Striptekenaar

Uderzo, geestelijk vader en tekenaar van Asterix en Obelix, overleden

Striptekenaar Albert Uderzo vond Obelix leuker; die had hij zelf bedacht.
Striptekenaar Albert Uderzo vond Obelix leuker; die had hij zelf bedacht. Foto Patrick Kovarik/AFP

Albert Uderzo, tekenaar en geestelijk vader van de stripfiguren Asterix en Obelix, is op 92-jarige leeftijd overleden. Zijn familie heeft dat volgens persbureau AFP dinsdagochtend bekendgemaakt, met de toevoeging dat hij in zijn slaap is overleden aan een hartstilstand, „zonder verband met het coronavirus”. Bij het Franse striptijdschrift Pilote, dat uit zou groeien tot een legendarische publicatie. Daar begon hij aan de serie Asterix in losse afleveringen Van de serie werden meer dan dertig albums gemaakt, Uderzo tekende er 24 zelf. De strips zijn in meer dan zeventig landen uitgebracht.