Laatste nieuws Covid-19

‘Pandemie zorgt voor grotere economische neergang dan crisis van 2008’

Het dodenaantal in Nederland is sinds dinsdagmiddag met 80 nieuwe sterfgevallen opgelopen naar 356. Tot nu toe moesten 1.836 mensen opgenomen worden in het ziekenhuis. Volg hier de laatste ontwikkelingen rond de uitbraak van het virus.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield de redactie van NRC op woensdag 25 maart de laatste ontwikkelingen bij over de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Volg het laatste nieuws in het nieuwe coronablog.

Hier een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws van woensdag:

 • Het aantal sterfgevallen door het coronavirus in Nederland is gestegen met 80. Deze mensen zijn niet allemaal op dinsdagmiddag en woensdagochtend overleden. Het Nederlandse dodental staat nu in totaal op 356.
 • Het aantal Covid-19-patiënten dat in Nederland op de intensive care ligt is toegenomen met 98. In totaal liggen momenteel 644 mensen op de IC. Eerder op woensdag waarschuwde de NVIC dat er niet genoeg IC-capaciteit is in Nederland.
 • Het kabinet gaat aanstaande dinsdag 31 maart verder besluiten over de huidige maatregelen die van kracht zijn tegen de verdere verspreiding van het coronavirus, zoals de sluiting van scholen, kinderopvang en horeca.
 • Studenten in het hoger onderwijs zullen tot het einde van het collegejaar alleen online les krijgen, nu alle universiteiten en hogescholen besloten hebben minstens tot 1 juni gesloten te blijven.
 • Zo'n 15.000 gestrande reizigers hebben zich bij het ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld omdat ze teruggehaald willen worden naar Nederland. Het is nog niet duidelijk hoe lang de repatriëring gaat duren.
 • Alle rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere rechterlijke colleges zullen voor onbepaalde tijd in principe gesloten blijven.
 • De Wereldhandelsorganisatie (WTO) voorspelt dat de coronapandemie een recessie veroorzaakt die wereldwijd zal zorgen voor een grotere economische neergang en meer verlies van banen dan de financiële crisis van 2008 bewerkstelligde. De WTO ziet mondiaal een „zeer scherpe daling” in de handel.
 • Het dodental in Italië is woensdag minder snel gestegen dan de dag ervoor: er zijn 683 mensen omgekomen door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal doden op 7.503.
 • De uitbraak van het nieuwe coronavirus vormt een „bedreiging voor de hele mensheid”. Dat zei secretaris-generaal van de VN António Guterres woensdag tijdens een videoconferentie over de pandemie.
Lees ook: het coronablog van donderdag 26 maart

Opstand uitgebroken in gevangenis in Luxemburg

In de enige gevangenis in Luxemburg is woensdagavond een opstand uitgebroken. Dat blijkt uit beelden die een Nederlandse gevangene aldaar aan zijn advocaat in Nederland heeft gestuurd en die in handen zijn van NRC. De spanning in de Schrassig-gevangenis is opgelopen vanwege de corona-uitbraak.

Gevangenen mogen vanwege de uitbraak geen bezoek meer ontvangen en ook geen contact meer hebben met hun familie. Het gevangenispersoneel heeft volgens de Nederlandse gevangene geen beschermende kleding en daarom vrezen de gedetineerden dat ze zelf besmet worden. Omdat de rechtbanken dicht zijn hebben ze geen manier om zich te beklagen.

Op de beelden is te zien hoe ramen van een celdeur zijn ingeslagen. Ook zijn er mannen te zien die op de binnenplaats van de gevangenis schreeuwen en rondlopen. „Het loopt hier helemaal uit de hand”, zegt de gevangene. „Ik ben hier mijn leven niet meer zeker.” Uit vrees voor represailles van zijn medegevangenen vraagt de Nederlandse advocaat van de man om zijn naam niet te noemen.

Britse stofzuigermaker Dyson gaat tienduizend beademingsapparaten produceren

De Britse overheid heeft tienduizend beademingsapparaten besteld bij stofzuigerproducent Dyson die nodig zijn om Covid-19-patiënten in kritieke toestand in leven te houden. Dat bevestigt oprichter van het bedrijf James Dyson in een mail, melden Britse media.

Door de corona-uitbraak is er wereldwijd een tekort aan beademingsapparaten. De bestelling zou in april al klaar moeten zijn en een deel zou bestemd zijn voor het buitenland. De Britse regering had eerder deze maand producenten in het land opgeroepen om mee te helpen met de productie van medisch materieel.

Dyson zou tien dagen geleden een telefoontje hebben gekregen van premier Johnson waarin hij het bedrijf opdroeg om de productiemogelijkheden te onderzoeken. Inmiddels heeft de stofzuigfrabrikant een nieuw type beademingsapparaat gebouwd, The Covent. „We kijken ernaar uit om [de beademingsapparaten] internationaal beschikbaar te stellen”, schrijft Dyson.

Nederland probeert ook zo snel mogelijk tweeduizend nieuwe beademingsapparaten in handen te krijgen. Door de wereldwijde vraag is het nog de onzeker of dat gaat lukken.

Lees ook: Philips vreest Amerikaanse vordering beademingsapparatuur

Lintjesregen in andere vorm vanwege corona-uitbraak

De jaarlijkse lintjesregen ter gelegenheid van Koningsdag gaat dit jaar door in een andere vorm. De gedecoreerden worden wel geëerd, maar zullen nog even moeten wachten op hun lintje. Dat meldt de Kanselarij der Nederlandse Orden woensdag.

Burgemeesters in het land zullen op 24 april persoonlijk contact opnemen met ongeveer drieduizend mensen die een lintje krijgen. In het Caribisch deel van het Koninkrijk zullen de gouverneurs en gezaghebbers contact opnemen met de gedecoreerden. Vervolgens worden hun namen gepubliceerd in een speciale editie van de Staatscourant.

Er zal ook worden gezocht naar een landelijk moment waarop de mensen alsnog een lintje opgespeld kunnen krijgen in het bijzijn van familie en vrienden. Wanneer is op dit moment nog niet duidelijk en is afhankelijk van het verloop van de coronacrisis.

Het besluit is genomen naar aanleiding van de maatregelen die het kabinet de afgelopen dagen en weken heeft afgekondigd. Maandag besloot het kabinet dat alle evenementen tot 1 juni worden stilgelegd.

Macron belooft ‘enorm investeringsplan’ voor Franse zorg

De Franse president Macron heeft beloofd dat er een „enorm investeringsplan” komt voor de Franse zorg, die momenteel de corona-uitbraak in Frankrijk nauwelijks kan bijhouden.

„Er is al veel gedaan, maar niet snel genoeg en niet stevig genoeg”, concludeerde Macron tijdens een toespraak woensdagavond. Een precies bedrag noemde hij daarbij niet. Ook gaat het Franse leger ingezet worden om logistieke en medische hulp te bieden.

Macron was woensdag op bezoek bij een militair ziekenhuis in Mulhouse. Daar moeten patiënten opgenomen worden uit omringende ziekenhuizen die al te vol zitten met coronapatiënten. De regio aan de grens met Zwitserland en Duitsland is het zwaarst getroffen van heel Frankrijk.

Met een toename van 231 doden op woensdag zijn inmiddels ruim 1.300 mensen in Frankrijk omgekomen door het virus.

Twitter avatar EmmanuelMacron Emmanuel Macron À Mulhouse, aux côtés des femmes et des hommes mobilisés en première ligne pour protéger les Français du COVID-19. https://t.co/CTas1KjRJd

Noodwet thuiswerken voor leden gemeenteraden en Provinciale Staten

Het kabinet komt met een noodwet die leden van gemeenteraden en Provinciale Staten de bevoegdheid geeft om digitaal te vergaderen en te stemmen. Op die manier moeten raads- en Statenleden ontslagen worden van de verplichting om ook tijdens de coronacrisis bij elkaar te komen, meldt het ANP.

De huidige wet bepaalt dat gemeenteraden en Provinciale Staten alleen kunnen stemmen als ze fysiek bij elkaar zijn. Dat strookt volgens minister Knops (Binnenlandse Zaken, CDA) niet met de huidige coronamaatregelen, die bepalen dat werknemers zo veel mogelijk thuis moeten werken. Volgens minister Knops is het „van groot belang dat het openbaar bestuur zoveel mogelijk blijft functioneren.” Hij komt daarom „zo spoedig mogelijk” met een wetswijziging.

Vergaderingen van het openbaar bestuur moeten volgens Knops wel openbaar te volgen blijven, bijvoorbeeld door burgers mee laten kijken via een videoverbinding.

Amsterdam neemt extra maatregelen tegen verspreiding corona

De gemeente Amsterdam neemt strengere maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Alle fitnessplekken in parken, voetbalkooien en Cruyff Courts gaan dicht.

De parken zelf blijven wel open, meldt de gemeente woensdagavond. Daarnaast mogen op de markten in de regio Amsterdam-Amstelland alleen nog maar kramen staan waar levensmiddelen worden verkocht.

De nieuwe maatregelen gaan vanaf morgen in. Veel mensen houden zich nog altijd niet aan de regel om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. De veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland neemt de maatregelen omdat „de toestellen niet worden schoongehouden”. Daarnaast zouden de toestellen groepen mensen aantrekken.

De komende tijd zal ook meer worden gehandhaafd op sportvelden en in parken, waar vaak nog te veel mensen dicht op elkaar zitten. „Op plekken waar zorgen bestaan over aanhoudende drukte kan cameratoezicht worden ingesteld”, is te lezen op de site van de gemeente.

In de regio zijn woensdag 47 mensen positief getest op het coronavirus, van wie twaalf mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen. Het totaal aantal positief geteste personen in de regio komt daarmee op 404. Voor zover bekend hebben nog niet veel andere steden maatregelen genomen vergelijkbaar met die in Amsterdam, op enkele gemeentes in Noord-Brabant na.

WTO: coronapandemie zorgt voor grotere economische neergang dan crisis van 2008

De coronapandemie veroorzaakt een recessie die wereldwijd zal zorgen voor een grotere economische neergang en meer verlies van banen dan de financiële crisis van 2008 bewerkstelligde. Dat blijkt volgens de directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie Roberto Azevêdo uit de laatste voorspellingen.

