Gesloten liveblog

RIVM: effect van maatregelen tegen corona valt tegen

Er zijn in Nederland voor zover bekend 771 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, tot nu toe moesten 3.483 mensen opgenomen worden in het ziekenhuis.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield de redactie van NRC op zondag 29 maart alle ontwikkelingen bij over de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe blog.

Een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws van zondag:

 • Het officiële dodental van de coronaviruspandemie in Nederland is met 132 gestegen tot 771. Vanaf dit weekend was het effect van de door Nederland getroffen maatregelen voor het eerst te zien in de cijfers, en het valt tegen, stelde de hoofdmodelleur van het RIVM, Jacco Wallinga. In het meest waarschijnlijke scenario liggen er half april 2.500 mensen op de intensive care.
 • In Italië is voor de tweede dag op rij een daling in de stijging van het aantal nieuwe doden gerapporteerd. Het land meldde op zondag 756 nieuwe slachtoffers.
 • Een Duitse deelstaatminister van Financiën, Thomas Schäfer, heeft dit weekend zelfmoord gepleegd, mogelijk naar aanleiding van de coronacrisis. Volgens de deelstaatpremier Volker Bouffier was Schäfer bezorgd of er voldoende geld beschikbaar zou zijn om burgers tegemoet te komen in de crisis.
 • In Madrid wordt vanaf maandag iedere dag om klokslag 12 uur een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de mensen die zijn omgekomen door het coronavirus. In Spanje is het dodental inmiddels opgelopen tot 6.528.
 • De autoriteiten in Groenland hebben zaterdag een verbod op alcoholverkoop in de hoofdstad Nuuk ingesteld. Het besluit werd genomen vanwege de toename van huiselijk geweld en misbruik binnenshuis sinds de scholen maandag dichtgingen vanwege het coronavirus.
 • De regeling waarbij ondernemers aanspraak kunnen maken op een financiële tegemoetkoming van 4.000 euro is uitgebreid.
 • Rabobank schort de uitbetaling van dividend op. Dit gebeurt in navolging van een recente oproep van de Europese Centrale Bank (ECB) en De Nederlandsche Bank (DNB) eerder deze week. Het uitstel zal tot zeker 1 oktober duren.
Lees het laatste nieuws is het: coronablog van 30 maart

Rabobank schort dividenduitkering op vanwege coronacrisis

Rabobank schort voorlopig de uitbetaling van dividend op. Dit gebeurt in navolging van recente een oproep van de Europese Centrale Bank (ECB) en De Nederlandsche Bank (DNB) eerder deze week, schrijft de Rabobank in een verklaring zondagavond. Het uitstel zal tot zeker 1 oktober duren.

De ECB had opgeroepen om voorlopig geen dividend uit te keren zodat banken in staat blijven de economie te steunen. Zover bekend is de Rabobank een van de eerste Nederlandse banken die hier gehoor aan geeft. De bank wil genoeg geld in de kas houden om bijvoorbeeld huishoudens te helpen bij uitstel van hypotheekbetaling, of bedrijven financieel te steunen.

Nigeriaanse Lagos en Abuja vanaf maandag in lockdown

Abuja en Lagos, de hoofdstad en grootste stad van Nigeria, gaan vanaf maandagavond 23.00 uur lokale tijd voor veertien dagen in lockdown. In Nigeria zijn bijna honderd besmettingen met het coronavirus vastgesteld en is één iemand aan Covid-19 overleden. „Ik beveel de stopzetting van alle bewegingen in Lagos en Abuja”, zei de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari zondag in een televisie-uitzending, aldus internationale persbureaus. De beperkingen gelden ook voor de naast Lagos gelegen staat Ogun.

„Alle burgers in deze regio's moeten in hun huis blijven. Reizen van en naar andere staten moeten worden uitgesteld. Alle bedrijven en kantoren moeten dicht”, zei Buhari. De veertien dagen gaan gebruikt worden om „iedereen die in contact is geweest met besmette gevallen te identificeren, op te sporen en te isoleren”. In Lagos, waar twintig miljoen mensen wonen, begon afgelopen week al een gedeeltelijke lockdown die zeven dagen moest gaan duren.

Voor zover bekend is het virus in Afrikaanse landen nog niet zo ver verspreid als in Europa, Azië en de VS. Wel neemt ook in Afrika het aantal gevallen toe. In eerste instantie waren het vooral internationale zakenlieden, reizigers en expats bij wie het virus werd vastgesteld, maar inmiddels is het virus ook onder de bevolking gespreid. Zondag werd bekend dat tenminste één bewoner van de dichtbevolkte Zuid-Afrikaanse township Khayelitsha besmet is met het coronavirus. In Zuid-Afrika zijn 1.280 besmettingen vastgesteld en twee mensen aan het virus overleden.

Groep besmette mensen met weinig klachten waarschijnlijk groter dan gedacht

Al voor het carnavalsweekend begonnen bij enkele met het coronavirus besmette medewerkers van twee Brabantse ziekenhuizen de verkoudheidsklachten – en dus ook vóór de eerste patiënt met Covid-19 in Nederland werd ontdekt. Dat blijkt uit het voorlopige verslag van een studie onder 86 zorgmedewerkers bij wie het virus al in de eerste weken van de uitbraak was vastgesteld.

