Laatste nieuws Covid-19

Aantal IC-patiënten in Nederland neemt toe met 59

Het dodenaantal in Nederland is dinsdag met 63 nieuwe sterfgevallen opgelopen naar 276. Tot nu toe moesten 1.495 mensen opgenomen worden in het ziekenhuis. Volg hier de laatste ontwikkelingen rond de uitbraak van het virus.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op dinsdag 24 maart is gesloten. Volg de laatste ontwikkelingen rondom de uitbraak van het coronavirus in ons nieuwe blog:

Covid-19 Alpe d’HuZes afgelast vanwege coronavirus

Een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws van dinsdag:

 • Volgens de nieuwe cijfers van de RIVM op dinsdag waren er 63 nieuwe doden door Covid-19 in Nederland. Daarmee staat het totale dodenaantal in Nederland op 276.
 • De centrale eindexamens voor het voortgezet onderwijs gaan dit jaar niet door. Scholen zullen aan het eind van het schooljaar zelf bepalen welke leerlingen geslaagd zijn.
 • Internationale luchtvaartorganisatie IATA verwacht dat de luchtvaart 250 miljard dollar aan inkomsten zal mislopen ten opzichte van volgend jaar.
 • India gaat volledig in lockdown, wat grote gevolgen heeft voor de 1,3 miljard inwoners van het Aziatische land.
 • Nadat het dagelijkse dodental twee dagen was afgenomen, was dinsdag met 743 nieuwe sterfgevallen toch weer een versnelling te zien in Italië.
 • De AEX en de Dow Jones zijn allebei flink gestegen, nadat de beurzen dagenlang in de rode cijfers hebben gestaan.
 • Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de grootste toename van het aantal besmettingen met 85 procent in Europa en de VS.
 • De Kameroense saxofonist Manu Dibango is overleden aan de gevolgen van een coronavirusinfectie.
 • China versoepelt de maatregelen voor een deel van de provincie Hubei. De stad Wuhan zal nog wel tot 8 april op slot blijven.
 • Hoewel het aantal besmettingen in de VS momenteel hard oploopt, hoopt president Trump dat de coronacrisis voor Pasen bezworen is zodat bedrijven weer open kunnen.
 • Koepels van winkeliers en verhuurders eens over oproep tot huurverlaging

  Winkeliers die hun pand huren, zouden van hun verhuurder voor de komende maand huuruitstel moeten krijgen. Dit uitstel moet ervoor zorgen dat de vanwege het coronavirus vrijwel stilgevallen retailsector niet in acute financiële problemen komt. Brancheorganisaties van verhuurders, vastgoedbeleggers en retailers werden het dinsdag eens over een oproep hiertoe aan hun leden. De vraag is nu of alle verhuurders mee gaan doen.

  Lees meer: Koepels van winkeliers en verhuurders eens over oproep tot huurverlaging

  4 miljoen voor Nederlandse voedselbanken

  Het kabinet stelt 4 miljoen euro beschikbaar voor Voedselbanken Nederland. Dat maakten staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken, VVD) en minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) dinsdagavond bekend.

  Vanwege de uitbraak van het coronavirus kampen voedselbanken met lagere bezetting en te weinig aanvoer van voedsel. Doordat Nederlanders grootschalig gingen hamsteren, lukte het supermarkten niet om bepaalde voedselbanken zoals gebruikelijk te bevoorraden.

  Voedselbanken moeten volgens het kabinet eerst proberen lokaal naar oplossingen te zoeken, maar kunnen anders aanspraak maken op het fonds. „Dankzij lokale initiatieven en de inzet van gemeenten zijn meerdere voedselbanken de afgelopen dagen geholpen”, schrijft staatssecretaris Van Ark. „Voor de gevallen waarin dit niet voldoende is, draagt het kabinet nu tijdelijk en waar dat echt nodig is bij.”

  Leo Wijnbelt, voorzitter Voedselbanken Nederland, noemt het steunpakket „niet alleen van financiële aard” maar zegt het ook te ervaren als „een blijk van waardering” voor hun werk. Bij zijn organisatie zijn 170 voedselbanken aangesloten met 10 distributiecentra en 515 uitgiftepunten.

  De voedselbank in Rotterdam kampt met aanleveringsproblemen door de coronacrisis. Ze kregen normaal veel goederen van de markt op het plein naast het uitgifte punt, maar die is er niet meer. Foto David van Dam

  Wetenschappelijke raad Frankrijk: lockdown moet zeker zes weken duren, dodental stijgt tot boven duizend

  Frankrijk moet mogelijk zes weken op slot blijven om de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Dat is de enige effectieve aanpak voor de huidige crisis, concludeert de Franse Wetenschappelijke Raad, het belangrijkste adviesorgaan voor wetenschappelijke kwesties van president Emmanuel Macron.

  Voor heel Frankrijk geldt inmiddels ongeveer een week een lockdown. In een verklaring zegt de Raad dat deze „strikt” nageleefd moet worden, schrijft persbureau AFP. Momenteel geldt de noodtoestand in Frankrijk. Burgers is opgedragen zoveel mogelijk thuis te blijven.

  Het dodental in het land is dinsdag toegenomen met 240 tot 1.100. Dat heeft de minister van Volksgezondheid bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Daarmee is Frankrijk het vijfde land waar het dodental de duizend is gepasseerd, na Italië, China, Spanje en Iran.

  Aantal IC-patiënten in Nederland met 59 toegenomen

  Momenteel liggen er 546 mensen op intensivecareafdelingen vanwege Covid-19 in ziekenhuizen in Nederland, een toename van 59 patiënten ten opzichte van gisteren. Tot nog toe neemt het aantal IC-patiënten iedere dag toe. Dat blijkt uit zojuist gepubliceerde getallen van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC).

  In Nederland zijn normaal 1.150 ic-bedden beschikbaar, maar er komen uiteraard ook mensen met andere ziektes en verwondingen binnen. Momenteel is het aantal beschikbare bedden volgens het NVIC „gering”. Voorzitter Diederik Gommers zei vorige week dat het aantal bedden zonodig tot 3.000 kan worden opgeschaald.

  Opnieuw zijn er dinsdag ook weer bijna honderd patiënten vanuit Brabant overgebracht naar ziekenhuizen in andere delen van het land. Het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) werkt samen met defensie om de verspreiding van patiënten in goede banen te leiden. Het ROAZ wil hiervoor een landelijk coördinatiepunt opzetten.

  Medisch personeel bezig met de verplaatsing van een patiënt, die op de Intensive Care in Breda lag, naar een ziekenhuis buiten Brabant. Foto Robin Utrecht/EPA

  Grootste stijging voor AEX sinds 2008

  De Amsterdamse beursgraadmeter de AEX maakte dinsdag zijn grootste stijging mee sinds het begin van de financiële crisis in 2008. De koers stond aan het einde van de handelsdag 9 procent hoger op 416,73 punten. Met uitzondering van KPN stegen alle fondsen.

  Tussen de grootste beursgenoteerde Nederlandse bedrijven viel vooral Shell op. Het oliebedrijf kreeg de laatste weken te maken met fikse verliezen door de sterk dalende olieprijzen. Die waren het gevolg van een productieverhoging van Saoedi-Arabië na een dispuut met Rusland over de olieproductie. Dinsdag steeg het bedrijf met een indrukwekkende 22,5 procent.

  De AEX is afgelopen maand tijdens de wereldwijde verspreiding van het coronavirus enorm gedaald. Halverwege februari stond de koers nog op een hoogtepunt dat in bijna twintig jaar niet was gehaald, namelijk 630 punten. Beleggers deden de laatste weken veel aandelen van de hand uit vrees voor de economische gevolgen van de virusuitbraak.

  Ook de Dow Jones-index in New York maakte een bijzonder goede dag mee. De Amerikaanse beursgraadmeter steeg 11,4 procent, wat sinds 1933 niet is voorgekomen. In de VS staat het Congres op het punt een historisch hoog noodpakket van 2.000 miljard dollar goed te keuren.

  BREAKING: Dow Jones Industrial Average surges 11.3%, its biggest daily percentage gain since 1933 https://t.co/JYmud4fnlD pic.twitter.com/7ItNBzyR7f

  — CNBC Now (@CNBCnow) March 24, 2020

  Nederland haalt tientallen militairen terug van missies

  Het ministerie van Defensie haalt ruim tachtig militairen tijdelijk terug van missies in onder andere Irak en Afghanistan vanwege de coronauitbraak. Daarover informeerde minister van Ank Bijleveld (CDA, Defensie) dinsdag de kamer. In de brief maakt de minister ook bekend dat bij „enkele militairen” in Litouwen Covid-19 is vastgesteld.

  Defensie bepaalt of er genoeg medische zorg aan militairen geboden kan worden tijdens hun uitzending, aan de hand waarvan de keuze wordt genomen om hen terug te halen, schrijft de minister. Om die reden zullen er ongeveer veertig mensen uit Irak en vijfendertig uit Afghanistan naar Nederland worden teruggebracht. Er blijven nog wel militairen over die nodig zijn om de basissen ter plaatse draaiende te houden.

  Ook stopt Nederland met trainingen in Burkina Faso, die worden gegeven in samenwerking met de Verenigde Staten, en zijn er drie personeelsleden teruggehaald uit Rammallah in de Palestijnse gebieden. In Litouwen is de gehele kazerne in quarantaine geplaatst.

