensen het besluit om geen huur te betalen „als een gebrek aan solidariteit beschouwden”. Duitse politici hadden hun verontwaardiging geuit en wezen daarbij op de winsten die Adidas afgelopen jaren maakte. Met een winst van 1,9 miljard euro was 2019 „het beste jaar” in de geschiedenis van het concern, zei Adidas-topman Kasper Rorsted vorige maand nog.

Lees meer over de kritiek: Adidas loopt in coronacrisis zware imagoschade op

Wel wijst Adidas erop dat „zelfs een gezond bedrijf als Adidas” de gevolgen van de winkelsluitingen, waardoor de handel vrijwel stilligt, „niet lang” kan volhouden. De multinational vroeg werktijdverkorting aan voor zijn personeel en is gestopt met het terugkopen van aandelen. Ook hebben leidinggevenden afstand gedaan van een deel van hun salaris.

Ruim driekwart IT-bedrijven kampt met uitstel van opdrachten

Ruim driekwart van de bedrijven in de IT-sector heeft te maken met uitstel van opdrachten. Een derde van de bedrijven ziet dat opdrachten worden geannuleerd. Dat blijkt uit een enquête die branchevereniging NLdigital heeft gehouden onder de eigen leden. De IT-branche in Nederland bestaat uit ruim 50.000 bedrijven.

Een meerderheid van de IT-bedrijven verwacht ook steun nodig te hebben van de overheid om het bedrijf draaiende te houden, met name om grote bezuinigingen of het ontslag van werknemers te voorkomen. Bijna 20 procent van de bedrijven heeft al steun aangevraagd.

Opvallend: ongeveer één op de vijf IT-bedrijven merkt juist een toename van het aantal opdrachten. „We zien dat bedrijven die zich richten op dat wat nu nodig is om Nederland draaiende te houden, zoals thuiswerken en cyberveiligheid, het goed doen”, zegt Lotte de Bruijn van NLdigital. „Maar alles wat kan worden uitgesteld en geld kost, zoals implementatie van nieuwe softwarepakketten, wordt nu door bedrijven uitgesteld.” Van deze groep zegt de meerderheid op langere termijn ook een daling van inkomsten te verwachten.

Edinburghs festivalmaand voor het eerst in 73 jaar geschrapt

Voor het eerst sinds de eerste editie in 1947 gaat het grootste kunstfestival ter wereld niet door. De Edinburgh Fringe is afgelast vanwege het coronavirus, meldt de organisatie woensdag. Ook de vier andere festivals die in dezelfde drie weken in augustus worden gehouden in de Schotse hoofdstad gaan niet door. Samen trekken de evenementen volgens de organisatie met 25.000 artiesten, kunstenaars en andere makers zo'n 4,4 miljoen bezoekers per jaar.

„Nog maar een paar maanden geleden zou het idee van Edinburgh zonder de Fringe en onze zusterfestivals totaal ondenkbaar zijn", zegt Said Sorcha Carey, de directeur van de Fringe. „Nu, en dit geldt voor zoveel aspecten van ons dagelijks leven, moeten we een pas op de plaats maken en de balans opmaken tegen de achtergrond van iets wat veel groter is.” De organisatie zegt dat het festival in het belang van de volksgezondheid moet worden afgelast. Hetzelfde geldt voor de militaire taptoe, de boekenbeurs, de kunstbeurs en de internationale variant van het festival.

Lees ook deze reportage van de Fringe van vorig jaar: Waarom bestaat een theater als dit niet in Nederland?

Op de Edinburgh Fringe is onder meer theater en comedy te zien. Bijzonder aan het festival is dat er geen ballotage aan de programmering vooraf gaat. Dat betekent dat het voor kunstenaars een plek is waar ze ontdekt kunnen worden. Door het enorme aanbod is het notoir moeilijk om op te vallen. Artiesten moeten zelf een podium regelen en het is zeer gebruikelijk dat de opbrengsten van de kaartverkoop niet opwegen tegen de kosten die zij moeten maken.

De organisatie zegt ernaar te streven iedereen die een kaartje voor een voorstelling heeft gekocht zijn geld terug te geven. De artiesten krijgen hun inschrijfgeld voor het festival terug.

Burgemeester Aboutaleb kritisch op toestaan religieuze bijeenkomsten

Als het aan de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) ligt, worden ook alle religieuze bijeenkomsten verboden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Aboutaleb, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, uitte woensdagochtend bij Radio Rijnmond kritiek op het kabinetsbesluit om deze samenkomsten toe te staan als hierbij minder dan dertig mensen aanwezig zijn.

Aboutaleb zei tegen de lokale omroep dat hij het kabinet meermaals heeft verzocht ook religieuze samenkomsten te verbieden. „Het kabinet zegt dat het in de grondwet staat, maar er staat zoveel in de grondwet”, aldus de burgemeester. Hij wees erop bij zijn inburgering te hebben geleerd dat nood wet breekt als het bijvoorbeeld gaat om de bescherming van de volksgezondheid. Volgens Aboutaleb zijn zeven sterfgevallen in een verzorgingstehuis in het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee „mogelijk allemaal terug te brengen” tot een religieuze bijeenkomst die daar begin maart werd gehouden.

