In beeld

Politie en leger houden de mensen van de straat

Wie er tóch de straat op gaan als een land ‘op slot’ zit? Hulpdiensten, de politie en het leger – die laatste twee worden extra ingezet in om zeker te stellen dat burgers ook echt in thuisquarantaine blijven. In diverse Europese landen was de afgelopen dagen veel blauw of groen op straat te zien. De fotoredactie van NRC verzamelde beelden van de carabinieri, gendarmes en militairen die grenzen bewaakten, de straten leeghielden of logistiek bijdroegen aan coronahulpvoorzieningen.
In Frankrijk geldt sinds dinsdag 17 maart een strenge 'lockdown' om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De politie controleert mensen die wel naar buiten gaan; deze agenten liepen een patrouille in de buurt van de Eiffeltoren in de hoofdstad, Parijs.
Christian Hartmann / Reuters
De Italiaanse 'carabinieri' zijn een speciaal militair korps met politietaken, vergelijkbaar met de Koninklijke Marechaussee. Deze agenten waren dinsdagavond op patrouille in Rome, Italië - het land waar de corona-uitbraak al wekenlang veel slachtoffers maakt. Om de Italianen een hart onder de riem te steken, werden het Palazzo Senatorio en andere gebouwen op het plein Piazza del Campidoglio uitgelicht in de kleuren van de nationale vlag.
Filippo Monteforte / AFP
Duitse agenten lopen door een groot park in München, waar ze het publiek ervan proberen te doordringen dat het echt belangrijk is om onderling afstand te houden. Deze foto is gemaakt op woensdag 18 maart; enkele dagen later kondigde de Duitse overheid een contactverbod af. Nu is niet-noodzakelijk contact tussen meer dan twee mensen in het openbaar verboden.
Matthias Balk / AP
Militairen van de Poolse pantserinfanterie en politieagenten sloten afgelopen woensdag de landsgrens met Duitsland. Deze foto is gemaakt bij het Poolse dorp Lubieszyn, in het woiwodschap (provincie) West-Pommeren. Om verspreiding van het coronavirus te beteugelen, wordt de grens streng gecontroleerd: er zijn tal van controleposten ingericht langs de 120 kilometer lange grens.
Marcin Bielecki / EPA
Een politievoertuig wordt gedesinfecteerd na een ronde door de Noord-Macedonische stad Debar, waar de meeste besmettingsgevallen in dat land bekend zijn. De regering riep vorige week de noodtoestand uit. Daarvoor waren er al strenge maatregelen van kracht: scholen, uitgaansgelegenheden, de luchthaven en scholen en universiteiten werden gesloten. Reizigers zonder Noord-Macedonisch paspoort komen het land voorlopig niet in.
Boris Grdanoski / AP
Een agente van de Franse Police Nationale houdt in Nice in de gaten of mensen een geldige reden hebben om hun huizen te verlaten. Burgers moeten een speciale 'intentieverklaring' kunnen overhandigen om zo hun buiten-zijn te rechtvaardigen. Wie zijn of haar huis zonder goede reden verlaten heeft, wordt beboet.
Valery Hache/ AFP
Veiligheidsbeambten vervoerden vorige week zestig gedetineerden uit de gevangenis Melfi naar andere instellingen in Italië. In diverse strafinrichtingen ontstonden op 9 maart flinke rellen, naar verluidt omdat de gevangenen boos waren over de coronamaatregelen, waardoor onder meer familiebezoek werd opgeschort. Bij de operatie om de gedetineerden in andere instellingen onder te brengen, zouden 260 officiers van de Polizia Penitenziaria, de eenheid van gevangenenbewaarders, zijn ingezet.
Antonio Vece / EPA
Manschappen van de militaire noodeenheid, onderdeel van de Spaanse strijdkrachten, voeren een inspectie uit in terminal 4 van de luchthaven Adolfo Suárez Madrid-Barajas, het grootste internationale vliegveld van Spanje. Ze desinfecteren de ruimte op de vijfde dag van de nationale 'lockdown'. De zogeheten Unidad Militar de Emergencias wordt ingezet als er binnen Spanje noodhulp moet worden geleverd of als er anderszins sprake is van een crisissituatie.
Fernando Villa / EPA
Een Servische militair zit boven op een gepantserd infanterietransportvoertuig, vanwaar hij overzicht heeft over de grensovergang bij Batrovci, met aan de andere kant het Kroatische Bajakovo. In Servië is het leger ingeroepen om de strenge maatregelen te handhaven: militairen houden de wacht bij de grensposten, en in de vluchtelingenkampen die de staat beheert voor migranten die vanuit Azië en het Midden-Oosten Europa in willen komen.
Marko Djurica / Reuters
Café-bar Old Sailor op de Amsterdamse Wallen is, net als alle horecagelegenheden in Nederland, gesloten. Deze motoragent hield maandag 16 maart, een dag nadat de toenmalige minister voor Medische Zorg Bruno Bruins (VVD) die coronamaatregelen had aangekondigd, een praatje met iemand binnen in het café.
Peter Dejong/ AP
Voor de controle op de coronamaatregelen wordt de nieuwste technologie ingezet. Deze Franse gendarmes op het eiland Corsica zetten een drone in om te kijken of mensen zich toch ophouden op een strand dat gesloten is voor het publiek.
Pascal Pochard-Casabianca / AFP
Italiaanse politieagenten hebben een man aangesproken die in een park in Milaan aan het zonnen was. Deze foto is afgelopen donderdag genomen; inmiddels geldt er in Italië een strenger verbod op buitenactiviteiten. Alle 'niet-essentiële' bedrijven zijn nu gesloten. Wie denkt tijdens het boodschappen doen snel een foto te kunnen maken van de uitgestorven straten, krijgt een boete.
Antonio Calanni / AP
Soms wordt ook de medische hulp van het leger ingeroepen. Zo is er bij het ziekenhuis van Mulhouse, in het oosten van Frankrijk, een militair veldhospitaal opgericht. Deze regio, de Elzas, telt veel bekende, en zware, besmettingsgevallen. Ziekenhuizen in de aangrenzende Duitse regio Baden-Württemberg hebben afgelopen weekend enkele patiënten overgenomen. Het Nederlandse leger helpt in eigen land met de logistiek, bijvoorbeeld bij het plannen van vervoer van coronapatiënten van het ene ziekenhuis naar het andere.
Sebastien Bozon / AFP
Een auto passeert een Hongaarse politieagent bij het grensstation van Hegyeshalom, Hongarije, aan de Oostenrijkse grens. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden de grenzen streng bewaakt. Op 17 maart opende Hongarije één enkele doorvoerroute voor Roemeense en Bulgaarse burgers die bij de Oostenrijkse grens waren gestrand, opdat zij naar huis konden doorreizen.
Csaba Krizsan / EPA
De Vlaamse politie houdt Nederlandse automobilisten aan bij de Belgische grens. Nederlanders steken de grens over om bijvoorbeeld goedkoop te tanken. Wegens de strenge regels in Belgie rondom het coronavirus wordt het oversteken van de grens nu beboet.
Marcel van Hoorn / ANP
Deze Franse politieagent heeft een tijdje passanten gecontroleerd in de wijken rondom de Eiffeltoren.
Franck Fife / AFP