Gesloten liveblog

COA meldt eerste besmetting in asielzoekerscentrum

In Nederland zijn voor zover bekend 1.039 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Tot nu toe werden 1.124 mensen opgenomen op de intensive care. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op dinsdag 31 maart is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Covid-19 VS verwacht honderdduizenden doden door coronavirus

Een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws van dinsdag:

 • Van maandag op dinsdag zijn bij het RIVM 175 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus gemeld. In Nederland stierven tot dusver 1.039 mensen aan Covid-19. Op de IC's liggen nu 1.124 patiënten die zeker of waarschijnlijk besmet zijn.
 • Het kabinet heeft de beperkende maatregelen die golden tot en met 6 april verlengd tot en met 28 april. Uiterlijk 21 april wordt een nieuw besluit over eventuele verdere verlenging van die maatregelen genomen.
 • Minister Wopke Hoekstra (CDA, Financiën) heeft „te weinig empathie getoond” tegenover Zuid-Europese landen als Italië en Spanje die zwaar door het coronavirus getroffen zijn. Dat zei hij dinsdag tegenover RTL Z. De laatste dagen was vanuit Zuid-Europa kritiek te horen op de houding van het Nederlandse kabinet, dat financiële hulp aan de zwaargetroffen landen in de weg zou staan.
 • Tot nu toe hebben 23.000 Nederlanders in het buitenland bij het ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld dat ze terug naar huis willen. Met acht vluchten zijn inmiddels duizend Nederlanders teruggehaald. Volgens schattingen zitten er tussen de 100.000 en 200.000 Nederlanders in het buitenland.
 • Een bewoner van een asielzoekerscentrum in Maastricht is positief getest op het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Tot zover bekend is deze persoon de eerste asielzoeker bij wie het virus is vastgesteld.
 • Naar verwachting zal op maandag 6 april het noodloket geopend worden waar bedrijven die lijden onder de gevolgen van het virus een beroep kunnen doen op de zogenoemde Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid .

Amerikaanse kapitein slaat alarm over grote corona-uitbraak aan boord van vliegdekschip

De kapitein van een Amerikaans vliegdekschip dat voor de kust van het Oceanische eiland Guam ligt, heeft alarm geslagen bij de legerleiding over de uitbraak van het coronavirus onder zijn bemanning. Kapitein Brett Crozier van de Theodore Roosevelt heeft een brief aan het Pentagon geschreven waarin hij vraagt om hulp, melden Amerikaanse media dinsdag.

Vorige week werden de eerste besmettingen met het coronavirus vastgesteld bij drie van de vierduizend bemanningsleden van de Theodore Roosevelt. De marine besloot vervolgens iedereen op het schip te testen, maar de boot wel operationeel te houden. Bemanningsleden werd verteld zoveel mogelijk afstand van elkaar te bewaren. Vervolgens heeft het virus zich echter in rap tempo verspreid. Volgens de San Francisco Chronicle, die de noodbrief in handen heeft, zijn inmiddels meer dan honderd opvarenden besmet.

Kapitein Crozier vraagt de marine daarom van aanpak te veranderen en de opvarenden ogenblikkelijk van boord te halen en in quarantaine te plaatsen in Guam. Volgens Crozier zal de uitbraak zich zonder deze maatregel alleen maar verder verspreiden vanwege de kleine ruimten aan boord van het schip. „We voeren geen oorlog dus het is niet nodig dat zeelieden sterven.”

De Amerikaanse staatssecretaris belast met de marine Thomas Modly zei tegenover CNN dat de marine bezig is met de situatie maar dat er op Guam voorlopig niet genoeg bedden beschikbaar zijn om het personeel op te vangen. Ook zou het ingewikkeld zijn om álle bemanning van het vliegdekschip te halen, omdat het schip onder meer een kerncentrale aan boord heeft die gecontroleerd moet worden.

Volgens Amerikaanse media is de oproep van de kapitein uitzonderlijk.

Twitter avatar sfchronicle San Francisco Chronicle The captain of a U.S. nuclear aircraft carrier pleaded with the Navy to help him contain the coronavirus as it spreads among his sailors. @MGafni explains what's happening aboard the USS Theodore Roosevelt and why its captain’s letter is so unusual:
https://t.co/eyXVb10RRG

COA meldt eerste besmetting in asielzoekerscentrum

Een bewoner van een asielzoekerscentrum (azc) in Maastricht is positief getest op het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. De persoon in kwestie ligt sinds maandagavond op de intensive care van het Maastricht UMC+. Dat heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) dinsdag bekendgemaakt.

De bewoner van het Maastrichtse azc ligt op de IC. Foto Marcel van den Bergh/ANP

Over de identiteit van de patiënt is niets bekendgemaakt. Twee personen die in dezelfde 'woonunit' verbleven als de zieke man of vrouw zijn in quarantaine geplaatst. De medewerkers van het azc zouden verder „tijdig passende maatregelen” hebben genomen. Het COA benadrukt dat alle bewoners en medewerkers die koorts hebben uit voorzorg in quarantaine worden geplaatst.

Het COA heeft al meermaals asielzoekers op verschillende plekken in het land in quarantaine geplaatst uit vrees dat zij besmet waren met het coronavirus. Tot dusver testte iedereen echter negatief op het virus.

Lees ook: Wat betekent corona voor asielzoekers die in een vol azc wonen?

New York laat honderden gevangenen vrij vanwege angst uitbraak in gevangenissen

In New York zijn negenhonderd gedetineerden vrijgelaten vanwege zorgen om de dodelijke gevolgen van een mogelijke uitbraak van het coronavirus in gevangenissen. Dat heeft de burgemeester van de Amerikaanse miljoenenstad Bill de Blasio dinsdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakte het gevangenissen vorige week mogelijk om gedetineerden vervroegd vrij te laten als zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. Hierbij wordt gekeken naar het gedrag van de gedetineerde en of hij of zij binnen de risicogroep voor Covid-19 valt. Niet alleen New York wil gedetineerden vrijlaten onder de nieuwe regeling, in Los Angeles wordt bijvoorbeeld gekeken naar het vrijlaten van een groep van 1.700 gevangenen.

Sinds de uitbraak van het coronavirus maken gevangenen en werknemers van gevangenissen zich zorgen om de kleine ruimtes waarbinnen mensen zich in de complexen bewegen. In een gevangenis in Chicago raakte iemand besmet met het coronavirus, waarna het aantal besmettingen binnen een week tijd toenam tot ruim honderd.

Hulp uit Rusland

New York is een steeds grotere brandhaard van het virus aan het worden. De afgelopen zeven dagen steeg de dagelijkse toename van het aantal doden er gemiddeld genomen met 31 procent per dag. Om verdere verspreiding tegen te gaan, scherpt de burgemeester de maatregelen steeds verder aan. Zo verbood De Blasio dinsdag alle niet-essentiële bouwwerkzaamheden.

Een van de problemen in New York en in de Verenigde Staten is een tekort aan beademingsapparatuur. De Russische president Vladimir Poetin heeft de Verenigde Staten maandag in een telefoongesprek met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump hulp in de vorm van medische apparatuur aangeboden.

Een medewerkster van een New Yorks ziekenhuis in het Central Park. Foto Jeenah Moon/Reuters

Horecasector: het wordt een zware tijd

De horeca gaat het de komende tijd zwaar krijgen. Zonder steunmaatregelen van het kabinet gaan „in april ondernemingen omvallen”, zei voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland Robèr Willemsen dinsdagavond op NPO Radio 1. Het kabinet maakte dinsdagavond bekend dat de beperkende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus tot en met 28 april verlengd worden. In ieder geval tot die datum blijven restaurants, cafés en andere horecagelegenheden dicht.

