Gesloten liveblog

Eerste ziekenhuis in New York deelt beademingsapparaat

Er zijn in Nederland tot nu toe voor zover bekend 434 mensen omgekomen door het coronavirus. Tot nu toe moesten 2.151 mensen opgenomen worden in het ziekenhuis. Volg hier de laatste ontwikkelingen rond de uitbraak van het virus.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op donderdag 26 maart is gesloten. Volg de laatste ontwikkelingen rondom de uitbraak van het coronavirus in ons nieuwe blog:

Covid-19 Europees Parlement stemt in met miljardensteun

Een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws van donderdag:

 • Er liggen donderdag 761 patiënten op de intensive cares in Nederland. Volgens NVIC-voorzitter voorzitter Diederik Gommers is de stijging groter dan verwacht. Hij spreekt van „een race tegen de klok”.
 • De EU-leiders zijn het tijdens een speciale coronatop niet eens geworden over extra financiële steunmaatregelen en betere Europese afstemming en samenwerking in de strijd tegen corona. Het besluit is twee weken uitgesteld.
 • In Italië zijn donderdag 712 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. Daarmee is het totale aantal doden door het coronavirus in het land nu 8.215.
 • Zo'n twintigduizend voormalige zorgmedewerkers hebben zich tot nu toe via een speciale website gemeld om te helpen bij de bestrijding van de coronacrisis. Voor de eventuele kosten van bijscholing draait de overheid op, beloofde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA).
 • Het RIVM heeft afgelopen etmaal 78 nieuwe meldingen ontvangen over patiënten die zijn overleden aan het coronavirus. In Brabant is de toestroom van het aantal coronapatiënten dat op de intensive care opgenomen moet worden, de afgelopen dagen afgezwakt.
 • Voormalig DSM-topman Feike Sijbesma gaat als speciaal gezant uitzoeken welke mogelijkheden Nederland heeft om aan extra coronatests te komen.
 • Het is onvermijdelijk dat de uitbraak van het coronavirus in Nederland tot een recessie zal leiden. Het Centraal Planbureau (CPB) werkte donderdag vier scenario’s uit. In slechts één van de scenario’s zal die recessie minder zwaar zijn dan die in 2008 en 2009.
 • Er zijn steeds meer aanwijzingen dat Javaanse schubdieren het coronavirus hebben overgebracht van vleermuizen naar de mens. Chinese onderzoekers troffen Sars-CoV-2-achtige virussen aan in hun bloed.
 • Eerste ziekenhuis in New York deelt beademingsapparaat, meeste besmettingen vastgesteld in VS

  Ten minste één ziekenhuis in New York is donderdag begonnen met het delen van één beademingsapparaat tussen twee patiënten. Dat meldt persbureau Reuters. Het is een experiment waarvan sommige artsen zeggen dat het te riskant is, maar noodzakelijk. Door de uitbraak van het coronavirus wordt een groot beroep gedaan op de beschikbare medische middelen van de Verenigde Staten.

  Het beademingsapparaat is het laatste redmiddel voor een patiënt met het longvirus. In de stad zijn slechts enkele duizenden apparaten beschikbaar. In totaal zijn er in New York in een aantal weken minstens 385 mensen overleden aan Covid-19. In de stad zijn 22.000 besmettingen bekend, een van de hoogste aantallen wereldwijd.

  De gouverneur van New York Andrew Cuomo denkt dat het delen van het beademingsapparaat potentieel levens kan redden. „Het is niet ideaal, maar we denken dat het werkbaar is”, zei hij tegen verslaggevers van Reuters. Volgens Cuomo verdubbelt het aantal besmettingen in de stad elke drie dagen en zijn er nog geen tekenen dat het tempo van verspreiding afneemt. Ook in Nederland wordt onderzocht of in geval van nood twee patiënten één beademingsapparaat kunnen delen.

  Twitter avatar NYGovCuomo Andrew Cuomo We mourn the 385 New Yorkers we have lost to Coronavirus-related illnesses. Tragically, we expect the number to rise as many patients have been on ventilators for weeks. NY will keep fighting flat out to save lives. Help us save lives by staying home. #NewYorkTough

  In het land zijn inmiddels de meeste besmettingen met het virus vastgesteld. Donderdag kwam het aantal geregistreerde besmettingen op 81.378. In China ligt dat getal iets lager: 81.285

  Lees ook dit verhaal van onze correspondent in de Verenigde Staten: Naïef New York liet het virus te lang rondrazen

  Besluit over extra financiële steunmaatregelen EU twee weken uitgesteld

  De EU-leiders zijn het donderdagavond tijdens een speciale coronatop niet eens geworden over extra financiële steunmaatregelen en betere Europese afstemming en samenwerking in de strijd tegen corona. Het besluit is twee weken uitgesteld.

  De discussie concentreerde zich deze week rond de vraag of forser Europees steunbeleid nodig is. Talloze economen bepleitten de afgelopen weken dat een crisis van deze omvang alleen met Europese instrumenten te bestrijden is. Een meerderheid van de lidstaten wil het in de crisis opgerichte Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM) snel inzetten om extra financiële armslag te hebben.

  Maar Nederland vindt het daarvoor te vroeg – en aarzelt niet om landen ondertussen de les te lezen over hun financiële beleid. Bekende argumenten, over het belonen van spilzieke overheden en het belang van „prudent begrotingsbeleid”, klinken weer.

  Lees verder: Een nieuwe crisis voor de EU, met oude verwijten

  Applaus voor de zorg in het Verenigd Koninkrijk

  Ook in het Verenigd Koninkrijk is geapplaudisseerd als eerbetoon aan de zorgmedewerkers. Om 20.00 uur (lokale tijd) klonk donderdag door het hele land applaus. Mensen hingen uit het raam, stonden op hun balkon of applaudisseerden op de stoep of in de tuin.

  Twitter avatar sophiejlaw Sophie Law Blown away by the round of applause for NHS workers at Glasgow Harbour ❤️ such an incredible feeling! #ClapForCarers https://t.co/QIfRZMU0UB
  Twitter avatar newschambers Richard Chambers 👏👏👏 Outside the Department of Health #ClapForCarers #clapforourcarers https://t.co/pvVpJuo3bf
  Twitter avatar BBCHamedani Ali Hamedani Tonight; Londoners salute to coronavirus fighters. We LOVE you @NHSuk @NHSEnglandLDN https://t.co/sSvMmpzfP9

  Bouwmarkten kondigen strenge maatregelen aan tegen verspreiding Covid-19

  Bij bouwmarkten en doe-het-zelfwinkels worden nieuwe strengere maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft branchevereniging VWDHZ donderdag bekendgemaakt in een persbericht. Zo wordt onder meer het aantal klanten per bouwmarkt gereguleerd, worden waar mogelijk winkelwagens gebruikt en worden de openingstijden aangepast.

  De afgelopen weken was er veel kritiek op de drukte bij de bouwmarkten. Klanten zouden niet de RIVM-richtlijn opvolgen van het houden van anderhalve meter afstand. Bouwmarkten gaan daarom nu strenger hierop toezien. Ook wordt extra beveiliging of personeel ingezet waar nodig en gaan medewerkers hesjes of buttons dragen met de tekst: '1,5 meter afstand'. De doe-het-zelf-winkels willen open blijven „zolang de veiligheid het toelaat”.

  „Sommige klussen zoals het verhelpen van lekkage of het aanbrengen van traphekjes kunnen meestal niet wachten”, zegt Harm-Jan Stoter, voorzitter van VWDHZ. „Daarom is het belangrijk dat klanten voor dit soort prangende zaken bij ons terecht kunnen.”

  Lees ook wat we eerder schreven over de koopdrang: Ineens in trek: webcams en headsets, en een trampoline voor de kinderen

  Nieuw dodenaantal Verenigd Koninkrijk, 16-jarig meisje overleden in Frankrijk

  In het Verenigd Koninkrijk zijn donderdag 115 nieuwe doden als gevolg van het coronavirus bekendgemaakt, meldt Reuters. In totaal zijn in het land nu 578 mensen overleden aan het virus. Britten mogen voorlopig alleen nog hun huis uit om boodschappen te doen, te sporten, medische hulp te zoeken of te zorgen voor kwetsbare personen.

  De Britse regering heeft donderdag gezegd geld vrij te maken voor zelfstandigen die als gevolg van het coronavirus hun inkomsten zijn verloren, meldt Reuters. Het land telt ongeveer 5 miljoen zelfstandigen. De Britse minister van Financiën Rishi Sunak zei dat subsidies van ongeveer 80 procent van het gemiddelde maandelijkse inkomen over de afgelopen drie jaar worden uitgekeerd, met een maximum van 2.500 pond (2.760 euro).