  Een aantal Nederlandse militairen is in het buitenland besmet geraakt met het coronavirus. Enkele van hen zijn terug naar Nederland gehaald. Foto Rob Engelaar/ANP

  Trump hoopt dat crisis voor Pasen onder controle is

  President Trump hoopt dat de coronacrisis voor Pasen bezworen is zodat bedrijven weer open kunnen. Dat zou betekenen dat de Verenigde Staten binnen negentien dagen de snelle opmars van het coronavirus weten te stoppen. „Ik zou graag willen dat alles weer open gaat tegen Pasen”, zei de president in een interview met Fox News. Pasen valt op zondag 12 april.

  Wel gaf Trump toe dat de oorspronkelijke maatregelen van zijn regering die tot eind volgende week geldig zouden zijn, „iets langer” van kracht moeten blijven. Amerikanen is gevraagd om sociaal contact zoveel mogelijk te beperken. Zeker vijf staten zijn officieel op slot, en reizigers uit Europa kunnen momenteel het land niet in. Het grensverkeer met buurlanden Mexico en Canada is ook aan banden gelegd.

  „Zou het niet geweldig zijn om met Pasen alle kerken weer vol te hebben?”, zei Trump. Daarbij beargumenteerde de president bovendien dat een normale griep of auto-ongelukken ook jaarlijks tienduizenden slachtoffers eisen. Trump vraagt zich daarom af of het coronavirus verdere economische schade waard is. „We moeten weer aan het werk, sneller dan de meeste mensen denken”, zei Trump.

  Trumps positieve inschatting van de situatie staat in schril contrast met wat experts zeggen. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde eerder op dinsdag dat de VS het nieuwe epicentrum van de uitbraak dreigen te worden. Het aantal besmettingen maakt inmiddels een „zeer sterke stijging door”.

  Hemmer: How'd you pick Easter Sunday?

  Trump: Easter is a very special day for me. And it is in that timeline that I'm thinking about, and I say, wouldn't it be great to have all of the churches full? ... So I think Easter Sunday and you'll have packed churches all over pic.twitter.com/QrtzRnPXI9

  — Lis Power (@LisPower1) March 24, 2020

  Lees ook: De dokter die president Trump mag corrigeren

  Geen eindexamen: is dat goed of slecht nieuws?

  Dit schooljaar gaan de centrale eindexamens en de vmbo-praktijkexamens niet door. Vijf eindexamenkandidaten vertellen wat ze daarvan vinden. „Het examen is zó iets groots. Dus ik ben ook wel blij dat het niet doorgaat.”

  Lees het stuk hier: ‘Ik maak me zorgen, want ik sta er qua cijfers niet heel goed voor’

  Dagelijkse dodental in Italië toch weer gestegen

  Het dagelijkse dodental in Italië als gevolg van het coronavirus is weer toegenomen. De afgelopen 24 uur zijn daar 743 mensen overleden aan Covid-19. Dat hebben Italiaanse autoriteiten dinsdagavond bekendgemaakt, melden de persbureaus AFP en Reuters. Daarmee komt het totaal aantal slachtoffers in Italië op 6.820.

  De afgelopen twee dagen was het dagelijkse dodental in het Zuid-Europese land juist iets afgenomen. De vraag was of de crisis over haar piek heen was. Zaterdag werden er 793 doden gemeld, zondag 650 en maandag 602.

  In heel Italië zijn inmiddels ruim 8.300 zieken weer genezen. Bijna 3.400 mensen liggen op de intensive care. De noordelijke regio Lombardije is het hardst getroffen. Daar zijn tot nu toe ruim 4.100 mensen om het leven gekomen en is bij bijna 28.000 personen het virus vastgesteld.

  Minder diefstal en inbraken, maar meer overlast

  De politie ziet minder diefstal en inbraken, maar meer overlast sinds in Nederland strenge maatregelen van kracht zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

  Of het echt veiliger wordt, durft politiecommandant Max Daniel nog niet te zeggen, zegt hij bij cijfers die dinsdag zijn gepubliceerd. „Daarvoor zijn meer gedetailleerde cijfers over een langere periode nodig. Maar dát de crisis invloed heeft, is evident.”

  De gegevens die de politie deelt, zijn gebaseerd op het aantal registraties van misdrijven. Waar er in week 11 (van 9 tot en met 15 maart) nog 15.000 voorvallen in de systemen werden omschreven, waren het er een week later nog 12.500. Verkeersongelukken komen minder voor, maar de opvallendste daling is zichtbaar in het aantal diefstallen en inbraken:

  Criminelen maken wel gebruik van de actualiteit, stelt de politie vast. Er zouden meldingen zijn van cybercriminelen die proberen persoonlijke gegevens te ontfutselen met e-mails over de virusuitbraak. Oplichters zeggen nu mondkapjes te verkopen, om vervolgens na betaling niet te leveren.

  Een stijging in het aantal gevallen van huiselijk geweld of babbeltrucs, waarvoor vanwege het hoge aantal mensen dat thuisblijft wel werd gevreesd, is in de cijfers nog niet terug te zien. Spanningen en overlast op straat wel, ook als gevolg van drugs- en alcoholmisbruik.

  Al met al heeft de politie het even druk als altijd, aldus Max Daniel. „Bovendien is het juist nu ontzettend belangrijk dat we volop aanwezig zijn in de wijken en in verbinding staan met mensen.”

  De politie in Oost-Nederland krijgt te maken met een heel nieuw soort wangedrag, coronahoesten. Lees deze reportage: De boeven lijken ook in quarantaine te zitten

  'Wijs ook coronavrije ziekenhuizen aan'

  Reguliere zorg komt in gevaar als elk ziekenhuis zich volledig aan corona wijdt, schrijven drie ziekenhuisbestuurders in een opiniestuk voor NRC. Zij vragen om een aantal coronavrije ziekenhuizen aan te wijzen, waar reguliere zorg kan doorgaan.

  Lees hier het opiniestuk over de coronacrisis van Mark van Houdenhoven van de Radboud Universiteit Nijmegen, Gert van Enk van de Sint Maartenskliniek en David Voetelink van bestuur van het Tergooi Ziekenhuis.

  Dodenaantal Verenigd Koninkrijk loopt sneller op

  In het Verenigd Koninkrijk (VK) zijn in het afgelopen etmaal 87 mensen overleden door het coronavirus. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zorg dinsdag. De toename is een versnelling ten opzichte van gisteren, toen een dodenaantal van 54 werd gemeld. In totaal zijn nu 422 mensen aan de ziekte bezweken in het VK. Bij ruim achtduizend mensen is Covid-19 vastgesteld.

  Gisteravond kondigde premier Boris Johson aan dat alle winkels die geen basisbenodigdheden verkopen worden gesloten en dat mensen alleen nog voor het noodzakelijke het huis uit mogen. De regering vond dat nog niet genoeg mensen zich aan de strengere maatregelen hielden en te massaal naar buiten waren gegaan in het afgelopen weekend.

  Een Britse medisch medewerker met beschermende kleding helpt een patiënt in een ambulance. Foto Daniel Leal-Olivas/AFP

  Koning bezoekt GGD Tilburg

  Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmiddag een bezoek gebracht aan de GGD in Tilburg, de stad waar op 27 februari de eerste besmetting met corona werd vastgesteld. Hij ging er in gesprek met medisch deskundigen over de aanpak van de uitbraak van het coronavirus. Ook bezocht hij het callcentrum van de GGD en praatte hij met vertegenwoordigers van veiligheidsredio Midden- en West-Brabant en lokale bestuurders.

  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn van plan de komende tijd telefoongesprekken te voeren en waar mogelijk op bezoek te gaan om zich te informeren over de gevolgen van de corona-uitbraak. De koning zat tot zaterdag met zijn gezin in thuisisolatie. Zij waren op wintersport geweest naar het Oostenrijkse Lech, waar meerdere mensen besmet waren met het coronavirus.

  De koning op bezoek bij de Tilburgse GGD. Foto Patrick van Katwijk/ANP

  VS gaan gebruikmaken van door Philips gevreesde invorderingswet

  Donald Trump zal voor het eerste gebruik maken van de Defense Production Act, om beslag te leggen op 60.000 testsets voor het coronavirus. Dat zei Peter Gaynor, beheerder van de federale rampenbestrijdingsorganisatie FEMA, dinsdag bij CNN.

  De Defense Production Act is een wet uit 1950, ten tijde van de Koreaanse oorlog, waarmee de overheid de mogelijkheid krijgt om medische hulpmiddelen te vorderen van commerciële bedrijven. Het Nederlandse Philips maakt zich zorgen over deze wet, omdat de Verenigde Staten hiermee de mogelijkheid zouden krijgen om beslag te leggen op beademingsapparatuur die in een fabriek in Pittsburgh wordt gemaakt voor Nederland.

  Trump ondertekende vorige week woensdag een executive order waarmee de wet in werking werd gesteld. Nu zal er voor het eerst daadwerkelijk gebruik van worden gemaakt. Het is nog niet duidelijk of daadwerkelijk apparatuur van Philips gevorderd zal worden.

  Lees ook: Philips vreest Amerikaanse vordering beademingsapparatuur

  Totaal uitgaansverbod voor alle 1,3 miljard inwoners van India

  India gaat drie weken lang in lockdown om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De 1,3 miljard inwoners krijgen een volledig uitgaansverbod, maakte premier Narendra Modi dinsdag bekend volgens persbureau Reuters. De maatregel gaat dinsdag middernacht in. Al het lucht- en treinverkeer, bedrijven en scholen zijn vanaf dan gesloten.