„Het is blijkbaar nodig voor de gezondheid, maar het wordt een zware tijd voor de branche”, zei Willemsen in zijn reactie. Geert Dijks, directeur van de branchevereniging van de recreatiesector, zei tegen de radiozender dat de verlenging vijfduizend banen in zijn sector gaat kosten. Hoewel recreatieparken niet formeel zijn gesloten, heeft Rutte Nederlanders wel aangeraden voorlopig vooral thuis te blijven en géén plannen te maken voor de meivakantie.

NS verlengt speciale dienstregeling ook tot en met 28 april

In navolging van het kabinetsbesluit om de coronamaatregelen te verlengen, heeft NS zijn speciale dienstregeling verlengd tot en met 28 april. Dat betekent dat tot die datum veel minder treinen rijden dan gebruikelijk. Van ieder station in Nederland rijden de komende weken in alle richtingen twee treinen per uur. Bij stations waar normaal één keer per uur een trein vertrekt, verandert niets. Deze maatregelen golden sinds 21 maart.

Twitter avatar NS_online NS online NS verlengt speciale basisdienstregeling voorlopig tot en met 28 april. Dit naar aanleiding van de persconferentie van minister-president Rutte en minister De Jonge. https://t.co/bbjlWotvLU

Onderwijsorganisaties begrijpen uitstel sluiting scholen en universiteiten

De Algemene Onderwijsbond (AOb) staat achter de maatregel van de overheid om de scholen zeker tot en met de meivakantie gesloten te houden. „Dit was een onvermijdelijk besluit. De gezondheid staat voorop”, zegt AOb-voorzitter Eugenie Stolk dinsdagavond in een verklaring.

De hogescholen en universiteiten gaan woensdagochtend in gesprek met minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, D66) over de verlening van de noodmaatregelen om de uitbraak van het coronavirus in te dammen. Aan de hand van dit overleg zal duidelijk worden wat de gevolgen precies zijn voor het hoger onderwijs.

Eerder besloten universiteiten en hogescholen zelf al tot 1 juni gesloten te blijven. Dat betekent dat alle studenten in het hoger onderwijs dit collegejaar alleen online les zullen krijgen.

Ondernemersorganisaties: volg maatregelen om faillissementen te voorkomen

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland roepen Nederlanders dinsdagavond op zich goed aan de verplichte anderhalve meter afstand te houden, om verdere sluiting van bedrijven te voorkomen. Dat schrijven de organisaties in een reactie op de verlenging van de maatregelen om de uitbraak van het coronavirus in te dammen.

„Het doel is om faillissementen tegen te gaan, zonder dat dat leidt tot ontslagen en de gang naar de WW”, schrijven de organisaties. Zij stellen verder de noodzakelijkheid van de maatregelen te begrijpen.

De ondernemersorganisaties wijzen erop dat er in de detailhandel, de bouw en de techniek – sectoren die nog niet stilliggen door de pandemie – wordt nagedacht over een manier van verantwoord werken volgens de richtlijnen. De hoop is dat ondernemers in andere branches gefaseerd ook weer de deuren kunnen openen, waarbij rekening wordt gehouden met onder andere de afstand van anderhalve meter.

Vijfhonderd overlijdens door Covid-19 in Frankrijk

In Frankrijk zijn de afgelopen 24 uur vijfhonderd patiënten in ziekenhuizen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat hebben de Franse autoriteiten dinsdagavond gemeld. Nog niet eerder werden binnen één dag zoveel doden in het land geregistreerd. In Frankrijk zijn nu 22.800 coronapatiënten in ziekenhuizen opgenomen, ruim 1.700 patiënten meer dan maandag.

Patiënten die in verzorgingstehuizen zijn overleden, zijn in de huidige cijfers niet meegerekend. Binnenkort zullen ook die cijfers naar buiten worden gebracht waarna het totaal aantal dodelijke slachtoffers vermoedelijk fors zal oplopen. Inmiddels zijn ruim 52.000 Fransen positief getest op het coronavirus, 17 procent meer dan een dag eerder. De toename valt volgens de Franse minister van Volksgezondheid te wijten aan het feit dat Frankrijk de afgelopen 24 uur meer is gaan testen.

Geen prof- en amateurvoetbal tot minimaal 1 juni

De eredivisie en de eerste divisie zullen tot 1 juni stilliggen. Het profvoetbal valt volgens premier Rutte onder vergunningsplichtige evenementen, die tot die datum verboden zijn vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dat maakte hij dinsdagavond bekend tijdens de persconferentie over de verlenging van de maatregelen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

De Nijmeegse voetbalclub Trekvogels vraagt mensen de velden niet te gebruiken. Foto Marcel Krijgsman/Hollandse Hoogte

De KNVB had eerder al op basis van de richtlijnen van de overheid besloten geen wedstrijden met publiek te spelen tot 1 juni. Nu zullen er dus ook geen wedstrijden zonder publiek meer gespeeld worden. De KNVB zal de richtlijnen van het RIVM volgen, maakte de voetbalbond dinsdag bekend. „Gezondheid staat voorop, altijd en vooral nu.”

Naar aanleiding van de maatregelen heeft de KNVB bovendien besloten dat de competities in het amateurvoetbal niet meer zullen worden hervat dit seizoen. Er zullen ook geen eindstanden komen en volgend seizoen begint iedereen in dezelfde klasse als dit seizoen. Om amateurverenigingen tegemoet te komen, zal de KNVB geen geld incasseren in de maanden april en mei.

Lees ook: Een nieuw contract? Voetbalclubs durven dat voorlopig niet aan

De Jonge: aantal IC-bedden zondag uitgebreid naar 2.400

Het aantal IC-bedden in Nederland zal aanstaande zondag uitgebreid zijn naar 2.400. Dat zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zojuist tijdens de persconferentie over de verlenging van de beperkende maatregelen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zei maandag dat dit aantal voor het einde van de week nodig is.

Eerder dinsdag maakte Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) bekend dat er momenteel 1.138 Covid-19-patiënten zijn opgenomen op 73 IC-afdelingen verspreid door het land. Normaal gesproken telt Nederland 1.150 intensivecarebedden.

De Jonge zei verder dat de testcapaciteit in Nederland binnen enkele weken wordt verviervoudigd. Op dit moment kunnen 4.000 tests per dag worden afgenomen. Dit aantal gaat oplopen tot 17.500.

Kabinet verlengt beperkende maatregelen tot en met 28 april

Horeca, musea, sportclubs en scholen blijven tot en met 28 april gesloten. Dit betekent een verlenging van de coronamaatregelen die in eerste instantie golden tot maandag 6 april. Dat hebben premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zojuist bekendgemaakt tijdens een persconferentie op het ministerie van Justitie en Veiligheid. 28 april valt in de meivakantie, dus leerlingen gaan waarschijnlijk hoe dan ook op zijn vroegst op maandag 4 mei pas weer naar school.

Onderdeel van de dinsdag verlengde beperkende maatregelen is ook het houden van anderhalve meter afstand en het zo veel mogelijk thuis werken. Naast de bovengenoemde gelegenheden die dicht moeten blijven, gelden de maatregelen ook voor bijvoorbeeld theaters en concertzalen. Premier Rutte riep de Nederlandse bevolking bovendien op nog steeds zoveel mogelijk binnen te blijven. Ook vroeg hij zijn landgenoten géén plannen te maken voor de meivakantie. Het uitoefenen van zogenoemde contactberoepen blijft ook verboden. Dit verbod geldt onder meer voor masseurs en kappers.

Op 21 april zal het kabinet beslissen of de maatregelen weer verder worden verlengd.

Premier Mark Rutte, gebarentolk Irma Sluis en minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie. Foto Bart Maat/ANP

Opnieuw ruim achthonderd doden op één dag in Italië

In Italië zijn dinsdag 837 doden gemeld als gevolg van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Daarmee komt het totaal aantal doden in het Zuid-Europese land op 12.428, meldt persbureau Reuters. Ook het totaal aantal bevestigde besmettingen nam toe: van 101.739 op maandag naar 105.792 op dinsdag, een stijging van 4.053.