  „Jullie worden niet vergeten. We zullen jullie niet achterlaten. We doen dit samen”, schreef Sunak op Twitter.

  Twitter avatar RishiSunak Rishi Sunak You have not been forgotten. We will not leave you behind. We are all in this together. Information on all our business support schemes: https://t.co/sAKKSuanE2 https://t.co/Wv8CQiciFp

  In Frankrijk zijn donderdag 365 nieuwe doden als gevolg van Covid-19 gemeld door de Franse gezondheidsautoriteiten, meldt persbureau AFP. Onder hen is ook voor het eerst een meisje van zestien, uit de regio Parijs. Sinds het begin van de pandemie zijn er 1.696 mensen in het land overleden aan het longvirus.

  Op de intensive cares in Frankrijk kwamen er donderdag 548 mensen bij, waardoor er nu 3.375 bedden bezet zijn.

  Lees ook dit artikel van onze correspondent in Londen: Ramvolle Londense metro doet Britse politieke vete oplaaien

  De Haagse Markt vrijdag deels weer open

  De Haagse Markt die woensdagmiddag vanwege drukte gesloten werd, kan vrijdag deels weer open. De markt is „een essentieel onderdeel van de voedselketen in Den Haag” en daarom heeft de gemeente besloten dat alleen het deel met levensmiddelen open mag. Het gaat om „een nieuwe, tijdelijke en veel kleinere markt”.

  Twitter avatar GemeenteDenHaag Gemeente Den Haag ℹ️ Vanaf morgen is er een kleinere en tijdelijke markt voor de Haagse Markt: de Haagse Foodmarkt. Geopend op ma, woe, vrij en za van 9.00 tot 17.00. Veiligheid en volksgezondheid staat voorop, de 1.5 meter moet gewaarborgd zijn: https://t.co/KEkdBlp55H

  De gemeente schrijft dat het „vaak relatief goedkope en verse etenswaar in de buitenlucht een belangrijk onderdeel van het winkelaanbod is in deze periode”. Alleen etenswaren mogen worden verkocht, zoals vlees en vis, groente en fruit, zuivel, delicatessen, noten en zuidvruchten, brood en banket en biologische en fairtrade-producten. De gemeente waarschuwde dat iedereen 1,5 meter afstand moet houden, „anders sluit de markt alsnog”.

  Opnieuw meer patiënten op de intensive care

  Er liggen donderdag 761 patiënten op de intensive cares in Nederland. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care donderdag. Volgens de organisatie is het aantal beschikbare bedden „gering”. Woensdagen lagen er nog 644 mensen op de IC.

  „Dit is de grootste stijging die we tot nu toe gehad hebben”, zegt NVIC-voorzitter Diederik Gommers tegen radiozender BNR. Waar Gommers eerder zei te verwachten 1 april 1.100 bedden nodig te hebben, blijkt nu dat de stijging veel harder gaat. „Wat we nu zien, een stijging van ruim 100, betekent dat we al er al over drie dagen zijn en niet over een week.” Hij spreekt van „een race tegen de klok”. Volgens berekeningen van het RIVM komt de absolute piek eind mei.

  Minister Hugo de Jonge (Volkgezondheid, CDA) bevestigde eerder donderdag in de Tweede Kamer dat per 1 april het aantal bedden op de IC kan worden uitgebreid tot 1.600 bedden. Er zijn waarschijnlijk 575 bedden nodig voor 'normale' patiënten, wat betekent dat er 1.025 plaatsen op de intensive care voor coronapatiënten zijn. Door de nieuwe aantallen die donderdagavond zijn gemeld, is duidelijk dat er nog meer bedden nodig zijn.

  Lees ook dit interview met Diederik Gommers: We hebben dit nog nooit meegemaakt

  Pornowebsite Pornhub ziet stijgende bezoekersaantallen

  Pornowebsite Pornhub lijkt garen te spinnen bij de coronacrisis, nu het ene na het andere land burgers vraagt in thuisisolatie te gaan of een lockdown instelt. Al enkele dagen houdt het Canadese bedrijf bezoekcijfers bij en publiceert een overzicht van het verkeer naar de site. Dat blijkt wereldwijd omhoog te zijn gegaan: volgens analisten van het bedrijf ging de algehele traffic op 24 maart met 18,5 procent omhoog ten opzichte van gemiddelde cijfers van een maand eerder.

  Op diezelfde dag maakte Pornhub bekend dat de Premium service van het bedrijf een maand lang gratis werd aangeboden, volgens het eigen bericht „om mensen aan te sporen thuis te blijven en zo de besmettingscurve van het aantal Covid-19-gevallen zo laag mogelijk te houden”. Vooral op werkdagen ging het bezoek omhoog - op de dagen dat „mensen thuis aan het werk waren, en daarbij meer tijd vonden om Pornhub te bezoeken”.

  Het bedrijf wijst erop dat niet alleen de wereldwijde cijfers een dergelijke trend laten zien, maar ook de statistieken per land. Zo zette de stijging het eerst in Italië - dat als eerste Europese land zwaar te lijden had onder het coronavirus en waar een strenge lockdown werd doorgevoerd. Italië was het eerste land waarvoor Pornhub de betaalde service gratis maakte, gevolgd door Frankrijk en Spanje. Daarna werd de Premium-optie wereldwijd gratis. Nu ook in de Verenigde Staten en Canada strengere maatregelen zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, ziet Pornhub resultaat: op dinsdag kwam uit die landen respectievelijk 17,8 procent en 16 procent meer bezoek.

  Behalve per land hebben analisten van het bedrijf ook gekeken naar de tijdstippen waarop mensen de site bezochten. Vooral in de nachtelijke uren, tot drie uur in de ochtend, zouden meer bezoeken worden gelogd. Pornhub vermoedt dat mensen „wat langer opblijven omdat ze toch niet naar hun werk hoeven en 's ochtends wat langer slapen”. Ook de bezoekersaantallen rond het middaguur liggen hoger dan normaal.

  Dodenaantal door corona in Italië gestegen: 712

  In Italië zijn donderdag 712 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19, meldt persbureau Reuters. Daarmee is het totale aantal doden in het land nu 8.215. In het zwaarst getroffen gebied Lombardije was donderdag een sterke stijging: daar overleden meer dan 385 mensen in een dag.

  Over het aantal sterfgevallen was enige verwarring. In eerste instantie leken er opnieuw minder mensen te zijn overleden dan de dag daarvoor, namelijk 662. Later bleek echter dat daar het aantal sterfgevallen in Piedmont, een van de zwaarst getroffen regio's in Italië, niet bij was opgeteld, waardoor het werkelijk aantal hoger lag.

  Woensdag overleden er in Italië in 24 uur nog 683 mensen aan het virus, en dinsdag waren dit er 743. De dagen daarvoor was er ook sprake van een voorzichtige daling, hoewel er afgelopen zaterdag 793 mensen aan het virus overleden in Italië. Dat is het hoogste aantal tot nu toe.

  Lees ook deze reportage van onze correspondent in Italië: Opeens zitten Italiaanse vrouwen opgesloten met hun mishandelaar

  Sportkoepel NOC-NSF richt noodfonds op

  Sportkoepel NOC-NSF richt een noodfonds op om de financiële gevolgen van de coronacrisis zo veel mogelijk op te vangen. Dat maakt de organisatie donderdag bekend. De koepel reserveert „4 á 5 miljoen euro” voor het zogeheten Coronanoodfonds Sport, dat bedoeld is als aanvulling op de regelingen van de overheid. NOC-NSF vraagt onder meer het Rijk om ook een bijdrage te leveren.

  Twitter avatar nocnsf NOC*NSF Het Coronanoodfonds Sport vormt een aanvulling op de regelingen van de overheid. Aan de rijksoverheid en andere partners is gevraagd om mee te doen. #coronavirus

  Vanwege de uitbraak van het coronavirus ligt in Nederland de sport tot zeker 6 april stil: alle sportcomplexen zijn gesloten en wedstrijden zijn afgelast. „De sector maakt daardoor een scherpe val van de inkomsten mee, terwijl de kosten in veel gevallen doorlopen”, schrijft voorzitter van NOC-NSF Anneke van Zanen-Nieberg in een persbericht. Ze spreekt over „een zorgwekkende situatie die ook de sport raakt”. Onder meer sportbonden kunnen een beroep doen op het fonds. Hoe organisaties aanspraak kunnen maken op het fonds is nog niet duidelijk.