De WTO ziet mondiaal een „zeer scherpe daling” in de handel. Volgens Azevêdo is er een wereldwijde oplossing nodig om de uitdaging van de pandemie aan te pakken. Over enkele weken komt de WTO met officiële ramingen voor 2020 en 2021.

Lees ook: Het is alsof iedereen tegelijk aan de noodrem trekt

Maandag waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vanwege de coronapandemie al voor een „recessie die minstens zo erg is als tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2008, of erger”.Het IMF verwacht echter in 2021 weer herstel voor de economie.

De beurzen beleefden vorige week enkele aaneensluitende historisch slechte dagen, wereldwijd kelderden ze tot meer dan 10 procent. Dinsdag en woensdag krabbelden sommige markten weer iets overeind.

Foto AFP

Opnieuw luiden kerkklokken voor 'een boodschap van hoop en troost’

Woensdagavond hebben tussen 19.00 en 19.15 in heel het land opnieuw kerkklokken geluid, net als een week eerder. Hiermee wil de Raad van Kerken „een boodschap van hoop en troost” bieden ten tijde van de coronacrisis.

De organisatie is van plan om de kerkklokken ook volgende week woensdag weer te laten luiden. „Met deze ‘klokken van hoop en troost’ kunnen kerken mensen met elkaar verbinden over de grenzen van sociaal isolement”, aldus de organisatie.

Twitter avatar sebasboers Sebastiaan Boers Kerkklokken die luiden. Ik vind het een bijzonder moment. Ik haal er steun uit. https://t.co/5emMUjGp7L

Dodental Frankrijk stijgt minder hard t 1.331

Het aantal mensen dat is overleden aan het coronavirus is in Frankrijk sinds dinsdag toegenomen met 231. Daarmee komt het totale aantal dodelijke slachtoffers op 1.331, melden internationale persbureaus.

Deze stijging, vastgesteld op woensdag, is minder groot dan een dag eerder. Dinsdag stond het dodental op 860.

In Frankrijk geldt inmiddels de noodtoestand en sinds een week is ook sprake van een gehele lockdown. De Franse Wetenschappelijke Raad maakte gisteren bekend dat de lockdown ten minste zes weken moet duren om effectief te zijn. Na Italië, China, Spanje en Iran is Frankrijk het vijfde land waar het dodental boven de duizend uitstijgt.

‘Coronahoester’ krijgt tien weken cel van politierechter

De 28-jarige Walter K. uit Den Bosch heeft tien weken gevangenisstraf gekregen voor het bespugen van een politieagent en het in het gezicht hoesten van omstanders. Dat heeft de politierechter in Den Bosch woensdag bepaald.

K. riep dat hij besmet was met het coronavirus: „pas op, corona, corona!” Volgens de rechter was het voorval „shockerend”.

De man stond in de rij voor een coffeeshop op de avond dat het kabinet de sluiting van alle horeca had afgekondigd. Volgens de betrokken wijkagent hoestte K. daarbij provocerend in de richting van andere mensen, waarop de agent hem wegstuurde. De 28-jarige Bosschenaar kwam terug en werd vervolgens opgepakt. K. spuugde tijdens zijn arrestatie op de agent en hoestte in zijn gezicht.

Per videoverbinding gehoord

De Bosschenaar verklaarde dat hij niet wist hoe serieus het coronavirus was op dat moment en dat het om een grap ging. „Ik dacht toen nog dat het een griepje was. Ik volg het nieuws nooit zo”, zei hij in de rechtbank. De verdachte en diens advocaat werden per videoverbinding gehoord, om de maatregelen tegen het virus in acht te nemen.

De straf moet een signaal afgeven, oordeelde de politierechter. „We leven in een uitzonderlijke situatie en daar maakte u misbruik van. Dat maakt dat de normale richtlijnen niet van toepassing zijn.”

Walter K. is niet de eerste verdachte die voor ‘coronahoesten’ is veroordeeld: afgelopen vrijdag legde de politierechter in Den Haag ook een celstraf van tien weken op aan iemand die twee agenten in het gezicht had gehoest.

Kabinet besluit 31 maart verder over maatregelen

Het kabinet gaat aanstaande dinsdag 31 maart verder besluiten over de huidige maatregelen die van kracht zijn tegen de verdere verspreiding van het coronavirus, zoals de sluiting van scholen, kinderopvang en horeca. heeft premier Mark Rutte woensdagavond tijdens een persconferentie gezegd na een crisisberaad.

Zo zijn tot zeker 6 april alle scholen gesloten. De premier benadrukte dat mensen met verkoudheidsklachten thuis moeten blijven. Als ze griep hebben, moet het hele gezin thuis blijven.

Lees ook: Kabinet laat de volkswil meetellen in de coronacrisis

Eerder op de dag uitte de RIVM zich positief over de laatste cijfers rond de corona-uitbraak. Rutte wil desondanks nog niet speculeren dat het de goeie kant op gaat, en zei daarom nog steeds voorbereidingen te treffen voor het slechtste scenario. „We moeten niet denken op basis van eerste groene grasprietjes, we zijn er”, aldus de premier.

Voor evenementen werd eerder deze week besloten dat ze tot 1 juni verboden zijn.

Britse premier: ruim 400.000 vrijwilligers melden zich om zorg te helpen

Britten hebben massaal gereageerd op een oproep van de regering om te helpen in de zorg met de huidige coronacrisis. Volgens de Britse premier Boris Johnson hebben in een dag tijd meer dan 400.000 mensen zich gemeld als vrijwilliger.

De regering had gehoopt op zo'n 250.000 vrijwilligers, maar is dat aantal dus al ruim voorbij. „Ik wil iedereen die zich gemeld heeft als vrijwilliger speciaal bedanken”, zei Johnson tijdens een persconferentie woensdag. Ze gaan volgens Johnson onder meer medicijnen bezorgen, patiënten ophalen in ziekenhuizen en bellen met mensen die alleen thuis zitten.

De vrijwilligers gaan de National Health Service bijstaan, het landelijke zorgorgaan in het Verenigd Koninkrijk. Samen zullen ze „een cruciale rol in de strijd tegen dit virus” spelen, zei Johnson.

Spaanse vicepremier positief getest

De Spaanse vicepremier Carmen Calvo is positief getest op het nieuwe coronavirus. Dat heeft de Spaanse regering woensdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

Het zou naar omstandigheden goed gaan met de 62-jarige Calvo. Ze is wel opgenomen in het ziekenhuis voor behandeling. Na premier Pedro Sánchez is Calvo de eerstvolgende politiek verantwoordelijke. De vrouw van de premier is overigens ook al positief getest op het virus.

Woensdag werd bekend dat inmiddels 3.434 mensen in Spanje zijn overleden aan Covid-19. Daarmee is het Zuid-Europese land inmiddels China voorbij gestreefd.

Ruim 500 meldingen met problemen in de thuiszorg

Op het Meldpunt Thuiszorg zijn in minder dan twee dagen ruim vijfhonderd meldingen binnen gekomen van problemen in de thuiszorg vanwege de coronacrisis. Dat maakte ouderenorganisatie KBO-PCOB, dat het meldpunt dinsdag begon, bekend. De binnengekomen meldingen zijn van zowel ouderen als thuiszorgmedewerkers.

Het meldpunt is bedoeld om problemen met de thuiszorg door het virus bloot te leggen. De organisatie stelt „schrijnende verhalen” binnen te krijgen. “Bijvoorbeeld van een mevrouw waarbij de thuiszorg helemaal is stopgezet”, reageert Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB. Ook laten sommige ouderen de thuiszorg uit angst niet meer komen. „Miscommunicatie speelt hier vaak een rol”, zegt Vanderkaa.

De waarnemingen van de KBP-PCOB worden gedeeld met de gemeente en het ministerie van Volksgezondheid. Door de grote toestroom zal het meldpunt de komende dagen nog open blijven.

Dodental in Italië weer iets lager

Het dodental in Italië is woensdag minder snel gestegen dan de dag ervoor: er zijn 683 mensen omgekomen door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal doden op 7.503, melden internationale persbureaus.

Dinsdag werd bekend dat er in 24 uur 743 mensen waren overleden aan Covid-19. De dagen daarvoor was er ook sprake van een voorzichtige daling van het aantal doden. Afgelopen zaterdag kwamen er 793 mensen om in Italië, het hoogste aantal tot nu toe.

Rechtbanken en gerechtshoven voor onbepaalde tijd dicht

Alle rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere rechterlijke colleges zullen voor onbepaalde tijd in principe gesloten blijven.

De Raad voor de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie hebben de afgelopen dagen overleg gevoerd over hoe het verder moet met de rechtspraak nu het kabinet heeft besloten dat tot 1 juni strenge maatregelen blijven gelden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Twee weken geleden werd besloten dat in ieder geval tot 6 april gerechten zouden dicht blijven. Alleen urgente zaken gaan door maar in principe zonder fysieke zitting.

„Het soort zaken dat inhoudelijk wordt behandeld, zal wel langzaamaan worden uitgebreid. Uitgangspunt blijft ook dan dat er in principe geen zittingen plaatsvinden en er geen fysiek contact is met partijen. Er zal in beginsel telefonisch gehoord worden of van andere mogelijkheden, zoals Skype for Business, gebruik kan worden gemaakt. Schriftelijke procedures blijven, net als nu, zoveel mogelijk doorgang vinden”, aldus een verklaring van de Raad voor de Rechtspraak.

Tweede fase

De Raad zal de komende week een aanvullende lijst opstellen „van zaken die, naast de urgente zaken, in deze tweede fase ook prioriteit moeten krijgen”. Deze lijst zal begin april worden gepubliceerd en steeds geactualiseerd worden. Tot wanneer deze situatie duurt, is op dit moment nog niet bekend en onder meer afhankelijk van nieuwe kabinetsmaatregelen.