Ook maandag meldde Italië ruim achthonderd nieuwe overlijdens door het coronavirus. De dagen daarvoor lag het aantal gemelde doden juist wat lager. Zondag werden bijvoorbeeld 756 nieuwe overlijdens gemeld.

Door heel Italië werd dinsdag gehoor gegeven aan een initiatief van de provincie Bergamo om een minuut stilte te houden. In vrijwel alle Italiaanse gemeenten hing de vlag halfstok, ter nagedachtenis aan alle dodelijke slachtoffers en als steun voor alle zorgmedewerkers. Italië is van alle landen tot nu toe het zwaarst geraakt door het coronavirus, dat een groot deel van de wereld nu al weken in zijn greep houdt.

Dodental staat New York loopt op naar 1.550

Het aantal doden als gevolg van het coronavirus is in de Amerikaanse staat New York in een dag met 332 opgelopen van 1.218 naar 1.550. Dat heeft gouverneur Andrew Cuomo gezegd tijdens een persconferentie, meldt persbureau Reuters dinsdag. Het aantal bevestigde besmettingen in de staat die het hardst geraakt is door de virusuitbraak nam met bijna 10.000 toe naar 75.795.

Volgens Cuomo zal de piek in het aantal besmettingen en doden als gevolg van het virus binnen veertien tot dertig dagen zijn, „afhankelijk van wie je gelooft”. Het virus is „krachtiger en gevaarlijker” dan vooraf werd gedacht, benadrukte de gouverneur.

In de hele Verenigde Staten zijn tot dusver 3.300 mensen overleden aan de longziekte die het coronavirus veroorzaakt, schrijft persbureau AP. Dat betekent dat er nu meer bevestigde overlijdens door Covid-19 in de VS zijn dan in China, het land waar het virus ontstond.

We have two missions:

One is on the front lines in our hospitals.

The second is the battle to get all New Yorkers to stay home.

Stay home. Stop the Spread. Do it.

— Andrew Cuomo (@NYGovCuomo) March 31, 2020

Meer dan 250 boetes voor overtreden coronamaatregelen

De politie heeft tussen afgelopen donderdag en afgelopen zondag meer dan 250 boetes uitgedeeld aan mensen die de coronamaatregelen overtraden. Dat meldt de politie dinsdag. Sinds donderdag 26 maart kan de politie op basis van een noodverordening de maatregelen van het kabinet handhaven. Volgens de politie worden mensen altijd eerst aangesproken en wordt een beroep gedaan op hun gezonde verstand.

Het gaat onder meer om overtredingen van de regel dat mensen niet meer in groepen van drie of meer personen mogen samenkomen in de publieke ruimte als zij geen anderhalve meter afstand van elkaar houden. De bekeuringen kunnen oplopen tot 400 euro.

Volgens de politie worden er nog steeds minder meldingen gedaan van incidenten. Doordat mensen meer thuisblijven waren er ook vorige week weer een stuk minder woninginbraken, fietsendiefstallen en zakkenrollers dan de week daarvoor, zegt de politie. Ook het aantal verkeersongevallen (851) ligt 50 procent lager dan de week ervoor.

Songfestival komt met alternatieve tv-uitzending

Het Eurovisie Songfestival komt met een alternatieve tv-uitzending van het voor dit jaar afgelaste muziekevenement, dat in mei in Rotterdam zou plaatsvinden. In een dinsdag uitgegeven verklaring van de organiserende omroepen staat dat zaterdag 16 mei vanuit een studio in Nederland een speciaal programma uitgezonden wordt met de titel Europe Shine a Light.

Tijdens deze twee uur durende uitzending zullen korte fragmenten te zien zijn van de nummers die de 41 artiesten eigenlijk zouden opvoeren in de Ahoy. Chantal Janzen, Jan Smit en Edsilia Rombley presenteren de uitzending, Cornald Maas geeft commentaar op de liedjes.

Ook zullen de tientallen artiesten gezamenlijk een eerdere Songfestival-hit opvoeren vanuit hun eigen land. Hoe dit er precies uit zal zien, is nog onduidelijk. De organisatie heeft ook artiesten van eerdere edities uitgenodigd om bekende nummers uit het verleden op te voeren. Verder zal worden stilgestaan bij de slachtoffers van het coronavirus.

De speciale tv-show wordt uitgezonden op het YouTube-kanaal van het Eurovisie Songfestival. Of ook andere Europese omroepen het gaan laten zien, is nog onbekend. De organisatie van het Songfestival roept andere landen op ook mee te doen. Het Songfestival zou in mei in Rotterdam plaatsvinden maar werd eerder deze maand geannuleerd door de uitbraak van het coronavirus.

Amsterdam zet camera's in voor naleving coronaregels

De gemeente Amsterdam zal op een aantal drukke plekken in de stad tijdelijk via camera's controleren of de coronamaatregelen worden nageleefd. Dat heeft burgemeester Femke Halsema dinsdag bekendgemaakt. Het gaat om het Piet Mondriaanplein in de wijk Nieuw-West, het Henrick de Keijserplein in Amsterdam-Zuid en de Oetgensstraat in Amsterdam-Oost.

Volgens de burgemeester hebben groepjes jongeren zich de afgelopen dagen op die plekken verzameld - wat in strijd is met de noodverordening. De camera's zullen in ieder geval tot 1 juni blijven staan, indien nodig wordt deze periode verlengd. Daarnaast worden politieagenten en handhavers ingezet voor verder toezicht. Ook zijn eerder hekken geplaatst rondom speelveldjes om te voorkomen dat daar groepen samenkomen.

23.000 Nederlanders in buitenland melden zich

Tot nu toe hebben 23.000 Nederlanders in het buitenland bij het ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld dat ze terug naar huis willen. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) zei dinsdagmiddag tegenover persbureau ANP dat met acht vluchten inmiddels duizend Nederlanders zijn teruggehaald. Volgens schattingen zitten er tussen de 100.000 en 200.000 Nederlanders in het buitenland. Hierbij zijn Nederlanders die buiten de landsgrenzen wonen of werken niet meegenomen.

In sommige gevallen kunnen Nederlanders met andere Europese repatriëringsvluchten mee terugvliegen naar andere landen, van waar ze weer naar Nederland kunnen reizen. Zo vertrekt dinsdag een toestel vanuit Turkije naar Nederland. Andersom reizen ook andere Europeanen mee met Nederlandse repatriëringsvluchten.

De driekleur hangt vandaag in heel Italië halfstok

In Italië is dinsdag gehoor gegeven aan de oproep van de provincie Bergamo om een minuut stilte te houden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het coronavirus. In alle gemeenten hing de vlag halfstok, als een teken van solidariteit met Noord-Italië: de regio die het hardst door het virus is getroffen. In het Zuid-Europese land zijn meer dan elfduizend mensen aan Covid-19, de longziekte die veroorzaakt wordt door het virus, overleden.

Aantal coronadoden in Verenigd Koninkrijk neemt sterk toe

In de afgelopen vierentwintig uur zijn 393 meldingen binnengekomen over mensen die in het Verenigd Koninkrijk zijn overleden door Covid-19, meldt persbureau Reuters. Het totale dodenaantal is daarmee op 1.808 gekomen.

Het aantal doden in het VK neemt de afgelopen dagen snel toe. Op 28 patiënten na hadden alle slachtoffers in het Verenigd Koninkrijk onderliggende gezondheidsklachten. De meeste slachtoffers vallen in Engeland, waar het jongste slachtoffer negentien jaar oud was.