De meesten hadden opvallend milde klachten, en bijna de helft had geen koorts. Meer dan de helft van deze ziekenhuismedewerkers hebben die eerste weken gewoon doorgewerkt, omdat toen de criteria voor een verdenking van Covid-19 nog strikter waren. Op basis van deze resultaten adviseren de Nederlandse onderzoekers dat ook zorgpersoneel met verkoudheidsklachten maar zónder koorts thuis zou moeten blijven.

Lees verder: Groep besmette mensen met weinig klachten waarschijnlijk groter dan gedacht

Burgemeester Den Bosch pleit voor verlenging maatregelen tot mei

De burgemeester van Den Bosch Jack Mikkers vindt dat de huidige maatregelen van het kabinet tegen het coronavirus tot zeker 1 mei verlengd moeten worden. „Ik zou dit pakket voor een langere periode in stand houden, zeker een maand, omdat we niet met een big bang alle maatregelen kunnen afschaffen”, zegt de burgemeester in een interview met EenVandaag.

Mikkers is ook voorzitter van Veiligheidsregio Brabant-Noord. De provincie heeft vooralsnog het hoogste aantal corona-patiënten van heel Nederland.

De huidige maatregelen, zoals de sluiting van scholen en van de horeca, gelden vooralsnog tot 6 april. Aanstaande dinsdag besluit het kabinet wat er daarna moet gaan gebeuren. Volgens Mikkers zijn de maatregelen „heel hard nodig om die curve naar beneden te drukken”. De burgemeester kan zich „niet voorstellen” dat Nederland naar minder maatregelen zou gaan.

Noord-Brabant heeft momenteel niet genoeg IC-bedden om alle coronapatiënten op te vangen. Honderden patiënten zijn daarom al overgeplaatst naar ziekenhuizen in andere provincies.

Op de Markt in Delft zijn vakken en looprichtingen getekend zodat marktbezoekers voldoende afstand houden in verband met het Corona virus. Foto David van Dam

Britse maatregelen blijven nog maanden van kracht

De Britten moeten er rekening mee houden dat er nog zes maanden beperkende maatregelen blijven gelden. Dat heeft de plaatsvervangend medisch directeur van de nationale gezondheidszorg in het Verenigd Koninkrijk, Jenny Harries, zondag gezegd in een persconferentie. Harries verduidelijkt dat dit niet betekent het VK zes maanden in volledige lockdownzal gaan, maar dat de Britten zich „heel verantwoordelijk” zullen moeten blijven gedragen totdat ze zeker weten dat de beperkingen stap voor stap opgeheven kunnen worden.

Het Verenigd Koninkrijk rapporteerde vandaag een totaal van bijna twintigduizend besmettingen. Het dodental steeg met meer dan tweehonderd naar 1.228. „We houden er rekening mee dat onze cijfers slechter worden de komende week of twee weken. Daarna kunnen we zien of de we curve naar beneden hebben kunnen drukken”, zei Harries. Haar baas, de directeur van de nationale gezondheidszorg, zei zondag dat het VK blij mag zijn als het dodental onder de 20.000 blijft.

In Frankrijk heeft het coronavirus de afgelopen 24 uur 292 nieuwe sterfgevallen veroorzaakt. In totaal zijn er in het land nu 2.606 mensen overleden aan Covid-19. En er liggen 4.632 mensen op de intensive care - een toename van 359 nieuwe patiënten sinds gisteren. Zestig IC-patiënten zijn onder de dertig jaar oud. Frankrijk hoopt in de loop van komende week de effecten van de maatregelen terug te gaan zien in de cijfers.

Moskou in 'lockdown', burgemeester draagt burgers op binnen te blijven

Moskovieten mogen vanaf maandag alleen voor noodzakelijke uitstapjes de deur uit, verder moeten ze binnen blijven. Dat heeft de burgemeester van Moskou Sergej Sobjanin zondag bekendgemaakt, meldt persbureau Interfax. Met de maatregel willen autoriteiten in de Russische hoofdstad verdere verspreiding van het virus tegengaan.

Bewoners mogen straks alleen naar werk reizen als dat noodzakelijk is. Verder mogen ze hun huis verlaten voor medische spoedgevallen, om boodschappen te doen of naar de apotheek te gaan. „Stap voor stap zullen we de maatregelen verscherpen als de situatie dat vereist”, zegt Sobjanin in een reactie. Dit weekend gingen nog veel Moskovieten de straat op en naar parken. Volgens de burgemeester is echter sprake van „een nieuwe fase” in de crisis.

Rusland heeft tot nu toe 1.534 zieken en 9 doden gemeld. Het aantal besmettingen neemt echter snel toe, de afgelopen dag kwamen er 270 bij. Bovendien betwijfelen experts of de cijfers wel overeen komen met de realiteit, en niet een te rooskleurig beeld geven van de situatie.

Inmiddels is al het internationale verkeer van en naar Rusland stopgezet en zijn de grenzen op slot.

Lees verder over wat Poetin zei over de corona-uitbraak: ‘Denk niet dat dit ons niet kan raken’

RIVM: effect van maatregelen valt tegen

Vanaf dit weekend was het effect van de in Nederland getroffen maatregelen voor het eerst te zien in de cijfers, en het valt tegen. „De meest positieve scenario's van vorige week komen niet uit”, zegt hoofdmodelleur van het RIVM, Jacco Wallinga, tegen de NOS. Vooral het aantal IC-opnamen zal waarschijnlijk een stuk hoger worden dan eerder werd gehoopt.