  Lees ook dit interview met de directeur van NOC-NSF: 'Niet kunnen sporten op je club, doet je beseffen hoe leuk het eigenlijk is'

  China sluit tijdelijk grenzen voor buitenlanders

  China sluit voorlopig de grenzen voor alle buitenlanders. Het land probeert hiermee een nieuwe grote uitbraak van het coronavirus te voorkomen. Het inreisverbod gaat zaterdag in en geldt ook voor mensen met een visum.

  Uitgezonderd zijn diplomaten en mensen die „noodzakelijk economisch, maatschappelijk of wetenschappelijk” werk verrichten. „Het inreisverbod is een tijdelijke maatregel die China moet nemen in verband met de situatie in en het optreden van andere landen", schrijft het ministerie.

  Eerder op de dag liet China weten dat in het land zelf geen nieuwe coronabesmettingen meer plaatsvinden, maar dat er mensen vanuit het buitenland binnenkomen die besmet zijn met het virus. Het afgelopen etmaal ging het om 67 nieuwe geregistreerde gevallen.

  Welke economische gevolgen heeft de coronarecessie? En 23 andere vragen

  De uitbraak van Covid-19 raakt de volksgezondheid en de economie hard. Nederlanders werken thuis, bedrijven sluiten, beurzen schieten op en neer. Europese overheden treffen noodmaatregelen. Al die gebeurtenissen roepen vragen op. Persoonlijke vragen, macro-economische. Vragen over arbeids- en andere markten.

  Lees meer: 24 vragen over de coronarecessie

  Spanje stuurt tienduizenden onbetrouwbare tests terug naar China

  In Spanje is grote ophef ontstaan nadat gebleken is dat een gekochte partij van 340.000 Chinese testapparaatjes waarmee binnen een kwartier besmetting met Covid-19 zou moeten worden vastgesteld, ver onder de maat zouden zijn. Die zouden een betrouwbaarheid hebben van 30 procent, terwijl dat boven de 80 procent zou moeten liggen.

  Volgens de Spaanse krant El País zou de Chinese ambassade in Spanje hebben verklaard dat de apparaatjes gemaakt zijn door een bedrijf met de naam Bioeasy dat daar geen officiële licentie voor had.

  Volgens de Spaanse autoriteiten zijn er tot dusver negenduizend testapparaatjes aangekomen en die zouden als niet bruikbaar zijn teruggestuurd. Het is niet bekendgemaakt hoeveel geld hiermee gemoeid was. Het nieuws komt een dag nadat de Spaanse overheid bekendmaakte voor 432 miljoen euro aan medische middelen te hebben gekocht van Chinese bedrijven. Daarbij zou het verder gaan om maskers, beademingsapparaten en handschoenen.

  Belangrijkste nieuws van donderdag

  • Zo'n twintigduizend voormalige zorgmedewerkers hebben zich tot nu toe via een speciale website gemeld om te helpen bij de bestrijding van de coronacrisis. Voor de eventuele kosten van bijscholing draait de overheid op, beloofde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA).
  • Het RIVM heeft afgelopen etmaal 78 nieuwe meldingen ontvangen over patiënten die zijn overleden aan het coronavirus. In Brabant is de toestroom van het aantal coronapatiënten dat op de intensive care opgenomen moet worden, de afgelopen dagen afgezwakt.
  • Voormalig DSM-topman Feike Sijbesma gaat als speciaal gezant uitzoeken welke mogelijkheden Nederland heeft om aan extra coronatests te komen.
  • Het is onvermijdelijk dat de uitbraak van het coronavirus in Nederland tot een recessie zal leiden. Het Centraal Planbureau (CPB) werkte donderdag vier scenario’s uit. In slechts één van de scenario’s zal die recessie minder zwaar zijn dan die in 2008 en 2009.
  • Er zijn steeds meer aanwijzingen dat Javaanse schubdieren het coronavirus hebben overgebracht van vleermuizen naar de mens. Chinese onderzoekers troffen Sars-CoV-2-achtige virussen aan in hun bloed.

  Verbod op samenscholing in heel Nederland

  Door heel Nederland geldt vanaf nu een samenscholingsverbod voor meer dan twee personen die géén afstand van anderhalve meter van elkaar houden. Dat blijkt uit de noodverordeningen die donderdag aan het begin van de avond in de 25 veiligheidsregio’s zijn uitgevaardigd.

  Een uitzondering wordt gemaakt voor mensen die één huishouden vormen en voor kinderen tot en met twaalf jaar die samen (buiten) spelen. Hun ouders of begeleiders moeten dan wel weer afstand van elkaar houden.

  Het verbod legt vooral de nadruk op het houden van de anderhalve meter afstand. Wie in een groep van drie of meer man onvoldoende afstand houdt, kan worden beboet. Henk Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, het overleg van de 25 veiligheidsregio’s, zegt: „Twee geliefden mogen nog steeds hand in hand lopen, juridisch in elk geval. Ik adviseer iedereen toch afstand te houden.”

  Lees verder: Verbod op samenscholing in heel Nederland

  Dit bericht is op 26 maart om 19.00 geüpdatet.

  3,28 miljoen Amerikanen vragen werkloosheidsuitkering aan

  Een recordaantal Amerikanen heeft vorige week voor het eerst een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. In totaal hebben ruim 3,2 miljoen Amerikanen een beroep gedaan op de overheid. Het vorige record, gevestigd in 1982, was 695.000.

  Vorige week meldden ook arbeidsbureaus en vacaturesites al een ongeëvenaard aantal bezoeken aan hun websites. In de afgelopen dagen moesten, als gevolg van de genomen coronamaatregelen, veel niet-essentiële bedrijven dicht. In alle Amerikaanse staten, en het District of Columbia (rond de hoofdstad Washington), steeg het aantal bijstandsaanvragen door personeel dat werd ontslagen om kosten te besparen.

  Het aantal van 3.283.000 uitkeringsaanvragen is twee keer zo hoog als waar economen op hadden gerekend. Bloomberg citeert Michelle Meyer, hoofdeconoom van de Bank of America: „Dit cijfer toont de ernst en abruptheid van de neergang van de economie.” Meyer verwacht dat de komende dagen nog meer mensen om werkloosheidsuitkeringen zullen aanvragen.

  Het Huis van Afgevaardigden buigt zich deze week nog over een steunpakket van 2.000 miljard dollar (1.830 miljard euro) om de economische schade van de coronacrisis te beperken. Het pakket, het resultaat van dagenlang debat in de Senaat, is bedoeld voor belastingverlichtingen, leningen en compensaties voor getroffen ondernemingen.

  In het cijfer van de uitkeringsaanvragen zijn overigens niet de zzp'ers opgenomen. Ook veel van hen lopen door de coronacrisis in de VS opdrachten en inkomsten mis. Als het noodpakket van kracht wordt, is daarin voor die zogeheten gig workers een werkloosheidsverzekering van 4 maanden afgesproken.

  Ook OM wil na 6 april meer rechtszaken behandelen

  Het Openbaar Ministerie staat achter het besluit van de Raad voor de Rechtsspraak om vanaf 6 april weer meer rechtszaken te behandelen. Het OM gaat met rechtbanken en advocaten overleggen om te beslissen welke zaken na 6 april door kunnen gaan, laat de organisatie weten aan NRC. Momenteel vinden alleen urgente zaken plaats, zonder fysieke zitting. Deze worden telefonisch of per videoverbinding gedaan.

  Bij toekomstige rechtszaken wil het OM een werkwijze vinden die voor alle betrokken partijen „acceptabel en werkzaam is”. Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal stelt dat de volksgezondheid voorop staat, maar dat het belangrijk is dat de rechtspraak vanaf april weer doorgaat. „De samenleving kan uitstel van berechting en rechterlijke beslissingen niet goed lang verdragen”, stelt Van der Burg.

  Lees ook het nieuwsbericht van woensdag: Rechtbanken voor onbepaalde tijd gesloten

  78 nieuwe Nederlandse sterfgevallen door Covid-19 gemeld

  Het RIVM heeft afgelopen etmaal 78 nieuwe meldingen ontvangen over patiënten die zijn overleden aan het coronavirus. Omdat niet alle sterftegevallen direct aan het instituut worden doorgegeven, betekent dit niet dat al deze mensen sinds woensdagmiddag zijn overleden. Het dodental als gevolg van Covid-19 in Nederland ligt nu op 434. De meeste overledenen zijn tussen de 80 en 84 jaar oud.