De baas van het Openbaar Ministerie Gerrit van der Burg noemt de huidige situatie „spannend, heftig en surrealistisch”. Hij zegt dit in een vlog aan zijn personeelsleden. Verreweg de meeste van personeelsleden van het OM werken thuis. „We zijn er voor elkaar. We zijn er voor onze dierbaren. Dat staat echt op nummer één en daarna op gepaste afstand zijn we er ook voor ons openbaar ministerie.”

In april zou onder meer de strafzaak tegen Geert Wilders verder gaan maar het gerechtshof in Den Haag heeft besloten alle geplande zittingen te schrappen.

15.000 reizigers vragen Buitenlandse Zaken om hulp voor terugreis

Zo'n vijftienduizend gestrande reizigers hebben zich bij het ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld omdat ze teruggehaald willen worden naar Nederland. Zij doen volgens minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) een beroep op een regeling die maandag is ingesteld, bevestigt een woordvoerder van het ministerie.

Het is nog niet duidelijk hoe lang de repatriëring gaat duren. Een eerste vlucht zou al onderweg zijn van de Canarische Eilanden naar Nederland. Op de planning staan ook al repatriëringsvluchten van de Kaapverdische Eilanden en het Indonesische Bali. Over andere plannen is vooralsnog niets bekend.

Maandag maakten het ministerie van Buitenlandse Zaken, het Verbond van Verzekeraars en de reisbrancheorganisatie ANVR de versterkte aanpak bijzondere bijstand buitenland bekend. Voor de regeling wordt door de drie partijen een bedrag van maximaal 10 miljoen euro vrijgemaakt.

Als uitgangspunt geldt dat reizigers binnen Europa (en in aan Europa grenzende landen) zelf 300 euro en buiten Europa 900 euro bijdragen aan hun terugreis, legt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken uit. „Het gaat om een enorme operatie”, aldus de woordvoerder.

In veel gevallen probeert het ministerie te zorgen dat mensen zelf terug kunnen komen. Als dat niet lukt, dan zullen er chartervluchten worden gestuurd. Alarmcentrales zullen het noodzakelijke (lucht)transport voor de terugkeer coördineren en organiseren. Volgens het ministerie is het moeilijk in te schatten of er de komende dagen nog meer aanmeldingen gaan komen.

VN-chef Guterres: Covid-19 bedreigt hele mensheid

De uitbraak van het nieuwe coronavirus vormt een „bedreiging voor de hele mensheid”, en daarom moeten landen gezamenlijk optreden om de verspreiding tegen te gaan. Dat zei secretaris-generaal van de VN António Guterres woensdag tijdens een videoconferentie over de pandemie.

De VN zetten een noodfonds op om armere landen te helpen met het bestrijden van de coronacrisis. Guterres vraagt VN-lidstaten daarom tot 2 miljard dollar (1.8 miljard euro) te doneren. „De hele mensheid moet gezamenlijk reageren. Wereldwijde actie en solidariteit staan daarbij centraal”, concludeerde de VN-chef.

Eerder waarschuwde Guterres al voor „miljoenen” doden als landen elkaar niet helpen bij deze crisis. Volgens een raming van persbureau AFP zijn inmiddels wereldwijd zo’n 19.200 patiënten overleden aan het virus, zeker 427.000 mensen zijn positief getest.

Vooral landen in oorlog, zoals Syrië en Libië, zijn momenteel niet in staat om adequaat op te treden, waarschuwt Guterres. Het nieuwe fonds moet de periode tot december 2020 dekken. Ook ontwikkelingslanden in Afrika lopen volgens de VN-chef extra risico.

Bekijk hier de videoconferentie met Guterres:

Bijna honderd nieuwe patiënten op de intensive care

Het aantal Covid-19-patiënten dat in Nederland op de intensive care ligt is toegenomen met 98. Dat is een toename van bijna een vijfde, blijkt uit laatste cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). In totaal liggen momenteel 644 mensen op de IC.

Eerder op woensdag waarschuwde NVIC-voorzitter Diederik Gommers in de Tweede Kamer dat er niet genoeg IC-capaciteit is in Nederland. Vooral Noord-Brabant staat „met de rug tegen de muur”. De afgelopen dagen zijn al patiënten uit het zuiden naar ziekenhuizen in noordelijke provincies gebracht. Tegen 1 april zijn naar verwachting 1.600 IC-bedden nodig, overwegend voor coronapatiënten. Nederland heeft momenteel in totaal 1.150 beschikbaar. Het benodigde aantal bedden kan eind mei toenemen tot 2.200.

Het RIVM maakte woensdag bekend dat inmiddels 356 mensen zijn overleden aan Covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus.

Een tot intensive care unit omgebouwde kamer in het Erasmus MC. Het ziekenhuis heeft extra intensive care capaciteit vrijgemaakt voor de verwachte toestroom van patiënten met het coronavirus. Foto Sem van der Wal/ANP

Avondvierdaagsen in mei en begin juni afgelast

De avondvierdaagsen in mei en begin juni gaan dit jaar niet door vanwege de coronacrisis. Dat maakte de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) bekend, schrijft persbureau ANP. Ook de Week van de Avond4daagse van 25 tot 29 mei wordt afgelast. Traditiegetrouw worden de wandeltochten vanaf april tot september op verschillende plaatsen gehouden en verspreid over vier avonden.

Paul Sanders, directeur van de bond, hoopt dat de afgelaste vierdaagsen verplaatst kunnen worden. Hij adviseert de afzonderlijke organisaties om te bekijken of de wandeltochten in het najaar alsnog plaats kunnen vinden. Volgens Sanders zullen mensen na de coronacrisis „meer dan ooit de behoefte hebben om samen te ontspannen”.

De eerste avondvierdaagse stamt uit 1940 en vond plaats in het Gooi. Wandeltochten waren tijdens de Tweede Wereldoorlog overdag verboden, dus werden de wandelingen ’s avonds georganiseerd. Na de oorlog zette de traditie door. Vanaf 1980 gingen ook steeds meer scholen meedoen, een traditie die in leven is gebleven: ook nu doen ieder jaar zo’n 500.000 kinderen mee met de landelijke avondvierdaagsen.

Opvangcentra: plaats dak- en thuislozen in hotels

Het Rijk en gemeenten moeten dak- en thuislozen opvangen in hotels om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. Die oproep doet Valente, de brancheorganisatie voor maatschappelijke opvang, aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Directeur Esmé Wiegman van Valente bevestigt aan NRC dat er gesprekken plaatsvinden met het ministerie van VWS.

Met de oproep steunt Valente een pleidooi van de Straatalliantie in Amsterdam, een bundeling van belangenbehartigers voor dak- en thuislozen. Die schreef vrijdag in een brief aan het Amsterdamse stadsbestuur om Frankrijk en Gent te volgen die daklozen in leegstaande hotels huisvesten: „De vrees is dat het virus genadeloos zal toeslaan bij deze groep kwetsbare burgers.” Ook Londen heeft inmiddels driehonderd hotelkamers geregeld voor dak- en thuislozen.

De zorg voor dak- en thuislozen ligt bij gemeenten. Uit een inventarisatie van NRC onder tien grote gemeenten in Nederland blijkt dat alle gevraagde gemeenten hun zorg voor dak- en thuislozen afgelopen week hebben aangepast: opvangcentra worden verkleind en overal komen isolatie- en quarantaineplekken. Maar van grootschalige dagelijkse opvang is in Nederland geen sprake.

Ondanks de aanpassingen van gemeenten, slapen dak- en thuislozen alsnog vaak met vier tot twaalf mensen – en soms nog meer – op één kamer. In de dagopvang zijn de groepen die samenkomen nog groter. Bovendien is er een tekort aan beschermingsmiddelen en testen in opvangcentra in het hele land.

'Keihard bezig'

Valente is blij dat „iedereen keihard bezig” is voor deze groep mensen, maar uit een inventarisatie onder hun leden blijkt dat het nog niet genoeg is. „Het is voor de volksgezondheid belangrijk dat mensen niet besmet raken in de groepsaccommodaties en er ook geen virusuitbraken zijn op straat”, zegt Wiegman. „Gemeenten hebben te weinig woningen om dak- en thuislozen te plaatsen, organiseer daarom hotelkamers.”

Nederland telde in 2018 bijna 40.000 daklozen, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is een verdubbeling ten opzichte van tien jaar eerder, toen Nederland bijna 18.000 daklozen kende.

Lees ook: Met een thermometer op een hoestende dakloze af

'Duitse regering staat open voor inzet Europees Stabiliteitsmechanisme'

De Duitse regering staat open voor het gebruik van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) om de economische gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel woensdag.

Het ESM is een permanent financieel noodfonds dat leningen verstrekt aan lidstaten van de Eurozone die in financiële problemen verkeren. Onder meer Italië, het land dat het zwaarst getroffen is door de coronacrisis, eist de hulp van de EU en heeft gevraagd om de inzet van het noodfonds.

Dinsdag zei de Nederlandse minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) dat het nog te vroeg is om het ESM in te zetten. „Het ESM is het laatste redmiddel en daar moet je zuinig mee omgaan”, aldus Hoekstra. Die weigering leidt tot onbegrip bij zuidelijke EU-lidstaten.

Na afloop van een videoconferentie van de Eurogroep bleek dinsdag dat de ministers van Financiën van de eurolanden het niet eens kunnen worden over zwaardere middelen die de EU gezamenlijk moet inzetten om een recessie door de coronacrisis te voorkomen. Waar onder meer Frankrijk en Italië zware middelen willen inzetten, houden Nederland en andere noordelijke eurolanden dat vooralsnog af.

Lees ook: Irritatie over Nederlands verzet tegen noodhulp

Donderdag vergaderen de 27 EU-leiders per video over de (economische) aanpak van het coronavirus. Deze woensdag riepen negen EU-leiders in een gezamenlijke brief aan EU-president Charles Michel op een „gezamenlijk schuldinstrument” in het leven te roepen.

Belgen op 'berenjacht' tijdens de coronawandeling

Belgen mogen sinds een week alleen nog naar buiten voor essentiële verplaatsingen. Speeltuinen zijn gesloten, net als scholen. Maar voor wie met de kinderen thuis zit, is nu een creatieve oplossing bedacht. Op sociale media gaat een oproep rond om een teddybeer voor het raam te plaatsen. Zo kunnen kinderen die tijdens een wandeling proberen te spotten. Op steeds meer plekken in België duiken nu knuffelberen op.