Religieuze en levensbeschouwelijke bijeenkomsten zijn een van de uitzonderingen op het verbod op samenkomsten dat tot en met 28 april in Nederland geldt. Voorwaarde is wel dat de aanwezigen, met een maximum tot dertig, anderhalve meter afstand kunnen houden. Het kabinet adviseert daarnaast deze samenkomsten „zoveel mogelijk” te beperken en bijvoorbeeld digitaal te laten plaatsvinden. Dit verzoek wordt volgens Aboutaleb wel grotendeels nageleefd door religieuze instellingen in de regio Rotterdam-Rijnmond.

Supermarktomzet lager, Nederlanders lijken minder te hamsteren

Het Nederlandse hamstergedrag lijkt iets te zijn afgenomen. De supermarktomzet was vorige week 10 procent lager dan de week ervoor, meldt marktonderzoeker Nielsen. „Mensen passen zich meer aan het nieuwe ritme aan", aldus Johan Vrancken, directeur van Nielsen Benelux.

Toch verkopen supermarkten nog relatief veel producten: de omzet van 838 miljoen euro was vorige week 8,6 procent hoger dan de omzet in dezelfde periode vorig jaar. In de week van 9 maart, toen premier Rutte de eerste coronamaatregelen afkondigde, haalden supermarkten met 998 miljoen euro de op één na hoogste omzet ooit. De verkopen lagen die week een derde hoger dan in dezelfde week een jaar eerder.

Alleen in de kerstweek van 2017 verkochten supermarkten meer spullen.

Nederlands dodental stijgt met 134 naar 1.173

Sinds dinsdag zijn er bij het RIVM 134 doden gemeld als gevolg van een besmetting met het coronavirus. Het totaal aantal sterfgevallen in Nederland komt daarmee op 1.173. Het aantal personen dat opgenomen is of is geweest vanwege het coronavirus steeg met 447 naar 5.159.

Volgens het RIVM zijn er twee patiënten overleden die jonger zijn dan vijftig jaar. Zij hadden allebei „ernstige onderliggende gezondheidsproblemen”. In totaal zijn 13.614 patiënten positief getest op het coronavirus.

Dat het woensdag gemelde aantal ziekenhuisopnamen (447) lager ligt dan een dag eerder, duidt volgens het RIVM niet per se op een trend. Het instituut benadrukt dat de cijfers soms met enige vertraging binnenkomen. Dat geldt ook voor het aantal overledenen; niet alle 134 patiënten stierven op dinsdag.

'Strengere eisen voor productie en export van Chinese testkits'

De Chinese overheid stelt strengere eisen aan de productie en export van testkits voor het nieuwe coronavirus. Dat meldt de Engelstalige krant South China Morning Post op basis van het Chinese ministerie van Handel. Verschillende Europese landen klaagden dat de kwaliteit van tests en andere medische hulpmiddelen uit China te wensen over liet.

Chinese bedrijven mogen voortaan alleen nog naar het buitenland exporteren wanneer ze daarvoor dezelfde certificaten hebben die zijn vereist op de interne markt. Dat geldt voor tests, mondkapjes, beschermende kleding en beademingsapparaten. Voorheen volstond een CE-markering. De Chinese douane kan een producent indien nodig vragen de werking van het product te demonstreren.

Lees ook: Niet Europa maar China lijkt de redder in nood. Hoe kan dat?

Spaanse microbiologen beklaagden zich deze week over de 'sneltests' die in China waren ingekocht. Die kwamen volgens de krant El País niet verder dan een betrouwbaarheidspercentage van 30 procent, terwijl de norm ligt op ten minste 80 procent juiste resultaten. Fernando Simón van de Spaanse rampenbestrijdingsdienst liet weten dat de tests terug zijn gestuurd naar China.

Vorige week bleek ook dat zo'n 600.000 mondkapjes die uit China naar Nederland waren geïmporteerd, niet voldeden aan de veiligheidseisen. Ze sloten niet goed om het gezicht of hadden geen goede filters, waardoor zorgmedewerkers alsnog virusdeeltjes konden binnenkrijgen.

Een fabrieksmedewerker in de zwaar getroffen Chinese regio Huaibei. Foto STR/AFP

Poetin voert overleg via videoverbinding

President Poetin voert het overleg met zijn regering voorlopig via een videoverbinding. De beslissing volgt een dag nadat bij een arts die het Russische staatshoofd onlangs de hand had geschud, het nieuwe coronavirus is vastgesteld.