  Het totaal aantal patiënten met een coronabesmetting dat opgenomen is (geweest) in een ziekenhuis, is met 315 toegenomen tot 2.151. Volgens de laatst bekende cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) lagen woensdagavond 644 patiënten op intensivecareafdelingen. De NVIC waarschuwde woensdag in de Tweede Kamer dat het „echt spannend” is of volgende week nog voldoende IC-capaciteit is in Nederland.

  Het aantal vastgestelde Covid-19-besmettingen nam afgelopen etmaal met 1.019 toe en ligt nu op 7.431. Omdat niet iedereen wordt getest op een mogelijke besmetting, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger. Het testen gebeurt vooral bij patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen.

  Volgens het RIVM neemt het aantal opgenomen patiënten en overledenen „minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten”. Dit kan volgens het instituut betekenen dat de getroffen maatregelen „invloed krijgen op de snelheid van verspreiding van het virus”. Het instituut verwacht de effecten eind deze week of begin volgende week beter te kunnen duiden.

  Brabant ziet afvlakking aantal coronapatiënten dat intensive care nodig heeft

  De toestroom van het aantal Brabantse coronapatiënten dat op de intensive care opgenomen moet worden, is de afgelopen dagen afgezwakt. Op basis van deze ontwikkeling verwacht het Brabantse Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) dat de piek van het aantal IC-patiënten in de provincie binnen vier of vijf dagen bereikt zal worden. Dat zegt voorzitter Bart Berden donderdag in het KRO-NCRV-radioprogramma 1 op 1.

  Volgens Berden kan er gesproken worden van een afvlakking van de piek van het aantal IC-patiënten in Brabant. De voorzitter verwacht dankzij deze ontwikkeling geen overbelasting van de Brabantse intensive care-units. Hij benadrukt in 1 op 1 dat de Brabantse ziekenhuizen de grote aantallen patiënten de afgelopen tijd aankonden dankzij de hulp van ziekenhuizen elders in het land die patiënten hebben overgenomen.

  Inmiddels maken de Brabantse ziekenhuizen zich klaar om verplaatste coronapatiënten weer terug te halen, om te voorkomen dat er elders in het land overbelasting op de IC's ontstaat. „Zodra dat kan, zullen wij patiënten weer terugnemen. We staan er samen voor”, aldus Berden.

  De ontwikkeling in Brabant wil niet zeggen dat de piek op landelijk niveau ook op korte termijn in zicht is. Woensdag waarschuwde de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NCIV) Diederik Gommers dat er momenteel te weinig IC-capaciteit is in Nederland om de te verwachten piek op te vangen. Hij verwacht begin april 1.600 IC-bedden nodig te hebben, terwijl er nu slechts 1.150 beschikbaar zijn. Volgens berekeningen van het RIVM komt de absolute piek eind mei. Dan zullen naar verwachting 1.700 coronapatiënten intensieve zorg nodig hebben.

  Lees ook: ‘Alles kraakt nu in het ziekenhuis’

  Oostenrijkse autoriteiten onderzoeken vroeg besmettingsgeval in skioord dat mogelijk niet is gemeld

  De Oostenrijkse autoriteiten beginnen een onderzoek naar de uitbraak van het coronavirus in skioord Ischgl. Dat melden Oostenrijkse media. Ischgl werd op 5 maart tot risicogebied verklaard nadat meerdere wintersporters er Covid-19 hadden opgelopen. Mogelijk is echter een eerste besmettingsgeval eind februari niet bij de autoriteiten gemeld.

  Het vroege coronageval is volgens de Duitse zender ZDF vastgesteld bij een personeelslid van een horecabedrijf. Dat zou de positieve test niet hebben doorgegeven. De medewerker heeft vervolgens mogelijk verschillende toeristen besmet, met name Duitsers. „Het is onbekend om welk horecabedrijf het gaat”, zegt de aanklager in de deelstaat Tirol tegen het blad Der Spiegel. „Ook is nog niet zeker dat er regels zijn overtreden.”

  De Tiroler autoriteiten hebben kritiek gekregen op hun aanpak van de virusuitbraak. Het eerste officiële bericht van een positieve test in Ischl kwam op 7 maart van een horecamedewerker. Pas op 9 maart ging alle horeca in Ischgl dicht. Door de vele après-skifeestjes staat Ischgl ook bekend als het ‘Mallorca in de sneeuw’. Mogelijk hebben deze après-skifeestjes tot een versnelde verspreiding van het virus gezorgd.

  Een gesloten après-skibar in Ischgl. Foto Jakob Gruber/AFP

  Bouwend Nederland: sector zal door virus 5 procent krimpen

  De bouwsector verwacht 5 procent te krimpen als gevolg van de virusuitbraak. Dat zegt Bouwend Nederland (BNL) donderdag tegen ANP. De bouw heeft momenteel nog niet zoveel last van de maatregelen om de verspreiding van Covid-19 in te dammen, maar denkt dat het aantal opdrachten nog zal afnemen. „Dat de klap er komt, is duidelijk. De enige vraag is wanneer”, zegt de lobbyorganisatie tegen het persbureau.

  Vrijwel alle ondernemers denken de gevolgen tot op zekere hoogte te gaan voelen, zo blijkt volgens BNL uit een enquête. 40 procent denkt overheidssteun nodig te hebben om niet in financiële problemen te raken. Als de sector inderdaad met 5 procent krimpt, zou dat een sterkere daling zijn dan die als gevolg van de economische crisis die uitbrak in 2008. Toen kromp de sector met 3,7 procent.

  De bouw mag nog doorwerken, ook met meerdere bouwvakkers op één werkplaats. BNL drukt de branche wel op het hart dat iedereen anderhalve meter afstand moet bewaren. Op de site staat een aantal aanbevelingen. Zo wordt aangeraden om waar mogelijk in vaste koppels te werken en afgeraden om nog samen in één busje richting de bouwplaats te rijden.

  Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

  Van Rijn: extra controles op voorraden corona- en IC-medicijnen

  De overheid gaat de beschikbaarheid van geneesmiddelen tegen het coronavirus strakker controleren. Datzelfde geldt voor medicijnen die veel worden gebruikt op de intensive care. Dat schrijft minister Martin van Rijn (Medische Zorg, PvdA) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

  Volgens Van Rijn zijn er in Nederland vooralsnog geen tekorten aan geneesmiddelen. Wel ziet hij dat de afgelopen weken veel meer geneesmiddelen zijn verstrekt dan normaal. Ook zorgen de anticoronamaatregelen in die veel medicijnen produceren voor onzekerheid. Van Rijn noemt hierbij in het bijzonder India, waar een strikte lockdown geldt, en China, het land waar de virusuitbraak ontstond.

  Verder heeft Van Rijn bekendgemaakt dat Nederlandse medicijnfabrikanten voorlopig gewoon mogen blijven exporteren. Als er een „dreigend of optredend tekort” van een bepaald geneesmiddel is, mag dit medicijn pas worden geëxporteerd na een extra controle van de eigen voorraad. Eventuele restricties aan export buiten de Europese Unie kunnen alleen op Europees niveau worden vastgesteld.

  Verwarring in cultuursector over coronamaatregelen

  Blijven musea, theaters en concertzalen dicht tot en met 6 april of duurt de sluiting tot 1 juni? Over die vraag is in de culturele sector grote verwarring ontstaan. De sector wil snel helderheid en verwacht donderdag al uitsluitsel over de ontstane situatie.

  Lees ook: Mogen het theater, het museum en de concertzaal wel/niet open op 7 april?

  Ook kandidatentoernooi schaken komt niet onder coronavirus uit

  Het kandidatentoernooi schaken in het Russische Jekaterinenburg, het enige belangrijke sportevenement dat nog bezig was in Europa, is stopgezet vanwege het coronavirus. Dat heeft de wereldschaakbond FIDE donderdagochtend bekendgemaakt. Aanleiding is het besluit van Rusland om vanaf vrijdag vrijwel alle vluchten vanuit en naar het buitenland op te schorten.

  Door het afgekondigde vliegverbod kan FIDE niet garanderen dat deelnemers aan het toernooi, onder wie de Nederlandse Anish Giri, „veilig en op tijd” naar huis kunnen. Het toernooi, waarin acht schakers uitmaken wie later dit jaar tegen de Noorse Magnus Carlsen het wereldkampioenschap speelt, was vorige week dinsdag begonnen en zou nog tot en met 4 april duren. De organisatie wil het toernooi op een later moment hervatten.