„In het meest waarschijnlijke scenario liggen er half april 2.500 mensen op de intensive care. Dat is best wel een grote verschuiving ten opzichte van vorige week”, stelde Wallinga. Toen werd nog gedacht dat er begin april duizend mensen op de IC zouden liggen vanwege het coronavirus, maar dit aantal is zondag al bereikt. Het geschatte aantal is zorgwekkend, omdat Nederland slechts ruimte heeft voor zo'n 1.100 coronapatiënten op de IC.

Twee elementen zijn van invloed op de nieuwe schatting van het aantal patiënten. De afgelopen dagen kwamen er meer patiënten bij dan eerder gedacht, maar het RIVM is ook anders gaan rekenen. Eerder werd verwacht dat patiënten gemiddeld tien dagen op de intensive care-afdeling zouden blijven. Nu wordt gerekend met gemiddeld 23 dagen verzorging op de IC. Dit betekent dat de bedden langer bezet blijven en het aantal IC-patiënten dus hoger oploopt.

Het duurde ongeveer twee weken voor je het effect van maatregelen tegen de verspreiding van corona kunt zien. Dat betekent dat we nu terugkijken naar 15 maart, toen bekend werd dat de scholen zouden sluiten. Wallinga zegt dat de „reproductiegraad” inmiddels gedaald is van twee nieuwe besmettingen per patiënt, naar één. „De groeisnelheid wordt minder, maar is nog wel hoger dan we dachten", stelt de modelleur.

756 nieuwe doden in Italië, dat is minder dan afgelopen dagen

Sinds zaterdag zijn 756 mensen in Italië overleden aan Covid-19. Dit brengt het totaal aantal dodelijke slachtoffers in dat land op 10.779. Het is de tweede dag op rij dat het dodental lager ligt dan de dag daarvoor. Op vrijdag bezweken in Italië 919 mensen door het coronavirus, gisteren 889. Het totaal aantal bevestigde besmettingen in Italië is 97.689.

In de Noord-Italiaanse regio Lombardije overleden sinds zaterdag 416 mensen aan Covid-19. Lombardije is de zwaarst getroffen regio van Italië, sinds gisteren zijn daar 1.592 nieuwe besmettingen vastgesteld.

Aantal coronadoden in New York neemt toe met 237

Het officiële dodental in de Amerikaanse staat New York is in de afgelopen 24 uur met 237 toegenomen. Daarmee staat het totaal aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van het nieuwe coronavirus er op 965. Dat heeft de gouverneur van New York Andrew Cuomo zondag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Nog eens 1.175 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis.

New York is momenteel de zwaarst getroffen staat in de VS. Cuomo had zondag tegelijk wel bemoedigende woorden voor zijn burgers. „Er is geen staat in dit land die beter voorbereid is dan wij”, zei Cuomo. De burgemeester van de stad New York, Bill de Blasio, zei eerder op de dag dat er meer hulp nodig is. De stad zou slechts nog voor een week aan medische goederen hebben om patiënten te helpen.

De Manhattan Bridge van New York, dat hard getroffen is door het coronavirus. Foto Mary Alftaffer/AP

Viroloog Anthony Fauci, die president Trump adviseert in de coronacrisis, waarschuwde zondag tijdens een interview met de zender CNN voor 100.000 tot 200.000 doden in de VS. Het virus heeft er inmiddels 2.300 levens geëist.

Alcoholverbod in hoofdstad Groenland vanwege toename geweld

De autoriteiten in Groenland hebben zaterdag een verbod op alcoholverkoop in de hoofdstad Nuuk ingesteld. Een besluit dat werd genomen vanwege het aantal gevallen van huiselijk geweld en misbruik binnenshuis is er toegenomen sinds de scholen maandag dichtgingen vanwege het coronavirus.

Door de verkoop aan banden te leggen, hoopt de regering het huiselijk geweld tegen te gaan. Met name kinderen moeten nu worden beschermd, aldus premier Kim Kielsen.

Ook denken de autoriteiten dat besmettingen met het virus minder hard gaan als er minder gedronken wordt. „Mensen zijn zich minder bewust van besmettingsgevaar wanneer zij drinken”, schrijft de regering in een verklaring. Het verkoopverbod is tot en met tenminste 15 april van kracht.

In het land zijn nog relatief weinig coronabesmettingen gemeld. Voor zover bekend zijn tien mensen besmet met het virus. Groenland geldt als autonoom Deens territorium.

Duitse deelstaatminister pleegt zelfmoord, mogelijk uit zorgen over coronacrisis

Een Duitse deelstaatminister van Financiën, Thomas Schäfer, heeft zelfmoord gepleegd. Volgens de premier van zijn deelstaat Hessen maakte Schäfer zich ernstige zorgen over de coronacrisis en is hij mogelijk om die reden uit het leven gestapt. Het lichaam van de minister werd zaterdag gevonden.

Premier Volker Bouffier noemt de dood van zijn collega „oneindig verdrietig”, meldt de Duitse krant Frankfurter Allgemeine. Volgens Bouffier was Schäfer vooral bezorgd of er voldoende geld beschikbaar zou zijn voor mensen die getroffen worden door de economische gevolgen van de coronacrisis.

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl.

