In beeld

Zonder werk: zzp’ers in de creatieve sector

Op een gepaste afstand van minimaal twee meter maakte de Rotterdamse fotograaf Paul van der Blom portretten van zzp'ers in de cultuursector, die nu noodgedwongen werkeloos thuis zitten. Dansers en acteurs, die maanden hadden gerepeteerd en hoorden dat hun voorstellingen werden gecanceld. Dj's, muzikanten en geluidsmannen, die nu geen concerten meer hebben om naartoe te werken. Maar ook koks en kappers, die hun zaken moesten sluiten. Wat hem opviel, zegt Van der Blom, is de veerkracht van de creatieve sector. Online activiteiten worden direct opgeschroefd, talenten worden op nieuwe manieren ingezet. Zoals door de filmmaker, die nu vrijwillig uitvaarten filmt waar oudere nabestaanden niet bij kunnen zijn.
Acteur John Buijsman en hond Kees. Buijsman is net op tijd terug van een reis door de VS. Voorlopig liggen er geen voorstellingen in het verschiet. Gelukkig heeft hij wel het mooiste uitzicht van Rotterdam.
Foto Paul van der Blom
Fotograaf Willem Schelvis kijkt vanuit zijn woonhuis uit op De Rotterdam, een gebouw van Rem Koolhaas op de Wilhelminapier. Schelvis is afwasser in de horeca waar hij precies genoeg verdiende om zich op zijn droom, de fotografie, te kunnen toeleggen.
Foto Paul van der Blom
Programmamaker, moderator, presentator Jet Sol met hond, in haar deuropening. “Pop gaat de tijd van haar leven tegemoet, ik heb nu het komende half jaar niets.” Haar telefoon gaat steeds over voor afzeggingen. Sol gaat nu elke dag online voorlezen voor kinderen op de Facebook pagina Juf Jet leest voor.
Foto Paul van der Blom
Femke Goedhart, ook aan huis gekluisterd. Werken in de kunsteducatie is moeilijk als alle musea en instituten dicht zijn.
Foto Paul van der Blom
Pom Arnold, breakdancer, had net twee repetitie dagen achter de rug voor de productie Grimm, een samenwerking van ISH Dance Collective met de Junior Company van het Nationaal ballet. Voor Arnold zou het de eerste keer zijn in dit gezelschap. “Mijn vriendin zit ook thuis, zij heeft een nagelstudio, dan kan je ook moeilijk twee meter afstand nemen.”
Foto Paul van der Blom
Hans Klein, gitarist van VOF de Kunst: ”We waren net begonnen aan een theatertournee. Die voorstellingen zijn allemaal afgelast. Om die later in te gaan halen wordt ook nog een dingetje. De theaters zijn zo goed als volgeboekt voor het seizoen.”
Foto Paul van der Blom
Petra Finke en Loek van Cruchten maken beiden kostuums. Petra voor Scapino en Loek voor Codarts circusschool. Beiden zitten opeens thuis, alle producties zijn voorlopig gecanceld. Finke is gelukkig in vaste dienst bij Scapino maar Van Cruchten is een van de vele zzp’ers zonder inkomen.
Foto Paul van der Blom
Claudia van Etten treedt op feesten en gala's op als Memory Monroe, ook internationaal. Voorlopig ligt alles plat en zijn er geen boekingen. Van Etten doet sinds kort wel aan online verzoek nummers: The quarantine singing sessions.
Foto Paul van der Blom
Jesse Schilderink, jazzsaxofonist, is vorig jaar afgestudeerd aan de Codarts in Rotterdam. “De buitenlandse tours werden het eerst afgelast en snel daarna de Nederlandse optredens. Ik geef nog geen les dus de komende tijd heb ik helemaal geen inkomen.” Op het North Sea Jazz festival zou hij ook spelen, dat lijkt nog ver weg, maar toch duimt hij ervoor dat dat doorgaat.
Foto Paul van der Blom
Gitarist Eddy Sewerratti, bekend van Hausmagger, geeft leiding aan maar liefst twaalf koren van Rotterdam. Ook gaf hij gitaarlessen.
Foto Paul van der Blom
Voor Laurens Schagen (Lauwsielau) is het ook afwachten. De ene na de andere barbershop sluit de deuren. Na jaren top-barbier bij Schorem te zijn geweest, besloot hij een tijdje geleden met compagnon Ed om The Incredible Barbers te beginnen. De shop staat vol met desinfecterende middelen.
Foto Paul van der Blom
Saskia Feijter van winkel Ja, Wol in de Zwaanshals had haar deuren al snel gesloten. “Ik behoor tot de risicogroep, ik heb astma en hartproblemen.” Voor Juffie Brei.nl, haar website, is ze samen met haar 11 jaar oude dochter brei- instructie filmpjes aan het maken. Hopelijk zorgt het thuiszitten voor een nieuwe stroom aan creatieve huisvlijt.
Foto Paul van der Blom
Paul van den Hout hoorde net als velen in de horeca dat hij zijn zaak The LisaMarie op Katendrecht moest sluiten. Hij had net inkopen gedaan voor een partij van 35 man. Ook als bandlid van Jesus Evil Highway en dj van 50’s muziek heeft hij de komende weken helemaal niets te doen.
Foto Paul van der Blom
Vivian Kramer gezegd Freher van Sugarcoated heeft erg veel positieve steun en reacties van haar klanten. Ze begint, nu ze tijdelijk gesloten is, online een veertien dagen 'vintage hair challenge'. Die wereldwijd al veel aanmeldingen heeft. “We houden de moed er in, happy vibes!”
Foto Paul van der Blom
Vrijwel iedereen in Delfshaven kent Ap Halen, waar je de lekkerste Indische maaltijden kunt eten in het kleine huiskamertje of eten kunt afhalen. Lamri Adjis is decorbouwer en fietskoerier. “Nu ligt alles stil, maar ook de grote festivals die ik zou opbouwen zijn al afgelast.” Adjis besloot eigenaar Albert te helpen en fietst nu maaltijden rond in de buurt.
Foto Paul van der Blom
DJ Okkie Vijfvinkel zit ook thuis met de familie. ”Er zijn nu zelfs afzeggingen in juni. Ik geef ook dj-les aan kids.” Okkie heeft gelukkig nog wat werk als grafisch vormgever bij een groot bedrijf.
Foto Paul van der Blom
Diego van Uden, geluidsman voor filmproducties, heeft net zijn geluidsapparatuur maar weer naar binnen gehaald. Hij was nog maar net begonnen aan een mooie klus en zit nu dus thuis vanwege het coronavirus. Nadide, Diego’s vrouw, is vanwege werk in Istanbul gestrand.
Foto Paul van der Blom