  Lees ook: Het Russische verkeer is gevaarlijker dan het coronavirus, vinden de topschakers

  Dodental Spanje loopt op met 655, België registreert 42 doden

  In Spanje zijn van woensdag op donderdag 655 nieuwe overlijdensgevallen gemeld, waardoor het totale aantal doden als gevolg van Covid-19 op 4.089 komt. Ruim 3.600 patiënten liggen op de intensive care.

  In totaal is bij ruim 56.000 Spanjaarden het virus vastgesteld. Er zijn in Spanje inmiddels meer dan 7.000 mensen hersteld.

  Zorgpersoneel bij het stadhuis van Madrid. Foto Rafa Albarran/AFP

  Ook in België werden donderdag cijfers bekendgemaakt over besmettingen met het coronavirus. Sinds woensdag zijn er 42 sterfgevallen gemeld, waarmee het totaal op 220 komt. Van het totale aantal van 2.652 besmette Belgen liggen er 605 op de intensive care.

  Belgische virologen zeiden op de dagelijkse persconferentie de piek van het aantal besmettingen begin april te verwachten – zij het volgens viroloog Steven Van Gught wel onder strenge voorwaarde: „Dat we met z'n allen onze contacten met 50 procent gereduceerd hebben.”

  'Coronacrisis heeft grote gevolgen voor Duitse economie'

  De coronacrisis zal grote gevolgen hebben voor de Duitse economie. Dat heeft hij het Institut der deutschen Wirtschaft (IW), de evenknie van het Nederlandse Centraal Planbureau, donderdag laten weten.

  Ten opzichte van een normaal scenario, zonder coronacrisis, kan het Duitse bbp dit jaar tot wel 10 procent lager uitvallen. Dat zou mogelijk het geval zijn wanneer de lockdown in het land tot eind juni duurt. In het gunstigste geval, met een lockdown tot eind april, verwacht het IW een bbp dat 5 procent lager ligt dat gewoonlijk het geval zou zijn geweest.

  Vooral de industrie wordt volgens het IW hard geraakt door de crisis. Het zal hoe dan ook weken duren voordat die stabiliseert. Om de wereldwijde recessie het hoofd te bieden, roept de IW op tot internationale samenwerking. „Net als in 2008 moet de G20 een gezamenlijk plan uitwerken”, aldus Hubertus Bardt, directeur van het instituut. „Nationale inspanningen op eigen houtje en isolatie zijn uit den boze.”

  Nibud: ga niet troostkopen bij onzeker inkomen

  Veel mensen voor wie de inkomenszekerheid door het coronavirus dreigt weg te vallen, worden juist nu vaker geconfronteerd met koopjes. Kijk daarmee uit, waarschuwt het Nibud donderdag. Het bureau voor budgetvoorlichting heeft een 'Geldwijzer Corona' in het leven geroepen en een speciale uitgave van zijn budgetkrant gemaakt.

  Mensen in onzekerheid zijn gevoeliger voor de psychologische trucs die koopjes kunnen zijn, waarschuwt het Nibud. Een goede deal stemt namelijk vrolijk, ook als je onzeker bent over je financiële situatie. Maar de troostkoper loopt zo snel in de val die internetwinkels kunnen uitzetten, met kortingsprijzen die helemaal zo laag niet zijn of goede deals op producten die men eigenlijk niet nodig heeft. Een „leuke blouse” nu zonder verzendkosten, noemt het Nibud bijvoorbeeld. „Heeft u dan 7,95 euro verdiend of 39 euro te veel uitgegeven?”

  Livestreams vogelnestjes in trek door coronamaatregelen

  Als juist aan het begin van de lente wordt afgeraden naar buiten te gaan, dan haal je de natuur toch in huis? Sinds in Nederland maatregelen zijn getroffen vanwege de uitbraak van het coronavirus, trekken livestreams van de Vogelbescherming veel meer bekijks dan normaal. Afgelopen maand bekeken een half miljoen mensen de beelden van nestkastjes van diverse vogels. Dat is vier keer zoveel als vorig jaar, zegt de Vogelbescherming tegen persbureau ANP.

  Sinds maart kan iedereen zich op de website van de Vogelbescherming zoals ieder jaar vergapen aan de beelden van broedende vogels. Zo keken donderdagochtend bijna 350 liefhebbers naar het nest van de merel, die deze week haar eerste eieren legde. De bosuil, waarvan elk moment een eerste kuiken wordt verwacht, trok bijna twee keer zoveel kijkers.

  Verder zijn onder meer ook een broedende ooievaar en slechtvalk te bewonderen. De torenvalk debuteerde woensdag voor de camera, met een net gevangen maaltijd.

  Twitter avatar beleefdelente Beleef de Lente NIEUW! Zojuist live gegaan, een spetterende nieuwe soort voor dit seizoen: de torenvalk. Veel plezier met deze prachtige roofvogel 😍 @vogelnieuws https://t.co/tzTbSZLShJ https://t.co/0Uxj2FXq05

  Londense ziekenhuizen kampen met 'tsunami' aan patiënten

  De ziekenhuizen van Londen hebben te kampen met „een continue tsunami” aan mensen die ernstig ziek zijn door Covid-19. Dat heeft een hoge functionaris bij de Engelse gezondheidsdienst NHS, Chris Hopson, donderdag gezegd in een interview met BBC Radio 4. Ondertussen is een „ongeëvenaard” deel van het personeel niet-inzetbaar door ziekte.

  Het ziekteverzuim is volgens Hopson bij sommige zorginstellingen opgelopen tot 50 procent. Het is onduidelijk welk deel van de zieken lijdt aan Covid-19. Het coronavirus concentreert zich in het Verenigd Koninkrijk in Londen, waar ruim 3.200 van de 9.529 besmettingen zijn vastgesteld. In het hele land heeft Covid-19 tot dusver 465 levens geëist.

  Hoewel premier Boris Johnson de eerste weken van de uitbraak terughoudend was met maatregelen, heeft hij zijn landgenoten eerder deze week opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven. Britten mogen voorlopig alleen nog hun huis uit om boodschappen te doen, te sporten, medische hulp te zoeken of te zorgen voor kwetsbare personen. Ook mensen met vitale beroepen die niet vanuit huis kunnen werken, mogen naar hun werk.

  Lees ook: Ramvolle Londense metro doet Britse politieke vete oplaaien

  Steeds meer aanwijzingen dat schubdier coronavirus overbracht op de mens

  Chinese onderzoekers melden in een donderdag per direct vrijgegeven artikel in Nature dat zij Sars-CoV-2-achtige virussen hebben aangetroffen in het bloed van Javaanse schubdieren (Manis javanica). Het schubdier komt daarmee steeds duidelijker in beeld als de tussenschakel die het nieuwe coronavirus Sars-CoV-2 van vleermuizen naar de mens heeft overgebracht.

  Al in februari werd over de overdrachtsrol van het schubdier gespeculeerd door Chinese onderzoekers, maar nu is er voor het eerst ook een wetenschappelijke publicatie die dat in grote lijnen bevestigt. De dieren werden onderschept bij smokkelaars in Zuid-China.

  Onderzoekers gaan ervan uit dat het coronavirus dat nu een wereldwijde pandemie veroorzaakt de hoefijzerneusvleermuis (Rhinolophus affinis) als natuurlijke gastheer heeft. In 2013 werd in deze vleermuissoort in de kalksteengrotten in de Chinese provincie Yunnan een virusstam aangetroffen die heel sterk verwant is aan het nieuwe coronavirus. In geen enkel ander wild dier waren tot nu toe zulk soort virussen aangetroffen.

  Van het begin af aan vermoedden onderzoekers dat de infectie via een besmet wild dier op de Huanan Seafood Market in de stad Wuhan bij mensen terecht moest zijn gekomen. Begin februari meldden onderzoekers van de Zuid-Chinese landbouwuniversiteit al dat zij aanwijzingen hadden dat het schubdier mogelijk de tussengastheer was voor de overdracht. Het onderzoek dat nu in Nature is gepubliceerd is een bevestiging van deze theorie.

  Een schubdier op jacht naar mieren. Foto Getty Images

  Sterkere stijging dodental Iran, reisverbod tussen steden

  In Iran zijn afgelopen etmaal nog eens 157 patiënten overleden aan de gevolgen van het coronavirus, een grotere dagelijkse stijging dan de afgelopen dagen. Het dodental in het land steeg daarmee tot 2.234, meldt persbureau Reuters op basis van nieuwe cijfers van Iraanse autoriteiten. Na Italië, Spanje en China is Iran wat betreft het aantal doden het zwaarst getroffen door de uitbraak van Covid-19.

