Laatste nieuws Covid-19

Johnson legt Britten strikte beperkingen op, Nederland weert ook vluchten uit Oostenrijk

Het dodenaantal in Nederland is maandag met 34 nieuwe sterfgevallen opgelopen naar 213. Tot nu toe moesten 1.230 mensen opgenomen worden in het ziekenhuis. Volg hier de laatste ontwikkelingen rond de uitbraak van het virus.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op maandag 23 maart is gesloten. Volg de laatste ontwikkelingen rondom de uitbraak van het coronavirus in ons nieuwe blog:

Covid-19 Bevrijdingsfestivals afgelast, geen publiek bij Dodenherdenking

Een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws van maandag:

 • Het kabinet heeft de maatregelen tegen het coronavirus verstevigd en verlengd. Het verbod op bijeenkomsten is verlengd tot 1 juni en burgemeesters mogen een groepsverbod afkondigen. Als de maatregelen niet werken, is volgens premier Rutte een totale lockdown de volgende stap.
 • Covid-19 heeft sinds zondag aan 34 mensen in Nederland het leven gekost. Daarmee staat het dodental volgens het RIVM in Nederland nu op 213.
 • Ook Britten mogen alleen nog hun huis verlaten om boodschappen te doen, te sporten, medische hulp te zoeken, of om naar het werk te reizen. Premier Boris Johnson kondigde daarnaast aan dat alle winkels die geen basisbenodigdheden verkopen zullen sluiten, evenals bibliotheken, speeltuinen en gebedshuizen.
 • In Italië zijn sinds zondag 602 mensen overleden door het coronavirus. Daarmee lijkt het aantal slachtoffers voorzichtig over de piek heen. Het is de tweede dag op rij dat het aantal doden in een etmaal is gedaald.
 • De coronapandemie is in een stroomversnelling terechtgekomen. Dat heeft de inspecteur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus maandag in een persconferentie gezegd.
 • Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de coronacrisis dit jaar voor een zware recessie gaat zorgen. Die zal „minstens zo erg zijn als tijdens de kredietcrisis”, verwacht het IMF. Volgend jaar gaat volgens het IMF weer groei opleveren.
 • De finale van de Champions League is uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus, meldde de UEFA maandag. Ook de finale van de Europa League gaat niet door.
 • Dick Pound, het invloedrijke Canadese IOC-lid, zegt tegen de Amerikaanse krant USA Today zeker te weten dat de Olympische Spelen zullen worden verplaatst. Steeds meer landen roepen om afgelasting en Canada en Austalië zullen geen atleten sturen.
 • Het kabinet heeft tweeduizend beademingsapparaten besteld om een tekort te voorkomen. Dat heeft minister Martin van Rijn (Medische Zorg, PvdA) maandag bekendgemaakt. Het is nog onzeker of de apparaten geleverd zullen worden en wanneer.

Italiaanse patiënten met Covid-19 naar Duitse ziekenhuizen

Zeker zes Italiaanse patiënten met Covid-19 worden opgenomen in ziekenhuizen in de Duitse deelstaat Saksen. Dat gebeurt op verzoek van de Italiaanse regering, heeft premier Michael Kretschmer van Saksen maandag verklaard, meldt AFP.

„Dit is in mijn ogen een heel belangrijk signaal dat we elkaar steunen en dat we ook anderen helpen zolang we daartoe in staat zijn”, aldus Kretschmer tijdens een persconferentie. De patiënten worden per vliegtuig overgebracht naar ziekenhuizen in Dresden en Leipzig. Hun toestand is onbekend.

Volgens de premier hebben Duitse artsen laten weten dat hun ziekenhuizen op dit moment voldoende capaciteit hebben om de Italiaanse patiënten op te nemen. Behalve solidariteit te tonen kunnen artsen in Saksen, waar nog relatief weinig coronapatiënten zijn, leren van de behandeling van de Italianen.

In Italië zijn meer dan zesduizend mensen aan de gevolgen van Covid-19 overleden. Mogelijke neemt Duitsland nog meer Italiaanse patiënten op. Ziekenhuizen in delen van Duitsland nabij Franrijk hebben het afgelopen weekend patiënten uit Frankrijk opgenomen. Duitsland telt zelf ruim 29.000 bekende gevallen van Covid-19. 123 mensen zijn er overleden.

In principe geen bezoek bij instellingen voor gehandicaptenzorg

Instellingen voor zorg aan gehandicapten laten tot 6 april in principe geen bezoekers meer toe. Alleen als het bezoek van familie of een vrijwilliger „essentieel” is voor een cliënt, kan een uitzondering worden gemaakt. Een bewoner van een instelling mag dan één uur lang één persoon per dag ontvangen, en dan alleen als de bezoeker geen klachten heeft die op Covid-19 kunnen duiden.

Die maatregel heeft het kabinet maandagavond bekendgemaakt. De bedoeling is om „kwetsbare bewoners” en medewerkers beter te beschermen tegen het coronavirus. Bij instellingen waar een coronabesmetting is vastgesteld, is ook in uitzonderingsgevallen geen bezoek welkom. De regels zijn ook voor jeugdhulpinstellingen van toepassing.

Voor gesloten ggz-instellingen, zowel voor volwassen als voor jongeren, gaan net iets andere richtlijnen gelden. „Gezien de grote mentale risico's van vergaande beperkingen” komt daar geen bezoekverbod. Wel mogen ook cliënten in de ggz maar één persoon per dag ontvangen, gedurende een beperkte tijd.

Johnson legt Britten strikte beperkingen op

De Britse premier Boris Johnson heeft maandag in een toespraak aangekondigd dat de Britse bevolking meer moet doen in de strijd tegen de coronapandemie. „Iedereen is ingelijfd”, zei Johnson.

Britten mogen alleen hun huis verlaten om boodschappen te doen („zo min mogelijk”), te sporten („een keer per dag”), medische hulp te zoeken of te zorgen voor een kwetsbaar iemand, of om naar het werk te reizen („alleen als dat absoluut noodzakelijk is en niet vanuit huis gedaan kan worden”).
Inwoners van het Verenigd Koninkrijk mogen de komende tijd niet afspreken met vrienden, geen familieleden treffen met wie ze niet samenwonen en niet de deur uit om niet-noodzakelijke spullen te kopen. Op straat mogen mensen maximaal in koppels zich vertonen, tenzij het een groep betreft die bij elkaar in huis woont.

Johnson kondigde ook aan dat alle winkels die geen basisbenodigdheden verkopen zullen sluiten, evenals bibliotheken, speeltuinen en gebedshuizen. Parken blijven open.

Hoe lang deze noodtoestand van kracht blijft, zei Johnson niet. Over drie weken zal de regering bekijken of het mogelijk is de regels te versoepelen. Dat zal alleen gebeuren als er bewijs is dat dat verantwoord is, aldus de premier. Johnson zei dat de politie bevoegd is boetes uit te delen en in te grijpen als de nieuwe regels overtreden worden.

Johnson grijpt in nadat er ook in het VK ophef was ontstaan over drukke parken, natuurgebieden en stranden afgelopen weekend. Afgelegen regio’s treffen zelf ook maatregelen. De regering van Wales besloot campings en caravanparken aan het strand en bij het Snowdonia-natuurgebied te sluiten, nadat ze zaterdag en zondag een piekdrukte hadden meegemaakt.

In het Verenigd Koninkrijk (65 miljoen inwoners) is inmiddels 83.945 keer bij zieken getest op Covid-19. 6.650 mensen bleken inderdaad besmet met het virus. 335 Britten zijn overleden aan de ziekte.

Boris Johnson tijdens zijn toespraak tot de Britse bevolking. Foto AP

Steeds meer landen roepen op tot uitstel Olympische Spelen

Steeds meer landen dringen er bij het IOC op aan de Olympische Spelen van Tokio uit te stellen. Iran, Zwitserland, Noorwegen en Oostenrijk deden maandag zo'n oproep. Australië en Canada hebben aangekondigd geen sporters naar de Spelen te sturen. Premier Justin Trudeau riep maandag andere landen op het Canadese voorbeeld te volgen.

Dick Pound, het invloedrijke Canadese IOC-lid, zegt intussen zeker te weten dat de Spelen zullen worden verplaatst. „Op basis van de informatie die het IOC nu heeft, zullen de Olympische Spelen worden uitgesteld", zegt Pound tegen de Amerikaanse krant USA Today.

„Het staat nog niet vast hoe we verder gaan, maar de Zomerspelen gaan niet op 24 juli van start, dat weet ik wel.” Pound zei te verwachten dat de Spelen worden uitgesteld naar volgend jaar zomer. Het IOC heeft nog niet gereageerd op de uitlatingen van Pound. Zondag liet de organisatie weten binnen vier weken te beslissen.

Een man met een mondkapje passeert het logo van de Olympische Spelen op een gebouw in Tokio. Foto Kazuhiro Nogi/AFP

Bevrijdingsevenement Wageningen gaat niet door

Het Bevrijdingsevenement op 5 mei in Wageningen gaat niet door vanwege de nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Ook alle andere activiteiten, waaronder de nationale herdenking van de capitulatie van de Duitsers in Wageningen, zijn geschrapt. Dat meldt comité Wageningen45 maandag via Facebook.

Het comité schrijft in een verklaring „ervan uitgaande dat Nederland de uitbraak van het coronavirus de komende tijd onder controle krijgt” volgend jaar alsnog het Bevrijdingsevenement Wageningen te organiseren. Voor dit jaar wordt er nog gekeken of er via een andere manier invulling gegeven kan worden aan het bevrijdingsevenement en de herdenking. De organisatie bekijkt bijvoorbeeld of onderdelen van het programma via internet uitgezonden kunnen worden.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei liet vorige week al weten met lokale en regionale organisatoren, overheden, media en de Bevrijdingsfestivals na te denken over een passend programma. „Nederlanders voelen zich juist op 4 en 5 mei sterk met elkaar verbonden”, aldus het comité. „Juist die behoefte aan gezamenlijkheid wordt in deze moeilijke periode sterk in onze samenleving gevoeld.”

Nederland gaat ook vluchten uit Oostenrijk weren

Ook de meeste passagiersvluchten uit Oostenrijk mogen niet meer landen in Nederland. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) maandag aan de Tweede Kamer laten weten. Het verbod is maandagavond om 21.00 uur ingegaan en duurt tot 6 april.

Alleen voor repatriëringsvluchten geldt een uitzondering. Dat is ook zo bij vluchten met „medisch personeel of patiënten”, schrijft de bewindsvrouw, „wanneer dit in het belang is van de volksgezondheid in Nederland”. Voor vluchten uit Spanje, Italië, China, Iran en Zuid-Korea gold al een landingsverbod. Vrachtvluchten uit de zes landen zijn nog wel welkom.

Frankrijk perkt bewegingsvrijheid verder in

De Franse premier Édouard Philippe heeft nieuwe maatregelen aangekondigd tegen de verspreiding van het coronavirus. Zo worden markten in de open lucht gesloten en mogen mensen nog maar één keer per dag naar buiten voor frisse lucht of om de hond uit te laten, zei de premier maandagavond.

Philippe roept de Fransen op om als ze naar buiten gaan binnen een straal van 1 kilometer van hun huis te blijven. Ook mogen de Fransen niet langer dan een uur per dag naar buiten, als het aan de premier ligt. De nieuwe regels gelden vanaf dinsdag.