Twitter avatar Ievaajj Eʋყ ✧ ‘Wιj gᥲᥲᥒ oρ bᥱrᥱᥒjᥲᥴht’ Plaats een teddybeer zichtbaar voor je raam. De kinderen kunnen dan tijdens hun wandeling proberen beren spotten.
Hier zit Eeyore op wacht. Nu stilletjes hopen op wijzende vingertjes 😁🥰 #berenjacht #samentegencorona #coronavirus #regioaalst https://t.co/CeKniLI6pM

De berenjacht is geïnspireerd op het populaire kinderboek ‘We gaan op berenjacht’ en respecteert de eisen van de Belgische lockdown: coronawandelingen met het gezin mogen namelijk wél nog, en ook de social distancing blijft ermee in stand.

Londen City tot eind april dicht

De luchthaven Londen City sluit vanaf woensdagavond grotendeels tot eind april. Alle commerciële en privévluchten worden tot die tijd geschrapt, meldt persbureau Reuters woensdag.

Het besluit volgt op maatregelen die de Britse regering afgelopen maandag heeft genomen. Mensen moeten in het Verenigd Koninkrijk zoveel mogelijk thuis blijven en niet meer reizen, behalve voor essentieel werk.

„Op dit moment in deze snel ontwikkelende en ongekende situatie denken we dat dit het verantwoordelijke is voor de veiligheid en het welzijn van ons personeel, de passagiers en iedereen die met de luchthaven te maken heeft”, aldus een verklaring van Londen City.

In totaal telt Londen zes vliegvelden. Van groot naar klein zijn dat Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton, City en Southend. De andere luchthavens zijn voor zover bekend nog open op dit moment.

Het belangrijkste nieuws van deze woensdag

 • Het aantal sterfgevallen door het coronavirus in Nederland is gestegen met 80. Deze mensen zijn niet allemaal op dinsdagmiddag en woensdagochtend overleden. Hierbij zijn extra meldingen opgeteld, van patiënten die volgens het RIVM „verspreid over de afgelopen paar dagen overleden zijn”. Het Nederlandse dodental staat nu in totaal op 356.
 • Studenten in het hoger onderwijs zullen tot het einde van het collegejaar alleen online les krijgen, nu alle universiteiten en hogescholen besloten hebben minstens tot 1 juni gesloten te blijven.
 • De Britse kroonprins Charles (71) is besmet met het coronavirus. Volgens zijn moeder, koningin Elizabeth II, heeft de prins milde symptomen en „verkeert hij in goede gezondheid”.
 • President Trump heeft besloten om het nieuwe coronavirus niet meer het ‘Chinese virus’ te noemen. Tegen de zender Fox News zei Trump „er geen grote kwestie meer van te maken”. De term kwam de president op kritiek te staan onder meer vanuit China en van Chinese Amerikanen, die de omschrijving racistisch vonden.
 • De Duitse Bondsdag heeft ingestemd met een noodpakket van 156 miljard euro om de gezondheidszorg en noodlijdende bedrijven te ondersteunen.

Zwitserland verbiedt export mondkapjes en handschoenen

De Zwitserse regering heeft een verbod ingesteld voor de export van uitrusting die beschermd tegen het coronavirus. Hiermee moet voorkomen worden dat er straks tekorten ontstaan onder medisch personeel.

Het verbod is onderdeel van een reeks maatregelen die de regering woensdagmiddag bekend heeft gemaakt, meldt persbureau Reuters. Ook komt er een economisch noodfonds van 20 miljard Zwitserse frank (bijna 19 miljard euro).

Vanaf donderdag is in Zwitserland een vergunning nodig voor de buitenlandse verkoop van producten zoals mondkapjes, handschoenen, veiligheidsbrillen en ook wattenstaafjes. Daarbij geldt een uitzondering voor landen binnen de Europese Unie en de drie andere staten binnen de Europese Vrijhandelsassociatie, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein, mits deze landen zelf ook exporteren naar Zwitserland. Daarnaast vereenvoudigt de Zwitserse overheid de aanvraagprocedure voor ondernemers die werktijdverkorting willen.

Ondertussen wordt de Zwitserse bevolking op grote schaal getest op Covid-19, de ziekte de veroorzaakt wordt door het coronavirus. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Alain Berset heeft zijn land binnenkort de meeste tests ter wereld uitgevoerd. Het land heeft tot dusver 9.765 besmettingen vastgesteld. Daarvan zijn bijna honderd mensen overleden.

RIVM koopt malariamedicijn chloroquine in voor onderzoek

Het RIVM heeft het malariamedicijn chloroquine ingekocht bij het bedrijf Ace Pharmaceuticals in Zeewolde om te onderzoeken of het gebruikt kan worden tegen het coronavirus. Dat bevestigt het RIVM woensdag na berichtgeving van De Telegraaf. Hoeveel het RIVM heeft ingekocht, kan een woordvoerder niet zeggen.

Het is nog niet wetenschappelijk bewezen dat chloroquine effectief is tegen Covid-19. Het RIVM wil daarom beginnen met een klinische studie (testen op mensen). Wanneer daarmee wordt begonnen, kan het RIVM nog niet zeggen. Een dergelijke studie kan maanden duren, aldus de woordvoerder.

Chloroquine is al op de markt verkrijgbaar. „Mocht het middel effectief blijken te zijn tegen Covid-19 en in de toekomst niet meer op de markt beschikbaar zijn, dan kan het RIVM met de ingekochte chloroquine ziekenhuizen bevoorraden”, aldus de RIVM-woordvoerder.

Nog geen degelijke studies

Chloroquine is een oud malariamedicijn, waarvan wel al in verschillende landen in het lab is aangetoond dat het de groei van het nieuwe coronavirus kan remmen. Er zijn alleen nog geen degelijke klinische studies uitgevoerd, dus is het de vraag of het ook werkt bij mensen.

Lees ook: De werking van chloroquine is nog volstrekt onzeker

Toch beweert de Franse infectioloog Didier Raoult dat chloroquine „het middel” tegen corona is. Hij onderzocht de werking, maar critici noemen zijn onderzoek slordig. Ook de Amerikaanse president Donald Trump prees het middel vrijdag als oplossing voor het coronavirus.

Een oudere man in de VS overleed eerder deze week nadat hij en zijn vrouw het schoonmaakmiddel chloroquine, bedoeld voor het schoonmaken van vijvers onder andere, hadden gedronken als medicijn tegen het coronavirus. Ook in Nigeria overleden eerder twee mensen aan een overdosis chloroquine.

Haagse Markt per direct gesloten

De Haagse Markt is met ingang van woensdag 15.00 uur gesloten wegens het coronavirus. Dat heeft de gemeente Den Haag besloten. De gemeente bekijkt nog of de grootste onoverdekte warenmarkt in Nederland kan worden heropend voor de verkoop van uitsluitend voedselwaren.

Drukte op de Haagse Markt is de aanleiding voor de maatregel. Volgens waarnemend burgemeester Johan Remkes kwamen woensdag te veel mensen naar de markt en kon hij niet anders dan de markt sluiten, zo zei hij tegen omroep WNL. Mocht de markt worden heropend, zou dat op z'n vroegst aanstaande vrijdag zijn. In dat geval zou er volgens Remkes een deurbeleid worden gehanteerd met beperkte toegang en strakke handhaving, vergelijkbaar met de supermarkten.

De gemeente Den Haag gaat de komende twee dagen extra handhaven op de aangescherpte coronamaatregelen die maandag werden afgekondigd. Op plekken waar teveel mensen tegelijkertijd bijeenkomen worden boetes uitgedeeld. De gemeente doet een beroep op de ouders en maatschappelijk werkers om ook kinderen aan te spreken en indien nodig te corrigeren.

„Bij het niet gehoor geven aan aanwijzingen kan via een noodbevel de situatie onmiddellijk beëindigd worden en volgt zo nodig strafrechtelijke vervolging", schrijft de Haagse gemeente in een verklaring. Ondernemingen die tegen de regels openblijven krijgen een dwangsom opgelegd.

Twitter avatar Newsroom070 Newsroom Den Haag De Haagse markt is met ingang van 15.00 uur vandaag gesloten. Onderzocht of er voor uitsluitend ‘food’ een oplossing gevonden kan worden de komende dagen. Hopelijk vrijdag à.s. Met beperkte toegang en strakke handhaving.

Acteurs en regisseurs in brandbrief: vergeet theatersector niet

Meer dan duizend acteurs en regisseurs vragen minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur, D66) in een brandbrief om vrije theaterproducenten financieel te steunen in de coronacrisis. De vrije theaterproducenten ontvangen geen subsidie, maar zorgen met elkaar voor circa 60 procent van het aanbod in de Nederlandse schouwburgen en theaters.

De brief is een initiatief van actrice Johanna ter Steege en is mede ondertekend door onder meer Diederik Ebbinge, Ellen ten Damme, Maria Goos, Nasrdin Dchar, Ernst Daniël Smid, Halina Reijn, Jochem Myjer, Igone de Jongh, Pierre Bokma en Ilse Warringa.

Ter Steege schrijft dat de vrije producenten door de sluiting van de theaters voor lange tijd grote verliezen lijden: „Het gevolg is dat er in de toekomst geen ruimte meer zal zijn voor nieuwe investeringen in onze theaterprojecten. Of erger nog: dat de gehele opgebouwde infrastructuur, netwerken en samenwerkingen die tussen ons en de producenten in de loop der jaren zijn opgebouwd door de crisis worden weggevaagd.”

Niet alleen de werkgelegenheid van de acteurs staat dan op het spel, aldus de brief, maar ook die van technici, kostuumontwerpers, decorbouwers, productieleiders, belichters, impresario’s en componisten. De brief besluit met een emotionele oproep: „Alstublieft, vergeet de sector niet! Laat de vrije producenten voortbestaan en daarmee ons, het publiek en onze mentale gezondheid.”