Alle huishoudens in het Verenigd Koninkrijk ontvangen deze week een brief van premier Boris Johnson, waarin hij zijn landgenoten oproept zoveel mogelijk thuis te blijven. Zelf zit de premier ook in thuisisolatie, omdat hij positief is getest op het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

Beroepsverenigingen raden af beademingsapparaat te gebruiken voor twee patiënten

Twee coronapatiënten aan één beademingsapparaat leggen is levensgevaarlijk en moet niet worden uitgeprobeerd, waarschuwen Amerikaanse beroepsverenigingen voor anesthesisten, beademingsverpleegkundigen en andere medisch specialisten in een gezamenlijke verklaring. Zij reageren daarmee op het plan van onder andere Nederland om beademingsmachines voor meerdere patiënten tegelijk te gebruiken.

Lees ook het hele artikel: ‘Twee patiënten aan één beademingsapparaat is levensgevaarlijk’

Het belangrijkste nieuws van dinsdag tot nog toe

Een overzicht van het belangrijkste nieuws omtrent de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt:

Hoekstra: te weinig empathisch tegenover Zuid-Europa

Minister Wopke Hoekstra (CDA, Financiën) heeft „te weinig empathie getoond” tegenover Zuid-Europese landen als Italië en Spanje, die zwaar door het coronavirus getroffen zijn. Dat zei de minister dinsdag in een uitzending van RTL Z.

De laatste dagen was vanuit Zuid-Europa kritiek te horen op de opstelling van het Nederlandse kabinet, dat financiële hulp aan landen als Italië en Spanje in de weg zou staan. Het kabinet verzette zich onder meer tegen de creatie van eurobonds om de economische en financiële gevolgen van de crisis in onder meer Spanje en Italië te dempen. In die landen zijn veel mensen overleden aan Covid-19 en is de druk op de zorg enorm.

Lees ook: Onmin in de coalitie over harde houding van Hoekstra en Rutte

Nederland is er volgens hem „onvoldoende in geslaagd” duidelijk te maken waar het wel toe bereid was in Europees verband. „Als je zoveel storm oogst als wij nu hebben gedaan, dan heb je het kennelijk niet goed gedaan”, reageert minister Hoekstra tegenover RTL. „Wat we niet willen is heel goed overgekomen, maar wat we wel willen niet. Dat had ik beter moeten doen.”

Wat voor financiële hulp de EU aan Italië of Spanje zou moeten bieden, liet de minister in het midden. „Dit is in eerste instantie een gezondheidscrisis. Ik ben voortdurend met de collega’s in gesprek. Een sterke Europese Unie is ook in ons belang, we hadden dat beter naar voren moeten brengen.”

Minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) kreeg vanuit voornamelijk Zuid-Europa de afgelopen dagen veel kritiek over de opstelling van het Nederlandse kabinet. Foto Remko de Waal/ANP

470.000 Duitse bedrijven vragen werktijdverkorting aan

Tot nu toe hebben in Duitsland 470.000 bedrijven bij de federale overheid aangeklopt voor werktijdverkorting. Dat heeft minister van Arbeid en Sociale Zaken Hubertus Heil dinsdag bekendgemaakt, melden Duitse media.

Met name bedrijven in de handel en horeca hebben moeite hun personeel te blijven betalen, en vragen daarom steun van de regering. De aanvragen komen verder uit nagenoeg alle andere sectoren, aldus Heil. Dankzij de overheidssteun „behouden miljoenen werknemers hun baan”. Hoeveel Duitsers exact zullen profiteren van de regeling, moet nog blijken. De regering gaat uit van ongeveer 2 miljoen mensen. Dat zijn er 600.000 meer dan in 2009, tijdens de kredietcrisis.

De Duitse Bondsdag is vorige week akkoord gegaan met een omvangrijk steunpakket. Het land gaat 156 miljard euro lenen op de kapitaalmarkten, waarmee de zorg en het bedrijfsleven ondersteund kunnen worden. Als het nodig is, kan Duitsland nog honderden miljarden meer lenen. Dat is uitzonderlijk, het land staat bekend om zijn uiterst strikte begrotingsdiscipline.

Evenementenbranche: omzetverlies van minimaal 3,5 miljard

De Nederlandse evenementenbranche krijgt een zwaar jaar te verduren, nu veel vergunningsplichtige evenementen zijn verboden. Ondernemers van beurzen, evenementen en congressen rekenen voor dit jaar al op een omzetverlies van 3,5 miljard euro, wat bijna een halvering is van de totale verwachte omzet van 7,4 miljard euro. Hierdoor zullen naar verwachting 48.000 van de 100.000 banen verloren gaan. Dat melden De Vereniging van EvenementenMakers (VVEM) en CLC-VECTA, de brancheorganisatie voor evenementenorganisatoren dinsdagmiddag.

De kans is volgens de brancheorganisaties aanzienlijk dat het bedrag verder oploopt, omdat de verwachte verlenging van de bestaande anti-coronamaatregelen en eventuele nieuwe regels nog niet zijn meegenomen. Het verlies is berekend aan de hand van annuleringen van zakelijke evenementen, publieksevenementen, vak- en publieksbeurzen en congressen en vergaderingen. Daarnaast zeggen VVEM en CLC-VECTA zich te baseren op recent uitgevoerde onderzoeken en een rondgang onder betrokkenen in de sector.

De brancheorganisaties pleiten voor overheidssteun „om een enorme kaalslag in de branche te voorkomen”, schrijft directeur Riemer Rijpkema van CLC-VECTA in een verklaring. Hij stelt dat de politiek onvoldoende inzicht heeft in de evenementenbranche en noemt het noodzakelijk dat er snel steunmaatregelen komen.

Ruim helft meer omzet voor bouwmarkten

De drukte in de Nederlandse bouwmarkten heeft de afgelopen dagen ook gezorgd voor fors meer omzet. In de derde week van maart (16 tot en met 22 maart) zagen de bouwmarkten de omzet met ruim de helft stijgen ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag op basis van een analyse van transactiedata „van een groot aantal bouwmarkten”. De omzet van supermarkten lag in dezelfde week opnieuw hoog als gevolg van de anti-coronamaatregelen.

De week van 16 maart was de eerste waarin de horeca en de scholen gesloten waren. Ook werd opgeroepen om zo veel mogelijk thuis te werken. Voor sommigen bleek dit een goede gelegenheid om klusjes in of rondom het huis te doen. Normaal gesproken draaien bouwmarkten de hoogste omzet in de derde week van mei, waarin Hemelvaartsdag valt. De omzet die vorig jaar in deze week werd behaald, werd met 6 procent overtroffen.

Supermarkten draaiden in de derde week van maart 25 procent meer omzet dan een jaar geleden. Daarmee lag de omzet voor de tweede week op rij hoger dan in de week voor kerst, traditioneel de drukste periode voor supermarkten. Nederlanders grepen het thuiszitten vooral aan om te gaan bakken: de omzet van producten zoals bakmixen nam met 160 procent het sterkst toe.

Nederlanders slaan aan het klussen: Buiten in de rij, binnen is het rustig

Nederlandse economen roepen op tot gezamenlijk Europees steunplan

Een groep van ruim vijftig vooraanstaande Nederlandse economen roept op tot een gezamenlijke Europese aanpak in de coronacrisis. Volgens de briefschrijvers is de gemeenschappelijke dreiging van het virus niet het moment voor Nederland om landen als Italië, Spanje en Portugal te wijzen op economische hervormingen. „Wij roepen de Nederlandse regering op nu de koers te wijzigen en een Europese aanpak te ondersteunen.”

De economen, onder wie hoogleraren als Arnoud Boot, Barbara Baarsma en Dirk Schoenmaker, stellen dat de twijfel over de kredietwaardigheid van landen als Spanje en Italië juist kan leiden tot een „self fulfilling prophecy”, waarbij beleggers een hoger rendement gaan eisen vanwege een vermeend hoger risico – wat tot een neerwaartse economische spiraal zal leiden in de getroffen landen.