Ook zei Philippe niet uit te sluiten dat er in sommige delen van het land een avondklok wordt ingesteld. Zo'n avondklok zal niet gelden voor het hele land, zei de premier, maar wordt mogelijk ingezet waar nodig.

In Frankrijk geldt sinds vorige week al een strenge lockdown. Mensen die naar buiten gaan moeten een zelf opgestelde verklaring op zak hebben met naam, adres en de reden waarom ze op straat zijn. De politie controleert mensen die naar buiten gaan en deelt boetes uit bij overtreding van de regels.

Het dodental in Frankrijk liep maandag op met 186 mensen naar 860. In totaal is bij 16.689 mensen het coronavirus geconstateerd. President Macron zei eerder dat zijn land „in oorlog” is met het virus.

Religieuze bijeenkomsten mogen wél doorgaan, met een maximum van 30 personen

Tot 1 juni dit jaar zijn alle bijeenkomsten in Nederland verboden. Tijdens de persconferentie deze maandag in Den Haag zei minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) dat er een beperkte uitzondering op de maatregel zou komen voor uitvaarten en zogenoemde ‘kerkelijke huwelijken’.

Hij liet tijdens de persconferentie religieuze bijeenkomsten ongenoemd, maar een journalist van Nederlands Dagblad meldt dat de uitzondering ook voor alle religieuze bijeenkomsten geldt. Een woordvoerder van de minister bevestigt dit tegenover NRC en vult aan dat bij al deze bijeenkomsten de anderhalvemeternorm en overige hygiënemaatregelen wel van kracht blijven. Ook mogen er hoogstens dertig personen aanwezig zijn.

Minister Van Rijn: tweeduizend beademingsapparaten besteld

Het kabinet heeft tweeduizend beademingsapparaten besteld om een tekort te voorkomen. Dat heeft minister Martin van Rijn (Medische Zorg, PvdA) maandag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Vanwege de grote wereldwijde vraag naar de apparatuur op dit moment is het nog onzeker hoeveel er kunnen worden geleverd en wanneer.

Volgens de minister is er daarom zo ruim mogelijk ingezet bij de bestellingen. „We blijven afhankelijk van levertijden”, aldus Van Rijn. De kans is aanwezig dat de apparatuur niet geleverd wordt en toch naar een ander land gaat.

Naast de bestellingen wordt er gewerkt aan het opzetten van de productie van beademingsapparatuur in Nederland. Daarvoor wordt onder meer met Philips gesproken, aldus Van Rijn. Bij de Nederlandse maker van zorgapparatuur ontstond deze week grote onrust omdat de Verenigde Staten de productie van een fabriek voor beademingsapparatuur lijken te gaan vorderen.

Verder onderzoekt het kabinet of er nog meer beademingsapparaten kunnen worden gevonden binnen Nederland, bij bijvoorbeeld zelfstandige klinieken. Gevreesd wordt dat er een tekort aan beademingsapparaten zal ontstaan door de uitbraak van het coronavirus.

Groot deel opvarenden Costa Luminosa onderweg naar Schiphol

Een groot deel van de Nederlandse opvarenden van het cruiseschip Costa Luminosa is maandag met een speciale vlucht onderweg vanuit Italië naar Schiphol. Van alle opvarenden mogen 93 mensen naar huis, 13 moeten in Italië achterblijven om medische redenen. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

Twitter avatar 247BZ 24/7 BZ Vanavond zijn 93 Nederlandse passagiers van de Costa Luminosa vertrokken op een speciale vlucht naar Amsterdam. 13 personen zijn om medische redenen in Italië gebleven. Onze ambassade en het consulaat staan hen waar nodig bij.

Op de Costa Luminosa werd het coronavirus vastgesteld bij twee opvarenden. Dagenlang voer het schip heen en weer tussen verschillende havens, maar de passagiers mochten nergens aan land uit angst voor verspreiding van het virus. Via Marseille mocht het uiteindelijk aanmeren in het Noord-Italiaanse Savona.

De twee besmette personen gingen eerder al in Puerto Rico van boord. Zondag werd bekend dat een van hen, een oudere Italiaanse vrouw, als gevolg van Covid-19 is overleden. Het is het eerste sterfgeval in Puerto Rico.

Sterke stijging dodental Frankrijk, Britse premier Johnson kondigt toespraak aan

Het dodental in Frankrijk is maandag stevig opgelopen. Volgens de autoriteiten zijn de afgelopen 24 uur 186 mensen overleden. Hiermee komt het dodental in het land op 860.

Volgens de minister van Volksgezondheid, Olivier Veran, liggen nog eens 2.082 patiënten in kritieke toestand in het ziekenhuis. Dat is een stijging van bijna 20 procent ten opzichte van een dag eerder. Het aantal besmettingen is opgelopen tot 19.856.

In het Verenigd Koninkrijk zijn sinds zondag 54 mensen omgekomen. Hiermee komt het dodental op 335. Premier Boris Johnson heeft bekendgemaakt maandagavond rond 21.30 uur (Nederlandse tijd) een toespraak te houden. Eerder op de dag riep hij mensen al op om afstand tot elkaar te bewaren.

Twitter avatar BorisJohnson Boris Johnson #StayHomeSaveLives If you don’t follow these instructions, you are putting people’s lives at risk: You must stay at home to protect our NHS and save lives. #StayHomeSaveLives

Canadese premier Trudeau: ga naar huis en blijf thuis

Meerdere landen hebben maandagavond steeds zwaardere maatregelen aangekondigd om het coronavirus tegen te gaan. In een poging de verspreiding van het virus in te dammen heeft de Canadese regering besloten om alle niet-essentiële bedrijven in de provincie Ontario, de dichtstbevolkte van het land, de komende veertien dagen te sluiten.

De Canadese premier Trudeau, wiens vrouw is besmet met het virus, sprak duidelijke woorden tegen de Canadese bevolking: „Genoeg is genoeg. Ga naar huis en blijf thuis.”

Nieuwe maatregelen

Ook in andere delen van de wereld nemen nationale regeringen grote stappen om het virus onder controle te krijgen. In de Algerijnse hoofdstad Algiers wordt een avondklok van kracht, net als in heel Saoedi-Arabië.

Maandag riepen de autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten hun studenten in het buitenland op binnen 48 uur naar huis te komen. Luchtvaartmaatschappij Etihad liet daarop weten wereldwijd enkel nog diplomaten en eigen staatsburgers mee te nemen op hun vluchten met Abu Dhabi als eindbestemming.

Twitter avatar etihad Etihad Travel Update: Effective immediately, passengers departing from international destinations will only be allowed to travel if they are UAE citizens or diplomatic passport holders, and only if their final destination is Abu Dhabi. (1/3)

Zuid-Afrika voor 21 dagen op slot

Zuid-Afrika gaat vanaf donderdag voor 21 dagen op slot om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa maandag bekendgemaakt, meldt persbureau AP. De bevolking mag alleen nog naar buiten voor essentiële zaken, zoals het kopen van eten en medische behandelingen.

Het land, waar zo'n 57 miljoen mensen wonen, is na Rwanda en Tunesië het derde land in Afrika dat een lockdown invoert. In Afrika kwam de verspreiding van het coronavirus relatief laat op gang in vergelijking met de Europa, Azië, het Midden-Oosten en de VS.

Maandag is het aantal bevestigde besmettingen in Zuid-Afrika met bijna 50 procent toegenomen, er werden 128 nieuwe besmettingen geteld. Het totale aantal besmettingen staat nu op 402. Er zijn voor zover bekend nog geen doden gevallen door het virus.

Naast Zuid-Afrika kondigde ook Cyprus maandag een lockdown aan. Tot 13 april mogen mensen op het eiland alleen nog voor essentiële zaken naar buiten.

Rutte: volledige lockdown is volgende stap

Een volgende stap in de strijd tegen de coronauitbraak is een volledige lockdown. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd na het crisisberaad. Maar vooralsnog is dat niet aan de orde, zei hij.

Tijdens een persconferentie kondigde Rutte aanvullende en strengere maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Als dit niet werkt, is het hele land op slot gooien de volgende stap, zei Rutte. „Ik hoop dat dat niet nodig is.”

487 patiënten met Covid-19 op de Nederlandse intensivecareafdelingen

Er liggen momenteel 487 patiënten met Covid-19 op de intensivecareafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen. Dat blijkt maandag uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Het gaat om een kleine stijging ten opzichte van een dag eerder, zondag lagen er 405 mensen met het coronavirus op de IC.

Aan het begin van vorige week waren er nog geen honderd bedden bezet op de IC's. Volgens de NVIC zijn er op dit moment nog voldoende bedden beschikbaar. Afgelopen dagen zijn echter wel veel coronapatiënten vanuit Noord-Brabant overgebracht naar ziekenhuizen elders in het land, omdat er anders tekorten driegden te ontstaan. Volgens premier Mark Rutte was er sprake van een „nijpende” situatie afgelopen weekend in de Brabantse ziekenhuizen.

Sinds de uitbraak van het virus zijn in totaal 1.230 mensen met Covid-19 opgenomen (geweest), blijkt uit de laatste cijfers van het RIVM. Een dag eerder waren dat er nog 988. In totaal zijn er in Nederland 213 mensen overleden aan het coronavirus.

De Jonge: quarantaine-advies aangescherpt

Als één lid van een gezin koorts heeft, moeten alle gezinsleden thuisblijven. Dat beveelt het Outbreak Management Team aan, aldus minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) op de persconferentie in Den Haag. Uitzonderingen gelden voor mensen in vitale beroepen. Kappers en nagelstudio's moeten tot 6 april de deuren sluiten.

Foto Bart Maat/ANP

Alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden, burgemeesters mogen sneller optreden

Alle samenkomsten, evenementen en bijeenkomsten worden tot 1 juni verboden. Dat heeft minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) maandag gezegd. Er zal ook geen bovengrens van honderd personen meer zijn.

Daarnaast gaat het kabinet burgemeesters de mogelijkheid geven met noodverordeningen beter op te treden. Zij kunnen bijvoorbeeld bepaalde specifieke locaties, zoals stranden en parken, sluiten als dat nodig is. Burgemeesters mogen ook plekken aanwijzen waar groepsvorming verboden wordt. Als meer dan drie mensen daar bij elkaar komen en zich niet aan de anderhalve meter afstand houden, mag de politie ingrijpen. Wie zich niet aan de voorschriften houdt, riskeert een boete tot 400 euro.

De minister sprak er schande van dat de politie afgelopen weekend mensen weg moest sturen. „Een slordige, laconieke en daarmee asociale manier van omgaan met maatregelen. Het kost levens, onnodig.”

„Gebruik je gezonde maatschappelijke verstand”, aldus Grapperhaus. „Ga zo min mogelijk de deur uit, alleen voor je werk. Ga boodschappen doen, maar doe dat alleen en niet met het hele gezin. Op een tijdstip waarop de winkel rustig en overzichtelijk is. Alleen dan kunnen we afstand bewaren. Wil je daarnaast naar buiten voor een frisse neus, doe dat dan alleen. En zeker niet in groepen. Houd afstand en blijf weg van sociale activiteiten. En thuis ten hoogste drie bezoekers tegelijk. Doe dat voor je eigen gezondheid. Maar als u denk, ach: doe het dan voor de kwetsbaren in de samenleving.”

