Hulp nodig met koken, zorg of oppassen? Veel Nederlanders bieden helpende hand

Hulpverlening Vooral online bieden veel Nederlanders hulp aan tijdens deze coronacrisis. Van boodschappen doen tot op de kinderen passen.

Werknemers van Royal FloraHolland bezorgen bloemen bij het Erasmus MC in Rotterdam, om de zorgverleners een hart onder de riem te steken.
Werknemers van Royal FloraHolland bezorgen bloemen bij het Erasmus MC in Rotterdam, om de zorgverleners een hart onder de riem te steken. Foto Pieter Stam de Jonge/ANP

‘Hoi, Ik ben Joyce en ik werk in het onderwijs. Daarom heb ik nu ruimte om voor anderen boodschappen te doen.”

„Wil of kan je nu je huis niet uit; ik wil graag helpen bij het doen van boodschappen, de hond uitlaten of bijvoorbeeld een bezoek aan de dierenarts. De komende weken ben ik flexibel.”

„Ik heb mijn vlucht geannuleerd dus 3,5 week geen reet te doen. Wie heeft er hulp nodig in het land? Ik kan oppassen, handgels inpakken, eten bezorgen, boodschappen doen, mensen heen en weer rijden. Maakt niet uit waar in het land.”

„Wij hebben een vakantiehuisje op de Veluwe en willen dit komend weekend graag aanbieden aan bijv. verpleegkundigen uit Brabant die even wat ademruimte nodig hebben. Weet je iemand die dit goed kan gebruiken? Laat het ons weten!”

Te midden van alle berichten over angst en ziekte, worden internetfora en sociale media de laatste dagen overspoeld met dit soort oproepen en aanbiedingen. De hashtag #coronahulp is op internetplatforms van Twitter tot Instagram een verzamelplek van initiatieven. Vele tienduizenden Nederlanders bieden hun diensten en hulp aan. Van mensen die aanbieden om maaltijden te koken voor anderen die dat niet zelf kunnen, tot zzp’ers die plots zonder opdrachten zitten en aanbieden om op te passen op kinderen van zorgmedewerkers. Ook voedselbanken melden een toestroom van hulpaanbiedingen.

In Voorschoten brengen kinderen briefjes met bloemetjes rond bij ouderen in de buurt. Foto Nelie de Wolff

De initiatieven om te helpen zijn inmiddels zo talrijk dat er een nieuwe uitdaging ontstaat: hoe koppel je al die hulp op een efficiënte manier aan de vraag van mensen die het het hardst nodig hebben? Verschillende internetplatforms proberen vraag en aanbod met elkaar te verbinden. Vier studenten startten de website gewoonmensendiewillenhelpen.nl, die naar eigen zeggen al veertigduizend aanmeldingen heeft. Via webformulieren vullen mensen in wat ze aanbieden of nodig hebben, en die worden vervolgens aan elkaar gekoppeld. Wel zegt mede-oprichter Jasper Veen dat tot nu toe blijkt dat meer mensen hulp aanbieden dan vragen. „Mensen die hulp nodig hebben zouden niet terughoudend moeten zijn om hulp te vragen nu.”

500 procent meer hulp aangeboden

Nextdoor, een internetplatform waar buurtbewoners met elkaar in contact kunnen komen, riep vorige week al op om buurthubs aan te maken waarin mensen hun hulpvraag en aanbod met elkaar kunnen delen. Inmiddels ziet de app een stijging van 500 procent in posts waarin hulp wordt aangeboden en zelfs een stijging van 8000 procent in posts met het woord ‘boodschappen’ erin.

Sociaal internetondernemer Boudewijn Wijnands lanceerde maandag het platform Coronahelpers. Daar proberen ze alle hulpaanbiedingen te koppelen aan mensen en organisaties die op hulp zitten te wachten. Van het ophalen van medicijnen tot oppassen, en van telefoongesprekken met eenzame ouderen tot de hond uitlaten.

„Het is bijna alsof je in een oorlogsituatie zit, en we moeten de logistiek van deze operatie ook niet onderschatten”, zegt Wijnands. „Met ons platform proberen we orde in de chaos te brengen, en bijvoorbeeld hulpaanbiedingen te koppelen aan goede doelen. Ook om te zorgen dat mensen zich houden aan de veiligheidsrichtlijnen als afstand houden van elkaar.” Hij werkt samen met onder meer de Amsterdamse thuiszorgorganisatie Amsta en de vrijwilligerscentrale Utrecht om alle mensen die hulp aanbieden op een nuttige manier aan het werk te zetten.