  In India zijn momenteel 482 besmettingsgevallen bekend. Negen mensen overleden aan het virus. Wetenschappers waarschuwden dat India, één van de meest dichtbevolkte gebieden ter wereld, afstevende op meer dan een miljoen besmettingsgevallen in mei als het geen verdere maatregelen zou treffen.

  Politie in de Indiase stad Bangalore bevelen een winkel om te sluiten om de uitbraak van het coronavirus te beperken. Foto Jagadeesh/EPA

  Verlies luchtvaart kan tot 250 miljard dollar (232 miljard euro) oplopen

  Luchtvaartmaatschappijen wereldwijd zullen dit jaar mogelijk tot 250 miljard dollar mislopen ten opzichte van volgend jaar, vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dat stelt luchtvaartorganisatie IATA dinsdag. Dat staat voor een vermindering van 44 procent in de inkomsten van de maatschappijen.

  Begin maart raamde IATA nog dat de luchtvaart tot 113 miljard dollar aan inkomstenderving zou hebben ten opzichte van vorig jaar. Bij deze nieuwe getallen gaat IATA ervan uit dat de reisbeperkingen nog drie maanden zullen gelden, waarna de economie later dit jaar geleidelijk zal herstellen.

  „Zonder directe hulpmaatregelen van overheden, zal er geen bedrijf in de luchtvaart overeind blijven. Sommige overheden helpen al, maar er moeten er nog veel meer volgen,” zegt IATA-topman Alexandre de Juniac. De luchtvaartsector heeft volgens IATA nog nooit in zo'n hevige crisis verkeerd.

  Relatief zal de terugval in inkomsten volgens IATA in Europa (46 procent) en Latijns-Amerika (41 procent) het grootst zijn. In Nederland wordt de luchtvaartsector ook zwaar getroffen: KLM maakte maandag bekend dat zij vanaf eind deze maand een verkorte zomerdienstregeling in zullen laten gaan, waarbij slechts 10 procent van de vluchten vertrekt.

  Pentagon: 174 militairen ook besmet met het coronavirus

  Inmiddels zijn ook 174 Amerikaanse militairen besmet met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat is een toename van 41 ten opzichte van maandag. Dat heeft het Pentagon dinsdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

  Ook 150 andere mensen die werken voor het Pentagon zijn positief getest op het virus. Inmiddels is zeker een persoon die werkt voor de Amerikaanse defensie overleden aan de gevolgen van het virus.

  Het coronavirus verspreidt zich snel door de VS. Onder meer New York is zwaar getroffen. Zover bekend zijn er momenteel ruim 46.000 bevestigde gevallen in de VS. Bijna zeshonderd mensen zijn er overleden aan de gevolgen van Covid-19, de longziekte die zich kan ontwikkelen door het coronavirus.

  KNVB: Corona-maatregelen voor betaald voetbal onveranderd

  De KNVB houdt de optie open dat de Nederlandse betaald voetbalcompetities nog voor 30 juni uitgespeeld kunnen worden. Het verbod op evenementen en bijeenkomsten, dat het kabinet maandag tot 1 juni aankondigde, geldt volgens de bond in principe niet voor voetbalwedstrijden. Dat houdt in dat de eerder afgesproken datum van 6 april blijft staan.

  Een ander scenario waarmee rekening wordt gehouden, is dat de competities na 30 juni worden afgemaakt - wat gevolgen kan hebben voor clubs die spelers hebben wier contracten aflopen. Ook zou besloten kunnen worden om de competities niet verder te spelen en de huidige stand definitief te maken – wat weer consequenties heeft voor plaatsing voor Europees voetbal (eredivisie) en promotie-degradatie (Keuken Kampioen Divisie).

  Twee weken geleden werden alle sportwedstrijden verboden, zowel op amateur- als professioneel niveau. Omdat er na maandag onduidelijkheid bestond over het al dan niet toestaan van voetbalwedstrijden zonder publiek, deed de KNVB navraag bij het ministerie van VWS, zo schrijft KNVB-directeur betaald voetbal Eric Gudde dinsdag. Er wordt in de aanloop naar 6 april een besluit genomen over de competities.

  Er zijn voor de meeste clubs nog acht speelronden te gaan in de eredivisie. Daarnaast staat ook de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht nog op de agenda.

  Ajax tijdens een eredivisiewedstrijd tegen Heerenveen begin maart. Foto Tom Bode Multimedia/ANP Sport

  VN-gezant roept op tot staakt-het-vuren in Syrië

  Er moet een onmiddellijk staakt-het-vuren komen in Syrië om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daartoe roept de speciaal gezant van de VN voor Syrië Geir Pedersen op. Hij benadrukt dat het virus geen politiek onderscheid maakt, maar „een gevaar vormt voor alle Syriërs”.

  Pedersen waarschuwt dat het door oorlog getormenteerde Syrië acuut kwetsbaar is voor het coronavirus. Duizenden migranten en ontheemden leven in het land onder slechte omstandigheden. Ook zijn ziekenhuizen en andere zorgfaciliteiten verwoest en zijn er grote tekorten aan medische producten en personeel.

  Het opnieuw oplaaien van geweld in Syrië zou „ernstige gevolgen hebben voor Syrië en de wereldwijde reactie”, aldus Pedersen. Hij benadrukt de noodzaak om humanitaire organisaties toe te laten in het hele land. Hierbij zou vooral aandacht moeten uitgaan naar detentiecentra, waar mensen dicht op elkaar leven. Pedersens oproep komt na de officiële bekendmaking van de eerste coronabesmetting door het regime van Bashar al-Assad vorige week.

  Secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres riep maandag al op tot een wereldwijd staakt-het-vuren. „Het is tijd om het gewapende conflict op slot te zetten en ons samen te concentreren op de echte strijd van ons leven”, aldus de VN-baas.

  'Europese steun voor kwekers van bloemen en planten nodig'

  Minister Carola Schouten van Landbouw (ChristenUnie) wil Europese steun voor kwekers van bloemen en planten. Dit is volgens de minister nodig vanwege de „urgente en grote problematiek” die is ontstaan door de uitbraak van het coronavirus.

  Lees ook ons nieuwsbericht: Schouten bepleit Europese steun aan sierteelt

  EU-commissaris vraagt telecombedrijven gegevens te delen in strijd tegen corona

  De Franse EU-commissaris Thierry Breton heeft Europese telecombedrijven gevraagd om anonieme gegevens van mobiele telefoons om de verspreiding van het coronavirus beter in kaart te kunnen brengen. Volgens Breton kunnen analisten met de data patronen van de uitbraak ontdekken en voorspellen, melden persbureau ANP en de Franse krant Le Figaro.

  Met de mobiele gegevens kan onder meer de locatie van een persoon worden achterhaald. Volgens de Europese Commissie blijven de Europese regels op het gebied van privacy wel gehandhaafd. Het Slowaakse kabinet accepteert dinsdag naar alle waarschijnlijkheid eenzelfde soort wet, die ervoor zorgt dat de overheid data verkrijgt van telefoonbedrijven in het land. De overheid wil zo inzicht in de gegevens van besmette personen en controleren of zijn goed geïsoleerd blijven leven.

  Tijdens het gesprek tussen Breton en afgevaardigden van telecombedrijven - via een videoverbinding - kwam ook ter sprake of netwerken goed blijven functioneren nu steeds meer mensen thuis werken en het internet gebruiken. Vorige week verlaagden Netflix en YouTube al de beeldkwaliteit van hun diensten. Dat heeft volgens Breton de druk op het internet inmiddels gereduceerd.

  Tijdelijk geen gehoorscreening pasgeboren baby's

  De gehoorscreening bij pasgeboren baby's is tijdelijk stopgezet. Dat hebben het RIVM en het ministerie Volksgezondheid dinsdag besloten. Het is een tijdelijke maatregel, die is genomen in verband met het coronavirus. Volgens het RIVM is „de vervolgzorg en behandeling na de screening op dit moment niet geborgd”. De screening hoeft niet direct te gebeuren en kan ook later worden uitgevoerd bij de baby's, anders dan bijvoorbeeld de hielprik die gebruikt wordt om gevaarlijke ziekten op te sporen.

  Eerder op dinsdag deed zich een technisch probleem voor bij het publieksinformatienummer voor mensen met een vraag over het coronavirus. Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport moesten bellers daardoor langer wachten aan de lijn.

  RIVM: 63 nieuwe doden Covid-19 in Nederland

  In de afgelopen 24 uur zijn in Nederland 63 patiënten overleden aan Covid-19. Daarmee komt het dodental tot nu toe op 276. Dat is de grootste stijging van het aantal doden door het coronavirus in Nederland tot nu toe. Het RIVM heeft die cijfers dinsdagmiddag bekendgemaakt. De overledenen zijn tussen de 55 en 97 jaar oud.

  Het aantal vastgestelde coronabesmettingen is het afgelopen etmaal met 811 patiënten opgelopen, naar in totaal 5.560. 1.495 van hen zijn opgenomen (geweest). Het werkelijke aantal besmette mensen ligt vele malen hoger, benadrukt het RIVM. Alleen mensen die zo ziek zijn dat ze naar het ziekenhuis komen, worden op het virus getest.

  Het merendeel van de positief geteste mensen woont in de provincie Noord Brabant: 1.739 personen. Daarna zijn in Zuid-Holland (758) en Noord-Holland (740) de meeste gevallen geconstateerd. Het RIVM meldde eerder dat deze week in de gerapporteerde cijfers een effect te zien moet zijn van de maatregelen die zijn genomen door de overheid. Dat effect zal pas eind deze week, of misschien begin volgende week duidelijk worden. Dit komt onder meer doordat overlijdens en besmettingen niet altijd op dezelfde dag gemeld worden bij het RIVM.