Twitter avatar MinVWS Ministerie van VWS Het kabinet heeft vandaag maatregelen aangescherpt in de aanpak van het coronavirus. Een overzicht van de maatregelen ⤵️ https://t.co/ksDbE3Ejjy #coronavirus #COVIDー19 https://t.co/Ad0kgMPLAB

Rutte: denk niet dat het wel los zal lopen

Premier Rutte roept in een persconferentie op het ministerie van Justitie en Veiligheid Nederlanders nogmaals op afstand te bewaren. Hij richt zich vooral tot jongeren.

„Denk niet het zal wel loslopen, ik heb een kleinere kans om zwaar ziek te worden. Je kunt nog steeds andere mensen aansteken. Ik irriteerde me vreselijk aan de beelden in de journaals van jonge mensen die zeiden ik ben niet zo bezorgd. Nee, misschien niet voor jezelf, maar wel voor anderen.”

Italiaanse vakbonden zijn bezorgd over gezondheid, kondigen stakingen aan

Italiaanse vakbonden vinden dat te veel van hun leden moeten doorwerken terwijl er in hun ogen vaak onvoldoende garanties zijn voor hun gezondheid. Voor woensdag hebben de metaalbonden in de regio´s Lombardije en Lazio een staking aangekondigd.

De bonden reageren hiermee op het decreet van zondag waarmee het kabinet alle niet-essentiële economische activiteit stillegt. De maatregel is zaterdagavond laat aangekondigd, maar pas zondag aan het einde van de dag nader ingevuld, na veel overleg. Volgens de bonden heeft het kabinet onder druk van de werkgeversorganisatie Confindustria ook bedrijven die moeilijk als essentieel voor het land kunnen worden beschouwd, toestemming te geven om door te werken.

Incidenteel is maandag al gestaakt in de Noord-Italiaanse regio’s Lombardije en Piëmont, waar de hoogste aantallen besmettingen met het coronavirus zijn gemeten. Volgens de bonden wordt er in veel fabrieken gewerkt zonder maskers, handschoenen en/of desinfecterend materiaal.

De bedrijven die moeten sluiten, hebben drie dagen de tijd gekregen om zich daarop voor te bereiden, de lopende orders af te wikkelen en het productieproces op een geordende manier stil te leggen.

Finale Champions League uitgesteld

De finale van de Champions League is uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus. Er is nog geen nieuwe datum vastgesteld. Dat heeft de UEFA maandag bekendgemaakt. De wedstrijd zou op 30 mei gespeeld worden in Istanbul. Ook de finale van de Europa League gaat niet door, net als de eindstrijd van de Champions League voor vrouwen. Al het Europese clubvoetbal ligt al circa twee weken stil.

Twitter avatar UEFA UEFA As a result of the COVID-19 crisis, UEFA has today formally postponed the following finals, originally scheduled for May 2020. @UWCL
@EuropaLeague
@ChampionsLeague No decision has yet been made on rearranged dates. Further announcements will be made in due course.

De Champions League-trofee voorafgaand aan de finale in 2019 tussen Liverpool en Tottenham Hotspur. Foto Chris Brunskill/Getty Images

IMF verwacht dit jaar zware recessie, maar herstel in 2021

Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat de coronacrisis dit jaar voor een zware recessie gaat zorgen. Die zal „minstens zo erg zijn als tijdens de kredietcrisis”, zegt topvrouw Kristalina Georgieva maandag, „of erger.” De instelling verwacht echter dat de economie in 2021 weer zal herstellen.

Hoe hevig de economische gevolgen van de pandemie zullen zijn, hangt volgens Georgieva af van de effectiviteit van de virusbestrijding. „De impact zal zwaar zijn, maar hoe sneller het virus stopt, hoe sneller en sterker het herstel zal zijn.” Volgens haar is het indammen van besmettingshaarden cruciaal, net als het „versterken van de gezondheidszorg”.

Het IMF is bereid zo veel uit te lenen als het maar kan, maximaal zo'n 1.000 miljard euro. Tachtig landen hebben het fonds al om hulp gevraagd. Volgens Georgieva vormt de komende recessie een groter gevaar voor arme landen en opkomende economieën. Investeerders uit rijkere landen zullen zich daar terugtrekken.

Georgieva zegt daarnaast dat het IMF een voorstander is van de steunmaatregelen die overheden wereldwijd nemen om bedrijven te steunen die door de crisis geen inkomsten meer hebben. „Die dappere maatregelen zijn niet alleen in het belang van elk land maar ook dat van de wereldeconomie.”

IMF-topvrouw Kristalina Georgieva Foto Brendan Smialowski/AFP

Dodental Italië loopt op met zeshonderd

In Italië zijn in het afgelopen etmaal 602 mensen overleden door het coronavirus. Dat hebben de Italiaanse autoriteiten maandagavond bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

Het aantal mensen dat dagelijks aan Covid-19 overlijdt, lijkt in Italië voorzichtig over de piek heen. Mogelijk worden de strikte maatregelen die eerder in het land zijn genomen, nu merkbaar. Zaterdag stierven nog bijna achthonderd patiënten. Zondag was er voor het eerst een daling, naar circa 650.

In totaal zijn er nu 6.077 mensen in Italië overleden aan het virus. Het aantal bevestigde gevallen is van zondag op maandag met bijna vijfduizend toegenomen tot 63.928. Van hen zijn 7.432 genezen verklaard, terwijl er nog ruim drieduizend mensen op de intensive care ligt.

De begrafenis van een coronadode in de Noord-Italiaanse plaats Grassobbio. Foto Piero Cruciatti/AFP

EU laat begrotingsregels tijdelijk los

De Europese begrotingsregels worden in verband met de coronacrisis tijdelijk losgelaten. De ministers van Financiën van de EU-landen zijn maandag akkoord gegaan met het voorstel hiertoe van de Europese Commissie. De Nederlandse minister van Financiën, Wopke Hoekstra (CDA), zei tegen persbureau ANP dat „lidstaten nu meer ruimte om hebben om te doen wat nodig is in de strijd tegen het coronavirus".

Volgens de Brusselse begrotingsregels mag de staatsschuld maximaal 60 procent bedragen van het bruto binnenlands product. Voor Nederland is er ruimte, omdat de staatsschuld de laatste jaren is teruggebracht tot onder de 50 procent. Vorige week kondigde het kabinet al een noodpakket aan dat vele tientallen miljarden zal gaan kosten. Ook Spanje kondigde aan 200 miljard euro aan maatregelen te nemen en Frankrijk is van plan om 45 miljard euro aan maatregelen te nemen.

Twitter avatar WBHoekstra Wopke Hoekstra Vandaag hebben wij de mogelijkheid in het stabiliteits en groeipact (sgp) geactiveerd om tijdelijk af te wijken van de europese begrotingsregels. Hierdoor hebben lidstaten nu meer ruimte om te doen wat nodig is in de strijd tegen het COVID-19 virus. 1/2

54 nieuwe sterfgevallen in het Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk zijn sinds zondag nog eens 54 mensen overleden aan Covid-19. Daarmee komt het totale aantal doden op 335. Dat meldt persbureau Reuters.

Premier Boris Johnson overweegt strengere maatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De reden daarvoor is dat veel mensen in het Verenigd Koninkrijk afgelopen weekend de adviezen van de regering niet opvolgden, en naar buiten gingen.

WHO-topman Tedros waarschuwt: pandemie in stroomversnelling

De coronapandemie is in een stroomversnelling terechtgekomen. Dat heeft de inspecteur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus maandag in een persconferentie gezegd, melden internationale persbureaus. Hij maande ertoe maatregelen als het nemen van voldoende afstand zeer serieus te nemen.

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is wereldwijd inmiddels de 300.000 gepasseerd. „Na het eerste geval duurde het 67 dagen om tot de eerste honderdduizend besmettingen te komen”, aldus Tedros. „Het duurde elf dagen tot de volgende honderdduizend en slechts vier dagen tot de derde honderdduizend.”

Burgers vragen om thuis te blijven en afstand te bewaren zijn volgens het WHO belangrijke maatregelen waarmee tijd wordt gewonnen. Maar die maatregelen moeten volgens Tedros worden gecombineerd met het testen van iedereen bij wie een besmetting wordt vermoed en deze mensen te isoleren, om zo verdere verspreiding tegen te gaan.

'Alarmerende berichten'

Tedros waarschuwt dat het belangrijk is dat er goed opgelet wordt dat medewerkers in de zorg zelf niet besmet zijn, omdat zij anders patiënten kunnen aansteken. Er zijn wereldwijd „alarmerende berichten” over hoge aantallen besmettingen onder zorgmedewerkers. Hij zal overleggen met de leiders van de G20 om de productie van beschermende materialen op te voeren en te voorkomen dat er in landen hier tekorten aan ontstaan.

Ook zegt de WHO-baas dat het gebruiken van medicijnen waarvan de werking nog niet is aangetoond, valse hoop kan geven en tot medicijntekorten kan leiden. Hierbij lijkt hij te verwijzen naar onder andere het bericht van Donald Trump, die in een tweet aankondigde dat een combinatie van twee medicijnen mogelijk bruikbaar is tegen de ziekte. De WHO zal een wereldwijd onderzoek naar een medicijn opzetten en roept landen op om hieraan mee te doen om zo de krachten te bundelen.

Twitter avatar WHO World Health Organization (WHO) Media briefing on #COVID19 with @DrTedros. #coronavirus https://t.co/VkAu8osSLn

Soepelere regels voor desinfectiemiddelen

Het kabinet versoepelt de regels voor het maken, verkopen en vervoeren van stoffen die nodig zijn voor desinfectiemiddelen. Dat meldt persbureau ANP maandag. Door de verspreiding van het coronavirus zijn er in Nederland tekorten aan desinfectiemiddelen, voornamelijk in de zorg.

Verschillende bedrijven krijgen nu vrijstellingen waardoor ze zogenoemde biociden (stoffen die bacteriën doden) mogen produceren. Daarnaast heeft het kabinet de Inspectie Leefomgeving en Transport opgedragen niet te handhaven wanneer regels worden overtreden voor de levering van biociden.

Afgelopen week werd bekend dat chemiebedrijf DSM op verzoek van de overheid zo'n 130.000 liter desinfectiemiddel heeft geproduceerd om de tekorten tegen te gaan. Het bedrijf, dat de kosten voor eigen rekening neemt, heeft extra productiecapaciteit vrijgemaakt. Ook Shell stelt grondstoffen beschikbaar voor de productie van desinfectiemiddel.

Justitie onderzoekt oplichting met mondkapjes

De politie en het OM zijn een onderzoek gestart naar een oplichtingswebsite, die mondkapjes aanbood maar niet leverde. Dat meldt het OM maandag. Een vrouw uit Hong Kong nam contact op met de Nederlandse autoriteiten nadat ze voor ongeveer 28.000 euro was opgelicht.

De website gebruikte de naam, KVK-gegevens en het BTW-nummer van een bestaand bedrijf in Noord-Nederland. Dat bedrijf heeft volgens het OM niets te maken met de oplichting. De nepwebsite wordt gehost door een bedrijf uit de Verenigde Staten.

De officier van justitie heeft de host gevraagd om de website uit de lucht te halen en de gegevens van de eigenaren te delen met justitie.
De officier waarschuwt in een verklaring voor criminelen die „op allerlei manieren geld proberen te verdienen aan deze crisis”. „Je moet in deze tijd scherp zijn op oplichters, die misbruik maken van de situatie. Criminelen spelen in op angst bij het publiek.”