Volgens het Kremlin is Poetin verder gezond, melden Russische media. Wel houdt hij voorlopig afstand van anderen. Vorige week bezocht Poetin een ziekenhuis dat coronapatiënten behandelt in Moskou, waar hij de hand schudde van een arts die nu het virus blijkt te hebben. „We nemen alle voorzorgsmaatregelen”, zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov.

Rusland heeft inmiddels de grenzen voor bijna al het verkeer gesloten. Inwoners van Moskou is opgedragen om zoveel mogelijk binnen te blijven. Burgers die terugkomen uit het buitenland moeten in quarantaine. Sinds woensdag heeft de regering ook een digitaal systeem waarin zij dagelijks een update moeten geven over hun gezondheid.

Inmiddels zijn bijna 2.800 besmettingen vastgesteld in Rusland en er zijn zeker 24 mensen aan Covid-19 overleden.

Lees meer over president Poetin en de coronacrisis: ‘Denk niet dat dit ons niet kan raken’

Rotterdammers organiseren feestje voor jarige buurvrouw

In tijden van maatregelen tegen het coronavirus ontstaan ook mooie momenten, zoals in Rotterdam-Oost woensdag. De bovenbuurvrouw van NRC-redacteur Sheila Kamerman viert haar 87ste verjaardag, maar komt door de uitbraak van het coronavirus al weken niet meer haar flat uit. De kerk is gesloten, het koersbal gaat niet door en ook de ouderensoos is dicht. De bewoners organiseerden daarom een verrassingsfeestje voor de oudste buurvrouw van de flat. Vanaf balkons en vanaf de straat werd er gezongen.

Twitter avatar Sheilalaka Sheila Kamerman De oudste bewoonster van onze flat wordt vandaag 87. Ze zit al een week of wat alleen thuis, kan geen bezoek ontvangen. Om 11 uur wordt ze naar haar balkon gelokt en zingen alle andere bewoners haar vanaf hun balkons toe. Daarna een gebakje (moet ze optakelen in een mandje). 💙
Twitter avatar Sheilalaka Sheila Kamerman Bovenbuurvrouw wordt 87 en mag geen bezoek ontvangen. https://t.co/IaCfyJbzTc

Franse politie deelt 359.000 boetes uit voor niet respecteren coronamaatregelen

De Franse politie heeft in de eerste twee weken van de lockdown 359.000 boetes uitgedeeld voor het niet respecteren van coronamaatregelen, vooral aan mensen die zonder geldige reden op straat waren. Dat is het resultaat van 5,8 miljoen controles, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken volgens Franse media.

Franse boetes voor het overtreden van de lockdown liggen tussen de 38 en 135 euro. De maatregelen om het coronavirus tegen te gaan zijn in Frankrijk strenger dan in Nederland. Fransen mogen alleen naar buiten met een officiële (geprinte of gedownloade) verklaring die specificeert waarom iemand de deur uit moet. Legitieme redenen zijn bijvoorbeeld werk dat niet vanuit huis kan, boodschappen doen of een doktersbezoek. Sporten mag alleen binnen een straal van een kilometer van de woning.

Net als premier Rutte riep ook Christophe Cataner, de Franse minister voor Binnenlandse Zaken, de bevolking op geen plannen voor de paasvakantie te maken. Die begint in Frankrijk eind deze week. De regels blijven hetzelfde en op traditionele vakantieroutes en stations controleert de politie extra, aldus Castaner. In Frankrijk zijn tot nu toe 3.500 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. Het land heeft officieel 52.000 besmettingen vastgesteld. Parijs en de regio in het noordoosten aan de grens met Duitsland zijn het zwaarst getroffen.

Dodental Iran de 3.000 voorbij

Het dodental als gevolg van Covid-19 in Iran is woensdag boven de 3.000 gekomen. Het Iraanse ministerie van Volksgezondheid bevestigde 138 nieuwe sterfgevallen, meldt persbureau AFP.

In totaal zijn er bijna 48.000 besmettingen vastgesteld in Iran. Het land is al een aantal weken de voornaamste brandhaard in het Midden-Oosten. Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn ruim 15.000 patiënten uit het ziekenhuis ontslagen.

Rechtszaak Jos B. uitgesteld vanwege coronamaatregelen

De rechtszaak tegen Jos B., die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, wordt vanwege het coronavirus uitgesteld. Tussen 6 en 13 mei waren vijf dagen uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling van de zaak, maar de rechtbank in Maastricht verwacht dat het dan nog niet mogelijk is om zitting te houden, maakte zij woensdag bekend.

Bij de behandeling moeten in ieder geval de twee officieren van justitie, de verdachte met zijn verdediging en de nabestaanden van het slachtoffer met hun advocaat en hun woordvoerder Peter R. de Vries aanwezig kunnen zijn, zegt de rechtbank. Dat zijn te veel mensen. Het is dan onmogelijk om anderhalve meter afstand te bewaren, zoals nu wordt voorgeschreven.

