Israël

Gantz bereid tot regeren met Netanyahu wegens coronacrisis

Het coronavirus lijkt de al ruim een jaar durende politieke impasse in Israël te hebben doorbroken. Oppositieleider Benny Gantz gaf donderdag aan bereid te zijn toe te treden tot een nationale regering met zittend premier Benjamin Netanyahu als leider. Na anderhalf jaar zou Gantz dan het premierschap overnemen. Gantz, die tot dusverre steeds volhield nooit met de wegens corruptie aangeklaagde Netanyahu te willen regeren, zwichtte na lang aandringen voor het argument dat de coronacrisis een nationale regering nodig maakte. Met steun van Netanyahu’s Likud werd Gantz donderdag tot parlementsvoorzitter gekozen. Toch was vrijdagochtend nog onzeker of een nieuw kabinet rond is, want binnen Blauw-Wit, de partij van Gantz, verzetten velen zich tegen een coalitie met Netanyahu. (NRC)