Eerste coronatest bondskanselier Merkel is negatief

Het lijkt erop dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel geen corona heeft. Dat blijkt uit de eerste testresultaten, aldus een woordvoerder van de regering tegen persbureau Reuters. Ze moet nog meer tests ondergaan om de besmetting volledig te kunnen uitsluiten.

Merkel zit sinds zondag in thuisisolatie nadat ze in contact was geweest met een arts die besmet bleek. Eerder op de dag had de bondskanselier nieuwe maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het is de komende twee weken niet meer toegestaan om met meer dan twee personen af te spreken. In Duitsland zijn 115 mensen overleden aan Covid-19 en zijn ruim 27.000 besmettingen geregistreerd.

Angela Merkel is in contact gekomen met arts die besmet bleek met het coronavirus Foto Clemens Bilan/EPA

Vijfde traumaheli beschikbaar

Vanaf dinsdag zal een vijfde medisch team de beschikking krijgen over een traumahelikopter, waarmee patiënten sneller kunnen worden vervoerd. De helikopter is beschikbaar gesteld door de ANWB en door het Radboudumc en is zo ingericht dat patiënten er ook mee vervoerd kunnen worden en er in de lucht al intensive care mogelijk is. Normaliter vervoeren traumahelikopters alleen bij uitzondering patiënten.

Het Mobiel Medisch Team dat gebruik gaat maken van de helikopter, zal in volledig beschermende kleding vliegen om besmetting te voorkomen. In eerste instantie zal gevlogen worden vanaf vliegbasis Volkel in Noord-Brabant.

Start Formule 1-seizoen opnieuw uitgesteld

De start van het Formule 1-seizoen is weer opgeschoven. De GP van Azerbeidzjan, die op 7 juni zou plaatsvinden, is uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dat heeft de organisatie besloten na overleg met de autoriteiten in het land. Er wordt nog gezocht naar een vervangende datum.

Het is de achtste race van dit jaar die wordt uitgesteld of afgelast in verband met de pandemie. Eerder werd de GP in Zandvoort, de eerste die in jaren op Nederlandse bodem zou worden gereden, uitgesteld. De seizoensstart staat nu gepland voor 14 juni, in Canada.

Twitter avatar F1 Formula 1 Organisers of the Azerbaijan Grand Prix have taken the decision to postpone the 2020 race due to the global spread of Coronavirus https://t.co/o5cKQb2obY

De dag tot nu toe

 • Covid-19 heeft in de afgelopen vierentwintig uur aan 34 mensen in Nederland het leven gekost. Daarmee staat het dodental volgens het RIVM in Nederland nu op 213.
 • Het Rode Kruis heeft afgelopen weekend duizenden beschermingsmiddelen gekregen in de strijd tegen het coronavirus. Er zijn 125.000 maskers, 36.000 beschermingsbrillen en vijfhonderd liter ontsmettingsmiddel aangeboden.
 • In Spanje zijn sinds zondag 462 mensen bezweken aan Covid-19. Daarmee is het totale dodental op 2.182 gekomen. In Spanje zijn na Italië en China nu de meeste mensen overleden door de ziekte.
 • De voor verkrachting en aanranding veroordeelde filmproducent Harvey Weinstein is positief getest op het coronavirus. De voormalige Hollywoodmagnaat is inmiddels in isolatie geplaatst in de gevangenis waar hij zit in New York.
 • Na Canada heeft ook Australië maandag besloten geen sporters naar de Olympische Spelen in Tokio te sturen. Dat heeft het Australisch Olympisch Comité (AOC) maandag bekendgemaakt.

Corendon: geen vliegvakanties tot 1 juni

Reizigers die hadden geboekt via Corendon, krijgen vandaag bericht dat alle vakanties tot 1 juni worden geannuleerd. Het gaat volgens de reisorganisatie om 80.000 reizen, bovenop de 40.000 die eerder al waren vervallen.

Vanwege de vergaande reisbeperkingen die in veel landen zijn ingesteld, ziet Corendon geen mogelijkheid meer om de vakanties uit te voeren. Klanten krijgen een voucher waarmee zij in een later stadium alsnog op vakantie kunnen.

KLM voert ingekort zomerrooster in

Luchtvaartmaatschappij KLM schaalt vanwege het virus het aantal vluchten sterk terug. Wanneer op 29 maart de zomerdienstregeling ingaat, zal nog 10 procent van het normale aantal vluchten vertrekken. Dit aangepaste schema zal in ieder geval tot 3 mei gelden.

Voor Barcelona, Madrid en Rome gelden strenge reisbeperkingen, waardoor KLM daar helemaal niet op kan vliegen. Internationaal zal KLM voorlopig op Delhi, Dubai, Lima, Nairobi, Beijing en Taipei alleen vrachtvluchten uitvoeren. De maatschappij benadrukt dat de restricties momenteel snel veranderen en dat het vluchtschema daarop wordt aangepast.

Bewoners Roermond kunnen met een poster achter het raam hulp vragen

Alle bewoners in het Limburgse Roermond ontvangen vanaf dinsdag thuis een poster die aan twee kanten gekleurd is. Mensen die hulp nodig hebben kunnen de rode kant voor het raam hangen. Mensen die kunnen helpen, hangen de groene zijde op.

Initiator Rob Hompe van de website Roermond Nieuws, wil hiermee de eenzaamheid tijdens de coronacrisis tegengaan. „Ik hoorde de koning vertellen dat we het eenzaamheidsvirus moeten bestrijden. Maar mensen voelen toch vaak gêne om om hulp te vragen” zegt hij. Op de posters kunnen bewoners hun telefoonnummer schrijven zodat ze bereikt kunnen worden, ook als ze in quarantaine zitten.

Hompe benaderde de fractievoorzitters van de gemeenteraad, die zijn voorstel vervolgens allemaal steunden. Een aantal gemeenteraadsleden gaat zelfs helpen de posters te verspreiden, zegt hij. Ook horeca-ondernemer Wim Cox, die in Roermond elf zaken runt, zag het idee zitten. Zijn personeel, dat thuiszit zonder werk, helpt deze week de posters rond te brengen. „Mijn vrouw is een actie begonnen in Venlo", zegt hij. „Maar het liefst zou ik zien dat iedereen in Nederland zo'n poster krijgt.”

De poster die in Roermond wordt verspreid.

'Boodschappenuur voor senioren geslaagd'

Het uurtje tussen 07.00 en 08.00 uur waarin zeventigplussers rustig boodschappen kunnen doen, was een succes. Dat zegt een woordvoerder van supermarktketen Albert Heijn tegen persbureau ANP. „We krijgen vanuit het hele land positieve signalen van ouderen en managers. Veel oudere klanten bedanken medewerkers en leidinggevenden."

De klanten vonden het volgens de woordvoerder prettig om in alle rust te kunnen winkelen. „Behalve een kans op besmetting van mens op mens, is er ook een kans op besmetting via oppervlaktes. Omdat die mogelijk kleiner is als de supermarkt net negen uur dicht is geweest, vinden oudere klanten het een prettig idee dat ze dan hun boodschappen kunnen doen.” Het beleid blijft voorlopig van kracht.

NRC deed verslag van het 'ouderenuurtje' in het Eindhovense Winkelcentrum Woensel: 'Normaal ging ik ‘s ochtends vroeg zwemmen, dat kan nu toch niet'

Hotels Van der Valk en Fletcher kunnen binnen 24 uur ziekenhuispatiënten opnemen

Hotelketens Van der Valk en Fletcher kunnen binnen 24 uur patiënten uit het ziekenhuis overnemen. Dat zegt Rob Hermans, directeur van Fletcher. „We hebben de benodigde inkopen gedaan, teams zijn getraind en de draaiboeken liggen klaar", zegt hij. Hij heeft hierover contact gehad met de veiligheidsregio's in Noord-Brabant, Limburg en Gelderland - de regio's waar de nood het hoogst is. „Op het moment dat we een concreet verzoek binnenkrijgen, kunnen we alles in werking stellen.”

De hotels kunnen patiënten overnemen die geen corona hebben maar wel in het ziekenhuis liggen. Hierdoor komen er bedden in het ziekenhuis vrij. Ook kunnen er mensen terecht die vanuit een zorginstelling naar het ziekenhuis moeten maar voor wie nu geen plek is, vertelt Hermans. Ten slotte kunnen ook coronapatiënten terecht in de hotels die te ziek zijn om thuis te blijven, maar niet per se in het ziekenhuis hoeven liggen.

Hoeveel patiënten worden opgenomen, is afhankelijk van de vraag. „We hebben 14.000 bedden", zegt Hermans. „Maar die kunnen we natuurlijk niet allemaal tegelijk vullen.”

Een hotelkamer in Uden is ingericht als geboortecentrum om ziekenhuizen te ontlasten. Zwangere vrouwen in Brabant kunnen daar poliklinisch bevallen. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Wereldwijd dwalen door virtuele museumzalen

Musea en hun curatoren trachten ondanks de noodgedwongen sluitingen vanwege het coronavirus nog steeds een van hun belangrijkste taken te vervullen: kunst aan het publiek tonen. De International Council of Museums (ICOM) lanceerde afgelopen donderdag de hashtag #MuseumsAndChill om musea te stimuleren zich online meer te profileren. Maar voordat ze hiermee kwamen, namen musea wereldwijd zelf al een vergelijkbaar initiatief en gaven onder de noemer #MuseumFromHome massaal virtuele rondleidingen door hun zalen en depots en online lezingen.

Lees hier het volledige artikel

Honderden kapperszaken sluiten hun deuren

Een aantal grote ketens van kapperszaken is vanaf maandagmiddag 13.00 uur gesloten om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat meldt een van hen, Brainwash, maandag. De ketens, die in totaal verantwoordelijk zijn voor zeshonderd kappersvestigingen, vinden dat het in het algemene belang is om dicht te gaan. Ze gaan daarmee in tegen het oordeel van het RIVM, dat vorige week liet weten dat kapsalons gewoon open kunnen blijven.

De ketens, die zijn aangesloten bij samenwerkingsverband Kappersunited, hebben tot de sluiting besloten na het NL-Alert van zondag en meerdere oproepen van artsen om binnen te blijven. Aan Kappersunited zijn vijftien ketens verbonden, waaronder naast BrainWash ook TEAM Kappers, Cosmo en Kinki Kappers. In totaal telt Nederland ongeveer 25.000 kapperszaken.

Kapsalons worstelen al langer met de adviezen van het RIVM en het kabinet, omdat het als kapper onmogelijk is om de voorgeschreven anderhalve meter afstand te houden. Kappersbrancheorganisatie ANKO had daarom haar leden vorige week al opgeroepen de deuren te sluiten. Ook wil de organisatie dat de overheid meer duidelijkheid biedt over de in haar ogen tegenstrijdige voorschriften.

Indiërs in quarantaine krijgen markering op hun huis

De regering van het Indiase territorium Delhi markeert sinds zondag alle huizen van mensen die worden geadviseerd om in quarantaine te gaan. Dat heeft de minister-president Arvind Kejriwal zondag bekendgemaakt via Twitter.

