Laatste nieuws Covid-19

Trump ondertekent steunpakket en zet Defense Production Act in

Er zijn in Nederland voor zover bekend 546 mensen omgekomen door het coronavirus, tot nu toe moesten 2.500 mensen opgenomen worden in het ziekenhuis.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op vrijdag 27 maart is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Covid-19 Vier passagiers overleden aan boord van cruiseschip met gevallen van Covid-19

Een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws van vrijdag:

 • Het RIVM heeft 112 meldingen ontvangen over patiënten die zijn overleden aan Covid-19. Het dodental in Nederland ligt nu op 546.
 • Volgens de Nederlandse Verenigde voor Intensive Care liggen momenteel 873 coronapatiënten op IC-bedden.
 • De Amerikaanse president Trump heeft een noodpakket ter waarde van 2.200 miljard dollar ondertekend. Ook heeft hij de Defense Production Act gebruikt om General Motors te dwingen een aanbesteding voor beademingsapparatuur aan te nemen.
 • België en Frankrijk hebben hun strikte beperkingen verlengd, beiden tot ongeveer midden april.
 • Nieuwe maatregelen in Nederland: de politie gaat drones gebruiken voor handhaving, de noodopvang voor dak- en thuislozen moet openblijven en Zeeland sluit voor toeristen.
 • De Britse premier Boris Johnson is positief getest op Covid-19. Hij heeft milde klachten en is in zelfquarantaine.
 • De luchtkwaliteit boven Nederland is verbeterd door de anticoronamaatregelen. De concentratie vervuilende stoffen lag deze week tot 60 procent lager dan vorig jaar, ziet het KNMI.
 • Europol waarschuwt voor criminelen die de coronacrisis uitbuiten. Het Europese politieagentschap merkt onder andere dat er een toename is in cyberaanvallen en fraude.
 • Het Nederlandse vliegverbod voor onder andere China en Italië is verlengd tot 10 april, met uitzondering voor repatriëringsvluchten.
 • Het Oostenrijkse Tirol waarschuwt een groep van Nederlandse, Ierse en Zweedse toeristen die het gebied tussen 13 en 16 maart bezochten om beducht te zijn op gezondheidsklachten.

Trump geeft toestemming militaire reservisten op te roepen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag een decreet ondertekend om het mogelijk te maken militaire reservisten op te roepen om te helpen bij de bestrijding van het coronavirus. Dat meldt Reuters.

Volgens het decreet worden de ministers van Binnenlandse Veiligheid en Defensie gemachtigd om reservisten van het leger, de marine en de luchtmacht in te schakelen. Ook op reservisten van de kustwacht kan een beroep worden gedaan.

Reservisten kunnen worden opgeroepen tot actieve dienst voor maximaal twee jaar, staat in het decreet. Het aantal reservisten dat wordt ingeschakeld mag niet hoger zijn dat 1 miljoen.

VS dwingen General Motors via oorlogswet beademingsapparatuur te maken

De Verenigde Staten gebruiken de Defense Production Act, die stamt uit de periode van de Koreaanse oorlog, om autofabrikant General Motors te dwingen om beademingsapparatuur te maken voor ziekenhuizen. Dat maakt het Witte Huis vrijdag bekend.

Volgens het memorandum dat door president Donald Trump is ondertekend, wordt General Motors gedwongen om een contract aan te nemen om de apparatuur te maken en direct te beginnen met de productie. Trump vond dat GM „tijd verspilde” tijdens de onderhandelingen over de aanbesteding. Eerder op vrijdag beklaagde de president zich op Twitter over de onderhandelingen met GM. Volgens de president zullen er duizenden beademingsapparaten worden geproduceerd, hoewel het niet duidelijk is of hij daarbij over meerdere aanbestedingen sprak.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump General Motors MUST immediately open their stupidly abandoned Lordstown plant in Ohio, or some other plant, and START MAKING VENTILATORS, NOW!!!!!! FORD, GET GOING ON VENTILATORS, FAST!!!!!! @GeneralMotors @Ford

Fabrikant Philips maakt zich zorgen over de oorlogswet, omdat daarmee ook de fabriek van het Nederlandse bedrijf in Pittsburgh gedwongen kan worden om apparatuur te maken of af te staan. Op dinsdag werd voor het eerst gebruik gemaakt van de Defense Production Act, om de hand te leggen op een partij mondkapjes.

De Amerikaanse vereniging van burgemeesters heeft deze week in een enquête onder burgemeesters van ruim tweehonderd steden gekeken naar tekorten aan medische hulpmiddelen. Hieruit bleek dat 85 procent van hen verwacht niet afdoende beademingsapparatuur te hebben en dat er ruim honderdduizend apparaten nodig zijn. Ook zijn er vrijwel overal tekorten aan testsets en beschermende kleding. Intussen zijn de VS, waar sinds vrijdag bijna 100.000 coronagevallen bekend zijn, nu het land met de meeste gemelde besmettingen wereldwijd.

Naast oorlogswet ook steunpakket

President Trump zette vrijdagavond ook zijn handtekening onder de wet waarin het steunpakket van 2.200 miljard dollar voor de Amerikaanse economie is bepaald. Die wet met financiële maatregelen werd al eerder deze week door de Amerikaanse Senaat goedgekeurd, en op vrijdagmiddag (Nederlandse tijd) door het Huis van Afgevaardigden.

Het gaat om een omvangrijk steunpakket, met onder meer 500 miljard dollar voor de Amerikaanse luchtvaart, 100 miljard voor het nationale gezondheidssysteem én veel bepalingen die individuele burgers moeten helpen. Dankzij de wet kunnen bijvoorbeeld miljoenen Amerikanen aanspraak maken op overheidssteun en uitkeringen. Veel mensen hebben hun baan verloren omdat niet-essentiële bedrijven vanwege de coronamaatregelen moesten sluiten.

Lees ook: Ongekende steun, maar de VS krijgen het nog zwaarder

Ministerie aan gemeenten: Zorg voor nachtopvang voor dak- en thuislozen

Gemeenten moeten zorgen dat de nachtopvang voor dak- en thuislozen beschikbaar blijft om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat schrijft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in een vrijdag gepubliceerde richtlijn (pdf).

Ook moeten overdag plekken open zijn waar mensen zonder woon- of verblijfplaats terecht kunnen voor een maaltijd, kop koffie of een toiletbezoek. Als bij een dakloze een verdenking is van besmetting met het coronavirus, moet diegene in een aparte ruimte worden geplaatst om uit te zieken. Wil diegene niet vrijwillig in isolatie, dan zijn er mogelijkheden voor gedwongen opname. Bovendien worden extra kosten die gemeenten maken voor de opvang van dak- en thuislozen gedekt door het Rijk.

De richtlijn volgt na gesprekken tussen het ministerie van VWS, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en Valente, de brancheorganisatie voor maatschappelijke opvang. Donderdag deed Valente nog een oproep in NRC om dak- en thuislozen op te vangen in hotels en daarmee de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. In de richtlijn wordt niet over hotelopvang gesproken. Wel wil het ministerie „concentraties van mensen zoveel mogelijk voorkomen”, door grotere groepen „zoveel mogelijk op te delen in kleinere compartimenten” zoals gymzalen en leegstaand maaschappelijk (zorg)vastgoed.

In 2018 telde Nederland bijna 40.000 daklozen, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, een ruime verdubbeling ten opzichte van tien jaar eerder.

Lees ook: Een corona-uitbraak onder daklozen wordt met alle macht voorkomen

Maatregelen in Zeeland: toeristen moeten hun vakantieverblijf maandag verlaten hebben

Toeristen die in Zeeland op vakantie zijn, moeten uiterlijk maandag hun verblijfsplaats in de provincie hebben verlaten. Als onderdeel van aanvullende coronamaatregelen worden alle vakantieparken gesloten. Dat heeft de Veiligheidsregio van Zeeland vrijdagavond bekendgemaakt.

Twitter avatar VRZ Zeeland Veilig / VRZ Vandaag 27 maart 2020, heeft Veiligheidsregio Zeeland aangescherpte maatregelen genomen naar aanleiding van het coronavirus. De maatregelen gelden tot nader order. Meer info op https://t.co/gLJ0WPm9zR

Het verbod geldt voor alle soorten toeristische verblijven: voor grote terreinen en parken (zoals campings of recreatieparken) en voor bed & breakfasts, Airbnb-plekken en jachthavens. Vanaf maandag 12.00 uur mogen daar geen toeristen meer zijn: „We willen met nadruk de aanwezige toeristen niet overvallen, maar gelegenheid bieden om op rustige wijze te vertrekken”, staat op de website Zeelandveilig. De veiligheidsregio van de provincie heeft Grip 4 afgekondigd „om alle maatregelen de coördineren”.

Er geldt ook een verbod op het gebruik van strandhuisjes, om te voorkomen dat grote aantallen mensen met het mooie weer naar het strand trekken. Juist de „toename van het aantal bezoekers van de provincie in combinatie met de druk op de zorg baart grote zorgen”, schrijven de autoriteiten. Vorig weekend was het in meer natuurgebieden in Nederland druk, waardoor zorgen ontstonden over het niet naleven van de nationale richtlijnen: mensen moeten zoveel mogelijk thuis blijven en als zij naar buiten gaan, minstens anderhalve meter afstand houden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De maatregelen in Zeeland gelden tot uiterlijk 10 mei.

Lege en gesloten horeca zaken en winkelstraten in het grensgebied met België na de instelling van een noodverordening door Veiligheidsregio Zeeland (VRZ), vorige week. Foto Jonas Roosens/ANP

In Noord-Holland worden drones ingezet

Begin dit jaar verbaasden we ons nog over de beelden van drones die mensen in de verlaten straten van het Chinese Wuhan verordenden om terug hun huis in te gaan. Maar als het aan de politie van Noord-Holland ligt, zien we dezelfde beelden binnenkort ook in Nederland. Veiligheidsregio Noord-Holland Noord zal vanaf dit weekend drones inzetten om mensen erop te wijzen genoeg afstand te houden.