Syrië meldt eerste coronadode

Het Syrische ministerie van Gezondheid heeft zondag een eerste dode gemeld als gevolg van het nieuwe coronavirus. Een ernstig zieke vrouw was met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed voordat ze geholpen kon worden. Achteraf bleek uit een test dat ze het virus had, meldt het Syrische persbureau SANA.

Syrië heeft tot nu toe slechts vijf gevallen van corona bevestigd, maar volgens artsen en getuigen ligt het werkelijke aantal hoger. Autoriteiten ontkennen echter dat er met de cijfers wordt gesjoemeld.

Het regime van president Bashar al-Assad heeft wel al vergaande maatregelen getroffen om de verspreiding van het virus te beperken. Zo is het meeste binnenlandse verkeer stilgelegd, en moeten burgers zoveel mogelijk binnen blijven.

De Verenigde Naties vrezen voor mogelijk catastrofale gevolgen van een corona-uitbraak in het door burgeroorlog geteisterde land. Vooral in de noordelijke regio Idlib, dat in handen is van de rebellen, is nauwelijks medische infrastructuur om patiënten te testen of te behandelen.

Het nieuws van deze zondag tot nu toe

Een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws over het coronavirus van vandaag:

 • Het aantal mensen dat in Nederland is overleden aan corona is met 132 nieuwe overlijdens opgelopen tot 771.
 • De Nederlandse politie is dit weekend op verschillende plekken uitgerukt omdat ondanks de coronamaatregelen toch feestjes werden gehouden.
 • De regeling waarbij ondernemers aanspraak kunnen maken op een financiële tegemoetkoming van 4.000 euro is uitgebreid.
 • Duitsland heeft vandaag voor het eerst Nederlandse coronapatiënten opgevangen. Zij zijn verplaatst om bedden vrij te maken.
 • In Madrid wordt vanaf maandag iedere dag om klokslag 12 uur een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de mensen die zijn omgekomen door het coronavirus. In Spanje is het dodental inmiddels opgelopen tot 6.528.

Commandant Bauer: Rusland en China ‘op zoek’ naar vaccin bij Nederlandse instanties

Rusland en China proberen met cyberspionage informatie van Nederlands onderzoek naar een vaccin voor het coronavirus te achterhalen. Daarvoor waarschuwde de commandant der strijdkrachten Rob Bauer in een uitzending van WNL op Zondag.

Universiteiten en onderzoekscentra zijn volgens de hoogste militaire baas van Defensie het doelwit van „statelijke actoren die op zoek zijn naar de resultaten van onderzoek”. Een concreet voorbeeld van een dergelijke aanval gaf Bauer daarbij niet. De MIVD, de Nederlandse militaire inlichtingendienst, waarschuwt al langer voor cyberspionage van de Chinezen en Russen.

Lees ook dit interview met commandant der strijdkrachten Rob bauer: Defensie wil personeel gaan delen

Bauer noemde het verder „goed nieuws” dat Defensie vanwege de coronacrisis nog niet op grote schaal wordt ingezet in Nederland, zoals bijvoorbeeld in de VS, Frankrijk en Spanje wel het geval is.
Vooralsnog heeft Defensie honderd Nederlandse patiënten overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Ook hebben de strijdkrachten 65 beademingsapparaten geleverd. Komende week gaan bovendien 95 militaire verpleegkundigen en artsen meehelpen in negen Nederlandse ziekenhuizen.

Voor het eerst Nederlandse coronapatiënten naar Duitsland

Duitsland heeft zondag voor het eerst Nederlandse coronapatiënten opgevangen. Het gaat om twee patiënten die in het Isala ziekenhuis in Zwolle lagen, meldt RTV Oost. Zij zijn verplaatst om bedden vrij te maken. Het is niet duidelijk waar in Duitsland de zieken worden behandeld.

Ook Frankrijk kampt met volle ziekenhuizen. Zondag werden 36 coronapatiënten van het oosten van het land overgebracht naar het westen. Dat meldt de Franse zender France24. De zieken werden per hogesnelheidstrein vanuit ziekenhuizen in Nancy en Mulhouse naar de westkant van Frankrijk gebracht, waar de coronauitbraak tot nu toe onder controle is. Vooral het oosten van Frankrijk is hevig getroffen door de coronacrisis.

Donderdag werden ook al twintig patiënten overbracht naar de andere kant van het land. In Frankrijk zijn nu 2.314 mensen in ziekenhuizen overleden aan het virus, maar onduidelijk is hoeveel Fransen in verzorgingstehuizen zijn bezweken aan de gevolgen van Covid-19.

Franse coronapatiënten worden per trein overgebracht naar de andere kant van het land. Foto Sebastien Bozon/AFP

Dodental in Nederland door Covid-19 loopt op met 132

Het RIVM heeft afgelopen etmaal 132 nieuwe meldingen ontvangen van mensen die zijn overleden aan Covid-19. Het dodental in Nederland ligt daarmee op 771, blijkt zondagmiddag uit nieuwe cijfers van het instituut. Het aantal coronapatiënten dat opgenomen is (geweest) in een Nederlands ziekenhuis is met 529 opgelopen tot 3.483. Volgens de cijfers van Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie lagen 972 van hen rond 14.00 uur op de intensive care. Dat is een stijging van 136 IC-patiënten in het laatste etmaal.

