RTL: geen strafbare feiten tijdens opnames tv-programma De Villa

Grensoverschrijdend gedrag Uit twee onafhankelijke onderzoeken blijkt dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd door deelnemers aan het RTL-programma De Villa. Mannelijke deelnemers leken zich aan vrouwen op te dringen.
Foto Getty Images

In het RTL-programma De Villa, dat in november van televisie is gehaald naar aanleiding van ogenschijnlijk seksueel grensoverschrijdend gedrag, is geen sprake geweest van strafbare feiten door deelnemers. De montage - die onder verantwoordelijkheid van producent Blue Circle en RTL valt - werkte die beschuldigingen in de hand. Bij de montage „zijn ongelukkige inschattingen gemaakt, waardoor in de media en bij kijkers de perceptie kon ontstaan dat er strafbare feiten zouden zijn gepleegd”, aldus RTL.

Dat blijkt uit twee onafhankelijke onderzoeken die RTL heeft ingelast naar de productie van het programma. Een expertcommissie onder leiding van advocaat Richard Korver heeft de ruwe beelden bekeken en gesprekken met betrokkenen gevoerd. Hoffmann Bedrijfsrecherche was verantwoordelijk voor een integriteitsonderzoek naar het productie-, montage- en uitzendproces.

„De beelden die de maatschappelijke discussie hebben aangewakkerd, zijn door de montage en onze checks geglipt”, zeg Peter van der Vorst, programmadirecteur bij RTL. „Dat had nooit mogen gebeuren en dat spijt ons.” Volgens het persbericht zijn er op locatie geen onregelmatigheden geconstateerd.

De zaak kreeg veel aandacht door programmamaker Tim Hofman, die eerst op Twitter gewag maakte van een fragment waarbij een mannelijke deelnemer aan het programma over een vrouw kruipt. In een eerder fragment uit aflevering één was al te zien hoe een man zich - zo leek het - opdrong aan een deelneemster die zei dat ze daar niet van gediend was.

Programma’s stilgelegd

RTL schrapte daarna de uitzendingen van De Villa, haalde uitgezonden afleveringen offline, en kondigde een onderzoek aan. Later werden alle programma’s uit het guilty pleasure-genre stilgelegd en onderzocht. In het productieproces van al deze programma’s werden geen onregelmatigheden geconstateerd. Temptation Island wordt inmiddels weer uitgezonden. De Villa zal nooit meer terugkomen.

Lees ook: De camera verwacht seks, drank en tranen

Peter van der Vorst haalde in een interview met RTL Nieuws kort na de ophef uit naar de makers van het programma, die „het ergste hebben gedaan wat je als maker kunt doen”. In een reactie via de RTL-woordvoerder zegt hij nu: „Op dat moment ben ik me kapot geschrokken en die emotie heeft iedereen kunnen zien.”

RTL gaat niet in op individuele gevallen en hoopt dat de deelnemers hun privacy terugkrijgen. „Het allerbelangrijkste nu is dat de betrokken deelnemers van De Villa hun leven weer in alle rust op kunnen pakken en buiten de publiciteit blijven. Dat verdienen ze, want dit is voor hen een zware periode geweest.”

Voor de toekomst heeft de zender „aanbevelingen gekregen die onze processen verder zullen verbeteren”, aldus Van der Vorst. „We leggen die vast in een nieuw protocol met als basis aangescherpte ethische normen.”

RTL verbindt geen persoonlijke consequenties aan de fouten die gemaakt zijn. Er is gedurende het onderzoek een verantwoordelijke werknemer op non-actief gesteld door Van der Vorst: „Het onderzoek is afgerond en er hebben goede gesprekken plaatsgevonden. We zijn blij dat deze persoon weer aan het werk is”, laat een woordvoerder weten.

Correctie (30 maart 2020): In een eerdere versie stond in de intro dat mannelijke deelnemers zich opdrongen aan vrouwen. Daarvan is gemaakt dat zij zich leken op te dringen.