Brieven

Brieven

Foto ANP
Foto ANP

Niet alleen de economie maar ook de burger moet zich heroriënteren op het leven na de coronacrisis. Welke waarden zullen standhouden? Bestaat mijn baan straks nog? Hoe ga ik mijn leven herinrichten? In zekere zin is er geen betere tijd om zo’n opgelegde isolatie mee te maken: symfonieën in mp3-format, de Hollywood-catalogus beschikbaar vanuit je luie bed, e-books, online cursussen en virtueel contact met collega’s, vrienden en familie. Deze technologieën laten ook hun limieten zien. Een pul bier kan niet geklonken worden in de plaatselijke kroeg, men kan elkaars hand niet vastgrijpen in de bioscoop of concertzaal en zelfs in groot verdriet wordt een knuffel ons ontnomen. Kortom, de menselijke connectie mist. Een fles wijn samen drinken is romantisch, alleen alcoholistisch. Hoe individualistisch ook de maatschappij lijkt te zijn geworden, in essentie zijn we sociale wezens. Aan de andere kant bevriest de crisis ons tamelijk overdreven sociale leven. Typerend voor mijn leeftijdsgroep is dat activiteiten een kwartaal vooruit worden gepland met datumprikkers. We krijgen nu de ruimte om ons af te vragen wie en wat we écht missen. Door de verstoorde dagbesteding hoor ik het begrip ‘coronahobby’ de kop opsteken, maar laten we juist zingeving verbinden aan een nieuw leven ná de crisis.