Coronanieuws

Biljoenen voor armen

Volgens de Verenigde Naties is zeker 2,5 biljoen dollar (2,3 biljoen euro) nodig om ontwikkelingslanden te helpen de hardste economische klappen van de coronacrisis op te vangen. Dat staat in een maandag verschenen rapport. De grootste zorgen gaan over onder meer Argentinië, Pakistan en Afrikaanse landen onder de evenaar. Unctad, het agentschap dat zich bezighoudt met internationale handel en investering, verwacht dat de impact die het virus op armere landen heeft, erger is dan de economische crisis van 2008. De organisatie wil respectievelijk een biljoen dollar aan financiële steun ophalen, voor evenveel geld schulden kwijt schelden en schat dat er voor zeker 500 miljoen aan medische noodhulp nodig is. Unctad verklaart dat de genoemde bedragen waarschijnlijk „een conservatieve schatting” zijn.

Correctie (2 april 2020): Hierboven werd 2,5 biljoen dollar omgerekend naar 2,8 biljoen euro. Juist is 2,3 biljoen euro, wat nu is aangepast.

Florida wil niet dat passagiers van het Nederlandse cruiseschip MS Zaandam die mogelijk besmet zijn, in de Amerikaanse staat Florida worden „gedumpt”. Dat zei de gouverneur van Florida maandag. Het schip van rederij Holland America Line vaart richting Florida met 4 overledenen aan boord. Zeker 189 opvarenden hebben griepverschijnselen en zeker 2 van hen zijn besmet, liet het bedrijf weten. De rederij heeft Fort Lauderdale op het oog als bestemming voor het schip, dat op 7 maart uit Buenos Aires vertrok voor een cruise vanuit Zuid-Amerika via Kaap Hoorn. Sinds een stop in Chili op 14 maart heeft het schip nergens kunnen aanmeren. Zondagnacht is de MS Zaandam door het Panamakanaal gevaren. Panama gaf daar na aarzeling toestemming voor. Ook zusterschip MS Rotterdam van Holland America Line dat de Zaandam heeft bevoorraad, is door het kanaal gevaren. Circa 400 opvarenden zonder ziekteverschijnselen zijn overgeplaatst naar de Rotterdam. Het is onzeker waar beide schepen naartoe kunnen als Florida ze niet laat aanmeren.

Het Rode Kruis biedt online een basiscursus EHBO aan voor mensen die thuiszitten door de corona-uitbraak. De cursus is gericht op het helpen van volwassenen, duurt anderhalf uur en is gratis. Dat heeft de hulporganisatie dinsdagochtend bekendgemaakt. Na afloop ontvangen deelnemers een digitaal bewijs van deelname. Dat is geen officieel Europees erkend EHBO-certificaat, maar bedoeld als geste naar mensen die de cursus volgen, aldus de organisatie. Volgens de laatste cijfers van het Rode Kruis heeft op dit moment 17 procent van de Nederlanders een geldig EHBO-diploma.

Facebook heeft maandag een fonds opgericht ter waarde van 100 miljoen dollar (90 miljoen euro) voor nieuwsmedia die lijden onder de coronacrisis. Volgens Facebook worden wereldwijd aanzienlijk minder advertenties verkocht. Van het geld is 25 miljoen dollar bedoeld voor lokale media, de overige 75 miljoen dollar gaat naar reclame in nieuwsmedia. In 2019 maakte het bedrijf een kleine 24 miljard dollar winst. De Amerikaanse oprichter Mark Zuckerberg en zijn vrouw doneerden eerder deze week samen met Microsoft-oprichter Bill Gates 25 miljoen dollar aan onderzoek naar een Covid-19-vaccin.