IC-artsen: grote druk op capaciteit, binnen week al 2.400 bedden nodig

Coronavirus Het RIVM gaat nu uit van een „somberder” scenario over de bezetting van de intensive cares.

Een kamer met apparatuur op de intensive care in het Elisabeth TweeStedenziekenhuis in Tilburg.
Een kamer met apparatuur op de intensive care in het Elisabeth TweeStedenziekenhuis in Tilburg. Foto Ilvy Njiokiktjien

De ziekenhuizen moeten voor zondag 5 april in totaal 2.400 intensivecarebedden hebben opgetuigd om te kunnen zorgen voor de groeiende groep Covid-19-patiënten. Dit zegt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Intensive Care, Diederik Gommers. Maandagochtend lagen er al 1.030 Covid-19-patiënten op 73 intensive cares in het land.

Normaal gesproken telt Nederland 1.150 intensivecarebedden; zeventig procent wordt doorgaans bezet door patiënten die een infarct, verkeersongeluk, bloedvergiftiging of zware operatie hebben gehad. Het aantal bedden is nu in allerijl uitgebreid tot 1.600, omdat zoveel Covid-19-patiënten op de intensive care terecht komen. Ze blijven hier bovendien lang – gemiddeld drie weken. Normaal verblijft een IC-patiënt hooguit een week op de intensive care.

De aantallen patiënten met Covid-19 groeien nu zo hard dat de NVIC streeft naar 2.400 bedden voor alle mensen die een IC-behandeling nodig hebben. Dat dit nodig is bevestigt een woordvoerder van het RIVM, dat ook zegt nu van een „somberder” scenario uit te gaan omdat patiënten langer op de intensive care liggen. In een positief scenario rekende het RIVM eerder met een liggingsduur van gemiddeld tien dagen, maar dat komt zeker niet uit.

Afgelopen woensdag zei Jaap van Dissel, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM in de Tweede Kamer dat het in de modellen al met drie weken ligtijd rekende. Het is onduidelijk wanneer binnen het RIVM de aanname van tien ligdagen is verlaten en wat er de afgelopen dagen voor heeft gezorgd dat de vooruitzichten somberder zijn geworden. IC-artsen weten al zeker drie weken dat de gemiddelde ligduur voor Covid-19-patiënten langer is dan die tien dagen, melden diverse bronnen uit de zorg.

771 mensen in Nederland overleden aan Covid-19

Minder groei opnames in Brabant

Vanaf dit weekend zouden de effecten van de door Nederland getroffen ‘corona-maatregelen’ voor het eerst zichtbaar moeten worden in de nieuwste cijfers. Als het om de verspreiding van het virus gaat ziet het RIVM nog steeds een gunstige trend: het gemiddeld aantal mensen dat door een patiënt met het virus wordt besmet is teruggegaan van ongeveer twee naar één. Ook gaat de groei van het aantal ziekenhuisopnames minder hard dan zonder het nemen van maatregelen mocht worden verwacht. Met name in Noord-Brabant „lijkt die ontwikkeling minder snel te gaan”, zegt een woordvoerder van het RIVM, maar in Zuid-Holland neemt het aantal ziekenhuisopnames „juist weer harder toe”.

Maandagochtend vergaderden de experts van het Outbreak Management Team over de actuele situatie rond het virus en zullen met een nieuw advies komen aan het kabinet, dat dinsdag besluit of de maatregelen die per 6 april aflopen worden verlengd. Het gaat onder meer over het sluiten van de scholen en horeca en het verbod op buiten samen te scholen in groepen die groter zijn dan drie personen.

Het lijkt politiek momenteel ondenkbaar dat bepaalde maatregelen al zullen worden teruggedraaid. Vanuit de oppositie neemt de roep om strengere maatregelen juist toe. PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt het op Twitter „zeer verontrustend” dat het RIVM in de prognoses weer somberder is dan vorige week. „Waarom nu een ander scenario? Welke maatregelen volgen nu?” De Tweede Kamer debatteert woensdag weer over de Nederlandse aanpak van de coronacrisis.

Een woordvoerder van het RIVM benadrukt dat het nu nemen van strengere maatregelen niet direct een effect zal hebben. „Maatregelen die je nu neemt hebben geen effect meer op de mensen die nu al in het ziekenhuis liggen.” Om de acute problemen op de intensive cares op te lossen lijkt alleen het zo snel mogelijk uitbreiden van de capaciteit de komende dagen soelaas te bieden.

De druk op de zorg als gevolg van het grote aantal Covid 19-patiënten wordt sowieso almaar groter. Op gewone verpleegafdelingen van de ziekenhuizen liggen er een paar duizend patiënten met Covid-19; tot zondag waren er 3.500 patiënten opgenomen. Velen herstellen, met behulp van wat zuurstof (dus niet aan een beademingsapparaat). Maar een deel is te zwak om überhaupt nog te worden opgenomen op de IC. Verschillende ziekenhuizen hebben nu een palliatieve Covid-19 afdeling ingericht waar patiënten, veelal ouderen, kunnen sterven.