Recensie

Recensie Muziek

Overtuigend optimistisch geluid

Meteen al vanaf de eerste klanken nodigt hij uit. De jonge Britse zanger Jordan Mackampa brengt met zijn goudbruine timbre en met gevoel gebrachte, verhalende folkysoul instant warmte door je speakers. Op zijn debuutalbum Foreigner gaat Mackampa in op zijn verhuizing van de Democratische Republiek Congo naar Engeland als kind. Net als Michael Kiwanuka zingt hij, zoals in titelsong ‘Foreigner’, over de verwarring die hij voelt rondom zijn identiteit, het klem zitten tussen twee culturen.

Die persoonlijke verhalen in liedjes, die van akoestisch klein met Congolese ritmiek naar weelderig rijk gearrangeerd gaan, raken geloofwaardig in het hart. Mackampa is geen in zijn glas verzonken tobber, maar overtuigt juist met een optimistisch geluid. Soms is het simpel dagdromen, zoals in ‘Under’. Een gevoel van hopeloosheid in het van politieke ondertonen doordrenkte ‘What Am I’ – ergens een vervolg op ‘What’s Going On’ van Marvin Gaye – is echter niet te missen.