Thuiskok.

Verlichting

Het is een best gek idee dat nu het coronavirus Nederland kwelt, een column als deze gewoon doorgaat. De rest van het land ligt voor mijn gevoel stil, je kunt rustig met een telefoon in je hand door de Amsterdamse Kalverstraat fietsen. Thuis is overdag ook weinig te beleven: zachtjes zoemen de laptops op een eettafel die steeds voller raakt door uit verveling gekochte puzzels, half gelezen boeken en spullen die normaal wel, maar nu niet nodig zijn.

Over de gevolgen van corona is weinig positiefs te melden. Het stijgende aantal geïnfecteerden en doden, de grote economische schade, de inbreuk op ieders sociale leven. De sluiting van alle restaurants en andere horeca. Maar ik moet het hier toch over eten en koken hebben, en op dat vlak zag ik de afgelopen dagen best wat opvallende en leuke dingen voorbij komen.

Sterrenkoks als Joris Bijdendijk en Edwin Vinke besloten maaltijden te gaan bezorgen of op Youtube gerechten te bereiden. Cafés duwen briefjes in de bus dat je eten of koffie bij ze af kunt halen. En op sociale media zie ik veel mensen trots vermelden dat ze een heerlijke maaltijd hebben gekookt.

Veel thuis zijn en veel tijd hebben zijn dan ook ideale omstandigheden om beter te leren koken. Mijn vriendin en ik bestellen al bijna nooit eten, nu is boodschappen doen een dagelijks uitje geworden, al is het maar om ons om de hamsterende medemens te verbazen. Het koken en avondeten zijn een hoogtepunt van de dag.

In dat licht leek Vis voor beginners me wel toepasselijk. Vis wordt door relatief weinig mensen gegeten, en door nog minder mensen wordt ermee gekookt. Het blijft vaak bij een harinkje prikken, kibbeling eten of gerookte zalm op een toastje draperen. Terwijl vis gezond en lekker is en duurzamer dan vlees.

Dit boek in deze situatie is een uitgelezen kans om met vis te leren koken. Stomen, bakken, frituren of grillen, uit een blikje of uit de oven, rauw of gerookt, zeventig recepten bestrijken het hele culinaire palet waartoe de vis toegang biedt. Ze worden vergezeld van heldere foto’s, handige weetjes en voorin wat tips over hoe je verse vis herkent, schoonmaakt, en (in het geval van een sliptong) bakt en eet. Wat wil je nog meer?

Het is niet fijn, dat coronavirus, maar geloof mij, een goed gebakken sliptong biedt gegarandeerd een moment van verlichting.