  Twitter avatar pimvandendool Pim van den Dool Belangrijke duiding bij dit trieste 'record': "Dat de aantallen per dag schommelen zegt nog niets over het effect van de maatregelen die sinds half maart ingesteld zijn. Naar verwachting zal dat effect pas eind deze week of begin volgende week te zien zijn." https://t.co/COPB97B7hi

  Het aantal doden in Nederland door het coronavirus:

  Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen:

  Het aantal geregistreerde gevallen per provincie.

  Honderden Jordaniërs opgepakt die avondklok schonden

  In Jordanië zijn in drie dagen tijd ruim 1.600 mensen gearresteerd omdat ze de avondklok hebben geschonden. Die maatregel werd zaterdag voor het hele koninkrijk ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

  Een woordvoerder van het veiligheidsapparaat vertelt aan persbureau AFP dat de arrestanten in alle regio's van het land van straat zijn geplukt. Wie wordt gearresteerd, wordt twee weken in quarantaine gehouden in een militair complex. De avondklok is tot nader order van kracht.

  Afgelopen weekend werden ook andere, verregaande maatregelen aangekondigd: zo zijn het openbaar vervoer en alle vluchten in Jordanië opgeschort. Ook is reizen tussen de verschillende provincies in Jordanië in veel gevallen verboden. Behalve bakkerijen en apotheken zijn bovendien alle winkels gesloten. In de hoofdstad Amman is het leger ingezet om mensen van straat te houden.

  Jordanië, waar tot nu toe 127 besmettingsgevallen bekend zijn, is niet het enige land met een avondklok. Ook in Egypte mag niemand tussen bepaalde tijdstippen de voordeur uit, daar tussen 19.00 uur en 06.00 uur (lokale tijden). Premier Mostafa Madbouli kondigde deze maatregel, die vanaf nu twee weken van kracht is, dinsdag aan.

  Foto Muhammad Hamed/Reuters

  Amerikaanse man overlijdt na inname chloroquine tegen corona

  Een man uit de Amerikaanse staat Arizona is overleden doordat hij en zijn vrouw het middel chloroquine hadden ingenomen als medicijn tegen het coronavirus. De vrouw verkeert in levensgevaar. Dat meldt de Amerikaanse zorgorganisatie Banner Health dinsdag aan CNN. Een aantal dagen eerder had de Amerikaanse president Donald Trump het middel aangeprezen als mogelijk geneesmiddel voor Covid-19, de longziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

  Volgens de NBC News had het duo chloroquine eerder in huis gehaald voor de behandeling van hun koi vissen. De vrouw zou president Trump hebben horen praten over de voordelen van het middel, waarna het duo besloot wat van het goedje te mixen met een vloeistof en vervolgens op te drinken.

  'Gamechanger'

  Het middel, dat ook wordt gebruikt om aquariums schoon te maken, is door de Amerikaanse voedsel- en medicijnenautoriteit FDA goedgekeurd voor de behandeling van ziektes als malaria en artritis, maar niet tegen het coronavirus. In een reactie zegt Banner Health dat zelfmedicatie sowieso niet de manier is om te onderzoeken welke middelen helpen tegen het virus.

  Trump noemde chloroquine op Twitter zaterdag een „potentiële gamechanger” in de strijd tegen Covid-19. Volgens arts Anthony Fauci, door CNN de beste expert op het gebied van infectieziekten genoemd, kan het medicijn eventueel effectief zijn tegen het virus. Dat moet nog wel wetenschappelijk bewezen worden. Banner Health zegt daarom dat de organisatie er bij zorgverleners op aandringt dat patiënten geen chloroquine wordt voorgeschreven.

  Lees ook: De werking van chloroquine is nog volstrekt onzeker

  Olympische Spelen worden uitgesteld

  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is bereid de Olympische Spelen uit te stellen. Dat heeft de Japanse premier Shinzo Abe gezegd na overleg met IOC-voorzitter Thomas Bach, meldt persbureau Reuters. De Spelen worden niet afgeblazen, maar op een later moment gehouden als „bewijs van de overwinning op het coronavirus”, aldus Abe.

  Lees ook ons nieuws bericht: Japanse premier: Olympische Spelen worden uitgesteld

  In beeld: zo werken zzp'ers tijdens de coronacrisis

  Op een gepaste afstand van minimaal twee meter maakte de Rotterdamse fotograaf Paul van der Blom portretten van zzp'ers in de cultuursector, die nu noodgedwongen werkeloos thuis zitten. Wat hem opviel, zegt Van der Blom, is de veerkracht van de creatieve sector.

  Bekijk hier de beeldserie: Zonder werk: zzp’ers in de creatieve sector

  Coronacentrum in Van der Valkhotel kan uiteindelijk 240 patiënten opvangen

  In het Limburgse plaatsje Urmond opent dinsdag een speciaal coronacentrum in een Van der Valkhotel. De bedoeling is dat hier patiënten opgenomen worden die „te goed zijn voor het ziekenhuis en te ziek om thuis te blijven”, aldus een woordvoerder. Aanvankelijk is er voor zestig patiënten plaats, dat kan uitgebreid worden naar 240 patiënten.

  In het coronacentrum is een thuiszorghotel en een huisartsenpost gevestigd, bedoeld om het zorgpersoneel in Limburg te ontlasten. Een thuiszorghotel is geen noodhospitaal, benadrukt de voorzitter van de groep achter het centrum tegenover persbureau ANP. Er staat bijvoorbeeld geen beademingsapparatuur. De huisartsenpost zit in een tent aan de achterkant van het hotel en is bedoeld voor eerste onderzoeken bij mensen met klachten aan de luchtwegen.

  De omgeving van het centrum is afgeschermd van de buitenwereld om te voorkomen dat mensen zomaar langskomen. Opgenomen patiënten mogen bovendien geen bezoek ontvangen.

  'Opvarenden MSC Splendida per bus van Marseille naar Nederland'

  De Nederlandse opvarenden van het cruiseschip MSC Splendida keren woensdag per bus terug naar Nederland. Dat hebben opvarenden van het schip, dat momenteel in de haven van de Franse stad Marseille ligt, laten weten aan persbureau ANP. De touroperator waar ze hun reis geboekt hebben, zegt dat er meerdere touringcars onderweg zijn om de opvarenden op te halen.

  Het 333 meter lange schip, waarop ruimte is voor ruim 3.200 passagiers en 1.370 bemanningsleden, voer vanwege het coronavirus noodgedwongen naar de haven van Marseille. De opvarenden hebben het schip nog niet mogen verlaten. Aanvankelijk zouden de ongeveer zestig Nederlandse passagiers teruggevlogen worden naar Nederland, aldus ANP. Omdat dat niet doorging zijn er touringcars gestuurd. Die komen dinsdagavond of woensdag aan.

  Aan boord van het schip zijn nog geen coronabesmettingen vastgesteld. Toch worden de opvarenden met hooguit twintig tegelijk in één bus vervoerd, zo liet reisorganisatie Stip weten aan het persbureau.

  Humanistisch Verbond niet blij met 'aparte status' voor religieuze bijeenkomsten

  Het Humanistisch Verbond is het niet eens met de beslissing van het kabinet om bij het verbieden van alle bijeenkomsten tot 1 juni, een uitzondering te maken voor religieuze huwelijken en bijeenkomsten. Dat schrijft voorzitter van het Verbond Boris van der Ham in een brief aan minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA). Van der Ham deelt de brief op Twitter. Volgens hem is iedereen in deze crisis gelijk, maar blijkt dat niet uit de beslissing van de ministerie. Het kabinet gedoogt tot nog toe wel religieuze bijeenkomsten tot dertig personen.

  Volgens Van der Ham, voormalig Tweede Kamerlid namens D66, is het virus voor iedereen even gevaarlijk, „godsdienstig of niet-godsdienstig”. Daarom moet volgens hem iedereen gelijke lasten dragen. Mensen zonder godsdienstige levensbeschouwingen putten volgens Van der Ham troost uit concertbezoeken, kunstexposities en sport, dingen die nu allemaal niet door kunnen gaan.

  Maandag scherpte het kabinet na overleg van het crisisteam corona de regels aan. Alle bijeenkomsten worden tot 1 juni verboden en daarbij geldt geen ondergrens meer van honderd personen. Voor horeca en scholen geldt een aparte regel; die zijn in ieder geval tot 6 april gesloten. Dat laatste geldt sinds maandag ook voor kapsalons en nagelstudio's.

  Deze brief is onderweg naar @ferdgrapperhaus. Er wordt in de coronacrisis een uitzondering gemaakt voor religieuze samenkomsten. Wij roepen hem dringend op deze ongelijke behandeling per direct te stoppen pic.twitter.com/H0QaIGBo6Z

  — Humanistisch Verbond (@humanverbond) March 24, 2020

  Australische minister-president voert strengere maatregelen door, geen overzeese reizen

  Scott Morrison, de premier van Australië, heeft dinsdagavond een reeks nieuwe maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Australiërs mogen geen internationale reizen meer maken - alleen voor sommige hulpverleners en mensen die voor de overheid overzees moeten, wordt een uitzondering gemaakt, volgens the Guardian.