Het totaal aantal vastgestelde Covid-19-besmettingen in Nederland nam de afgelopen 24 uur toe met 1.104 en ligt nu op 10.866. Het werkelijk aantal besmettingen ligt hoger omdat niet iedereen wordt getest. Vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, worden getest op het coronavirus.

Ook worden niet alle overledenen direct gemeld aan het RIVM. De nieuwe cijfers hebben betrekking op meldingen die de afgelopen 24 uur zijn ontvangen, wat betekent dat niet al deze mensen sinds zaterdagmiddag zijn overleden. Hetzelfde geldt voor het aantal patiënten dat het afgelopen etmaal is opgenomen in ziekenhuizen.

Volgens het RIVM groeit het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen minder snel dan verwacht was zonder maatregelen. Als deze ontwikkeling aanhoudt, kan volgens het instituut over „een aantal dagen” worden geconcludeerd of de anticoronamaatregelen effect hebben. Het kabinet neemt dinsdag een besluit over de huidige maatregelen, die tot en met 6 april gelden.

Juventus ziet tijdelijk af van salaris om coronavirus

De spelers en trainer van Juventus zien voor vier maanden af van salaris. Hiermee bespaart de Italiaanse topclub ongeveer 90 miljoen euro. De clubleiding hoopt op deze manier enigszins de gederfde inkomsten te compenseren doordat de competitie wegens het coronavirus is stilgelegd.

Juventus is in ieder geval in Italië de eerste voetbalclub waar een dergelijke stap wordt gezet. Het akkoord hierover tussen spelers en clubleiding, zaterdag, komt aan de vooravond van overleg maandag tussen de spelersbond en de voetbalbond over maatregelen nu de competitie stil ligt. Een van de voorstellen die daarbij op tafel liggen, is een korting afhankelijk van het salaris, met een bodem van 100.000 euro. Een andere optie is dat iedereen 50 procent inlevert.

De Italiaanse krant La Repubblica heeft becijferd dat de clubs in de Serie A ongeveer 730 miljoen euro minder inkomsten hebben als er heel dit seizoen niet meer wordt gespeeld – een definitief besluit hierover is overigens nog niet genomen.

Vanaf nu een minuut stilte om 12.00 uur 's middags in Madrid

Dagelijks een minuut stilte om 12.00 uur 's middags in Madrid
De Spaanse hoofdstad Madrid heeft een officiële rouwperiode ingelast die maandag ingaat. Vanaf dan zal in Madrid iedere dag om klokslag 12.00 uur een minuut stilte wordt gehouden ter nagedachtenis aan de mensen die zijn omgekomen door het coronavirus. Dat meldt de Spaanse televisiezender RTVE zondag. Volgens de gemeente is de stilte „een getuigenis van pijn bij het lijden van alle inwoners van Madrid die door de pandemie zijn getroffen”.

Hoe lang de rouwperiode van kracht blijft is nog niet bekend. Het dodental in het Zuid-Europese land liep zondag met 838 verder op. Het betekende de sterkste stijging in een etmaal tot nu toe.

Politie grijpt in bij huisfeestjes in Noord-Brabant

In het Brabantse Dongen is de politie zaterdagavond uitgerukt voor twee feestjes. Volgens de politie waren „meerdere personen” thuis feest aan het vieren. Na een waarschuwing van de politie werden de feestjes beëindigd, er werden geen boetes uitgedeeld. Om hoeveel feestgangers het ging, kon de politie niet zeggen.

Ook in het Brabantse Loon op Zand en Waalwijk moest de politie gisteravond in actie komen, schrijft het Eindhovens Dagblad. In Loon op Zand waren volgens de krant vijf mensen op een grasveldje rondom een vuurkorf alcohol aan het drinken, wat momenteel niet is toegestaan. Ook in Waalwijk werd een feestje stopgezet, schrijft de politie op Facebook. Op samenscholing staat, sinds het kabinet strenge regels doorvoerde, een boete van vierhonderd euro. In Delft werd zaterdag wel een boete aan een organisator van een huisfeest uitgedeeld.

Zwitserse dodental stijgt naar 257, Nederland derde aantal doden per miljoen inwoners

Het aantal mensen dat in Zwitserland is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is zondag met 22 gestegen naar 257. Dat meldt persbureau Reuters op basis van cijfers van de Zwitserse gezondheidsautoriteit. Op zaterdag lag het aantal doden nog op 235.

Het aantal bevestigde besmettingen nam in het alpenland met meer dan duizend toe ten opzichte van een dag eerder. Dat aantal ligt nu op 14.336.

Zwitserland is wat betreft het aantal coronadoden per miljoen inwoners het vijfde land in Europa, blijkt uit cijfers die door NRC in kaart zijn gebracht. Nederland staat op die lijst derde, ruim achter Spanje en Italië. De twee Zuid-Europese landen zijn op het continent verreweg het hardst getroffen door het virus.

Onderstaande grafiek geeft het aantal coronadoden per land per miljoen inwoners weer:

Meer dan achthonderd doden op een dag in Spanje, 78 nieuwe overledenen in België

In Spanje heeft het coronavirus opnieuw honderden levens geëist. Het dodental steeg in de laatste 24 uur van 5.690 op zaterdag naar 6.528 op zondag. Dat meldt persbureau Reuters op basis van het Spaanse ministerie van Gezondheid. Het gaat om een stijging van 838 overledenen, de sterkste stijging op een dag tot nu toe.