De maatregelen waarmee de rechtbank rekening moet houden, gelden vooralsnog tot 28 april. De verwachting is dat die worden verlengd, zegt de rechtbank in een verklaring op de site, maar waarschijnlijk is dat pas rond 21 april zeker. Om eerder duidelijkheid te bieden, is nu al besloten de inhoudelijke behandeling uit te stellen. Vermoedelijk zal die niet voor september beginnen, maar een besluit daarover moet nog genomen worden. Wel is er op 6 mei een pro-formazitting in de zaak.

Ruim 800 doden in Spanje gemeld sinds dinsdag

Voor de vijfde dag op rij zijn er meer dan 800 nieuwe doden als gevolg van Covid-19 gemeld in Spanje. Dat is woensdag te lezen in een verklaring van het Spaanse ministerie van Gezondheid. In het Zuid-Europese land zijn meer dan 9.000 mensen overleden aan het nieuwe coronavirus, 51.000 patiënten liggen in het ziekenhuis. Inmiddels zijn in Spanje meer dan 100.000 besmettingen vastgesteld.

Lees ook dit interview met een Spaanse arts: ‘Landen moeten zich voorbereiden op het allerergste’

Na Italië zijn tot nu toe de meeste doden gevallen in Spanje. Vooral de hoofdstad Madrid is zwaar getroffen. De Spaanse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen. Burgers mogen alleen voor noodzakelijke uitstapjes het huis verlaten, zoals het uitlaten van de hond of boodschappen. Premier Pedro Sánchez heeft het leger ingezet om verdere verspreiding te beperken.

Een begrafenismedewerker met beschermende kleding aan plaatst een doodskist op een begraafplaats in Barcelona. Foo Susanna Saez/EPA

NVIC weet niet of aantal IC-bedden nog boven de 2.400 kan

Het aantal nieuwe patiënten dat op de intensive care moet worden opgenomen, groeit iets minder sterk. Dat zei Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care (NVIC), woensdag bij de technische briefing in de Tweede Kamer. „Als je het positief ziet, en daar heb ik af en toe behoefte aan, zie je dat die stijging nu richting de zestig per dag gaat”, zei Gommers. De afgelopen week kwamen er vaak wel tussen de 100 en 120 nieuwe patiënten met Covid-19 op de IC’s.

Tegelijkertijd herhaalde Gommers dat het aantal IC-bedden komend weekend moet zijn uitgebreid van 1.600 naar 2.400, om een mogelijk snellere stijging op te vangen. Dinsdag stond de teller vooralsnog op 1.900. „Ik weet niet of we nog verder kunnen opschalen”, zei Gommers op vragen vanuit de Kamer over wat er gebeurt als ook de 2.400 bedden niet genoeg zijn. Als dit niet lukt komt Nederland in het „zwarte scenario” terecht waarin zorg aan coronapatiënten moet worden geleverd zonder dat hiervoor voldoende bedden, personeel en beschermingsmiddelen zijn. „Hoe dat moet weten we eigenlijk niet.”

Gommers zei ook dat de druk op verpleegkundigen die op de IC werken enorm groot is, omdat zij nu vaak drie of vier patiënten moeten verplegen in plaats van de gebruikelijke twee. „Dat geeft spanning en stress dat ze niet helemaal meer in control zijn. Zo zouden ze fouten kunnen maken die tot het overlijden van patiënten kunnen leiden.”

Turkmenistan verbiedt woord 'coronavirus'

Media in Turkmenistan mogen het woord ‘coronavirus’ niet langer gebruiken. Het woord is uit informatiefolders verwijderd die eerder werden verspreid op scholen, werkplekken en in ziekenhuizen. Ook zouden burgers worden gearresteerd die over het virus praten. Dat meldde Reporters Without Borders maandag op basis van de schaarse onafhankelijke berichtgeving uit het Centraal-Aziatische land.

De organisatie waarschuwt dat het verbod de gezondheid van burgers ernstig in gevaar brengt. „Deze ontkenning van informatie brengt niet alleen kwetsbare Turkmeense burgers in gevaar, het versterkt het autoritaire regime van president Goerbangoeli Berdymoechammedov”, zei Jeanne Cavelier, afdelingshoofd Oost-Europa van de organisatie. Zij riep de internationale gemeenschap tot een harde veroordeling van de maatregelen.

Vorige week meldde een anonieme correspondent van ‘Azatlyk’, de Turkmeense afdeling van nieuwssite Radio Free Europe, dat burgers door geheim agenten worden afgeluisterd en worden opgepakt als zij op straat of bij bushaltes over het virus praten, of als zij een mondkapje dragen.

Landelijke coördinatie voor geneesmiddelen coronapatiënten op IC's

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) gaat de beschikbaarheid van morfine en slaapmiddelen voor coronapatiënten op de intensive care landelijk coördineren. Reden hiervoor is de sterke toename in de vraag naar deze geneesmiddelen, zo meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op deze manier moet de Nederlandse medicijnvoorraad beter in beeld komen. Samen met bedden en beademingsapparatuur bepalen deze geneesmiddelen de capaciteit van de Nederlandse IC's.