De politie van Alkmaar heeft tests uitgevoerd met een drone met een speaker, waarmee mensen op het strand en in de duinen aangesproken kunnen worden. In een standaardbericht wordt gewezen op de anderhalve meter afstand die nodig is om verspreiding van het virus te voorkomen. Met de technologie is het volgens de politie mogelijk om binnen een groot gebied aan handhaving te doen. NH Nieuws schrijft vrijdagavond dat de veiligheidsregio vijf van deze drones heeft aangeschaft.

Twitter avatar POL_BaukevDijk Bauke van Dijk #Veiligheidsregio Noord Holland Noord. Basisteam #Alkmaar. Primeur in #Nederland. Test. Met behulp van een #Drone met geluidspeaker worden mensen op moeilijk bereikbare plaatsen, als strand en duin, verzocht 1.5 meter afstand van elkaar te bewaren. https://t.co/8usINWohMl

Italiaanse president roept op tot Europese solidariteit

De Italiaanse president Sergio Mattarella vindt dat de Europese landen, geconfronteerd met „de dramatische situatie waarin ons continent zich bevindt” de „oude schema’s” moet laten varen. In een toespraak tot de natie zei hij vrijdagavond:

„Ik hoop dat iedereen volledig, voordat het te laat is, de ernst van de bedreiging voor Europa begrijpt. Solidariteit wordt niet alleen vereist op basis van de waarden van de Unie, maar is ook in het gemeenschappelijk belang.”

Mattarella, die zich niet zo vaak in het politieke debat mengt, wees erop dat de Europese Centrale bank en de Europese Commissie de afgelopen dagen een aantal belangrijke besluiten hebben genomen om de negatieve economische en financiële gevolgen van de Covid-19-crisis zoveel mogelijk te beperken. „De Raad van leiders van de nationale regeringen heeft dat nog niet gedaan”, met een indirecte verwijzing naar de ruzie tijdens de videotop donderdag. Nederland wordt in brede kring in Italië gezien als een aanvoerder in een campagne tegen het land.

Lees ook: ‘Walgelijk’ en ‘wreed’: hoe Nederland in de coronacrisis vijanden maakt in de EU

Staatslening van Duitse overheid voor TUI: 1,8 miljard

De Duitse overheid heeft ingestemd met een staatslening voor reisorganisatie TUI, zo blijkt uit een persbericht van het bedrijf. Het gaat om een bedrag van 1,8 miljard euro. Er moet nog wel goedkeuring komen van een consortium van banken die al leningen ter waarde van 1,75 miljard aan de reisorganisatie hebben verstrekt.

TUI heeft deze extra lening nodig omdat „er op dit moment helemaal geen omzet binnenkomt. Alles is gestopt”, zo stelt een woordvoerder vrijdagavond aan NRC. Vanwege de coronapandemie zette de reisorganisatie voorlopig een streep door alle vakantiereizen. De lening komt van de Duitse staatsbank KfW, dat zo'n 500 miljard euro klaar heeft liggen voor bedrijven, als onderdeel van het noodsteunpakket van de federale overheid om de economie te ondersteunen.

TUI is een Duits-Brits bedrijf, met ook takken in andere landen, zoals het onderdeel TUI Nederland. De Duitse staatslening is volgens de woordvoerder „bedoeld voor de hele groep, het hele bedrijf. Het geld wordt gebruikt in de onderdelen die dat nodig hebben”.

Volgens de woordvoerder is het voor het reisbedrijf vooral lastig te voorzien welke problemen nog kunnen opdoemen, omdat onduidelijk is hoelang de coronacrisis aanhoudt. TUI heeft het geld in ieder geval nodig totdat het toerisme weer op gang komt en normale bedrijfsvoering weer hervat kan worden.

Aantal coronapatiënten op IC opgelopen tot 873

Het aantal mensen dat op een intensive care ligt in Nederland vanwege het coronavirus, is met 112 patiënten toegenomen tot 873. Dat blijkt vrijdag uit de nieuwe getallen van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC).

Al een aantal dagen noemt de NIVC het aantal IC-bedden dat nog beschikbaar is „gering”. Mensen die vanwege coronabesmetting aan beademingsapparatuur worden gelegd, moeten meestal meerdere weken op de intensive care liggen, terwijl er dagelijks nieuwe gevallen bij komen. Daarnaast moeten er ook intensivecarebedden beschikbaar zijn voor mensen met andere aandoeningen dan Covid-19. Er wordt hard gewerkt om de totale IC-capaciteit van 1.150 bedden die er in het begin van de virusuitbraak in Nederland waren te verhogen.

De intensive care van het Zuyderland ziekenhuis ten tijde van de corona-epidemie. Foto Chris Keulen

Speciaal 'Urbi et Orbi' van de paus: troost en vertrouwen bieden

In een bijzondere dienst Urbi et Orbi voor een leeg Sint Pietersplein probeerde paus Franciscus troost en vertrouwen te bieden in een tijd dat het coronavirus diep leed veroorzaakt.

Hoe bijzonder deze stap is, werd nog eens onderstreept door het surrealistische beeld van een in het wit geklede paus helemaal alleen op het Sint Pietersplein. Hij zat en stond, door een afdak beschermd tegen de stortregen en met op afstand één priester, op het grote bordes vóór de basiliek. Het kolossale plein met zijn zuilengang is al een aantal dagen volledig afgesloten en was ook nu helemaal leeg. Bij de geopende deuren van de Sint Pieter stonden een icoon en een kruisbeeld waaraan redding wordt toegeschreven in vroegere epidemieën.

Lees het artikel van NRC-redacteur
Marc Leijendekker: Paus Franciscus: ‘We voelen ons angstig en verloren’

Curaçaose studenten mogen niet terugkeren

Curaçaose studenten in het buitenland mogen niet terugkeren naar Curaçao, meldt persbureau ANP. Donderdag werd een groep Curaçaose studenten teruggestuurd naar Nederland nadat ze met een vlucht van KLM op het eiland waren geland. Alleen mensen die op het eiland staan ingeschreven mogen terugkeren.

Volgens de minister van Justitie, Quincy Girigorie kan het eiland de toestroom van „enkele duizenden studenten uit Nederland” niet aan. Hij heeft de studenten „met pijn in het hart” teruggestuurd. Girigorie: „We zijn kwetsbaar, we kunnen het gevaar van een uitbraak niet riskeren.” Op Curaçao zijn momenteel acht besmettingen met het coronavirus bekend. Eén patiënt, een Nederlandse toerist, is overleden.

Lees ook: Voor deze studenten werd een stage in het buitenland een rollercoaster

IMF maakt schuldhulpfonds makkelijker toegankelijk

Het International Monetary Fund (IMF) neemt de drempel weg voor een noodhulpfonds voor landen die lijden onder een ramp. Het Catastrophe Containment and Relief Trust (CCRT), dat het IMF wil aanvullen tot een miljard dollar, kan daardoor gebruikt worden door alle landen die economische problemen ondervinden door het coronavirus. Hiermee wordt twee jaar schuldhulp geboden.

Het IMF wil op deze manier de kwetsbare economieën van de wereld helpen het hoofd te bieden aan de gevolgen van de huidige uitbraak van het virus. Momenteel zit er tweehonderd miljoen dollar in het fonds, maar dat wordt aangevuld door het Verenigd Koninkrijk met 183 miljoen dollar. Ook Japan en China zullen een „aanzienlijke bijdrage” leveren.

De IMF heeft de tekst van het fonds nu zo verwoord, dat ook bij een toekomstige pandemie landen hierop aanspraak kunnen maken. In 2015 werd het CCRT-schuldhulpfonds gebruikt om Guinea, Liberia en Sierra Leone te ondersteunen tijdens de ebola-uitbraak.

Eerder vrijdag maakte IMF-directeur Kristalina Georgieva al bekend dat buitengewoon veel landen bij de organisatie aankloppen voor financiële steun, waarover verderop in dit blog meer te lezen is. De instantie verwacht dat de economie wereldwijd zal krimpen door de virusuitbraak.

‘Lockdown’ België wordt verlengd

De Belgische coronamaatregelen worden verlengd tot 19 april. Dat is zojuist bekendgemaakt op een persconferentie. Premier Sophie Wilmès benadrukte dat het „veel te vroeg is om te zeggen dat de epidemie onder controle is”.

„Onze inspanningen zijn nog maar net begonnen. Ze nu al verslappen, zou zware gevolgen hebben”, aldus Wilmès.

De Belgische Nationale Veiligheidsraad besloot ruim een week geleden tot verregaande maatregelen die een lockdown benaderen. Cafés en scholen zijn gesloten, net als de meeste winkels, en Belgen mogen sindsdien enkel nog naar buiten voor ‘essentiële verplaatsingen’: om boodschappen te doen, zieken of zwakkeren te helpen, of om buiten te sporten. In eerste instantie gold dat tot 5 april, maar dat is nu dus met twee weken – tot het einde van de paasvakantie – verlengd. Mocht er dan nog geen daling zijn van het aantal ziekenhuisopnames, dan zullen de maatregelen tot 3 mei van kracht blijven, aldus Wilmès. In België zijn nu 289 mensen overleden.

Wilmès sprak tijdens de persconferentie mensen toe die „nog niet begrepen hebben in welke situatie we ons bevinden”. „Zo zetten ze ons inspanningen op het spel door lockdownparty’s te blijven organiseren. Dat is verboden.” Ze richtte zich ook specifiek tot jongeren. Enkele jongeren die twee weken geleden nog gingen feesten in cafés op de laatste avond dat die open waren, liggen nu op de intensieve zorgen, waarschuwde de premier.

De Belgische persconferentie over de coronamaatregelen, met staand premier Sophie Wilmès. Foto Olivier Hoslet/EPA

Koning bezoekt Isala Ziekenhuis dat zich voorbereid op coronapiek

Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmiddag een bezoek gebracht aan het Isala Ziekenhuis in Zwolle in het kader van de bestrijding van het coronavirus. Hij sprak met artsen, verpleegkundigen en het crisiscoördinatieteam, onder meer over hoe het regioziekenhuis zich voorbereidt op de verwachte piek in de toestroom van coronapatiënten.

