#MeToo

Schotse oud-premier Alex Salmond vrijgesproken

De Schotse oud-premier Alex Salmond is woensdag door de jury van een rechtbank in Edinburgh vrijgesproken van meerdere beschuldigingen van aanranding en poging tot verkrachting. Daarmee komt na twee weken het proces tegen een van de bekendste Schotse politici van de afgelopen decennia ten einde. In totaal negen vrouwen hadden Salmond ervan beschuldigd seksueel over de schreef te zijn gegaan in de tijd dat hij premier van Schotland (2007 tot 2014) en leider van de Schotse nationalisten was. Hij zou de vrouwen hebben aangerand op onder andere Bute House, zijn ambtswoning. De vrouwen zijn medewerkers van zijn partij SNP of van de overheid. Salmond hield tijdens het proces vol onschuldig te zijn. „Dit zijn bewuste verzinsels met een politiek doel”, zei hij, zonder uit te leggen welk doel dat was. (NRC)