  Verder moeten Australische bedrijven zich aan nieuwe richtlijnen houden: vanaf woensdag zijn de 'foodcourts' alleen open voor het afhalen van maaltijden, markten worden verboden en schoonheids- en tatoeagestudio's moeten dicht. Kapperssalons mogen wel nog openblijven, op voorwaarde dat de klanten ver uit elkaar zitten en niet langer dan een half uur binnen blijven. Het toezicht op evenementen wordt ook een stuk strenger. Zo mogen groepen mensen alleen nog maar met z'n tienen samen sporten, en moeten galerijen en musea sluiten. Er mogen nog maar tien mensen bij elkaar komen voor een begrafenis; bruiloften moeten beperkt worden tot vijf personen.

  Het Australische ministerie van Gezondheid maakte eerder op dinsdag bekend dat in het land 2.136 bevestigde coronabesmettingen zijn. Het totale aantal is in 24 uur met 427 gevallen gestegen. Dinsdag is een achtste patiënt overleden, een vrouw die aan boord was geweest van het cruiseschip Ruby Princess.

  Ziekenhuisdirecteur David Jongen heeft Covid-19

  De bestuursvoorzitter van de Limburgse zorgorganisatie Zuyderland David Jongen heeft Covid-19. Dat meldt het bedrijf, waar onder meer ziekenhuizen in Sittard en Heerlen onder vallen, dinsdag aan Limburgse media. Hij maakt het volgens het bedrijf redelijk goed en werkt voorlopig vanuit huis.

  NRC liep vorige week mee met Jongen. Lees ook: De week van een ziekenhuisdirecteur: een ramp in slow motion

  Supermarkten en drogisterijen voeren deurbeleid in

  Alle supermarktketens en drogisterijen voeren per direct een deurbeleid in om het aantal klanten te reguleren. Er mag niet meer dan één klant per tien vierkante meter binnen zijn, maakt brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) dinsdag bekend. Ook wordt het gebruik van een winkelwagen of een mandje verplicht.

  Beveiligers moeten deze regel gaan handhaven. Supermarkten en drogisterijen die geen beveiligingspersoneel in dienst hebben, moeten tijdelijk ander personeel inroosteren om toe te zien op het deurbeleid.

  In deze Plus in Engelen werden eerder al maatregelen genomen. Foto Rob Engelaar/ANP

  Forse stijging dodenaantal Spanje: 541 doden in 24 uur

  Sinds maandag zijn er in Spanje 541 patiënten overleden aan de gevolgen van Covid-19. Momenteel liggen nog 2.600 zieken op de intensive care. Dat meldt de Spaanse regering dinsdag, schrijft de Spaanse krant El País.

  Het aantal doden in Spanje neemt daarmee met bijna een kwart toe; in totaal zijn bijna 2.700 Spanjaarden overleden als gevolg van het coronavirus. In totaal zijn ruim 40.000 Spanjaarden positief getest op het virus. Van alle patiënten die in de ziekenhuizen zijn opgenomen, zijn er 3.800 ook weer ontslagen.

  Spanje is wat betreft het aantal doden door Covid-19 het zwaarst getroffen land na Italië (6.077 sinds zondag) en China (3.200).

  WHO: 85 procent van nieuwe besmettingen in Europa of VS

  Zowel het aantal zieken als het dodental neemt wereldwijd sneller toe. 85 procent van de nieuwe besmettingen met het coronavirus komt uit Europa of de Verenigde Staten. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag volgens persbureau Reuters. Met name in de VS loopt het aantal besmettingen hard op, zei een woordvoerder die waarschuwde dat dat land mogelijk het volgende epicentrum van de uitbraak wordt. Momenteel is dat Europa.

  Het aantal besmettingen maakt in de VS een „zeer sterke stijging door”, aldus de WHO. Van 31.573 mensen is duidelijk dat ze de ziekte hebben. Dat is na China en Italië het hoogste aantal. Het CDC, verantwoordelijk voor de infectieziektebestrijding, meldde maandag (lokale tijd) zelfs al ruim 33.000 besmettingen. Zeker vierhonderd mensen zijn er overleden.

  Voor Italië ziet de WHO enige hoop. Het aantal nieuwe besmettingen en doden neemt de laatste dagen af, maar die ontwikkelingen staan nog „zeer, zeer aan het begin".

  Wielrenner Trentin pleit voor organiseren één grote wielerronde

  De Giro, de Tour en de Vuelta samenvoegen tot één grote etappekoers. Dat stelt de Italiaanse wielrenner Matteo Trentin dinsdag voor op Twitter. „Waarom organiseren we dit jaar niet één grote ronde? Beginnen in Rome, door naar Madrid, finishen in Parijs.”

  Volgens de 30-jarige Italiaan zou de combinatieronde de beste manier zijn om „iedereen te verenigen na een vreselijke tijd”. Hij stelt voor in alle drie de landen zeven etappes te houden met twee rustdagen er tussen. „En dan kunnen we in 2021 weer alles doen zoals normaal”, schrijft Trentin.

  De Giro d'Italia, de eerste van de drie grote wielerrondes, zou eigenlijk op 9 mei beginnen in Boedapest, maar is voorlopig uitgesteld. Of en wanneer de renners van start zullen gaan is niet bekend. Over de andere twee etappekoersen, de Tour de France en de Vuelta à España, die respectievelijk in juni en augustus beginnen, is nog niets bekendgemaakt. Het klassiekerseizoen, standaard aan het begin van het wielerjaar, is compleet van de agenda geveegd door de zorgen omtrent het coronavirus.

  Why not organize only one GT this year? Start in Rome , passing through Madrid , finish in Paris. All the best on the start and a great way to reunite all the people with a bike race after this horrible time! #3GTn1

  — Matteo Trentin (@MATTEOTRENTIN) March 24, 2020

  Iran meldt 122 nieuwe doden, in België 34 nieuwe sterfgevallen

  In de laatste 24 uur is het dodental in Iran opgelopen met 122 nieuwe sterfgevallen. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid volgens persbureau Reuters. In totaal zijn in Iran nu 1.934 patiënten bezweken aan de longziekte Covid-19. Ook het aantal bekende besmettingen is in het afgelopen etmaal gestegen, met 1.762 nieuwe diagnoses naar 24.811.

  De Iraanse president Hassan Rouhani sprak dinsdagochtend op de staatstelevisie over de maatregelen die zijn getroffen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hij vertelde dat ongeveer de helft van alle overheidsmedewerkers thuis blijft. In de komende periode worden bovendien gedetineerden vrijgelaten, om te voorkomen dat mensen in gevangenissen dicht op elkaar zitten.

  Lees ook: Cijfers genoeg, maar wat zeggen ze eigenlijk?

  Ook in België loopt dodental op

  Het Belgische federale ministerie voor Gezondheid heeft dinsdagochtend ook nieuwe cijfers bekendgemaakt. In België zijn 34 nieuwe sterfgevallen, het totale aantal staat daarmee op 122. Volgens het ministerie zijn 256 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Inmiddels zijn zestig patiënten ontslagen. Er bevinden zich nog 381 patiënten op de intensive care-afdelingen van meerdere ziekenhuizen.

  In België zijn er 4.269 besmettingsgevallen bekend. „We moeten hier samen tegen vechten”, zo zeiden de woordvoerders van het ministerie. „Het is belangrijk dat we beseffen dat virussen nooit de fout van iemand zijn. Virussen maken geen onderscheid van taal, religie, of afkomst. Een virus is een gegeven van de natuur.”

  Zorgpersoneel bij een ziekenhuis in Luik. Foto Yves Herman/Reuters

  'Europese economische activiteit daalde nog nooit zo scherp'

  De economische activiteit in de belangrijkste Europese economieën lijkt grotendeels te zijn ingestort. Dinsdag lieten de voorlopige inkoopmanagersindices gebaseerd op een deel van de maand maart een zeer scherpe daling zien in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De indices worden gezien als de eerste ‘harde’ graadmeters van de economische activiteit.

  Met 31,4 punten maakte de inkoopmanagersindex voor de Eurozone van IHS Markit de scherpste daling door sinds deze begin jaren negentig in gebruik werd genomen, zo schrijft de Financial Times. Een waarde lager dan 50 wil zeggen dat de economische activiteit ten opzichte van de maand ervoor is gedaald. In februari stond de index nog op 51,6 punten.

  De economieën van Duitsland (van 50,7 naar 37,2) en Frankrijk (52 naar 30,2) maken volgens de FT forse dalingen door. Zowel in de goederen- als dienstensector was de scherpe afname duidelijk zichtbaar. Ook in het Verenigd Koninkrijk is de klap fors: de index voor het VK daalde naar 35,7 punten ten opzichte van 53,2 in de maand februari. De meest recente indices waarmee is gerekend zijn gebaseerd op de periode van 12 tot 23 maart.

  Twitter avatar AgatheDemarais Agathe Demarais PMI readings for #Germany and #France have dropped
  #Coronavirus
  (via @FT) https://t.co/3XYAzC0xqF

  Spaanse leger vindt bedden vol lijken in verzorgingstehuizen

  Spaanse legereenheden hebben in verschillende verzorgingstehuizen lijken in bedden aangetroffen. Dat heeft de Spaanse minister van Defensie Margarita Robles dinsdag bekendgemaakt in El Programa de Ana Rosa van de televisiezender Telecinco. De minister schetste met haar mededeling de ernst van de situatie in Spanje waar het coronavirus zo snel om zich heen slaat dat met name verzorgingshuizen het gevaar lopen de controle te verliezen.

  Robles, die verder geen exacte feiten bekendmaakte over het aantal doden en welke verzorgingstehuizen het ging, stelde dat het leger de mensonterende toestanden aantrof omdat in sommige gevallen het personeel zelf met het coronavirus in quarantaine zat. Het leger zou op maandag 73 centra bezoeken waarvan veertien in Madrid.