Als de lidstaten niet het voortouw nemen via een gezamenlijke aanpak zal de economische hulp worden opgepakt door de Europese Centrale Bank, stellen de economen. In dit scenario zal er juist minder ruimte zijn voor democratische sturing, omdat de keuzes door het ECB worden gemaakt zonder dat regeringsleiders daar invloed op kunnen uitoefenen.

Het voorstel van de economen is te kijken naar het reeds bestaande Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), en daarlangs kredietlijnen aan lidstaten aan te bieden. „Deze moeten specifiek gericht zijn op de crisis, en staan dus los van hervormingsprogramma’s, en de conditionaliteiten daarin. Eventueel kan ook aan crisisbonds (‘coronabonds’) worden gedacht, maar wederom toegespitst op deze crisis.”

RIVM: afgelopen dag 175 sterfgevallen door Covid-19 gemeld

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn sinds maandag 175 nieuwe meldingen binnengekomen van sterfgevallen door Covid-19. In totaal zijn voor zover bekend in Nederland 1.039 mensen overleden aan de door het coronavirus veroorzaakte ziekte.

Op intensive cares lagen even voor twee uur dinsdagmiddag 1.124 patiënten die zeker of waarschijnlijk besmet zijn met het coronavirus. Een dag eerder waren dat er nog 1.053. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE), die de IC-opnames rechtstreeks bijhoudt. In totaal zijn nu 4.712 coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, 722 meer dan maandag.

Van maandag op dinsdag is volgens het RIVM bij 845 mensen een besmetting met het virus vastgesteld. Dat brengt het totaal aantal Nederlandse coronadiagnoses op 12.595. Veel zegt dat cijfer inmiddels niet meer. Lang niet iedere persoon die mogelijk corona heeft, wordt nog getest. Het daadwerkelijke aantal corona-infecties ligt dus hoger.

Niet alle 175 nieuw gemelde doden zijn ook daadwerkelijk in het afgelopen etmaal gestorven. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, geven artsen dat niet altijd direct door aan het RIVM. Daardoor belanden sterfgevallen soms pas één of meerdere dagen later in de officiële cijfers.

Opening Lelystad Airport uitgesteld tot november 2021 vanwege coronacrisis

De opening van Lelystad Airport wordt vanwege de coronacrisis met een jaar uitgesteld, naar november 2021. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) dinsdagmiddag aan de Tweede Kamer gemeld. Door de uitbraak van het coronavirus is de luchtvaart vrijwel stilgevallen, en hoeft Lelystad Airport dit jaar niet als overloop te dienen voor Schiphol, zoals de bedoeling was.

Een tweede reden voor het uitstel is een onderzoek door de Commissie voor de milieueffectrapportage (Commissie mer) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat gelijktijdig is gepubliceerd. Hieruit blijkt dat stikstofberekeningen van de overheid voor Lelystad Airport onjuist zijn, waardoor een natuurvergunning nodig is.

Lees hier het volledige nieuwsbericht:Opening Lelystad Airport uitgesteld tot november 2021

Newcastle United stuurt personeel naar huis

Newcastle United stuurt alle medewerkers behalve zijn voetballers naar huis, als eerste club in de Engelse Premier League. Het bestuur heeft dat maandag in een interne e-mail laten weten, aldus de BBC. Volgens clubvoorzitter Lee Charnley is de stap noodzakelijk om het voortbestaan van Newcastle United te waarborgen.

Voor het personeel wordt in ieder geval tot eind april werktijdverkorting aangevraagd. Net als de Nederlandse overheid staat ook de Britse regering garant voor salarissen die werkgevers door de coronacrisis niet meer kunnen opbrengen. De spelers worden wel doorbetaald door de club. Zij verdienen omgerekend gemiddeld 45.000 euro per week.

De maatregel van Newcastle laat zien dat ook clubs in de Premier League, de rijkste voetbalcompetitie ter wereld, de financiële gevolgen voelen van het stilleggen van alle voetbalwedstrijden in Europa. Ook de meest vermogende voetbalclub ter wereld, FC Barcelona, heeft al werktijdverkorting aangevraagd. Datzelfde geldt voor meerdere profclubs in Nederland, waaronder PSV.

Lees ook: Een nieuw contract? Voetbalclubs durven dat voorlopig niet aan

TomTom laat omzetverwachting los wegens pandemie

Navigatie- en kaartenmaker TomTom waarschuwt dat het eerdere omzetverwachtingen voor 2020 niet meer na kan komen. Het Nederlandse bedrijf stopt voorlopig met het terugkopen van eigen aandelen. Het bedrijf ondervindt de gevolgen van de Covid-19 pandemie. De productie van auto’s, onder meer bij Duitse fabrieken, is stilgevallen.

Autofabrikanten betalen TomTom voor licenties van digitale kaarten in navigatiesystemen. Dat heeft een negatief effect op de omzet en de vrije kasstroom, schrijft het bedrijf dinsdag in een persbericht. TomTom had in 2019 een omzet van 701 miljoen euro. In zijn oorspronkelijke verwachting ging TomTom er vanuit dat de omzet in 2020 zou dalen met 5 procent. Volgens Harold Goddijn, topman van TomTom, heeft het bedrijf geen schulden en genoeg in kas (435 miljoen euro) om de crisis aan te kunnen.

Ook andere bedrijven maakten dinsdag koerswijzigingen bekend. Staalreus ArcelorMittal schroeft zijn productie tijdelijk terug omdat de vraag door de coronacrisis is gedaald. De snelle verspreiding van het virus en strenge overheidsmaatregelen raken de economie en de industriële toeleveringsketen, aldus de grootste staalproducent ter wereld. Ook bouwbedrijf BAM laat weten dat het de verwachtingen intrekt en de dividenduitkering schrapt. Verfconcern AkzoNobel neemt vanwege de coronacrisis langer de tijd voor het lopende herstructureringsplan.

Spanje telt 849 nieuwe coronadoden

In Spanje zijn de afgelopen 24 uur 849 Covid-19-doden gemeld, het hoogste aantal tot nu toe. Het totale dodental van de coronapandemie in het land komt daarmee op 8.189. De afgelopen dagen schommelt het aantal dodelijke coronaslachtoffer per dag tussen de acht- en negenhonderd.

Het aantal vastgestelde besmettingen nam met ruim negenduizend toe tot 94.417. Meer dan 5.600 mensen liggen op de intensive care, zo'n 19.000 Spanjaarden zijn hersteld van de longziekte. Spanje is na Italië het zwaarst getroffen land wereldwijd. In het hele land moeten burgers zich aan strenge beperkingen van hun bewegingsvrijheid houden.

Lees meer over de chaos in Spaanse ziekenhuizen: ‘Het is alsof je in een oorlog levens moet zien te redden'

'Zweedse economie krimpt 4 procent'

De economie van Zweden krimpt dit jaar naar verwachting met 4 procent door de uitbraak van het coronavirus. De duikvlucht is daarmee vergelijkbaar met de krimp die het land in 2009 doormaakte tijdens de wereldwijde financiële crisis. Dat zei de Zweedse minister van Financiën Magdalena Andersson dinsdag, meldt persbureau Reuters. Andersson voorspelt in tegenstelling tot de vorige crisis nu een snel herstel; in 2021 zou er mogelijk al een groei van 3,5 procent in zitten, al erkende ze dat dit vooralsnog zeer onzeker is.

De regering van het Scandinavische land kondigde dinsdag een economisch steunpakket aan dat de negatieve economische gevolgen van de virusuitbraak moet beperken. Zo komt er onder meer een subsidieregeling voor kortere werktijden, een belastingkorting, garanties voor uitstaande leningen en een versoepeling van het aanvragen van een uitkering. Desondanks waarschuwt Andersson de bevolking voor zware economische tijden. „We zien de groei dalen en de werkloosheid stijgen op een manier die we sinds de financiële crisis niet meer hebben gezien.” Destijds ging het om een krimp van 4,2 procent, de grootste daling in ruim vijftig jaar.