Veel geneesmiddelen worden door ziekenhuizen ingekocht bij groothandels. Het landelijk coördinatiecentrum onderhoudt dagelijks contact met deze medicijngroothandels en ziekenhuisapotheken. Zo krijgt het een beeld van de Nederlandse medicijnvoorraad, maar ook van de staat van grondstoffen voor geneesmiddelen. Ook kan het centrum bepalen of ziekenhuizen met deze grondstoffen zelf medicatie kunnen produceren en helpen met de aankoop van medicijnen uit het buitenland.

Het landelijk coördinatiecentrum werkt samen met het al bestaande Meldpunt geneesmiddelentekorten, dat tekorten van andere geneesmiddelen in de gaten houdt. Eerder besloten apothekers en huisartsen om voor maximaal drie maanden aan medicatie mee te geven, om zo de voorraad van geneesmiddelen op peil te houden.

123 nieuwe sterfgevallen in België

In België zijn woensdag 123 nieuwe sterfgevallen als gevolg van Covid-19 geregistreerd. Daarmee komt het totale aantal doden door de longziekte in België op 828. Er zijn verspreid over alle Belgische ziekenhuizen nu 4.995 coronapatiënten opgenomen, van wie er 1.088 op de intensive care-afdelingen liggen.

Dinsdag overleed in België een twaalfjarig meisje aan complicaties van Covid-19. Ze werd daarmee het jongste coronaslachtoffer in Europa. Haar overlijden is „zeer uitzonderlijk”, benadrukten de Belgische autoriteiten.

HEMA gaat verhuurders winkelpanden nog maar de helft betalen

HEMA voert opnieuw een aantal ingrijpende maatregelen door om de impact van het coronavirus op het bedrijf te beperken. De meest in het oog springende: in april en mei betaalt HEMA de verhuurders van zijn winkelpanden nog maar de helft. Dat is nodig om „de bedrijfsvoering op lange termijn” te waarborgen, aldus HEMA.

Door de huur de komende twee maanden gedeeltelijk in te houden, wordt zo'n 13 miljoen euro bespaard. Daar is volgens een woordvoerder overwegend positief op gereageerd door verhuurders, die zouden hebben gezegd liever minder dan helemaal geen huur te krijgen. „In tegenstelling tot veel andere ketens kiezen wij ervoor in gesprek te gaan.”

Vorige week werd al duidelijk dat HEMA tot nader order onder meer schulden niet zal aflossen. De publicatie van de jaarcijfers is uitgesteld tot en met ten minste mei. HEMA houdt in tegenstelling tot veel andere winkelketens haar Nederlandse vestigingen nog altijd open. De omzet die dat oplevert is namelijk hard nodig, zegt het bedrijf.

HEMA heeft een schuld van bijna 800 miljoen euro overgehouden aan de jaren dat het private equity-fonds Lion Capital eigenaar was. Inmiddels heeft miljardair Marcel Boekhoorn het bedrijf overgenomen. Alle buitenlandse vestigingen, meer dan 200 in totaal, zijn wel gesloten.

Lees ook: hoe komt HEMA de coronacrisis door?

Van Dissel waarschuwt: maatregelen lijken nog lange tijd nodig

De maatregelen die Nederland momenteel heeft genomen om Covid-19 te bestrijden zullen naar verwachting nog lang nodig zijn. Dat benadrukte RIVM-directeur infectieziektebestrijding Jaap van Dissel woensdag tijdens een nieuwe technische briefing in de Tweede Kamer. „Je moet de maatregelen volhouden tot de verspreiding zo laag is dat je het helemaal onder controle hebt.”

Vorige week had Van Dissel nog een voorzichtig positieve boodschap: het RIVM ziet dat het ‘reproductiegetal’ de afgelopen weken van ongeveer 2,5 is teruggezakt tot onder de 1. Dit betekent dat iedere besmette persoon ongeveer één andere persoon besmet. Dat is nog steeds het geval en het RIVM „verwacht dat het verder naar beneden gaat”, zei Van Dissel woensdag.

Dat betekent echter niet dat hij verwacht dat binnen een aantal weken veel maatregelen weer teruggedraaid kunnen worden. „Dat is het vervelende van infectieziekten, je zult door moeten gaan tot het einde, anders zal de besmettingsgraad daarna weer toenemen.” Alles zal afhangen van hoe goed Nederland zich aan de maatregelen blijft houden, zei hij. „We zijn er nog lang niet. Nederland, hou vol.”