  De openbare aanklager heeft een onderzoek aangekondigd naar aanleiding van de opmerkingen van Robles. Vorige week kwamen de verzorgingshuizen in Madrid al in opspraak toen bekend werd dat in een van de tehuizen zeker zeventien bewoners met Covid-19 waren gestorven. Het ijsstadion van Madrid is in gebruik genomen als noodmortuarium en het beursgebouw is omgebouwd tot noodhospitaal.

  Lees ook: In Madrileens bejaardenhuis liggen de kelders vol doden

  Geen centrale eindexamens voor voortgezet onderwijs

  De centrale eindexamens voor het voortgezet onderwijs gaan dit jaar niet door, melden bronnen dinsdag aan NRC. Omdat de examens doorgaans in grote zalen en met veel leerlingen bij elkaar worden afgenomen, is het niet haalbaar de RIVM-richtlijnen tegen verdere verspreiding van het coronavirus te volgen. Later op dinsdag geeft minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs, CU) tijdens een persconferentie uitleg over de beslissing en wat die betekent voor leerlingen.

  Dinsdag riep de VO-raad, de koepelorganisatie voor het voortgezet onderwijs, ook al scholen op schoolexamens uit te stellen. Een aantal scholen had eerder al besloten de examens te verplaatsen.

  Lees hier ons nieuwsbericht over het besluit: Centrale eindexamens middelbare scholen geschrapt

  Slowakije keurt wet goed om via telefoongegevens patiënten te monitoren

  De Slowaakse regering keurt dinsdag naar alle waarschijnlijkheid een wet goed die de overheid toestemming geeft locatiegegevens van telefoons te gebruiken om te controleren of coronapatiënten geïsoleerd blijven. Dat heeft premier Igor Matovic dinsdag gezegd, meldt persbureau Reuters. Het gaat om personen die besmet zijn met het virus en mensen die vanuit het buitenland naar Slowakije zijn gekomen.

  Slowakije heeft sinds eind vorige week een nieuw centrum-rechts kabinet. Maandag keurde Matovic al een noodpakket met daarin veertig maatregelen goed, melden Slowaakse media.

  Iedereen die vanuit het buitenland naar Slowakije komt, wordt in quarantaine geplaatst. Ook is het in het Oost-Europese land inmiddels verplicht om in het openbaar vervoer en in openbare gebouwen een mondkapje te dragen. In Slowakije zijn ruim tweehonderd infectiegevallen bekend.

  VO-Raad: stel schoolexamens uit

  De koepelorganisatie voor het voortgezet onderwijs roept scholen op schoolexamens uit te stellen. Er is volgens de VO-raad een „chaotische situatie” en „grote verwarring ontstaan” over hoe schoolexamens kunnen worden afgenomen omdat het kabinet gisteravond een verbod op samenkomsten heeft ingesteld. Minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs, CU) overlegt dinsdag met de raad over mogelijk uitstel van de schoolexamens.

  Sommige scholen, waaronder negen scholen verenigd onder scholenkoepel SVO Parkstad Limburg, hebben na het advies van de VO-raad zelf al besloten de examens uit te stellen. „Op basis van ons advies en de aangescherpte maatregelen horen we van verschillende scholen dat ze hun schoolexamens hebben uitgesteld”, laat een woordvoerder van de raad weten. Om hoeveel scholen het precies gaat, is niet bekend.

  Uitstel Spelen “meer dan waarschijnlijk”

  De kans dat de Olympische Spelen van 2020 niet doorgaan de komende zomer is „meer dan waarschijnlijk”, aldus Tony Estanguet, hoofd van de Olympische Spelen in Parijs van 2024 en lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Niet de Spelen, maar de gezondheid moet volgens Estanguet de prioriteit hebben.

  Het IOC zal in de komende dagen een besluit nemen over het al dan niet uitstellen van de Spelen, meldt persbureau Reuters. Dat is sneller dan de aangekondigde vier weken die het comité eerder uittrok om te beslissen. Het comité meldde vorige week nog dat het geen reden zag om de Spelen uit te stellen. Met nog vier maanden te gaan waren „drastische besluiten in dit stadium niet nodig; en elke speculatie op dit moment zou contraproductief zijn.” Maandag besloten meerdere landen al zelf een besluit te nemen en geen sporters naar Tokio te sturen.

  De Japanse autoriteiten hebben ondertussen dinsdag besloten de traditie rond het Olympisch vuur in te dammen. De vlam zal niet langer in de vorm van een fakkel hand op hand overgedragen worden tussen estafettelopers. In plaats daarvan zal de vlam vanaf donderdag in een lantaarn per voertuig van Fukushima naar Tokio vervoerd worden.

  Ruim 7,4 miljoen Nederlanders bekijken persconferentie coronamaatregelen

  De persconferentie over de aangescherpte coronamaatregelen is maandagavond door 7,4 miljoen mensen bekeken. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Bijna zes miljoen mensen keken naar de persconferentie op NPO1, RTL4 trok 1,4 miljoen kijkers.

  Actualiteitenprogramma De Wereld Draait Door, dat bezig is aan de laatste week op de Nederlandse televisie, mocht maandag de meeste kijkers ooit voor een aflevering noteren. Ruim 4,5 miljoen mensen bleven na de persconferentie hangen op NPO1. Niet eerder in de vijftien jaar dat het programma wordt uitgezonden keken er zoveel mensen. De uitzending van maandag met onder anderen Geert Mak en Jeroen Dijsselbloem duurde door de mededeling van het crisisteam van het kabinet een stuk korter dan normaal.

  Een fragment uit de uitzending van maandag.

  Twitter avatar dwdd DeWereldDraaitDoor Ook de optredens van Willeke Alberti, @waylonline en @wibisoerjadi werden afgezegd, dus besloten zij gedrieën tot een mooi initiatief: #SamenZijn Op ons Podium van de Gedeelde Smart. #DWDD https://t.co/Z0KrxEgtgr

  'Gezondheidsnoodtoestand' in Frankrijk: regering krijgt bevoegdheden zonder instemming parlement

  In Frankrijk geldt sinds dinsdagochtend een zogeheten 'gezondheidsnoodtoestand', die het voor de regering mogelijk maakt om zonder tussenkomst van het parlement bepaalde beslissingen te nemen.

  De regering van president Emmanuel Macron kan de komende twee maanden op die manier burgers verplicht in quarantaine plaatsen en beslag leggen op medisch materiaal. Wie zonder toestemming of noodzaak de straat op gaat, kan volgens deze wetgeving zelfs in de cel belanden. In Italië geldt dit soort wetgeving al.

  Vorige week werd Fransen al verplicht zoveel mogelijk thuis te blijven. In het weekend werd in het parlement de wet aangenomen die de noodtoestand inluidt. Minister van Financiën en Economische Zaken Bruno Le Maire, gaf dinsdagochtend in een radioprogramma toelichting op de gevolgen van de coronacrisis voor het land.

  De regering kijkt naar welke grote bedrijven mogelijk staatssteun nodig hebben om de crisis te kunnen doorstaan. Le Maire vergeleek de economische gevolgen van de pandemie met het jaar 1929, waarin de Grote Depressie begon. President Macron stelde via Twitter dat zijn land „[de] beste onderzoekers heeft verzameld om zoveel mogelijk vooruitgang te boeken bij de diagnoses en behandelingen. Al onze onderzoekscapaciteit wordt volledig ingezet in de strijd tegen Covid-19.”

  Twitter avatar EmmanuelMacron Emmanuel Macron C’est grâce à la science et à la médecine que nous vaincrons le virus. Je réunis aujourd’hui nos meilleurs chercheurs pour progresser sur les diagnostics et les traitements. Notre effort de recherche est totalement mobilisé dans la lutte contre le COVID-19.

  Italiaanse artsen: zorg moet anders ingericht worden

  Een epidemie als die van Covid-19 vraagt een andere organisatie van de gezondheidszorg, waarbij zo veel mogelijk wordt voorkomen dat besmette patiënten in het ziekenhuis komen. Dat schrijft een groep artsen uit Bergamo, de grootste besmettingshaard in Noord-Italië, in een open brief aan het New England Journal of Medicine. De Italiaanse krant La Repubblica publiceert delen daarvan.

  „We zijn aan het leren dat ziekenhuizen de belangrijkste vectoren van Covid-19 kunnen zijn, omdat ze snel vol raken met besmette patiënten, waardoor de overdracht naar niet-besmette patiënten mogelijk wordt”, schrijven de artsen. „Ook de ambulances en hun personeel worden snel vectoren van het virus. De werkers in de zorg zijn asymptomatische dragers of zieken die niet worden gecontroleerd.”

  De artsen, allen werkzaam in het ziekenhuis Giovanni XXIII, zeggen dat zorg normaal draait om de patiënt, maar dat in een epidemie de gemeenschap centraal moet staan. In de praktijk betekent dat volgens hen meer zorg bij mensen thuis, mobiele klinieken, controle en zorg via internet, en in de ziekenhuizen aparte paviljoenen die volledig zijn gescheiden van de rest.

  In Italië zijn bijna vijfduizend medewerkers van de zorg besmet, ongeveer 10 procent van het totale aantal gemeten besmettingen.

  Saxofonist Manu Dibango overleden aan Covid-19

  De Kameroense saxofonist Manu Dibango is overleden aan de gevolgen van een coronavirusinfectie. Dat meldt zijn familie dinsdag op zijn Facebook-pagina. Dibango, die in de jaren zeventig een grote hit had met het nummer Soul Makossa, is 86 jaar geworden.