WikiLeaks-oprichter Assange niet op borgtocht vrij

WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag niet op borgtocht vrijkomen, heeft een Britse rechtbank woensdag bepaald. Assange wilde uit de gevangenis omdat hij daar gevaar zou lopen besmet te raken met het coronavirus. Zijn advocaten hadden om vrijlating gevraagd.

Volgens de rechter in Londen was het vluchtgevaar te groot: Assange vluchtte eerder tijdens zijn borgtocht en zat zeven jaar in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, om zo uitlevering aan Zweden te voorkomen. In het Verenigd Koninkrijk zijn tot nu toe 303 mensen overleden aan het coronavirus.

De Verenigde Staten hebben om Assanges uitlevering gevraagd om achttien strafzaken, waaronder voor het hacken van overheidscomputers en het publiceren van geclassificeerd materiaal over oorlogen in Afghanistan en Irak. Hij kan in de VS tot tientallen jaren cel worden veroordeeld.

Poetin tegen Russen: dit kan ons ook gebeuren

De Russische president Vladimir Poetin heeft de inwoners van zijn land woensdag opgeroepen tot discipline en solidariteit. „Laten we niet denken dat het wel goed zal komen, dat dit ons niet zal raken”, zei Poetin in een speciale videotoespraak tot de 140 miljoen Russen. „Wat er in Europa en elders gebeurt kan ons ook gebeuren.”

De president kondigde aan dat er vanaf maandag een week niet gewerkt zal worden en kwam hij met een reeks maatregelen om burgers financieel te ontlasten. Zo zullen toelagen automatisch worden verlengd, zonder dat burgers zich persoonlijk moeten melden. Ook krijgen gezinnen met kinderen extra geld, net als werklozen en arbeidsongeschikten kunnen rekenen op extra toelages tot het einde van het jaar. Het gaat in de meeste gevallen om omgerekend tientallen of honderden euro’s.

Na weken waarin Rusland de uitbraak van de crisis op zijn beloop leek te laten, toonde Poetins optreden dat het Kremlin de coronacrisis inmiddels zeer serieus neemt.

Rusland telde woensdag 658 bevestigde besmettingen, meldt de officiële website waar de Russische coronastatistieken worden bijgehouden. Er is nog niemand overleden, 29 mensen zijn genezen. Moskou, met 13 miljoen inwoners, telde dinsdag nog slechts 28 besmettingen. Het zijn opmerkelijk lage cijfers, die onder deskundigen grote twijfels oproepen over de manier waarop het Kremlin communiceert over de crisis.

President Poetin tijdens zijn toespraak woensdag. Foto AP

Dodental door coronavirus in Nederland met tachtig gestegen

De afgelopen 24 uur heeft het RIVM tachtig meldingen binnengekregen over mensen die zijn overleden aan Covid-19. Die zijn echter niet allemaal tussen dinsdagmiddag en woensdagmiddag overleden: volgens het RIVM gaat het om „meldingen van personen die verspreid over de afgelopen paar dagen overleden zijn”.

Het dodental ligt nu op 356, blijkt uit nieuwe cijfers die het instituut woensdagmiddag heeft bekendgemaakt. In totaal zijn 1.836 coronapatiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis, 341 meer dan dinsdagmiddag. Volgens de laatst bekende cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) lagen dinsdagavond 546 patiënten op de intensive care.

Het aantal vastgestelde besmettingen liep met 852 op tot 6.412. Het werkelijk aantal besmettingen ligt hoger, benadrukt het RIVM dagelijks. Alleen mensen die zo ziek zijn dat ze naar het ziekenhuis moeten, worden op Covid-19 getest. De meeste positief geteste patiënten komen uit de provincie Noord-Brabant (1.915). Daarna zijn de meeste besmettingen vastgesteld in Zuid-Holland (887) en Noord-Holland (870).

Jaap van Dissel, directeur infectieziektebestrijding van de RIVM, zei woensdagochtend in de Tweede Kamer dat de exponentiële groei van het aantal coronabesmettingen „naar alle waarschijnlijkheid tot stilstand gebracht” is. Hij zag ook een voorzichtig positieve trend in het aantal nieuwe ziekenhuisopnames. Het effect van de maatregelen die zijn getroffen door de overheid wordt waarschijnlijk pas eind deze week of begin volgende week duidelijk.

'Universiteiten en hogescholen dicht tot 1 juni'

Alle universiteiten en hogescholen blijven tot minstens 1 juni gesloten voor studenten. Dat hebben de instellingen dinsdagavond met elkaar afgesproken. Dit betekent voor studenten in het hoger onderwijs dat zij tot het einde van het collegejaar alleen online les zullen krijgen.

De instellingen hebben dit met elkaar afgesproken om voor meer continuïteit en duidelijkheid te zorgen richting hun studenten en docenten, zeggen direct betrokkenen tegen NRC. De universiteiten van Leiden, Maastricht en Groningen besloten vorige week al om tot minstens 1 juni dicht te blijven.

Sinds de sluiting van de gebouwen twee weken geleden, vindt vrijwel al het onderwijs aan universiteiten en hogescholen plaats in de vorm van online colleges. Alleen voor practica wordt nog gezocht naar andere alternatieven. Tentaminering die mondeling kan, gebeurt de komende maanden zoveel mogelijk via internet.

Lees ook: Bindend studieadvies dit jaar van de baan

Schriftelijke tentamenopdrachten, zoals het schrijven van essays, kunnen gewoon plaatsvinden. Naar een betrouwbaar en niet-fraudegevoelig online alternatief voor ‘gewone’ tentamens wordt nog gezocht.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil niet officieel bevestigen dat het hoger onderwijs langer dicht blijft. Er was een gezamenlijk plan, bevestigt een woordvoerder, maar communicatie daarover is opgeschoven naar volgende week. „De formele afspraak is nog steeds dat al het onderwijs tot 6 april dicht is.”

'EU-landen hebben veel te weinig medische hulpmiddelen tot hun beschikking'

De Europese Unie heeft tien keer meer medische beschermingsmiddelen en medische instrumenten nodig dan er via de huidige infrastructuur geleverd kunnen worden. Een intern EU-document dat persbureau Reuters mocht inzien, beschrijft de knelpunten in de levering van medische hulpmiddelen, zoals mondkapjes en beademingsapparatuur. Het document zou woensdag zijn opgesteld.

In het document stelt de Europese Commissie verder dat interne reisrestricties de aanlevering van medische middelen verhinderen. De wachttijd is bij sommige grenzen langer dan 24 uur, ook voor medische hulpmiddelen. Het oponthoud is vooral groot bij Oost-Europese landen. Tot nu toe hebben pas drie lidstaten de door de EU voorgeschreven maatregelen genomen die de opstoppingen moeten voorkomen. Welke drie landen dit zijn, is onduidelijk.

Beperkte voorraden

De meeste EU-staten hebben te kleine voorraden van beschermingsmiddelen en slechts beperkte capaciteit om de productie op te schalen. Dinsdag zei de Commissie dat ze deals aan het sluiten is voor mondkapjes, beschermingsbrillen en beschermende kleding voor de EU-lidstaten. Deze producten zouden over twee weken geleverd kunnen worden.

De Europese Commissie noemt de tekorten en de problemen met de levering „in heel Europa zorgwekkend”. Door de tekorten loopt medisch personeel extra risico besmet te raken. In Italië en Spanje is respectievelijk 9 en 13 procent van alle vastgestelde besmette patiënten werkzaam in de zorg. Dat die percentages relatief hoog zijn, komt mogelijk ook doordat zorgpersoneel vaker gecontroleerd wordt dan de rest van de bevolking.

Lange files op een Duitse snelweg naar de Poolse grens. Foto Odd Andersen/AFP

OM: wie coronacrisis misbruikt bij begaan misdrijf of overtreding, wordt harder aangepakt

Mensen die bij het plegen van strafbare feiten misbruik maken van de huidige coronacrisis worden harder aangepakt. Zij worden sneller voor de rechter gebracht en krijgen hogere strafeisen. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt.

Het gaat om dreigementen met besmetting van hulpverleners, agenten en winkelpersoneel om diefstal. Daarnaast gaat het aangescherpte beleid gelden voor oplichting of diefstal door babbeltrucs, waarbij het virus onderdeel is van de misleiding. Ook bij verzet of geweld tegen handhavers van noodverordeningen wordt strenger gestraft.

Waar mogelijk zullen zaken binnen drie dagen via het supersnelrecht aan de rechter worden voorgelegd. Als een zaak meer onderzoek vergt, wordt gebruik gemaakt van het snelrecht en wordt de verdachte binnen twee weken voorgeleid.

Het OM wil met de maatregelen een duidelijk signaal afgegeven aan de samenleving. De afgelopen weken zijn meerdere agenten en een bedrijfsleider van een supermarkt bespuugd en in het gezicht gehoest. Daarbij werd gedreigd met het verspreiden van het coronavirus. De verdachten uit Noordwijkerhout, Lelystad en Utrecht werden met spoed voor de politierechter gebracht en veroordeeld tot respectievelijk tien weken celstraf, vier weken celstraf en veertig uur werkstraf.

Twitter avatar GerritvdBurg Gerrit van der Burg Het is verwerpelijk dat mensen misbruik maken van de Coronacrisis door bv agenten expres in het gezicht te spugen en te zeggen dat ze #corona hebben. Onacceptabel! Het OM voert hier een lik-op-stuk beleid op, door snel zware (gevangenis)straffen te eisen https://t.co/h3rIk9sYvq

Hoogste aantal doden op een dag tot nu toe in België

De afgelopen 24 uur zijn in België 56 mensen overleden aan Covid-19. Dat is het hoogste aantal op een dag sinds het begin van de coronacrisis. Er zijn 93 patiënten bij gekomen op de intensieve zorg en 434 patiënten in het ziekenhuis opgenomen, lieten de autoriteiten weten op een persconferentie. 115 mensen zijn inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis.

De Belgische coronacijfers daalden de laatste twee dagen, maar schieten nu opnieuw omhoog. „De piek van de huidige uitbraak is duidelijk nog niet bereikt”, zei viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie. In totaal liggen in België nu 474 patiënten op de intensive care, 178 mensen zijn aan het virus overleden. In realiteit kan dat aantal hoger liggen: de melding van sterfgevallen uit bijvoorbeeld rusthuizen kan soms enkele dagen duren.

