Vredesakkoord

VS korten hulp aan Afghanistan wegens politieke impasse

De Verenigde Staten hebben 1 miljard dollar aan hulp voor Afghanistan geschrapt, uit onvrede over politieke onrust in het land die het vredesproces bedreigt. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo maandag gezegd na een onaangekondigd bezoek aan Kabul, meldt persbureau AP. Pompeo reisde naar Kabul voor ontmoetingen met president Ashraf Ghani en diens politieke tegenstander, de voormalige regeringsleider Abdullah Abdullah, die zich ook president noemt na verkiezingen vorig jaar. Het conflict tussen de twee rivalen vormt een bedreiging voor een vredesakkoord om een einde te maken aan de langdurige oorlog in Afghanistan. De VS vielen het land in 2001 binnen na de terreuraanslagen van 11 september van dat jaar, om het Talibanregime omver te werpen. (NRC)