Koning Willem-Alexander bezoekt het Isala ziekenhuis. De koning laat zich informeren over de opvang en behandeling van patiënten die besmet zijn met het coronavirus. Foto Patrick van Katwijk/ANP

Net als andere ziekenhuizen heeft het Isala planbare, niet-acute zorg afgeschaald. Ook is het ziekenhuis uit voorzorg uitgebreid met een triagetent bedoeld om coronapatiënten tijdens die verwachte piek vroegtijdig van andere patiënten te scheiden. Daarnaast besprak de koning - die tijdens het bezoek netjes anderhalve meter afstand hield - de samenwerking tussen de Zwolse instelling en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Als het zogeheten 'buddy-ziekenhuis' behandelt het Isala overname-verzoeken van het Bosche ziekenhuis.

Zelfstandig ondernemers kunnen tot 1.500 euro krijgen

Het ministerie van Sociale Zaken maakte vandaag de voorwaarden bekend van de overheidssteun voor (zelfstandige) ondernemers. Vanaf komende week kunnen zij steun aanvragen bij de overheid zodat hun bedrijf kan blijven bestaan.

Zelfstandige ondernemers die kunnen aantonen dat ze onder het sociaal minimum komen door de coronacrisis, krijgen maximaal drie maanden een financiële aanvulling. Voor alleenstaanden is dat 1.050 euro en voor mensen die getrouwd zijn of samenwonen wordt dat aangevuld tot 1.500 euro.

Als zelfstandigen meer verdienen dan de bijstandsnorm krijgen ze geen aanvulling. Het vermogen van de zelfstandigen en het inkomen van de partner hebben geen invloed op de regeling. De regeling is een gift en wordt achteraf gecontroleerd. Bij fraude volgt een boete, schrijft het ministerie van Sociale Zaken.

Daarnaast kunnen zelfstandig ondernemers die in de geldproblemen komen, maar boven bijstandsniveau verdienen, een lening aanvragen van maximaal 10.157 euro met een rentepercentage van twee procent. Ze krijgen vanaf januari 2021 drie jaar de tijd om deze af te lossen.

Ook voor ondernemers is een loket geopend, schrijft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vrijdag. Zij die het hardst getroffen worden door de coronamaatregelen kunnen rekenen op een eenmalige gift van 4.000 euro. Daarbij gaat het onder meer om horeca- en uitgaansgelegenheden, bedrijven in de haar- en schoonheidsverzorging, sportclubs, rijschoolhouders en reisorganisaties.

Lees ook over de zorgen bij start-ups: Niemand durft nu te gokken op een unicorn

Culturele sector krijgt meer hulp van minister

Minister van Engelshoven (Cultuur, D66) neemt extra maatregelen voor de culturele sector. Zo hoeven rijksmusea de komende drie maanden geen huur te betalen. Ook kan subsidiegeld voor het derde kwartaal nu al worden opgevraagd en wordt bekeken of terugbetaling van reeds gekochte kaartjes kan gebeuren in de vorm van vouchers. Dat schrijft de minister vrijdagmiddag in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees ook: Extra maatregelen voor de culturele sector: later huur betalen, eerder subsidie

Dodenaantal Italië stijgt weer sneller: 919 gevallen

In Italië is melding gedaan van 919 mensen die zijn overleden door Covid-19. Dat meldt persbureau Reuters. Daarmee is het totaal aantal mensen dat door de ziekte is overleden uitgekomen op 9.134.

Vorig weekend leek er even hoop in het Zuid-Europese land, toen de dagelijkse toename van het aantal doden twee dagen op rij vertraagde. Maar sindsdien is de versnelling weer ingezet. Vooral in de regio Lombardije is nu weer een versnelling in de toename van dagelijkse overlijdensgevallen.

In sommige Italiaanse media wordt gesproken van 969 meldingen van overleden mensen. Daarbij worden vijftig mensen die voor de telling van gisteren in Piedmont zijn overleden, alsnog als 'nieuwe sterfgevallen' meegeteld in de rapportage van vrijdag.

„We hebben de piek niet bereikt en zijn er nog niet doorheen”, zo zei het hoofd van het nationale gezondheidsinstituut al eerder op vrijdag. Vanwege de aanhoudende corona-crisis blijven scholen in het land langer gesloten, ook na 3 april, de datum die werd aangehouden voor heropening.

Italië is net als de Verenigde Staten intussen China voorbij wat betreft het aantal gemelde besmettingen. Dat staat nu op 86.498, ongeveer zesduizend meer dan gisteren.

Frankrijk verlengt lockdown

De strenge maatregelen die in Frankrijk zijn genomen vanwege het coronavirus, worden verlengd tot minstens 15 april. Dat meldt persbureau Reuters op vrijdag. Tijdens de lockdown, die op 17 maart werd afgekondigd, mogen de Fransen alleen de straat op om boodschappen te doen, naar de dokter te gaan of te werken wanneer dat niet vanuit huis kan. Wie geen formulier bij zich draagt waarin de reden opgegeven is, moet een boete betalen.

Twitter avatar EPhilippePM Edouard Philippe Il est clair que nous n’en sommes encore qu’au début de la vague épidémique. Avec l’accord du président de la République, j’annonce le renouvellement de la période de confinement pour deux semaines supplémentaires à compter de mardi prochain, soit jusqu’au mercredi 15 avril.

Volgens de Franse premier Edouard Philippe staat Frankrijk pas aan het begin van een golf van besmettingen. „Het heeft het oosten van Frankrijk al overweldigd en nu komt het naar Parijs en het noorden.” Alleen als de situatie erom vraagt, zullen de strenge maatregelen ook na half april verlengd worden.

In het land zijn tot nog toe 1.696 mensen overleden aan Covid-19, onder wie een 16-jarig meisje. In de regio van Parijs liggen 1.300 mensen aan beademingsapparatuur.

Belangrijkste nieuws van vrijdag tot nu toe:

 • Het RIVM heeft de afgelopen 24 uur 112 meldingen ontvangen over patiënten die zijn overleden aan Covid-19. Het dodental in Nederland ligt nu op 546.
 • De Britse premier Boris Johnson is positief getest op Covid-19. Hij heeft milde klachten en is in zelfquarantaine. Het aantal dodelijke slachtoffers door Covid-19 in het Verenigd Koninkrijk is vrijdag opgelopen tot 759.
 • De luchtkwaliteit boven Nederland is verbeterd door de anticoronamaatregelen. De concentratie vervuilende stoffen lag deze week tot 60 procent lager dan vorig jaar, ziet het KNMI.
 • Europol waarschuwt voor criminelen die de coronacrisis uitbuiten. Het Europese politieagentschap merkt onder andere dat er een toename is in cyberaanvallen en fraude.
 • Het Nederlandse vliegverbod voor onder andere China en Italië is verlengd tot 10 april, met uitzondering voor repatriëringsvluchten.
 • Het Oostenrijkse Tirol waarschuwt een groep van Nederlandse, Ierse en Zweedse toeristen die het gebied tussen 13 en 16 maart bezochten om beducht te zijn op gezondheidsklachten.

Turkije sluit stad en vier dorpen af aan de Zwarte Zee

Het duurde tot 10 maart voordat het eerste besmettingsgeval werd gemeld in Turkije, maar intussen verspreidt het virus zich snel door het land. Om verdere verspreiding tegen te gaan, heeft de Turkse overheid een stad en vier dorpen afgesloten in de noordoostelijke provincie Rize, aan de Zwarte Zee. Dat meldt persbureau Reuters.

Begin maart sprak de Wereldgezondheidsorganisatie WHO nog met lof over de maatregelen die Turkije had genomen. Zo hielden ze zich in eerste instantie goed aan de WHO-richtlijnen voor tests en risicomanagement. Intussen zijn er bijna vierduizend besmettingen gemeld en 75 mensen aan het virus overleden. Hoeveel daarvan in het nu afgesloten gebied zijn aangetroffen, is onbekend.

De topman van de Turkse Organisatie voor Medici, Sinan Adiyaman, zegt tegen Reuters dat Turkije weliswaar vroeg maatregelen nam, maar bij sommige stappen te traag was. Zo zijn duizenden bedevaartgangers bij terugkeer uit Mekka niet in quarantaine gezet. Dit heeft volgens Adiyaman gezorgd voor een „ongecontroleerde verspreiding” van het virus. Intussen kampt het land ook met een tekort aan testsets.

Rutte herhaalt: ook in het weekend de richtlijnen volgen

De belangrijkste boodschap van minister-president Mark Rutte tijdens zijn persconferentie na de ministerraad: houd je ook dit weekend aan de richtlijnen. „Blijf zoveel mogelijk binnen, houd je aan de anderhalve meter afstand als je al naar buiten gaat, en als je klachten hebt blijf je thuis en de rest van het gezin ook”, zo herhaalde hij.

Volgens de premier is het merkbaar rustiger op straat na het weekend, „waarvoor ik mijn waardering wil uitspreken”. Rutte zei daarbij ook te willen stilstaan bij burgers die een vitaal beroep hebben en daardoor wel buitenshuis aan het werk gaan. „We zien natuurlijk allemaal de mensen in de gezondheidszorg, maar daarbij wil ik ook even nadrukkelijk mijn waardering geven voor de mensen die daarin minder zichtbaar zijn” zoals schoonmakers en mensen die logistiek werk doen voor de sector. Ook benadrukte hij het belang van het werk van mensen die in het openbaar vervoer, datacenters en de beveiliging werkzaam zijn, net zoals dat van kranten- en maaltijdbezorgers.

Dit weekend wordt het effect van de maatregelen en handhaving op straat bekeken. De minister-president wilde niet ingaan „op een als-dan vraag” over wat er zou gebeuren als te weinig mensen zich houden aan de richtlijnen. Verder wordt in de komende dagen het aantal beschikbare bedden in de intensive cares nauw in de gaten gehouden. Rutte weigerde publiekelijk in te gaan op vragen over de garanties over aantallen bedden, het eventuele uitwisselen van patiënten met buurlanden en onderhandelingen met geneesmiddelenproducent Roche. „Dat is nu niet handig.”

