Marina Abramovic: ‘Italië, ik hou van jullie. Mijn hart is bij jullie.’

Videoboodschap Kunstenaar Marina Abramovic prijst in een videoboodschap de Italianen om hun grote moed, groot gevoel voor gemeenschap en menselijkheid.

Marina Abramovic: „Italië, ik hou van jullie. En mijn hart is bij jullie.”

Marina Abramovic: „Italië, ik hou van jullie. En mijn hart is bij jullie.”

„Italië, ik hou van jullie. En mijn hart is bij jullie.” Met die woorden besluit de Servische video- en performancekunstenaar Marina Abramovic (1946) een videoboodschap waarin ze de Italianen steunt bij de coronacrisis. De boodschap werd zondag geplaatst op de site van Palazzo Strozzi, het museum in Florence.

Abramovic, een van de bekendste kunstenaars ter wereld, prijst de Italianen voor hun moed. Ze zegt:

„Dit is mijn boodschap aan Italië en aan de mensen van Italië waar ik heel veel van hou. Ik weet dat dit een moment van crisis is en het virus is overal, maar tegelijkertijd moeten we van rampen een les leren. Het Italiaanse volk toont grote moed, groot gevoel voor gemeenschap en menselijkheid. We gaan dit samen bestrijden. Dit gaat over, maar wat er echt overblijft, is een zeer waardevolle ervaring die het menselijk bewustzijn moet veranderen, onze benadering van onze wereld en onze planeet moet veranderen. Dit is de les die we moeten leren. Italië, ik hou van je. En mijn hart is bij jou.”

Palazzo Strozzi plaatste eerder videoboodschappen van Ai Weiwei en Tomás Saraceno. Ook de Chinese en Argentijnse kunstenaar verklaarden zich solidair met de Italianen. (NRC)