Het aantal bevestigde gevallen nam in Spanje in de laatste 24 uur met ruim zesduizend toe en ligt nu op 78.797.

België

In België zijn in de afgelopen 24 uur 78 nieuwe doden gemeld als gevolg van het coronavirus. Volgens de Belgische krant De Standaard is dat het hoogste aantal overledenen in een dag sinds de uitbraak van het virus. Het aantal nieuwe besmette gevallen lag het afgelopen etmaal op 1.702.

Het totaal aantal bevestigde besmettingen komt daarmee in België voor het eerst boven de tienduizend uit. In de laatste 24 uur werden ruim zeshonderd mensen in het ziekenhuis opgenomen. Dat was meer dan een dag eerder. In België liggen op dit moment 867 mensen op de intensive care.

Iran

In Iran nam het aantal doden het afgelopen etmaal met 123 toe. In totaal zijn nu 2.640 mensen in het land overleden aan de longziekte Covid-19, meldt een afgevaardigde van het Iraanse ministerie van Volksgezondheid aan Reuters. Het aantal besmettingen in het land nadert inmiddels de veertigduizend.

Australië en Zuid-Korea voeren strengere maatregelen door

Australië neemt strengere maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Australiërs worden opgeroepen alleen naar buiten te gaan als dat noodzakelijk is en met niet meer dan twee mensen. Mensen boven de zeventig moeten zichzelf isoleren ter bescherming tegen het coronavirus.

Premier Scott Morrison zei zondag dat mensen „thuis moeten blijven”. Alleen voor noodzakelijke boodschappen, sport, medische afspraken, werk en school kunnen mensen de straat op. Schulden van mensen die in financiële problemen komen, worden voor zes maanden opgeschort.

In totaal zijn 3.809 besmettingen met het coronavirus in Australië bevestigd. Zestien mensen overleden in het land aan de longziekte Covid-19.

Zuid-Korea: Buitenlanders in quarantaine

Ook Zuid-Korea breidt de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus uit. Alle mensen die uit het buitenland het land in komen, moeten vanaf 1 april twee weken verplicht in quarantaine. Buitenlanders die zelf geen woonplek hebben in het land, wordt een isolatieplek toegewezen.

Ook wordt van alle binnenkomende vliegtuigpassagiers de temperatuur opgenomen. Op het Incheon International Airport, het grootste vliegveld van het land, is een walk-through teststation in gebruik genomen.

Zuid-Korea telt tot nu toe 9.583 bevestigde besmettingen met het coronavirus. Zeker 150 mensen zijn aan de gevolgen van het virus overleden.

De walk-through op het Incheon International Airport. Foto Kim Chul-Soo/EPA

Vierhonderd miljoen euro voor voedselbonnen in Italië

In een reactie op groeiende sociale onrust, met name in het zuiden van Italië, heeft de regering in Rome zaterdagavond vierhonderd miljoen euro uitgetrokken voor voedselbonnen. Burgemeesters moeten ervoor zorgen dat die terecht komen bij de mensen die deze het meest nodig hebben.

In Palermo, Napels en Bari was het tot relletjes gekomen. Mensen zeiden geen geld meer te hebben om eten te kopen en wilden pasta, tomaten, brood en olie meenemen zonder te betalen. In Sicilië dreigde een groep mensen met een ‘hongeraanval´ op een supermarkt. Voedselbanken en hulporganisaties zeggen dat op veel plaatsen in het zuiden de armoede zo groot is dat honderdduizenden mensen in de problemen komen omdat de meeste economische activiteiten zijn stilgelegd. Werkgevers kunnen hun personeel niet meer betalen, zelfstandigen verdienen geen cent meer.

Hulporganisaties vragen zich af of niet veel meer geld nodig is. Een probleem is dat de toegezegde inkomenssteun nog niet beschikbaar is. Premier Conte maakte bij de bekendmaking van de nieuwe maatregelen zaterdag duidelijk dat de scholen voorlopig dicht blijven, en dat begin volgende week wordt besproken of en hoe de economische sluiting kan worden versoepeld.

Dodental Duitsland neemt toe met 64

In Duitsland is zondag het totaal aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van de longziekte Covid-19 opgelopen tot 389. Dat meldt het Robert Koch Institut, dat verantwoordelijk is voor de bestrijding van infectieziekten in Duitsland. Het betekent een toename van 64 ten opzichte van een dag eerder, toen het aantal doden nog op 325 lag.

De meeste overledenen zijn gemeld in de deelstaten Beieren, 107 van de 389. Het aantal vastgestelde besmettingen in heel Duitsland steeg met bijna vierduizend naar meer dan 52.000.

In Duitsland blijven de maatregelen die zijn genomen om verder verspreiding van het virus tegen te gaan van kracht tot 20 april. Scholen, winkels, horecagelegenheden en sportaccommodaties zijn gesloten en inwoners mogen met maximaal twee personen de straat op.

Steunregeling ondernemers verruimd, ook non-foodsector krijgt tegemoetkoming

De regeling waarbij ondernemers aanspraak kunnen maken op een eenmalige financiële tegemoetkoming van 4.000 euro is door het ministerie van Economische Zaken uitgebreid. Dat heeft het ministerie zaterdagavond naar buiten gebracht. Door de uitbreiding kunnen vanaf maandag ook ondernemers in de non-foodsector gebruik maken van de financiële hulp.