Gevraagd naar de moeizaam verlopen EU-videotop van donderdag, over een gezamenlijke respons op de economische gevolgen, stelde Rutte dat hij geen onoverbrugbare verschillen ziet tussen de standpunten van de verschillende lidstaten. Wel zag hij een verschil van mening volgens de „bekende” breuklijnen tussen de noordelijke en zuidelijke lidstaten. Volgens de premier is het voorstel van negen landen, waaronder Italië, om euro-obligaties uit te geven om de coronacrisis mee te financieren voorlopig van tafel. „Daar is een vrij brede groep tegen en dat is vrij stevig uitgedrukt. Ik denk dat het besef is ingedaald dat dat er gewoon niet in zit”, zei hij.

De premier riep in herinnering dat aankomende dinsdag de commissie crisisbeheersing bijeenkomt, onder meer om te kijken wat er gebeurt met de maatregelen die op 6 april aflopen. De ministers kwamen voor het wekelijks overleg vrijdag bijeen in de Rolzaal en niet in de gebruikelijke Trêveszaal. De Rolzaal is groter: zo kunnen de aanwezige ministers en staatssecretarissen verder uit elkaar zitten en zich houden aan de voorschriften om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Twitter avatar MinPres Mark Rutte Bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen. Vanaf vandaag vergadert de ministerraad in de Rolzaal, een van de oudste zalen van het Binnenhof. Hierdoor kan iedereen zich houden aan de vereiste 1,5 meter afstand van elkaar. #Alleensamen krijgen we corona onder controle. https://t.co/NvSCsnCgMx

Albert Heijn gaat zorgmedewerkers voorrang geven

Albert Heijn gaat zorgmedewerkers in supermarkten voorrang geven. „Zodat zij met de enorme werkdruk die ze nu hebben, gewoon zelf boodschappen kunnen doen op een voor hen geschikt moment”, schrijft directeur Marit van Egmond in een brief op de website van Albert Heijn vrijdag.

Een woordvoerder van de supermarktketen zegt tegen persbureau ANP dat zorgmedewerkers een badge van hun instelling kunnen tonen. Dan hoeven ze niet zoals andere klanten in de rij te staan bij het afrekenen. „We hopen dat andere klanten zich daarin ook een beetje coulant tonen", zegt de woordvoerder.

Albert Heijn nam eerder al maatregelen vanwege de corona-uitbraak. Zo zijn winkels inmiddels voorzien van schermen van plexiglas bij de kassa's.

Natuurmonumenten roept onervaren mountainbikers op thuis te blijven

Onervaren mountainbikers moeten voorlopig wegblijven van de speciale mountainbikeroutes in de natuur. Daartoe roept Natuurmonumenten vrijdag op. Mountainbikers met „geen tot weinig ervaring” brengen volgens de natuurorganisatie henzelf en anderen in gevaar door in coronatijd op de paden te fietsen.

Als gevolg van het lekkere weer en het feit dat veel Nederlanders momenteel thuiswerken, is het ongewoon druk in natuurgebieden en worden de mountainbikeroutes bovengemiddeld vaak bezocht. Volgens Natuurmonumenten maken ook veel ouders en kinderen op fietsjes gebruik van de smalle mountainbikepaden. Fietsers die de benodigde mountainbike-ervaring en -behendigheid ontberen, zorgen op de paden voor gevaarlijke situaties.

Onervaren mountainbikers kunnen voorlopig beter thuis blijven. Foto Getty Images

Bovendien, waarschuwt de natuurorganisatie, is de zorg al overbelast en kunnen ongeoefende fietsers door een val in het ziekenhuis terechtkomen. Een botsing „met alle ongewenste gevolgen van dien” ligt volgens Natuurmonumenten „op de loer”, aldus persbureau ANP.

Afgelopen weekend trokken veel mensen eropuit. Natuurmonumenten heeft nu een lijst gepubliceerd van natuurgebieden die het afgelopen weekeinde te vol waren met de oproep deze plekken de komende tijd te mijden of er in ieder geval 1,5 meter afstand te houden.

Sommige burgemeesters kiezen ervoor om parkeerplaatsen, natuurterreinen, stranden of paden helemaal af te sluiten. Zo hebben Soest en Baarn al een groot aantal parkeerplaatsen bij natuurgebieden dicht gedaan, schrijft persbureau ANP. Ook hebben natuurbeheerders op meerdere plekken in het land vogelkijkhutten, wildkansels en uitkijktorens gesloten.

Afrikaanse politici zingen over Covid-19

De Oegandese muzikant en parlementariër Bobi Wine heeft een lied gemaakt waarin hij uitlegt hoe de verspreiding van het coronavirus kan worden beperkt. „Het slechte nieuws is dat iedereen een slachtoffer kan zijn”, zingt hij, „maar het goede nieuws is dat iedereen ook de oplossing kan zijn.” Het nummer ‘Corona Virus Alert’ is op YouTube al meer dan 350.000 keer bekeken. In Oeganda zijn tot nu toe 14 besmettingen vastgesteld.

De 38-jarige Wine staat bekend als de ‘Koning van het getto’ en is een grote uitdager van Yoweri Museveni, de president van Oeganda en erg populair onder de jonge bevolking van Oeganda. Hij zal volgend jaar meedoen aan de presidentsverkiezingen van het Afrikaanse land.

Ook de Liberiaanse president George Weah heeft een liedje opgenomen om zijn landgenoten voor te lichten over het coronavirus. De voormalige profvoetballer legt in het nummer „Laten we samen het coronavirus bestrijden” uit hoe het virus zich kan verspreiden en roept mensen op hun handen te wassen. In Liberia zijn drie besmettingen vastgesteld. Enkele jaren geleden vielen hier nog duizenden doden door ebola.

Ook in Nederland is een lied gemaakt over de afstand die mensen moeten houden. De Almeerse rapper en theatermaker Ali B nam samen met onder meer komiek Jandino Asporaat een lied op over het coronavirus. Het nummer ‘Anderhalf’ is op YouTube al meer dan twee miljoen keer bekeken.

Dodental Verenigd Koninkrijk boven de 750

Het aantal dodelijke slachtoffers door Covid-19 in het Verenigd Koninkrijk is vrijdag opgelopen tot 759, meldt persbureau Reuters. In de afgelopen 24 uur zijn 181 nieuwe meldingen binnengekomen over overleden patiënten. 14.579 mensen zijn tot dusver positief getest op het coronavirus.

Eerder op de dag werd bekend dat de Britse premier Boris Johnson (55) besmet is geraakt met het coronavirus evenals de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock (41). Beiden zeggen „milde klachten” te hebben en te blijven doorwerken in zelfquarantaine. Ook bij prins Charles (71) is Covid-19 vastgesteld.

Hoewel het Verenigd Koninkrijk in eerste instantie terughoudend was met het opleggen van regels, zijn eerder deze week vergaande maatregelen getroffen om de crisis te beteugelen. Britten mogen onder meer alleen hun huis uit om boodschappen te doen, te sporten, medische hulp te zoeken of te zorgen voor kwetsbare personen.

IMF: buitengewoon veel landen vragen om economische noodhulp

Buitengewoon veel landen hebben gevraagd om economische noodhulp van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vanwege de coronacrisis. Dat stelt IMF-directeur Kristalina Georgieva vrijdag in een verklaring over de pandemie. De instantie verwacht dat de wereldwijde economie in 2020 zal krimpen vanwege het virus.

Het IMF zegt 1 biljoen dollar (900 miljard euro) paraat te hebben om landen in nood te helpen. Hoeveel aanvragen er precies zijn geweest sinds de uitbraak, wordt niet vermeld. De wereld bevindt zich in een „ongeëvenaarde situatie waar een pandemie heeft geleid tot een economische en financiële crisis”, zegt Georgieva. Landen hebben al „buitengewone maatregelen” getroffen, maar volgens haar is nog meer nodig. De komende weken zal het IMF verder kijken wat het kan doen om landen in nood te help.

De coronacrisis zal vooral ontwikkelingslanden hard gaan treffen, waarschuwt Georgieva. Veel van deze landen moeten „banen en groei herstellen, de liquiditeit versterken en hoge leningen dragen”. Woensdag waarschuwde VN-baas António Guterres ook al dat armere landen nog harder door de corona-uitbraak getroffen kunnen worden en hulp nodig zullen hebben.

Lees ook: Welke economische gevolgen heeft de coronarecessie? En 23 andere vragen

Nederland overweegt locatiegegevens van smartphones te gebruiken in strijd tegen corona

Ook Nederland overweegt locatiegegevens van smartphonegebruikers te gebruiken om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In onder meer Duitsland, Oostenrijk en Italië worden dit soort gegevens al gebruikt om te onderzoeken in hoeverre het aantal verplaatsingen afneemt, nadat de overheid mensen opriep om thuis te blijven.

Lees hier het hele bericht: Ook Nederland wil telecomdata inzetten tegen verspreiding coronavirus

Na Johnson ook Britse minister van Volksgezondheid besmet met coronavirus

De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock (41) is besmet het coronavirus. Dat heeft hij zojuist bekendgemaakt op Twitter. Eerder werd op vrijdag werd bekend dat de Britse premier Boris Johnson (55) ook besmet is met het virus. Beiden zeggen milde symptomen te hebben en de ziekte in zelfquarantaine te willen uitzitten terwijl ze hun werkzaamheden voortzetten op afstand.

De mannen zijn niet de enige Britse hoogwaardigheidsbekleders die besmet zijn geraakt met het virus. Bij prins Charles (71) is ook Covid-19 vastgesteld. Zijn moeder, de 93-jarige koningin Elizabeth, werd daarop ook getest op het virus en bleek het niet te hebben.

Archiefbeeld van minister Hancock. Foto Matt Dunham/AP

Johnson is de eerste wereldleider bij wie een besmetting formeel is vastgesteld. Eerder werden de Amerikaanse president Donald Trump, de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Canadese premier Justin Trudeau getest nadat ze in contact waren geweest met een coronapatiënt, zij bleken allen niet besmet te zijn geraakt.

