Profiel

Jack Ma van webwinkel Alibaba strooit met miljoenen mondkapjes

Coronavirus De Chinese filantroop stuurt mondkapjes en testkits de wereld over. Dat is een uitstekende pr-campagne voor China.

De Ethiopische premier Abiy Ahmed en de Chinese filantroop Jack Ma.
De Ethiopische premier Abiy Ahmed en de Chinese filantroop Jack Ma. Foto EPA/STR

Jack Ma, China’s grootste filantroop, is met miljoenen aan het strooien. Miljoenen dollars voor onderzoek naar de bestrijding van het Covid-19-virus. En miljoenen mondkapjes voor landen met een groot tekort.

De 55-jarige oprichter van webwinkel Alibaba ontpopt zich deze dagen tot held in de strijd tegen het coronavirus. Ook Nederland kreeg een half miljoen mondkapjes en een partij beschermende kleding. De mondkapjes zijn van goede kwaliteit, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport desgevraagd. Andere Chinese mondkapjes werden om medische redenen afgekeurd. Een veel grotere lading hulp landde vorige week zondag op het vliegveld van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

Alle 54 Afrikaanse landen ontvangen deze week 20.000 testkits, 100.000 mondkapjes én beschermende kleding voor medisch personeel. „We kunnen het potentiële risico voor Afrika niet negeren en maar aannemen dat dit continent met 1,3 miljard mensen zal ontsnappen aan de crisis”, liet de Jack Ma Foundation weten in een verklaring.

Zondag 22 maart arriveerde een cargovlucht met meer dan 6 miljoen medische goederen vanuit Guangzhou in Addis Abeba, Ethiopië. Foto Mulugeta Ayene/ AP Photo

Terwijl het bureaucratische Europa en de isolationistische Verenigde Staten druk zijn met zichzelf, komt China op internationaal vlak in actie. Met als belangrijkste pr-wapen Jack Ma, zakenman en lid van de Chinese Communistische Partij.

Het land waar eind vorig jaar de eerste Covid-19-besmetting plaatsvond maar dat pas weken later actie ondernam, stelt zich nu internationaal op als ervaringsdeskundige en hulpverlener. „China probeert een gezondheidscrisis in een geopolitieke kans te veranderen”, zei Yu Jie, van Chatham House dinsdag tegen de Financial Times.

Het doel van China: doen vergeten wat zij in het begin fout hebben gedaan en hun lakse imago ombuigen naar assertiviteit. Toen het coronavirus uitbrak, werd het gevaar door de Chinese autoriteiten, net als in veel andere landen, gebagatelliseerd. Pas na enkele weken kwam de overheid in actie.

Als China drie weken eerder had ingegrepen zou het land zo’n 95 procent minder besmettingen kunnen hebben, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Southampton, in Engeland. Ook de geografische verspreiding van de ziekte had aanzienlijk beperkt kunnen worden.

Bill Gates als voorbeeld

Op internationale nieuwswebsites wordt veel geschreven over de hulp die Jack Ma verleent. De miljardair gebruikt dan ook grote woorden: „Afrika kan corona een stap voor zijn”, schreef hij op zijn kersverse Twitterprofiel, dat hij sinds 16 maart heeft. De Ethiopische premier Abiy Ahmed bedankt hem deze week een aantal keer op sociale media en noemde in zijn tweets ook steeds Alibaba, het bedrijf dat Ma oprichtte en rijk maakte.

De internetpionier is de bekendste ondernemer van China en heeft een vermogen van rond de 36 miljard euro. In 1991 richtte hij vanuit zijn flat in de Oost-Chinese stad Hangzhou Alibaba op, dat uitgroeide tot grootste webwinkel van China. Toen Ma in 2018 aankondigde het jaar daarop met pensioen te gaan zei hij zich op meer filantropische projecten te willen richten, net als zijn grote voorbeeld Bill Gates, én op onderwijs. Voordat Ma Alibaba oprichtte was hij leraar Engels.

Tijdens deze Covid-19 epidemie voert hij die beloftes met veel vertoon uit. Naast alle tastbare spullen die hij naar landen stuurt geeft zijn stichting online trainingen aan mensen die in de zorg werken en met Covid-19-patiënten te maken krijgen. Op de site van de Jack Ma Foundation is een handboek te vinden met informatie voor zorgpersoneel. De kennis is afkomstig van de ervaring van het First Affiliated Hospital aan de universiteit van Zhejiang; de provincie in het oosten van China waar Ma vandaan komt.

Ma wint aan populariteit

Wat de intenties van China ook precies zijn: Jack Ma wint aan populariteit in eigen land. De in Nederland gevestigde groep Glocalities deed een enquête in China en onderzocht of bepaalde sociale waarden onder Chinezen sinds de uitbraak van het virus zijn veranderd. Uit het onderzoek, dat tussen 23 januari en 13 maart online werd gehouden onder 2.022 Chinezen, bleek een aanzienlijke toename van waardering voor filantroop Ma. Voor 4 februari werd hij door 56 procent van de ondervraagden gewaardeerd, na die datum door 64 procent.

Terwijl Ma veel hulp naar het buitenland stuurt, komt er ook veel geld binnen bij Alibaba. Als gevolg van de Covid-19-uitbraak, de quarantaines en reisbeperkingen, is de vraag naar online diensten enorm gestegen. Net als in 2003, toen het Sars-virus uitbrak. Ook toen groeide Alibaba. Het Sars-virus werd zelfs als een van de redenen voor het vroege succes van het bedrijf genoemd.

Hoe dramatisch de impact van Covid-19 ook voor de Chinese economie was: er zijn dit jaar ook, en mede als gevolg van het virus, nieuwe miljardairs bijgekomen. „China heeft tegenwoordig meer miljardairs dan de VS en India samen”, zei Rupert Hoogewerf, oprichter en voorzitter van het Hurun-rapport, dat eind februari uitkwam, vorige maand tegen Reuters. Aan de top van die Chinese miljardairslijst, staat nog steeds Jack Ma.

Update 29/3: dit artikel is geactualiseerd met een toevoeging over de kwaliteit van de aan Nederland geleverde mondkapjes.

Lees ook: China gaf Jack Ma de ruimte