  Dibango, die sinds zijn tienerjaren in Frankrijk woonde, overleed in een ziekenhuis nabij Parijs. Volgens persbureau AFP is hij de eerste wereldberoemdheid die sterft aan de gevolgen van longziekte Covid-19.

  Soul Makossa werd in Nederland onder meer bekend dankzij het 3FM-radioprogramma Mama Appelsap, omdat luisteraars bij de refreintekst 'ma-mako, ma-ma-sa, mako-mako ssa' de woorden 'mama appelsap' verstonden. Het nummer werd ook veelvuldig gebruikt als inspiratie voor liedjes van andere artiesten.

  Zo gebruikten Michael Jackson het nummer voor zijn Wanne Be Startin' Somethin'. Dibango beschuldigde Jackson van plagiaat en ontving uiteindelijk een financiële vergoeding.

  Ohio en Texas: tijdens coronauitbraak is abortus opgeschort, 'niet-essentiële zorg'

  De bestrijding van het coronavirus en de zorg voor besmette patiënten leidt in sommige Amerikaanse staten tot zo'n druk op het zorgsysteem en het medische materieel dat klinieken geen abortussen meer mogen uitvoeren. Dat hebben wetgevers in Texas en Ohio de afgelopen dagen besloten.

  De procureur-generaal van Texas kondigde maandag een tijdelijk verbod op abortus af, een dag nadat de gouverneur van die staat al had gezegd dat abortussen niet als 'essentiële zorg' worden aangemerkt. Alle geplande abortussen moeten worden uitgesteld en alleen als het leven van de moeder in gevaar komt, mag een abortus plaatsvinden. De maatregel duurt tot 21 april. Voor die tijd kunnen aanbieders die de abortuszorg toch verlenen, flinke boetes krijgen (zo'n 1.000 euro) of zelfs een gevangenisstraf.

  In Ohio werd vorige week een vergelijkbare maatregel over niet-essentiële zorg van kracht. Volgens persbureau AP en nieuwssite BuzzFeed kregen abortusklinieken afgelopen vrijdag een brief in de bus van de lokale wetgevers waarin hen werd opgedragen de geplande afspraken af te blazen.

  Klinieken: abortus ís essentieel

  Klinieken die abortuszorg verlenen, zoals de vestigingen die zijn aangesloten bij Planned Parenthood, stellen in een reactie op de maatregelen in Ohio dat zij zich houden aan de richtlijnen voor de zorg in de coronacrisis. „Chirugische abortus is een tijdgevoelige procedure”, benadrukt Planned Parenthood.

  In een verklaring van de lokale afdeling van die organisatie staat: „Volgens de nieuwe regels moeten medische klinieken niet-essentiële operaties en procedures staken en stappen nemen om het gebruik van materieel te beperken. Onder die maatregelen kunnen we nog altijd essentiële procedures, zoals abortus, uitvoeren. Onze deuren blijven open.”

  Twitter avatar PPSWO Planned Parenthood We're here with you. https://t.co/IWc4YZH33A

  Thailand kondigt noodmaatregelen aan terwijl koning in Duitsland verblijft

  Terwijl in Duitsland alle hotels zijn gesloten om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft een hotel in de Beierse plaats Garmisch-Partenkirchen een bijzondere gast. De Thaise koning Rama X heeft zijn intrek genomen in viersterrenhotel Grand Hotel Sonnenbichl, dat een speciale vergunning voor zijn verblijf heeft aangevraagd.

  Volgens Duitse media wordt het hotel door de vergunning nu gezien als de woning van de 67-jarige koning. Hij zit daar niet alleen, volgens verschillende media zouden onder anderen twintig vrouwen in het hotel verblijven.

  In zijn thuisland is dinsdag ondertussen de noodtoestand afgekondigd. Die gaat donderdag in en geldt voor een maand, meldt persbureau Reuters. De noodtoestand houdt in dat premier Prayuth Chanocha de macht in handen krijgt om direct maatregelen te treffen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Ook trekt de Thaise regering 107 miljard baht (zo'n drie miljard euro) uit om de economie te steunen. In Thailand zijn tot nu toe vier mensen aan Covid-19 overleden en ruim achthonderd besmette gevallen bekend.

  Bezoekers met mondkapjes kijken naar een afbeelding van koning Rama X en zijn vrouw in Bangkok. Foto Romeo Gacad/AFP

  Dodental in Duitsland loopt op tot 114

  In Duitsland is het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van de longziekte Covid-19 dinsdag met 28 toegenomen. Dat meldt het Robert Koch-Institut, dat dagelijks een update geeft van de situatie in het land. Door de stijging komt het totaal aantal doden in Duitsland op 114.

  Het aantal bevestigde besmettingen in het land nam het afgelopen etmaal toe met 4.736. Dat is meer dan maandag, toen 4.027 nieuwe besmettingen werden gemeld. Het totaal aantal infectiegevallen ligt nu op 27.436.

  De meeste sterfgevallen (33) zijn in de deelstaat Noordrijn-Westfalen gemeld, dat voor een groot deel aan Nederland grenst. In Duitsland is niet-noodzakelijk contact tussen meer dan twee personen in het openbaar inmiddels verboden.

  Lees ook: Cijfers genoeg, maar wat zeggen ze eigenlijk?

  Over de maatregelen die maandag zijn aangekondigd

  Nederland gaat niet helemaal op slot, maar burgemeesters hebben sinds maandagavond wel de bevoegdheid om harder op te treden tegen ongewenst gedrag. Het kabinet scherpt eerder genomen maatregelen aan, in een poging om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

  Zo komen er boetes voor burgers en bedrijven die „slordig, laconiek of asociaal” gedrag vertonen. De nieuwe maatregelen volgen op een weekend waarin veel mensen niet binnen bleven, maar juist massaal naar stranden, parken en bossen trokken.

  Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) zei maandag tijdens een persconferentie: „Dit is heftig, kiezen op elkaar, maar in deze tijd ligt de sleutel tot ons gezamenlijk maatschappelijk succes bij ons eigen gedrag.” De maatregelen zijn niet alleen steviger, ze duren ook langer: tot zeker 1 juni geldt nu een samenscholingsverbod.

  Lees meer over de aangescherpte maatregelen in het artikel van NRC-redacteuren Lamyae Aharouay en Mark Lievisse Adriaanse:

  Kabinet zet ‘heftig’ beleid in tegen virus

  China versoepelt maatregelen voor deel provincie Hubei

  De Chinese autoriteiten gaan vanaf middernacht de regels versoepelen in de provincie Hubei, waar het coronavirus eind december voor het eerst werd geconstateerd. Dat meldt persbureau AP dinsdag. In een groot deel van de provincie wordt de totale lockdown opgeheven en mogen mensen die daar toestemming voor krijgen de provincie verlaten.

  De versoepeling geldt niet voor de stad Wuhan, waar de uitbraak begon van het virus dat de longziekte Covid-19 veroorzaakt. De stad zal tot 8 april op slot blijven, stellen de autoriteiten. Sinds 23 januari mogen er geen mensen meer in of uit Wuhan.

  In de provincie Hubei zijn in een week tijd bijna geen nieuwe infectiegevallen geconstateerd. Volgens gegevens van de Johns Hopkins University zijn in China in de afgelopen maanden ruim tachtigduizend mensen besmet geraakt met het coronavirus van wie er ruim 3.200 zijn overleden. In de provincie Hubei zijn al meer dan zestigduizend besmette burgers weer gezond verklaard.

  Werknemers van een fabriek in Wuhan houden afstand van elkaar tijdens de lunch. Foto STR/AFP

  Trump: Aziatische Amerikanen niet verantwoordelijk voor coronavirus

  De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag gezegd dat de Aziatisch-Amerikaanse bevolking niet verantwoordelijk is voor de verspreiding van het coronavirus, en dat de bevolkingsgroep moet worden beschermd, meldt Reuters.

  Eerder werd Trump racisme verweten omdat hij het coronavirus het „Chinese virus” noemde. Volgens The New York Times is verbaal en fysiek geweld tegen Amerikanen van Aziatische achtergrond toegenomen sinds de komst van het coronavirus naar de Verenigde Staten.

  Maandag schreef Trump over de Aziatisch-Amerikaanse bevolking op Twitter: „Ze zijn geweldige mensen, en de verspreiding van het virus is niet hun schuld.”

  Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump It is very important that we totally protect our Asian American community in the United States, and all around the world. They are amazing people, and the spreading of the Virus....

  Hij herhaalde dat maandag tijdens een persconferentie. Gevraagd wat hem daartoe bewoog, antwoordde Trump: „Het lijkt erop dat er in ons land wat lelijke taal is geuit tegenover Aziatisch-Amerikanen, en dat vind ik helemaal niet goed.”

  Trump heeft felle kritiek geuit op China over de aanpak van het coronavirus in dat land. Daarbij heeft hij echter directe kritiek op de Chinese president Xi Jinping vermeden.

  China meldt 78 nieuwe gevallen van Covid-19

  In China zijn maandag 78 nieuwe gevallen van Covid-19 vastgesteld. In 74 gevallen ging het om patiënten die naar China zijn gereisd vanuit het buitenland. Dat heeft de Chinese Nationale Gezondheidscommissie dinsdag verklaard, meldt AP.

  In Wuhan, de stad waar de pandemie van het coronavirus is begonnen, is één nieuwe besmetting gemeld, die niet uit het buitenland is geïmporteerd, liet de commissie weten.

