Brieven

Brieven 25/3/2020

crisisoptimisme

Verandering begint nu!

Geen voorbarige maatregelen? De tijd nemen? Karel Smouter waarschuwt in Geestelijk hamsteren? Doe het niet (21/3) ertegen om de coronacrisis meteen te zien als een kans. Hij verwijst naar een stuk van Ewald Engelen in De Groene Amsterdammer, die zo’n beetje het meest zinnige zegt dat iemand op dit moment kán zeggen. Hij hekelt het uitblijven van adequate maatregelen na de vorige crisis en stelt heldere vragen bij de vanzelfsprekendheid van de reusachtige steun aan bedrijven. Waarom uitgebreide steun zonder voorwaarden aan een bedrijf als KLM? Zodat die straks op precies dezelfde vervuilende manier door kan vliegen? Waarom de focus op de korte termijn? Waarom het herstel van economische groei tot doel stellen in plaats van gebruik maken van de situatie om nieuwe accenten te leggen, zoals op duurzaamheid? De kant die Rutte III op wil is wel duidelijk. Het belooft niet veel goeds voor de burgers, de belastingbetalers, uit wier zakken die pappen-en-nathouden-maatregelen net als tien jaar geleden betaald gaan worden. Voor we het in de gaten hebben, worden we in het zoveelste bezuinigingspak genaaid. Die tijd voor bezinning, Smouter, die hebben we niet.

Tienerdagboek

Vergeet niet te leven

Vrijdag 20 maart: „Het coronavirus, iedereen is daar alleen maar mee bezig. Coronavirus, Covid-19, corona! De kranten staan er vol mee. Als je de tv alleen maar aandoet is het gelijk al: coronavirus. Zap van 1 naar 3: corona! Zap van 3 naar 6: corona! Zap-zap-zap. Ehhh juist, wat ik dus wil duidelijk maken: laat je ogen even goed rondkijken, kijk naar buiten, naar de bloemen die gaan groeien, naar de bloesem aan de bomen. Misschien denk je nu wel: Waarom zou ik? Prima, ook goed, maar doe dan alsjeblieft één ding wel: VERGEET NIET TE LEVEN!!!”

Mondkapjes

Draag ze voor de ander

Het RIVM adviseert mondkapjes alleen voor medisch personeel. We kopiëren wel ‘Chinese’ methoden als de quarantaine, maar niet het gebruik van mondkapjes door iedereen. Die vangen namelijk virussen op van hoestende virusdragers (Corona is óók cultuur en politiek, 21/3). Voor de zekerheid draagt iedereen ze. Niet om zichzelf te beschermen dus, maar om anderen niet te besmetten. Hier lacht men dat weg, mondkapjes passen niet in onze cultuur, zeker niet met het doel de omgeving te beschermen, terwijl deze oplossing toch minder geld kost en levens kan sparen. Laten we het massaal gebruiken van mondkapjes stimuleren door het te belonen. Iedereen die mondkapjes draagt mag naar winkels, kantoren, speel- en werkplaatsen. Maar nog wel handen wassen, afstand houden, contact vermijden en zelf-isolatie bij (vermoeden van) corona.

Veilig winkelen

Eenrichtingverkeer

Zou het geen goed idee zijn om in de supermarkten eenrichtingverkeer in te stellen? In de gangpaden zou dan met bijvoorbeeld strepen op de vloer de juiste looprichting kunnen worden aangegeven. Zo hoeven we elkaar bij het boodschappen doen niet meer te passeren en is het makkelijker om anderhalve meter afstand te houden.

EHBO voor het brein

Meer muziek luisteren

Bij de adviezen ter bestrijding van angsten en spanning (Eerste hulp voor het brein, 23/3) wil ik graag een advies toevoegen: luisteren naar muziek. Muziek heeft een positieve invloed op ons, en je kunt er nu kracht uit putten. Zie het filmpje van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, waarin musici, iedereen vanuit zijn eigen huis en toch samen, Beethovens Ode an die Freude spelen, al ruim een miljoen keer gedeeld. Maar in deze tijd, waarin wetenschappelijke kennis ons dagelijks leven bepaalt, is er meer. De groep Muziek als Medicijn in het Erasmus Medisch Centrum, waaraan ik verbonden ben, onderzoekt de invloed van muziek op het menselijke lichaam. Muziek vermindert bij volwassenen rond de narcose angst en stress (en pijn) significant . En muziek heeft ook een positieve invloed op slaap.