Van Gucht benadrukte dat het „geen zin heeft” om op straat een mondmasker te dragen. Het virus wordt niet verkregen door lucht in te ademen: „Het wordt voornamelijk via de handen overgedragen.” Afstand en handhygiëne zijn daarom vooral belangrijk, aldus Van Gucht.

Duitse Bondsdag akkoord met steunpakket ter waarde van 156 miljard euro

De Duitse Bondsdag heeft woensdag ingestemd met een voorstel om op de kapitaalmarkten 156 miljard euro te lenen, bedoeld om de Duitse gezondheidszorg te ondersteunen en noodlijdende bedrijven lucht te geven. Dat melden Duitse media woensdag.

Het kan alleen worden geleend door met een noodclausule het Duitse schuldenplafond te doorbreken. Het totale noodpakket van de Duitse regering omvat ruim 750 miljard euro. In totaal kan de Duitse regering zo voor ruim 1.000 miljard euro aan hulp financieren.

Het is opmerkelijk dat Duitsland zich op deze manier in de schulden steekt. Het land staat bekend om budgettaire zuinigheid. Eerder op de dag noemde de Duitse minister Olaf Scholz het „een gigantische som, bijna de helft van ons normale budget voor een jaar.” Scholz, tevens vice-kanselier, presenteerde het pakket in de Bondsdag in plaats van bondskanselier Angela Merkel, die momenteel in thuisquarantaine zit.

Parlementariër Katja Kipping van Die Linke heeft woensdag in de Bondsdag een sjaal voor haar mond gedaan. Foto Michael Sohn/AP

Gommers waarschuwt: het is echt spannend op de intensive care

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares in Nederland blijft snel stijgen, deze woensdag naar verwachting naar rond de zeshonderd. Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, verwacht dat de IC’s volgende week, op 1 april, elfhonderd patiënten zullen onderbrengen. Om dat te kunnen opvangen zijn op die datum in totaal zestienhonderd IC-bedden nodig, om op de IC’s ook nog ruimte te kunnen bieden aan vijfhonderd patiënten met andere aandoeningen dan Covid-19.

Gommers zegt dat het „echt spannend” is of de extra bedden op tijd geregeld zijn, want „die bedden zijn er nu niet”. Hij mist een „centrale militaire aansturing” voor de verdeling van coronapatiënten over de intensive cares. „Landelijk is het nog niet goed op elkaar aangesloten, het loopt nog niet optimaal. De collega’s in Brabant staan echt met hun rug tegen de muur.”

In de voorspellingen van het RIVM komt er eind mei een piek op de intensive care, met zeventienhonderd coronapatiënten. „Het is fijn dat die piek pas eind mei komt”, zegt Gommers, omdat de IC-artsen nog in afwachting zijn van bestelde beademingsapparatuur. De aanlevering loopt niet soepel. „Er zijn veel bestellingen gedaan, maar de geleverde aantallen zijn kleiner dan de beloften die er gedaan zijn. Dan helpt het dat de piek nog even uit zicht blijft.”

Spanje heeft nu meer coronadoden dan China

Spanje is nu het op één na zwaarst getroffen land door het coronavirus wereldwijd. Er zijn in Spanje 3.434 mensen gestorven aan Covid-19, waarmee het land China wat dodental betreft voorbij is gegaan. Alleen in Italië zijn meer mensen overleden aan Covid-19.

Het afgelopen etmaal zijn in Spanje 738 mensen overleden door het coronavirus. In totaal zijn er 47.610 bevestigde coronabesmettingen in Spanje, een stijging van ruim 7.000 ten opzichte van vierentwintig uur eerder. Ruim 5.000 patiënten zijn weer beter geworden, meldt het Spaanse ministerie van gezondheid.

Lees ook: In Madrileens bejaardenhuis ‘liggen de kelders nu vol doden’

Prins Charles test positief op coronavirus

De Britse kroonprins Charles (71), de eerste in de lijn voor de Britse troonopvolging, is besmet met het coronavirus. Dat melden Britse media, waaronder de BBC. De oudste zoon van koningin Elizabeth II heeft milde symptomen en „verkeert in goede gezondheid”.

Het is „vanwege het grote aantal verplichtingen die hij de afgelopen weken heeft uitgevoerd” niet mogelijk te achterhalen hoe prins Charles besmet is geraakt, schrijft de BBC op basis van een officiële verklaring. Op 10 maart had Charles in Londen onder meer een ontmoeting met prins Albert van Monaco, die negen dagen later positief testte op Covid-19. Prins Charles zit samen met zijn echtgenote Camilla, die negatief heeft getest op het virus, in thuisisolatie.

Het laatste publieke optreden van Charles was op 12 maart, schrijft de BBC. Dat was ook de laatste keer dat hij contact had met koningin Elizabeth.

Prins Charles (r) eerder deze maand. Foto Aaron Chown/Reuters

Mobiele netwerken moeten klantendata delen met EU om corona te bestrijden

Eurocommissaris Thierry Breton heeft grote Europese mobiele netwerken gevraagd om geanonimiseerde metadata te delen van honderden miljoenen klanten, om de verspreiding van het coronavirus te kunnen volgen.

Politico meldt dat Breton maandag overleg heeft gevoerd met onder meer Orange en Deutsche Telekom. De metadata moeten de EU een indicatie geven van hoe het virus zich verspreidt en waar de meeste medische hulpmiddelen gevraagd worden. Individuele gebruikers kunnen met de gegevens niet worden gevolgd.

Per land zou één mobiel netwerk nodig zijn om de benodigde informatie te verzamelen. Nederlandse mobiele providers vertelden NRC nog geen verzoeken ontvangen te hebben, maar ze willen wel meewerken als de privacyregels dat toestaan. Breton meldt aan Politico dat het verzoek binnen de Europese privacywet AVG past.

Overal ter wereld, in Azië voorop, worden apps en telefoons ingezet om de verspreiding van het virus tegen te gaan en te controleren of burgers wel thuis blijven, zoals de regering hen opdraagt. Locatiedata en telecomdata spelen een centrale rol. De surveillancemethoden worden telkens verder opgerekt, ook in Europese landen.

Lees ook: Smartphone weet of mensen in de buurt van hun huis blijven

Saoediërs kondigen lockdown af voor heilige steden Mekka en Medina

De Saoedische koning Salman heeft in verband met het coronavirus een lockdown aangekondigd voor de hoofdstad Riad en de twee belangrijke steden Medina en Mekka. Dat meldt persbureau Reuters woensdag.

Mekka en Medina zijn in de islam de twee heiligste steden, die veel worden aangedaan als pelgrimsoord. Vorige week donderdag werd moslims al ontraden de twee belangrijke moskeeën in die steden te gebruiken voor hun gebeden. Vooral tijdens het vrijdaggebed komen veel gelovigen samen in de moskeeën.

De lockdown volgt op het nieuws dat dinsdag voor het eerst een patiënt in Saoedi-Arabië is overleden als gevolg van Covid-19. Er was sinds maandag al een avondklok van kracht. Volgens de Johns Hopkins University, die het wereldwijde aantal besmettingen bijhoudt, telt Saoedi-Arabië nog 738 actieve besmettingsgevallen.

Een ontsmettingsteam aan het werk bij de heilige Ka'aba in Mekka, twee weken geleden. Foto Amr Nabil/AP

Viroloog Osterhaus: België is een voorbeeld

De Nederlandse maatregelen die deze week werden aangekondigd zijn te licht, en komen te laat. Dat zegt de Nederlandse viroloog Ab Osterhaus vandaag in de Belgische krant De Morgen.

Osterhaus vindt het niet goed dat markten nog altijd geopend zijn en dat bezoek thuis langs mag komen, zolang iedereen maar anderhalve meter afstand houdt. „Dat lijkt mij in de praktijk toch zeer moeilijk.” Ook betoogt Osterhaus dat er te lang geaarzeld is: „Ik heb er vorige week al op aangedrongen dat de politie boetes moest uitschrijven. Dat gaat nu gelukkig wel gebeuren. Ik denk dat dat een behoorlijke stap voorwaarts is.”

Osterhaus, die meewerkt aan onderzoek naar een vaccin tegen corona, noemt België in de krant een voorbeeld, omdat de maatregelen daar „van in het begin sterker zijn afgedwongen”. In België geldt sinds een week een samenscholingsverbod. Mensen mogen enkel naar buiten komen voor ‘essentiële verplaatsingen’, zoals het doen van boodschappen. Wie zich er niet aan houdt, kan fikse boetes krijgen.

Paus verzorgt via internet wereldwijde gebedsdienst

Paus Franciscus gaat woensdagmiddag om 12.00 uur voor in wat een wereldwijd gebed moet worden. Hij had zondag alle christenen opgeroepen om vanmiddag samen het Onzevader te bidden. „We willen op de pandemie antwoorden met de universaliteit van gebed, medeleven, tederheid”, zei hij zondag in een via internet uitgezonden boodschap. „Laten we verenigd blijven.”

Het gebed van vanmiddag is te volgen via de nieuwssite van het Vaticaan en ook via de site van KRO-NCRV. In Nederland heeft de Protestantse Kerk laten weten mee te zullen bidden met de paus.

Ook vrijdagmiddag gaat de paus een gebedsdienst leiden, om 18.00 uur. Daarna zal hij het pauselijke Urbi et Orbi uitspreken, de zegen „voor de stad en de wereld”. Dit is zeer ongebruikelijk: deze zegen wordt normaal alleen uitgesproken met Pasen, Kerstmis en bij het aantreden van een nieuwe paus. De dienst wordt op NPO2 uitgezonden.

Landbouw kampt met personeelstekorten door coronacrisis

De landbouw kampt door de coronacrisis met personeelstekorten, zegt belangenvereniging LTO Nederland. Daardoor dreigt de sector in de knel te komen met de oogst. Dit komt voornamelijk doordat arbeidsmigranten, die normaliter een groot deel van het werk doen, nu niet meer naar Nederland kunnen of willen komen.

De sector hoopt dat mensen die door de crisis thuis zitten, dit seizoen komen helpen met de oogst. Er zijn twee websites opgericht, één met vacatures en één voor sollicitanten.

