Chansonnière en actrice Liesbeth List (78) overleden

Liesbeth List (1941-2020) De Nederlandse chansonnière is bekend van nummers als Heb het leven lief en zong veel vertaalde Jacques Brel-liederen.
Liesbeth List, poserend in de zaal van Palazzo in 2007.
Liesbeth List, poserend in de zaal van Palazzo in 2007. Foto Robert Vos/ANP

De zangeres en actrice Liesbeth List (78) is woensdag overleden in haar woonplaats Soest. De Nederlandse chansonnière is bekend van nummers als ‘Heb het leven lief’ en zong veel vertaalde Jacques Brel-liederen. Legendarisch was haar samenwerking met Ramses Shaffy, die bijvoorbeeld resulteerde in het lied ‘Pastorale’.

In haar carrière won List twee Edisons en een Gouden Harp. Ze werkte onder andere voor het lied Pastorale samen met Ramses Shaffy. List bewees haar artistieke talent ook in musicals. Zo vertolkte ze twee keer de rol van de Franse zangeres Edith Piaf, in 1999 in Piaf en tien jaar later nog een keer. Voor beide rollen won ze de Johnny Kraaykamp Musical Award. In 2017 stopte ze met optreden, ze leed aan dementie. Kort daarna werd er een musical over haar leven gemaakt: Liesbeth.

List heeft ook verschillende liedjes gezongen met Frank Boeijen. Zo’n tien dagen voor haar overlijden deelde ze op Facebook het lied De verlaten stad, voor „deze moeilijke tijd”, verwijzend naar de coronacrisis.

List was sinds de jaren tachtig samen met Robert Braaksma, die in 2014 overleed. Het stel laat een dochter na. Waar List aan is overleden, is nog niet bekend. Volgens NOS is ze overleden in haar slaap. List zal in kleine kring worden begraven.