  Eerder op donderdag werden de maatregelen in Iran verder aangescherpt. Er geldt nu een reisverbod tussen de steden in het land. Inwoners was al opgedragen zoveel mogelijk thuis te blijven, maar dat advies werd niet door iedereen opgevolgd. Iraanse autoriteiten beklaagden zich dat veel Iraniërs, ondanks de waarschuwing, de afgelopen dagen uitstapjes maakten vanwege de viering van het Perzisch nieuwjaar.

  Oud-DSM-topman Sijbesma speciaal gezant voor coronacrisis

  Voormalig DSM-topman Feike Sijbesma wordt namens het kabinet speciaal gezant voor de coronacrisis. Zijn eerste taak is om uit te zoeken welke mogelijkheden Nederland heeft om aan extra coronatests te komen, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport VWS donderdag. Sijbesma begint meteen.

  De speciaal gezant was al aangekondigd door minister Hugo de Jonge. Een van de eerste taken van de speciale gezant is dat hij onderzoek doet naar twee soorten tests: moleculaire en serologische testen. Dat eerste type wordt gebruikt om besmetting met de ziekte vast te stellen. De serologische tests zijn er om te kijken of iemand antistoffen in het bloed heeft. Aan beide is een tekort, en de hoop is dat de gezant een manier vindt om de productie in Nederland op te voeren. Tegelijk wordt onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid en mogelijke inzetbaarheid van sneltesten.

  De 61-jarige Sijbesma (die medische biologie en bedrijfskunde studeerde) vertrok in februari bij chemieconcern DSM, waar hij sinds 2007 de leiding had.

  Lees dit interview met Sijbesma, vlak voor zijn vertrek bij DSM: ‘Bedrijven die niets bijdragen aan de samenleving moet zich afvragen of ze wel bestaansrecht hebben’

  Feike Sijbesma bij DSM in 2017. Foto Marcel van Hoorn/ANP

  Astronaut André Kuipers beantwoordt vragen over leven in afgesloten ruimtes

  Nu miljoenen mensen wereldwijd thuis moeten blijven vanwege de uitbraak van het coronavirus, zullen tips over hoe om te gaan met quarantaine voor velen goed van pas komen. De Nederlandse astronaut en ervaringsdeskundige André Kuipers en enkele collega's geven daarom later op donderdag antwoord op vragen over het leven in afgesloten ruimtes. Kuipers bracht verspreid over twee missies 203 dagen door in het internationale ruimtestation ISS.

  De astronauten roepen mensen op vragen in te sturen via de hashtag #SpaceConnectsUs. Om 16.00 uur zal een deel hiervan beantwoord worden in een livestream die te volgen is via de socialemediakanalen van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Naast de astronauten schuiven ook enkele natuurkundigen en drie bekende actrices aan.

  Twitter avatar astro_andre André Kuipers Hoe was het om in quarantaine te zijn? Of lang met 6 mensen in een kleine ruimte te leven? Stuur vragen naar: #SpaceConnectsUs Morgen, do. 26mrt, 16:00-16:30 geven Frank De Winne en ik antwoorden. Zoek: “esa web tv” 17:00-21:00 in Duits, Frans, Italiaans, Engels #SpaceCare @esa https://t.co/MwqaFJuYtC

  ABN schrijft eenmalig 200 miljoen dollar af door coronacrisis

  ABN Amro neemt in het eerste kwartaal van dit jaar een eenmalig verlies op van ongeveer 200 miljoen dollar (183 miljoen euro). Het verlies is het gevolg van de „ongekende” schommelingen op de financiële markten sinds de uitbraak van het coronavirus. Dat maakte de bank donderdag bekend.

  Het verlies werd genomen op een portefeuille van een klant bij dochterbedrijf ABN Amro Clearing in de Verenigde Staten. Die klant, die zich bezighield met handel van Amerikaanse opties en futures, maakte extreme verliezen op zijn portefeuille vanwege „extreme stress en ontwrichting op Amerikaanse markten”.

  Clearing houses zoals die van ABN Amro wikkelen voor hun klanten koop- en verkooporders af. Normaal wordt een klant die op grote verliezen staat, gevraagd om extra geld te storten zodat het clearing house minder risico’s loopt. Deze Amerikaanse klant kon echter niet aan zo’n zogeheten margin call voldoen.

  Om verdere verliezen te voorkomen, heeft ABN Amro besloten om de producten van de klant van de hand te doen. Omdat de aandelenkoers zo laag staat, moest de bank daarbij het miljoenenverlies voor lief nemen. Een woordvoerder van ABN spreekt van „een zeer uitzonderlijke situatie” die niet eerder is voorgekomen. ABN Amro maakte vorig jaar 2 miljard euro winst.

  CPB: coronacrisis maakt recessie onvermijdelijk

  Hoe groot de economische schade zal zijn die het coronavirus aanricht, is onzeker. Maar dát de Nederlandse economie onderuit gaat, staat volgens het Centraal Planbureau vast. In een donderdag gepubliceerde raming voorspelt het instituut voor dit jaar een krimp van tussen de 1,2 en 7,7 procent. De malaise kan zich in 2021 voortzetten, maar in het gunstigste geval zou er dan ook weer sprake kunnen zijn van groei.

  Lees meer in het nieuwsbericht: ‘Nederlandse economie raakt in recessie door uitbraak coronavirus’

  Tour de France gaat mogelijk door zonder publiek

  De Tour de France, een van de weinige grote sportevenementen die nog niet is uitgesteld, gaat mogelijk door zonder publiek. De Franse minister van Sport Roxana Maracineanu heeft woensdag tegen radiozender France Bleu gezegd te overwegen de beroemde wielerwedstrijd alleen op televisie uit te zenden.

  „Het financiële model achter de Tour de Franse leunt niet op kaartverkoop aan het publiek maar op de televisierechten en media-aandacht”, zei de minister tegen France Bleu. Ook stelde zij dat „iedereen in deze periode de noodzaak van thuisblijven begrijpt” en waarschijnlijk bereid is de Tour via een beeldscherm te volgen. „Zo'n grote straf zou het niet zijn om de ronde op tv te moeten volgen.”

  Wel is de vraag in hoeverre wielrenners zich goed kunnen voorbereiden op de Tour. De Franse wielrenner Romain Bardet zegt tegenover France Bleu dat het moeilijk is om goed in vorm te komen „zolang we niet het recht hebben om naar buiten te gaan”. In Frankrijk geldt een lockdown door het coronavirus en mogen mensen die willen sporten alleen de straat op voor een hardlooprondje van maximaal twee kilometer.

  Jaarlijks komen tien tot twaalf miljoen mensen de Tour de France van dichtbij bekijken. De Ronde van Frankrijk staat dit jaar gepland van 27 juni tot en met 19 juli. Sinds de eerste editie in 1903 is de Tour alleen afgezegd tijdens de twee wereldoorlogen.

  Volgens Maracineanu is het „te vroeg” om een definitief besluit te nemen over de Tour.

  Twitter avatar RoxaMaracineanu Roxana Maracineanu Le @LeTour est un monument du sport. Il est trop tôt pour décider. Il y a un temps pour tout. Dans l’immédiat, nous avons une bataille plus urgente à mener. Consacrons toutes nos forces à cette montagne-là avant d’envisager l’après.

  Spanje verlengt noodtoestand met vijftien dagen

  Spanje heeft de noodtoestand, die sinds anderhalve week van kracht is, verlengd tot 12 april. Het Spaanse parlement stemde donderdagochtend na lang debatteren in met verlening van de lockdown in het land, meldt persbureau Reuters. Spanjaarden mogen hun huis alleen verlaten als dat noodzakelijk is, bijvoorbeeld voor hun werk of het doen van boodschappen.

  Premier Pedro Sánchez zei in het parlement dat het „geen makkelijk” besluit is om de noodtoestand te verlengen, maar dat hij ervan overtuigd is dat de huidige maatregelen „de enige efficiënte optie” zijn om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

  Op basis van dodental is Spanje na Italië het zwaarst getroffen door de uitbraak van Covid-19. Tot woensdagmiddag overleden 3.434 patiënten in Spanje aan de gevolgen van het coronavirus. Het dodental in het land nam woensdag met 738 toe, waarmee het aantal dodelijke slachtoffers in China werd overschreden.