Van Dissel bestreed woensdag dat het RIVM vorige week nog rekende met te gunstige scenario’s als het gaat om het aantal intensive care-bedden. Afgelopen weekend ontstond verwarring toen een modelleur van het RIVM tegen de NOS zei dat het RIVM nog altijd rekening hield met een piek van het aantal IC-opnames eind mei in plaats van half april. Al sinds 19 maart rekent het RIVM met een gemiddelde liggingsduur op de IC van 23 dagen, zei Van Dissel. Toen de infectie net in Nederland was ging het RIVM nog wel uit van tien dagen, legde hij uit, een getal dat gebaseerd was op informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie. Hoe dan ook „duurt de belasting op de IC nog geruime tijd”, verwacht Van Dissel. „Het is niet zo dat het daar op korte termijn weer rustig wordt.”

Jaap van Dissel van het RIVM sprak woensdag bij de technische briefing over Covid-19 de fractievoorzitters van de Tweede Kamer toe. Foto David van Dam

Bolsonaro: we staan voor grootste uitdaging van onze generatie

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft in een tv-toespraak een wezenlijk andere toon aangeslagen over het coronavirus. Bolsonaro hield in de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd) voor de vierde keer sinds de uitbraak van de pandemie een toespraak. De voorgaande keren vergeleek de president het coronavirus met een reguliere griep en bagatelliseerde hij volgens critici de ernst ervan.

Dat was nu anders. „Brazilië heeft sinds mijn aantreden progressie geboekt, maar staat nu voor de grootste uitdaging van onze generatie. Het coronavirus is onze nieuwe realiteit.” Waar Bolsonaro er in eerdere toespraken telkens op hamerde dat economische activiteit zo snel mogelijk moet worden hervat, keerde hij zich nu niet tegen de lockdown en andere maatregelen die in Brazilië zijn getroffen.

Twitter verwijderde eerder deze week twee video’s die de president via het platform deelde. In de filmpjes was Bolsonaro kritisch over de maatregelen van zijn minister van Volksgezondheid en was te zien hoe hij zich in het openbaar vervoer, de supermarkt en op straat tussen de Brazilianen begaf. Daarmee overtrad hij de regels van Twitter.

De houding van bendeleiders in de favela's vormt een schril contrast met de laconieke corona-koers van Bolsonaro.

AB InBev levert handgel van overgebleven alcohol uit 0.0-bier

Brouwerijgigant AB InBev, bekend van merken als Jupiler, Hertog Jan en Leffe, doneert vijfduizend flessen desinfectiegel aan Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen. Voor de productie is alcohol gebruikt die overbleef na het brouwen van alcoholvrij bier, zo maakte AB InBev woensdag bekend. Volgens algemeen directeur Nicolas Bartholomeeusen hebben tot nu toe „tientallen” Nederlandse zorginstellingen en ziekenhuizen zich gemeld voor donatie.

Nu levering aan de horeca is stilgevallen, wil AB InBev zijn personeel op deze manier nuttig inzetten en aan het werk houden. „Het is geen hoofdreden, maar we proberen zo ook de volledige tewerkstelling van onze brouwerijen voort te zetten”, zegt Bartholomeeusen.

De grootste bierbrouwerij ter wereld doneert sinds vorige week handgel en ontsmettingsmiddelen aan Europese landen. Onder meer zorginstellingen in België, Italië en het Verenigd Koninkrijk ontvingen al donaties. Ook in veel Nederlandse ziekenhuizen en andere zorginstellingen zijn er tekorten aan mondkapjes en desinfectiegel. Deze instellingen kunnen zich melden bij de brouwerij als zij in aanmerking willen komen voor een donatie.

Volgende week moet een tweede lading voor de Nederlandse zorginstellingen klaarstaan. Een deel van de handgels en ontsmettingsmiddelen moet worden geproduceerd in de Dommelsche brouwerij in Valkenswaard. Daarvoor ligt al een vergunningsaanvraag bij de gemeente.

Hoe maak je zelf handgel? Wetenschapsredacteur Karel Knip zocht het uit

Deurwaarders: bel ons en voorkom problemen

De Koninklijke Beroepsvereniging voor Gerechtsdeurwaarders (KBvG) roept ondernemers die in financiële problemen zijn gekomen op om contact op te nemen met deurwaarderskantoren. De beroepsvereniging verwacht de komende tijd met veel nieuwe gedupeerden te maken te krijgen. Van horecaondernemers die hun zaak moeten sluiten tot zzp’ers die geen opdrachten meer krijgen.

Deurwaarders blijven voorlopig huisbezoeken brengen, maar alleen om schriftelijke exploten (aktes) door de brievenbus te doen. Aanbellen mag voorlopig niet. Verantwoordelijk minister Stientje van Veldhoven (Wonen, D66) heeft ontruimingen vorige week ook verboden. „Hoe eerder men belt”, zegt KBvG-voorzitter Wilbert van de Donk, „hoe eerder we een oplossing kunnen bereiken”.

Wie gedurende de crisisperiode niet in staat is huur te voldoen, hoeft voorlopig niet te vrezen op straat te belanden. De KBvG maakt daarin uitzonderingen bij criminaliteit of extreme overlast.