Bij de website helponsoogsten.nl zijn volgens LTO Noord al duizend aanmeldingen binnengekomen. Het gaat om mensen die normaal gesproken in de schoonmaak of horeca werken, maar ook studenten die al een bijbaantje in de landbouw hadden. Via de site zijn volgens persbureau ANP bijvoorbeeld mensen uit de sierteeltsector, waar het werk grotendeels stil ligt, als aspergesteker aan het werk geholpen.

Op werkenindelandbouw.nl hebben zich zo'n zeventig bedrijven gemeld die de komende tijd in totaal op zoek zijn naar zo'n 1.700 werknemers.

Van Dissel (RIVM) ziet ‘positieve trend’

Een voorzichtig optimistische boodschap woensdagochtend van het RIVM aan de Tweede Kamer. Jaap van Dissel, directeur infectieziektebestrijding, ziet het aantal mensen dat door één coronapatiënt wordt besmet afnemen. Dit zogeheten reproductiegetal lag in het begin van de uitbraak in Nederland tussen de 2 en de 3 en inmiddels rond of net onder de 1, kon Van Dissel melden.

Van Dissel benadrukte dat het om een schatting gaat, maar sprak van „een positieve trend”. „De exponentiële groei van de uitbraak is naar alle waarschijnlijkheid tot stilstand gebracht.” Volgens de RIVM-directeur komt dit door de genomen maatregelen van de afgelopen weken. Van Dissel benadrukte ook dat het reproductiegetal weer snel omhoog kan schieten als veel mensen bij elkaar komen, tijdens een mooie dag op het strand bijvoorbeeld.

De voorzichtig positieve trend is ook terug te zien in het aantal nieuwe ziekenhuisopnames dat het RIVM rapporteert. Die lijkt de afgelopen dagen „af te vlakken”, aldus Van Dissel.

Hoe lang bepaalde maatregelen nog van kracht moeten blijven vindt Van Dissel lastig te voorspellen. Het RIVM wil als de situatie „beheersbaar” wordt wel kijken „naar een verstandige exit-strategie, zodat we weer wat meer maatschappelijk leven mogelijk kunnen maken”. De RIVM-directeur ziet „een aantal gunstige signalen”, maar waarschuwt ook voor te veel euforie. „Ik verwacht dat we hier nog wel enige maanden mee bezig zijn.”

Foto Sem van der Wal/ANP

Trump noemt coronavirus voortaan geen 'Chinees virus' meer

Donald Trump zal het coronavirus niet langer aanduiden als het 'Chinese virus'. Volgens de Amerikaanse president is zijn boodschap inmiddels wel aangekomen. „Iedereen weet dat het uit China komt. Ik heb besloten er geen grote kwestie meer van te maken”, zei Trump woensdag tegen Fox News.

Trump noemde het coronavirus in zijn persconferenties meermaals het 'Chinese virus', maar stopte daar deze week plots mee. De benaming kwam de president op kritiek te staan uit China. Trump verklaarde eerder dat hij de aanduiding niet racistisch bedoelde en dat hij slechts „accuraat” wilde zijn. Andere ziekten als Spaanse griep en ebola waren immers ook vernoemd naar plaatsen.

Spijt heeft Trump dus niet, zei hij tegen Fox News. Sterker nog: volgens de president heeft China de benaming aan zichzelf te danken. „Het begon allemaal toen zij zeiden dat onze militairen ermee begonnen.” Daarmee doelde Trump op Chinese geruchten dat het Amerikaanse leger de oorspronkelijke bron van het coronavirus is. „Onze militairen hebben er niks mee te maken.”

Lees ook: Geen enkel land is graag naamgever van een virus

Snel afbouwen is de nieuwe realiteit in de luchtvaart

Boze passagiers bij een te drukke bagageband, ongeruste beveiligers zonder adequate bescherming, een verkeerde inschatting van de daling van het aantal vluchten. Schiphol schakelt deze week over naar een periode met veel minder passagiers en meer risico. Dat gaat niet vlekkeloos.

Lees ook: Ook op een stil Schiphol is afstand houden nog niet makkelijk

CPB-baas: recessie onmogelijk te voorkomen

De directeur van het Centraal Planbureau, Pieter Hasekamp, noemt het woensdag in De Telegraaf „vrijwel onvermijdelijk” dat er een recessie komt. Hij doelt daarmee niet per se op economische krimp. Van een recessie is volgens het CPB namelijk sprake als de economische groei twee kwartalen achter elkaar terugloopt, verklaart een woordvoerder tegenover NRC.

Het voorkomen van een recessie noemt Hasekamp een „onmogelijke missie”. Hij zegt: „Als er hele sectoren volstrekt op nul staan, dan heeft dat natuurlijk een rechtstreeks effect op de economische groei, of liever gezegd: het inzetten van een daling.”

Donderdag presenteert het CBP om 09.00 uur een aantal scenario’s voor de economische effecten van de coronacrisis. Wat de effecten precies gaan zijn, is nog niet te berekenen omdat er nog te veel onzeker is. Om die reden gaat het CPB scenario's publiceren die economische gevolgen doorberekenen, afhankelijk van hoelang de beperkende maatregelen van kracht zijn.

Nederland mag gestrande reizigers ophalen uit Panama

De Panamese overheid heeft toestemming verleend Nederlandse reizigers op te halen die door het coronavirus zijn gestrand in het Midden-Amerikaanse land. Donderdag en zondag vertrekken in totaal twee repatriëringsvluchten van KLM naar Schiphol, meldt de Nederlandse ambassade in Panama, waar het internationale vliegverkeer sinds begin deze week stilligt.

De twee vluchten van deze week zijn „voorlopig de laatste mogelijkheid” om vanuit Panama terug te keren naar Europa, aldus de Nederlandse ambassade. „Daarom willen wij alle Nederlandse reizigers die nog uit Panama wensen te vertrekken, op het hart drukken om mee te gaan met een van deze twee vluchten.” Het is onduidelijk hoeveel Nederlanders zijn gestrand in het land, waar een lockdown van kracht is.

Een vliegtuig op de luchthaven van Panama-Stad. Foto Luis Acosta/AFP

Forse winst Nikkei na historische dag op Amerikaanse beurzen

De Japanse aandelenbeurs is woensdag voor de derde dag op rij met winst gesloten. De Nikkei-index eindigde met een winst van 8 procent en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds twee weken. Beleggers reageerden niet alleen positief op het akkoord over het economisch stimuleringspakket in de Verenigde Staten, maar ook op het besluit om de Olympische Spelen van Tokio uit te stellen.

Optimisme over het Amerikaanse stimuleringspakket, waar woensdagochtend Nederlandse tijd een akkoord over werd bereikt, zorgde dinsdag al voor een historische dag op de Amerikaanse beurzen. De Dow Jones-index in New York sloot met een winst van bijna 11 procent, de sterkste eendaagse stijging sinds 1933. Ook de S&P 500 (plus 9,4 procent) en Nasdaq (8,1 procent) boekten forse winsten.

Tot wanneer gelden welke maatregelen in Nederland?

Blijven sportaccommodaties tot 1 juni gesloten? Wanneer gaan cafés en restaurants weer open? De nieuwe beperkende maatregelen die maandag werden aangekondigd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, riepen aanvankelijk wat vragen op. De Rijksoverheid heeft de aangescherpte maatregelen dinsdagavond toegelicht.

Het verlengde verbod op evenementen, dat nu tot 1 juni van kracht is, geldt alleen voor evenementen met een vergunnings- en meldplicht, zoals festivals. De KNVB liet dinsdag bijvoorbeeld al weten dat de eredivisie hier niet onder valt.

Alle andere maatregelen, waaronder de sluiting van scholen en horeca, duren vooralsnog tot 6 april. Dit geldt ook voor het maandag ingestelde verbod op samenkomsten en groepsvorming. Al deze maatregelen worden de komende anderhalve week heroverwogen. Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs, ChristenUnie) sprak dinsdagavond al de verwachting uit dat de scholen mogelijk pas in mei weer opengaan.

Lees ook over de onduidelijkheid voor het voetbal: De dag dat er een streep leek te gaan door de eredivisie

Bloedbank vraagt ex-coronapatiënten om plasmadonatie voor onderzoek

De bloedbank Sanquin is begonnen het het inzamelen van bloedplasma van genezen coronapatiënten. Sanquin gaat onderzoeken of de afweerstoffen in het plasma coronapatiënten kunnen helpen. De hoop is dat het toedienen van het plasma kan voorkomen dat een patiënt op de intensive care belandt.

Ex-patiënten krijgen van de GGD een uitnodiging tot bloeddonatie. Wie daarop ingaat moet vier keer, met tussenpozen van zeven dagen, bloedplasma afstaan. Sanquin stelt dat dit veilig en niet erg belastend is voor ex-patiënten.

De bloedbank benadrukt dat er nog geen sprake is van een reguliere behandeling. Het plasma zal in eerste instantie bovendien schaars zijn. Patiënten die willen doneren, moeten al twee weken genezen zijn. Het plasma is mogelijk vooral behulpzaam tegen het verder verspreiden van het virus in het lichaam. Mensen die lichamelijk kwetsbaar of ouder zijn, komen als eerst in aanmerking.

Dodental Duitsland loopt met 36 op tot 149

In Duitsland zijn sinds dinsdagochtend 36 mensen overleden aan het coronavirus. Het totale dodental is daar opgelopen tot 149.

Ook zijn in Duitsland 4.191 nieuwe besmettingen vastgesteld, waardoor het totaal aantal bevestigde besmettingen uitkomt op 31.554. Dat heeft de Duitse openbare gezondheidsinstelling het Robert Koch-Institut woensdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Duitsland onderscheidt zich in de aanpak van Nederland door veel te testen.

Noodtoestand uitgeroepen in Nieuw-Zeeland, vier weken lockdown

Nieuw-Zeeland gaat voor zeker een maand in lockdown. Alle scholen en niet-essentiële bedrijven moeten vanaf donderdag de deuren sluiten. Ook heeft de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern de noodtoestand uitgeroepen. Daardoor krijgen lokale autoriteiten meer bevoegdheden zoals het afsluiten van wegen.

