Bijna alles past bij beige

Wat we gaan dragen belicht elke maand een kledingstuk of accessoire dat binnenkort (weer) in de mode komt.

Modekleuren zijn tegenwoordig net zoiets als roklengtes. Er bestaat elk seizoen wel een voorkeur, maar de tijd van dwingende voorschriften is al heel lang voorbij.

Dat gezegd hebbende: beige is in de mode, een boodschap die niet alleen wordt verkondigd door merken als Christian Dior, Hermès, Givenchy, Jacquemus, Filippa K, Jil Sander, Stella McCartney en Burberry, maar ook door vrouwelijke influencers, die de laatste tijd dol zijn op beige pakken, jurken, accessoires en uiteraard trenchcoats – het ultieme beige kledingstuk – en die een behoorlijke stempel op de mode drukken. Ironisch genoeg zou je de opmars van beige, die nu zo’n beetje een jaar bezig is, kunnen zien als een reactie op de enorme logo’s en felle kleuren die de Instagram-feeds van modeliefhebbers zo lang hebben beheerst.

Beige is een uitstekende basiskleur: bijna alles past erbij, niet in het minst andere kleuren beige, maar het is minder voor de hand liggend dan zwart en minder besmettelijk dan wit. Een geheel beige outfit staat bovendien vaak enorm chique, zeker met goudkleurige sieraden erbij.

Beige is ook lastig. Mooi bij mensen met een donkere huid of juist een heel lichte huid met een roze ondertoon, maar een gelige of olijfgroene huid kan er grauw van uit gaan zien. Er is in principe voor iedereen wel een geschikte tint beige, maar de enige manier om erachter te komen is een kledingstuk bij het gezicht te houden. Bij twijfel kan het een noodoplossing zijn alleen de onderkant beige te dragen en van boven een kleur die meer flatteert. Beter nog is beige gewoon te cancellen.

Zoals gezegd: niks moet meer in de mode.