149 nieuwe sterfgevallen door corona in Duitsland

Covid-19 heeft in Duitsland in 24 uur aan 149 mensen het leven gekost. Dat blijkt woensdag uit nieuwe cijfers van het Robert Koch-Institut. In het land zijn nu 732 mensen aan het coronavirus overleden.

De meeste doden vielen in Beieren, Noordrijn-Westfalen en Baden-Württemberg. Die drie deelstaten tellen samen meer dan driekwart van alle Duitse sterfgevallen en twee derde van het totale aantal besmettingen. In heel Duitsland is de ziekte voor zover bekend nu bij 67.366 mensen vastgesteld. Dat zijn er 5.453 meer dan dinsdag gemeld.

Het aantal doden is in verhouding tot het aantal besmettingen in Duitsland laag. Deels is dat te verklaren door het sterke zorgstelsel en het relatief hoge aantal bedden op de intensive cares. Duitse ziekenhuizen nemen zelfs patiënten op uit het buitenland, waaronder Nederland.

Dinsdag bood de Duitse regering nog aan patiënten uit Spanje op te nemen. Ook test Duitsland meer dan andere landen, waardoor er een beter beeld is van het aantal zieken en waar die zich bevinden.

NVM: woningmarkt loopt opvallend goed door

De voorbije twee weken is er zo'n 12 procent minder huizen verkocht en 9 procent minder woningen te koop gezet. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De aantallen vallen in het licht van de maatregelen tegen de corona-uitbraak niet tegen, stellen voorzitter Onno Hoes en de voorzitter van de NVM Vakgroep-Wonen Lana Gerssen in een verklaring. „De woningmarkt [loopt] in de eerste twee weken na de aankondiging van de maatregelen opvallend goed door”, schrijven zij woensdag op basis van gegevens over de periode van 16 tot en met 29 maart.

Het aantal huizen dat te koop wordt aangeboden daalt wat, maar het aantal kopers ook. Daardoor blijven de prijzen volgens NVM vooralsnog op eenzelfde niveau als voor de maatregelen, en liggen de prijzen die worden betaald gemiddeld ook nog altijd hoger dan de vraagprijs. Of dat ook op langere termijn zo blijft is niet te zeggen, schrijft Gerssen. „De woningmarkt is een vertrouwensmarkt. En wanneer deze situatie langer duurt, dan zal dat effect gaan hebben.”

Ondanks de teruggelopen vraag, lijkt het de NVM niet waarschijnlijk dat de vraag helemaal onderuit zal gaan. Zeker gezien het feit dat de vraag al lange tijd groter is dan het aanbod. Gerssen: „Mensen zullen ergens moeten wonen, en jongeren zullen op een gegeven moment alsnog op zichzelf willen wonen.”

Toch ziet de NVM nu al veranderingen ten opzichte van vóór de crisis. Zo gaan meer bezichtigingen nu virtueel. Bovendien zouden meer mensen nu ze veel thuiszitten, inzien hoe belangrijk een fijn huis eigenlijk is.

NVM-voorzitter Onno Hoes. Foto Evert Elzinga/ANP

Trump gaat zoeken naar oplossing voor MS Zaandam

De Amerikaanse president Donald Trump heeft beloofd te helpen zoeken naar een oplossing voor de MS Zaandam. Het cruiseschip van rederij Holland America Line is niet welkom in de staat Florida, waar het juist naartoe op weg was.

Tijdens een persconferentie op dinsdag zei Trump dat hij zal doen wat het juiste is: „niet voor ons, maar voor de menselijkheid”. „Er zijn mensen die op het schip sterven of ernstig ziek zijn.” Zeker acht opvarenden zijn besmet met het coronavirus, terwijl meer dan 180 passagiers griepsymptomen hebben. Vier mensen aan boord van het schip zijn overleden, hoewel de precieze doodsoorzaak nog moet worden vastgesteld.

Ron DeSantis, gouverneur van Florida, wilde niet dat de passagiers van het schip in zijn staat van boord zouden gaan. „We kunnen het ons niet veroorloven dat deze mensen, die niet eens inwoners van Florida zijn, hier worden gedumpt”, zei hij tegen Fox News.

Het schip mocht in de nacht van zondag op maandag door het Panamakanaal varen nadat de autoriteiten daar eerder nog geen toestemming voor hadden gegeven. Een deel van de passagiers werd in Panama al wel overgeplaatst naar de MS Rotterdam. Er zijn twintig Nederlanders aan boord van de Zaandam.

Italiaanse premier Conte: Vriendschap met Nederlandse volk blijft intact

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft in een interview met De Telegraaf gereageerd op de woede die in Italië is ontstaan over de houding van Nederland ten aanzien van de steun aan Zuid-Europese landen. Volgens de premier „blijft de vriendschap met het Nederlandse volk intact”.