Zweden verbiedt bijeenkomsten met meer dan vijftig mensen

Ook Zweden heeft besloten tot een verbod op bijeenkomsten van vijftig mensen of meer. De nieuwe maatregel treedt zondag in werking. „Onze veerkracht wordt op de proef gesteld. Het doel van de regering is natuurlijk om de verspreiding zoveel mogelijk te beperken”, zei premier Stefan Löfven tijdens een persconferentie, meldt Reuters.

Tot nu toe waren de Zweedse maatregelen opvallend soepel. Het was het enige land in West-Europa waar de bars en restaurants nog onbeperkt open waren, er gold slechts een verbod op bijeenkomsten van vijfhonderd mensen of meer. In het Scandinavische land zijn er inmiddels 92 doden te betreuren door het coronavirus en zijn er 3.046 besmettingen geregistreerd.

Lees ook dit verhaal van gisteren over de Zweedse aanpak van het coronavirus: In Zweden kun je gewoon naar de kroeg – maar voor hoe lang nog?

Dodental Nederland loopt met 112 op tot 546

De afgelopen 24 uur heeft het RIVM meldingen ontvangen over 112 patiënten die zijn overleden aan Covid-19. Het dodental in Nederland ligt nu op 546. Dat meldt het medisch instituut vrijdagmiddag. Het aantal Nederlanders dat vanwege een besmetting met het coronavirus in een ziekenhuis opgenomen is (geweest), is met 349 toegenomen tot 2.500. Volgens cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) lagen er donderdag 761 patiënten op intensivecareafdelingen.

Het totaal aantal vastgestelde coronabesmettingen nam in de afgelopen 24 uur met 1.172 toe. Van 8.603 Nederlanders is bevestigd dat ze besmet zijn met Covid-19. Omdat niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger. Zorgmedewerkers testen vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze opgenomen moeten worden.

Corona-waarschuwingsmaterialen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Ook bij het aantal nieuwe sterftegevallen moet een kanttekening worden geplaatst: het gaat om het aantal nieuw gemelde slachtoffers. Dit kunnen ook patiënten zijn die voor donderdagmiddag stierven, maar wier overlijden nog niet bij het RIVM was gemeld.

Volgens het RIVM lijkt het aantal ziekenhuisopnames en patiënten op de IC „wat minder snel toe te nemen”. Het aantal opnames en slachtoffers groeit „minder snel dan je zonder maatregelen zou verwachten”, aldus het medisch instituut. De RIVM vindt het echter nog te vroeg om met zekerheid te zeggen dat de genomen maatregelen effectief zijn.

Brabant is met 2.488 personen positief geteste patiënten nog steeds de zwaarst getroffen provincie, maar ook daar daalt het aantal nieuwe ziekenhuisopnames. Na Brabant zijn de meeste virusbesmettingen gemeld in Zuid-Holland (1.149) en Noord-Holland (1.135).

In deze twee provincies en in Gelderland neemt het aantal ziekenhuisopnames volgens het RIVM relatief snel toe. In Friesland en Drenthe zijn de minste besmettingen gerapporteerd, met respectievelijk 83 en 81 gevallen.

KNMI: 20 tot 60 procent minder luchtvervuiling door coronavirus

De luchtkwaliteit boven Nederland is verbeterd als gevolg van de anticoronamaatregelen. De concentratie vervuilende stoffen in de lucht lag deze week tussen de 20 en 60 procent lager dan vorig jaar, schat het KNMI aan de hand van satellietmetingen.

Doordat veel Nederlanders thuiswerken, is het een stuk rustiger op de wegen. Ook stijgen er veel minder vliegtuigen op en liggen sommige fabrieken stil. Daardoor worden er minder schadelijke stoffen zoals koolstofdioxide en stikstofdioxide uitgestoten. Begin deze maand werden er ook in China sterke afnames gemeten.

Lees ook: Sinds corona gaat het ineens heel snel met de afname van uitstoot in China

De KNMI vergeleek de metingen van deze week met die van eind februari 2019, toen de weersomstandigheden vrijwel hetzelfde waren. Het weerinstituut benadrukt wel dat de schatting op basis van alleen deze meting „relatief onzeker” is en daarom een brede marge heeft. Door de metingen met historische gegevens te vergelijken, moet blijken hoe uitzonderlijk de afname is.

De KNMI vergeleek de metingen van deze week met die van eind februari 2019. Foto KNMI

Rust op Abbey Road geeft Londen mogelijkheid zebrapad te verven

Het zebrapad op Abbey Road dat bekend werd door een albumhoes van The Beatles is deze week opnieuw geverfd. Daar kwam een journalist achter toen hij een foto van de door de coronamaatregelen verlaten trekpleister wilde maken. Op de Londense straathoek ziet het normaal gesproken zwart van de toeristen, maar nu konden de schilders ongestoord te werk gaan.

Twitter avatar tabascokid Leon Neal That odd fluke when you turn up to photograph an empty #abbeyroad and stumble across a team refreshing the iconic zebra crossing. @thebeatles @GettyImagesNews https://t.co/RiW0NfJBeE

Het zebrapad ligt dicht bij de oude opnamestudie van de Britse popband en stond op de albumhoes van de laatste elpee die The Beatles uitbrachten: Abbey Road. Op de plaat uit 1969 staan wereldhits als Come Together en Here Comes the Sun.

Twitter avatar thedaytotwit The Day Today P03272020 One of the most famous streets in the world had an unexpected makeover thanks to the #coronavirus #lockdown in the UK. #London's iconic #AbbeyRoad, which has listed status, appears on the #Beatles #album cover, was given a new coat of paint while it was quiet. https://t.co/EnYcjmaCzs

Vrijdag waren de schilders weer weg en lag het vers gewitte zebrapad er alsnog verlaten bij. Op Earthcam wordt een livestream van Abbey Road uitgezonden en is de zien dat er zo nu en dan wel een fietser stilhoudt om het iconische straatbeeld te fotograferen.

Twitter avatar dinobelvedere Dino Belvedere Just taken this live screenshot of the famous Abbey Road crossing. Spooky. https://t.co/3uEEI727VB

DNB-president Knot: 'Het monetair beleid kan het niet alleen.'

Centrale banken zetten tijdens de coronacrisis al hun vuurkracht in. Ook aan De Nederlandsche Bank (DNB) gaat de crisissfeer niet voorbij. DNB-president Klaas Knot verdeelt zijn aandacht tussen het dagelijkse coronacrisisoverleg bij zijn bank en het geïntensiveerde vergadercircuit van de nu hyperactieve Europese Centrale Bank (ECB).

Lees hier ons interview met de president van de DNB: Knot bepleit corona-vangnet voor eurolanden

Italiaanse vlaggen op 31 maart op halfstok

Op dinsdag 31 maart gaan in alle Italiaanse gemeenten de vlaggen halfstok en zal om twaalf uur ’s middags een minuut stilte in acht worden genomen. Dit is een initiatief van de provincie Bergamo, de Noord-Italiaanse regio die het zwaarste is getroffen door het coronavirus.

De voorzitter van de provincie Bergamo, Gianfranco Gafforelli, had dit gebaar voorgesteld „om de slachtoffers van het coronavirus te herdenken, de opoffering en de inzet van de mensen in de gezondheidszorg te eren, en om elkaar allemaal te omhelzen en tot steun te zijn”.

Burgemeester Decaro van Bari, die ook voorzitter is van de vereniging van gemeenten van Italië, zei dat de minuut stilte ook „een teken van solidariteit is voor de gemeenschappen die de hoogste prijs betalen”.

Vliegverbod Nederlands luchtruim verlengd tot 10 april

Het Nederlandse vliegverbod voor passagiersvluchten vanuit onder andere China en Italië, dat twee weken geleden werd afgekondigd, is verlengd tot 10 april. Dat hebben ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, VVD) vrijdagochtend aan de Tweede Kamer gemeld. Volgens het RIVM is in alle landen waarvoor een vliegverbod is ingesteld nog altijd sprake van „wijdverspreide transmissie” van het coronavirus.

Behalve voor China en Italië geldt het vliegverbod ook voor vluchten uit Zuid-Korea, Iran, Spanje en Oostenrijk. Voor de luchthavens op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba gelden ook vliegverboden uit onder meer de Europese Unie en de Verenigde Staten. Op de Bovenwindse Eilanden zijn volgens cijfers van de Johns Hopkins University vooralsnog geen besmettingsgevallen bekend.

De verboden voor China en Zuid-Korea blijven gelden, ook al lijkt het virus daar te zijn ingedamd. Volgens het RIVM moeten de ministers afwachten tot duidelijk is wat het gevolg is van het afschalen van de anticoronamaatregelen in die landen voordat het Nederlands luchtruim weer wordt opengesteld voor vluchten uit China en Zuid-Korea.

Een uitzondering op het vliegverbod wordt gemaakt voor repatriëringsvluchten. Nederland opende maandag een website voor gestrande reizigers die hulp nodig hebben om terug in Nederland te komen. Sindsdien hebben zo'n negentienduizend mensen zich gemeld. Woensdagavond werd de eerste repatriëringsvlucht voor de Canarische Eilanden uitgevoerd en er staan vluchten gepland voor Panama, Suriname en Bali.

Ook voor Colombia en Peru probeert minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) vluchten te regelen. „Het is vaak moeilijk, maar we zetten ons er met alle macht voor in om mensen veilig naar huis te krijgen”, zei Blok vrijdag. De minister sluit niet uit dat het voor sommigen niet zal lukken om een terugvlucht te regelen.

'Toerisme daalt wereldwijd met 20 tot 30 procent door Covid-19'

Het toerisme neemt dit jaar naar verwachting wereldwijd 20 tot 30 procent af vanwege de uitbraak van het coronavirus. De inkomsten uit toerisme komen daardoor met 300 tot 450 miljard dollar (circa 270 tot 410 miljard euro) lager uit, voorspelt de Wereldtoerismeorganisatie UNWTO vrijdag in een nieuwe verwachting voor 2020. Daarmee zou tussen de vijf en zeven jaar groei verloren gaan.