Hij roept mensen op om gezinnen in quarantaine niet te stigmatiseren. „Wees alstublieft empathisch en ondersteun hen”, aldus Kejriwal. „De markering is alleen bedoeld om anderen te waarschuwen voor hun eigen veiligheid.”

Lees ook: Hoelang blijft een massale corona-uitbraak India nog bespaard?

Het totale aantal nieuwe bevestigde besmettingen in India steeg maandag met 37 naar 433. In een week tijd is het aantal meer dan verdubbeld. Acht mensen zijn tot nu toe omgekomen.

Een markeringsbiljet in Delhi. Herleidbare persoonsgegevens zijn verwijderd.

Youp van 't Hek niet meer in het ziekenhuis

Cabaretier en NRC-columnist Youp van 't Hek, die met het coronavirus besmet is, ligt niet meer in het ziekenhuis. Hij is maandagmorgen ontslagen, meldt zijn management. De „oprechte dank en grote waardering” van Van 't Hek „gaan uit naar de artsen en verplegers” van het Amsterdam UMC (locatie AMC), waar hij lag.

Van 't Hek (66) gaat nu thuis verder herstellen van de coronabesmetting. „Als alles goed gaat”, pakt hij in september zijn werk weer op.

Donderdag werd bekend dat Van 't Hek was opgenomen in het ziekenhuis nadat bij hem Covid-19 was vastgesteld. Zijn agentschap Hekwerk Theaterproducties zei donderdag dat de artiest het „naar omstandigheden redelijk goed” maakte. Van 't Hek is hartpatiënt: hij kreeg eind 2015 meerdere bypasses. Afgelopen november werd hij onwel tijdens een show.

Martin van Rijn beëdigd als minister voor Medische Zorg

Zorgen voor genoeg materieel om mensen in de zorg te beschermen, zorgen dat de intensivecarecapaciteit in ziekenhuizen wordt uitgebreid en „samen met het kabinet nadenken over hoe we de samenleving kunnen doordringen van het feit dat afstand houden het allerbelangrijkst is”. Dat zijn de drie taken waar minister Martin van Rijn (Medische Zorg) zich de komende drie maanden mee bezig zal houden. Dat zei hij vanmiddag na zijn beëdiging door koning Willem-Alexander in een persstatement in de hal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Van Rijn vervangt de vorige week opgestapte Bruno Bruins (VVD). Die legde zijn taken neer wegens oververmoeidheid.

De minister zei „verrast” te zijn geweest door de vraag van premier Mark Rutte om het ministerschap op zich te nemen. Hoewel Van Rijn PvdA'er is, zal hij de komende maanden niet optreden namens de PvdA. „Er zijn momenten in het leven dat politieke verschillen er niet te doen. Ik ben opgevoed met de gedachte dat je er moet staan als er een beroep op je wordt gedaan.” Van Rijn benadrukte dat de PvdA gewoon oppositie blijft voeren.

Van Rijn is vanaf nu samen met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) verantwoordelijk voor de bestrijding van het coronavirus. Van Rijn zal het ministerschap voor drie maanden vervullen, daarna zoekt het kabinet naar een vervanger van een coalitiepartij.

Martin van Rijn (PvdA) wordt door koning Willem-Alexander beëdigd tot minister voor Medische Zorg. Foto Mischa Schoemaker/ANP

RIVM: 34 nieuwe doden door Covid-19

Covid-19 heeft in de afgelopen vierentwintig uur aan 34 mensen in Nederland het leven gekost. Daarmee staat het dodental door het coronavirus in Nederland op 213, blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM. De leeftijd van de mensen die zijn overleden ligt tussen de 55 en 97 jaar.

Het aantal vastgestelde besmettingen liep met 545 patiënten op tot 4.749. Het werkelijke aantal mensen dat is besmet ligt in Nederland hoger, benadrukt het RIVM. Alleen mensen die zo ziek zijn dat ze naar het ziekenhuis komen, worden op het virus getest. In totaal zijn er 1.230 mensen opgenomen (geweest).

Nog steeds is het virus voornamelijk in Noord-Brabant aangetroffen, met 1.558 personen. Daarnaast zijn Zuid-Holland (647 besmettingen) en Noord-Holland (600) de provincies met de meeste besmette personen.

Fed neemt vergaande maatregelen om economie te steunen

De Federal Reserve heeft maandag opnieuw maatregelen aangekondigd die de Amerikaanse economie moeten ondersteunen. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken gaat onder meer ongelimiteerd overheidsschulden en zogenoemde herverpakte hypotheken opkopen. Ook roept de 'Fed' een hulppakket van 300 miljard dollar (278,7 miljard euro) in het leven ter ondersteuning van werkgevers, consumenten en bedrijven.

Dat de centrale bank geen maximumbedrag noemt bij de overheidsschulden en herverpakte hypotheken die het wil opkopen, is volgens analisten ongekend. Eerder verlaagde de Fed al tweemaal de rente en werd al 700 miljard dollar uitgetrokken om schatkistpapieren en hypotheekleningen op te kopen.

De nieuwe maatregelen zijn volgens de koepel nodig vanwege de „enorme ontberingen” die de Verenigde Staten en de rest van de wereld te wachten staan door de uitbraak van het coronavirus. „Onze economie wordt met ernstige ontwrichting geconfronteerd. Er moeten vergaande inspanningen worden geleverd om de verliezen van banen en inkomens te beperken.”

Lees ook: Lagarde zegt het nu eigenlijk ook: whatever it takes

Van der Valk en Fletcher gaan coronapatiënten opvangen

Van der Valk Hotels stelt hotels beschikbaar voor de opvang van coronapatiënten. Dat bevestigen de woordvoerders van de keten. Afgelopen vrijdag gingen er al geruchten over de plannen, maar inmiddels worden op zeker twee Van der Valk-locaties voorbereidingen getroffen.

Hotels in het Limburgse Urmond en Heerlen worden momenteel klaargemaakt om als opvang voor coronapatiënten te kunnen worden gebruikt. Het gaat dan om patiënten wier gezondheid „te goed [is] voor het ziekenhuis en te slecht voor thuis”, zegt de woordvoerder van Van der Valk.

Voor hoeveel personen nu plek wordt gemaakt en wat daar precies voor nodig is, kan de woordvoerder niet zeggen. „Alles gaat in overleg met de veiligheidsregio's”, aldus de woordvoerder.

Bij Van der Valk Uden-Veghel worden momenteel verloskamers ingericht. „Vrouwen die thuis zouden kunnen bevallen, maar dat liever in het ziekenhuis doen, kunnen daarheen gebracht worden.” Het hotel krijgt bij de werkzaamheden hulp van drie medische planners van Defensie, meldt het ministerie maandag. Ook zijn militairen begonnen met het leveren van veertig beademingsapparaten aan verschillende ziekenhuizen. De apparatuur wordt gebruikt bij de behandeling van coronapatiënten op de intensivecare-afdelingen.

Ook Fletcher Hotels biedt locaties aan om druk op de ziekenhuizen te verlichten. Hoe die plannen eruit zien, kon de keten desgevraagd nog niet zeggen.

Lees ook wat we eerder scheven over het hotel in het Limburgse Urmond: Limburgs draaiboek: Van der Valk wordt coronahotel

Minister Blok: 'complexe en unieke' operatie om gestrande Nederlanders terug te halen

De overheid en de reissector gaan een „maximale inspanning” leveren om gestrande Nederlanders uit het buitenland terug te halen. Volgens minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) gaat het om een „complexe en unieke” repatriatie-operatie. De overheid maakt hier samen met de reisbranche en verzekeraars tot eind april maximaal tien miljoen euro voor vrij.

De minister heeft een speciale regeling ingesteld voor reizigers die door de uitbraak van het coronavirus in het buitenland vastzitten en voor hun terugreis niet kunnen terugvallen op een reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Gestrande reizigers kunnen zich melden op de website bijzonderebijstandbuitenland.nl. De overheid zal vervolgens het (lucht)transport voor de terugkeer regelen, die waarschijnlijk via Nederlandse luchtvaartmaatschappijen zal verlopen.

Volgens Blok gaat het nog om duizenden Nederlandse reizigers die vastzitten in het buitenland. Zij moeten in principe zelf 300 euro of 900 euro bijdragen aan hun terugreis, afhankelijk van of zij zich binnen of buiten Europa bevinden.

Twitter avatar 247BZ 24/7 BZ Ben je op dit moment gestrand in het buitenland vanwege de #coronacrisis en kun je onmogelijk zelf je terugkeer regelen? Kijk dan op ➡️ https://t.co/iA3ASkRQJG https://t.co/oXBbnpv3SF

Kinderopvang rustig afgelopen week, ouders houden kinderen liever thuis

Ouders met cruciale beroepen waren afgelopen week terughoudend om hun kinderen naar de opvang te brengen. Dat laten brancheorganisaties en gemeenten maandag weten. Kinderopvangcentra hadden een bezetting van rond de 6 procent. Normaal gesproken gaan er ruim 800.000 kinderen naar de opvang, nu waren dat er zo'n 50.000.

Volgens Gjalt Jellesma van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) proberen ouders momenteel opvang zoveel mogelijk zelf te regelen: „Ze hebben de kinderen het liefst thuis.” De verwachting is dat hoe langer de coronamaatregelen van kracht zijn, hoe meer kinderen naar de opvang gebracht worden.

Scholen en kinderopvangcentra zijn open voor de opvang van kinderen van ouders met cruciale beroepen zodat zij hun werk kunnen doen. Meerdere gemeenten zijn bezig om 24-uursopvang beschikbaar te stellen maar vooralsnog is daar weinig vraag naar, laten brancheorganisaties en gemeenten, waaronder Amsterdam, Den Haag en Haarlem, weten.

De overheid heeft ouders vorige week gevraagd de kinderopvang ook te blijven betalen als ze daar geen gebruik van maken. Zo blijft de opvang in staat goede zorg te bieden aan kinderen van ouders met cruciale beroepen. De overheid heeft beloofd de kosten die ouders daarvoor maken te vergoeden.

De kinderopvangsector is daarnaast bezorgd over kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld en mishandeling. Jellesma: „Die kinderen kunnen niet zo lang thuisblijven. Als ze dat doen, verdwijnen ze bovendien uit beeld.” Volgens Jeugdzorg Nederland zijn de gezinnen waar dergelijke problemen spelen bekend en wordt er samen met de kinderopvangsector een oplossing gezocht, zodat de kinderen naar de opvang of school kunnen.

Personeel Transavia stemt in met corona-akkoord, ook installatiebedrijven noodlijdend

Het personeel van Transavia heeft nagenoeg unaniem ingestemd met het corona-akkoord dat vakbond FNV sloot met de door de pandemie in de problemen geraakte luchtvaartmaatschappij. Dat meldt de vakbond maandag.

In ruil voor baangarantie en inkomenszekerheid voor de komende drie tot zes maanden ziet het grond- en cabinepersoneel af van zijn winstuitkering over 2019. Ook zetten de Transavia-werknemers hun vakantiedagen in. Transavia betaalt arbeidskrachten - zowel in vaste dienst als met een tijdelijk contract - volledig door en maakt daarbij gebruik van het landelijke Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid dat het kabinet vorige week aankondigde in een poging de economische impact van de corona-uitbraak in te perken. De luchtvaartmaatschappij houdt haar vliegtuigen sinds maandag aan de grond omdat het vliegverkeer vrijwel helemaal stil is komen te liggen vanwege de virusuitbraak.

