In beeld

De winnaars van de Nature TTL-fotoprijs van het jaar

Elk jaar organiseert Nature TTL, een website voor natuurfotografen, een internationale wedstrijd. De winnaar van dit jaar is Florian Ledoux met zijn foto 'Above the crabeater seals'. Ledoux is een Franse fotograaf die zich heeft gespecialiseerd in de poolgebieden. In totaal waren er voor de editie van 2020 meer dan 7.000 inzendingen uit 117 landen.
Florian Ledoux won met deze luchtfoto van een groep krabbeneters de hoofdprijs én de categorie Wildlife. Te zien zijn zeehonden die voorkomen rond Antarctica en die in weerwil van hun naam geen krabben eten maar krill (garnaalachtig plankton). De zeehonden jagen 's nachts en rusten overdag uit op het ijs.
Florian Ledoux
De jonge steenuil op deze foto wordt in de vroege ochtend lastiggevallen door een paar kauwen (te zien in de reflectie in het raam). Deze foto van Paul Holman won de tweede prijs in de categorie Wildlife.
Paul Holman
Bence Máté kreeg een eervolle vermelding in de categorie Wildlife voor deze foto. De Hongaarse natuurfotograaf is een expert in het portretteren van Europese bruine beren en heeft in diverse landen meer dan honderd schuilhutten geplaatst om ze in alle rust te kunnen fotograferen.
Bence Máté
Nog een eervolle vermelding in de categorie Wildlife, voor Dave Hudson. De Britse natuurfotograaf zat al uren te wachten bij een paar pootafdrukken van een das in de hoop dat de maker ervan zou terugkeren. Net voor het donker werd, hoorde hij geluid en kwam er een volwassen das aanlopen. 'Die verdween snel tussen de campanula's, maar gelukkig verscheen opeens deze jonge das die zich geduldig liet fotograferen.'
Dave Hudson
Marek Biegalski won de categorie Landschap met dit herfstbeeld van het Italiaanse Toscane. Op de luchtfoto is te zien hoe een kudde schapen de schaduw opzoekt op een zonnige najaarsdag.
Marek Biegalski
Voor deze zonsopkomst en dubbele regenboog gezien vanaf de IJslandse berg Vestrahorn won Alessandro Cantarelli de tweede prijs in de categorie Landschap.
Alessandro Cantarelli
Een eervolle vermelding in de categorie Landschap kreeg Brandon Yoshizawa voor deze foto van de rookpluim van een SpaceX-raket, met besneeuwde Sierra Nevada en populieren in herfsttooi op de achtergrond.
Brandon Yoshizawa
Deze drone-opname van IJslandse bergen nabij de gekleurde rhyolietbergen van Landmannalaugur, in het binnenland, van fotograaf Dipanjan Pal kreeg een eervolle vermelding in de categorie Landschap.
Dipanjan Pal
Met deze foto van een beekjuffer (Matrona basilaris) in de Dabiebergen in Centraal-China won Minghui Yuan de categorie Macrofotografie . Mannelijke beekjuffers wachten in de bergen af tot er een vrouwtje overvliegt.
Minghui Yuan
Caitlin Henderson kreeg een eervolle vermelding in de categorie Macrofotografie met deze foto van een jachtkrabspin. Deze spin (de Pandercetes gracilis) leeft in bomen in Noord-Australië en valt dankzij zijn uitstekende camouflage nauwelijks op tegen de met korstmos begroeide bast. De fotograaf ontdekte de spin door 's nachts met een zaklamp op pad te gaan, zodat het lichtschijnsel weerkaatste in het ogen.
Caitlin Henderson
Christian Wapp kreeg eveneens een eervolle vermelding in de categorie Macrofotografie. Deze glimworm verspreidde kort na middernacht in de Peninsular Botanic Garden in Thailand een fel schijnsel. Glimwormen zijn in feite kevers, maar de larven en de vrouwtjes hebben vaak een wormachtig uiterlijk. De mannetjes (vuurvliegjes) hebben vleugels.
Christian Wappl
Deze foto van een nest van Maleisische springspinnen in het tropisch regenwoud van fotograaf Jesslyn Saw kreeg een eervolle vermelding in de categorie Macrofotografie..
Jesslyn Saw
In de winter, wanneer in het zuiden van Azië landbouwgrond door boeren in brand wordt gezet, maakt de koningsdrongo (Dicrurus macrocercus) van de gelegenheid gebruik om over het vuur heen te vliegen en insecten te vangen die vanuit de verbrande grond omhoog vliegen, hun dood tegemoet. Deze foto van Saptarshi Gayen won in de categorie Jeugd (tot 16 jaar).
Saptarshi Gayen
De Publieksprijs ging naar deze foto van Robert Ferguson. Deze roze pelikaan (Pelecanus onocrotalus) probeert een vis te verschalken in de grote pelikanenkolonie in het Jurong-park, op een van de kunstmatig aangelegde eilanden van Singapore. Volgens de fotograaf duurde het wel twintig minuten voor hij zijn maaltijd binnen had, "want elke keer dat de vogel de vis wilde doorslikken, zette die scherpe stekels op zijn vinnen op".
Robert Ferguson