‘Uitstel Spelen tot zomer 2021 is de beste oplossing’

Tokio 2020 Gerard Dielessen, directeur van sportkoepel NOC-NSF, noemt verplaatsing van de Olympische Spelen „een verstandig en wijs besluit”.

Foto Behrouz Mehri/AFP

Sportkoepel NOC-NSF riep zondag het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in een verklaring nog op tot meer duidelijkheid met betrekking tot de Olympische Spelen van Tokio 2020 en heeft die nu. „Ik kan er kort over zijn: ik vind het een verstandig en wijs besluit”, liet NOC-NSF-directeur Gerard Dielessen dinsdag aan NRC weten nadat bekend werd dat de Zomerspelen zijn uitgesteld, met maximaal een jaar maar in ieder geval tot in 2021. „Ik ben blij dat het IOC samen met de overheid in Japan en het organiserend comité dit besluit hebben genomen, en naar mijn idee is dat op een hele zorgvuldige en integere manier gedaan.”

Volgens Dielessen bestond de afgelopen weken een reële kans dat de Spelen helemaal niet door zouden gaan. Verplaatsing brengt namelijk ook allerlei praktische problemen met zich mee. Zo moest er opnieuw gekeken worden naar de beschikbaarheid van de stadions, slaapplaatsen in het olympisch dorp en moet er opnieuw gezocht worden naar vrijwilligers. Dielessen: „Nu maak ik op uit het communiqué [van het IOC] dat er oplossingen zijn, ook in Japan, om te zorgen dat de Spelen een jaar later kunnen doorgaan.”

De laatste dagen nam de kritiek vanuit de sportwereld wereldwijd toe. Zo pleitte de internationale vereniging Athletics Association voor uitstel na een enquête. 72 procent van vierduizend ondervraagde sporters bleek daar een voorstander van te zijn.

De Nederlandse wielerbond KNWU wilde ook dat de Spelen later gehouden zouden worden, net als het onder meer het Noorse en Spaanse nationaal olympisch comité. Canada en Australië kondigden zelfs al aan onder de huidige omstandigheden niet mee te zullen doen.

Zomer 2021

Dielessen denkt dat het de beste oplossing zou zijn als de Spelen een volledig jaar worden uitgesteld. Dan kunnen sporters zich gewoon op de zomer van 2021 richten. „Dat is ook een uitdaging, maar ik ga ervan uit dat ze dat kunnen. Het zijn niet voor niets topsporters.” Daarmee zou er misschien ook ruimte komen om plannen die voor deze Spelen al waren geschrapt, nieuw leven in te blazen, zoals het TeamNL Tokyo Center – al dan niet met Holland Heineken House.

Technisch directeur Maurits Hendriks riep de Nederlandse sporters op zich te gaan richten op hun gezondheid. Ze kunnen volgens hem , nu er duidelijkheid is, voorlopig even wat afstand nemen van de sport.