Zweden valt wereldwijd op vanwege de relatief ontspannen maatregelen tegen de corona-uitbraak. Zo kwam er geen verplichte sluiting van horeca, basisscholen en ski-resorts, omdat de wetenschappelijke basis voor het nut van dergelijke maatregelen ontbrak. Toch zijn inmiddels veel restaurants en bedrijven dicht, waaronder ook autoproducent Volvo. Deze maand kreeg een recordaantal van 36.800 werknemers in het land hun ontslagbrief, een vertienvoudiging vergeleken met dezelfde maand een jaar geleden.

Toen de Nederlandse horeca al dicht was, was Zweden nog open: Je kunt naar de kroeg, maar voor hoe lang nog?

Twaalfjarige in België overleden aan Covid-19

In België is een twaalfjarig meisje overleden aan de gevolgen van Covid-19. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht dinsdagochtend bekendgemaakt op een persconferentie, melden Belgische media. Van Gucht benadrukte dat het om een „zeer uitzonderlijk” sterfgeval gaat.

Het meisje is het jongste slachtoffer tot op heden in Europa. Ze ging „plots achteruit” na drie dagen koorts. „Waarom het soms misloopt, weten we niet”, aldus de viroloog, die zei dat dit „per geval” moet worden onderzocht. Van alle sterfgevallen in België was 93 procent ouder dan 65 jaar.

Het dodental als gevolg van het coronavirus in België ligt nu op 705. Sinds maandagmiddag werden 98 nieuwe sterfgevallen gemeld. Er liggen ruim 4.900 patiënten in ziekenhuizen, van wie 1.021 op de intensive care. Van Gucht zei maandag dat te zien was dat de epidemie in het land in kracht afnam, maar dat het „heel belangrijk” was om „de inspanningen” te blijven volhouden.

Lees ook: Iedereen kan ziek worden door het nieuwe coronavirus, maar wie is het meest kwetsbaar?

Elton John haalt 8 miljoen dollar op met 'huiskamerconcert'

Hoe organiseer je een benefietconcert als iedereen door de uitbraak van het coronavirus thuis moet blijven? Popsterren hebben een mobiele telefoon en kunnen ook vanuit huis optreden, dacht Elton John. De Britse zanger trommelde artiesten op, liet hen thuis optreden en praatte het geheel vanuit zijn keuken aan elkaar. De opbrengst van het 'huiskamerconcert': bijna 8 miljoen dollar (ruim 7 miljoen euro).

De show van een uur werd zondagavond uitgezonden op de Amerikaanse televisiezender Fox en Amerikaanse radiozenders. Zónder reclame-onderbreking - een zeldzaamheid op televisie in de Verenigde Staten. 8,7 miljoen kijkers namen een kijkje in de woonkamers van onder meer Billie Eilish, de Backstreet Boys, Alicia Keys, Mariah Carey en Lady Gaga. Tussen de optredens door kregen Amerikanen met cruciale beroepen - zoals zorgmedewerkers, vrachtwagenchauffeurs en supermarktpersoneel - het woord.

Met het optreden wilde Elton John geld inzamelen voor twee goede doelen, die zich inzetten voor eerstehulpverleners en Amerikanen die financieel worden getroffen door de uitbraak van Covid-19. Dat de teller maandagavond op 8 miljoen dollar stond, was overigens niet volledig te danken aan gulle luisteraars. Meerdere grote bedrijven deden ook een donatie.

In Nederland organiseerde NPO Radio 2 vrijdagavond een vergelijkbaar initiatief, met huiskameroptredens van onder meer Danny Vera en Ed Struijlaart. De radiozender wilde daarmee „zzp'ers in de vaderlandse muziekwereld een steun in de rug geven”.

Koolmees: noodloketten ondernemers vanaf maandag geopend

Uitkeringsinstantie UWV opent naar verwachting maandag 6 april het noodloket voor bedrijven die in zwaar weer verkeren door de uitbraak van het coronavirus. Het gaat om de zogeheten Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) waarmee ondernemers die nu omzetverlies lijden een tegemoetkoming krijgen voor hun loonkosten. Dat heeft minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) dinsdag bekendgemaakt in een persconferentie.

Het ministerie heeft zojuist ook de voorwaarden van de NOW-regeling gepubliceerd. Daaruit blijkt dat bedrijven die gedurende drie maanden ten minste 20 procent omzetverlies hebben, in aanmerking komen voor de regeling. Zij kunnen maximaal 90 procent van de loonsom krijgen, afhankelijk van hun omzetdaling. Wanneer een bedrijf helemaal geen omzet meer maakt, krijgt het 90 procent van de loonsom terug. Bij de helft omzetverlies, is dat dan 45 procent. Koolmees roept ondernemers op om „verantwoordelijk met de maatregel om te gaan”.

Bedrijven die zich aanmelden moeten wel het reguliere salaris van hun werknemers blijven doorbetalen. Ook mogen zij tijdens de periode dat er subsidie wordt ontvangen geen aanvraag doen voor ontslag om bedrijfseconomische redenen. „De regeling is echt bedoeld om mensen in dienst te houden en de salarissen door te betalen”, aldus Koolmees, die schat dat mogelijk 200.000 ondernemingen in aanmerking komen voor de regeling, die „de klap in de economie moet opvangen”.

Het geleden omzetverlies wordt gemeten aan de hand van een kwart van de totale omzet die een bedrijf in 2019 heeft gemaakt. Grootverdieners komen overigens niet in aanmerking voor tegemoetkoming loonkosten, de grens voor de NOW-regeling ligt op een maandsalaris van 9.538 euro. Daarboven worden salarissen niet gecompenseerd. Door deze grens valt volgens het ministier ruim 98,5 procent van de werkenden binnen de regeling.

Lees ook: Een miljardensubsidie tegen massaontslag - maar voor wie precies?

Segers wil Zuid-Europese landen steunen met 'nieuw Marshallplan'

Gert-Jan Segers vindt dat de EU Zuid-Europese landen als Spanje en Italië financieel moet bijstaan tijdens de coronacrisis. De ChristenUnie-leider is een voorstander van een „nieuw Marshallplan”, zei hij maandagavond in het tv-programma Op1. Segers, wiens partij in de regering zit, neemt daarmee afstand van premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA). Zij hebben de extra steun tijdens Europees overleg juist geblokkeerd.

Volgens Segers is de coronacrisis niet het juiste moment om Italië en Spanje op hun begrotingstekorten en oplopende staatsschulden aan te spreken, zoals de Nederlandse regering vorige week wel deed. „De eerste boodschap moet zijn: we gaan jullie helpen”, zei Segers bij Op1. Hij zou „zeer voor” een steunpakket zijn dat lijkt op de Marshallhulp waarmee de Verenigde Staten na de Tweede Wereldoorlog het verwoeste Europa overeind hielpen.

Lees ook: Woede in Italië over Nederlandse ‘meedogenloze geldwoekeraars’

Rutte en Hoekstra zijn zowel tegen het inzetten van de noodtegoeden uit het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) als tegen de uitgifte van zogenoemde eurobonds. Beide maatregelen zouden volgens hen vooral goed zijn voor de zwakkere Zuid-Europese landen, op kosten van staten die zoals Nederland hun financiën wel op orde hebben. Italiaanse prominente politici spraken in een advertentie hun afkeer uit van de Nederlandse opstelling - door Duitsland op te roepen niet net zo „benepen” te zijn. Segers zei maandag ook geen voorstander van euro-obligaties te zijn. „Maar als je land in puin ligt, dan help je elkaar.”