De economische gevolgen van de corona-uitbraak zijn in bijna alle arbeidssectoren van Nederland te voelen. Techniek Nederland, de brancheorganisatie voor installatiebedrijven, maakte maandag bekend dat twee derde van de respondenten in een enquête zei te verwachten binnen twee weken een beroep te moeten doen op het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid. Een op de drie voorziet dat de omzet over maart en april ruim 30 procent lager zal uitvallen dan vorig jaar.

Lees hier over de economische gevolgen van corona voor winkeliers: De huur nu stopzetten, dat zien veel verhuurders niet zitten

Installateurs komen in de problemen doordat hun materieel niet meer geleverd wordt of doordat zij geen werkzaamheden meer bij klanten mogen of kunnen uitvoeren. Techniek Nederland roept opdrachtgevers op werk dat volgens de richtlijnen van het RIVM en het kabinet wél veilig kan plaatsvinden, zoveel mogelijk door te laten gaan.

Kamervragen over gestrande cruiseschip-passagiers in Noord-Italië

50Plus-partijleider Henk Krol en PvdA-voorman Lodewijk Asscher hebben maandag Kamervragen gesteld over de Nederlandse passagiers die vastzitten op het cruiseschip Costa Luminosa, dat momenteel afgemeerd ligt in Noord-Italië. De Kamerleden willen onder andere antwoord op de vraag wat Nederland gaat doen om de passagiers terug te halen.

Meerdere passagiers aan boord van de Costa Luminosa bleken eerder deze maand besmet met Covid-19, waarna verschillende landen het schip weigerden te laten afmeren. Uiteindelijk mocht het cruiseschip afmeren in Marseille, van waaruit het kon doorvaren naar het Noord-Italiaanse Savona.

Aan boord bevinden zich tientallen Nederlanders. Omdat alle vluchten uit Italië worden geweigerd in Nederland, kunnen zij niet gemakkelijk terugkeren. De Nederlandse ambassade in Rome zegt bezig te zijn een vliegverbinding tussen Genua en Amsterdam op te zetten, maar het is nog onduidelijk of en wanneer dit lukt.

Krol en Asscher willen verder weten hoeveel Nederlanders er in totaal nog in het buitenland vastzitten en wat er voor hen gedaan zal worden om ze naar Nederland te krijgen. De vereniging van reisondernemingen ANVR schatte vorige week woensdag dat ongeveer 200.000 Nederlanders zich in het buitenland bevinden. Onder hen zijn ongeveer zestig Nederlanders aan boord van een ander cruiseschip, de MSC Splendida. Dat schip is momenteel onderweg naar Marseille.

Vragen over Nederlanders in het buitenland. #COVIDー19 #coronavirusNederland pic.twitter.com/szMg9jW15f

— Henk Krol (@HenkKrol) March 23, 2020

Nieuwe maatregelen voor de aanpak van corona in Indonesië, Sri Lanka, Japan en Qatar

In Indonesië zijn complexen die werden gebouwd om sporters tijdens de Asian Games van 2018 onder te brengen omgebouwd tot noodziekenhuizen. Dat meldt persbureau AP maandag. Zo komen er drieduizend extra bedden bij voor nieuwe coronapatiënten in de hoofdstad Jakarta. lan

De Indonesische regering wordt verweten dat er te langzaam wordt gereageerd op het coronavirus. De premier kiest niet voor een lockdown, maar als maatregel wordt er massaal getest en, bij positieve uitslag, geïsoleerd. Ziekenhuizen worden voorbereid op nieuwe patiënten door het leger en de politie. Maandag is er één nieuwe dode als gevolg van Covid-19 gemeld, wat het totale dodental in het land op 49 brengt, meldt persbureau Reuters. Ook werden 65 nieuwe besmettingen gemeld, waarmee er nu 579 bevestigde besmettingen zijn.

Landen treffen maatregelen

Sri Lanka heeft een verbod ingesteld op niet-essentiële reizen in het land. Ook is het vervoer van toeristen in het land verboden, meldt AP maandag. Verder zijn er 1.589 inwoners aangehouden omdat zij zich niet hielden aan de driedaagse avondklok die vrijdag werd ingesteld.

Nadat een groot aantal landen investeringen in de economie had aangekondigd om de klap van de coronacrisis op te vangen, volgde maandag ook Japan. Volgens bronnen van Reuters gaat Premier Shinzo Abe omgerekend ten minste 128 miljard euro aan investeringen doen.

Ook Qatar biedt economische hulp. Het land heeft volgens Reuters aangekondigd Gaza te hulp te schieten met 150 miljoen dollar (140 miljoen euro) over een periode van zes maanden. Op die manier steunt het land een humanitair programma van de Verenigde Naties in de Palestijnse gebieden. Qatar heeft van oudsher banden met de autoriteiten in de Gazastrook.

Medisch personeel maakt een kamer klaar voor coronapatiënten in een noodziekenhuis in Jakarta. Foto Hafidz Mubarak A./AFP

Dodental Spanje stijgt met 462

In Spanje zijn in het afgelopen etmaal 462 mensen bezweken aan Covid-19. Daarmee is het totale dodental op 2.182 gekomen. Het aantal mensen bij wie de besmetting is vastgesteld, nam toe met ongeveer 3.500 tot 33.089.

Het aantal dodelijke slachtoffers neemt in Spanje de afgelopen dagen flink toe. In Spanje zijn na Italië en China nu de meeste mensen overleden door de ziekte. De regering heeft afgelopen weekend de maatregelen aangescherpt: de noodtoestand is verlengd tot 11 april en de meeste buitenlandse reizigers worden geweerd bij de grenzen, vliegvelden en havens.

Deze week worden volgens de krant El País 640.000 testsets verdeeld in Spanje, waarmee snel besmettingen kunnen worden opgespoord.

Lege straten in Ronda in het zuiden van Spanje, deze zondag. Foto Jon Nazca/Reuters

Landbouworganisatie LTO vreest vijf miljard euro schade door het coronavirus

Het sluiten van de grenzen kan dramatische gevolgen hebben voor de agrarische sector. Die noodkreet laat voorzitter Marc Calon van brancheorganisatie LTO uitgaan na een week waarin het coronavirus de Nederlandse economie ten volle trof. Het land dat met trots de titel tweede landbouwexporteur ter wereld draagt, ziet nu al de gevolgen van het vastlopen van de internationale handel. Het komende half jaar zal de schade voor de boeren al uitkomen op zo’n 5 miljard euro, verwacht Calon.

Lees het interview met Calon hier: Boeren: ‘Onze grootste angst? Dat de grenzen gaan sluiten’

Veel coronaslachtoffers in Duitsland en Iran

In Duitsland zijn in 24 uur tijd 31 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. Het totaalaantal dodelijke slachtoffers staat nu op 86, meldt de Duitse gezondheidsorganisatie Robert Koch-Institut (RKI) maandag. Nog niet eerder nam het dodenaantal in Duitsland zo snel toe. Het aantal bevestigde coronapatiënten steeg met 4.062 tot 22.672.

Ook in Iran is het dodental de afgelopen dag aanzienlijk opgelopen. In de Islamitische Republiek zijn inmiddels 1.812 patiënten gestorven door Covid-19, een toename van 127. Het aantal bevestigde Iraanse besmettingsgevallen ligt sinds maandag op ruim 23.000, een groei van zo'n 1.400. Volgens de Johns Hopkins University is in Iran na Italië, China en Spanje het hoogste aantal mensen aan Covid-19 overleden.

Zuid-Korea heeft de afgelopen 24 uur juist erg weinig nieuwe besmettingsgevallen geregistreerd. Het aantal nieuwe infecties nam toe met 64 tot bijna 9.000, aldus de Koreaanse zorgautoriteiten; een laagterecord sinds de epidemie daar eind februari een piek meemaakte. Het dodental in Zuid-Korea, waar de ziekte zich relatief vroeg in de uitbraak verspreidde, steeg met 1 naar 110.

Volgens de Johns Hopkins University nadert wereldwijd het aantal slachtoffers de 15.000. Het aantal herstelde coronapatiënten ligt volgens de in de Amerikaanse staat Maryland gelegen universiteit op bijna 99.000 en het totaal aantal besmettingsgevallen op ongeveer 342.000.

Jongerenpartijen willen uitstel betaling collegegeld

Vijf jongerenpartijen willen dat het mogelijk wordt om het collegegeld later te betalen. In een brief vragen de voorzitters van het CDJA (de jongerenpartij van het CDA), de Jonge Democraten (D66), PerspectieF (ChristenUnie), DWARS (GroenLinks) en de Jonge Socialisten (PvdA) aan minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, D66) studenten „niet toe vergeten”.

Veel studenten hebben bijbaantjes op basis van nulurencontracten of op uitzendbasis, schrijven de partijen. Zij vrezen dat die banen in gevaar komen omdat die het makkelijkst te schrappen zijn voor werkgevers. Ondertussen lopen de vaste lasten als huur en collegegeld wel door.

Afgelopen donderdag schreef minister van Engelshoven dat studenten die hun baan verliezen door de coronacrisis hun lening bij DUO kunnen verhogen en collegegeldkrediet kunnen aanvragen. Dit vinden de jongerenpartijen onvoldoende: „het maken van extra studieschuld lijkt ons niet de oplossing”.

Naast een soepelere regeling voor het collegegeld willen de jongerenpartijen dat Van Engelshoven na de crisis onderzoekt hoe erg de schulden van studenten zijn opgelopen en hoe zij daarvoor gecompenseerd kunnen worden. Ook schrijven de voorzitters dat de minister in gesprek zou moeten gaan met werkgevers- en werknemersorganisaties om „extra oplossingen te zoeken” voor jongeren die hun baan dreigen te verliezen.

Twitter avatar jspvda JS in de PvdA Wij willen voorkomen dat jongeren al vroeg in hun leven door deze coronacrisis op een flinke achterstand komen te staan. Daarom schreven we samen met 4 andere PJO's een brief aan minister van Engelshoven met voorstellen om studenten te ondersteunen. 👇
https://t.co/CPcL6SYbwY

VN richten noodfonds op voor behandeling coronapatiënten

De Verenigde Naties gaan een noodfonds oprichten om de behandeling van coronapatiënten wereldwijd te ondersteunen. Dat heeft het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters maandag.

Het fonds moet ontwikkelingslanden die een zwak gezondheidsstelsel hebben, helpen in hun aanpak van de coronacrisis, zei de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Ine Eriksen Søreide. Ook wil de internationale organisatie de gevolgen voor de lange termijn aanpakken. Later deze week volgt een officiële bekendmaking van het fonds.

Unicef

De VN-kinderrechtenorganisatie Unicef waarschuwt dat een groot aantal kinderen wereldwijd te maken kan krijgen met „toenemende bedreiging van hun veiligheid en welzijn” door de maatregelen tegen Covid-19.

De organisatie maakt zich zorgen over kinderen die vóór de uitbraak van het coronavirus al kwetsbaar waren, doordat zij te maken hebben met bijvoorbeeld mishandeling of armoede. „Door isolatie raken juist deze kinderen uit het zicht”, waarschuwt de organisatie. Ook worden vluchtelingkinderen en migrantenkinderen, die al in nood waren, extra getroffen, aldus Unicef.