  Lees ook deze reportage: In een Madrileens bejaardenhuis ‘liggen de kelders nu vol doden’

  De Spaanse premier Sánchez woensdagavond in het parlement. Foto AP

  Vijftig nieuwe doden in Duitsland, ruim veertig in het VK

  Covid-19 heeft in Duitsland tot nu toe aan 198 mensen het leven gekost. Dat zijn er vijftig meer dan een dag eerder, blijkt donderdag uit nieuwe cijfers van het Robert Koch-Institut, dat in het land verantwoordelijk is voor de infectieziektebestrijding. Het aantal bevestigde besmettingen staat op 36.508, een stijging van bijna 5.000 patiënten.

  In Duitsland geldt sinds maandag voor alle deelstaten een samenscholingsverbod voor meer dan twee personen, gezinnen uitgezonderd. Ook zijn onder meer restaurants gesloten en hoeven kinderen niet meer verplicht naar school. Hoe de maatregelen er precies uitzien, kan per staat verschillen. Samen met Hamburg, Baden-Württemberg en Beieren is het aan Nederland grenzende Noordrijn-Westfalen een van de zwaarst getroffen staten. 53 mensen zijn daar overleden.

  Ook het Verenigd Koninkrijk heeft nieuwe cijfers gepubliceerd over de virusuitbraak. In dat land zijn 463 mensen overleden aan het virus (ruim veertig meer dan een dag eerder) en ten minste 9.529 mensen ziek geworden, meldt de regering volgens Reuters in een verklaring. Het land verwacht de komende periode een verdere stijging en heeft om die reden tienduizend beademingsapparaten besteld bij stofzuigerproducent Dyson.

  Regionale en lokale kranten vragen om overheidssteun door dalende advertentie-inkomsten

  Uitgevers van regionale en lokale kranten hebben in een brief aan het kabinet om overheidssteun gevraagd. Door dalende advertentie-inkomsten vanwege de uitbraak van het coronavirus is het voor veel uitgevers lastig om huis-aan-huisbladen nog wekelijks te kunnen uitbrengen, schrijft de branchevereniging voor lokale nieuwsmedia NNP.

  Huis-aan-huisbladen worden kosteloos verspreid en zijn grotendeels afhankelijk van inkomsten uit advertenties. De advertentiemarkt is door de coronacrisis „volledig ingestort”, aldus de NNP. Volgens de branchevereniging zullen veel kranten zonder overheidssteun noodgedwongen minder vaak verschijnen. Sommige titels verschijnen al niet meer wekelijks. „Hierdoor komt de lokale nieuwsvoorziening in gevaar”, zegt NNP-voorzitter Roy Keller. „Juist in een periode dat de behoefte daaraan het grootst is.”

  Sommige lokale nieuwsmedia vragen hun lezers tijdelijk om te betalen voor hun journalistiek, berichtte de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) woensdag. De NVJ verzocht gemeenten deze week al lokale nieuwsmedia te steunen en heeft ook bij minister Arie Slob (Media, ChristenUnie) om hulp gevraagd.

  In Nederland worden circa vierhonderd huis-aan-huisbladen uitgegeven, die volgens cijfers van branchevereniging NNP door bijna 8 miljoen Nederlanders worden gelezen.

  Door coronacrisis gedupeerde huurders mogen niet uit huis worden gezet

  Huurders die door de coronacrisis in de financiële problemen komen en hun huur niet kunnen betalen, mogen voorlopig niet uit huis gezet worden. Dat heeft minister voor Milieu en Wonen Stientje van Veldhoven (D66) deze week afgesproken met verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen. Hiermee hoopt Van Veldhoven te voorkomen dat mensen op straat belanden tijdens de coronacrisis.

  De afspraak betekent geen vrijbrief voor mensen die zich misdragen. Voorzitter van deurwaardersvereniging KBvG benadrukt tegenover het AD dat er bij extreme situaties (bijvoorbeeld „wietkwekerijen of overlast voor buren”) wel ingegrepen wordt. Ook Van Veldhoven stelt dat huisuitzetting mogelijk blijft bij criminele activiteiten of extreme overlast.

  De overheid gaat er vooralsnog niet op toezien dat verhuurders de afspraken ook daadwerkelijk naleven. Als er toch huurders uit huis worden gezet die door corona in de problemen zijn gekomen, gaat Van Veldhoven de afspraken mogelijk alsnog wettelijk bindend maken. Woningcorporatiekoepel Aedes, de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed (IVBN), Kenniscentrum Studentenhuisvestiging (Kences) en de vereniging van particuliere beleggers in vastgoed Vastgoed Belang hebben zich aangesloten bij de afspraak.

  Ondertussen is de minister bezig met een spoedwet rondom tijdelijke huurcontracten. Om te voorkomen dat huurders met een tijdelijk contract op straat belanden als deze afloopt, wil de minister het mogelijk maken dat deze overeenkomsten verlengd kunnen worden zonder dat er automatisch een huurcontract voor onbepaalde tijd ontstaat. Volgens haar is de kans op dakloosheid gegroeid door de coronacrisis, omdat het moeilijker zou zijn een nieuwe woning te vinden.

  Twitter avatar MinBZK Ministerie van BZK Er belanden geen mensen op straat. Huisuitzettingen worden uitgesteld
  en er komt een spoedwet die het mogelijk maakt om tijdelijke huurcontracten te verlengen. 🏘️⤵️ https://t.co/D3gvNH7EIi #coronavirus #wonen https://t.co/KP0Y6KHeP6

  Twintigduizend oud-zorgmedewerkers springen bij

  Zo'n twintigduizend voormalige zorgmedewerkers hebben zich tot nu toe via een speciale website gemeld om te helpen bij de bestrijding van de coronacrisis. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. De overheid gaat bijdragen om eventuele kosten die gemaakt moeten worden om die medewerkers bij te scholen, zegde hij toe.

  De Jonge zei verder dat er extra onderzoek wordt gedaan naar de beschikbare testen en hoe die het beste ingezet kunnen worden. Er is nu te weinig capaciteit, benadrukte hij nog eens in de brief. Een van de onderzoeken is gericht op de sneltesten, waarvan de overheid volgens de minister „een grote partij ter beschikking” heeft. Bekeken wordt in hoeverre die tests betrouwbaar zijn en hoe ze het beste gebruikt kunnen worden.

  In de brief geeft de minister een uitgebreid overzicht van de stand van zaken wat betreft de bestrijding van het virus. Hij schrijft onder meer dat er wordt gewerkt aan de aanschaf van duizenden beademingsapparaten en de productie daarvan in Nederland. Ook noemt hij de pogingen die gedaan worden om aan voldoende beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en ontsmettingsmiddelen te komen. Daarbij is ook een aantal aanbiedingen en giften van bedrijven binnengekomen, aldus de minister. Met zorginstellingen en gemeenten wordt overleg gevoerd om te voorkomen dat zorginstellingen onderuit gaan omdat de virusbestrijding ze te veel kost. Dat zou de zorg op langere termijn in gevaar brengen.

  Minister de Jonge en premier Rutte tijdens een persconferentie eerder deze week. Foto Remko de Waal/ANP

  Rusland schort alle passagiersvluchten op

  Rusland schort vanaf vrijdag vrijwel alle vluchten vanuit en naar het buitenland op. De Russische regering heeft de luchtvaartautoriteit donderdag opgedragen alle reguliere en chartervluchten te schrappen, meldt persbureau Reuters. Russische luchtvaartmaatschappijen mogen nog wel Russen die vastzitten in het buitenland repatriëren. De regering heeft niet bekendgemaakt tot wanneer de maatregel geldt.

  Woensdag droeg president Vladimir Poetin zijn landgenoten in een televisietoespraak onder meer op zoveel mogelijk thuis te blijven en de instructies uit de gezondheidszorg op te volgen. Ook maakte hij bekend dat alle Russen vanaf maandag hun werk een week stil moeten leggen en kondigde hij een financieel noodpakket aan.

  Eerder was Rusland nog terughoudend met maatregelen. Het Kremlin leek het coronavirus vooral als een buitenlands probleem te beschouwen. De nieuwe regels wijzen erop dat Rusland de dreiging van het coronavirus serieuzer neemt.

  Volgens cijfers die de Johns Hopkins University bijhoudt, zijn er tot dusver drie mensen in Rusland overleden aan de gevolgen van Covid-19. Ruim 650 mensen zouden besmet zijn. Vermoedelijk ligt dit aantal hoger omdat er weinig wordt getest. Ook twijfelen sommige deskundigen en journalisten of het Kremlin eerlijk is over de grootte van de uitbraak.