Lees ook: Zes tips om veerkrachtig te blijven in een tijd van onrust

Opvallend is het grote aantal initiatieven van studenten. In veel steden hangen posters en briefjes van studentenverenigingen die hulp aanbieden aan mensen die door de quarantaine of door een ziek familielid zelf in de problemen dreigen te komen. Kinderen van ouders die in het UMCG of het Martini Ziekenhuis werken, kunnen worden opgevangen in het ziekenhuis. Studenten geneeskunde gaan op de kinderen passen.

Behalve dit soort initiatieven die zich richten op de directe noden in het persoonlijke leven, zijn er ook veel mensen die anderen proberen te helpen om de economische schok van de crisis te verzachten. Zo worden in meerdere steden cadeaubonnen gekocht bij horeca-ondernemers zodat die de klap kunnen opvangen. Mensen roepen via sociale media huisverhuurders die het kunnen dragen op om de komende tijd ruimhartig te zijn bij het kwijtschelden van de huur van mensen die plots in grote moeilijkheden komen. Daarnaast gaan oproepen aan burgers viral om bijvoorbeeld werksters en andere zeer precaire beroepsgroepen die even niet in huis kunnen komen zoveel als mogelijk door te betalen.

Lees ook: Waarom verschilt de aanpak zo per land? En 34 andere vragen over het coronavirus

In de zorg hopen ze dat dit soort oproepen ook gaan leiden tot extra hulp van medisch personeel dat inmiddels met pensioen is. Vorige week hebben zich volgens artsenorganisatie KNMG al ruim 1.750 oud-verpleegkundigen aangemeld die tijdelijk willen bijspringen in overbelaste ziekenhuizen en andere zorgorganisaties, ondanks de gezondheidsrisico’s die zijzelf daarbij zullen lopen.

Lotte van Raalte (31): ‘Ik heb nu toch veel tijd over’

„Ik had mij al heel snel aangemeld op gewoonmensendiewillenhelpen.nl, en kreeg vrijwel meteen de vraag of ik iemand met COPD en een immuunprobleem kon helpen. Die durfde door haar situatie niet de deur uit, en kwam in de knel. De Albert Heijn bezorgservice kon pas over ruim een week komen, ze had eerder al last gehad van lege schappen door het hamsteren van sommige mensen, en ze had ook nog het probleem dat ze pas volgende week vrijdag haar uitkering kreeg gestort.

„Mijn vriend en ik besloten om voor haar boodschappen te halen. Dat was nog best ingewikkeld: er was bijvoorbeeld nog steeds helemaal géén toiletpapier. Daar werd ik ook wel boos van. We hebben de 25 euro die de boodschappen kostten natuurlijk kwijtgescholden, dat kunnen wij makkelijk dragen.

„We zijn wel heel voorzichtig. We kwamen met de boodschappen aan in het portiek van haar flat, toen er een oudere meneer ook wilde instappen. Die hebben we toen vriendelijk gevraagd om even op een volgende lift te wachten. Daarna hoorden we hem hard hoesten.

„We hebben de boodschappen voor de deur gezet en kregen later een berichtje van de mevrouw dat ze echt tranen in haar ogen had. Ik vind het eigenlijk heel normaal om te doen. Ik kan niet voor driehonderd mensen boodschappen betalen maar kan wel helpen waar ik kan. Ik ben freelance fotograaf dus heb nu toch veel tijd over.”

Gertjan Verkerk (25): ‘We gaan 100.000 diepvriesmaaltijden bereiden’

„Ik zie overal om mij heen studenten die de handen uit de mouwen steken. Juist in deze tijden kunnen wij iets doen.” Gertjan Verkerk (25) helpt zelf mee met een groot project van de Haagse ondernemer Ben Lachhab, de Participatie Keuken.

„We gaan met tientallen mensen de komende vijftien weken 100.000 diepvriesmaaltijden bereiden en rondbrengen. Het is nu vooral in de voorbereidende fase. We hebben Shell bereid gevonden om in hun hoofdkantoor de bedrijfskeuken ter beschikking te stellen aan een team van koks, we mogen het World Forum in Den Haag gebruiken als plek voor de opslag en de distributie, nu zijn we druk met het werven van vrijwilligers die de maaltijden ook rond kunnen brengen. Het is nu nog een kwestie van een website bouwen, de communicatie en logistiek regelen. We gaan deze week beginnen met rondbrengen. We komen hier met zijn allen uit.”