Volgens minister Eric Wiebes (VVD) en staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) mogen de ondernemers in de non-foodsector nog steeds hun winkels openhouden, maar lopen ook daar de inkomsten fors terug. Daarom wordt het noodpakket voor de economie nu verruimd.

Minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer tijdens een persconferentie. Foto Phil Nijhuis/ANP

Bedrijven die het door de coronacrisis lastig hebben, krijgen na aanvraag een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro (netto). Die is bedoeld om vaste lasten, zoals de huur van een pand, mee te betalen. Voor doorlopende kosten voor het personeel heeft het kabinet andere maatregelen in gang gezet.

Nadat op zaterdag een overzicht van de sectoren die aanspraak maken op het geld bekend werd gemaakt, reageerden eigenaren van onder meer kledingwinkels ontstemd. Volgens het ministerie ligt het noodpakket echter niet vast en kunnen hier doorlopend aanpassingen in worden gedaan. Op de website van de Rijksoverheid kunnen ondernemers nagaan of zij behoren tot de groep die aanspraak maakt op de financiële hulp.

Extra groepen ondernemers in de non-food-sector zoals winkeliers kunnen vanaf maandag 30 maart 2020 ook gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS).

Meer informatie ⤵️https://t.co/y5WdvlIhQC#coronavirus #COVIDー19 pic.twitter.com/vRPFwR6FQj

— Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (@MinisterieEZK) March 28, 2020

China: nauwelijks nieuwe binnenlandse besmettingen, strengere regels voor buitenlanders

In China zijn zaterdag 45 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Eén daarvan is een binnenlandse besmetting. Vijf mensen overleden zaterdag in China aan het virus dat Covid-19 veroorzaakt. In de afgelopen zeven dagen telde China 313 nieuwe besmettingen bij reizigers vanuit het buitenland, zes gevallen ontstonden door binnenlandse besmetting.

Dit weekend zijn strengere maatregelen van kracht geworden in China om te voorkomen dat het virus door buitenlanders wordt verspreid onder de Chinese bevolking. Vanaf zondag moeten luchtvaartmaatschappijen die dat nog niet gedaan hadden hun internationale vluchten drastisch beperken. Buitenlanders met geldige visa of verblijfsvergunningen mogen het land voorlopig niet in.

Ruim tachtigduizend besmettingen

In totaal zijn in China sinds december, toen het coronavirus voor het eerst werd geconstateerd, ruim tachtigduizend besmettingen met het coronavirus gemeld. Het dodental door de ziekte is opgelopen tot 3.300.

Intussen zet Jack Ma, Alibaba-oprichter en China’s grootste filantroop, zich vol in voor de strijd tegen het coronavirus. Hij maakt veel geld vrij voor onderzoek naar bestrijding van het virus dat de longziekte Covid-19 veroorzaakt en hij deelt miljoenen mondkapjes uit aan landen met een groot tekort. Zo kreeg onder meer Nederland een half miljoen mondkapjes en een partij beschermende kleding.

Lees ook: Jack Ma van webwinkel Alibaba strooit met miljoenen mondkapjes

Premier Johnson schrijft brief aan VK: 'Blijf thuis'

Alle huishoudens in het Verenigd Koninkrijk zullen vanaf komende week een brief van premier Boris Johnson ontvangen. Johnson, zelf in thuisisolatie nadat hij op donderdag positief testte op het coronavirus, roept het volk daarin op zoveel mogelijk thuis te blijven.

Johnson schrijft in de brief dat „de verspreiding van de ziekte moet worden tegengegaan” en dat mensen daarom alleen voor urgente zaken het huis mogen verlaten. Volgens de premier moet „het ergste nog komen”. Mochten Britten de deur uit moeten, dan worden ze gevraagd twee meter afstand te houden van andere personen. In de brief schrijft de premier verder dat de situatie in het VK eerst erger zal worden voordat het beter gaat.

Informatiecampagne

Naast de brief ontvangen de naar schatting dertig miljoen huishoudens in het Verenigd Koninkrijk een pamflet met adviezen over hygiëne en isolatie. De kosten voor die informatiecampagne liggen naar verwachting rond de 6,5 miljoen euro.

Volgens de laatste cijfers zijn er in het Verenigd Koninkrijk 1.019 mensen aan het coronavirus overleden. Er zijn 17.089 geregistreerde besmettingen. De Britse overheid heeft horeca en niet-essentiële winkels inmiddels gesloten en verbiedt bijeenkomsten.

Twitter avatar 10DowningStreet UK Prime Minister PM @BorisJohnson is writing to every UK household to urge them to stay at home, protect the NHS and save lives. #StayHomeSaveLives https://t.co/GMNPqEl10d

MS Zaandam mag door Panamakanaal naar Florida

Het cruiseschip Zaandam van de Holland America Line mag door het Panamakanaal varen om naar Fort Lauderdale in de Amerikaanse staat Florida te gaan. Dat meldt persbureau Reuters. Eerder had de Panamese overheid daar geen toestemming voor gegeven. Opvarenden van het schip mogen geen moment van boord in het Centraal-Amerikaanse land.