Nederland wordt gezien als leider van de groep van voornamelijk Noord-Europese landen die fel tegen zijn op Europese noodhulp voor landen die zwaar getroffen zijn door het coronavirus, zoals bijvoorbeeld Italië en Spanje. De starre houding van Nederland wordt met name door Italië als weinig solidair gezien. Toch is er volgens Conte nog steeds sprake van een uitstekende verstandhouding met premier Rutte.

„Ik denk niet dat het een kwestie is van woede van Italië tegen Nederland of van het Italiaanse volk tegen het Nederlandse volk. Veel Italianen begrijpen alleen het Nederlandse verzet niet tegen een sterke, effectieve en op Europees niveau gecoördineerde reactie om deze crisis het hoofd te bieden.”

Bij de uitgifte van de door Italië verlangde coronabonds (eurobonds), zullen Nederlandse belastingbetalers volgens de Italiaanse premier geen euro extra betalen. Wel roept Conte Rutte in het interview persoonlijk op snel in actie te komen. „Beste Mark, als goede antwoorden te laat komen, kunnen ze nutteloos zijn. We moeten voorkomen dat we zeggen dat we eindelijk de therapie hebben gevonden, maar dan ontdekken dat de patiënt dood is.”

Lees ook: Golf van woede door Italië over ‘benepen, egoïstisch’ Nederland

VS verwachten honderdduizenden doden door coronavirus

Het Witte Huis verwacht dat door toedoen van het coronavirus tussen de 100.000 en 240.000 doden zullen vallen in de Verenigde Staten. Op een persconferentie op maandag noemde president Donald Trump het wel of niet volgen van de richtlijnen een kwestie van leven en dood. Houden Amerikanen zich er niet aan, dan kunnen er volgens Amerikaanse gezondheidsexperts meer dan twee miljoen slachtoffers vallen.

Anthony Fauci, directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases noemde de voorspelling realistisch. „Hoe ontnuchterend het aantal ook is, we moeten erop voorbereid zijn. We accepteren het aantal echter niet en we gaan er alles aan doen om het naar beneden te halen.”

Deborah Birx, de coördinator van de werkgroep van het Witte Huis die de bestrijding van het coronavirus overziet, zei dat het uiteindelijke dodental van de Amerikanen zelf afhangt. „Vermijd groepen van tien personen of meer. Ga niet naar de horeca, maak geen onnodige reizen”.

Trump: dit is niet zoals de griep

Tijdens de persconferentie vroeg Trump het Amerikaanse volk zich voor te bereiden op wat gaat komen. „Het gaan twee zware weken worden.” In tegenstelling tot enkele weken terug, toen de president het coronavirus nog vergeleek met de griep, waarschuwde hij nu voor de gevolgen van de longziekte. „Dit is niet zoals de griep. Dit virus is gemeen”.

Volgens de laatste officiële telling zijn in de Verenigde Staten meer dan 3.800 mensen overleden aan het coronavirus. Dat zijn er meer dan in China. Op dinsdag werden 865 nieuwe doden geregistreerd; het hoogste aantal gerapporteerde doden in één dag sinds het virus in het land uitbrak.

Lees ook: De lage weerstand van de Verenigde Staten

Het belangrijkste nieuws omtrent Covid-19

Welkom. In dit blog houdt de redactie van NRC je op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen rond de uitbraak van het coronavirus. Het belangrijkste nieuws van dinsdag:

 • Van maandag op dinsdag zijn bij het RIVM 175 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus gemeld. In Nederland stierven tot dusver 1.039 mensen aan Covid-19. Op de IC's liggen nu 1.124 patiënten die zeker of waarschijnlijk besmet zijn.
 • Het kabinet heeft de beperkende maatregelen die golden tot en met 6 april verlengd tot en met 28 april. Uiterlijk 21 april wordt een nieuw besluit over eventuele verdere verlenging van die maatregelen genomen.
 • Minister Wopke Hoekstra (CDA, Financiën) heeft „te weinig empathie getoond” tegenover Zuid-Europese landen als Italië en Spanje die zwaar door het coronavirus getroffen zijn. Dat zei hij dinsdag tegenover RTL Z. De laatste dagen was vanuit Zuid-Europa kritiek te horen op de houding van het Nederlandse kabinet, dat financiële hulp aan de zwaargetroffen landen in de weg zou staan.
 • Tot nu toe hebben 23.000 Nederlanders in het buitenland bij het ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld dat ze terug naar huis willen. Met acht vluchten zijn inmiddels duizend Nederlanders teruggehaald. Volgens schattingen zitten er tussen de 100.000 en 200.000 Nederlanders in het buitenland.
 • Een bewoner van een asielzoekerscentrum in Maastricht is positief getest op het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Zover bekend is deze persoon de eerste asielzoeker bij wie het virus is vastgesteld.
 • Naar verwachting zal op maandag 6 april het noodloket geopend worden waar bedrijven die lijden onder de gevolgen van het virus een beroep kunnen doen op de zogenoemde Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid .
Lees hier het blog van 31 maart terug