Gert-Jan Segers te gast bij de talkshow Op1. Foto NPO

Vlaamse overheid keurt lading mondkapjes af, 'verpakt in bananendozen'

De Vlaamse overheid heeft vorige week 100.000 mondkapjes over ziekenhuizen verdeeld, die uiteindelijk onbruikbaar bleken. De maskers hadden geen kwaliteitskeurmerk, meldt de Belgische krant De Tijd dinsdag. Daardoor is niet met zekerheid te zeggen dat ze zorgpersoneel afdoende bescherming bieden tegen het coronavirus.

Ziekenhuizen die de gezichtsmaskers ontvingen, ontdekten toen ze de dozen zagen al snel dat er van alles niet klopte. Zo bleek de levering niet uit China afkomstig, zoals was gezegd door de leverancier, maar uit Colombia. „Ze zaten verpakt in gebruikte bananen- en cornflakesdozen, wat ingaat tegen voorschriften”, aldus de directeur van het Antwerpse revalidatieziekenhuis RevArte. „In een doos hebben we dan ook nog eens fecaliën van een of ander dier gevonden.”

Het is nog niet gezegd dat de mondkapjes nu allemaal afgedankt moeten worden. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, dat vaststelde dat de maskers voor industriële doeleinden bedoeld zijn in plaats van medische, gaat de maskers nog eens onderzoeken. „Misschien zijn ze nog bruikbaar voor personeel dat niet met coronapatiënten in aanraking komt”, aldus een woordvoerder tegen De Tijd.

Ook Nederland werd dit weekend opgescheept met een hoeveelheid kwalitatief ondermaatse mondkapjes. Circa 600.000 exemplaren die vorige week aan ziekenhuizen werden uitgeleverd, bleken niet goed af te sluiten en ondeugdelijke filters te hebben. De overheid heeft ze inmiddels teruggehaald. Landen over de hele wereld proberen momenteel hun mondkapjesvoorraden aan te vullen. Vanwege de coronapandemie heerst er een groot tekort.

Lees meer over de 600.000 ondeugdelijke maskers in Nederlandse ziekenhuizen: Mondkapjes worden voortaan strenger getest

Rode Kruis biedt thuiscursus EHBO aan

Het Rode Kruis biedt online een basiscursus EHBO aan voor mensen die thuiszitten door de corona-uitbraak. De cursus is gericht op het helpen van volwassenen, duurt anderhalf uur en is gratis. Dat heeft de hulporganisatie dinsdagochtend bekendgemaakt.

Volgens het Rode Kruis is het vele thuiszitten een goede aanleiding om de EHBO-kennis van mensen wat te vergroten. „De cursus is laagdrempelig opgezet om mensen die nu veel thuiszitten kleine basisprincipes te leren bij zaken die in en om het huis kunnen gebeuren”, zegt een woordvoerder. Cursisten leren meer over hulpverlening bij zaken als brandwonden en bloedingen.

Na afloop ontvangen deelnemers een digitaal bewijs van deelname. Dat is geen officieel Europees erkend EHBO-certificaat, maar bedoeld als geste naar mensen die de cursus volgen, aldus de organisatie. Volgens de laatste cijfers van het Rode Kruis heeft op dit moment 17 procent van de Nederlanders een geldig EHBO-diploma. Bij de gecertificeerde EHBO-cursussen wordt onder meer geleerd hoe je iemand reanimeert en hoe je dient te handelen bij letsel aan botten, spieren en gewrichten.

Dodental Duitsland loopt met 128 op

Het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus in Duitsland is opgelopen tot 583. Sinds maandagochtend zijn 128 nieuwe sterfgevallen door Covid-19 gemeld bij het Robert Koch-Institut, dat in Duitsland verantwoordelijk is voor de bestrijding van infectieziekten, meldt persbureau Reuters. Dat zijn bijna twee keer zoveel meldingen als een dag eerder, toen het dodental met 66 opliep.

Het coronavirus is nu bij bijna 62.000 patiënten in Duitsland vastgesteld, ruim 4.600 meer dan een dag eerder. De deelstaten Beieren, Baden-Württemberg en het aan Nederland grenzende Noordrijn-Westfalen zijn het zwaarst getroffen door de uitbraak.

In vergelijking met andere Europese landen test Duitsland relatief veel op het coronavirus. Ook heeft Duitsland per hoofd van de bevolking meer zorgcapaciteit beschikbaar dan andere landen in Europa. Zondag werden twee patiënten die in het Isala ziekenhuis in Zwolle lagen overgebracht naar ziekenhuizen in Duitsland.

De politie surveilleert in München bij het operagebouw. Foto AP Photo/Matthias Schrader

Mannen en vrouwen niet meer tegelijkertijd op straat in Panama

Op woensdag als man de straat op in Panama? Dat zal voorlopig niet meer gaan door verscherpte anticoronamaatregelen die de regering van het land in Centraal-Amerika dinsdag heeft aangekondigd. Panamezen mogen vanaf woensdag nog maar drie dagen per week de deur uit. Wie wanneer op straat mag zijn, is afhankelijk van geslacht, meldt persbureau AFP.

Mannen mogen alleen nog op dinsdag, donderdag en zaterdag het huis verlaten. De maandagen, woensdagen en vrijdagen zijn voorbehouden voor vrouwen. Panamezen mogen maximaal twee uur naar buiten voor noodzakelijke uitstapjes, zoals het doen van boodschappen of een bezoek aan de apotheek. Op zondag mag niemand de deur uit.

Volgens de Panamese minister van Veiligheid Juan Pino is de maatregel de „eenvoudigste manier” om het aantal mensen op straat te halveren. „Deze quarantaine is absoluut voor niets anders bedoeld dan het redden van levens.” Afgelopen weekend werden meer dan tweeduizend Panamezen aangehouden omdat zij zich niet hielden aan eerder opgelegde maatregelen, aldus Pino. Voor zover bekend zijn in Panama 27 mensen overleden aan het coronavirus.

Ook in Panama-Stad is het rustig op de weg door anticoronamaatregelen.Foto Carlos Lemos/EPA

Airbnb trekt 250 miljoen dollar uit voor compensatie verhuurders

Airbnb trekt 250 miljoen dollar (ongeveer 227 miljoen euro) uit om verhuurders te compenseren die inkomsten hebben verloren door annuleringen wegens de coronacrisis. Dat heeft het bedrijf uit San Francisco maandag laten weten in een brief aan verhuurders, meldt persbureau Reuters.

De financiële hulp, waarbij verhuurders 25 procent van hun normale annuleringskosten vergoed krijgen, geldt overal ter wereld behalve in China. De vergoedingen hebben betrekking op afgezegde boekingen die tussen 14 maart en 31 mei zouden beginnen. Ze zijn afhankelijk van het individuele annuleringsbeleid van verhuurders. Sommigen rekenen daar een bedrag voor, anderen staan gratis annulering toe tot een bepaalde datum.

Eerder kondigde Airbnb aan dat huurders hun geld volledig zouden terugkrijgen voor boekingen die voor 15 maart zijn gedaan en die zouden beginnen tussen 14 maart en 14 april. Dat wekte verontwaardiging bij veel huurders. Tot 11 maart weigerde Airbnb juist om geld terug te geven bij annuleringen wegens het coronavirus. Het bedrijf zou in 2020 naar de beurs gaan. Het is nog onduidelijk of dat doorgaat.

Tenniscomplex US Open wordt tijdelijk ziekenhuis

Een deel van het tenniscentrum van Flushing Meadows in New York, waar het jaarlijkse US Open toernooi wordt gehouden, wordt ingericht als tijdelijk ziekenhuis. Doel is om ziekenhuizen in de stad te ontzien tijdens de uitbraak van het coronavirus, melden Amerikaanse media.

Het Billie Jean King National Tennis Center in Flushing Meadows Corona Park, het belangrijkste tenniscomplex van de VS, heeft plaats voor 350 bedden. Waarschijnlijk zijn die bestemd voor patiënten die niet aan Covid-19 lijden. Ook komt er een centrum voor de voorbereiding van 25.000 voedselpakketten voor patiënten, werkers, vrijwilligers en schoolkinderen, aldus de eigenaar van het tenniscomplex.