UNWTO stelt dat de voorspelling „met voorzichtigheid” moet worden geïnterpreteerd, vanwege de „extreem onzekere aard van de huidige crisis”. De cijfers zijn gebaseerd op maatregelen zoals reisbeperkingen die nu wereldwijd van kracht zijn. Het toerisme is een van de sectoren die hierdoor het zwaarst worden getroffen, aldus UNWTO.

In 2009 daalden de inkomsten uit toerisme als gevolg van de wereldwijde economische crisis met 4 procent, de SARS-uitbraak in 2003 veroorzaakte een lichte daling van 0,4 procent.

Zo'n 50 asielzoekers meldden zich deze week voor noodopvang

Zo'n vijftig asielzoekers hebben deze week gevraagd om onderdak in een noodopvanglocatie die is opgezet vanwege de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Dat is aanzienlijk minder dan het aantal migranten dat normaal gesproken wekelijks wordt opgenomen in reguliere asielzoekerscentra, bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid tegenover NRC. Vanwege de pandemie accepteert de migratiedienst al twee weken geen nieuwe asielprocedures.

In totaal zitten momenteel ongeveer 130 mensen in de noodopvang in het Groningse Zoutkamp. Vorige week werden zo'n tachtig migranten naar de locatie overgeplaatst. Ter vergelijking: van 29 februari tot 6 maart registreerde het COA, dat verantwoordelijk is voor de reguliere Nederlandse asielzoekerscentra, ongeveer 550 nieuwe migranten.

Door de uitbraak van het coronavirus liggen asielprocedures in veel landen in Europa nagenoeg stil. De Spaanse krant El País schrijft vrijdag op basis van cijfers van het Europese migratieagentschap EASO dat er in Spanje tussen 16 en 22 maart slechts 25 aanvragen zijn behandeld. Een week eerder waren dat er nog bijna 3.865.

Lees ook: Wat betekent corona voor asielzoekers die in een vol azc wonen?

In Nederland zijn er gedurende dezelfde periode nog zo'n honderd aanvragen behandeld, bevestigt een woordvoerder van het ministerie. Dat is een daling van zo'n 75 procent vergeleken met een week eerder. Dit gaat echter om asielaanvragen die al waren binnengekomen vóór de uitbraak van het coronavirus.

Het kabinet besloot een noodopvanglocatie op te zetten voor migranten die zich alsnog melden in Ter Apel, de plek waar de asielprocedure normaal gesproken begint. Asielzoekers kunnen zelf besluiten of ze hier gebruik van maken, of zelf onderdak zoeken bij bijvoorbeeld familie, vrienden of in een hotel. Overigens is van de 130 migranten die nu in de noodopvanglocatie zitten niet duidelijk of zij onlangs aankwamen in Nederland, of al langer hier waren en vanwege de corona-uitbraak onderdak zoeken.

De noodopvanglocatie in Zoutkamp is een kazerne van Defensie en wordt sinds een week gebruikt. Binnen gelden voor migranten de maatregelen „als voor elke Nederlander”, zegt de woordvoerder van het ministerie. „Mensen mogen binnen het terrein wel naar buiten, maar op dezelfde manier als de rest van Nederland. Geen groepsvorming en anderhalve meter van elkaar.”

Boris Johnson positief getest op Covid-19

De Britse premier Boris Johnson is besmet met het coronavirus. Dat heeft zijn woordvoerder rond het middaguur bekendgemaakt.

Johnson kreeg donderdag last van klachten en is toen getest op gezag van Chris Whitty, de hoogste medische adviseur van de regering. Johnson heeft zichzelf in quarantaine geplaatst in 10 Downing Street, zijn ambtswoning. „Ik kreeg last van milde klachten, een beetje koorts en een aanhoudende hoest”, zei Johnson in een videoboodschap die kort na de bekendmaking op sociale media verscheen. Wees gerust, ging hij verder Johnson. „Dankzij de tovenarij van moderne technologie blijf ik aan het werk.”

Twitter avatar BorisJohnson Boris Johnson #StayHomeSaveLives Over the last 24 hours I have developed mild symptoms and tested positive for coronavirus. I am now self-isolating, but I will continue to lead the government’s response via video-conference as we fight this virus. Together we will beat this. #StayHomeSaveLives https://t.co/9Te6aFP0Ri

Aanvankelijk reageerde Johnson laconiek op het coronavirus. Hij zei dat een groot deel van de bevolking toch besmet zou raken en dat dat juist gewenst was om groepsimmuniteit op te bouwen. Pas in de afgelopen week kondigde de premier strenge maatregelen aan. Scholen zijn dicht, net als pubs en veel winkels. Britten mogen alleen de straat op om een keer per dag te sporten, boodschappen te doen, naar de dokter te gaan of om te werken als dat niet anders kan. Het Britse parlement is inmiddels geschorst de komende weken, om het aantal besmettingen in politieke kringen te beperken.

Johnson is de eerste regeringsleider die zegt besmet te zijn. Eerder maakte de Britse kroonprins Charles bekend het virus te hebben. Andere politieke prominenten Covid-19 hebben (gehad) zijn onder anderen de vrouw van de Canadese premier Trudeau, Brexit-onderhandelaar Michel Barnier en diverse prominente Iraanse politici.

In het Verenigd Koninkrijk (65 miljoen inwoners) zijn tot nu toe 11.600 coronabesmetting geconstateerd. Er zijn 578 mensen overleden.

Archiefbeeld van de Britse premier. Foto Hannah McKay/Reuters

Dodental Spanje opgelopen tot 4.858, aantal slachtoffers België nadert driehonderd

Het aantal dodelijke slachtoffers door Covid-19 in Spanje is opgelopen tot 4.858. In de afgelopen 24 uur zijn er 769 nieuwe meldingen binnengekomen over overleden patiënten. Volgens het hoofd van de rampenbestrijdingsdienst Fernando Simon begint het dagelijkse dodental te stabiliseren. De toename van het gerapporteerde aantal slachtoffers is vrijdag „percentueel ongeveer gelijk aan die van de afgelopen drie dagen”, aldus Simon.

Inmiddels liggen ruim 4.100 patiënten op de IC-afdelingen van Spaanse ziekenhuizen. Dat is vijfhonderd meer dan een dag eerder. Het aantal besmettingen liep van ruim 56.000 op tot ruim 64.000. Ruim 9.300 patiënten zijn genezen verklaard.

Het dodental in België is ondertussen opgelopen tot 289. In de afgelopen 24 uur kwamen in dat land 69 nieuwe meldingen binnen over overleden patiënten. Dat schrijft De Standaard op basis van cijfers van de Belgische gezondheidsautoriteiten. Het gaat vooral om ouderen.

In het afgelopen etmaal werden bijna vijfhonderd nieuwe coronapatiënten opgenomen in Belgische ziekenhuizen. Zo'n tweehonderd mensen mochten het ziekenhuis verlaten. In totaal zijn nu ruim drieduizend Belgen vanwege Covid-19 opgenomen, 690 van hen liggen op de IC.

Ook werden ruim duizend nieuwe besmettingen gerapporteerd, voornamelijk in Vlaanderen. In totaal is van bijna 7.300 Belgen nu vastgesteld dat ze besmet zijn met het coronavirus.

Hulpverleners spreken met daklozen in Brussel. Foto Kenzo Tribouillard/AFP

Britse supermarkt Tesco neemt maatregelen tegen hamstergedrag

Niet alleen in Nederland zorgt virusvrees voor hamstergedrag. De Britse supermarkt Tesco probeert het opkopen van levensmiddelen te beperken en heeft voor de online winkel een maximum van tachtig producten per klant ingesteld, meldt persbureau Reuters vrijdag. Eerder deze week bepaalde de supermarkt al dat klanten niet meer dan drie keer hetzelfde product mogen kopen.

Vrijdag werd ook bekend dat het Verenigd Koninkrijk vanaf nu brandweerlieden inzet om voedsel te bezorgen, ambulances te besturen en lichamen op te halen. Tot dusver zijn in het VK 578 mensen overleden aan Covid-19, van 11.658 mensen in Groot-Brittannië is bekend dat ze besmet zijn (geweest).

Rusland sluit staatshotels en kuuroorden en legt werk zeven dagen neer

Rusland heeft scherpere maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus afgekondigd en sluit staatshotels, kuuroorden en andere recreatieve voorzieningen voor toeristen uit eigen land. Ook is heel het land opgedragen om komende week vrij te nemen en zo veel mogelijk thuis te blijven. Het aantal doden is vrijdag gestegen van drie naar vier en er zijn nu 1.036 bevestigde besmettingen in Rusland, 196 meer dan een dag eerder.

In Moskou, waar de meeste besmettingen met het virus vastgesteld zijn, sluiten dit weekend alle cafés, restaurants en winkels die geen levensmiddelen of medicijnen verkopen. Deze maatregel blijft van kracht tot zeker 5 april.

Officieel heeft Rusland vooralsnog relatief weinig Covid-19-patiënten, zeker in vergelijking met buurland China en Europese lidstaten. De burgemeester van Moskou zei dinsdag echter dat het werkelijke probleem waarschijnlijk veel groter is dan tot nu toe bekend. Rusland sloot eind januari al de grensovergang met China en heeft vorige week ook alle vluchten van en naar de EU geschrapt.

President Vladimir Poetin zei donderdag met strenge maatregelen het coronavirus in twee tot drie maanden te kunnen verslaan. Vrijdag tekende hij een wet die de regering de mogelijkheid geeft om detail- en groothandelsprijzen voor medicijnen te reguleren.

Lees ook: Poetin spreekt 140 miljoen Russen toe: ‘Denk niet dat dit ons niet kan raken’

Nederlandse vestiging farmaceut Roche beklad

Een Almeerse vestiging van de Zwitserse farmaceut Roche, waar donderdag kritisch over werd gesproken in het Kamerdebat, is beklad. Op het gebouw is de tekst 'Hoeveel doden?' gespoten, meldt Omroep Flevoland. Ook is er een bord opgehangen met de tekst 'Fuck Roche' erop geverfd, begeleid door een euro- en dollarteken met daarbij het woord 'winst'.

