Thuiskok.

Verzachting

Er is een scène uit The Pianist, een van de meest indrukwekkende oorlogsfilms die ik zag, waarin de vader caramelsnoepjes in stukjes deelt zodat iedereen in ieder geval iets heeft om in de mond te stoppen. Nu vind ik de oorlogsanalogieën de laatste tijd zeer onsmakelijk. Een virus bestrijden is geen oorlog en bovendien is de huidige situatie voor ons aangrijpend, maar nog altijd oneindig veel beter en benijdenswaardiger dan voor mensen in oorlogsgebieden en vluchtelingenkampen.

Vluchtelingen en oorlogsslachtoffers die we helemaal vergeten nu we zelf wat vaker voor lege schappen staan. Maar om terug te komen op The Pianist: voor wie denkt dat de mensheid gelauwerd uit deze crisis komt, de lege schappen, waarbij ieder voor zich hamstert en niet deelt, beloven weinig goeds.

Natuurlijk, net als collega Sam twijfelde ik heel kort of deze rubriek wel geschikt is, maar juist nu veel mensen tot hun huis veroordeeld zijn, is de keuken de ideale vluchthaven.

Je kunt je namelijk overgeven aan de blikken tonijn en pasta met pesto, of de lekkerste gerechten maken die de levenslust, ondanks gedwongen isolatie, op peil houden.

Ideaal voor deze tijd is het nieuwe boek Greenfeast, ‘Heerlijke groenterecepten voor de lente en zomer’ van culinair schrijver Nigel Slater. Compact vormgegeven en vol gezonde, voedzame gerechten met groenten in de hoofdrol en vers fruit. Dat treft, want die blijven bij het hamsteren liggen.

Wat opvalt aan het voorwoord en de introducties van de hoofdstukken is dat Slater niet zozeer anekdotes deelt, maar nog meer ideeën voor gerechten, hapjes en broodjes. Toen ik hem voor een interview sprak en ernaar vroeg zei hij: „Sommige ideeën werk ik niet uit, maar wilde ik er gewoon uitgooien en dan kunnen mensen ermee doen wat ze willen.”

Greenfeast bevat ruim 110 toegankelijke en voedzame recepten met veel internationale invloeden. Sommige gerechten staan op zich, andere vormen in combinatie met een of twee andere een volwaardige maaltijd.

Wie bovendien een balkon of tuin heeft, kan met de smakelijke recepten uit het boek de ellendige buitenwereld buiten houden en de lente en zomer op de eigen vierkante meter vieren. Een boek dat de liefde voor groenten aanwakkert.