CPB: recessie door coronacrisis onvermijdelijk

Economie Het CPB werkte vier scenario’s uit over de gevolgen die de uitbraak van het virus kan hebben op de economie. In al die scenario’s is een recessie onvermijdelijk.
Een medewerker van een plantenleverancier gooit een orchidee weg. De bloemenbranche heeft grote hoeveelheden moeten vernietigen omdat de vraag is teruggelopen.
Een medewerker van een plantenleverancier gooit een orchidee weg. De bloemenbranche heeft grote hoeveelheden moeten vernietigen omdat de vraag is teruggelopen. Foto Pieter Stam de Jonge/ANP

Hoe groot de gevolgen voor de economie precies zullen zijn is nog onduidelijk, maar zeker is wel dat de uitbraak van het coronavirus in Nederland tot een recessie zal leiden. Die voorspelling deed het Centraal Planbureau (CPB) donderdag. Vanwege de grote onzekerheid werkten de onderzoekers vier scenario’s uit. Alle voorzien een recessie - in slechts één van de scenario’s zal die minder zwaar zijn dan die in 2008 en 2009.

De economie krimpt dit jaar met 1,2 tot 7,7 procent, verwacht het CPB. In het lichtste geval (als de huidige contactmaatregelen niet langer dan drie maanden duren en de productiecapaciteit mede door de overheid overeind gehouden wordt) zet de tweede helft van het jaar alweer herstel in en groeit de economie in 2021.

Mochten de maatregelen een jaar van kracht blijven, de financiële sector in de problemen raken én de situatie in het buitenland slecht blijven, voorziet het CPB anderhalf jaar recessie en ook in 2021 2,7 procent economische krimp. De werkloosheid zal in het meest gunstige geval licht groeien, maar stijgt in het meest zwarte scenario tot 9,4 procent.

Het CPB plakte over een tabel waarin de scenario’s zijn uitgewerkt een koket labeltje met daarin de tekst „Dit is geen raming”. Welke van de scenario’s het waarschijnlijkst is, willen de rekenaars dan ook niet zeggen. „We weten nog niet hoelang de huidige maatregelen van kracht moeten blijven, en ook de precieze doorwerking op de economie kennen we niet, omdat dit soort maatregelen nog niet eerder zijn vertoond”, zegt CPB-directeur Pieter Hasekamp in een verklaring bij de cijfers. „Naarmate de contactbeperkingen langer duren en dieper ingrijpen, neemt de kans op problemen in het financiële systeem toe en zal de recessie ook in andere landen dieper worden, waardoor het herstel weer verder vertraagt.”

Het CPB keek wat er gebeurt als de maatregelen drie, zes of twaalf maanden van kracht blijven, al dan niet versterkt door de gevolgen van ingrijpen in het buitenland of andere factoren die het financiële systeem verder onder druk zetten. De uiteindelijke economische schade is ook afhankelijk van onder meer de ontwikkelingen rond de werkgelegenheid, de groei van de economie en de staat van de overheidsfinanciën.

Regeringen en centrale banken wereldwijd hebben grote steunpakketten aangekondigd om de gevolgen van de crisis zoveel mogelijk te beperken. Recent stemde de Amerikaanse Senaat in met een steunpakket van 2.000 miljard dollar, deels bestemd voor de zorg. Kredietbeoordelaar S&P Global verwacht voor de eurozone en het Verenigd Koninkrijk voor dit jaar een economische krimp van 2 procent, meldt persbureau ANP.