Brieven

Brieven NRC Handelsblad 26/3/2020

Smetvrees (1)

Doe alsof je besmet bent

Een oplossing voor het probleem van de smetvrees, zoals Frits Abrahams het verwoordt (Vrees voor smetvrees, 25/3): draai het perspectief om en prent je in dat jij zelf besmettelijk bent. Met dank aan premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland, die haar medeburgers aanspoorde zich zo te gedragen: een in zijn simpelheid geniale samenvatting van wenselijk gedrag.

Smetvrees (2)

Heerlijk vroeg winkelen

Frits Abrahams is negatief over de extra openingstijden van AH. Ik heb er vanmorgen dankbaar gebruik van gemaakt. Heerlijk zo ’s morgens vroeg op de fiets. Genieten van de lentezon en het vogelkoor. Alle ruimte om op veilige afstand te blijven van andere klanten. Geen last van de hamsteraars die hoe vroeg je ook komt hun karren vol laden. De meeste schappen goed gevuld. Fijn dat ik zelf weer boodschappen kan doen, al is het aanbod van de buren nog zo lief.

Centraal schriftelijk

Diploma cadeau in 1945

Het lijkt me sterk dat het ‘uitdelen’ van einddiploma’s in 1945 een verdubbeling van het aantal eerstejaars bij de TH in Delft tot gevolg had (‘Je kunt niet verwachten dat scholieren even goed presteren als andere jaren’, 24/3). Zou anders de helft zijn gezakt? Ik denk dat eerder sprake was van een ‘inhaaleffect’. Veel studenten wilden tijdens de oorlog geen loyaliteitsverklaring tekenen en mochten dus niet studeren. Om aan tewerkstelling in Duitsland te ontkomen bleven sommige jongens na hun eindexamen gewoon naar school gaan. Na de vrede zullen heel wat jonge mensen zich alsnog hebben ingeschreven bij het hoger onderwijs.

Minister van rijn

Politiek en landsbelang

„Het draait nu even niet om politiek, maar om het landsbelang”, zei premier Rutte bij de benoeming van minister Van Rijn (PvdA). Lees ik dit goed? Zou politiek niet altijd het landsbelang moeten dienen? Moeten partijpolitieke belangen niet altijd ondergeschikt zijn?

Hygiëne

Spuw niet op straat

Het valt me op dat in deze pandemische tijden niemand waarschuwt tegen de gore gewoonte van op straat spuwen. Uit mijn jeugd, in de jaren vijftig, herinner ik me dat in trams en bussen plakkaten op de ruiten zaten met de tekst: „Spuw niet op straat”, met daarbij vermelding van de vreselijke ziekten die met dit aanwensel verspreid konden worden. Zelfs nu zie ik nog altijd mensen in het openbaar spuwen en moet ik regelmatig met een boog om verse kwatten heen lopen. Hang die plakkaten van weleer maar weer op.

overbelasting

Stop de zomertijd!

Door de coronacrisis zouden we haast vergeten dat dit weekend de klok een uur vooruit moet. Juist nu zijn hulpverleners overbelast en velen draaien dubbele diensten. Zij hebben alle uurtjes rust nodig die ze kunnen krijgen, haal daar dan geen uur vanaf. Ze hebben het al zwaar genoeg. Stop de zomertijd!

De ideale universiteit

Breek het kartel

Er is weer een boek over de universiteit (Floris Cohen: De ideale universiteit. Ontwerp van een uitvoerbaar alternatief, recensie 20/3) Er komen debatten en dan houdt het op, zoals altijd. Waarom? Simpel: de universitaire wereld is een kartel. De wetgever staat toe dat universiteiten zelf bepalen wie er door het rijk mag worden bekostigd. De universiteiten harken ieder voor zich zo veel mogelijk dat geld binnen en proberen nieuwkomers weg te houden. Soms slipt er een door de mazen van het kartel en zijn er ineens ‘university colleges’. Die dan in een vlaag van repressieve tolerantie door de mainstream worden opgeslokt en met een hoger collegegeld bezwaard. Sowieso mogen er geen nieuwe bijkomen, vinden ze. Kan de Autoriteit Consument en Markt er eens naar kijken?


Oud-decaan Utrecht University College