64 doden gevonden in vrachtwagen in Mozambique

Migratie De overleden migranten kwamen vermoedelijk uit Ethiopië en zijn gestorven door een tekort aan zuurstof. Veertien mensen overleefden het drama.
De politie inspecteert migranten die het drama in Mozambique overleefden.
De politie inspecteert migranten die het drama in Mozambique overleefden. Foto EPA

In een vrachtwagen in Mozambique zijn dinsdag 64 doden aangetroffen. Vermoedelijk gaat het om ongedocumenteerde migranten uit Ethiopië, die zijn omgekomen door een tekort aan zuurstof. Veertien mensen overleefden het drama, melden internationale persbureaus.

De lichamen werden ontdekt bij de noordelijke grensovergang met Malawi. Ambtenaren hoorden gebonk uit de laadbak van de truck komen, waarna de chauffeur het bevel kreeg om de wagen te openen. De veertien overlevenden worden getest op het coronavirus en moeten mogelijk in quarantaine.

De chauffeur heeft toegegeven dat hij werd ingehuurd om de migranten van Malawi naar Mozambique te vervoeren. Dat is voor migranten een belangrijke doorvoerhaven op weg naar Zuid-Afrika. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zijn dit jaar al meer dan tweehonderd migranten opgepakt die aan de noordgrens Mozambique probeerden binnen te komen. De vrachtwagenchauffeur en de tussenpersoon die hem inzette zijn allebei opgepakt.