In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat het 1,3 miljard inwoners tellende India in lockdown ging wegens de uitbraak van het coronavirus, dat het Italiaanse leger de vele doden in Bergamo naar crematoria kilometers ver moet brengen en dat in Nederland de centrale eindexamens niet doorgaan, bakt een Vietnamese kok burgers in de vorm van het vermaledijde virus.
Squats doen als boetedoening voor het ongeoorloofd op straat gaan. Van deze Indiase politieman moeten deze ‘gestraften’ ook nog hun oorlellen vasthouden. Dinsdag kondigde ook India rigoureuze stappen aan om de uitbraak van het coronavirus in te dammen. De circa 1,3 miljard Indiërs mogen de komende drie weken het huis niet uit, tenzij strikt noodzakelijk.
Foto Ajit Solanki/AP
Een beving met een kracht van 5,3 op de schaal van Richter heeft flinke schade toegebracht in de Kroatische hoofdstad Zagreb. Gebouwen in het historische hart van de stad scheurden, een van de torenspitsen van de kathedraal brak af, elektriciteit viel uit.
Foto Damir Sencar/AFP
De beving van zondag in Zagreb was de ergste in 140 jaar. Voor zover bekend zijn er geen doden gevallen, 26 mensen raakten gewond. Op de foto is een kunstwerk te zien van de Kroatische ontwerper Ivona: een wollen gerepareerd gebroken hart.
Foto Denis Lovrovic/AFP
Terwijl het begin van de lente in Nederland veel zon bracht, kreeg Hongarije een pak sneeuw te verwerken. En hoewel sneeuw ook kan leiden tot veel pret, roepen de Hongaarse autoriteiten iederen op binnen te blijven en contact te vermijden, om zo verdere verspreiding van het coronavirus af te remmen.
Foto Tamas Soki/EPA
In de Italiaanse stad Bergamo, dat samen met Brescia de belangrijkste coronabrandhaard is, zijn te veel doden. Crematoria daar draaien overuren en kunnen het amper aan. In een lange stoet, die de ernst van de situatie in Noord-Italië symboliseerde, reden woensdagavond tien legertrucks door de stad met 64 lijkkisten aan boord. De trucks waren op weg naar crematoria in Modena en Bologna, meer dan tweehonderd kilometer verderop.
Foto Miguel Medina/AFP
Ook veel religieuze herdenkingen en feestdagen kunnen in verband met de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat longziekte Covid-19 veroorzaakt, niet door gaan. De kleurrijke lantaarns, waaronder deze boeddhist bidt, zijn opgehangen ter ere van de geboortedag van Boeddha, die dit jaar op woensdag 8 april valt.
Foto Kim Hong-ji/Reuters
Een explosie van een gastanker bij een pompstation leidde in Lahore tot een verwoestende brand. Een man kwam om het leven, zeker tien mensen raakten gewond. Meer dan tweehonderd auto’s, motoren en andere voertuigen gingen in de vlammen op.
Foto Arif Ali/AFP)
When life gives you lemons, make lemonade, zou het motto van deze kok kunnen zijn. Chef Dang Van Khu maakt burgers in de vorm van het coronavirus in een restaurant in Hanoi, Vietnam.
Foto Kham/Reuters
Bekende lentetaferelen vanuit Nederland: de bloeiende bollenvelden in de Bollenstreek liggen er ook dit jaar schitterend bij. Door de uitbraak van het coronavirus kampen bollen- en bloemenkwekers echter met een zeer grote terugloop, waardoor ze achterblijven met onverkochte spullen.
Foto Sem van der Wal/ANP
Met de grootste lockdown ter wereld ooit en de belofte van 2 miljard dollar voor onder meer nieuwe intensivecare-units en beademingsapparatuur, hoopt de Indiase regering een dreigende catastrofe te voorkomen. Want met een gezondheidszorg die kraakt onder een gebrek aan geld en mankracht zijn de gevolgen van een grootschalige uitbraak in India niet te overzien. Zondag was er net als in vele andere steden in de wereld een eerbetoon voor het zorgpersoneel: door te klappen, te bellen, te slaan op gongen, op pannen of te klepperen met bestek dankten de Indiërs de medische staf en allen die hard werken om de uitbraak onder controle te krijgen.
Foto Divyakant Solanki/EPA
Sommige scholieren, zoals hier in Amsterdam, staken dinsdag de vlag met hun boekentas al uit in de gedachte dat ze geslaagd zijn. Het kabinet had net aangekondigd dat de centrale eindexamens in het middelbaar onderwijs, normaliter in mei, niet doorgaan in verband met het ook in Nederland rondwarende coronavirus. Schoolexamens gaan wel door. Het is nu aan middelbare scholen zelf om te bepalen of scholieren geslaagd zijn of niet.
Foto Simon Lenskens
Nu iedereen zo veel mogelijk thuis moet zitten, moeten mensen creatief zijn om toch bijvoorbeeld te kunnen sporten. In de Duitse stad Hamburg gingen inwoners hun balkon op om onder leiding van een fitness trainer toch te bewegen.
Foto Fabian Bimmer/Reuters
Een leeg Louvre in Parijs, een leeg Times Square in New York, zelfs geen toeristen bij de piramides van Gizeh. Ook in Nederland liggen toeristische trekpleisters, zoals de molens in Kinderdijk, er nagenoeg verlaten bij.
Foto Sem van der Wal/ANP
Een aanslag op een Sikh tempel in Kaboel, afgelopen woensdag, heeft aan zeker 25 mensen het leven gekost. De aanslag duurde enkele uren omdat de Afghaanse politie moeite had met het uitschakelen van de plegers. Terreurgroep IS claimde de verantwoordelijkheid voor de aanslag. Het is niet de eerste keer dat IS zich keert tegen de Sikh gemeenschap in Afghanistan, een relatief kleine religieuze groep in het land. In 2018 kwamen negentien mensen op bij een zelfmoordaanslag in Jalalabad.
Foto Mohammad Ismail/Reuters
De leiders van de twintig grootste economieën ter wereld, de G20, vergaderden donderdag via een videoverbinding. De uitbraak van het coronavirus dreigt alle economieën in recessie te storten. Menig land en centrale bank heeft al steunmaatregelen aangekondigd om de grootste klappen van economische achteruitgang op te kunnen vangen.
Foto Gary Ramage/AFP