Ardern adviseerde alle Nieuw-Zeelanders „te doen alsof je Covid-19 hebt”, meldt persbureau Reuters. „Elke verplaatsing die je dan maakt is een gevaar voor iemand anders.” Het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus in Nieuw-Zeeland liep woensdag met vijftig op tot ruim tweehonderd. Er zijn nog geen patiënten overleden.

Het is pas de tweede keer dat de noodtoestand wordt uitgeroepen in Nieuw-Zeeland. De vorige keer dat dit gebeurde was in 2011, na een aardbeving in Christchurch die aan bijna tweehonderd mensen het leven kostte.

Nieuw-Zeelanders in de rij voor een supermarkt in Christchurch. Foto Mark Baker/AP

Slob: scholen mogelijk pas in mei weer open

De scholen gaan mogelijk pas in mei weer open. Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs, ChristenUnie) zei dinsdagavond in het televisieprogramma Op1 dat hij wil wachten op de conclusie van een RIVM-onderzoek naar de rol van kinderen en jongeren bij de overdracht van het coronavirus. Dit onderzoek is dinsdag of woensdag begonnen en gaat naar schatting zes weken in beslag nemen, zo melden persbureau ANP en de NOS.

Minister Slob zei verder dat hij hoopt later op woensdag meer informatie te kunnen verstrekken over de tijdsduur van het onderzoek. Volgens de huidige maatregelen tegen de verspreiding van het virus zouden de scholen in ieder geval tot 6 april dichtblijven. Dinsdag werd al bekend dat de centrale eindexamens dit jaar niet door zullen gaan en dat de scholen zelf mogen bepalen welke leerlingen zijn geslaagd.

Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, CU) staat bij het ministerie van Onderwijs de pers te woord na overleg met de VO-Raad over de eindexamens. Foto Sem van der Wal/ANP

Akkoord over economisch stimuleringspakket VS

In de Verenigde Staten hebben leden van de Senaat en vertegenwoordigers van het Witte Huis een akkoord bereikt over een stimuleringspakket ter waarde van 2.000 miljard dollar (1.850 miljard euro). Dat meldt persbureau Reuters. Het geld is bedoeld om de economische schade als gevolg van de uitbraak van het coronavirus te beperken. Meer details worden later op woensdag bekendgemaakt.

De Amerikaanse regering trekt naar verwachting onder meer 500 miljard dollar uit om cheques tot 3.000 dollar uit te keren aan miljoenen Amerikaanse gezinnen, aldus Reuters. Ook zal zo'n 75 miljard dollar worden vrijgemaakt voor ziekenhuizen en gaat 500 miljard dollar naar zwaar getroffen industrieën.

Het coronavirus rukte afgelopen week steeds verder op in de VS. Volgens de laatst bekende cijfers overleden bijna achthonderd patiënten aan de gevolgen van Covid-19. New York is met 192 doden het zwaarst getroffen. Het virus is in de VS bij ruim 55.000 mensen vastgesteld.

Lees ook: Na draai Trump kwamen de VS hun corona-epidemie alsnog onder ogen

Oproep Rode Kruis: meld kwetsbaren aan voor hulp

Het Rode Kruis roept Nederlanders op (alleenstaande) ouderen, chronisch zieken of andere kwetsbaren in thuisisolatie aan te melden via een speciale website. Hulpverleners en het burgernetwerk Ready2Help van het Rode Kruis kunnen dan bijvoorbeeld boodschappen doen, medicijnen halen, klusjes doen of een luisterend oor bieden.

De nieuwe oproep aan bijvoorbeeld buren, bekenden en familie is bedoeld om de kwetsbaren in het land beter in beeld te krijgen. Uit de ruim 12.000 telefoontjes naar de hulplijn van het Rode Kruis (070-4455888) vorige week blijkt dat veel mensen vragen en zorgen hebben, zegt de hulporganisatie.

„Tegelijkertijd ziet het Rode Kruis dat mensen niet altijd om hulp durven te vragen”, aldus een persbericht. „We roepen mensen op om aan de kwetsbaren in hun omgeving actief te vragen of ze hulp nodig hebben en ze vervolgens aan te melden.”

Het burgernetwerk Ready2Help is sinds de coronacrisis gegroeid van 40.000 naar ruim 70.000 vrijwilligers. Vorige week was het voor het Rode Kruis nog de vraag hoe deze helpers het best en veilig ingezet konden worden. Ready2Helpers hebben inmiddels bijvoorbeeld bedden voor daklozen opgezet in Amsterdam en geholpen bij de bezorging van voedselpakketten in Utrecht.

Lees ook: Veel mensen willen het Rode Kruis helpen – maar hoe?

Bolsonaro: Brazilië moet terugkeren naar het gewone leven

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft in een televisietoespraak uitgehaald naar de maatregelen die in zijn land zijn genomen om de uitbraak van het coronavirus tegen te gaan. Hij noemde de maatregelen overdreven en riep de Braziliaanse bevolking op het dagelijkse leven weer op te pakken. De nationale media in het land zouden volgens de president alleen „angst hebben gezaaid” met hun berichtgeving.

In de staat São Paulo, waar 46 miljoen Brazilianen wonen, is voor een periode van vijftien dagen een quarantaine afgekondigd, terwijl in Rio de Janeiro soortgelijke maatregelen zijn genomen. Bolsonaro noemde die maatregelen „tactieken van de verschroeide aarde”.

Een 'klein griepje'

Bolsonaro heeft zich de afgelopen weken meerdere keren laatdunkend uitgelaten over het virus dat in Brazilië tot nu toe 46 doden heeft geëist en meer dan 2.200 mensen heeft besmet. Zo noemde hij het coronavirus eerder een „klein griepje” en een „fantasie”. In zijn toespraak sloot de president een situatie zoals in Italië uit, omdat Brazilië volgens Bolsonaro een jongere bevolking heeft en een warmer klimaat.

Naar eigen zeggen maakt de 65-jarige president zich geen zorgen over zijn gezondheid, hoewel hij tot nu toe heeft geweigerd officiële testresultaten te publiceren. „Vanwege mijn atletische achtergrond zou ik nergens bang voor hoeven zijn als ik besmet zou raken. Ik zou hoogstens de symptomen hebben van een verkoudheid of een klein griepje”.

Niet voor de eerste keer uitten Brazilianen hun onvrede over de aanpak van Bolsonaro tijdens de toespraak. Vanaf hun balkons werd er op potten en pannen geslagen uit protest.

Twitter avatar NinaJurna Nina Jurna Opnieuw potten & pannenprotest #Brazilie tegen president #Bolsonaro terwijl hij via tv de bevolking toespreekt. https://t.co/MPEYwsVJZp

Alpe d’HuZes afgelast vanwege coronavirus

De wielertocht Alpe d’HuZes gaat dit jaar niet door. Bij het evenement kunnen fietsers en hardlopers zich laten sponsoren om de berg Alpe d’Huez in Frankrijk maximaal zes keer op één dag te beklimmen. Het opgehaalde geld gaat naar kankeronderzoek.

De Alpe d’HuZes stond gepland voor 4 juni, maar de organisatie acht het niet verantwoord de tocht door te laten gaan. „Een groot aantal deelnemers doet nu z’n best om kanker te overwinnen of is oud-patiënt. Zij zijn een risicogroep”, zegt Jan Kouwenhoven, voorzitter van Alpe d’HuZes, volgens persbureau ANP.

Frankrijk is zwaar getroffen door het coronavirus: volgens de laatste cijfers zijn er 1.100 doden gevallen en meer dan 22.000 besmettingen geregistreerd. President Macron heeft een nationale quarantaine aangekondigd die zeker enkele weken van kracht zal zijn.

Eerste besmetting geregistreerd in Libië

In Libië is het eerste Covid-19-geval geregistreerd. De patiënt ligt in een ziekenhuis in de hoofdstad Tripoli. In het Noord-Afrikaanse land is de afgelopen maanden zwaar gevochten tussen het regeringsleger van premier Fayez al-Sarraj en de troepen van krijgsheer Khalifa Haftar.

De oorlog in Libië lijkt inmiddels een uitzichtloze strijd te zijn geworden en een mogelijke verspreiding van het coronavirus zou dramatische gevolgen kunnen hebben voor het land. Aan een eerdere oproep van de Verenigde Naties om de strijd te staken en voorbereidingen te treffen voor een uitbraak van het coronavirus werd geen gehoor gegeven door de beide partijen.

Het laatste nieuws

Welkom in een nieuw blog over de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij over de pandemie. Een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws van dinsdag:

 • Volgens de nieuwe cijfers van de RIVM op dinsdag waren er 63 nieuwe doden door Covid-19 in Nederland. Daarmee staat het totale dodenaantal in Nederland op 276.
 • De centrale eindexamens voor het voortgezet onderwijs gaan dit jaar niet door. Scholen zullen aan het eind van het schooljaar zelf bepalen welke leerlingen geslaagd zijn.
 • Internationale luchtvaartorganisatie IATA verwacht dat de luchtvaart 250 miljard dollar aan inkomsten zal mislopen ten opzichte van volgend jaar.
 • India gaat volledig in lockdown, wat grote gevolgen heeft voor de 1,3 miljard inwoners van het Aziatische land.
 • Nadat het dagelijkse dodental in Italië twee dagen was afgenomen, was dinsdag met 743 nieuwe sterfgevallen toch weer een versnelling te zien.
 • De AEX en de Dow Jones zijn allebei flink gestegen, nadat de beurzen dagenlang in de rode cijfers hebben gestaan.
 • Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de grootste toename van het aantal besmettingen met 85 procent in Europa en de VS.
 • De Kameroense saxofonist Manu Dibango is overleden aan de gevolgen van een coronavirusinfectie.
 • China versoepelt de maatregelen voor een deel van de provincie Hubei. De stad Wuhan zal nog wel tot 8 april op slot blijven.
 • Hoewel het aantal besmettingen in de VS momenteel hard oploopt, hoopt president Trump dat de coronacrisis voor Pasen bezworen is zodat bedrijven weer open kunnen.
 • Lees hier het blog van dinsdag 24 maart terug