Schaken

Vijfde remise in zeven partijen voor Anish Giri

Anish Giri is bij het kandidatentoernooi voor de vijfde keer remise overeengekomen. De Nederlandse grootmeester moest na 40 zetten het punt delen met de Rus Alexander Grisjtsjoek. Giri speelde met wit.

Na een rustdag stond woensdag voor de acht deelnemende schakers de zevende ronde op het programma. Giri en Grisjtsjoek stonden beiden met drie punten op een gedeelde derde plaats, en schoten met de remise niet veel op. Twee andere partijen eindigden ook in remise. De Amerikaan Fabiano Caruana wist niet te winnen van de Chinees Wang Hao. Ook de Rus Kirill Aleksejenko en de Chinees Ding Liren hielden beiden een halve punt over aan hun partij. De enige zege kwam op naam van de Fransman Maxime Vachier-Lagrave. Hij versloeg koploper Jan Nepomniatsjtsji uit Rusland. Beide schakers gaan halverwege het toernooi aan de leiding met 4,5 punt.

Giri heeft 3,5 punt en staat met Caruana, Grisjtsjoek en Wang gedeeld tweede. Ding en Aleksejenko hebben 2,5 punt. Deze donderdag speelt Giri tegen Nepomniatsjtsji, van wie hij in de eerste ronde verloor. De winnaar van het toernooi heeft het recht wereldkampioen Magnus Carlsen uit te dagen. (NRC)