Roche is het bedrijf dat de apparatuur maakt waarmee in Nederland op het coronavirus wordt getest. De farmaceut zou het recept voor een vloeistof die daarbij wordt gebruikt niet willen vrijgeven, terwijl ziekenhuizen de schaarse vloeistof zelf willen maken om de testcapaciteit te verhogen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zei donderdag in de Tweede Kamer dat hij in gesprek was met Roche om de receptuur in handen te krijgen en dat hij overwoog daar in het uiterste geval een dwanglicentie voor in te zetten.

Esther de Rooij, algemeen directeur van de Nederlandse tak van Roche, zei donderdagavond in het televisieprogramma Jinek dat het recept voor de vloeistof en de werkwijze wel degelijk „beschikbaar” zijn. Het is vooralsnog onduidelijk of dit inderdaad het geval is en zo ja, waarom het ministerie van Volksgezondheid dacht dat het recept geheim gehouden werd. Het ministerie wilde donderdagavond niet reageren op het verweer van De Rooij.

Twitter avatar OmroepFlevoland Omroep Flevoland Een vestiging van farmaciebedrijf Roche in Almere is beklad. 'Hoeveel doden?' is met zwarte verf op het gebouw aan de Transistorstraat gespoten https://t.co/YyRedBWEdr
Lees ook: ‘We testen veel, maar niet te veel’

Welke economische gevolgen heeft de coronarecessie?

De uitbraak van Covid-19 raakt de volksgezondheid en de economie hard. Nederlanders werken thuis, bedrijven sluiten, beurzen schieten op en neer. Europese overheden treffen noodmaatregelen. Al die gebeurtenissen roepen vragen op.

Onze economieredacteuren beantwoorden 24 van deze vragen: Welke economische gevolgen heeft de coronarecessie? En 23 andere vragen

Door de anticoronamaatregelen gaan ook de lichten uit, tonen beelden van NASA

Dat de uitbraak van het coronavirus een grote impact heeft op het dagelijks leven is zelfs vanuit de ruimte zichtbaar. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft vrijdag twee nachtelijke satellietfoto's gepubliceerd van de Chinese provincie Hubei, waar Covid-19 voor het eerst uitbrak. De eerste foto is genomen vóór de getroffen anticoronamaatregelen, de tweede toen deze van kracht waren.

Het openbare leven in Hubei kwam eind januari goeddeels stil te liggen. Fabrieken werden gesloten, inwoners moesten thuisblijven en de provincie werd hermetisch afgesloten. Het gevolg: ook de lichten gaan uit. Waar op 19 januari alle toegangswegen naar hoofdstad Wuhan nog gekleurd zijn, lijken deze op 4 februari ‘verdwenen’.

Foto NASA Earth Observatory
Foto NASA Earth Observatory
Satellietbeelden van de provincie Wuhei op 19 januari en 4 februari. Foto's NASA Earth Observatory

Volgens NASA laat nachtverlichting niet alleen zien waar mensen leven, maar ook hoe zij dat doen én hoe het leven is veranderd door de lockdown. Wanneer slapen mensen? Wanneer gaan zij de weg op en waarom? De satellietbeelden geven het antwoord. Andere foto’s laten bijvoorbeeld ook zien hoe vrijwel alle activiteiten in het zakelijke centrum van Wuhan stil kwamen te liggen. Want waarom zou een inactief kantoor de lampen nog aan laten staan?

Het Jianghan District in het centrum van Wuhan. Foto NASA Earth Observatory

Syrische wijnruit, water met citroen of knoflook in de strijd tegen het virus

Diverse Centraal-Aziatische landen vertonen opvallende reacties op de uitbraak van het coronavirus. Zo ontkent Turkmenistan dat er in het land mensen besmet zijn met het virus, terwijl er sinds begin maart signalen zijn dat dit wel degelijk het geval is. De Turkmeense president Gurbanguly Berdimuhamedov stelde vorige week bovendien dat het virus „uitgerookt” kan worden met het kruid Syrische wijnruit.

In Tadzjikistan mochten gelovigen begin deze maand tijdelijk niet naar de moskee, maar werden de gebedshuizen gewoon weer geopend nadat ze ontsmet waren. In Azerbeidzjan wordt de coronacrisis door de regering aangegrepen om strenger op te treden tegen de oppositie. President Ilham Aliyev heeft „hardhandig optreden” aangekondigd tegen oppositieleden die gebruik zouden willen maken van de crisis door „chaos” in het land te veroorzaken.

De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov wuifde eerder deze maand alle zorgen over het coronavirus weg en raadde zijn landgenoten aan water met citroen te drinken en knoflook te eten voor „zuiver bloed”. Deze week kwam Kadyrov daarop terug. Hij sloot, eerder dan de Russische Federatie dit voorschreef, cafés en restaurants en zei dat mensen die misinformatie verspreiden een taakstraf zouden moeten krijgen.

Eenrichtingsverkeer op de Haagse Markt

De Haagse Markt is vrijdag alsnog onder voorwaarden opengegaan. Er worden alleen etenswaren verkocht, zoals vlees, vis, groente en fruit. Het verkeer gaat maar één richting op. En iedereen moet natuurlijk de gepaste anderhalve meter afstand houden.

Eerder deze week besloot waarnemend burgemeester Johan Remkes (VVD) de markt te sluiten nadat hij had geconstateerd dat mensen er niet genoeg afstand hielden. Het college van B en W concludeerde echter dat de grote markt op de grens van de wijk Transvaal en de Schilderswijk een „essentieel onderdeel van de voedselketen in Den Haag” is en met strenge maatregelen alsnog open moet kunnen blijven.

Daarom staan de marktkramen nu verder uit elkaar. Ook wordt er met hekken een streng deurbeleid gevoerd, opdat er niet te veel mensen tegelijk op de markt rondlopen. Op beelden van een verslaggever van Omroep West is te zien dat bewoners vrijdagochtend in de rij staan.

Twitter avatar lotvanbree lot van bree De rij is lang voor de ingang van de Haagse Markt. Om negen uur gaat de markt open onder voorwaarden: niet teveel mensen, eenrichtingsroute, alleen verkoop van levensmiddelen. https://t.co/xt2RNjyMDx
Twitter avatar lotvanbree lot van bree De Haagse Markt is open, met deurbeleid en alleen voedsel te koop. https://t.co/B2rmwNdzLy

Honderden Iraniërs nemen methanol in tegen coronavirus, bijna driehonderd doden

In Iran zijn bijna driehonderd mensen overleden en meer dan duizend mensen ziek geworden omdat ze de chemische grondstof methanol hadden gedronken, in de veronderstelling dat dit hen zou beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Dat melden Iraanse media, aldus The New York Times. Methanolvergiftiging kan blindheid veroorzaken en is bij een toediening van meer dan 25 gram dodelijk.

Methanol is niet het enige onconventionele middel dat in de islamitische republiek wordt ingezet tegen de uitbraak. Zo riep een geestelijke een maand geleden zijn landgenoten nog op traditionele islamitische geneeskunde te gebruiken tegen het virus. Hij raadde onder meer aan bruine suiker en kruiden te eten en etherische oliën aan te brengen op de anus. Ook is een geestelijke gearresteerd die parfum had toegediend aan Covid-19-patiënten. In Iran zijn tot dusver zeker 2.234 patiënten overleden aan Covid-19, 29.406 mensen zijn positief getest op het virus.

Een medewerker van het Rode Kruis neemt de temperatuur op van Iraanse busreizigers. Foto Abedin Taherkanereh/EPA

Niet alleen in Iran grijpen mensen in wanhoop naar giftige middelen. In de Amerikaanse staat Arizona overleed eerder deze week een man doordat hij chloroquine had ingenomen. President Donald Trump had het malariamedicijn eerder een „potentiële gamechanger” in de strijd tegen de pandemie genoemd.

Europol: criminelen buiten coronacrisis uit

Europol waarschuwt dat criminelen kunnen profiteren van de coronacrisis. De anticoronamaatregelen hebben een „aanzienlijke impact” op de georganiseerde misdaad, stelt het Europese politieagentschap in een vrijdag gepubliceerd rapport. Criminelen hebben hun werkwijze in korte tijd veranderd om de coronacrisis te kunnen „uitbuiten”.

Sinds de uitbraak van het coronavirus ziet Europol onder meer een toename van het aantal cyberaanvallen, die zowel organisaties als individuen treffen. Als voorbeeld noemt het agentschap een cyberaanval die het netwerk van een Tsjechisch ziekenhuis platlegde, waardoor er geen nieuwe patiënten konden worden opgenomen.

Ook waarschuwt Europol voor fraude, zoals oplichting bij de verkoop van beschermingsmiddelen als mondkapjes en desinfecterende gels. In Nederland werden deze week nog twee verdachten aangehouden die ziekenhuizen voor miljoenen euro's grote partijen niet-bestaande mondkapjes aanboden.

'Bijzonder bedreigend'

Criminelen grijpen het nijpende tekort aan medische hulpmiddelen en medicijnen ook aan voor de verkoop van namaakproducten. Tot slot ziet Europol een toename van georganiseerde inbraken, ook al zitten veel mensen noodgedwongen thuis. Diverse EU-lidstaten maakten melding van criminelen die zich voordeden als medisch personeel, bijvoorbeeld om bij iemand thuis een coronatest uit te voeren.

Europol-directeur Catherine De Bolle schrijft in een verklaring dat dergelijke criminele activiteiten „tijdens een volksgezondheidscrisis bijzonder bedreigend” zijn en „reële risico's voor mensenlevens” met zich kunnen meebrengen.

Twitter avatar Europol Europol Stuck at home during #COVID19? Here are a few tips to make your home a cyber safe stronghold. If you are shopping online, do so safely because it might be #2Good2BTrue. #staysafe #cyberstronghold https://t.co/Y3hlerWOMG

Betaaluitstel ABN Amro uitgebreid voor bedrijfskredieten tot 50 miljoen

ABN Amro heeft de regeling voor uitstel van rentebetaling en aflossing op bestaande bedrijfskredieten uitgebreid van 2,5 naar maximaal 50 miljoen euro. Dat heeft de bank vrijdag bekendgemaakt.