  Lees ook: Poetin spreekt 140 miljoen Russen toe: ‘Denk niet dat dit ons niet kan raken’

  Senaat VS stemt unaniem in met steunpakket van 2.000 miljard dollar

  De Amerikaanse Senaat heeft na dagenlang politiek gesteggel unaniem ingestemd met het steunpakket van 2.000 miljard dollar (1.830 miljard euro) om de schade van de coronacrisis te beperken. Uit het pakket worden belastingverlichtingen, leningen en compensaties voor getroffen ondernemingen betaald.

  Ook wordt meer dan 100 miljard dollar in de gezondheidszorg geïnvesteerd. Daardoor worden virustests nu gratis beschikbaar, terwijl mensen die niet verzekerd waren de rekening eerder zelf moesten betalen. Die kon in sommige gevallen tot duizenden dollars oplopen.

  Vrijdag moet het Huis van Afgevaardigden nog instemmen met het pakket en daarna zal president Donald Trump de wet direct ondertekenen, heeft hij beloofd. De Democraten stemden het steunpakket aan het begin van deze week nog weg omdat er te veel aandacht was voor het bedrijfsleven en te weinig voor de zorg. Dat leidde tot grote onrust op de financiële markten.

  In de Verenigde Staten zijn het afgelopen etmaal 204 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, daarmee komt het total aantal sterfgevallen op 1.031. Er zijn inmiddels ruim 68.000 mensen besmet in de VS, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins University.

  Vooral de stad New York is is zwaar getroffen. Daar zijn bijna 18.000 mensen positief getest. Volgens correspondent Bas Blokker is „de tempel van het kosmopolitisme” dramatisch veranderd sinds de metropool deze week het brandpunt van de Covid-19-epidemie is geworden.

  Lees ook: Naïef New York liet het virus te lang rondrazen

  'Noord-Korea hard op zoek naar coronatests'

  Noord-Korea heeft dringend meer testmateriaal nodig voor het coronavirus en heeft daartoe in het geheim meerdere verzoeken gedaan aan het buitenland, meldt de Financial Times.

  Pyongyang heeft nog geen besmettingen gemeld, maar experts en diplomaten twijfelen eraan of dat wel klopt. Er zijn volgens de Noord-Koreaanse staatsmedia wel tienduizend mensen in quarantaine geplaatst.

  Het Noord-Koreaanse zorgsysteem is erg wankel en gevreesd wordt dan ook voor een catastrofe als het coronavirus rond gaat waren onder de deels ondervoede bevolking. Hulporganisaties en bondgenoten als Rusland zouden al medische hulpmiddelen hebben gestuurd hebben om de dreigende gezondheidscrisis af te wenden, maar de internationale sancties tegen Noord-Korea vormen daar een belemmering bij.

  In de buurlanden China en Zuid-Korea zijn de laatste maanden tienduizenden mensen besmet met het virus dat Covid-19 veroorzaakt. De grens met Zuid-Korea is altijd hermetisch afgesloten, maar na de uitbraak in Wuhan heeft Noord-Korea ook onmiddellijk de grenzen met China dicht gedaan.

  China meldt 67 nieuwe coronagevallen vanuit het buitenland

  Volgens de officiële cijfers vinden er in China zelf geen nieuwe coronabesmettingen meer plaats, maar blijven er wel mensen vanuit het buitenland binnenkomen die besmet zijn met het coronavirus dat de longziekte Covid-19 veroorzaakt.

  Het afgelopen etmaal zijn er 67 nieuwe gevallen bevestigd, meldt de nationale gezondheidscommissie donderdagochtend lokale tijd. Dat zijn er meer dan de 47 van gisteren, maar minder dan de 78 gevallen van eergisteren.

  Er zijn in China de afgelopen dag zes mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Daarmee is het totaal aantal sterfgevallen sinds het begin van de uitbraak op 3.287 gekomen. In Italië en Spanje zijn inmiddels meer doden gevallen.

  IC-vereniging: In noodsituaties meerdere patiënten aan één beademingsapparaat

  De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care denkt dat het splitsen van beademingsapparaten een goede manier is om in noodsituaties tijdelijk voor extra IC-capaciteit te zorgen.

  „Een mogelijke (tijdelijke) oplossing voor een tekort aan beademingsmachines is om meerdere patiënten te beademen met één intensive care beademingsmachine”, schrijft de vereniging in een rapport dat eerder deze week is opgesteld door artsen en professoren van verschillende ziekenhuizen. „De moderne IC-beademingsmachines hebben een grote reserve, waardoor het technisch mogelijk is twee of zelfs meer patiënten met een machine te beademen.”

  Er liggen in heel Nederland momenteel 644 patiënten met Covid-19 op de intensive care. Maar met oplopende aantallen coronapatiënten kan de grens van de capaciteit snel in zicht komen.

  Een intensive care-afdeling van een ziekenhuis in het Duitse Bergische Land. Foto Sascha Steinbach/EPA

  De Vereniging voor Intensive Care benadrukt wel dat het splitsen van beademingsmachines alleen bedoeld is voor noodsituaties en vooral voor patiënten die in afwachting zijn op transport naar een andere locatie: „Beademingsmachines zijn niet ontworpen, noch geregistreerd voor beademen van meer dan één patiënt tegelijkertijd.”

  Helsinki wordt afgesloten van de rest van Finland

  In Finland wordt Helsinki samen met de rest van de regio Uusimaa afgesloten van de rest van het land. In en rond de hoofdstad zijn 550 van de 880 coronabesmettingen van Finland vastgesteld.

  „Het wordt verboden om van of naar Uusimaa te reizen”, maakte premier Sanna Marin woensdagavond bekend op een persconferentie. De beperkingen gaan vrijdag in en gelden in elk geval tot 19 april.

  In het gebied wonen 1,7 miljoen mensen, ongeveer een derde van de bevolking. De regio gaat niet helemaal op slot voor de buitenwereld, want er mogen nog wel goederen in en uit en ook mag iedereen die dat wil terugkeren naar zijn of haar eigen woonplaats. En ook bij uitzonderlijke omstandigheden als het overlijden van een familielid blijft in- en uitreizen nog toegestaan.

  Vorige week heeft Finland al het verkeer vanuit het buitenland beperkt, openbare bijeenkomsten van meer dan tien mensen verboden en de scholen gesloten.

  Een verlaten plein in de Finse hoofdstad Helsinki Foto Kimmo Brandt/EPA

  Het laatste nieuws

  Welkom in een nieuw blog over de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij over de pandemie. Een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws van woensdag:

  • Het aantal sterfgevallen door het coronavirus in Nederland is gestegen met 80. Deze mensen zijn niet allemaal op dinsdagmiddag en woensdagochtend overleden. Het Nederlandse dodental staat nu in totaal op 356.
  • Het aantal Covid-19-patiënten dat in Nederland op de intensive care ligt is toegenomen met 98. In totaal liggen momenteel 644 mensen op de IC. Eerder op woensdag waarschuwde de NVIC dat er niet genoeg IC-capaciteit is in Nederland.
  • Het kabinet gaat aanstaande dinsdag 31 maart verder besluiten over de huidige maatregelen die van kracht zijn tegen de verdere verspreiding van het coronavirus, zoals de sluiting van scholen, kinderopvang en horeca.
  • Studenten in het hoger onderwijs zullen tot het einde van het collegejaar alleen online les krijgen, nu alle universiteiten en hogescholen besloten hebben minstens tot 1 juni gesloten te blijven.
  • Zo'n 15.000 gestrande reizigers hebben zich bij het ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld omdat ze teruggehaald willen worden naar Nederland. Het is nog niet duidelijk hoe lang de repatriëring gaat duren.
  • Alle rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere rechterlijke colleges zullen voor onbepaalde tijd in principe gesloten blijven.
  • De Wereldhandelsorganisatie (WTO) voorspelt dat de coronapandemie een recessie veroorzaakt die wereldwijd zal zorgen voor een grotere economische neergang en meer verlies van banen dan de financiële crisis van 2008 bewerkstelligde. De WTO ziet mondiaal een „zeer scherpe daling” in de handel.
  • Het dodental in Italië is woensdag minder snel gestegen dan de dag ervoor: er zijn 683 mensen omgekomen door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal doden op 7.503.
  • De uitbraak van het nieuwe coronavirus vormt een „bedreiging voor de hele mensheid”. Dat zei secretaris-generaal van de VN António Guterres woensdag tijdens een videoconferentie over de pandemie.

   

  Lees hier het blog van woensdag 25 maart terug
  [/up]