Vuur en beschaving

Historisch socioloog Johan Goudsblom overleden

Naar nu pas bekend is geworden is vorige week de socioloog en schrijver Johan Goudsblom overleden, op 87-jarige leeftijd. De emeritus hoogleraar aan UvA is vooral bekend geworden door zijn toepassing van de sociologie op de geschiedenis. Zijn bekendste werk is het boek Vuur en beschaving (1992), waarin hij zijn kerninzicht toepaste: grotere beheersing van de omgeving vergt van mensen ook steeds grotere sociale dwang tot zelfdwang: dat is de ‘beschaving’. Goudsblom heeft ook faam verworven als voorvechter van de sociologie van Norbert Elias (1897-1990) en speelde een belangrijke rol in de ‘Amsterdamse school’ in de sociologie, waartoe ook Abram de Swaan behoort. De Swaan schrijft een in memoriam voor de bijlage wetenschap van NRC van komende zaterdag. (nu reeds op nrc.nl te lezen). (NRC)