Crisisoverleg over huren van winkeliers geklapt

Coronacrisis De vastgoedbranche stapte vorige week uit het overleg over verlagen of opschorten van winkelhuren tijdens de coronacrisis.

De winkels van WE Fashion zijn gesloten vanwege het nieuwe coronavirus.
De winkels van WE Fashion zijn gesloten vanwege het nieuwe coronavirus. Foto Sem van der Wal/ANP

Het lukt organisaties van vastgoedeigenaren en winkeliers niet om het eens te worden over een branche-brede oplossing voor de winkelhuren tijdens de coronacrisis. De vastgoedbranche is vorige week uit het overleg gestapt dat een voor alle winkeliers geldende oplossing moest bereiken, zoals het verlagen of opschorten van huurbetalingen. Dat zeggen vertegenwoordigers uit de winkel- en vastgoedbranche tegen NRC.

Vrijdag schortte branche-organisatie IVBN, die circa een derde van alle winkelpanden in Nederland bezit, het overleg op. Eerder vorige week deed Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere beleggers – eveneens goed voor circa een derde van alle winkelpanden, hetzelfde. Beide organisaties pleiten voor maatwerk en tegen een maatregel die voor alle winkeliers geldt.

Het mislukken van het overleg is een tegenvaller voor het ministerie van Economische Zaken. Dat bemiddelt bij de pogingen van huurders en verhuurders om tot een oplossing te komen voor de huur van gesloten (winkel)panden. De meeste winkels zijn dicht als gevolg van de geldende corona-maatregelen, waardoor winkeliers en horeca-ondernemers nauwelijks inkomsten hebben. Zij willen of kunnen om die reden ook minder of geen huur afdragen.

Volgens betrokkenen zijn de onderhandelingen tussen de brancheorganisaties de afgelopen dagen onder druk komen te staan omdat rijke winkelketens pandeigenaren hebben laten weten de komende drie maanden hoe dan ook geen huur te zullen betalen. Maar ook door vastgoedpartijen die huurders hebben aangeschreven met de mededeling dat de huur voor april, of zelfs voor het komende kwartaal, gewoon betaald moet worden.

Buiten de vastgoedkoepels om probeert een handvol grote, institutionele vastgoedbeleggers nog altijd tot een brede afspraak met winkelorganisaties te komen. Zij willen voor hun huurders voor de komende maand een pas op de plaats, om zo tijd te creëren voor een oplossing voor de langere termijn.

Deze groep vastgoedpartijen probeert zo veel mogelijk collega’s ervan te overtuigen zich alsnog bij hun verbond aan te sluiten. Op hoeveel steun de ultieme poging om tot een brede oplossing te komen kan rekenen, moet de komende dagen blijken. Branche-organisatie IVBN benadrukt dat alle huurders in problemen geholpen zullen worden, maar ook dat maatwerk daarvoor de beste basis is.

Voor de winkeliers en verhuurders die besluiten om niet deel te nemen, geldt dat ze op individuele basis met elkaar tot overeenstemming moeten komen over het uitstellen, korten of stopzetten van de huur. Volgens de voorstanders van een verbond is het onrealistisch dat zoiets binnen de beschikbare tijd lukt.

Huur stopzetten, dat zien verhuurders niet zitten pagina S4-5