Autoriteiten van de staat en de stad New York proberen de ziekenhuiscapaciteit te vergroten met tienduizenden bedden. Zondag begon in Manhattan de bouw van een noodhospitaal in Central Park met 68 bedden. De stad is het epicentrum van de coronapandemie in de Verenigde Staten. In de staat New York zijn meer dan 1.200 mensen aan Covid-19 overleden, de meesten van hen in New York City.

Eerder op de dag deed de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, een oproep aan medische vrijwilligers uit andere delen van de VS om te komen helpen bij de crisis, die volgens hem zal leiden tot een „duizelingwekkend” aantal doden.

Tenten worden maandag opgezet in Central Park in New York voor een noodhospitaal met 68 bedden. Foto Spencer Platt/Getty Images/AFP

Aantal nieuwe gevallen in China loopt op na vier dagen daling

In China zijn maandag 48 nieuwe gevallen van Covid-19 vastgesteld. Voor het eerst in vijf dagen zijn dat er meer dan de dag ervoor. Dat heeft de Chinese nationale gezondheidscommissie dinsdag gemeld, meldt persbureau Reuters. Maandag registreerde de commissie 31 nieuwe besmettingen.

In alle nieuwe gevallen ging het om reizigers die het virus vanuit het buitenland hebben meegenomen. Het aantal geïmporteerde gevallen is daarmee opgelopen tot 771. In China zijn ruim 3.300 patiënten overleden aan Covid-19. Het virus is in totaal bij ongeveer 81.500 mensen in China vastgesteld, van wie zeker 76.000 zijn genezen.

Nieuw-Zeeland verlengt noodtoestand

Nieuw-Zeeland verlengt de nationale noodtoestand met een week om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft minister van Veiligheid Peeni Henare verklaard, meldt persbureau Reuters.

De noodtoestand werd op 25 maart voor een week afgekondigd en kan een onbeperkt aantal keren worden verlengd. In Nieuw-Zeeland zijn bijna 600 gevallen van Covid-19 vastgesteld en is een persoon aan de ziekte overleden.

VS sturen Italië medische hulpmiddelen

De Verenigde Staten gaan Italië medische hulpmiddelen sturen ter waarde van ongeveer 100 miljoen dollar (ruim 90 miljoen euro). Dat heeft president Donald Trump maandag gezegd tijdens zijn dagelijkse persconferentie over het coronavirus.

Trump heeft maandag telefonisch gesproken met de Italiaanse premier Giuseppe Conte, zei hij in de tuin van het Witte Huis. Volgens de Amerikaanse president gaat het om medische hulpmiddelen die in de VS op dit moment niet nodig zijn. Medische experts in de VS waarschuwen voor tekorten aan medische hulpmiddelen in Amerika.

Volgens Trump verwerven de VS beschermende uitrustingen uit het buitenland. „We krijgen het uit de hele wereld en we sturen ook dingen die we niet nodig hebben naar andere gebieden", aldus de president.

Trump zei ook dat meer dan 1 miljoen Amerikanen inmiddels zijn getest op het coronavirus. Volgens cijfers van Johns Hopkins University is het aantal sterfgevallen in de VS als gevolg van Covid-19 opgelopen tot meer dan 3.100. Het dodental liep met meer dan 500 op, de sterkste groei op een dag tot nu toe in de VS. Bij ongeveer 162.000 mensen in de VS is het coronavirus vastgesteld, het hoogste aantal ter wereld.

Volgens Trump, die zondag de maatregelen ter bestrijding van het virus verlengde tot 30 april, gaat het land een moeilijke maand tegemoet. „Er liggen uitdagende tijden in het verschiet in de komende dertig dagen”, aldus Trump.

Florida wil niet dat passagiers van cruiseschip Zaandam worden 'gedumpt'

De Amerikaanse staat Florida wil niet dat passagiers van het cruiseschip MS Zaandam die mogelijk besmet zijn met het coronavirus in Florida worden „gedumpt”. Dat heeft de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, maandag gezegd, meldt persbureau AFP.

Het schip van rederij Holland America Line vaart in de Caraïbische Zee richting Florida met vier overledenen aan boord. Zeker 189 opvarenden hebben griepverschijnselen. Minstens twee van hen zijn besmet met het coronavirus, heeft het bedrijf laten weten.

De rederij heeft Fort Lauderdale op het oog als bestemming voor het cruiseschip, dat op 7 maart uit Buenos Aires vertrok voor een cruise vanuit Zuid-Amerika via Kaap Hoorn. Sinds een stop in Chili op 14 maart heeft het schip nergens kunnen aanmeren.

Gouverneur Ron DeSantis van Florida wil het schip echter niet ontvangen. „We kunnen het ons niet veroorloven om deze mensen, die niet eens inwoners uit Florida zijn, hier te laten dumpen”, zei hij tegen Fox News. Passagiers zouden volgens hem „de kostbare middelen opmaken” om het coronavirus in de staat te bestrijden.

In de nacht van zondag op maandag is de MS Zaandam door het Panamakanaal gevaren. Panama gaf daar na aarzeling toestemming voor. Ook het zusterschip de MS Rotterdam van Holland America Line, dat de Zaandam heeft bevoorraad, heeft het kanaal doorkruist. Ongeveer vierhonderd opvarenden zonder ziekteverschijnselen zijn overgeplaatst naar de Rotterdam.

Het is onzeker waar beide schepen naartoe kunnen als Florida ze niet laat aanmeren. DeSantis zei contact te hebben met het Witte Huis en met lokale autoriteiten over de kwestie, die hij omschreef als „een groot, groot probleem.” Ook de burgemeester van Fort Lauderdale heeft verzet geuit tegen de komst van de schepen.

Het cruiseschip MS Zaandam vaart zondag richting het Panamakanaal, nadat het uit humanitaire overwegingen toestemming heeft gekregen voor doorvaart.Foto Bienvenido Velasco/EPA

Het laatste nieuws

Welkom in een nieuw blog over de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij over de pandemie. Een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws van maandag:

 • In Nederland zijn voor zover bekend 864 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Tot nu toe moesten 3.990 mensen opgenomen worden in het ziekenhuis.
 • De Olympische Spelen van Tokio zullen plaatsvinden van 23 juli tot en met 8 augustus 2021. Dat hebben de organisatoren bekendgemaakt. De Spelen zouden aanvankelijk plaatsvinden van 24 juli tot en met 8 augustus dit jaar.
 • De Rotterdamse evenementenhal Ahoy is begonnen met de opbouw van een tijdelijke zorglocatie om de druk op de ziekenhuizen te verlichten. Over twee weken kunnen daar de eerste patiënten worden geholpen.
 • De Amerikaanse president Trump heeft de coronamaatregelen in de VS verlengd tot 30 april. Dat betekent dat dat het land rond Pasen toch niet open gaat, zoals hij eerder hoopte. Italië verlengt de noodmaatregelen tot zeker 12 april.
 • De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair houdt tot en met 9 april vrijwel alle vluchten aan de grond. Transavia heeft die periode tot met 6 mei verlengd. Budgetvlieger EasyJet maakte maandag bekend voorlopig ook te stoppen met commerciële vluchten.
 • De autoriteiten van de regio Moskou gaan er met een controlesysteem voor zorgen dat burgers zich houden aan de regels voor thuisisolatie. In Moskou gelden sinds maandag strenge regels in verband met de corona-uitbraak. De stad gaat burgers onder meer monitoren aan de hand van telefoongegevens.
 • De ziekenhuizen moeten voor zondag 5 april in totaal 2.400 intensivecarebedden hebben opgetuigd om zorg te kunnen bieden aan de groeiende groep Covid-19-patiënten. Dit zegt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Intensive Care, Diederik Gommers.

 

Lees hier het blog van maandag terug