Op donderdag maakte de rederij bekend dat er bij twee passagiers de longziekte Covid-19 was vastgesteld. Vier oudere passagiers aan boord zijn overleden, hoewel het niet zeker is dat zij besmet waren. 130 andere passagiers hebben griepsymptomen, maar moeten nog getest worden.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er twintig Nederlanders aan boord van het cruiseschip. Of onder de overledenen en besmette passagiers ook Nederlanders zijn, is niet bevestigd. Het merendeel van de passagiers komt uit de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk.

Van de ruim 1800 opvarenden zullen er 401 worden overgezet naar zusterschip Rotterdam. Zij ondergaan eerst een uitgebreide gezondheidstest en moeten een verklaring tekenen dat ze geen symptomen hebben gehad. De Rotterdam heeft ook bevoorradingen voor de overblijvende passagiers bij zich.

Baby overleden aan Covid-19 in de VS

In de Verenigde Staten is een baby van nog geen jaar oud overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat melden Amerikaanse media. Het is de eerste baby die overlijdt aan Covid-19 in het land.

Het totale aantal doden door het coronavirus in de VS is inmiddels gestegen naar meer dan 2.000. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University in Baltimore. Sinds woensdag is het dodental meer dan verdubbeld. In de staat New York, het hardst geraakt door het virus, zijn meer dan 700 mensen overleden.

In de Verenigde Staten zijn inmiddels meer dan 120.000 bevestigde besmettingen. Daarmee heeft het land wereldwijd de meeste besmettingen. President Trump heeft strengere maatregelen aangekondigd, maar zei op zaterdagavond op Twitter dat quarantaine niet nodig is.

De lage weerstand van de Verenigde Staten

Strenge maatregelen in Noord-Ierland tegen coronavirus

Noord-Ierland voert zondag strenge regels in om de uitbraak van Covid-19 in het land tegen te gaan. Mensen mogen alleen nog de deur uit met een goede reden, iedereen moet thuis werken indien mogelijk en bijeenkomsten met meer dan twee mensen zijn verboden. Wie de regels overtreedt riskeert een boete waarvan het bedrag kan oplopen tot meer dan 5000 euro.

Bedrijven moeten de veiligheid van hun werknemers garanderen en riskeren anders sluiting. De maatregelen in Noord-Ierland zijn strenger dan de rest van het Verenigd Koninkrijk. In het land zijn volgens de laatste cijfers vijftien doden gevallen door het virus en 324 besmettingen geregistreerd.

Welkom in een nieuw blog

Welkom in een nieuw blog over de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij over de pandemie. Een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws van zaterdag:

 • Het officiële dodental van de coronaviruspandemie in Nederland ligt op 639. Van vrijdag op zaterdag kreeg het RIVM opnieuw 93 meldingen binnen over patiënten die zijn overleden aan Covid-19. Bijna drieduizend Nederlanders liggen vanwege de longaandoening in het ziekenhuis, of hebben daar gelegen. Op de intensive care lagen zaterdagavond ruim negenhonderd coronapatiënten.
 • Circa 600.000 mondkapjes die de overheid in China had besteld, bleken na levering ondeugdelijk. De kans bestaat dat zorgpersoneel de kapjes gebruik heeft. De maskers lieten toch virusdeeltjes door. Ze zijn inmiddels teruggehaald uit de ziekenhuizen waaraan ze waren geleverd.
 • De dodentallen door het coronavirus bleven in de hele wereld stijgen. In het zwaargetroffen Italië oversteeg het aantal dodelijke slachtoffers voor het eerst de 10.000. Spanje registreerde 832 nieuwe coronadoden, waarmee het totaal op 5.800 mensen kwam te liggen. Intussen dreigt de uitbraak in de Verenigde Staten ook in een kritieke fase te belanden: alleen in New York stierven in één dag al bijna driehonderd mensen.
 • Meerdere landen kondigden nieuwe maatregelen aan om het virus te bestrijden. Zo breidde Spanje zijn lockdown uit. De komende twee weken moeten alle Spanjaarden die geen essentieel beroep hebben thuis blijven. Rusland liet weten dat het zijn grenzen op slot doet, voor onbepaalde tijd. De Turkse president Erdogan vroeg zijn bevolking „vrijwillig” in lockdown te gaan.
 • In zowel Curaçao als Suriname gaat een avondklok gelden. Inwoners mogen 's avonds en 's nachts de straat niet meer op. Inwoners van Curaçao die in het buitenland verblijven, mogen vanaf komende dinsdag in ieder geval twee weken lang het land niet meer in.
 • Het coronavirus waart mogelijk al langer in Nederland rond dan gedacht. Medewerkers van twee Brabantse ziekenhuizen die met het virus besmet zijn, hadden al verkoudheidsklachten voordat het eerste officiële coronageval werd vastgesteld. Ze waren ook al ziek vóór het begin van het carnaval, dat waarschijnlijk een grote rol heeft gespeeld bij de verspreiding van het coronavirus in Noord-Brabant.
 • De Chinese miljoenenstad Wuhan, waar de uitbraak van het coronavirus zijn oorsprong vindt, heeft de maatregelen tegen de ziekte versoepeld. Sinds zaterdag mogen er weer mensen naar de stad toe reizen. Niet alles is er weer gewoon: veel winkels blijven gesloten, er zijn nog wegversperringen en het is ook nog niet toegestaan Wuhan te verlaten.
Lees hier het blog van zaterdag terug
[/up]