Mensen die mogelijk besmet zijn met Covid-19 wachten op een pre-screening voor een ziekenhuis in New York. Foto Angela Weiss/AFP

KLM gaat Nederlanders in Hongkong en Zuid-Korea repatriëren

Nederlanders die vastzitten in Hongkong en Zuid-Korea kunnen deze week terugkeren met vliegtuigen van KLM. Dinsdag gaat er één vlucht vanuit Hongkong en dinsdag en donderdag twee vluchten vanuit de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, meldt de Nederlandse vliegtuigmaatschappij.

Nederland weert sinds 13 maart vluchten uit allerlei landen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Ook China (en dus Hongkong) en Zuid-Korea staan op de lijst. KLM heeft nu een ontheffing gekregen voor deze drie vluchten. 'Met het vliegtuig uit Hongkong mogen ook inwoners van alle EU-landen en het Verenigd Koninkrijk opgehaald worden. De vlucht uit Seoul is alleen bedoeld voor de repatriëring van Nederlanders.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat het aantal reismogelijkheden wereldwijd steeds verder afneemt en roept Nederlanders op terug te keren. Onder meer de Nederlandse ambassade in Vietnam vraagt Nederlandse toeristen in dat land zo snel mogelijk te vertrekken. De ambassade verwacht dat ook vanuit dat land binnenkort geen vluchten meer vertrekken.

Ondertussen heeft Carrie Lam, de leider van Hongkong, bekendgemaakt dat bezoekers uit alle landen van de wereld vanaf woensdag geweerd worden. De maatregel geldt minstens twee weken. Hiermee reageert Hongkong op de toename van het aantal besmettingen van het coronavirus in de afgelopen dagen. Tot dusver zijn 318 mensen in Hongkong besmet.

Stewardessen op Schiphol, vorige week. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het wereldwijde vliegverkeer steeds verder afneemt. Foto Olivier Middendorp

Overleg burgemeesters en kabinet over lokale handhaving maatregelen

De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's en het kabinet zullen maandagavond overleg voeren over hoe de landelijke coronamaatregelen lokaal beter gehandhaafd kunnen worden. Dat zegt een woordvoerder van minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA). In het weekend bleek dat niet alle Nederlanders de waarschuwingen - onder meer om zoveel mogelijk binnen te blijven - even serieus nemen. Op pleintjes en parken kwamen groepen samen, bijvoorbeeld om te sporten. Doordat veel mensen van het lekkere weer gebruik wilden maken, ontstond drukte op markten, stranden en in parken. De voorgeschreven afstand van ten minste anderhalve meter werd niet overal opgevolgd.

De 25 regioburgemeesters komen maandagavond samen voor overleg met het kabinet. Minister Grapperhaus is daar waarschijnlijk bij aanwezig. 's Middags neemt hij eerst met onder anderen premier Mark Rutte en zorgministers Hugo de Jonge en Martin van Rijn de laatste corona-ontwikkelingen door. Ook daar wordt gekeken naar de mogelijkheden voor strengere handhaving van de voorschriften en nieuwe maatregelen.

Grapperhaus waarschuwde zondagavond bij tv-programma EenVandaag dat „een volgende stap” mogelijk gemaakt wordt als men de regels aan de laars blijft lappen. Hij noemde het „beschamend om te zien dat mensen in de zorg zich uit de naad werken, en dat even verderop mensen met z'n veertigen in een groep door een bos lopen”.

Lees ook deze weekendreportage: Drukte in parken: ‘Ik heb sociaal contact nodig, anders word ik depressief’

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zal als voorzitter van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond aanwezig zijn bij het overleg. De PvdA-burgemeester zei zondag in actualiteitenprogramma Nieuwsuur al dat een contactverbod, zoals nu in Duitsland geldt, „in beeld zou kunnen komen” als een deel van de bevolking de voorschriften blijft negeren. In Duitsland is niet-noodzakelijk contact tussen meer dan twee personen in het openbaar verboden.

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam en voorzitter van de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, waarschuwde in Buitenhof ook voor strengere maatregelen. Wat betreft de GroenLinks-burgemeester is een samenscholingsverbod een van de opties.

VNC: cabinepersoneel kan geen 1,5 meter afstand houden

Het cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappijen maakt zich zorgen over de eigen gezondheid, omdat het in het vliegtuig onmogelijk zou zijn voldoende afstand tot anderen te bewaren. Dat bevestigt bestuurder Chris van Elswijk van de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) maandag naar aanleiding van berichtgeving van Hart van Nederland.

Als vliegtuigen vol zitten, is het volgens Van Elswijk onmogelijk aan de maatregelen te voldoen die zijn genomen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo is het in een toestel met driehonderd passagiers onmogelijk om anderhalve meter afstand te houden en geen contact te maken.

KLM besloot eerder al dat cabinepersoneel minder vaak bij passagiers zou langslopen om de „contactmomenten” te verminderen. Volgens Van Elswijk zou op een later moment besloten kunnen worden minder passagiers per vlucht mee te nemen of te werken met beschermende pakken. De „uiterste maatregel” is niet meer vliegen, aldus Van Elswijk. Dit is vooralsnog niet aan de orde benadrukt hij, onder meer omdat er nog Nederlanders gerepatrieerd moeten worden.

Volgens Van Elswijk willen sommige collega's voorlopig niet vliegen uit angst besmet te raken of het virus verder te verspreiden. Ook ziet hij een „schrikbarende stijging” van ziekteverzuim sinds de uitbraak van het coronavirus. De bestuurder wil geen aantallen noemen.

Het Rode Kruis ontvangt duizenden beschermingsmiddelen na oproep

Het Rode Kruis heeft afgelopen weekend duizenden beschermingsmiddelen gekregen in de strijd tegen het coronavirus. Er zijn 125.000 maskers, 36.000 beschermingsbrillen en vijfhonderd liter ontsmettingsmiddel aangeboden, meldt de hulporganisatie maandag.

Vrijdag deed de organisatie een oproep aan particulieren en ondernemers die beschikken over medisch beschermingsmateriaal om dit te doneren. Het gaat onder meer om schorten, handschoenen en beschermingsbrillen.

Het aanbod is heel gevarieerd, zegt een woordvoerder van de organisatie. „Onder anderen tandartsen, pedicuren en hobbyisten boden spullen aan”. Een man die van plan was in het buitenland een ziekenhuis te openen doneerde beademingsapparatuur, omdat het plan voorlopig toch niet door kan gaan. Een speelgoedwinkel heeft een grote hoeveelheid vuurwerkbrillen gedoneerd.

Twintig vrijwilligers hebben de afgelopen twee dagen alle aanmeldingen nagebeld, zegt de woordvoerder. „Zo kon worden gecontroleerd wat voor aanbod er precies was en konden er afspraken worden gemaakt over de levering.” Ook hebben verschillende koeriersbedrijven hun diensten aangeboden.

De eerste spullen worden maandag ingeleverd waarna ze worden gecontroleerd en gesorteerd. Daarna worden de spullen overhandigd aan het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en GGD GHOR Nederland. Zij zorgen dat de spullen worden geleverd aan de zorginstellingen die ze het hardst nodig hebben.

Ook via andere kanalen wordt beschermingsmateriaal geleverd aan Nederland. Het Chinese telecombedrijf Huawei heeft 800.000 mondkapjes gedoneerd, meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) via Twitter. Daarvan zijn er al 200.000 binnengekomen die verdeeld worden over het Erasmus MC, verpleeghuizen en de thuiszorg. Zaterdag kwam de eerste lading van 690.000 mondkapjes binnen van een miljoenenorder uit China.

Fantastisch dat @HuaweiMobileNL 800.000 mondkapjes heeft gedoneerd. Die zijn hard nodig. De eerste 200.000 zijn binnengekomen en worden zsm over het land verdeeld. Een deel naar @ErasmusMC, grootste deel van deze lading gaat naar verpleeghuizen en de thuiszorg. 💪😷🦠 #corona pic.twitter.com/Atq0ns4Mr8

— Hugo de Jonge (@hugodejonge) March 22, 2020

FNV: mogelijk uitstel uitbetaling vakantiegeld in de horeca

Horecaondernemingen die zware verliezen lijden door de uitbraak van het coronavirus, kunnen er dit jaar mogelijk toe besluiten het vakantiegeld en de winstuitkering op te schorten. Vakbond FNV bevestigt naar aanleiding van berichtgeving van De Telegraaf dat de horecasector hierom heeft gevraagd en dat het onderwerp „op tafel ligt tijdens besprekingen”.

Volgens een FNV-woordvoerder wordt voorlopig nog geen besluit genomen over het opschorten van vakantiegeld, omdat eerst gekeken moet worden in hoeverre het steunpakket van de overheid de noodlijdende bedrijven kan helpen overeind te blijven. Ook speelt volgens haar mee dat de uitbetaling van het vakantiegeld pas in mei is.

Ook de detailhandel heeft om uitstel van de uitbetaling van vakantiegeld gevraagd, zegt brancheorganisatie Inretail tegen De Telegraaf. In deze sector lijkt de nood iets minder hoog omdat in de cao al is opgenomen dat het vakantiegeld in juni kan worden uitgekeerd. „Dat is alvast iets, maar als de crisis langer duurt is er meer nodig”, aldus Inretail-directeur Jan Meerman.

Zaterdag spraken de Stichting van de Arbeid en de koepel van pensioenuitvoerders af dat ondernemers die in acute problemen komen door de coronacrisis de pensioenpremies later mogen uitkeren. Ook het zwaar getroffen KLM heeft in overleg met de vakbonden besloten de winstuitkering uit te stellen.

Lees ook: Kabinet zet zuinigheid opzij voor coronacrisis

Meer supermarkten nemen maatregelen zodat ouderen rustig kunnen winkelen

Nadat sommige filialen van supermarktketen Jumbo vorige week een speciaal ouderenuurtje hadden ingesteld, kunnen ouderen die rustig willen winkelen vanaf maandag ook terecht bij de winkels van Albert Heijn en Lidl.

Bij Albert Heijn kunnen mensen van boven de zeventig jaar op werkdagen tussen 07.00 en 08.00 uur rustig boodschappen doen, voordat de winkel voor iedereen opent. Lidl opent op werkdagen in „winkels waar dat goed kan” tussen 09.00 uur en 11.00 uur aparte kassa's voor ouderen.

Ouderen kunnen 's ochtends rustig boodschappen doen bij Albert Heijn. Foto Jerry Lampen/ANP

Alle Dirk-supermarkten gaan vanaf maandag om 07.00 uur open. De vervroegde openingstijd geldt niet alleen voor ouderen maar voor alle klanten, zegt directeur Marcel Huizing in het AD.

Alle goede bedoelingen ten spijt, heeft ouderenbond ANBO al kenbaar gemaakt niets te zien in een speciaal ouderenuurtje. „Nog los van het onmogelijke tijdstip, zou de supermarkt moeten beseffen wat de consequenties van deze actie zijn”, zegt Liliane den Haan, directeur bestuurder van ANBO. „Oudere mensen worden gestigmatiseerd en enorm beperkt in hun vrijheid. Waarom zouden we dit willen?”

Ook Australië stuurt geen sporters naar Olympische Spelen

In navolging van Canada heeft ook Australië maandag besloten geen sporters naar de Olympische Spelen in Tokio te sturen. Het Australisch Olympisch Comité (AOC) heeft maandag bekendgemaakt dat Australische sporters zich moeten gaan voorbereiden op Spelen in 2021.

