Centrale eindexamens middelbare scholen geschrapt

Onderwijs Scholen bepalen aan het eind van het schooljaar aan de hand van schoolexamens of leerlingen geslaagd zijn.
Het is ingewikkeld om met de examens de RIVM-richtlijnen te volgen.
Het is ingewikkeld om met de examens de RIVM-richtlijnen te volgen. Foto Bas Czerwinski/ANP

De centrale eindexamens voor het voortgezet onderwijs worden dit jaar geschrapt. Dat heeft onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) dinsdag bekendgemaakt. Scholen zullen aan het eind van het schooljaar zelf bepalen welke leerlingen geslaagd zijn, op basis van alle schoolexamens die tot dan toe zijn afgenomen. Diploma’s die zonder centraal examen worden afgegeven, zullen internationaal wel erkend worden, aldus minister Slob.

Slob vraagt scholen schoolexamens zoveel mogelijk op afstand af te nemen. Examens die per se op school moeten plaatsvinden, worden voorlopig uitgesteld. Wanneer deze afgenomen worden, is nog onbekend. Minister Slob wacht daarvoor een onderzoek van het RIVM over de besmetting van kinderen af, dat momenteel in Brabant wordt uitgevoerd en op 6 april moet verschijnen.

Lees ook: Wat vinden eindexamenkandidaten er zelf van?

Vermoedelijk zullen de schoolexamens worden verspreid over de komende maanden om de kans op besmetting te verkleinen. Deze examens kunnen tot begin juni afgenomen worden.

Voor het bepalen van het eindresultaat zal het ministerie een zogenoemde zak- en slaagregeling opstellen. Gezakte leerlingen zullen, net als bij de centrale eindexamens, een beroep kunnen doen op herkansingen. Hoe dat precies vorm gaat krijgen, is nog niet bekend. Minister Slob hoopt daarover „zo snel als mogelijk” duidelijkheid te kunnen verschaffen.

Het Landelijk Aktie Kommitee Scholieren (LAKS) laat weten „ontzettend blij” te zijn met het besluit van minister Slob. „We gaan ons de komende tijd hard inzetten voor alle scholieren die nog niet geslaagd zijn!”, aldus de belangenorganisatie voor scholieren.

Lees ook: ‘Je kunt niet verwachten dat scholieren even goed presteren als andere jaren’

Aanmelddatum hogescholen en universiteiten uitgesteld

De centrale examens worden normaal gesproken in grote zalen afgenomen met veel leerlingen bij elkaar. Het is daardoor moeilijk om de RIVM-richtlijnen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus te volgen. Deze houden onder meer in dat iedereen anderhalve meter afstand van elkaar moet houden. De centrale examens vinden gewoonlijk plaats in mei.

Minister Slob heeft dinsdag ook bekendgemaakt te onderzoeken hoe de overgang van de middelbare school naar het vervolgonderwijs zo soepel mogelijk kan verlopen. De aanmeldingsdeadline voor hogescholen en universiteiten is in elk geval verplaatst van 1 mei naar 1 juni. Dit moet leerlingen meer ruimte geven voor het kiezen van een studie.

Lees ook ons liveblog over het coronavirus: ‘Economische activiteit’ ingestort, dodental loopt op