Olympische Spelen uitgesteld tot 2021

Coronavirus De Olympische Spelen worden uiterlijk in de zomer van 2021 gehouden, zegt de Japanse premier Abe. Ze zullen volgens hem het „bewijs van de overwinning op het coronavirus” worden.
De olympische ringen bij het hoofdkantoor van de organisatie in Tokio.
De olympische ringen bij het hoofdkantoor van de organisatie in Tokio. Foto Franck Robichon/EPA

De Olympische Spelen in Tokio worden vanwege de uitbraak van het coronavirus uitgesteld tot 2021. Dat heeft de Japanse premier Shinzo Abe afgesproken met voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), melden zij dinsdag. Volgens Abe zullen de Spelen onverminderd doorgaan, en op een later moment dienen als „bewijs van de overwinning op het coronavirus”.

De druk op de organisatie om de Spelen uit te stellen werd al enige tijd opgevoerd. Doorgang zou volgens verschillende organisaties mogelijk een gevaar vormen voor de volksgezondheid. Bovendien zitten de huidige maatregelen om verdere verspreiding van het virus in te dammen de sporters in de weg in hun voorbereidingen. Die bezwaren onderkent het IOC, zo is te lezen in een verklaring. Nu de Wereldgezondheidsorganisatie heeft bekendgemaakt dat de virusuitbraak in omvang toeneemt, is daarom besloten het toernooi te verplaatsen.

De Spelen stonden gepland van 24 juli tot 9 augustus. Ze zullen na 2020, maar uiterlijk in de zomer van 2021 worden gehouden, aldus het IOC. Ook de Paralympische Spelen worden opgeschoven.

NOC-NSF: verstandig en wijs besluit

„Ik kan er kort over zijn: ik vind het een verstandig en wijs besluit”, zegt NOC-NSF-directeur Gerard Dielessen dinsdag desgevraagd. De Nederlandse sportkoepel riep zondag nog op tot meer duidelijkheid, en heeft die nu. „Ik ben blij dat het IOC samen met de overheid in Japan en het organiserend comité dit besluit hebben genomen, en naar mijn idee is dat op een hele zorgvuldige en integere manier gedaan.”

Volgens Dielessen was er de afgelopen weken een reële kans dat de Spelen helemaal niet door zouden gaan. Verplaatsing brengt namelijk ook allerlei praktische problemen met zich mee. Zo moest er opnieuw gekeken worden naar de beschikbaarheid van de stadions, slaapplaatsen in het olympisch dorp en moet er opnieuw gezocht worden naar vrijwilligers. „Nu maak ik op uit het communiqué [van het IOC] dat er oplossingen zijn, ook in Japan, om te zorgen dat Spelen een jaar later kunnen doorgaan.”

Lees ook waarom het zo lang geduurd heeft: De Olympische Spelen: een reus die je niet zomaar opzij schuift

Druk om te verplaatsen

De laatste dagen nam de kritiek vanuit de sportwereld toe. Zo pleitte de internationale atletenvereniging Athletics Association voor uitstel na een enquête. 72 procent van vierduizend ondervraagde sporters bleek daar een voorstander van te zijn.

De Nederlandse wielerbond KNWU wilde ook dat de Spelen later gehouden zouden worden, net als het Spaanse nationaal olympisch comité. Canada en Australië kondigden zelfs al aan hoe dan ook niet mee te doen.

Liefst een jaar

Het beste, denkt Dielessen, zou het zijn als de Olympische Spelen een volledig jaar worden uitgesteld. Dan kunnen sporters zich gewoon op de volgende zomer richten. „Dat is ook een uitdaging, maar ik ga ervan uit dat ze dat kunnen. Het zijn niet voor niets topsporters.” Daarmee zou er misschien ook ruimte komen om plannen die voor deze Spelen al waren geschrapt nieuw leven in te blazen, zoals het TeamNL Tokyo Center - al dan niet met Holland Heineken House.

Één ding wilde de directeur wel nog kwijt over de coronacrisis. „Het gaat nu even niet om de sport, maar om hele andere essentiële dingen in de samenleving, zowel in Nederland als in de wereld.”