Het AOC heeft hiertoe besloten om de Australische sporters meer duidelijkheid te geven. Ook spreekt het comité over een „onhoudbare situatie” vanwege alle maatregelen die zijn genomen om de uitbraak van het coronavirus in te dammen. Volgens AOC-topman Matt Carroll is het „duidelijk” dat de Spelen niet in juli kunnen plaatsvinden.

„We beseffen dat uitstel een breed scala aan nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Maar als de wereld [volgend jaar] weer samenkomt voor de Olympische Spelen van Tokio, kunnen de Spelen een echte viering worden.”

De Spelen zijn nog niet uitgesteld of afgelast. Wel heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekendgemaakt verschillende „scenario's” te onderzoeken. Een van die scenario's is uitstel, erkende Yoshiro Mori, het hoofd van de organisatie in Tokio, maandag. Binnen vier weken zal er een beslissing genomen worden.

Harvey Weinstein test positief op coronavirus

De voor seksueel misbruik en verkrachting veroordeelde Harvey Weinstein is positief getest op het coronavirus. Dat bevestigt de voorzitter van de vakbond van gevangenispersoneel in New York aan persbureau Reuters.

De voormalige filmproducer is inmiddels in isolatie geplaatst in de New Yorkse gevangenis waar hij zit, de Wende Correctional Facility. Het gevangenispersoneel vreest zelf besmet te raken en verschillende medewerkers zijn in quarantaine geplaatst.

Het advocatenteam van Weinstein maakt zich zorgen, maar zegt niet op de hoogte zijn gesteld van de besmetting: „Gezien de gezondheidssituatie van meneer Weinstein zijn we uiteraard bezorgd, als dit inderdaad het geval is.”

De 68-jarige Weinstein werd in februari van dit jaar veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf en maakte tijdens het proces een broze indruk.

Coronavirus bereikt ook Syrië

In het al jarenlang in een burgeroorlog verkerende Syrië is voor het eerst een coronabesmetting vastgesteld. Het gaat om een twintigjarige vrouw die nu veertien dagen in quarantaine gaat.

Hulpverleners en de VN vrezen dat een virusuitbraak fatale gevolgen kan hebben, omdat het gezondheidssysteem na negen jaar oorlog nauwelijks nog functioneert. Syrië heeft zondag het openbaar vervoer stilgelegd, nadat eerder al alle parken, restaurants en scholen werden gesloten.

Syrië heeft nauwe banden met Iran, dat zwaar is getroffen door de uitbraak van het coronavirus. Omdat er ook Iraanse strijders meevechten met de troepen van president Assad, lijkt het onmogelijk het virus buiten de deur te houden.

Canada stuurt geen sporters naar Olympische Spelen

Canada heeft als eerste land ter wereld aangekondigd geen sporters naar de Olympische Spelen te sturen: „We zitten midden in een wereldwijde gezondheidscrisis die veel belangrijker is dan sport”, stelt het Canadese Olympische Comité in een persverklaring.

De Canadezen dringen vanwege de coronacrisis aan op uitstel van een jaar. „Hoewel we ons realiseren hoe ongelooflijk complex een uitstel is, is er niks belangrijker dan de gezondheid en veiligheid van onze sporters en de wereldgemeenschap.”

Het IOC heeft laten weten binnen vier weken een beslissing te nemen over de Spelen die van 24 juli tot en met 9 augustus zouden moeten plaatsvinden in Tokio. Steeds meer sportbonden en landen pleiten voor uitstel, maar Canada gaat met de mededeling geen sporters te sturen nog een stap verder. Wel liet Nieuw-Zeeland maandagochtend weten te overwegen de Spelen te boycotten.

De Japanse premier Shinzo Abe zei maandagochtend lokale tijd dat het uitstellen van de Olympische Spelen "onvermijdelijk kan worden" als de uitbraak van het nieuwe coronavirus het onmogelijk maakt het evenement in zijn "volledige vorm" te houden.

Australische premier waarschuwt voor lockdownmaatregelen van minstens zes maanden

Australië en Nieuw-Zeeland hebben strengere lockdownmaatregelen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus dat de longziekte Covid-19 veroorzaakt.

Australië gaat horeca, sportscholen en gebedshuizen sluiten, omdat de adviezen om afstand van elkaar te houden massaal worden genegeerd. Veel bars, restaurants en stranden waren vol dit weekend, ondanks alle waarschuwingen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

„Er gaat niemand meer naar de kroeg na het werk, niemand meer naar de sportschool in de ochtend en niemand meer brunchen in een café”, zei de Australische premier Scott Morrison maandagochtend lokale tijd tegen het parlement. Hij riep de Australiërs volgens Reuters op er zich op voor te bereiden dat de lockdownmaatregelen minstens zes maanden kunnen gaan duren.

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern kondigde nog veel verdergaande maatregelen aan in de strijd tegen het coronavirus en schakelt binnen 48 uur naar het hoogste alarmniveau. Alle scholen en niet-essentiële winkels gaan dicht; alleen supermarkten, apotheken en cruciale medische diensten blijven open.

„Ik onderschat niet wat ik de Nieuw-Zeelanders vraag om te doen. Dit is enorm”, zei Ardern. Volgens haar zouden er zonder de zelfisolatiemaatregelen, die in eerste instantie minimaal vier weken gaan duren, tienduizenden doden vallen.

In Australië zijn momenteel ruim 1.100 coronagevallen vastgesteld en in Nieuw-Zeeland pas 102.

Democraten blokkeren steunpakket coronacrisis

De Democraten in de Amerikaanse Senaat hebben niet ingestemd met het economische steunpakket ter grootte van ruim een biljoen dollar om de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus op te vangen.

Ze vinden dat er in het Republikeinse voorstel te weinig geld wordt vrijgemaakt voor medisch personeel en ziekenhuizen en dat het zich te veel richt op het bedrijfsleven. Democraten en Republikeinen gaan nu opnieuw om tafel om tot een voor beide partijen acceptabel pakket te komen.

De volgens persbureau Reuters zichtbaar boze Republikeinse meerderheidsleider in de Senaat, Mitch McConnell, beschuldigt de Democraten van het plegen van obstructie:

„Als we morgen niet kunnen handelen komt dat door onze collega's aan de andere kant die blijven marchanderen, terwijl het land verwacht dat we samenkomen en dit probleem aanpakken.”

President Trump zei eerder op de Amerikaanse zondagavond dat hij hoopvol was dat er snel een akkoord zou worden gesloten over het steunpakket en beloofde een grote en snelle overwinning op het virus.

Vignet voor grensarbeiders tussen België en Nederland

Om oponthoud bij de grens tussen België en Nederland te voorkomen, kunnen grensarbeiders in vitale sectoren een speciaal vignet aanvragen, laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten.

België verbiedt sinds woensdag niet-essentiële reizen naar het buitenland, maar met het vignet kunnen mensen in de zorg en andere onmisbare beroepen toch snel de grens over. Het vignet is er gekomen na overleg tussen Nederlandse en Belgische ministers.

Mensen die niet in een vitale sector werken kunnen met een werkgeversverklaring de grens oversteken, maar dat kan tot vertraging leiden. België controleert actief en heeft ook enkele grensovergangen gesloten.

Trump belooft grote en snelle overwinning op 'Chinese virus'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op een persconferentie vanuit het Witte Huis over de strijd tegen het coronavirus beloofd dat hij niet zal stoppen voordat hij gewonnen heeft: „U heeft een leider die altijd voor u zal vechten en dit wordt een grote overwinning”. Trump blijft daarbij consequent spreken van het 'Chinese virus' in plaats van Covid-19 of het coronavirus.

Trump verwijt China niet eerder te hebben gewaarschuwd voor het virus: „Ik wou dat ze ons drie maanden eerder over dit probleem hadden geïnformeerd. We hadden wereldwijd veel levens kunnen redden.” Hij zei heel blij te zijn dat hij „op instinct” toch al heel vroeg de beslissing heeft genomen vluchten uit China te weren.

Foto Jim Lo Scalzo/EPA

Trump maakte op de met anderhalf uur vertraging begonnen persconferentie bekend dat de reservestrijdkrachten van de National Guard zullen worden ingezet om mee te helpen in de staten New York, Californië en Washington waar veel besmettingen zijn vastgesteld. Daar gaan ook extra hulpmiddelen heen, zoals bedden en gezichtsmaskers.

Burgemeester Bill de Blasio van New York uitte zondag kritiek op Trump dat de hulpmiddelen in de ziekenhuizen op dreigen te raken: „Als de president nu niet optreedt zullen er mensen overlijden die hadden kunnen blijven leven.”

Trump legde ook uit waarom hij niks ziet in het nationaliseren van bedrijven die nu harde klappen krijgen, constateert correspondent Bas Blokker:

President Trump zet op herhaalde vragen uiteen waarom hij geen heil ziet in het vorderen of nationaliseren van delen van de Amerikaanse industrie voor virus-crisis: ,,Wij willen de werknemers helpen via de bedrijven. Die moeten straks na de crisis nog overeind staan."

— Bas Blokker (@basblokkernrc) March 22, 2020

President Trump bevestigde ook dat de 57-jarige Republikeinse senator Rand Paul positief is getest op het virus en hij had ook veel aandacht voor de bescherming die veteranen geboden moet worden tegen de uitbraak.

Het laatste nieuws

Welkom in een nieuw blog over de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij over de pandemie. Een korte samenvatting van het belangrijkste nieuws van zondag:

 • Het dodental in Nederland is zondag met 43 opgelopen tot 179. Tot nu toe zijn 988 mensen in Nederland opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er liggen momenteel 405 patiënten op de intensive care.
 • Aangezien de Nederlandse kust opnieuw druk werd bezocht, sloten meerdere kustplaatsen toegangswegen af. De wegen naar het strand in Zandvoort en Bloemendaal blijven de komende dagen dicht. De Rijksoverheid verstuurde een NL Alert waarin werd gewezen op de aanwijzingen van het RIVM.
 • Belgische grensgemeentes troffen maatregelen om te voorkomen dat Nederlanders de grens kunnen oversteken. Sommige wegen richting België zijn afgezet met zeecontainers.
 • Meerdere Europese landen namen verdergaande maatregelen tegen het coronavirus. Duitsland verbiedt voor zeker twee weken al het niet-noodzakelijke contact tussen meer dan twee personen in het openbaar, Spanje gaat vrijwel alle buitenlanders weren op vliegvelden en havens.
 • Het dodental in Italië nam met 651 toe tot bijna 5.500, een iets minder grote stijging dan een dag eerder toen bijna achthonderd patiënten overleden. In China werden voor de vierde dag op rij geen binnenlandse besmettingen gemeld.
 • De Duitse bondskanselier Angela Merkel zit thuis in quarantaine omdat zij in contact is geweest met een arts die positief is getest op het nieuwe coronavirus. In de Verenigde Staten testte de Republikein Rand Paul als eerste senator positief op Covid-19.
 • Het Internationaal Olympisch Comité beslist binnen vier weken of de Olympische Spelen van Tokio deze zomer doorgaan of uitgesteld worden. De Nederlandse sportkoepel NOC-NSF stelt dat de Spelen door kunnen gaan mits het coronavirus wereldwijd „stevig onder controle” is.

 

Lees hier het blog van zondag terug