De Nederlandse banken maakten vorige week gezamenlijk bekend zes maanden uitstel op aflossingen te geven op kredieten tot 2,5 miljoen euro, vanwege de grote economische gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Bij ABN Amro geldt dat uitstel ook voor rentebetalingen en krijgen ondernemers het uitstel automatisch, tenzij ze aangeven er geen gebruik van te maken.

Deze automatische regeling wordt nu uitgebreid voor zakelijke kredieten tot een limiet van 50 miljoen euro, voor klanten met een omzet van maximaal 250 miljoen euro. „Door dit te automatiseren kunnen we het snel voor een grote groep regelen”, licht Daphne de Kluis, directeur commercial banking van ABN Amro, toe in het persbericht. „We hebben vorige week gezien dat dit goed werkt en rust en ruimte creëert voor bedrijven.”

De verhoging van de regeling was vorige week ook al bekeken door ABN, maar was volgens een woordvoerder toen technisch nog niet mogelijk. Een aantal soorten leningen is uitgezonderd, zoals leningen met meerdere financiers en commercieel vastgoed boven de 2,5 miljoen euro. „Maar vastgoedklanten met een krediet tussen de 2,5 miljoen euro en 50 miljoen euro die verhuren aan zwaar getroffen sectoren komen wel in aanmerking”, aldus de zegsman.

Lees ook: Nu moeten banken de redders zijn

Zuid-Afrika meldt eerste twee doden door coronavirus

In Zuid-Afrika zijn voor het eerst twee mensen overleden aan Covid-19. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid van Zuid-Afrika bekendgemaakt, melden lokale media. Ook zijn meer dan duizend mensen positief getest op het coronavirus.

Het land is sinds vrijdag voor 21 dagen in lockdown om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. De straten van grote steden als Johannesburg en Kaapstad zijn verlaten, is te zien op beelden op sociale media.

Twitter avatar TeamNews24 Team News24 Lockdown, Day 1, Johannesburg. ⁦⁩ (@PieterDuToit) https://t.co/CUoz11wr1W

Trump en Xi beloven samenwerking om coronavirus te bestrijden

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag telefonisch gesproken met de Chinese president Xi Jinping over de uitbraak van het coronavirus. In het telefoongesprek ging het onder meer over de samenwerking tussen beide landen, staat in een verslag van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Xi vertelde Trump dat de betrekkingen tussen China en de VS zich „op een belangrijk punt” bevinden. De Chinese president hoopt dat de VS actie ondernemen om de banden te verbeteren en vindt dat de landen hun krachten moeten bundelen om de uitbraak van het coronavirus te bestrijden. Internationale samenwerking is de enige manier om te „winnen” van de pandemie, zei Xi, die bovendien stelde dat zijn land sinds de corona-uitbraak „open en transparant” is geweest.

Trump zegt op Twitter dat hij een „heel goed gesprek” heeft gevoerd met president Xi. Hij heeft „veel respect” voor China en belooft „nauwe samenwerking” tussen beide landen. De Amerikaanse president omschreef het coronavirus eerder nog als het 'Chinese virus'. Daarmee is hij sinds deze week gestopt.

Kartonnen poppen van presidenten Trump en Xi bij een toeristenwinkel in Moskou. Foto Sergei Ilnitsky/EPA

Tirol waarschuwt Nederlandse vakantiegangers die Axamer Lizum-skigebied bezochten

Mensen die tussen 13 en 16 maart het Oostenrijkse skigebied Tirol hebben bezocht moeten beducht zijn op eventuele gezondheidsklachten. De autoriteiten van de deelstaat Tirol stellen dat een Nederlandse, een Ierse en een Zweedse groep toeristen verbleven in hotels en après-skilounges waar zeker twee bezoekers later besmet bleken met het coronavirus.

„Uitgaande van veertien dagen incubatietijd vragen wij iedereen die in op deze data in Götzens, Axams en het Axamer Lizum-skigebied is geweest en die klachten heeft om direct de gezondheidsautoriteiten van het eigen land te contacteren", schrijven de autoriteiten van de Oostenrijkse deelstaat.

Tirol geeft een lijst van vijftien plekken waarvan bezoekers in het bijzonder moeten opletten, waaronder restaurants, bars en skiliften. Alle horeca en skigelegenheden in het gebied zijn gesloten op 16 maart.

Dodental in Duitsland stijgt met 55

Het coronavirus heeft afgelopen 24 uur in Duitsland aan 55 patiënten het leven gekost. Het dodental in het land staat daarmee op 253, blijkt uit nieuwe cijfers die vrijdagochtend zijn bekendgemaakt door het Robert Koch Institut, meldt persbureau Reuters.

Het aantal bevestigde Duitse besmettingen met Covid-19 nam afgelopen etmaal met bijna 5.800 toe, tot 42.289. Duitsland voert relatief veel coronatesten uit in vergelijking met andere Europese landen.

Sinds maandag geldt er in Duitsland een samenscholingsverbod voor meer dan twee personen. Eerder werden al onder meer winkels gesloten die geen levensmiddelen verkopen. In diverse deelstaten gelden extra maatregelen. Noordrijn-Westfalen, grenzend aan met Nederland, is een van de zwaarst getroffen deelstaten.

Meer dan duizend doden door het coronavirus in de VS

Het coronavirus heeft in de Verenigde Staten in vierentwintig uur tijd 246 dodelijke slachtoffers geëist. Dat is de hoogste stijging in één dag in de VS tot nu toe. Het totale aantal komt daarmee op 1.195 doden.

Eerder op de dag werd al bekend dat de VS nu wereldwijd het land is met de meeste vastgestelde besmettingen. Volgens de laatste cijfers zijn er 82.100 geregistreerde gevallen in het land, terwijl er in China 81.782 besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld.

Met name New York is zwaar getroffen door het virus. In de stad zijn tot nu toe 365 doden gevallen en 23.112 besmettingen geregistreerd.

Lees ook: Uitkeringsaanvragen VS stijgen hard

Een patiënt in het Elmhurst Hospital Centre wordt verplaatst. Foto Justin Lane/EPA

Na drie dagen weer binnenlandse besmetting in China

Bij een man uit de Chinese provincie Zhejiang is donderdag Covid-19 vastgesteld. Voor het eerst in drie dagen is er daarmee weer sprake van een binnenlandse besmetting in China. Dat melden de nationale gezondheidsautoriteiten.

Alle nieuwe gevallen van het coronavirus die de afgelopen dagen werden geregistreerd in het land waren mensen die in het buitenland waren geweest. Binnenlandse besmettingen komen steeds minder voor sinds de Chinese overheid drastische maatregelen invoerde.

Het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen daalde wel in de afgelopen 24 uur. Er werden 55 gevallen vastgesteld, twaalf minder dan de dag ervoor. Vijf mensen overleden aan het virus, allemaal in de provincie Hubei. Het totaal aantal doden ligt in China momenteel op 3.292.

Europees Parlement stemt in met miljardensteun

Het Europees Parlement heeft donderdag tijdens een buitengewone zitting ingestemd met nieuwe wetten om de economische gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden. De maatregelen waren voorgesteld door de Europese Commissie.

Een van de voorstellen is het Coronavirus Response Investment-initiatief, waarbij er 37 miljard euro wordt vrijgemaakt uit de EU-begroting. Lidstaten kunnen dat vrijgemaakte geld gebruiken om hun zorgstelsels, investeringsfondsen en de arbeidsmarkt overeind te houden. Voor Nederland is 25 miljoen euro beschikbaar.

Het tweede voorstel waarmee het Europees Parlement instemde, is de inzet van het EU-Solidariteitsfonds. Dat is normaal gesproken bestemd voor natuurrampen, maar kan nu ook worden gebruikt door lidstaten die hard getroffen zijn door Covid-19. Er wordt maximaal 800 miljoen euro uitgekeerd.

Vanwege het coronavirus stemden de Europarlementariërs vanuit huis. Stembiljetten werden thuis uitgeprint, ingevuld en gescand naar Brussel gestuurd.

Lees ook: Regeringsleiders kijken elkaar alleen virtueel in de ogen

Welkom in een nieuw blog

Welkom in een nieuw blog over de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij over de pandemie. Een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws van donderdag:

 • Er liggen donderdag 761 patiënten op de intensive cares in Nederland. Volgens NVIC-voorzitter voorzitter Diederik Gommers is de stijging groter dan verwacht. Hij spreekt van „een race tegen de klok”.
 • De EU-leiders zijn het tijdens een speciale coronatop niet eens geworden over extra financiële steunmaatregelen en betere Europese afstemming en samenwerking in de strijd tegen corona. Het besluit is twee weken uitgesteld.
 • In Italië zijn donderdag 712 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. Daarmee is het totale aantal doden door het coronavirus in het land nu 8.215.
 • Zo'n twintigduizend voormalige zorgmedewerkers hebben zich tot nu toe via een speciale website gemeld om te helpen bij de bestrijding van de coronacrisis. Voor de eventuele kosten van bijscholing draait de overheid op, beloofde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA).
 • Het RIVM heeft afgelopen etmaal 78 nieuwe meldingen ontvangen over patiënten die zijn overleden aan het coronavirus. In Brabant is de toestroom van het aantal coronapatiënten dat op de intensive care opgenomen moet worden, de afgelopen dagen afgezwakt.
 • Voormalig DSM-topman Feike Sijbesma gaat als speciaal gezant uitzoeken welke mogelijkheden Nederland heeft om aan extra coronatests te komen.
 • Het is onvermijdelijk dat de uitbraak van het coronavirus in Nederland tot een recessie zal leiden. Het Centraal Planbureau (CPB) werkte donderdag vier scenario’s uit. In slechts één van de scenario’s zal die recessie minder zwaar zijn dan die in 2008 en 2009.
 • Er zijn steeds meer aanwijzingen dat Javaanse schubdieren het coronavirus hebben overgebracht van vleermuizen naar de mens. Chinese onderzoekers troffen Sars-CoV-2-achtige virussen aan in hun bloed.
 •  

  Lees hier het blog van donderdag terug: Eerste ziekenhuis in New York deelt beademingsapparaat