  Sommige arbeiders mogen weer aan het werk. Foto STR/AFP

  Al ruim een week worden nieuwe gevallen in China overwegend geconstateerd bij reizigers uit andere landen. In totaal zijn ruim 400 gevallen geïmporteerd vanuit het buitenland. Om een tweede golf van besmettingen te voorkomen, moeten reizigers die in China aankomen in quarantaine.

  Binnenlandse besmettingen zijn volgens de commissie nagenoeg tot stilstand gebracht. China heeft inmiddels minder dan 5.000 actieve gevallen. Ongeveer 90 procent van alle 81.171 patiënten die China de afgelopen maanden heeft gemeld, is inmiddels genezen.

  Trump wil Amerikaanse economie binnen enkele weken weer openen

  President Donald Trump wil dat de Amerikaanse economie binnen enkele weken weer opengaat. De grootschalige sluitingen om de verspreiding van het coronavirus in de VS tegen te gaan mogen van hem geen maanden gaan duren. Dat heeft hij maandag gezegd tijdens een persconferentie in het Witte Huis, meldt AP.

  „Het kan niet zo zijn dat het geneesmiddel erger is dan de kwaal”, aldus Trump, een herhaling van een bericht dat hij zondagavond verspreidde via Twitter. „We moeten ons land openen, want dat veroorzaakt naar mijn mening veel grotere problemen”, zei hij, verwijzend naar de stillegging van de economie.

  Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump WE CANNOT LET THE CURE BE WORSE THAN THE PROBLEM ITSELF. AT THE END OF THE 15 DAY PERIOD, WE WILL MAKE A DECISION AS TO WHICH WAY WE WANT TO GO!

  Trump beweerde, zonder bewijsmateriaal aan te voeren, dat de grootschalige sluitingen in de VS kunnen leiden tot meer doden dan de pandemie van het coronavirus. „Denk je dat alleen dit coronavirus mensen doodt? Deze volledige economische stillegging zal mensen doden.” Hij verwees daarbij naar groeiende armoede en wanhoop.

  Artsen en epidemiologen waarschuwen juist dat als Amerikanen hun maatregelen tegen het virus niet opvoeren, het aantal besmettingen dusdanig zal oplopen dat het gezondheidsstelsel zal worden overstelpt door patiënten. Als gevolg daarvan zullen veel Amerikanen volgens hen overlijden.

  In de Verenigde Staten zijn inmiddels ongeveer 44.000 gevallen van Covid-19 vastgesteld. Ongeveer 550 patiënten zijn overleden. Hoewel besmettingen in de VS zijn geconcentreerd op een aantal plekken, waaronder New York, zal het virus zich zeker verder verspreiden over het land, waarschuwen experts.

  Lees ook: De dokter die president Trump mag corrigeren

  Nu de economische tol van het coronavirus duidelijk wordt, groeit echter de weerstand tegen de strenge maatregelen. Trump, die de tot voor kort sterke Amerikaanse economie als zijn voornaamste verdienste beschouwt, ziet door de snelle economische neergang zijn kansen op herverkiezing in november in gevaar komen.

  De president lijkt het eens te zijn met de critici die menen dat het land weer aan de slag moet om een economische depressie te voorkomen. Hij pleit voor versoepeling van de maatregelen tegen verspreiding van het virus nadat de aanvankelijke periode van vijftien dagen volgende week afloopt.

  „Ik denk niet aan maanden, dat kan ik je vertellen”, zei hij in antwoord op een vraag hoe lang de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus van kracht moeten blijven.

  „We kunnen de economie niet sluiten”, zei economisch adviseur van het Witte Huis Larry Kudlow maandag tegenover Fox News. „De president heeft gelijk, het geneesmiddel kan niet erger zijn dan de kwaal. We moeten wat moeilijke compromissen sluiten.” Wat die compromissen zouden inhouden, zei Kudlow er niet bij.

  Trump tekent decreet om hamsteren en zwendelarij aan te pakken

  De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag een decreet getekend om hamsteren van essentiële medische uitrustingen te voorkomen die nodig zijn bij de bestrijding van het coronavirus. Ook moet het zwendelarij tegengaan door mensen die grote hoeveelheden producten als gezichtsmaskers inslaan om voor woekerprijzen te verkopen. Dat meldt Reuters.

  Het decreet stelt de Amerikaanse autoriteiten in staat om hamsteraars die het aanbod van medische uitrustingen in gevaar brengen, aan te pakken. Mensen die bepaalde goederen inslaan in hoeveelheden die niet in redelijke verhouding staan tot hun persoonlijke of zakelijke behoefte, kunnen worden vervolgd.

  „Dit geeft een sterk signaal dat we hamsteraars van essentiële voorzieningen en zwendelaars niet zullen toestaan om de gezondheid van Amerikanen te schaden in deze tijd van hoge nood”, schreef Stephanie Grisham, woordvoerder van het Witte Huis, op Twitter.

  Het Amerikaanse ministerie van Justitie doet al onderzoek naar hamsteraars en zwendelaars, liet minister William Barr weten tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Volgens hem gaat het daarbij om hamsteren op „industriële schaal” of „manipulatie van de markt”.

  „Als je een grote voorraad toiletpapier in huis hebt, hoef je je geen zorgen te maken”, aldus Barr. „Maar als je een pakhuis vol met gezichtsmaskers hebt, kun je een klop op de deur verwachten.”

  De Amerikaanse minister van Justitie William Barr (rechts) maandag tijdens een persconferentie in het Witte Huis met president Donald Trump en vicepresident Mike Pence. Foto Jonathan Ernst / Reuters

  Bevrijdingsfestivals afgelast, geen publiek bij Dodenherdenking

  De veertien Bevrijdingsfestivals die zijn gepland voor mei gaan niet door wegens de strenge maatregelen van het kabinet om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei maandagavond verklaard.

  „Naar aanleiding van de extra maatregelen die zojuist door de Rijksoverheid zijn afgekondigd, zoekt het Nationaal Comité 4 en 5 mei naar een passende alternatieve invulling van de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag", aldus het Comité in een verklaring.

  Bij de Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam kan wegens de maatregelen tegen Covid-19 geen publiek aanwezig zijn, aldus het comité. Met de gemeente Amsterdam wordt naar „een passende invulling” gezocht. Ook zal met maatschappelijke partners worden gezocht naar mogelijkheden om binnen de stringente maatregelen op 4 mei toch in het hele land stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

  Twitter avatar Comite4en5mei Comité 4 en 5 mei Naar aanleiding van de extra maatregelen die zojuist zijn afgekondigd, zoeken wij naar een passende alternatieve invulling van 4 en 5 mei: bij de Dodenherdenking kan geen publiek aanwezig zijn, de 14 Bevrijdingsfestivals kunnen helaas geen doorgang vinden. https://t.co/FiJ18zHzZh

  „We willen mogelijk maken dat de hele Nederlandse samenleving ondanks de buitengewoon moeilijke omstandigheden op een waardige manier en in onderlinge verbondenheid kan herdenken en stil kan staan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden”, aldus de voorzitter van het Nationaal Comité, Gerdi Verbeet. „We vragen speciale aandacht voor de veteranen en al die mensen die de verschrikkingen van deze oorlog zelf hebben meegemaakt en nu extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus.”

  Ook alle andere publieksactiviteiten die gepland waren in het kader van de viering van 75 jaar bevrijding gaan niet door, laat het comité weten.

  Het laatste nieuws

  Welkom in een nieuw blog over de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij over de pandemie. Een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws van maandag:

  • Het kabinet heeft de maatregelen tegen het coronavirus verstevigd en verlengd. Het verbod op bijeenkomsten is verlengd tot 1 juni en burgemeesters mogen een groepsverbod afkondigen. Als de maatregelen niet werken, is volgens premier Rutte een totale lockdown de volgende stap.
  • Covid-19 heeft sinds zondag aan 34 mensen in Nederland het leven gekost. Daarmee staat het dodental volgens het RIVM in Nederland nu op 213.
  • Ook Britten mogen alleen nog hun huis verlaten om boodschappen te doen, te sporten, medische hulp te zoeken, of om naar het werk te reizen. Premier Boris Johnson kondigde daarnaast aan dat alle winkels die geen basisbenodigdheden verkopen zullen sluiten, evenals bibliotheken, speeltuinen en gebedshuizen.
  • In Italië zijn sinds zondag 602 mensen overleden door het coronavirus. Daarmee lijkt de groei van het aantal slachtoffers voorzichtig over de piek heen. Het is de tweede dag op rij dat het aantal doden in een etmaal is gedaald.
  • De coronapandemie is in een stroomversnelling terechtgekomen. Dat heeft de inspecteur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus maandag in een persconferentie gezegd.
  • Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de coronacrisis dit jaar voor een zware recessie gaat zorgen. Die zal „minstens zo erg zijn als tijdens de kredietcrisis”, verwacht het IMF. Volgend jaar gaat volgens het IMF weer groei opleveren.
  • De finale van de Champions League is uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus, meldde de UEFA maandag. Ook de finale van de Europa League gaat niet door.
  • Dick Pound, het invloedrijke Canadese IOC-lid, zegt tegen de Amerikaanse krant USA Today zeker te weten dat de Olympische Spelen zullen worden verplaatst. Steeds meer landen roepen om afgelasting en Canada en Austalië zullen geen atleten sturen.
  • Het kabinet heeft tweeduizend beademingsapparaten besteld om een tekort te voorkomen. Dat heeft minister Martin van Rijn (Medische Zorg, PvdA) maandag bekendgemaakt. Het is nog onzeker of de apparaten geleverd zullen worden en wanneer.
  Lees hier het blog van maandag terug.