Australië en Canada sturen geen sporters naar de Spelen, als ze al doorgaan

Tokio 2020

Canada heeft als eerste land ter wereld aangekondigd geen sporters naar de Olympische Spelen van Tokio te sturen. „We zitten midden in een wereldwijde gezondheidscrisis die veel belangrijker is dan sport”, stelt het Canadese Olympische Comité in een persverklaring. In navolging van Canada heeft ook Australië maandag besloten geen sporters naar de Spelen te sturen. Het Australisch Olympisch Comité (AOC) heeft hiertoe besloten om de Australische sporters meer duidelijkheid te geven. Ook spreekt het comité over een „onhoudbare situatie” vanwege alle maatregelen die zijn genomen om de uitbraak van het coronavirus in te dammen. Volgens AOC-topman Matt Carroll is het „duidelijk” dat de Spelen niet in juli kunnen plaatsvinden. „We beseffen dat uitstel een breed scala aan nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Maar als de wereld [volgend jaar] weer samenkomt voor de Olympische Spelen van Tokio, kunnen de Spelen een echte viering worden.” De Spelen zijn nog niet uitgesteld of afgelast. Wel heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekendgemaakt verschillende „scenario’s” te onderzoeken. Een van die scenario’s is uitstel, erkende het hoofd van de organisatie in Tokio Yoshiro Mori maandag. Het IOC heeft laten weten binnen vier weken een beslissing te nemen over de Spelen die van 24 juli tot en met 9 augustus zouden moeten plaatsvinden in Tokio. De Japanse premier Shinzo Abe zei maandagochtend lokale tijd dat het uitstellen van de Spelen „onvermijdelijk kan worden” als de uitbraak het onmogelijk maakt het evenement in zijn „volledige vorm” te houden. (NRC)