Barcelona, 24 maart.

Foto Felipe Dana/AP

De verlaten wereld

Coronacrisis Het moet de dieren ook wel verbazen. De kiekendief die over de lege rotonde in New Delhi vliegt, dat gezelschap hondjes op het verlaten zebrapad in Barcelona. Waar zijn de mensen? Een grote winterslaap viel deze week over de wereldsteden. De halve mensheid zit inmiddels binnen. Buitenkans, letterlijk, voor fotografen om de wereld vast te leggen zoals wij die nooit zien. De wereld zonder ons.
Vooral plekken waar je normaliter over de hoofden kunt lopen laten zich nu onverstoord vastleggen. Trafalgar Square, de Brandenburger Tor, het Louvre, de pyramide van Gizeh zelfs, zonder toeristenkraampjes, touringcars en drommen met rugzakjes en selfiesticks gewapende mensen. Elders oogt de verlaten wereld eerder spookachtig. Hoezo, geen mens te zien bij het parlemenstgebouw van Athene, de geboortestad van de democratie? Alsof er verdorie een staatsgreep is geweest. Hoezo, een lege snelweg in downtown Los Angeles, een lege hoofdstraat met guirlandes van telefoondraden in Kathmandu, een leeg New Delhi? De gangen van menselijke mierenhopen zijn leeg, de bloedsomloop van miljoenensteden is stilgevallen. Op grote pleinen, langs enorme verkeersaders hoor je opeens vogels.

Als kluwens van globalisering, met mensen uit alle windrichtingen dicht opéén gepakt, zijn steden altijd favoriet geweest bij virussen. De pest in middeleeuwse steden, cholera in Londen in de negentiende eeuw. Nu vult Covid-19 honderden dichtbevolkte steden over de hele wereld met angst, met eerst Wuhan en nu Bergamo, Madrid en New York en wellicht later Afrikaanse steden als grootste brandhaarden.

Wie naar de foto’s kijkt ziet hoe het virus in één klap een aantal stedelijke problemen van de 21-ste eeuw opheft: smog, filedruk, overtoerisme, herrie. Maar andere problemen zijn zo oud als de steden zelf, geven pandemieën bij uitstek de wind in de rug en zijn dus nu extra nijpend: woningnood, dakloosheid, armoede, gebrek aan toegang tot schoon water. In Londen bracht de cholera-uitbraak de elite er destijds toe de woonomstandigheden en riolering in de sloppen enigszins aan te pakken. Maar nog altijd woont een groot deel van de wereldbevolking in townships, favela’s en kampongs waar aan het virus niet lijkt te ontkomen. Zelfs hoogontwikkelde, rijke steden hebben de grootste moeite het virus in te dammen, zo blijkt. In essentie blijft de stad zelf immers het grootste probleem. Het op elkaar gepakt zitten in metro of bus, in menigtes lopen, forenzen en vliegen, bezoek van markt en winkelcentrum, concert, bioscoop, restaurant – al het stedelijk gewemel draagt opeens het grootste gevaar in zich.

Foto’s van verstilde straten en verlaten pleinen komen veel voorbij deze dagen. Gekluisterd aan onze huiskamers laven we ons kennelijk graag aan de schoonheid ervan. En als we ons naar buiten wagen is de stilte weldadig. Maar een stad zonder mensen oogt en voelt ook ontzield. Unheimisch, al wonen we er allemaal nog. Wie fietst er nog op de waterfietsen in Mexico Stad? Voor wie schitteren nog die lichtreclames bij Times Square?

Do you want to win, vraagt één van de reclameborden op de foto van Times Square. Ja, dat willen we. Van het virus. Iedereen wil snel weer zijn leven terug, zich weer thuis kunnen voelen op straat.

Rome: het Piazza di Porta Maggiore, 24 maart. Foto Filippo Monteforte/AFP

Parijs: Pont Carroussel en het Louvre, 24 maart. Foto Philippe Lopez/AFP

Een kiekendief boven een rotonde in New Delhi, 25 maart. Foto Jewel Samad/AFP

New York: 42nd Street en Times Square, 23 maart. Foto Carlo Allegri/Reuters

Washington: de Reflecting Pool op de National Mall, 24 maart. Foto Jim Lo Scalzo/EPA

Madrid: Plaza Mayor, 23 maart. Foto Chema Moya/EPA

Kathmandu, Nepal, 24 maart. Foto Narendra Shrestra/EPA

Londen: Waterloo Underground Station, 24 maart. Foto Matt Dunham/AP

Londen: Trafalgar Square, 24 maart. Foto Facundo Arrizbalaga/AP

Een camping in Zoutelande, Nederland. Foto Marco de Swart/EPA

Dresden: Neumarkt Platz en Frauenkirche, 23 maart. Foto Matthias Rietschel/Reuters

Waterfietsen in het Chapultepec park, Mexico Stad, 24 maart. Foto Rodrigo Arangua/AFP

Los Angeles: snelweg CA-110 23 maart. Foto Richard Vogel/AP

Dubai, Verenigde Arabische Emiraten: winkelcentrum, 24 maart. Foto Mahmoud Khaled/EPA

De pier van Santa Monica, Californië, 23 maart. Foto Robyn Beck/AFP

La Plata snelweg, Buenos Aires, 24 maart. Foto Ronaldo Schemidt/AFP

New Delhi: Rajpath Boulevard, Presidentieel Paleis, 24 maart. Foto Jewel Samad/AFP

Stadspark, Bogotá, Colombia, 21 maart. Foto Raul Arboleda/AFP

Bangkok, Thailand, 24 maart. Foto Gemunu Amarasinghe/AP

Brussel: Koninklijke Sint Hubertusgalerijen, 24 maart. Foto Francisco Seco/AP

Egypte: pyramide van Gizeh, 25 maart. Foto Amr Abdallah Dalsh/EPA

Berlijn: Brandenburger Tor, 23 maart. Foto by Odd Andersen/AFP

South Bank beach, Brisbane, Australië, 25 maart. Foto Dan Peled/EPA

Athene: Parlementsgebouw, 23 maart. Foto Alkis Konstantinidis/Reuters

Santiago, Chili, 23 maart. Foto Alberto Valdes/EPA